зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

16.04.10

Бандера – дійсно терорист. Такий самий, як Ленін, Сталін і Пілсудський, – Кіпіані

«Степан Бандера – герой. І саме український, а не галицький. Він не змагався лише за Галичину, він загальноукраїнський політичний діяч, який діяв, зважаючи на історичні обставини на Західній Україні, – заявив учора, 15 квітня, у політичній програмі Остапа Дроздова «Прямим текстом»на «УТ-Захід» заслужений журналіст України Вахтанг Кіпіані. – При цьому Бандеру можна вважати терористом, бо він діяв методами терору проти окупаційної влади. А Пілсудський не був терористом? А Ленін зі Сталіном не були терористами?».
У програмі «Прямим текстом», присвяченій постаті Степана Бандери, Вахтанг Кіпіані брав участь як доповідач про Бандеру у резонансному проекті «Великі українці». І журналіст дав свою оцінку дискусії про героїзацію провідника ОУН. «Вбивати є погано. І це скаже кожна цивілізована людина. Проте не можна висмикувати націоналістичний український рух з 20-50-х років європейської і вітчизняної історії. Не можна судити, забуваючи про те, в якому оточенні цей рух перебував, – вважає Кіпіані. – Це був тоталітарний час, і навколо тогочасної УРСР не було жодної демократичної держави – і Польща була не теперішня, і Угорщина, Словаччина, Румунія були фашистськими країнами, і тиранічний СРСР. Відповідно протидія тоталітарним режимам була так само радикальна».

На думку Вахтанга Кіпіані, кожен нормальний історик і громадянин розуміє, що війна – це війна. «Боротьба Богдана Хмельницького – це сотні тисяч трупів наших ворогів. Війна українських націоналістів за свою державу – це тисячі трупів наших ворогів. Боротьба радянської влади за встановлення радянської влади на Галичині – це сотні тисяч трупів і сотні тисяч депортованих у Сибір. Для мене ветерани Червоної армії – не вороги, вони воювали за свою Батьківщину. Інша справа, що наші дві батьківщини – радянська і українська – входять у суперечність. І тут треба домовлятися про форму пошани і до тих людей, і до інших», – резюмував він.

Присутній на програмі депутат Верховної ради Криму, один з лідерів «Русского движения Украины» Олександр Свістунов емоційно опонував київському гостеві. «На противагу колезі я скажу: для мене Бандера – терорист і злочинець. Я можу стверджувати про його роботу з німецькими спецслужбами. І не було в нього тоді іншого шляху. Він не міг опертися ні на поляків, ні на радянську владу. А без грошей і зброї у той період створити серйозну організацію, яка б могла серйозно діяти, неможливо. Чоловік міцно і довго пов’язався з абвером, з гестапо, працював з ними», -- переконаний одіозний представник російської громади. Свістунов згадав про свою рідну тітку, вчительку математики, яку порубали українські повстанці.

Українців закликають написати власну історію Другої світової війни. Всеукраїнська ініціатива журналістів

Український письменник Сергій Пантюк у своєму блозі на сайті «Української правди» оприлюднив звернення до журналістів від назвою «Чия війна і чия перемога?». У зверненні засуджується модель святкування перемоги у Другій світовій війні та наголошується, що в цій моделі немає місця власне українській історії.
«Щиро підтримую це звернення і запрошую співгромадян відкидати геть ідеологічні догми і штампи та долучатися до такої чудової ініціативи. Завжди, за будь-яких умов, головною цінністю має бути ЛЮДИНА, а не система чи ще хтозна що!», – пише Сергій Пантюк.

Текст звернення подаємо у повному обсязі:

Звернення до колег-журналістів
Друга світова війна залишила слід у кожній українській родині. Як правило, розповіді людей, які пережили цю війну, разюче відрізняються від офіційної версії. На жаль, Україна й досі не змогла виробити власне бачення цих подій, написати власну історію Другої світової, в якій було би місце розповідям учасників подій.

