зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

11.05.10

У Тернополі пройшла акція Збудуй кораблик Януковичу

У Тернополі активісти молодіжних організацій провели акцію Збудуй кораблик Януковичу.

Участь в акції протесту взяли близько 200 представників місцевої молоді. Спочатку вони пройшли колоною від пам’ятника князю Данилу Галицькому до Театрального майдану, а звідти до будівлі облдержадміністрації.

В руках молоді люди несли державні прапори та плакати з написами Нам не потрібен газ по-флотськи, Захистимо Україну від московських загарбників, Табачник небезпечний для освіти!!!, Шухевич і Бандера – наші герої!!!. По ходу вони вигукували гасла Молодь – сила, молодь діє!, Бандера прийде, порядок наведе!, Бандера, Шухевич – наші герої, вони воювали за нас з тобою, Геть Верховну зраду! тощо.

Перед облдержадміністрацією пікетувальники зробили близько 300 корабликів, які залишили на сходах перед будівлею.

Також вони прийняли ухвалу, в якій сказано, що молодь об’єдналася проти невизнання Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українського народу, скасування судами указів про присвоєння звання Герой України провіднику ОУН Степану Бандері та головному командиру УПА Роману Шухевичу, встановлення пам’ятників вождям тоталітарного режиму, призначення міністром освіти і науки Дмитра Табачника, створення "союзної" держави у складі України, Росії та Білорусі, скасування закону про обов’язкове дублювання фільмів українською мовою, скасування обов’язкових тестів українською мовою, проти намірів підписати сумнівні міжурядові угоди з Росією, що можуть призвести до здачі національних інтересів України.

"А процес ратифікації у стінах Верховної Ради України 27 квітня неприпустимого договору про пролонгацію базування російського Чорноморського флоту в Севастополі став наглядним доказом втрати інституту парламентаризму в Україні", – йдеться в ухвалі.

Як пояснив координатор акції Назар Зелінка, цю ухвалу буде передано в усі виші та молодіжні громадські організації Тернопільщини для збору підписів, після чого її передадуть голові облдержадміністрації Ярославу Сухому і попросять передати Президенту України Віктору Януковичу.

"Сьогодні тут немає жодної партійної символіки, ми об’єдналися під синьо-жовтим стягом України. Нас мало бути значно більше, але у вузах в деканатах застерегли студентів, що всіх, кого не буде на останній парі або навіть тих, в кого уже пари завершилися, але він прийде на цю акцію протесту, "візьмуть на олівець". Попри це, тут таки присутні студенти трьох національних вузів міста – політехнічного, педагогічного та економічного", – зазначив Зелінка.

Він додав, що участь у заході взяли представники молодіжних громадських організацій та органів студентського самоврядування, зокрема Молода Просвіта, Тризуб, Молодіжний націоналістичний конгрес, Фундація регіональних ініціатив, Свобода Студентська, Молодіжний союз Наша Україна, За Україну, Батьківщина Молода, Молодий Народний Рух, Патріот України, Сокіл.

Як повідомлялося, лідер ВО Свобода Олег Тягнибок вважає, що в Україні спостерігається передреволюційна ситуація.

Новодворська повісила портрет Бандери над своїм письмовим столом

Відома російська правозахисниця Валерія Новодворська не має демократичних порахунків із Степаном Бандерою, портрет якого вона повісила над своїм письмовим столом, – про це сьогодні, 11 травня, ЗІК повідомили у прес-службі Центру досліджень визвольних змагань.

Новодворська впевнена, що «на рахунку Степана Бандери немає жодного висловлювання, що вихваляє фашистів чи закликає до винищення євреїв. У війні билися сотні євреїв, і той, хто коли-небудь і де-небудь піднімав руку на єврея, брав участь у Голокості, ніколи не буде виправданий порядними людьми».

Під час прямого ефіру радіостанції «Эхо Москвы» російська політична діяка, дисидентка, журналістка, лідерка партії «Демократичний союз» та колумністка журналу «The New Times», Валерія Новодворська зізналася, що над її письмовим столом під портретом Леха Качиньського висить портрет Степана Бандери, бо «він чистий перед євреями і перед світовою демократією».

Журналістку СТБ призначили в Гуманітарну раду при Януковичі під іншим ім'ям

Журналістка телеканалу СТБ Ольга Червакова відмовилася від призначення в Гуманітарну раду при Президентові України, мотивуючи це невідповідністю паспортних даних.

Про це повідомляє PR-відділ телеканалу СТБ.

Указ про призначення Червакової в Гуманітарну раду вийшов 7 травня. Журналістка заявляє про те, що дізналася про це з Інтернету, хоча і визнає, що переговори з нею раніше велися. Ініціатором призначення була заступник голови Адміністрації Президента України Ганна Герман, повідомляє СТБ.

Червакова стверджує, що основною причиною її відмови є те, що співробітники Адміністрації президента, складаючи текст документа про призначення, вказали ім'я Червакова Ольга Валеріївна. Журналістка вже сім років офіційно має інше прізвище, що може довести її паспорт та свідоцтво про шлюб, проте про це у неї не було можливості повідомити чиновникам.

