зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.09.10

"Свобода" одностайно переобрала Тягнибока

З’їзд Всеукраїнського об’єднання "Свобода" одностайно переобрав Олега ТЯГНИБОКА головою партії.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі «Свободи».

За даними прес-служби, ХХІІ звітно-виборний з’їзд Всеукраїнського об’єднання "Свобода" відбувся сьогодні, 6 вересня, у Києві.

489 делегатів з 25 областей, міст Києва та Севастополя обрали керівні органи об’єднання та визначили стратегію на місцевих виборах 2010 року.

Під час свого виступу лідер Всеукраїнського об`єднання “Свобода” зазначив, що «сьогодні як ніколи актуальною є фраза «Якщо не ми - то хто!». Історія дає нам шанс, і ми не маємо права його проґавити. «Свобода» несе величезну відповідальність перед прийдешніми поколіннями”. О.ТЯГНИБОК висловив впевненість, що ВО.”Свобода” зможе захистити місцеве самоврядування “і звідти розпочати наступ на українофобський режим”.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Дешево й сердито, або Недоброї пам'яті районним у містах радам присвячується

Основні функції районів, заради виконання яких вони створювалися в містах ще за часів СРСР, це: управління підприємствами побутових послуг, медичними установами, школами, ЖЕКами, ринками, магазинами, бібліотеками.

Сьогодні вони почасти виконуються приватними суб'єктами, або можуть ефективно адмініструватися з міського рівня.

Головним джерелом надходжень до районних бюджетів є міський бюджет. У районів відсутні як достатня майнова база, так і повноваження в сфері земельних відносин, благоустрою. Не кажучи вже про право запровадження власних податків і тарифоутворення. Це не дає районній у містах владі змоги надавати якісні послуги населенню.

Тому ліквідація районних рад у містах може пройти практично не поміченою.

Серед пропозицій щодо напрямків ревізії Конституції бракує однієї, яка, з огляду на сьогоденне політичне буття України, була б цілком слушною.

Отже, вношу її: шосту статтю Основного закону слід викласти в такій редакції: "Керівною та спрямовуючою силою українського суспільства є Партія регіонів".

Для тих, хто не пам'ятає, нагадаю, що саме під шостим номером у Конституції СРСР містилася стаття, яка визначала роль комуністичної партії в радянському суспільстві.

Судячи з того, як стрімко ПР перебирає тотальний контроль за усіма сферами суспільних відносин, - вона фактично вже більше ніж просто одна з політичних партій. Вона "керівна й спрямовуюча". І наразі саме її "кадри вирішують усе".

У такому разі було б логічно зберігати й радянську систему органів влади, яка вибудовувалася спеціально для ефективного управління усіма суспільними процесами.

Втім, саме в цьому питанні ПР рішуче викорінює рудименти тоталітаризму. Вибірково.

На відміну від радянських часів, нині підсумки виборів ще не можна заздалегідь намалювати в якому-небудь райкомі. Тому, поки цю прикру, але тимчасову, обставину ПР ще не подолала, їй цілком серйозно доводиться брати участь у виборах.

А що робити, коли суспільні настрої, як, наприклад, у Києві, не дають жодних шансів порадувати "виборця №1" справною цифрою електоральної підтримки "керівної та спрямовуючої"? Не можна ж юридично зафіксувати 11-13% голосів, поданих за списки кандидатів у депутати від ПР у Києві на виборах до райрад. Бо комусь тоді буде "ганьба", а то й "геть" із двору.

Врятуватися від такої прикрості відповідальним царедворцям можна просто - ліквідувати самі виборні органи. Десяток райрад у столиці. Вони ж бо атавізм радянського минулого.

Примовку "дешево й сердито" придумали саме для таких випадків.

Богові (БЮТові) дякувати: виборів столичного міського голови та Київради не буде. Бо бютівці ініціювали та програли позачергові місцеві вибори в столиці влітку позаминулого року. За це їм наше окреме київське "спасибі"!

Цікаво, а регіонали бодай вантажівку київських тортів завезли до офісу партії "Батьківщина"? Втім, ні, бо то ж був би акт політичної корупції. А обидві ці партії, як і отець-скарбник із радянського фільму "Свято святого Йоргена", "відомі своєю безкорисливістю".

Повернімося до райрад.