Уже зараз зрозуміло, що 65-ту річницю війни наша країна відзначатиме так само, як і за радянських часів: пишними парадами й імперським пафосом. Модель святкування ми запозичили з Росії. В цій моделі немає місця власне українській історії, у ній немає місця тому, як наші батьки жили, воювали та вижили у тих трагічних подіях. Але у цій версії є фактичне возвеличення тоталітарної держави СРСР та її тогочасних вождів.

Можна зрозуміти нинішнє російське керівництво. Воно зацікавлене саме у такому помпезному відзначенні Перемоги й ігноруванні доль простих людей. Адже міф про «перемогу радянського народу над німецько-фашистськими загарбниками» – це основа ідеології нинішньої Росії. Більше російській владі гордитися немає чим, і вона сподівається, що міф про «Велику Вітчизняну» зробить її більш легітимною.

Ми звертаємося до наших колег – давайте почнемо писати власну історію Другої світової. Як правило, учасники війни (хоч би з якого боку вони воювали) й досі не хочуть розповідати подробиці подій. Правду про війну іноді довіряли лише найближчим родичам. До того ж із кожним роком безпосередніх учасників війни стає все менше. Тому ми закликаємо всі українські ЗМІ напередодні відзначення ювілею Перемоги публікувати сімейні розповіді про те, як батьки, діди і прадіди кожного з нас, наших колег і наших читачів пережили цю війну, як вони воювали і перемагали.

20 квітня у Львові відбудеться акція «Студентський зрив»: скликають усіх, хто за відставку Табачника і Семиноженка

У вівторок, 20 квітня, у Львові пройде акція «Студентський зрив»: студенти провідних вузів Львова протестуватимуть проти дій міністра освіти Дмитра Табачника та віце-прем’єра з гуманітарних питань Володимира Семиноженка та вимагатимуть їхньої відставки із займаних посад. Про це сьогодні, 16 квітня, на прес-конференції повідомила учасник АнтиТабачної кампанії Ольга Сало.

Вона повідомила, що у цей день організатори акції закликають усіх студентів прийти у свої навчальні заклади, де працюватимуть волонтери, і приєднатися до акції. Із провідних вузів Львова студенти колонами прийдуть під пам’ятник Івану Франку у Львові, де, власне, акція і проходитиме.

Організатори розповідають, що вже біля пам’ятника Франку розпочнеться віче та міні-концерт. Пройдуть і ігри із закликами до відставки Дмитра Табачника. Буде також своєрідна «кістка», яку студенти кидатимуть між собою, розважаючись. Це як символ того, що кидають студентам керівники гуманітарної гілки уряду.

На віче зачитають і Маніфест до влади з вимогою звільнення Табачника і Семиноженка. Акція біля пам’ятника Франку розпочнеться о 10.30, після закінчення якої студентство вирушить до стін Львівської ОДА, де також озвучить свої вимоги. «Живою колоною підемо до стін Львівської ОДА», – сказав голова громадської організації «Молодіжний націоналістичний конгрес» Андрій Бень.

Представник громадської ініціативи «Український націоналістичний збір» Маркіян Гудз повідомив, що до акції, окрім студентства, долучаться і представники широкої громадськості Львівщини та громадських молодіжних організацій. Він повідомив, що збір людей розпочнеться о 11.30 біля пам’ятника Степанові Бандері, де також відбудеться віче, після якого учасники пішою ходою пройдуть по вулиці Степана Бандери, Дорошенка та через площу Ринок до стін Львівської ОДА.

«Ми звертаємося до Президента України Віктора Януковича, Прем’єр-міністра Азарова, але жодних відповідей немає. Це означає, що вони погоджуються з тим, що робить Табачник. Ми вимагаємо, що Табачника, Семиноженка та інших одіозних міністрів було звільнено із займаних посад», – сказав Гудз.

Ведучий телепрограми «Великої політики» до Тимошенко: У нас не концерт на замовлення

У ведучого програми «Велика політика» Євгена Кисельова немає запитань до Юлії Тимошенко та інших лідерів опозиції. Про це він сказав «Телекритиці», коментуючи відкритий лист представників опозиції з проханням запросити Тимошенко до участі у найближчому випуску програми 16 квітня.