Крім того, указ вийшов в один день з відкритим листом 16 колег Червакової про цензуру на телеканалі СТБ. Журналістка не підтримала колег, мотивуючи це тим, що має окрему позицію на ситуацію з тиском на медіа. Однак указ і непрозорість процесу його підготовки можуть наштовхнути колег на безпідставні підозри, вважає журналістка.

Червакова звертається до Адміністрації Президента та українських журналістів з пропозицією зібрати редакційні і профспілкові збори, на яких і буде обраний повноважний представник до Гуманітарної ради.

Від цього залежить, чи стане Рада ефективним органом, вважає журналістка.

Нагадаємо, Ганна Герман 7 травня провела зустріч з журналістами телеканалу 1+1, які першими заявили про цензуру в новинах. "Мені здається, що ми знайшли порозуміння", - заявила після зустрічі заступника глави АП.

Свобода заявила про затримання активістів, які поверталися з мітингу під парламентом

Всеукраїнське об'єднання Свобода заявило, що правоохоронці затримали чотирьох активістів, які поверталися з мітингу під стінами Верховної Ради.

Як йдеться у повідомленні, міліція затримала учасників мітингу близько 12:00 біля стадіону Динамо. Серед затриманих два члена ВО Свобода - Дмитро Білоус і Кирило Бабенцов, а також кандидат у члени ВО Свобода Євген Герасименко.

За інформацією Свободи, Герасименко "намагаються примусово доставити на допит у зв'язку з участю в акціях націоналістів".

"Інформація щодо інших затриманих суперечлива. Адвокати ВО Свобода з'ясовують місце перебування затриманих", - заявили в партії.

Водночас, партія Братство повідомила про затримання деяких членів Свободи, а також Автономного опору. За даними Братства, затримані доставлені в Печерське РВВС.

Раніше центр громадських зв'язків Главку МВС України в Києві повідомив, що мітинг опозиції біля будівлі Верховної Ради відбувся без будь-яких правопорушень.

Львівські студенти влаштували страйк і виготовили опудала ректорів, які підтримують Табачника.

Сьогодні, 11 травня, львівські студенти провели двогодинний попереджувальний страйк, вимагаючи звільнення міністра освіти і науки Дмитра Табачника і денонсації Харківських угод про Чорноморський флот.

Під час страйку близько 30 студентів факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка зайнялись виготовленням опудал ректорів, які підтримують міністра Табачника.

Студенти змайстрували 20 опудал і приклеїли на них фото ректорів вищих навчальних закладів з різних міст. Жоден з львівських ректорів опудалом не став.

Член страйкому комітету журналістики ЛНУ імені Івана Франка Ірина Чулівська повідомила, що ці опудала вони передадуть київським студентам, які найближчим часом мають провести «парад опудал на підтримку Табачника».

За словами Ірини Чулівської, більшість викладачів підтримують протестні акції студентів, хоча й не всі це роблять відкрито. Ініціатором створення страйкомів і проведення страйку став Молодіжний рух захисту національних інтересів.

Організатори акції розповсюджували серед студентів листи до Табачника з вимогою піти з посади і не заважати їм вчитися. Кожен студент міг наклеїти марку і надіслати цього листа міністру.

Крім того, львівські студенти записували відеозвернення до студентів зі Сходу України, в яких закликали їх не боятися та приєднуватися до акцій протесту.

Опозиція готує найбільш масову акцію протесту у день візиту Медвєдєва в Україну

Комітет порятунку готує масову акцію непокори у Києві біля Маріїнського палацу на 17 травня – день візиту в Україну Президента РФ Дмитра Медвєдєва. Про це сьогодні, 11 травня, у коментарі ЗІК повідомив голова ЛОО ВО «Батьківщина», нардеп Іван Денькович.

З його слів, сьогодні в акції протесту під стінами Верховної Ради від ВО «Батьківщина» взяли участь 400 мешканців Львівщини. Крім цього, були представники «Свободи», інших політичних сил, громадських організацій.

Денькович зазначив, що попри деякі перешкоди з боку працівників ДАІ, автобуси з Львівщини успішно доїхали до Києва. «Робилося все, щоб не виїхала делегація з Львівщини. ДАІ зупиняли автобуси з пікетувальниками у кожній області по дорозі до Києва. Але вдалося досягти порозуміння, і ми всі живі-здорові доїхали до місця призначення», – розповів нардеп.

Основні вимоги акції протесту сьогодні були – відставка Януковича та заклик до об’єднання національно-демократичних сил.

Денькович повідомив, що на 17 травня готується ще більш масштабна акція протесту.

«Це буде найбільш масова акція непокори», – повідомив Денькович та закликав долучитися всіх небайдужих громадян. «Ми доб’ємося свого», – наголосив він.

Денькович зазначив, що представники з Львівщини братимуть участь у всіх акціях протесту у Києві.

Нагадаємо, на 17 травня запланований візит в Україну Президента РФ Дмитра Медвєдєва.

