зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

10.05.10

Українці Італії протестують проти дій Президента, уряду та ВР України

Українці Італії протестують проти дій Президента, уряду та Верховної Ради України.

Як повідомив власному кореспонденту УНІАН в Брюсселі голова Християнського товариства українців в Італії Олесь ГОРОДЕЦЬКИЙ, про це йдеться у відкритому зверненні на ім’я найвищих посадовців України, яке підписали 32 представники українських громадських організацій Італії.

«Ми, громадяни України, керівники українських громадських організацій Італії, висловлюємо наш протест проти антиукраїнських дій Президента, уряду та Верховної Ради України! Ми рішуче засуджуємо ганебні рішення щодо Чорноморського флоту РФ, перегляду української історії, зокрема, поглядів на Голодомор, визвольні змагання ОУН-УПА та інші її трагічні сторінки. Закликаємо владу України не продавати незалежність Батьківщини, бо це найбільший злочин перед Богом і людьми!”, - йдеться у зверненні.

Українці Італії побачили, що над Україною нависли кілька загроз, серед яких економічна, політична та гуманітарна.

Так, у документі зазначається, що обмін продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Криму на знижки на газ, а також запланована передача Росії контролю над українською ГТС та «Нафтогазом» можуть вже у найближчий час перетворити Україну на придаток до російської економіки.

Українці в Італії також стурбовані ситуацією зі свободою слова.

«Свобода слова в Україні повільно зводиться до прагматичної толерантності до влади з боку провідних ЗМІ, зокрема основних телеканалів (зрозуміло, не без участі їх власників). З відходом Віктора ЮЩЕНКА від влади практично припинилися критичні матеріали про Президента, і це вже точно не тому, що в нового Президента немає недоліків», - написано у зверненні.

Говорячи про загрози в гуманітарному секторі, українці в Італії наголосили, що призначення міністром науки та освіти Дмитра ТАБАЧНИКА, переписування шкільних підручників, повернення російських каналів в українській телеефір і встановлення пам’ятника Сталіну в Запоріжжі є незаперечними кроками на знищення всього українського.

«Кульмінацією стали останні заяви Президента В.ЯНУКОВИЧА в ПАРЕ щодо Голодомору як спільної трагедії народів Радянського Союзу. Навіть данина пам`яті перед безневинно замордованими голодом найбільшого в історії геноциду не зупинила “лідера” черговий раз вислужитися перед “старшим братом” і повторити позицію делегації сусідньої держави», - написано в документі.

«Звертаємось до всієї прогресивної громадськості Сходу і Заходу України об’єднатися навколо національних, духовних і демократичних цінностей і захистити нашу державу, її територіальну цілісність та суверенітет», - завершують своє звернення українці в Італії.

Марков хоче «різкої, радикальної зміни підручників історії в Україні»

Російський політолог Сергій МАРКОВ вважає «важливим завданням» «різку, радикальну зміну підручників історії в сучасній Україні», бо, на його думку, «вони сфальсифіковані».

Як передає кореспондент УНІАН, про це С.МАРКОВ заявив учора журналістам у Севастополі за підсумками засідання регіонального відділення Громадської організації «Центр соціально-консервативної політики», на якому розглядалася така тема, як «Роль великої Перемоги в історії братніх народів СРСР». На думку С.МАРКОВА, «не може йтися про те, що це - внутрішня справа України. Ми не дозволимо, аби через ці підручники на нас, росіян, нацьковували ненависть молодого покоління. Ми повинні добитися, аби ці підручники відповідали історичній правді. Це, до речі, європейський підхід. Ми - європейці. А ті, хто писав ці підручники - вакарчуки, ющенки - вони антиєвропейці».

С.МАРКОВ також заявив, що твердо стоїть «на позиціях демократії, європейського вибору України й Росії, дружби між народами», і вважає, «що одна з найважливіших проблем сучасної України - та, що тут упродовж 15 років меншість намагалася нав`язати свою волю більшості народу». І зараз, як сказав політолог, «слава Богу, до влади приходить більшість. Ця більшість повинна знайти в собі мужність змусити всіх діяти згідно із законом».