Прикол у тому, що вони справді є зайвими. Це той рідкісний випадок, коли поточні політичні інтереси частини правлячої верхівки збіглися з об'єктивною суспільною потребою. Наприклад, у Донецьку не дуже збіглися, отож там райради залишилися.

Райради не можна розглядати як представницькі органи місцевого самоврядування, бо його суб'єктом є територіальні громади. Територіальні громади - це люди, які проживають у населеному пункті, і саме через цю обставину об'єднані спільними комунальними інтересами. Такі інтереси виникають та мають задовольнятися у вигляді надання владою, або приватним чи громадським суб'єктом, відповідних послуг. І лише на двох рівнях: населеного пункту та мікрорайону.

До першого належать послуги інфраструктури життєзабезпечення - усі комунальні комунікації, заклади охорони здоров'я та санітарії, безпеки, культури, освіти, охорони довкілля тощо.

До другого - послуги, що забезпечують облаштування найближчого середовища проживання: будинку, двору та району близької пішохідної доступності від помешкання.

Із приходом ринкових взаємин чимало таких послуг стали надаватися приватним сектором.

А ринок приходив так: коли стало "можна", районне начальство приватизувало те, що погано лежало.
Почали, звісно, з ринків, магазинів, їдалень та кав'ярень. Далі були нежитлові окремо розташовані та вбудовані приміщення, подекуди навіть дитячі садки, бібліотеки, спортивні комплекси. Дрібним приватизаторам не дуже заважали, бо велике начальство - міське та державне - було зайняте великою приватизацією. Хоча молодші брати з районів із братами старшими не забували поділитися.

У тих часах і криється український феномен: чиновний депутат і бізнесмен "в одному флаконі".

Потім бізнесмени того, комуністично-комсомольського, розливу знову балотувалися до рад. Та знову обіймали посади у виконавчій владі. Такий собі кругообіг "кращих людей" та їхніх грошей в українській політичній природі.

Коли ресурс дерибану почав вичерпуватися, то міська влада, у свою чергу, почала в районів повноваження забирати.

Спочатку право розпорядження землею. Тоді власні бюджетні джерела. Потім адміністративні повноваження в галузі освіти та медицини. І, нарешті, право погодження місць розміщення малих архітектурних форм та інші.

Так помалу райони в містах перетворилися на формальні адміністративно-територіальні одиниці, потрібні лише районному начальству.

Споглядаючи численні базари, що постали на місці скверів, автостоянки на колишніх газонах, дитячі садки, де розмістилися банки та офіси, генделики прямо під під'їздами житлових будинків - слід пам'ятати, що це не лише пам'ятки "буремних дев'яностих".

Це ще й монументи, що самі собі збудували райради та райадміністрації.

Інші рівні влади, звичайно, теж долучалося до тих неподобств. Але у великоваговиків інший спорт: великі підприємства, земля, комунальні та транспортні тарифи, забудова всього ще не забудованого, бюджет, зрештою...

Районне начальство донедавна було головним гальмом процесу створення органів самоорганізації громадян - рад мікрорайонів, об'єднань співвласників багатоквартирних житлових будинків, приватних ЖЕКів. Бо доводилося закріплювати прибудинкові території, передавати у власність ОСББ нежитлові приміщення, погоджувати з ОСНами розміщення генделиків-кіосків, автозаправок, і навіть рекламних бігбордів.

Тепер це вже буде клопотом міської влади. Навіть коли парламент і не підтримає похапцем спеченого законопроекту Анатолія Матвієнка, яким до закону "Про столицю" вносяться зміни, що наділяють Київраду правом утворювати, або не утворювати райради в Києві.

Згідно тексту цього законопроекту: "Рішення територіальної громади міста Києва або Київської міської ради щодо утворення (неутворення) районних рад повинні бути прийняті до дня чергових виборів".

Тобто можна провести всю виборчу кампанію до райрад, а 29 жовтня Київрада вирішить, що їх нема.
Парадоксально, але законопроект Матвієнка насправді спрямований не на "нищення Києва", а на те, щоб Київрада отримала такі ж повноваження, які давно мають ради міст із районним поділом. У цьому розумінні він радше розвиває самоврядування киян.

Було б правильніше пропонувати ліквідувати самі райони в столиці. Але такої глибини тимчасовий збіг інтересів правлячої партії із суспільними потребами не сягає.