Згуртувати опозицію допоможе лише відхід Тимошенко на другий план, – експерт

Основною проблемою опозиційного табору є питання лідерства. Очевидно, що політичні сили, які не увійшли в Комітет захисту України, не погоджуються з фактичним лідерством Тимошенко у цій структурі. А це вказує на неможливість не лише на даному етапі, а й взагалі об’єднання всіх опозиційних сил навколо БЮТ. Про це сьогодні, 11 травня, у коментарі ЗІКу повідомив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

«Можливо, питання має стояти в перегляді своїх позицій БЮТом і у відході Тимошенко на другі ролі. Тоді це об’єднання могло б відбутися в рамках конфедерації різних опозиційних угруповань і вироблення спільної стратегії дій – поки що без претензій на лідерство тієї чи іншої особи або тієї чи іншої сили», – зазначив політолог.

На його думку, така «безлідерна опозиція» могла б стати консолідуючим фактором, який об’єднав би всі політичні сили, які опонують діючій владі.

Водночас Віталій Кулик зазначив, що наразі не бачить у Тимошенко бажання поступатись лідерством в опозиційному таборі.

Парламент не скасував дублювання фільмів українською мовою

Верховна Рада не підтримала законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», щодо усунення протиріч між Законом України «Про кінематографію» і Законом України «Про телебачення і радіомовлення».

Як йдеться в Пояснювальній записці до законопроекту, основним завданням пропонованого проекту Закону є вдосконалення правового механізму в сфері трансляції іноземних фільмів /програм (передач) телерадіоорганізаціями на території України.

Як пише ІМК, законопроектом передбачається можливість дублювання або озвучення чи субтитрування державною мовою фільмів та/чи інших програм (передач), мова оригіналу яких не є українською.

«Застосування положень проекту Закону, у разі його прийняття, сприятиме можливості вибору телерадіоорганізаціями способу трансляції іноземних фільмів/програм (передач)», – вважає автор проекту Закону народний депутат України від Партії регіонів Олена Бондаренко.

Яценюк: треба розрізняти захист України і захист окремих політиків

Лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній ЯЦЕНЮК вважає, що сьогодні опозиція не має права себе дискредитувати.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі народного депутата.

«Минулий сесійний тиждень чітко вказав, яким чином не можна працювати. Партію регіонів влаштовує опозиція, яка яйця кидає та димові шашки палить. В такій опозиції немає конструктиву, немає інтелектуальної боротьби. Мова повинна йти про якісно інший формат», - підкреслив А.ЯЦЕНЮК у коментарі парламентським журналістам.

«Треба розрізняти комітет захисту України і комітет захисту окремих політиків. Комітет захисту не можна перетворювати на бутафорію», - додав політик.

За його словами, координація опозиції повинна відбуватися навколо цілі, «але не навколо цілі повернення одного політика до влади».

«Наприклад, ціль внести зміни до закону про державний бюджет і домогтися від «регіоналів», щоб вони їх прийняли. Наприклад, ціль – захистити право журналістів вільно говорити. Ціль – довести те, що «регіонали» пообіцяли і збрехали щодо можливості органів місцевого самоврядування безпосередньо керувати своїми бюджетами, а навпаки – провели централізацію. І я можу навести таких цілей десятки», - додав лідер «Фронту Змін».

Він підкреслив, що для досягнення таких цілей опозиція повинна координувати свої зусилля. «А не для цілі: «ми образилися, нас із влади викинули, давайте повернемося швиденько назад у владу». Це не ціль. Це - політичний егоцентризм», - зазначив політик.

Лідер «Фронту Змін» повідомив, що бачить для себе завдання донести до людей передусім ідею – «ідею європейських цінностей, ідею того, як зробити краще». «Моє завдання сьогодні – це просвіта. Іти безпосередньо до людей, доводити їм своє бачення розвитку країни. Якщо люди це сприймуть, тоді вони самі піднімуться і дійсно отримають той імпульс для нової країни. І для боротьби за своє майбутнє», - підсумував А.ЯЦЕНЮК.

Міноборони РФ: Пірати, які захопили танкер, не добралися до берега

У Міністерстві оборони РФ заявляють, що сомалійським піратам, які захопили танкер з російським екіпажем, певно, не вдалося добратися до суші і, найвірогідніше, вони загинули.

Як передає канал "Вєсті", 5 травня в Аравійському морі танкер "Московський університет" з вантажем нафти для Китаю був захоплений сомалійськими піратами у 350 морських милях на сході від острова Сокотра (Йемен). Екіпаж танкера складався з 23 російських громадян, серед членів екіпажу були дві жінки. Завдяки грамотним діям капітана судна, всім їм вдалося ховатися в одному з внутрішніх відсіків.

На допомогу захопленому піратами нафтовозу поспішив великий протичовновий корабель "Маршал Шапошніков". 6 травня 2010 року морська піхота провела успішну операцію щодо звільнення захопленого морськими розбійниками судна. Пірати були затримані, ніхто з морських піхотинців і моряків танкера не постраждав.

Після проведення оперативно-слідчих дій, сомалійські пірати були посаджені в човен у 300 морських милях від берега. Перед цим з човна були вилучені зброя, абордажне спорядження, а також навігаційне обладнання. Піратів відпустили через недосконалість міжнародного законодавства. Через годину після цього сигнал радіомаяка зник з ефіру.

Дві організації європейських журналістів заявили про цензуру в Україні

Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) і Європейська група Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) висловили стурбованість у зв'язку з останніми подіями в українських засобах масової інформації, які стосуються цензури.