«Тому що крім гучних заяв з їхнього (опозиціонерів) боку, не підкріплених документами й фактами, я нічого не бачу», – пояснив Кисельов.

Ведучий вказує, що такі вимоги – це тиск на засоби масової інформації.

«Я не звик працювати під тиском з боку будь-кого – влади, опозиції, пустих телекритиків. Це теж форма цензури», – заявив Кисельов.

«У нас не концерт на замовлення, у нас програма, де є формат, мій щотижневий коментар, телефонне голосування телеглядачів», – наголосив він, повідомляє «Українська правда».

За словами ведучого, VIP-гостей на «Велику політику» запрошують, коли є певний привід.

Так, Микола Азаров взяв участь у програмі, бо минув місяць його перебування на посаді прем’єра, Дмитро Табачник – бо триває кампанія щодо його відставки.

Цієї п’ятниці головним гостем проекту стане міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, який 19 березня також був головним гостем програми.

«Тому що на першому плані питання зовнішньої політики, актуальні як цього, так і наступного тижня. Це і візит Віктора Януковича до США, і питання високозбагаченого урану і переговори між президентами України і Росії, які будуть наступного тижня, і скорботна подія – загибель президента Польщі і багато чого іншого», – сказав Кисельов.

На каналі також нагадали, що минулого тижня участь у «Великій політиці» брав депутат від БЮТ Андрій Шевченко.

14 квітня на сайті БЮТ був оприлюднений відкритий лист представників об’єднаної опозиції до Кисельова, в якому вони називали непорозумінням те, що Тимошенко «жодного разу не була запрошена» взяти участь у програмі «Велика політика».

11 опозиціонерів – Борис Тарасюк, Микола Катеринчук, Володимир Стретович, Юрій Кармазін, Роман Зварич, Юрій Луценко, Сергій Соболєв, Микола Томенко, Іван Кириленко, Олександр Турчинов, Григорій Немиря – також просили ведучого розглянути питання участі Тимошенко у випуску програми 16 квітня «в якості основного гостя».

Крім того, сама Тимошенко заявила, що дев’ятий тиждень – з часу переходу в опозицію – не може потрапити на програму Кисельова «Велика політика» і отримує відмову в наданні слова.

У Криму пропонують звільняти чиновників за листування українською

Голова постійної комісії Верховної Ради Криму з аграрних і земельних питань Володимир Кличніков запропонував звільняти з посад керівників кримських міністерств і відомств, які не виконують норми про функціонування російської мови.

У ході засідання робочої групи з питання про хід виконання Конституцій України і Криму та постанови кримського парламенту Про забезпечення функціонування державної, російської та інших національних мов у Криму Кличніков зазначив, що за результатами моніторингу з’ясувалося, що використання російської мови в органах влади в Криму обмежується.

При цьому, за його словами, іноді в порушення закону на прийняття відповідних рішень впливають люди, не пов’язані з відомствами.

Депутат вважає, що ніхто не повинен впливати на чиновників і примушувати їх порушувати законодавство, перекладаючи, наприклад, всю внутрішню переписку українською мовою, пише «Газета по-українськи».

Кличніков наголосив, що відповідальність ці чиновники повинні нести перед парламентом Криму, і якщо законодавство про мови порушується, то звільнення має відбуватися негайно.

«Щоб у нас не було – велика людина, маленька людина. Кожен керівник відомства повинен боятися тільки одного – невиконання цього закону. І якщо невиконання буде продовжуватися, то на сесії Верховної Ради потрібно буде розглядати і звільняти», – зауважив він.

Як повідомлялося, Кримська організація Української народної партії вимагає від міністрів освіти України та Криму негайно припинити протиправну офіційну діяльність проросійських організацій Криму шляхом розпалювання ними міжнаціональної ворожнечі і відкритої неповаги до української державності в кримських школах.

Тим часом, відділ освіти Сакської районної держадміністрації проводить у місцевих навчальних закладах конкурс Моя рідна – російська мова. Кримський осередок партії ВО Свобода звернувся щодо цього до Генпрокуратури та СБУ.