Кажуть, що біржа з розподілу посад у київських райадміністраціях вже запрацювала.

Крім того, райони в містах визначено Конституцією як один із типів адміністративно-територіальних одиниць. При цьому Основний закон не називає того органу, який наділено правом їх утворювати або ліквідовувати.

На цю дурницю, даруйте, конституційну колізію, Конституційний Суд указав ще в липні 2001року.

Костянтин Матвієнко, експерт Корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика"
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

До уваги Ганни Герман: урок гарних манер від Меркель - Януковичу (ФОТО)

Неадекватна кількість охорони вже стала складовою іміджу президента Віктора Януковича.

П'ятиметровий паркан у "Межигір'ї", масове перекриття вулиць, ДТП за участю кортежу, блокування "Беркутом" нечисельних опозиціонерів, щоб вони тільки не потрапили на очі главі держави - все це сучасна Україна.

Оточенню Віктора Януковича доводиться пояснювати фобії свого шефа тим, що так начебто робиться за кордоном.

"Усі президенти світу мають дуже потужну й сувору охорону. У тому числі й президент Обама - у нього теж дуже сувора охорона. В охорони є свої інструкції, правила безпеки, і президент не може отут диктувати свої умови. Це стосується й кортежу, і охорони. Повірте, це важко постійно жити з охороною, але є речі, яким потрібно підкоритися", - пояснила Ганна Герман в останньому інтерв'ю газеті "Сегодня".

Перебуваючи у Берліні, кореспондент "Української правди" вирішив на власні очі переконатися, чи відповідають твердження пані Герман реаліям.

Німецький канцлер Ангела Меркель - один з найвпливовіших політиків світу.

Постійне місце проживання німецького канцлера - будинок навпроти Пергамонського музею. Це самий центр Берліна, вулиця Купферграбен.


В цьому будинку мешкає німецький канцлер


З охорони на вулиці - один поліцейський

Біля під'їзду канцлера чергує один (!) охоронець. Англійською він не розмовляє, але кличе свого напарника. Той на питання, чи тут живе Меркель, відповідає ствердно. Проти фотографування не заперечує.

Меркель мешкала тут і раніше, коли працювала в опозиції. Як писав часопис Stern, канцлер винаймає четвертий поверх. Її орендодавець - пан Мейерманн, якому Меркель платить з розрахунку 20 євро за квадратний метр плюс додаткові кошти за водопостачання, опалення тощо.

Після її обрання на посаду керівника уряду навколо будинку не створювали зони відчуження. Тут вирує життя. У п'ятидести метрах від вікон канцлера - лінія міської електрички S-bahn. Поряд будують житловий комплекс.

Тротуар біля під'їзду Меркель ніким не перегороджений, рух вулицею не перекрито - нею, як і раніше, їздять не лише машини, але і трамвай.


Повз будинок Меркель вільно їздить автотранспорт


Навколо помешкання канцлера вирує життя

Після того, як Меркель стала канцлером, всередині будинку орендували квартиру для співробітників федеральної кримінальної служби. Там було зроблено пост охорони керівника уряду.

"Мабуть, їм було би краще, якби фрау Меркель проживала на віллі за містом або у квартирі всередині відомства канцлера, де вона працює. Але Меркель досі мешкає у цьому дуже складно охороняємому об'єкті", - пише Stern.

Нещодавно квартира Меркель опинилася в епіцентрі уваги німецької преси. Виявилося, що камера спостереження Пергамонського музею завдяки потужному зуму могла легко зафільмувати все, що робиться за вікном у помешканні канцлера.

Кореспондент газети "Більд", який прийшов написати матеріал про нічне чергування охоронців, зміг побачити на моніторі чоловіка Меркель Йоахіма Зауера, який дивився вдома телевізор.


Канцлер Меркель зі своїм чоловіком виходить з помешкання в центрі Берліна, щоб іти на вибори. Фото Stern, 2009 рік


Будинок Меркель з космосу

Нещодавно Меркель також відмовилася від того, щоб заретушувати зображення свого будинку в сервісі Google Street View.

У Меркель не менше, ніж в Януковича, підстав бути обережною. Від її думки чи не найбільше серед європейських політиків залежить стабільність "євро". Німеччина бере участь у афганській війні, тому гіпотетично канцлер може бути мішенню терористів.