Текст заяви має в своєму розпорядженні Комітет Київської незалежної медіа-профспілки.

"За повідомленнями ЗМІ, журналісти провідного українського приватного телеканалу 1+1 скаржилися на тиск і цензуру після того, як їм 6 травня 2010 року було відмовлено у дозволі висвітлювати важливі новини, які влада вважала ворожими для неї. Деякі телевізійні програми з критикою на адресу уряду були зняті з ефіру. Журналісти іншого каналу, СТБ, також опублікували заяву, в якій засудили випадки цензури ", - сказано в документі.

Президент ЄФЖ Арне Кеніг заявив, що організація має інформацію про декілька "явних випадків введення цензури та тиску на журналістів провідних українських телеканалів, які свідчать про те, що влада України намагається скоротити свободу слова при потуранні власників".

Ми стурбовані цими подіями, які можуть звести нанівець спрямовані в бік демократії основні кроки, які ми бачили протягом останніх років. Вони були здійснені частково завдяки і свободі преси. Але останні тенденції свідчать про згортання прав журналістів і прав людини в цілому ", - заявив Кеніг.

Як йдеться у заяві, "ЄФЖ також довідалася, що в ході прес-конференцій політики (як з боку уряду, так і від опозиції) змушують журналістів ставити попередньо погоджені питання. Журналісти, які не погоджуються так робити, можуть втратити будь-які можливості контакту з владою. Партнер МФЖ в Україні Незалежна медіа-профспілка також вказує на те, що кількість активних незалежних журналістів в засобах масової інформації різко знижується ".

"Ми закликаємо владу, а також всіх власників засобів масової інформації, які підтримують або ініціюють цензуру, дотримуватися стандартів свободи преси, зокрема, прописаних у Європейській конвенції з прав людини", - додав Кеніг.

Нагадаємо, раніше опір журналістів підтримали Репортери без кордонів. "Такий тиск на медіа в демократичній країні неприйнятний", - заявили представники організації.

Литвина питають про «чужака» зі зброєю, який бив депутатів

Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН закликає народних депутатів добровільно відшкодувати парламенту завдані 27 квітня збитки, інакше це буде зроблено у примусовому порядку.

Як передає кореспондент УНІАН, на засіданні ВР В.ЛИТВИН зазначив, що 27 квітня під час протистояння між депутатами у парламенті було пошкоджено майна та техніки на загальну суму більш як 900 тис. грн.

«І я просив би тих, хто це зробив, у добровільному порядку відшкодувати ці кошти, бо так чи інакше кошти будуть відшкодовані не за рахунок держави», - підкреслив В.ЛИТВИН.
Він закликав опозицію до співпраці та пошуку компромісу.

«Конфлікт не працює, давайте будемо знаходити спільну позицію у Верховній Раді України», - додав спікер.

У відповідь народний депутат від НУ-НС Ірина ГЕРАЩЕНКО зазначила, що голова ВР багато уваги «приділяє меблям». Від імені фракції вона запропонувала В.ЛИТВИНУ «офіційно поцікавитися станом здоров’я наших колег, які знаходяться в лікарні і яких жорстоко побили в цьому залі». «Свої своїх побили за чужий флот», - зазначила І.ГЕРАЩЕНКО.

Також вона попросила В.ЛИТВИНА з’ясувати особу сторонньої людини, яка 27 квітня перебувала в урядовій ложі й била народних депутатів. «Хто ця людина і чому вона була озброєна?» - запитала І.ГЕРАЩЕНКО.

У відповідь В.ЛИТВИН попросив Секретаріат Верховної Ради «розібратися, хто де стоїть». Також він запропонував І.ГЕРАЩЕНКО «розібратися, хто заніс (у сесійну залу ВР) димові шашки і потім демонструвати принциповість».

Як повідомляв УНІАН, 27 квітня у ВР під час розгляду питання про ратифікацію угоди щодо продовження терміну перебування ЧФ РФ на території України у сесійній залі парламенту сталися зіткнення між народними депутатами, а також було застосовано димові шашки, у президію, де перебував спікер В.ЛИТВИН, кидали яйця.

Луганський Комітет порятунку України вимагає від прокуратури правової оцінки пам'ятника жертвам ОУН-УПА

Народний комітет порятунку України направив до прокуратури області заяву з вимогою дати правову оцінку факту встановлення в Луганську 8 травня Пам'ятника Жителям Луганщини, полеглим від рук карателів-націоналістів з ОУН-УПА.

Як йдеться в заяві Комітету, навколо законності процедури і місця встановлення пам'ятника тривали більш ніж дворічні суперечки через фактичну відсутність підстав для цього.

"Лише з отриманням регіоналами і комуністами повноти влади, справа реставраторів сталінізму отримала своє завершення. Більше того, процедура відкриття пам'ятника була в плані заходів на офіційному сайті Луганської державної адміністрації, а у відкритті взяли участь віце-прем'єр України Віктор Тихонов, голова Луганської ОДА Валерій Голенко, Луганський міський голова Сергій Кравченко, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов і депутат російської Держдуми Костянтин Затулін. Для масовості заходу були зігнані держслужбовці та представники навчальних закладів ", - наголошується в заяві.