Парад у Севастополі без української символіки

У Севастополі День Перемоги пройшов майже без української державної символіки. Старожили міста назвали парад 9 травня найпотужнішим за останні 10 років.

За оцінками спостерігачів, у центрі міста зібралось до 50 тисяч людей, яких зазвичай у Севастополі збирає тільки липневий День Флоту Росії. І тільки на День Флоту Росії кораблі вишиковували на внутрішньому рейді міста.

Але цього року з усталених правил було зроблено виключення: 8 травня на рейді Севастополя несподівано з’явились чотири військові кораблі – по два від кожного з флотів.

Аналітики кажуть, що хоча кораблів і не багато, але це – символ, сигнал, натяк на «міцний фарватер» для багаторічного співробітництва, про яке вже багато задекларовано першими особами України та Росії.

Особливістю цьогорічного святкування Дня перемоги у Севастополі був той факт, що це святкування пройшло одразу після підписаної у Харкові угоди про пролонгацію перебування ЧФ Росії у Севастополі.

І хоча протягом останніх десяти років 9 травня українські та російські військовослужбовці крокували у форматі «пліч-о-пліч», на думку депутата Держдуми Росії Костянтина Затуліна, який цієї весни вже кілька разів гостював у Севастополі, «тільки зараз, після президента Ющенка, це проходження можна вважати дійсно щирим».

Як результат, рівень представництва офіційних гостей на святі одразу було підвищено до «наближеного до президентського».

Парад військ севастопольського гарнізону приймали глави адміністрацій президентів Росії, України та Білорусі, відповідно, Сергій Нарижкін, Сергій Льовочкін та Володимир Макей.

В інтерв’ю севастопольським журналістам Сергій Льовочкін сказав, що щойно завершений саміт СНД у Москві «був успішним і результативним».

«Російсько-українські домовленості найвищого рівня дозволять і надалі розвивати взаємовигідне та ефективне співробітництво в економічній і гуманітарній сферах, а також у всіх сферах взаємовідносин наших держав», -- сказав пан Льовочкін після параду у Севастополі.

У свою чергу депутат Держдуми Росії Сергій Марков був більш відвертим.

Перебуваючи на святі у Севастополі, російський депутат заявив журналістам, що «Україну неможна вважати демократичною країною, доки російська мова у цій країні не стане другою державною».

А ще Сергій Марков сказав, що в Україні треба зробити «різку, радикальну зміну змісту підручників сучасної історії України».

«Не може бути і мови про те, що складання підручників це – внутрішня справа України. Ми не дозволимо, щоб завдяки цим підручникам на нас – росіян – натравлювали ненависть молодого покоління українців», -- сказав Сергій Марков.

Також в інтерв’ю Бі-Бі-Сі Сергій Марков сказав, що Чорноморський флот Росії буде посилюватись і «питання це вже вирішене».

"Якщо раніше, колишнє українське керівництво, намагалось у питаннях розвитку ЧФ встромляти палки у колеса, то зараз ці питання будуть вирішуватись. І я думаю, Севастополь побачить нові фрегати ВМФ Росії, який, ми сподіваємось, ніколи воювати не буде", -- пояснив російський депутат.

Сергій Марков висловив і думку щодо об’єднання пострадянських республік із Росією, «але не до імперії і не до СРСР»:

"Це об’єднання має бути не поверненням до Радянського союзу. Це має бути об’єднання у стилістиці 21 століття, як це робить Європейський союз. Колись Гітлер хотів нас розділити. Він хотів, щоб ми були жебраками, щоб наша економіка була деіндустріалізована. Тому ми маємо подолати це та створити потужні корпорації. Я так скажу, створюючи союз «Газпрому» та «Нафтогазу», ми продовжуємо справу наших дідів. Це наша боротьба, що продовжується», -- сказав російський депутат.

Тезу про "об’єднання" підтримав і голова Севастопольської міської державної адміністрації Валерій Саратов.

