зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

28.05.10

Розвиток відносин з НАТО був «запрограмований» для України Росією

Розвиток відносин між Україною та НАТО, який сьогодні спостерігається, був очікуваний і «запрограмований» для України Росією ще відтоді, як Київ подав заявку на приєднання до Плану дій щодо членства в альянсі. Про це заявив в інтерв'ю «Німецькій хвилі» директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак. При цьому він висловив впевненість, що Україна надалі продовжить співробітництво з Північноатлантичним альянсом.

«Прагматична співпраця з НАТО буде продовжуватися, а, можливо, й прогресуватиме. Але для України найближчі 10 років неможливо буде заявити про готовність вступити до альянсу», - зазначив В.Бадрак.

Він вважає, що прагматичні відносини між Україною та альянсом будуть відбуватися через стандартизацію української армії за правилами НАТО, через спільні розробки високотехнічного озброєння та спільні військові навчання. Але все це, на думку експерта, буде другорядним без політичної підтримки.

У США пропонують бойкотувати Олімпіаду в Сочі

Екс-посол США в НАТО Курт Уолкер вважає, що Абхазію можна буде повернути до складу Грузії за допомогою Олімпіади-2014. Для цього Уолкер пропонує влаштувати бойкот Олімпіади - спочатку дипломатичний, а вже потім спортивний.

Уолкер вважає, що Росія зацікавлена в успішному проведенні Ігор більше, ніж в незалежності Абхазії і Південної Осетії, а значить, її можна змусити переглянути свою позицію в цьому питанні, повідомляє Washington Post.

Нагадаємо, що зимова Олімпіада 2014-го року за рішенням МОК пройде в російському місті Сочі. Раніше американський Конгрес закликав змінити місце проведення Олімпіади після російсько-грузинського конфлікту в 2008-му році.

Наша Україна вимагає скасувати присвоєння російській мові статусу регіональної в Криму

Партія Наша Україна закликає Верховну Раду Криму скасувати присвоєння російській мові статусу регіональної.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби партії.

Партія вважає, що таке рішення Ради порушує Конституцію.

"У випадку, якщо Верховна Рада Криму не скасує своє рішення, парламентська фракція Нашої України виступить з ініціативою про дострокове припинення повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим відповідно з 84 статтею Конституції України у зв'язку з грубим порушенням норм чинної Конституції", - йдеться в повідомленні .

НУ категорично засуджує практику оголошення певних територій України зонами, в яких російська мова вважається регіональною на підставі Європейської хартії регіональних мов або мов меншин від 5 листопада 1992 року.

Партія зазначає, що жодне положення хартії не дає підстав для визнання за певною мовою того чи іншого статусу, а також у ній чітко визначено, що захисту підлягають лише ті мови, які зникають, а інші мови, зокрема російська, не потребують захисту .

Як повідомлялося, 26 травня Рада Криму присвоїла російській мові статус регіональної.

Також своїм рішенням Рада встановила, що 6 червня - день народження великого російського письменника Олександра Пушкіна - відзначатиметься в Криму як День російської мови.

На 21 день стояння Сталіна у Запоріжжі його облили білою фарбою

Ввечері, 26 травня, в Запоріжжі пенсіонер облив білою фарбою недавно встановлений пам’ятник Сталіну. «Вандалом» виявився 60-річний житель Запоріжжя, якого затримали правоохоронці й доставили у Жовтневий райвідділ міліції.
Причиною свого вчинку чоловік назвав особистий мотив. За попередніми даними, його батьки постраждали від сталінських репресій, – передає «Обком».

Питання про можливе порушення кримінальної справи доки не вирішене. Сьогодні у місті на пам’ятнику вже немає ні єдиної плями фарби.

Довідка.

Бюст Сталіну в Запоріжжі відкрили 5 травня. Прокуратура Запорізької області проводить перевірку законності встановлення пам’ятника Сталіну в Запоріжжі. Встановлення пам’ятника Сталіну підтримали Блок Литвина і КПУ.

У Космачі вшанували героїв бою УПА з НКВД

25 травня поблизу с.Космач на Прикарпатті до Дня Героїв пройшли урочисті заходи, присвячені відзначенню 65-ї річниці одного з найбільших боїв УПА з НКВД, що відбувся 17 січня 1945 року, – повідомили 27 травня ЗІКу у прес-центрі ЦДВР.

У бою сотня повстанців під керівництвом командира «Кривоноса», 22-річного Мирослава Симчича, влаштувавши засідку на межі сіл Люча і Космач (присілок Рушір), майже повністю знищила військову автоколону з 12 студебекерів. На полі бою загинули близько 370 НКВДистів, 50 замерзло і 50 померло від важких ран у шпиталях.

Фактично, операція сотні Симчича зупинила депортацію населення с. Космач та мешканців інших сіл Івано-Франківщини на Сибір.

Цьогорічні урочисті заходи, які відбулися на місці бою, проведені за ініціативи громадськості краю і активної підтримки Косівської РДА та Космацької сільської ради. У святкуваннях взяли участь і члени делегацій зі Львова, Івано-Франківська та Рівного. Представники влади нагородили Мирослава Симчича, який поплатився за цей бій 32 роками ув’язнення, та інших його бойових побратимів, спеціально виготовленими пам’ятними відзнаками «Рушір 1945-2010». Такі ж пам’ятки отримали громадська наукова організація Центр досліджень визвольного руху, видавництво «Літопис УПА» і часопис «Однострій» – за значний вклад у дослідження і популяризацію історії ОУН і УПА.