Тому, за логікою Ганни Герман, охорона в канцлера має бути не менш виразна, ніж в українського президента, який поки ставав "жертвою" лише двох "замахів" - яйцем і ялинковим вінком.

Найголовніше, що випливає з пояснень Банкової - це ментальна прірва між українськими та німецькими чиновниками. Вітчизняні можновладці служать своєму керівникові, якому вони зобов'язані посадою, і якого вони будуть виправдовувати будь-якими, навіть найабсурднішими аргументами.

Тоді як європейці своїм місцем роботи мають завдячувати платникам податків. Тому, на відміну від Януковича, канцлер Меркель своєю персоною намагається завдавати якнайменше незручностей власним громадянам.

Тож в подальшому адміністрації президента України, виправдовуючи атавізми своєї поведінки словами "так робиться у всьому світі", варто шукати більш переконливі приклади.

Сергій Лещенко
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Потьомкінський канал

Про голого дядька щось ляпнув хлопчик. З батьками швиденько провели виховальну розмову. Та й розумним людям можна було не пояснювати, що про те краще не балакати.

Аби нерозумні нічого не чули, й інші розумні не образились.

Інша справа, коли йдеться про суцільний позитив подій в Україні на початку минулого тижня. А саме - 30 серпня.

Якщо в читача виникають дещо інші асоціації, він, напевно, дивився не той канал. А міг би переглядати той, що фінансується його податками, та переконався би, що все йде в правильному напрямку, держава в надійних руках. Та спав би спокійно.

Сюжет про візит Віктора Януковича до Німеччини майже безхмарний. "Угоду про асоціацію України з ЄС мають підписати вже найближчим часом. Про це Президент Віктор Янукович заявив у Берліні після зустрічі з німецьким канцлером Ангелою Меркель".

Звідки така впевненість, невідомо.

Від лірики щодо "дружного рукостискання" й того, що "Меркель особисто перевіряє готовність почесної варти до зустрічі високого гостя" трохи ніяково, але в принципі зрозуміло, чому сам президент хоче акцентувати увагу виключно на позитивних моментах. На те й існує сайт представництва президента.

Нажаль, йдеться тут про новини на Першому національному каналі, який призвано інформувати громадян про важливі події в державі та за кордоном.

Саме це завдання канал виконав на двійку.

Промовистим є заголовок повідомлення про візит одної з найбільших інформагенцій Associated Press: "Меркель висловлює стурбованість ситуацією зі свободою преси в Україні під час візиту президента Януковича". Канцлер підкреслила, як нам повідомляють в усіх західних ЗМІ, що Німеччина "зацікавлена в продовженні демократичних процесів стосовно свободи преси, стосовно свободи слова. Ми дуже відверто обговорили ці питання..."

Чи на Першому національному просто вирішили, що тема не цікава?

Слабо віриться.

Адже її не проігнорували. Її просто подали так, аби в глядачів могло скластися, скажімо, інше враження про зміст розмови: "Коло питань від енергетичної безпеки, спільних інноваційних проектів, збільшення товарообігу між державами до процесів демократизації в Україні".

Повторюю, чуємо теленовини, не політичну рекламу! Та ще й на національному каналі, який фінансується прихильниками різних політичних сил, віруючими різних конфесій тощо.

І ось на такому телеканалі вважали за доцільне ввести в оману людей щодо змісту переговорів на державному рівні.

Вирішили не повідомляти ані про звернення напередодні візиту "Репортерів без кордонів" у Німеччині до канцлера, зі зверненням порушити питання про утиск свободи слова в Україні. Ані про звіт, оприлюднений міжнародною організацією 1-го вересня, знову під промовистою назвою "Спокуса керувати".

Про те, що 30 серпня Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив скасування результатів січневого конкурсу на частоти та визнав не чинними ліцензії 5-го каналу і ТВі - Перший національний теж мовчав. Що цілком логічно, якщо слідувати логіці замдиректора каналу Валіда Арфуша.

Коли про владу можна говорити тільки позитивно, то про геть негативні наслідки - як для влади, так і для України - судового позову на тлі ганебного конфлікту інтересів голови Служби безпеки та власника каналів-позивачів залишається тільки мовчати.