Члени Луганського Комітету порятунку України вважають такі дії представників влади "проявом неповаги до українського народу, його історії і національної пам'яті, наругою над світлою пам'яттю героїв, які боролися за свободу країни".

На їхню думку, відкриття такого пам'ятника "є провокацією, спрямованою на розкол суспільства, свідченням спотворення історії, спробою підіграти Кремлю в дискредитації українського визвольного руху".

Вони також засудили практику реставрації сталінізму, "тому що відкриття подібного пам'ятника стоїть в одному ряду з відкриттям пам'ятника Сталіну в Запоріжжі, встановленням десятків білбордів із зображенням Сталіна в тому ж Луганську".

Комітет порятунку вимагає від прокуратури Луганської області дати правову оцінку факту встановлення цього пам'ятника і винести протест у зв'язку з цим.

Нагадаємо, що Пам'ятник Жителям Луганщини, полеглим від рук карателів-націоналістів з ОУН-УПА був відкритий у суботу, 8 травня, в сквері імені Молодої гвардії у центрі Луганська.

Після закінчення церемонії відкриття та мітингу пам'ятник освятили представники духовенства, а перші особи міста і області поклали до нього квіти.

Воїнам УПА хочуть присвоїти звання «Почесний громадянин міста Рівного»

Рівненський обласний Комітет національного порятунку України одноголосно прийняв рішення про клопотання щодо надання Дмитрові Клячківському (Климу Савуру), Тарасові Бульбі-Боровцю та Уласові Самчуку звання «Почесний громадянин міста Рівного».

«Тарас Бульба-Боровець і Клим Савур боролися за Україну на території Рівненщини. Формування Української повстанської армії, очолювані ними, не лише мужньо боронили наш край, а й врятували тисячі жителів Рівненської області від рук німецьких, російських і польських загарбників, – вважає заступник голови Рівненської обласної організації ВО «Свобода» Андрій Бортнік. – Зважаючи на це, такі люди заслуговують вдячності та пошани рівнян.

За словами Андрія Бортніка, зважаючи на те, що у Комітеті представлені політичні сили, які мають більшість у Рівненській міській раді, позитивне рішення буде прийняте найближчим часом.

У Верховній Раді з'явилися невідомі люди

Депутати з фракції НУНС цікавляться, хто причаївся у ложі парламенту з парасольками, а також чому сторонні особи перебувають у сесійній залі. З таким питанням до глави Верховної Ради Володимира Литвина звернулася депутат Ірина Геращенко.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, В.Литвин попросив секретаріат парламенту розібратися, що за люди перебувають у ложі парламенту, а своїх колег депутатів - хто приносить у сесійну залу димові шашки. "Не робіть те, що ви робите, і будьте не тільки депутатами, але й жінками", - заявив В.Литвин, відповідаючи на питання І.Геращенко.

Наразі ложа парламенту є порожньою.

У Львові зібрано понад 10 тисяч підписів за відставку Верховної Ради

За дев'ять днів – з 2 до 10 травня - Львівська обласна організація партії «Фронт змін» зібрала 10 тисяч підписів у Львові за відставку Верховної Ради.

Як повідомили ZAXID.NET в прес-службі "Фронту змін", ці підписні листи стали першим результатом інформаційно-просвітницької кампанії, що має дві мети: закликати громадян до дій спротиву планам влади здавати суверенітет держави на користь Росії та наголосити на необхідності напрацювання позитивної програми боротьби за нову та інакшу Україну.

"За тиждень ми розповсюдили понад 15 тисяч інформаційних листків та зібрали більше 10 тисяч підписів, - повідомив голова ЛОО "Фронт змін" Степан Кубів. - Під час цієї інформаційно-просвітницької кампанії ми отримали важливий зворотний зв'язок від окремих громадян та громадських організацій. Переважна більшість підтримує тезу, що акції спротиву повинні базуватися на чіткому плані з розбудови держави і на скоординованих діях усіх патріотичних сил задля усунення зрадницької влади.

З вівторка, 11 травня, ЛОО "Фронт змін" розпочинає інформаційно-просвітницьку кампанію та збір підписів за відставку Верховної Ради в районах Львівщини. Рада обласного партосередку прийняла з цього приводу звернення до партій і громадських організацій Львівщини. Зокрема, в ньому сказано: "Цього тижня ми збиратимемо підписи у всіх районах Львівщини, і просимо долучитися до цієї роботи всі партії та громадські організації, котрі хочуть захистити державний суверенітет і незалежність України. Ми повинні зібрати перших сто тисяч підписів у Львівській області, як того вимагає Конституція України, і поширити цей приклад громадянської небайдужості принаймні на дві третини областей України. Об’єктивні, а не замовні соціологічні дослідження переконливо показують, що більшість українських громадян готова сміливо захищати свої конституційні права і свободи. То ж дамо їм можливість публічно заявити про це не лише на мітингах, але й своїм підписом офіційно проголосувати за політику України-держави, а не держави-васала чи карликової колонії".

У четвер, 13 травня, на сесії Львівської обласної ради голова ЛОО партії "Фронт змін", депутат облради Степан Кубів запропонує всім депутатам Львівської обласної ради своїми підписами долучитися до громадського руху за відставку Верховної Ради, продемонструвавши принциповість та послідовність громадянської позиції.