В. о. директора ЦДВР Василь Стефанів передав до місцевих бібліотек Косова та Космача друковані видання Центру. Коментуючи подію, він зазначив: «ХХ століття стало часом значних випробувань для українського народу, пов’язаних з воєнними лихоліттями, голодоморами, репресіями і депортаціями. Тим не менше, у пам’яті українців закарбувались і ті героїчні моменти, що стали символами незламності національного духу. Одним з них є переможний бій під Космачем, який перервав низку каральних акцій тоталітарного режиму проти українського народу».

РПЦ дала зрозуміти, що приїзд Папи Римського до Львова не піде на користь відносинам церков

Московський патріархат дав зрозуміти, що можливий візит Папи Римського Бенедикта XVI в Україну з нагоди 600-ліття перенесення столиці католицьких митрополитів з Галича до Львова не піде на користь відносинам Російської православної церкви та Ватикану.

«Святкування 600-ліття перенесення кафедри галицьких католицьких митрополитів до Львова – не найкращий привід для приїзду Понтифіка в межі канонічної території Російської православної церкви», – заявив в.о. секретаря відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату(ВЗЦЗ МП) з міжхристиянських стосунків священик Дмитро Сизоненко.

Як повідомляв напередодні архієпископ РПЦ Мечислав Мокшицький, Бенедикта XVI запросили відвідати Україну в 2012 році, коли пройдуть згадані торжества. За його словами, Святий Престол прийняв запрошення, і тепер встановлюється конкретна дата.

Тим часом отець Дмитро зазначив, що наразі в Московський патріархат такої інформації з Ватикану не надходило. «Озвучувати думку Московського патріархату про відвідини України Папою Римським Бенедиктом XVI у 2012 році має сенс тільки після того, як цей візит буде офіційно анонсований прес-службою Святого Престолу», – підкреслив співрозмовник.

Він вказав на те, що за останні роки стосунки між Московським патріархатом і Римо-католицькою церквою «значно покращилися». Це відбувається завдяки «більш ясному усвідомленню того, що сьогодні православні і католики – не суперники, а союзники в справі відстоювання традиційно християнського розуміння соціальних та етичних проблем сучасності».

За словами священика, успішно розвивається спільне співробітництво двох Церков у міжнародних організаціях: в Раді Європи, ОБСЄ, ЮНЕСКО, активно розвивається культурний обмін, наприклад, кілька днів тому «з великим успіхом» у Ватикані проходили Дні російської духовної культури, у святкуванні яких взяв участь Бенедикт XVI.

«Проте очевидний прогрес у православно-католицькому діалозі не знімає гостроти неврегульованою ситуації в західних областях України. Це найболючіший момент у наших відносинах. Але є всі підстави сподіватися на те, що ці проблеми отримають своє вирішення, оскільки сьогодні Святий Престол з великим розумінням ставиться до позиції Московського патріархату», – підсумував отець Димитрій, – повідомляє РІСУ з посиланням на «Інтерфакс-релігія».

31 жовтня побачимо міжусобиці олігархів?

Суттєву опозицію планам нового режиму можуть скласти українські мільярдери... Посилення Януковича аж ніяк не потрібне Ахметову... У всіх перед очима поганий приклад путінської Росії...

Після заяв Януковича 23 травня в інтерв’ю трьом провідним телеканалам українській людності стало зрозуміло: вибори до місцевих органів влади таки будуть 31 жовтня поточного року. У селах і селищах – мажоритарні, у районах, містах та областях – скоріш за все, змішані, з висуванням кандидатів-мажоритарників та відкритих списків від партій (не блоків!) Голоси у ВР «регіонали» можуть набрати і без союзників з коаліції з блоку Литвина та КПУ. «Тушки» та морально нестійкі депутати з опозиційних фракцій допоможуть.

«Литвини» та «комі», як свідчать джерела в їхніх штабах, воліли б відтягнути місцеві вибори на 27 березня 2011 року, оскільки на осінь елементарно не готові. Ні в матеріальному, ні в організаційному плані. До того ж, після зими, яка обіцяє бути важкою для населення, обидві сили могли б поліпшити свій результат за рахунок нестійкої електоральної периферії ПР. Але все йде до того, що їхні протести особливої ролі в розвитку подій не відіграють.

Тим паче що БЮТ, незважаючи на значну рейтингову «яму», може бути зацікавленим у якнайскоріших виборах, щоб «почистити» свої регіональні організації від «зрадників». Існує велика імовірність того, що «за» проголосують ті 7–8 членів фракції НУ–НС, які симпатизують Арсенію Яценюку: зрештою, є сенс якнайскоріше конвертувати у щось реальне його 4–5% рейтингу. Бозна, що буде з тим рейтингом далі.

А ще соціологи оцінюють як цілком реальні шанси створити фракції в радах Західної України партії «За Україну» В’ячеслава Кириленка. А на нього орієнтується 12 депутатів фракції НУ–НС.