Виступаючи після параду перед журналістами, пан Саратов подякував президентам трьох держав, «які послали до Севастополя свої «праві руки», тобто голів своїх адміністрацій»

«Те, що 9 травня, буквально одразу після підписання українсько-російської угоди по Чорноморському флоту, у Севастополі зібрались глави адміністрацій президентів наших країн, це – символічно. Це реально дозволяє нам будувати майбутнє на тривалий період. Головне – у єдності. Нам треба бути єдиними. Якщо ми будемо єдиними, ми будемо сильнішими не у три рази, а у десять. Якщо ми знов будемо сперечатись один з одним, слабшими будуть всі».

Спостерігачі сходяться у висновку, що Севастополь, після п’яти років президентства Віктора Ющенка, що на рівні МЗС постійно нагадував про дату «2017 рік», зараз з новою силою «дрейфує» у російський бік та тягне за собою Україну у «політичний» полон Росії.

У Донецьку знову з'явилися прапори ліквідованої «Донецької республіки»

У Донецьку на центральній площі ім. Леніна знову з`явилися прапори забороненої організації «Донецька республіка».

Як передає кореспондент УНІАН, кілька молодих людей з прапорами «Донецька республіка» і прапором Російської Федерації роздавали георгіївські стрічки всім перехожим.

У Донецькій міськраді повідомили, що дозволи на будь-які дії членам ліквідованої громадської організації не давали.

Як повідомляв УНІАН, 6 листопада 2007 року Донецький окружний адміністративний суд заборонив діяльність організації «Донецька республіка». Донецьке СБУ 11 грудня 2007 року завершила розслідування і передала в прокуратуру кримінальну справу по звинуваченню трьох колишніх лідерів Донецької міської організації «Донецька республіка» - Олександра ЦУРКАНА, Андрія ПУРГІНА і Тетяни ДВОРЯДКІНОЇ - в сепаратизмі.

Прокуратурою були порушені кримінальні справи за ст. 109, ст. 110 і ст. 161 КК України («Дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади»; «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»; «Порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності або ставлення до релігії»). Підставою для порушення кримінальної справи стали 18 друкарських листівок з антидержавницькими закликами.

21 січня 2010 року Апеляційний суд Донецької області направив кримінальну справу, порушену відносно засновників забороненої громадської організації «Донецька республіка» на додаткове розслідування.

Дане рішення базувалося на тому, що при розслідуванні кримінальної справи були допущені порушення. Запобіжний захід до обвинувачених залишили незмінним – «підписка про невиїзд».
У коментарі УНІАН, Т.ДВОРЯДКИІА тоді категорично заявляла, що організаторів «Донецької республіки» переслідують незаконно за політичними мотивами.

«Кримінальну справу я і мої соратники вважаємо сфабрикованою, сфальсифікованою за вказівкою Президента (Віктора ЮЩЕНКА – УНІАН). Винними ми себе, звісно, не визнаємо», - сказала Т. ДВОРЯДКІНА. Вона пояснила, що спочатку кримінальна справа відносно їхньої організації порушувалася за фактом розповсюдження 18 друкарських листівок, «хоча насправді були тільки 4 листівки, а походження інших невідомим».

Т.ДВОРЯДКІНА повідомила, що в двох листівках Донецької республіки» був представлений «проект адміністративно-територіальної реформи України по федераціях, але кордони країни ніде не були порушені». Вона показала одну з листівок з картою України, де зображалося це нове ділення на території (Донецька федеральна республіка (столиця – Донецьк), Новоросійська республіка (Одеса), Центральна Українська республіка (Київ), республіка Крим (Сімферополь) і федеральна республіка Галичина (Львів)). На третій листівці активісти їхньої організації поширювали заповіт отця Зосими (духовного наставника Віктора ЯНУКОВИЧА – УНІАН), в якому святий батько закликав: «Суворо тримайтеся Російської Православної Церкви і Святійшего Патріарха Московського і всієї Русі. У разі відходу України від Москви, яка б не була автокефалія – беззаконна або «законна» автоматично уривається зв`язок з митрополитом Київським».