"Свобода": заборона на перевезення до Києва не завадить акції біля ВР

Львівська обласна організація ВО «Свобода» візьме активну участь у протестній акції опозиційних сил 11 травня біля Верховної Ради, попри безпрецедентні заходи, до яких вдається влада, аби перешкодити цьому.

Про це заявила УНІАН депутат Львівської обласної ради, голова ЛОО ВО «Свобода» Ірина СЕХ.
За її словами, після участі представників львівської організації ВО “Свобода” в акції 27 квітня біля Верховної Ради у перевізників, з якими були укладені угоди, «почалися проблеми».

Як заявила І.СЕХ, перевізника з Кам‘янка-Бузького АТП Львівщини, який надавав транспорт для «свободівців», було звільнено, «транспортна прокуратура «зайнялася» іншими перевізниками, працівники ДАІ також проводять «профілактичні розмови» з перевізниками області».

«Не дивлячись на перешкоди, які нам створюються, сьогодні виїзд зі Львова представників обласної організації буде обов‘язково, і представники львівської «Свободи» візьмуть участь в акції протесту 11 травня біля стін парламенту», - наголосила І.СЕХ.

За її словами, під стінами парламенту «свободівці» вимагатимуть денонсації «харківських угод», відставки уряду Миколи АЗАРОВА.

Як повідомлялося, за даними представників опозиційних сил, у регіонах керівництво ДАІ проводить «профілактичні бесіди» із перевізниками, під час яких «рекомендує» не здійснювати перевезення учасників політичних акцій, що в майбутньому будуть проводитись в столиці, а особливо - 11 травня 2010 року.

Чорноморський флот потрібен для війни з Грузією?

Чорноморський флот потрібен російській владі для війни з Грузією.

Про це заявив російський опозиційний політик Борис НЄМЦОВ в ефірі ТВі, повідомили УНІАН у прес-службі телеканалу.

На його думку, Чорноморський флот не має ніякого стратегічного значення, вихід в Середземне море для нього заблокують країни НАТО. «Якщо уважно подивитися, які країни є в чорноморському басейні, ви побачите, що сьогодні одна держава є ворожою для путінської Росії, - це Грузія. Таким чином, Чорноморський флот потрібен ПУТІНУ і МЕДВЄДЄВУ для війни з Грузією», - переконаний Б.НЄМЦОВ.

Загалом, на його переконання, харківські угоди не вигідні для Росії. Зокрема, зазначив Б.НЄМЦОВ, за перебування ЧФ у Криму Росія платить ціну, «якої у світі немає”. “За оренду Чорноморського флоту Росія фактично платить 4 мільярди доларів, а наприклад, Америка платить за базу, за найбільшу військово-морську базу в Акінаві в Японії, 800 мільйонів доларів. У п’ять разів менше Америка платить. Їм (керівництву РФ) потрібно показати, що вони такі круті», - сказав він.

Також, за словами російського опозиціонера, домовленості щодо газу є зрадою національних інтересів Росії. «Громадяни Росії за цю оборудку будуть платити з власної кишені кожен місяць - ось це є зрадою національних інтересів Росії, а не України», - підкресли він.

"Батьківщина" заявляє про тиск ДАІ на перевізників у Тернополі

Тернопільська обласна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» заявляє, що ДАІ здійснює тиск на перевізників, аби ті не доставляли людей з області до Києва 11 травня.
Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у заяві, оприлюдненій на офіційному сайті обласної організації ВО «Батьківщина».

«Після участі чисельної делегації з Тернопільської області в акції під стінами Верховної Ради України 27 квітня керівництвом ДАІ за вказівкою начальника Управління МВС України в Тернопільській області проведено «профілактичні бесіди» із перевізниками, під час яких їм «рекомендовано» не здійснювати перевезення учасників політичних акцій, що в майбутньому будуть проводитись в столиці, а особливо - 11 травня 2010 року», – сказано в заяві.

У ній представники «Батьківщини» також висловлюють переконання, що «такі дії керівництва ДАІ та начальника Управління МВС України в Тернопільській області є порушенням права громадян збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, що визначено статтею 39 Конституції України».

«Органи МВС поступово перетворюються на виконавців програми ЯНУКОВИЧА щодо знищення демократичних цінностей в Україні та гноблення українського народу задля продовження здачі державних інтересів Росії», – підсумовують у своїй заяві представники «Батьківщини».

Вони також додали, що позицію партії щодо недопустимості утисків прав громадян з боку керівництва обласної міліції та ДАІ буде заявлено завтра, 11 травня, під час пікетування обласного управління міліції.

Львівські студенти вимагають зміни влади в Україні

11 травня студенти львівських вищих навчальних закладів проведуть двогодинний (з 11.00 до 13.00) попереджувальний страйк з вимогами зміни влади в України - оголошення імпічменту Президенту України та зміни Верховної Ради України шляхом проведення дострокових виборів.

Про це повідомила УНІАН співголова Львівської обласної організації «Молодіжний рух захисту національних інтересів», координатор ініціативної групи зі створення студентських страйкомів Ольга САЛО.