Та й Сергій Тігіпко, якому пророкують на місцевих виборах неабиякі успіхи в Східній та Центральній Україні, а особливо в Києві та Дніпропетровську, має в парламенті ще кількох прихильників, крім позафракційного Тараса Чорновола. Тігіпкові теж вигідно якомога швидше взяти участь у виборах, оскільки входження у владу на його електоральних показниках може відбитися в перспективі не найкращим чином.

Звичайно, Партія регіонів має вельми оптимістичні плани на осінні вибори: за рахунок адмінресурсу та «мажоритарного елементу» (що пов’язані між собою) не лише посилити домінування в Східній та Південній Україні, а й узяти під адміністративний контроль Центральну Україну. Вона значно менше ідеологізована, ніж Західна. Утім, і в цьому традиційно нацдемівському регіоні облради вже зараз не змогли висловити недовіру призначеним Банковою губернаторам.

ПР взяла під контроль виконавчу гілку влади, тепер їй потрібно «підкорити» органи місцевого самоврядування (і підготувати плацдарм для отримання у 2012 році конституційної більшості в парламенті).

На перший погляд, завдання, поставлене Януковичем на місцеві вибори, є цілком реальним. Опозиція до осені явно не підніметься. Тимошенко не вдається консолідувати опозиціонерів, серед яких з’явилося чимало меншеньких «тимошенчиків» як радикального, так і поміркованого націонал-орієнтованого штибу. Перед Юлією Володимирівною стоїть дуже складне завдання зберегти структури й кадри деморалізованого БЮТ для подальших політичних боїв.

Хто протистоятиме «бульдозеру»?

Як не дивно, суттєву опозицію планам нового режиму можуть скласти українські олігархи. Для багатьох із них надмірне посилення – аж до всевладдя – нового моноцентричного владного режиму є просто небезпечним. Від влади, яка впевнилася у своїй безкарності та неконтрольованості, можна чекати чого завгодно. У всіх перед очима приклад путінської Росії: ще добре, якщо за відповідну данину відпустять, як Абрамовича, до Британії. А можна ж розділити долю Березовського, а то й Ходорковського.

Крім того, зараз вплив на Януковича стрімко монополізує Дмитро Фірташ, який вклав великі кошти у вибори-2010, діючи за принципом «пан або пропав». Тепер час відбивати вкладене. І повернення 11 мільярдів кубів газу, відібраних Тимошенко, скоріш за все, буде лише «квіточками». «Ягідки» ще попереду, за останні 5–6 років уродженець Чернівців устиг проявити неабиякі апетити. А поряд з «великим шефом» є Льовочкін, Бойко, Хорошковський, які завжди підсоблять…

Схоже, небезпеку відчувають не лише орієнтовані на БЮТ олігархи (Богдан Губський мусив «здати» коаліції контрольовану ним фракцію БЮТ у Київській облраді, на черзі, як кажуть, і Костянтин Жеваго). І не лише просто «чужі» для “регіоналів” олігархи (Ігор Коломойський веде запеклі юридичні бої за свою власність, у тій же ролі може опинитися невдовзі й Віктор Пінчук).

Не секрет, що надмірне посилення Януковича аж ніяк не потрібне Рінату Ахметову. Відносини між найбагатшим і найвладнішим українцями давно не є безхмарними. Уже під час свого другого прем’єрства Віктор Федорович, який довгий час вважався креатурою Ріната Леонідовича, що називається, «показував зубки». Стверджують, що тодішній глава уряду в доволі грубій формі відмовив мільярдеру-земляку в проханні надати преференції в бізнесі деяким своїм іноземним партнерам. Були й інші негарні сцени.

Чи не тому Ахметов став однією з головних рушійних сил наведення мостів з Тимошенко і створення ПРіБЮТу? Чи не тому Рінат Леонідович дуже скупо фінансував президентську кампанію Януковича? (Натомість і отримав від «роздачі слонів» порівняно небагато, фактично лише «Євро-2012»). Чи не тому зараз у «святая святих», у Донецьку, намітилося серйозне протистояння між «ахметовським» головою облради і «януковичівським» губернатором?

У таких політиків, як Арсеній Яценюк, В’ячеслав Кириленко, Анатолій Гриценко, Олег Тягнибок є молодість (хай і відносна), енергія, харизма. Усе необхідне для успіху на виборах, особливо місцевих, де можна сконцентруватися на певних «точках». Недостає лише грошей. Та й Сергій Тігіпко навряд чи горить бажанням знову проводити вибори за свої кревні. А в нього найвищі шанси «попастися» якраз на електораті ПР.

Натомість гроші є в олігархів. І не буде нічого несподіваного, якщо навіть ті з них, хто є членами Партії регіонів, вкладатимуть кошти не так у кампанію ПР, як у зовсім інші сили та лідерів. Свою «багатовекторність» вони вже не раз демонстрували. Серед тих, хто фінансував на останніх виборах Тігіпка, Яценюка й Тягнибока, були дуже несподівані особи.

Чим більші будуть фракції в місцевих органах влади в інших політичних сил, тим меншим буде там вплив Януковича і тим ширшим буде простір для маневру в олігархів. Адже саме ці органи вирішують питання доступу до приватизації майна й землі, «розрулююють» серйозні грошові потоки. А то доведеться за всім цим іти на поклон на Банкову. Не накланяєшся…

А тому 31 жовтня 2010 року ми цілком можемо стати свідками не так битви між владою та опозицією, як політичних міжусобиць українських олігархів. А динамічна конкурентність завжди (і в цьому випадку теж) однозначно краща, ніж закостеніла монополія.