Третя листівка, від розповсюдження якої не відмовляються організатори “Донецької республіки» містила, за їхніми словами, гімн організації. Віршовані рядки гімну «Донецької республіки» Т.ДВОРЯДКІНА процитувала напам`ять: «Вставай Донбас, билинний велетень; Адже твій характер з шпильок і троянд; Візьми всю силу матінки-землі і мир побачить твоє велетенське зростання; Відступати більше нікуди, так бувало не раз; Відродить нам Вітчизну відроджений Донбас».

На думку організаторів «Донецької республіки», їхні дії не підпадають під статті Кримінального кодексу України, тому вони і просили припинити дану справу, але суд виніс ухвалу відправити справу на додаткове розслідування, яке триває донині.

У Львові після мітингу до Дня Перемоги побили соціаліста

На Пагорбі Слави у Львові відбувся урочистий мітинг присвячений Дню Перемоги, в якому взяли участь представники влади, керівництво Західного оперативного командування, ГУ МВС України у Львівській області, ветеранських організацій та політичних партій Львівщини.

Як передає кореспондент УНІАН, у заході взяли участь близько двох тисяч осіб, які тримали державні прапори України, а також майорів прапор Російської Федерації та прапор Білорусі.

Керівництво міста та області поклали квіти до підніжжя пам‘ятників полеглим воїнам.

У своїй промові перед присутніми голова Львівської ОДА Василь ГОРБАЛЬ наголосив на «ратному подвигу народу, який забезпечив мир на всій землі» і побажав ветеранам та всім присутнім «наснаги у розбудові Української держави».

У свою чергу голова Львівської обласної ради Мирослав СЕНИК привітав присутніх «з днем героїзму – 65-ю річницею капітуляції Німеччини». Міський голова Львова Андрій САДОВИЙ зазначив, що сьогодні святкується День матері і закликав «згадати матерів, які пережили жахіття війни».

Після завершення урочистої церемонії, на площі біля Вічного вогню у супроводі духового оркестру пройшов святковий військовий парад.

Не зважаючи на те, що під час святкового мітингу було розгорнуто червоні прапори Перемоги та Прогресивної соціалістичної партії України – святкування біля Пагорба Слави відбулося без інцидентів.

Як повідомив УНІАН начальник ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області Денис ХАРЧУК, громадський порядок під час заходів 9 травня у Львові забезпечувало 1200 правоохоронців.

«Всі заходи відбулися без ексцесів», - зазначив Д.ХАРЧУК.

Однак, не обійшлося без провокацій після завершення урочистого мітингу.

Як повідомив УНІАН перший секретар Львівського міськкому СПУ Василь МУЗИКА, після завершення мітингу чотирма невідомими молодиками було скоєно напад і побиття секретаря Львівського міськкому СПУ Сергія ШКЛЯРУКА.

«Сергій ШКЛЯРУК повертався після урочистостей на Пагорбі Слави і на вулиці Лисенка на нього напали невідомі, які вирвали з лацкана піджака значок СПУ та Георгіївську стрічку та побили соціаліста», - розповів В.МУЗИКА.

За його словами, після отримання інформації про напад, на місце події було викликано медиків та правоохоронців. Зараз С.ШКЛЯРУКА доставлено в лікарню.

Також, як повідомив УНІАН голова ЛОО “Антифашистського комітету України”, член ЛОО Комуністичної партії України Олександр КАЛИНЮК, було скоєно напад і на двох представників Комуністичної партії України.

«Представники Компартії поверталися з урочистого мітингу, коли на них на площі Митній напали невідомі, які їх побили», - повідомив О.КАЛИНЮК.

Начальник ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області Д.ХАРЧУК у коментарі УНІАН підтвердив факт нападу і побиття члена СПУ С.ШКЛЯРУКА зазначивши, що на місці події працює слідчо-оперативна група.

У Берліні осквернили пам'ятник Радянському воїну-визволителю

Вандали спаплюжили сьогодні пам`ятник Радянському воїну-визволителю в центральному районі Тіргартен столиці Німеччини.

Як передає ІТАР-ТАСС, вони зробили на цоколь монумента, де встановлена бронзова скульптура солдата, написи, які ображають пам`ять радянських воїнів.