Цілком імовірно, що Меркель, Саркози та інші лідери іноді мріють про блаженний день, коли ЗМІ або відчепляться, або повідомлятимуть виключно про успіхи та вдалі виступи. Саме - мріють. І без розуміння ставитимуться до української влади, яка відповідає на критичні зауваження щодо свободи слова - замовчуванням.

Інше тлумачення навряд чи можна знайти для відсутності реакції на неймовірні висловлювання та дії нового керівництва каналу й нову пропагандистську політику.

На тлі слів президента про прагнення українського народу "робити все для того, щоб стати у спільній європейській великій сім'ї", все ж таки варто згадати попередження "Репортерів без кордонів".

"Показники ефективності України в Європейському інструменті добросусідства й партнерства включають "повністю стійкий рівень свободи слова і ЗМІ, що підтверджується незалежними оцінками, доповідями ГО, і так далі". У той же час, Європейська комісія включила повагу до прав людини та фундаментальних свобод до свого списку першочергових пріоритетів асоціації між Україною та ЄС".

Після червневої спроби не впустити в країну керівника українського представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе, цілком передбачуваним було порушення канцлером Меркель неприємних для влади питань щодо дотримання норм демократії та прав людини.

Готуватися, звісно, можна по-різному. На превеликий жаль, замість прислухатися до критики чи громадської думки, влада вдається до не надто переконливих ерзаців, чи половинчастих "реформ".

Навряд чи випадково призначили позачергове засідання Верховної Ради щодо внесення змін до закону про місцеві вибори саме на 30 серпня. Адже президент на прес-конференції в Берліні поспішив назвати його "одним із прикладів того, що Україна йде шляхом демократизації".

Внесення двох змін дійсно слід привітати.

Тільки, по-перше, зміни знадобились до законопроекту, який експерти, зокрема, і з Комітету виборців України (КВУ), розкритикували до його прийняття ВР та підписання президентом. Називали його, серед іншого, "злочином проти виборця".

По-друге, коаліція усунула тільки частину тих загроз демократичним виборам, про які заявили не тільки українські експерти, але й дві американські організації International Republican Institute та National Democratic Institute. За думкою останніх, закон є відступом від демократії.

Внесені зміни голова КВУ назвав "фасадними" змінами, аби догодити Заходу" й нагадав, що "представники коаліції так і не дозволили самовисуванцям брати участь у виборах на посаду міських голів. Це залишається привілеєм партій".

Занадто негативно?..

Так очевидно вирішила редакція "Підсумок дня" на Першому національному й сміливо пішла на спрощення питання під мотив "чутливої влади проти паршивої невдячної опозиції".

"Юлія Банкова, кореспондент: Опозиція просила, коаліція задовольнила".

Про "баланс думок" - скажуть, що подбали. Адже в першому із двох сюжетів на цю тему навіть чуємо два речення від невдоволеного бютівця, і чи це їхня вина, що глядачі нічого не зрозуміють! А потім "у президента здивовані тим, що опозиція не голосувала за запропоновані зміни до закону про місцеві вибори" й безапеляційне тлумачення з боку пані Герман мотивів Тимошенко.

Усе як у серіалі - бінарне й фальшиве.

За кадром залишаються обґрунтовані застереження, голоси експертів, зокрема, і міжнародних, що б'ють на сполох про загрозу демократичним виборам та демократії загалом. Їх не чути.

І хай не посилаються на кількість критично налаштованих сайтів, газет тощо. Абсолютна більшість людей у будь-якій країні отримує інформацію від телеканалів. Про це чудово знає влада, так само, як і про стан державного телеканалу за призначеного урядом нового керівництва.

У відповідь на питання про позицію Німеччини щодо справи "5 каналу" і телеканалу TVі, Ніко Ланґе припустив, що "реакція Німеччини буде, серед іншого, залежати від процесів і реакцій на справу щодо частот всередині самого українського суспільства".

Судячи з усього, те само можна сказати про будь-який наступ на демократію, зокрема, і нахабне маніпулювання суспільною свідомістю за допомогою засобів масової інформації.

Найнебезпечніше - це мовчання.

Галя Койнаш
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Литвин і регіони хочуть приховати доходи кандидатів

Спікер Володимир Литвин пропонує парламенту розглянути питання щодо скасування законодавчої норми про обов'язкове подання кандидатами у депутати місцевих рад декларацій про доходи та майно.