Огризко бачить, що влада відмовляється від європейських цінностей

Колишній міністр закордонних справ України Володимир ОГРИЗКО вважає, що заява глави МЗС Костянтина ГРИЩЕНКА про зняття з порядку денного питання вступу України до НАТО свідчить про відмову влади від європейських цінностей.

Про це В.ОГРИЗКО сказав в коментарі УНІАН.

На його думку, нова влада не розуміє, що інтеграція України до НАТО є приєднанням до європейської системи цінностей. “І відповідно відмова від вступу, означає, що ми не хочемо навіть наближатися до цих цінностей, а вибрали собі якусь таку непривабливу роль мавпування російської позиції”, - зауважив В.ОГРИЗКО.

За його словами, для Росії така позиція нашої держави є привабливою, але не для України.
Крім того, В.ОГРИЗКО зауважив, що така позиція не узгоджується із законом про засади внутрішньої та зовнішньої політики. За його словами, за цей закон свого часу голосували й представники Партії регіонів.

Водночас, В.ОГРИЗКО зауважив, що його не здивувала сьогоднішня заява К.ГРИЩЕНКА. “В цій заяві нічого нового я не побачив, такі заяви робились й раніше, одразу після зміни керівництва нашої держави, тому говорити про сенсацію не потрібно”, - зауважив він.

В.ОГРИЗКО погодився з тим, що такі коливання у зовнішньополітичному курсі України негативно впливають на ставлення до нашої країни не лише членів Альянсу, а й інших міжнародних структур. “Для багатьох європейців найголовнішим є питання, чи не означає це докорінного перегляду стратегічних засад зовнішньої політики. Якщо такі питання виникають, то вони тягнуть за собою весь наступний ланцюжок, – є сумніви, припиняється співпраця в інших питаннях, в тому числі й економічного характеру... Тому такі різкі повороти лише створюють проблеми, а не розв’язують існуючі”, - наголосив він.

Разом із тим колишній глава МЗС переконаний, що це не остаточне рішення. “Нічого немає вічного в цьому світі... Прийде нова влада, і ми повернемося до питання вступу до НАТО. Тим більше, що двері в цій структурі для нас залишаються відкритими. Так що будемо оптимістами”, - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 27 травня, на ХІ Міжвідомчій нараді з питань координації діяльності органів виконавчої влади у сфері зовнішніх відносин міністр закордонних справ України К.ГРИЩЕНКО заявив, що Україна продовжуватиме розвивати відносини з НАТО, але питання про членство в цій організації знімається з порядку денного.

К.ГРИЩЕНКО нагадав, що ідея членства України в Альянсі не користується підтримкою більшості українців і деструктивно впливає на ефективність зовнішньої політики України. Враховуючи це, сказав К.ГРИЩЕНКО, Україна продовжуватиме розвивати свої відносини з Альянсом, але питання про членство наразі знімається з порядку денного. За словами міністра, саме такий підхід найбільше відповідає сучасному стану речей.

Люстрація в Україні та за кордоном

Скільки членів кабміну довелось би звільнити, якби закон про люстрацію почав діяти зараз? Бі-Бі-Сі дізналась про це. Перша в Україні люстрація проведена. Щоправда на папері та голому ентузіазмі. Її провів громадський активіст. Готуючи наступний матеріал, Бі-Бі-Сі навмисно не спілкувалась з політиками, які переконують у її необхідності. Багато-хто вважає, що саме ці люди дискредитували ідею люстрації.

Люстрація у Кабміні

Громадський активіст Борис Чикулай переклав чеське люстраційне законодавство українською мовою і умовно застосував чеський закон про люстрацію до складу теперішнього кабінету міністрів та Верховної ради.

Пан Чикулай визначив, що за чеським законом про люстрацію український кабмін довелось би залишити 12-м з 29-тьох міністрів.

Серед них: віце-прем’єр Сівкович, який 9 років пропрацював у КДБ. Також у КДБ працював Олександр Попов – міністр житлово-комунального господарства.

У структурах, підпорядкованих КДБ, працював і Дмитро Табачник. Глава МЗС Грищенко за радянських часів був співробітником ООН у Нью-Йорку. Міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба займав високу посаду інструктора ЦК КПСС у Москві та інші.

Реакція міністрів

Місяць тому Бі-Бі-Сі відправила офіційні листи до згаданих вище та інших керівників міністерств з проханням про інтерв’ю на тему «люстрація в Україні».

Погодились лише два міністра. Регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба та житлово-комунального господарства Олександр Попов.

Міністр ЖКГ Олександр Попов. Колишній працівник КДБ. Пропрацював у комітеті державної безпеки з 87-го року. З 91-го ця структура почала називатись СБУ. У ній він пропрацював до 93-го року. Ось уривок з інтерв’ю міністра Попова Бі-Бі-Сі:

Бі-Бі-Сі: Ким ви працювали в КДБ, якими були ваші завдання?

Олександр Попов: Як правило про це не говорять. Я займався зовнішньо-економічною діяльністю, захистом економіки і мав відношення до науково-технічного прогресу, з точки зору тих функцій, які виконує спецслужба України.

Бі-Бі-Сі: Тобто це в Україні чи ще до 91-го року?