Як поінформувала О.САЛО, серед першочергових вимог студентів також «звільнення з посади міністра освіти Дмитра ТАБАЧНИКА; денонсація «харківських угод» та якнайшвидше призначення дати проведення виборів до місцевих рад».

За її словами, вже створено страйкові комітети студентів у Львівському національному університеті ім. І.Франка, Українському католицькому університеті, Львівській комерційній академії, Львівській національній академії мистецтв.

О.САЛО також наголосила, що створення страйкових комітетів ініціювали молодіжні та студентські організації Львова, які утворили «Молодіжний рух захисту національних інтересів», а головною метою цієї громадської ініціативи є активна участь і вплив студентства на події, які відбуваються у державі.

«Ми не бачимо політичної еліти, яка могла б прийти на зміну чинній, однак це не означає, що ми повинні просто спостерігати за тим, що відбувається, а відбувається згортання демократії», - зазначила О.САЛО.

Вона також наголосила, що ідея страйкових комітетів походить з молодіжного громадського середовища і співпраця із політичними організаціями «можлива лише у формі координації зусиль, підпорядкованих одній меті, оскільки студенти не мають наміру підпорядковуватися політичним силам».

Кириленко надіслав Януковичу книжки про Чаушеску і Муссоліні

Депутатська група «За Україну!» поштою відправляє Президенту України Віктору ЯНУКОВИЧУ книжки про найвідоміших диктаторів планети.

Як передає кореспондент УНІАН, про це народні депутати від групи “За Україну!” повідомили журналістам біля Верховної Ради.

Зокрема, за їхніми словами, передати книжки безпосередньо в Адміністрацію Президента їм не вдалося, оскільки їх там не прийняли. Тому депутати були змушені надіслати книжки на адресу глави держави поштою.

У двох невеличких пакунках містяться книжки з біографіями Чаушеску, Нерона, Муссоліні та енциклопедія «100 великих диктаторів планети».

Також члени ініціативної групи від партії “За Україну!” встановили під парламентом плакат з написом: «Янукович, вивчи біографії диктаторів! Народ зрадникам не вибачає».

Зближення Києва і Москви - добре чи погано?

Під час мітингу біля Верховної Ради у вівторок опозиційні сили вимагатимуть від влади оприлюднити проекти наступних україно-російських угод, які президент та уряд планують підписати із представниками Кремля під час наступного візиту до Києва президента Росії Дмітрія Медвєдєва 17 травня.

Раніше в українській пресі були оприлюднені документи, названі проектами нових угод, які передбачають значні поступки з боку України на користь Росії у галузі енергетики.

Український уряд не заперечив справжність цих документів, а під час останньої зустрічі українського та російського прем'єрів у Сочі від Володимира Путіна навіть пролунала пропозиція про об'єднання двох найбільших енергетичних компаній України та Росії – Нафтогазу та Газпрому.

Опозиція має домогтися оприлюднення та відкритого обговорення нових україно-російських угод – заявила під час установчих зборів Народного комітету захисту України екс-прем'єр Юлія Тимошенко.

Якщо ж цього не буде, то, за словами пані Тимошенко, це означатиме, що нова українська влада готується до чергової «здачі» українських інтересів – цього разу у галузі енергетики.

Що кажуть у Брюсселі?

Тим часом міністр закордонних справ Костянтин Грищенко твердить, що зближення Києва та Москви вітають навіть у Брюсселі.

За словами пана Грищенка про це йому повідомили представники дипломатичних відомств 13 країн ЄС, що входять до групи «Друзі України,» яких він детально поінформував про зміст вже підписаних і підготовлених до підписання україно-російських угод.

Утім, у самому Брюсселі кажуть, що хотіли б побачити і інші документи. Зокрема, у ЄС очікують від нової української влади ухвалення законів про функціонування газового ринку. Саме це може остаточно вирішити питання членства України у Енергетичному співтоваристві.

Цю структуру було створенно для поширення досвіду роботи європейського енергетичного ринку та залучення інвестицій в енергетику країн-членів.

Оглядачі ж відзначають, що участь України у європейському Енергетичному співтоваристві виглядає досить примарною у разі об'єднавчих процесів енергосистем України та Росії, що передбачається у проектах нових угод, адже Росія навіть не ратифікувала Європейську енергетичну хартію, яка передбачає рівний доступ споживачів до джерел та шляхів транспортування енергоносіїв.

Що може бути гіршим за втрату Севастополя?

Тим часом, як пише впливовий британський тижневик Economist, найбільшою помилкою України може бути не втрата Севастополя та енергетичних активів, а чергова неспроможність скористуватися шансом на реформи:

«Головна ідея оприлюднених проектів угод полягає у тому, що Росія та Україна мають спільно розвивати та використовувати ресурси української енергетичної системи, включно із виробництвом електроенергії та ядерною енергетикою. При цьому, як виглядає, Україна не отримає жодних активів у Росії, а також гарантуватиме захист російської власності на своїй території та не крастиме газ із газопроводів. Українська опозиція вже звинуватила президента Януковича у зраді національних інтересів та підриві незалежності. Проте справжньою зрадою є не «здача» Севастополя, а чергова неспроможність провести реформи та зменшити енергетичну залежність від Росії.»

Дещо оптимістичніше лунають оцінки вже підписаних та запланованих до підписання україно-російських угод з боку американських оглядачів.