Організатори урочистостей з нагоди 65-х роковин Перемоги у Великій Вітчизняній війні, які зараз проходять в Тіргартені, закрили ці написи плакатом "Ми перемогли разом". У святкуванні беруть участь ветерани Великої Вітчизняної війни, які проживають у Германії, а також з Росії, України і Білорусі.

В Івано-Франківську комуністам та регіоналам не дали пройтися центром міста

9 травня, члени ВО «Свобода» провели пікетування комуністичного маршу у Івано-Франківську. Внаслідок цього комуністи не змогли пройти під червоними прапорами центральною вулицею міста. Про це ЗІК повідомила прес-служба Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода».

Понад 300 націоналістів перекрили головну вулицю міста – Незалежності, якою мала пройти комуністична хода та провели невеликий мітинг проти існування комуністичної ідеології в Україні. У результаті колона під прапорами КПУ та Партії регіонів в супроводі правоохоронних органів змушена була вирушити обхідними маленькими вулицями.

«Свободівці» тримали в руках гасла «стоп комунофашизм», «комуністів на смітник історії», «Бандера і Шухевич – наші Герої» та інші.

Не пустивши небагаточисельну комуністичну колону по вулиці Незалежності, «свободівці» вирушили до Меморіального скверу борцям за Незалежність України, де віддали шану справжнім героям України.

У День перемоги Львовом проїхав БТР. Не обійшлося без сутичок

9 травня, у День перемоги у Львові пройшла урочиста хода ветеранів. Близько тисячі осіб – ветерани, а також політичні та громадські діячі пройшли від Оперного театру проспектом Свободи до пам’ятника Данила Галицькому. Попереду колони ішов військовий духовий оркестр, за ним їхав бронетранспортер з Державним прапором України, за яким рухалася колона ветеранів.

Як повідомляє кореспондент ZAXID.NET з місця події, біля пам’ятника Данилу Галицькому ветерани пересіли у автобуси, які вирушили на Пагорб Слави. Там же ж відбулася сутичка: представники ВО "Свобода" топтали червоні прапори, відтак хлопець у футболці із зображенням Че Гевари, який рухався у колоні, кинувся відбирати у них ці прапори. Між ними відбулася бійка.

Львів у День перемоги прикрасили чорними стрічками

9 травня, у День перемоги близько 7 ранку у центральній частині Львова група молодих осіб прикріпила до декількох сотень державних прапорів чорні стрічки.

Відтак, міліціонери затримали шість осіб, хлопців відвезли у Галицький райвідділ міліції Львова, а комунальники зняли чорні стрічки із Державних прапорів України.

У райвідділ міліції, куди відвезли затриманих, відмовили у написанні скарг та відмовились називати причину затримання.

Зі слів затриманих, чорні стрічки розвішувались у знак жалоби за жертвами Другої світової війни, оскільки "для українців це не свято Перемоги, а траур за загиблими" - сказав один зі затриманих.

У Львові "свободівці" розтоптали червоні прапори

9 травня, у День Перемоги у Львові близько 100 активістів Всеукраїнського об’єднання «Свобода» провели пікет Львівської ОДА. «Свободівці» принесли під стіни облдержадміністрації червоні прапори і розтоптали їх на порозі ОДА.

Учасники акції з прапорами та символікою політичної сили ВО "Свобода" зібрались біля пам’ятника Королю Данилу у Львові та організованою колоною вирушили до Львівської ОДА. Вони скандували гасло "Бандера помер Героєм України!".

Провівши пікет ОДА та розтоптавши червоні прапори, "свободівці" розійшлись.

Нагадаємо, 9 травня, у День перемоги у Львові пройшла урочиста хода ветеранів. Близько тисячі осіб – ветерани, а також політичні та громадські діячі – пройшли від Оперного театру проспектом Свободи до пам’ятника Данила Галицькому. Попереду колони ішов військовий духовий оркестр, за ним їхав бронетранспортер з Державним прапором України, за яким рухалася колона ветеранів.