Олександр Попов: Я в 93-му році весною звільнився. 17 років майже…

Бі-Бі-Сі: Ви займались тим, що дізнавались, які є технології за межами країни?

Олександр Попов: І це теж так.

Бі-Бі-Сі: А ви пишаєтесь тим, що ви працювали в КДБ?

Олександр Попов: Так. Це дуже серйозна школа була. Цікава і я, коли йшов зі служби, то з каменем на серці йшов.

Бі-Бі-Сі: Чи можуть зараз колишні працівники спецслужб чи управлінці, які займали високі пости в комуністичній владі, чимось нашкодити Україні?

Олександр Попов: Я впевнений, що ні. Якщо ми говоримо про крайнє ліве крило політичних поглядів, а є ж ще крайнє праве крило політичних поглядів. Якщо ми говоримо про крайні речі, тоді треба говорити, що і ці і ці не потрібні в державному управлінні.

Міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба – другий і останній з міністрів, які погодились на інтерв’ю.

Володимир Яцуба: Я був інструктором ЦК КПСС. Сама висока (моя) посада – це інструктор ЦК КПСС. Курував Хабаровський край і Якутію.

Бі-Бі-Сі: Що це за посада?

Володимир Яцуба: Це така посада, якої сьогодні в Україні немає. Я наприклад знімав з посади міністра внутрішніх справ Кайдишева в Якутії.

Бі-Бі-Сі: А за що?

Володимир Яцуба: За те, що він п’яний з "бабами" врізався в "Мєтєор", пробив дірку. І після цього зібрався в Якутії 10-тисячний натовп. А мене туди послали розбиратись. Я його зняв з роботи, виключив з партії. Другому секретарю обкому – строгий виговор.

Бі-Бі-Сі: Наприклад за чеським законодавством, ви би підпадали під люстрацію…

Володимир Яцуба: Будь-ласка – я готовий пояснить і відповісти на всі питання, які мені зададуть. Ну я думаю, що якщо ставить на ваги люстрацію проводить тих партійних працівників, які були і тих, хто пішов з минулого уряду..

Аргументи "проти" люстрації

І пан Попов і пан Яцуба переконані, що люстрація для України – це крок назад, оскільки державний апарат втратить професіоналів з унікальними знаннями в управлінні державою.

"Ми за час незалежності нанесли дуже значних збитків саме кадровій підготовці фахівців, які працюють в державній службі, в муніципальній службі, - обурюється міністр ЖКГ Олександр Попов. - І прикладом цього є навіть 2005-й рік, коли біля 20 тисяч службовців було звільнено без офіційного оголошення про те, що йде якась люстрація і таке інше. І ми бачимо, який провал вийшов в управліннях, в районних державних адміністраціях, і навіть в центральних міністерствах, відомствах".

Аргументи "за" люстрацію

Йому опонує історик Володимир Вятрович: "Як на мене тут золотою фразою є фраза Вацлава Гавела, коли його питали "навіщо ви проводите люстрацію і даєте молодим владу в руки – вони ж нічого не вміють?". Він сказав: "краще 5 років помилок, ніж 50 років саботажу".

Володимир Вятрович – колишній керівник архіву СБУ. Займався розсекреченням документів радянського періоду. Зараз звільнений. Він переконаний, що радянські кадри гальмують розвиток України.

"Нова молода держава, яка щойно починає розбудовувати себе є достатньо вразливою і коли всередині неї є люди, які працюють проти неї, а тим паче на високих посадах а тим паче працюють на зовнішню силу. Становлення цієї держави буде серйозно загальмовано".

Бі-Бі-Сі переглянула офіційні біографії, розміщені на сайті кабінету міністрів та міністерств і побачила, що чимало міністрів або приховують, чим вони займались до 91-го року, або описують кількома загальними фразами, не вдаючись в суть роботи.

Для прикладу Дмитро Табачник, який так і не відповів на запит Бі-Бі-Сі, у своїй офіційній біографії написав, що з 80-го по 81-й рік працював у Центральному державному архіві кінофотофонодокументів. Наступною датою працевлаштування є 90-й рік. Чим Табачник займався 9 років у біографії не сказано. Історик Вятрович нагадує, що архів, в якому працював Табачник, підпорядковувався КДБ.

"Система архівів теж підпорядковувалась і контролювалась Комітетом державної безпеки тобто можна робити певні висновки щодо можливої співпраці тієї чи іншої людини".

Люстрація у Парламенті України

Таке ж дослідження, як і з членами кабміну України, Борис Чикулай зробив і з працівниками Верховної ради та попереднього секретаріату президента. Він опрацював понад 900 біографій.

4% опрацьованих біографій, за нормами чеського законодавства, відповідають ознакам біографій агентів КДБ. Це 38 осіб.

27% - критична ймовірність співпраці з КДБ і 20% - велика ймовірність співпраці. Щодо біографій половини державних службовців панові Чикулаю так і не вдалось отримати жодної інформації з відкритих джерел.

Для себе пан Чикулай перестав ділити політичні партії на помаранчеві, біло-блакитні чи за іншими кольорами. Для нього є актуальним один поділ – працював на колишній режим чи не працював.

"Не вірю ні помаранчевим, ні біло-блакитним"

"Я жив у Чехії 10 років. Я там працював. Крім того я займався громадською організацією, яка називалась форум українців у Чехії". – розповідає Борис Чикулай – українець, який кілька років працював у Чехії і очолював тамтешню спільноту українців.