The Wall Street Journal пише, що стримана реакція президента Януковича на несподівану пропозицію російського прем’єра Путіна про об'єднання Газпрому та Нафтогазу свідчить про те, що Київ готується визначити межі своїх поступок при підписанні нових угод із Москвою.

Утім, оглядачі, яких цитує видання також зауважують, що пропозиція пана Путіна була свідомо завищеною, аби «прозондувати» реакцію Києва та Брюсселя, а також домогтися більшої поступливості українського керівництва на поміркованіші пропозиції Москви.

ДАІ блокує виїзд автобусів зі Львова до Києва

На Львівщині співробітники ДАІ блокують виїзд автобусів з прихильниками БЮТ, які прямують до Києва для участі в завтрашній акції протесту під станами Верховної Ради.

Про це повідомив УНІАН керівник прес-служби Львівської обласної організації ВО «Батьківщина» Тарас КУХАР.

«Автобуси зі Львова та районів області не можуть виїхати за межі Львівщини, оскільки співробітники ДАІ зупиняють їх і вигадують різноманітні приводи, щоб транспорт з прихильниками «Батьківщини», які мають намір взяти участь 11 травня в акції протесту біля стін парламенту, не виїхав за межі області», - заявляє Т.КУХАР.

За його словами, працівники ДАІ також вимагають у власників автотранспорту розписки, «що вони не поїдуть до Києва».

Т.КУХАР також наголосив, що в разі, «якщо сьогодні наші автобуси не пустять до Києва – то вже завтра ми проведемо у Львові масштабне пікетування біля обласного управління міліції».

Водночас начальник Відділу зв’язків з громадськістю Головного управління МВС України у Львівській області Денис ХАРЧУК у коментарі УНІАН зазначив, що з боку правоохоронців «не чиниться жодних перешкод».

«Проводяться звичайні заходи щодо перевірки транспортних засобів», - сказав Д.ХАРЧУК.

Усі рейси маршруток з Кременчука до Києва скасовані

З 14.00 всі рейси маршруток з Кременчука до Києва скасовані через завтрашній мітинг прихильників лідера БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО.

Про це УНІАН повідомили у диспетчерських службах таксі міста.

«Останній маршрут сьогодні виїде о 14.00, а завтра не раніше 10.00. Юлія Володимирівна проводить завтра в Києві мітинг, і нам ДАІ і транспортна інспекція заборонили їздити», - повідомила диспетчер.

Крім того, як обурився один із водіїв, «там бояться, що ми повеземо учасників мітингу. А те, що після вихідних і свят з Кременчука до Києва не зможе потрапити безліч пасажирів, то їх це не цікавить».

У довідковій залізничного вокзалу повідомили, що нічний поїзд «Кременчук-Київ» не скасовано, але місць на нього немає.

На автовокзалі повідомили, що пасажирів з Кременчука до Києва довезти практично немає чим, оскільки «Автолюкси» і «Гюнсели», які проїжджають через місто з Донецька, Запоріжжя, Дніпропетровська й інших південних міст, їдуть вже заповненими.

Як повідомлялося, 11 травня у Києві запланований мітинг опозиції проти діяльності Президента Віктора ЯНУКОВИЧА, Кабінету міністрів і парламентської коаліції.

Комітет порятунку: пам'ятник "жертвам УПА" - провокація і допомога Кремлю

Луганський Народний комітет порятунку України вимагає від прокуратури області дати правову оцінку факту встановлення у Луганську 8 травня пам’ятника “жертвам ОУН-УПА”.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві Комітету.

В ній, зокрема, підкреслюється, що довкола законності процедури і місця встановлення пам’ятника точилися більш ніж дворічні суперечки через фактичну відсутність підстав для цього.

«Тільки з отриманням «регіоналами» та комуністами повноти влади, справа реставраторів сталінізму отримала своє завершення. Більше того, процедура відкриття пам’ятника стояла у плані заходів на офіційному сайті Луганської державної адміністрації, а у відкритті взяли участь віце-прем’єр України Віктор ТИХОНОВ, голова Луганської ОДА Валерій ГОЛЕНКО, Луганський міський голова Сергій КРАВЧЕНКО, голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр ЄФРЕМОВ та депутат російської Держдуми Костянтин ЗАТУЛІН. Для масовості заходу були зігнані держслужбовці та представники навчальних закладів», - йдеться у заяві.

Члени Луганського Комітету порятунку України вважають такі дії представників влади «виявом неповаги до українського народу, його історії та національної пам’яті, наругою над світлою пам’яттю героїв, які боролися за волю країни».

На їхню думку, відкриття такого пам’ятника «є провокацією, що спрямована на розкол суспільства, свідченням спотворення історії, спробою підіграти Кремлю в дискредитації українського визвольного руху».

Вони також засудили практику реставрації сталінізму, «бо відкриття подібного пам’ятника стоїть в одному ряду з відкриттям пам’ятника Сталіну у Запоріжжі, встановленням десятків біл-бордів із зображенням Сталіна у такому таки Луганську».

Комітет порятунку вимагає від прокуратури Луганщини дати правову оцінку факту встановлення цього пам’ятника і винести протест.