зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.04.10

Українську музику хочуть залишити без привілеїв на радіо

Народний депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко зареєструвала у Верховній Раді проект закону, згідно з яким передбачається скасування обов'язкового надання 50% радіоефіра музиці українських авторів або виконавців.

У пояснювальній записці до законопроекту N6342 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" зазначається, що чинна редакція закону суперечить Європейській конвенції про транскордонне телебачення, яка свідчить, що телерадіомовець має передбачати для європейських творів велику частину годин трансляції.

Автор законопроекту посилається на міжнародні правові експертизи цього закону, які свідчать, що "музичні твори українських авторів або виконавців" належать до категорії "європейські твори", тому на них не можуть бути встановлені окремі квоти.

У зв'язку з цим, законопроектом пропонується вилучити із статей 9 і 28 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" вимогу щодо дотримання телерадіоорганізаціями окремих квот на поширення музичних творів українських авторів або виконавців, а також вимога до змісту програмних концепцій телерадіоорганізацій щодо частки поширення музичних творів українських авторів або виконавців у щотижневому обсязі мовлення.

На думку О.Бондаренко, прийняття зазначених змін приведе до підвищення рівня плюралізму аудіовізуальних ЗМІ в Україні шляхом внесення різноманітності у програми українських телерадіоорганізацій.