Він був спостерігачем у чеському посольстві на виборах 2004-го року. Розповідає, що там вперше зіткнувся з відвертою політичною неправдою.

"Перша ніч підрахунку голосів на виборах 2004-го року в амбасаді України в Чеській республіці. Я там побачив абсолютно відвертих людей, які мені прямим текстом говорили – Янукович вигідний Росії і (президентом) мусить бути Янукович". Вони зібрали докази фальсифікацій, відправили їху ЦВК та МЗС, втім винних не покарали.

Згодом пан Чикулай розчарувався і в помаранчевих. Перед революцією він та кілька його друзів домовились з кількома помаранчевими політиками про створення мистецького телевізійного каналу. Коли ті прийшли до влади, забули про всі домовленості.

А тоді він побачив фільм про чеського президента Вацлава Гавела, який звільнив з державних посад усіх членів комуністичної партії та причетних до спецслужб режиму. Тоді пан Чикулай і вирішив зробити те саме. За основу взяв люстрацій ний закон Чеської республіки.

Люстрація в Румунії та Чехії

Люстрацію, яку з 91-го року почали робити в Чехії, називають еталонною.

Там створений спеціальний архів, де опрацьовують усі справи спецслужби чеського комуністичного режиму. Роботи у них достатньо – треба оцифрувати 280 млн сторінок справ. У відділі сканування працює 4 особи. За день вони можуть відсканувати 30-40 тисяч сторінок.

Оцифровані записи публікують в Інтернеті у відкритий доступ.

У будівлі чеського архіву є одна закрита для диктофонного запису кімната – люстрацій ний відділ. Працівники відділу отримують запити на перевірку людей, які претендують на державну посаду. Якщо людина була агентом чи інформатором комуністичної спецслужби, то вона не отримує державної роботи.

Перший президент Чехій Вацлав Гавел каже, що і сам не думав, що люстрація буде на стільки тривалим процесом: "Я мав істотні зауваженя до законів, які нормували спосіб поводження з архівами. Визнаю, що я помилявся, вважаючи, що очищення політичного середовища станеться скоро. Це те, на що треба 10-ки років."

Румунія також зважилась на люстрацію. Президент Бесеску наказав розсекретити усі справи усіх агентів Секурітате (спецслужби, яка працювала на комуністичний режим). В інтерв’ю Бі-Бі-Сі він так пояснює причини свого рішення:

Траян Бесеску: Моєю метою було розірвати спадкоємність режиму

Бі-Бі-Сі: А що ви думаєте зараз, коли бачите в парламенті тих, хто був або частиною режиму, або звинувачений у зв’язках з Секурітате чи з комуністичною партією?

Траян Бесеску: Ну, як вам відомо, демократія – не найдосконаліша система

Бі-Бі-Сі: Тож рештки того режиму і досі лишаються впливовою силою?

Траян Бесеску: Так. Тому що менталітет не можна змінити за 20 років. Але однозначно ми заклали фундамент аби покласти край зв’язкам з комуністичною державою.

Щоб розірвати ці зв’язки, 10 років тому в Румунії створили національну раду, яка вивчає архіви, щоб порушувати справи про ти людей, які були у тісних зв’язках з тоталітарним режимом. Директор архівів Ладислау Сендус "скаржиться" Бі-Бі-Сі на свою роботу:

- Нас не дуже люблять. У нас 700 процесів у судах, у яких фігурують особи, які займали ключові посади у судочинстві, фінансовій системі. Але ми вважаємо, що це наш обов’язок проливати світло на наше комуністичне минуле.

З тих 700 справ, судді винесли вирок лише у 3-х справах. Одна з проблем, яка гальмує швидкий їх розгляд – деякі обвинувачені і зараз є частиною судової системи, яка має судити злочини комунізму.

Серед інших причин, які заважають провести люстрацію є те, що частину документів було знищено під Бухарестом. Ці напівспалені брудні папки зараз зберігаються у архіві Національної ради. Також часто у справах Секурітате фігурували прізвища людей, які ніколи не були інформаторами і не вербувались - тобто фіктивні.

Борис Чикулай, який провів першу в Україні, хоча й умовну люстрацію, переконаний, що люстрацію робити ніколи не пізно, адже на кону - розвиток України.

Люди Тягнибока поскаржилися на грубу силу "Беркута" у Львові

Біля головного корпусу "Львівської політехніки", де мала б відбутися акція протесту Львівської обласної організації ВО "Свобода", спецпідрозділ "Беркут" застосував грубу фізичну силу щодо учасників протесту. Про це повідомляє прес-служба ВО "Свобода".

"Спочатку "Беркут" і міліція оточили протестантів і грубо відтіснили їх від проїжджої частини, а потім почали бити. На місце протестуючих перед дорогою запустили регіоналів з державними прапорами і гаслами "Янукович - наш президент!", - йдеться у повідомленні.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, будівля Національного університету "Львівська політехніка", де під головуванням Президента України проходить Рада регіонів, пікетують противники нинішньої влади. Вони тримають партійні прапори ВО "Свобода", партії "За Україну!" і Української республіканської партії. Також вони тримають у руках гасла: "Янукович - губернатор Малоросії" і "Любіть Україну або забирайтеся геть". Мітингувальників відтісняють від будівлі університету представники правоохоронних органів. Безпосередньо під стінами університету перебувають декілька сотень прихильників В.Януковича. Вони тримають у руках національні прапори і розтяжки: "Наш Президент - Віктор Янукович". Кількість прихильників і противників В.Януковича - по декілька сотень осіб.

У Львові Царю Медведу подарували Україну

27 травня, під час візиту до Львова Президента України Віктора Януковича Львівська обласна організація ВО "Свобода" провела театралізовану акцію протесту.

Головними дійовими особами театрального дійства були Цар Медвед, Холопи - Вітька Ялинкович, Калян Хазаров, Діма Собачник, Анька Разводчиця та Невільна преса.

Як повідомили ZAXID.NET у прес-службі ВО "Свобода" під час вистави герої-Холопи дарували Царю газову трубу, гроші, українську історію, а найголовніший Холоп - Ялинкович під "блатну" пісню "Поварую, перестану, все равно багатим стану" віддав Медведу Україну. Актори співали:

"Хохол Вітька на поклон

К царю-батюшке пришел.

"Вот вам Крим, труба Вам - вот,

Завтра продадим народ".

Янукович каже, що протестувальників у Львові купили

Президент України Віктор Янукович під час Ради регіонів у Львові 27 травня заявив, що людей, які протестували проти нього під стінами НУ «Львівська політехніка», де проходила Рада регіонів, купили.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи його прихильників, які прийшли його підтримати, так само "купили", Янукович відповів: "Всі ми знаємо, що є політичні сили, які мотивують учасників тих чи інших пікетувань. Якщо для вас це новина, то для мене – ні".

Нагадаємо, що сьогодні біля приміщення головного корпусу НУ "Львівська Політехніка" під час проведення акцій, пов’язаних із візитом Президента України Віктора Януковича, працівники міліції змушені були відтиснути на протилежний бік вулиці прихильників ВО "Свобода", які, скандуючи "Янукович, геть зі Львова!", намагалися пройти на територію політехніки, де проходить засідання Ради регіонів.

Як повідомив ZAXID.NET начальник ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області Денис Харчук, "представники "Свободи" поводилися агресивно і намагалися провокувати сутички з прихильниками Віктора Януковича".

Для "стримування натовпу" учасників акції "Свободи" їх оточили кордоном бійців міліції сперцпідрозділу "Беркут", тоді як учасників акції на підтримку Президента України від опонентів відділяла шеренга працівників міліції.

Наразі опоненти Януковича постійно скандують "Янукович, геть зі Львова!", а прихильники – "Янукович – наш президент!". Представники молодіжних організацій, які назвалися молодими рухівцями, принесли ялинковий вінок, обвитий чорною траурною стрічкою, які, з їх слів, мають намір виставити під час виходу Віктор Януковича з Ради регіонів.

Як повідомляє ВО "Свобода", спецпідрозділ "Беркут" застосував грубу фізичну силу проти учасників протесту. За повідомленням "свободівців", "Беркут" і міліція оточили "свободівців" та брутально відтіснили їх від проїжджої частини, а потім почали бити. На місце протестувальників перед дорогою запустили регіоналів із державними прапорами та гаслами "Янукович – наш президент!".

Горбаль назвав не патріотами тих, хто пікетував Януковича

Голова Львівської ОДА Василь Горбаль не схвалює дії пікетувальників, які проводили 27 травня акцію протесту під стінами Львівської політехніки, де відбувалося засідання Ради регіонів за участі Президента України Віктора Януковича.

Про це повідомили в прес-служба Львівської ОДА.

Василь Горбаль заявив, що це не патріотично зі сторони опозиційних політичних лідерів, які організували пікет в день, коли Львів зібрав чимало гостей з усієї України - потенційних інвесторів, протестувати проти покращення життя області, нових робочих місць, підвищення рівня добробуту мешканців нашого регіону.

«Ті, хто шуміли під вікнами, не розуміють, кого вони пікетують. Вони пікетують своїх колег, які зібралися, щоб вирішити проблеми області», - сказав Василь Горбаль.

Нагадаємо, біля приміщення головного корпусу НУ "Львівська Політехніка" під час проведення акцій, пов’язаних із візитом Президента України Віктора Януковича, працівники міліції змушені були відтиснути на протилежний бік вулиці прихильників ВО "Свобода", які, скандуючи "Янукович, геть зі Львова!", намагалися пройти на територію політехніки, де проходило засідання Ради регіонів.

Янукович назвав "Буковель" Буковиною

Президент України Віктор Янукович, виступаючи у Львові 27 травня на засіданні Ради регіонів, висловив бажання провести Олімпіаду 2022 року в Україні, зокрема на Буковині у Карпатах.

"Наразі там немає відповідної інфраструктури, але ми все підготуємо, коли подаватимемо заявку, щоб провести Олімпіаду в Карпатах", – зазначив Президент.

Пізніше заступник голови Адміністрації Президента Ганна Герман зазначила журналістам, що Віктор Янукович мав на увазі "Буковель" у Карпатах. Вона додала, що зрештою на Буковині також є невеликі пагорби і сама Буковина є продовженням Карпат. "Франківська область з Чернігівською, тобто Чернівецькою йде через річку Черемош. Частина гори на буковинській стороні, інша на прикарпатській. Тут сенсації немає", – додала Ганна Герман.

У Львові від Януковича вимагають відставки Могильова

Львівська крайова організація Народного Руху України вимагає від Президента України Віктора Януковича, який 27.05 з робочим візитом перебуває у Львові, «справедливих кадрових рішень по ряду одіозних фігур в чинному уряді». Про це зазначено у заяві Львівської крайової організації Народного Руху України до Президента України Віктора Януковича.

"Вважаємо, що така особа як Анатолій Могильов не має ані морального, ані професійного права очолювати Міністерство внутрішніх справ. Його неодноразові жорсткі реакції на чисельні мітинги опозиції свідчать про те, що він проводить політику перетворення МВС у репресивну машину для придушення політичних опонентів. У той же час, всупереч своїм же твердженням про відсутність за радянської доби політичних в’язнів, міністр внутрішніх справ наважився цинічно прирівнювати судимості Героя України В’ячеслава Чорновола до звичайних кримінальних справ.

Окрім того, дивним та нелогічним у світлі Ваших передвиборчих обіцянок об’єднати усю державу є ігнорування вимог мітингів громадянської незгоди, що сколихнули країну після призначень на високі державні посади відвертих українофобів Табачника та Семиноженка. Ще більш обурливим є той факт, що обійнявши крісла в уряді, ці дві одіозні фігури лише підтвердили своє реноме, заявляючи то про відновлення Радянського Союзу, то про перепис історії в шкільних підручниках.

Якщо Ви все-таки прагнете стати Президентом усієї держави, а не окремих її регіонів, то зобов’язані ініціювати відповідні кадрові ротації та призначити на згадані посади адекватних та професійних управлінців", – зазначено у заяві рухівців.

У Львові журналісти спостерігають за Януковичем здалеку

Президент України Віктор Янукович у Львові ознайомився із перебігом будівництва нового терміналу Львівського аеропорту, а також із реконструкцією існуючого терміналу та продовженням злітно-посадкової смуги. Також Віктор Янукович оглянув стенд, де розміщено інформацію про будівництво стадіону до Євро-2012, на сам майданчик Віктор Янукович не пішов.

Послухати, що розповідав віце-прем’єр-міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесніков щодо реконструкції Львівського аеропорту, могли тільки київські журналісти, львівські журналісти спостерігали за турнікетом. Також не було спілкування з пресою на території будівельного майданчика стадіону до Євро-2012.

До Львова Віктор Янукович прибув у супроводі глави Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, першого заступника глави Адміністрації Президента Ірини Акімової та заступника глави Адміністрації Президента Ганни Герман.

Нагадаємо, сьогодні у Львові відбудеться засідання Ради регіонів під головуванням Президента України Віктора Януковича. До Львова прибули голови обласних державних адміністрацій, голови обласних рад, а також мери великих українських міст.

Янукович заграє із Західною Україною, - політик

«Я впевнений, що сьогодні буде звучати багато заяв про українськість та українців, однак насправді вони не матимуть жодного значення», - переконаний екс-голова Львівської обласної державної адміністрації Петро Олійник, коментуючи візит Президента України Віктора Януковича до Львова.

«Президент має право проводити наради в будь-якому місті – будь то Київ, Львів чи Харків – не суттєво. Однак зараз президент хоче використати момент. Я впевнений, що сьогодні звучатиме багато заяв про українськість та українців, однак насправді вони не матимуть жодного значення. Бо, як то кажуть, «суди мене не по словах моїх, а по ділах моїх». На «ділах» ж нічого не буде, а загравання із Заходом, який все ще протестує, будуть. Як і підписання будь-яких договорів про співпрацю, це лише піар-кампанія, банальний піар», - зазначив Петро Олійник.

Янукович у Львові: міліція силою відтіснила протестувальників

Біля приміщення головного корпусу НУ «Львівська Політехніка» під час проведення акцій, пов’язаних із візитом Президента України Віктора Януковича, працівники міліції змушені були відтиснути на протилежний бік вулиці прихильників ВО «Свобода», які, скандуючи «Янукович, геть зі Львова!», намагалися пройти на територію політехніки, де проходить засідання Ради регіонів.

Як повідомив начальник ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області Денис Харчук, "представники "Свободи" поводилися агресивно і намагалися провокувати сутички з прихильниками Віктора Януковича".

Для "стримування натовпу" учасників акції "Свободи" їх оточили кордоном бійців міліції сперцпідрозділу "Беркут", тоді як учасників акції на підтримку Президента України від опонентів відділяє шеренга працівників міліції.

Наразі опоненти Януковича постійно скандують "Янукович, геть зі Львова!", а прихильники – "Янукович – наш президент!". Представники молодіжних організацій, які назвалися молодими рухівцями, принесли ялинковий вінок, обвитий чорною траурною стрічкою, які, з їх слів, мають намір виставити під час виходу Віктор Януковича з Ради регіонів.

Як повідомляє ВО "Свобода", спецпідрозділ "Беркут" застосував грубу фізичну силу проти учасників протесту. За повідомленням "свободівців", "Беркут" і міліція оточили "свободівців" та брутально відтіснили їх від проїжджої частини, а потім почали бити. На місце протестувальників перед дорогою запустили регіоналів із державними прапорами та гаслами "Янукович – наш президент!".