Про це він заявив у понеділок на засіданні погоджувальної ради, повідомляє УНІАН.

Литвин нагадав, що ця норма передбачена законом про місцеві вибори, в той час як вже виключена норма щодо подання фотографії форматом 9х12.

"Потрібно уважно розглянути це питання, і не мучити людей цими деклараціями", - сказав він.

На думку Литвина, можна було б встановити, що декларацію про доходи і майно необхідно подавати тільки після того як кандидат був обраний депутатом.

"Можна було б ці пропозиції розглянути на цьому тижні", - сказав він.

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до Закону України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" (щодо декларацій про майно і доходи), автором якого є народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов.

В інтерв'ю УНІАН він повідомив, що даним законопроектом пропонується виключити з переліку документів, які необхідні для реєстрації кандидатом у депутати сільської чи селищної ради, декларації про майно і доходи.

За словами Чечетова, побувавши в регіонах, він з'ясував, що люди в селах бояться балотуватися у депутати через законодавчу норму про обов'язкове подання декларації про доходи.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Німці просили в людей Януковича візи для таких як Ланге

Німеччина просить Україну вирішити питання щодо дострокових віз для керівників закордонних політичних фондів, які працюють в Україні.

Про це йшлося на зустрічі керівництва адміністрації президента України з делегацією Бундестагу Федеративної Республіки Німеччина, повідомляє прес-служба президента.

Керівник німецької делегації Андреас Шокенгофф підкреслив: "Україна є важливою європейською державою, і як така має перспективи членства у Європейському Союзі". Саме тому, відзначив він, у ФРН з великою увагою спостерігають за внутрішнім розвитком України та її модернізацією.
Окрему увагу сторони приділили можливостям роботи в України політичних фондів.

Німецьку делегацію, зокрема, цікавило вирішення питань, пов'язаних з відсутністю належної категорії віз для керівників закордонних політичних фондів, яка б давала їм можливість тривалого перебування та роботи в Україні.

"Українська влада працює над вирішенням цього питання", - зазначив Андрій Гончарук. На його думку, найкращим способом розв'язати цю проблему було б укладання відповідної угоди між Україною та ФРН, у якій була б передбачена належна категорія віз.

Заступник глави адміністрації президента Ганна Герман наголосила, що українська сторона дуже зацікавлена у взаємному послабленні будь-якого візового режиму між Україною та ФРН.

"Коли ми сьогодні чуємо з Німеччини заяви окремих політиків, досить тривожні для нас, про те, що у питанні послаблення візового режиму для українців ФРН не прогнозує доброї та близької перспективи, нас справді це тривожить. І ми хотіли б, щоб ви теж врахували це питання", - сказала Герман.

Радник Глави держави Андрій Фіалко додав, що було б несправедливо обмежувати важливе питання надання віз лише темою діяльності політичних фондів.

"Щодо фондів, думаю, Німеччина зацікавлена, щоб це питання було вирішено у рамках існуючої європейської практики", - зазначив радник президента.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

За інформацію про вбивство депутата ЄЦ обіцяють 100 тисяч

Міліція обіцяє винагороду у 100 тисяч гривень за інформацію про вбивство депутата Пустомитівської райради, члена "Єдиного центру" Ярослава Федини.

Про це повідомляє в понеділок сайт Головного управління МВС у Львівській області.

"Просимо громадян, які володіють інформацією щодо цього злочину чи осіб злочинців повідомити про це у міліцію за винагороду у розмірі 100 000 гривень", - сказано в повідомленні.

"Просимо зголошуватися за наступними телефонами: 227 89 50; 0230 41356; 067 353 58 12 (чергова частина Пустомитівського РВ ГУ МВС у Львівській області); 258 60 01, 276 15 60 (чергова частина ГУ МВС у Львівській області) або за телефоном 102", - просить ГУ МВС області.

Як відомо, 2 вересня приблизно о 22:30 на власному подвір'ї в селищі Зимна Вода Пустомитівського району Львівської області було виявлено труп депутата райради Ярослава Федини (1955 р.н.), із ознаками насильницької смерті.

Згодом партія "Єдиний центр", членом якої був Федина, звернулася до генпрокурора Олександра Медведька з проханням узяти розслідування цього вбивства під свій контроль.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Раді розбиратимуться з випадками тиску на ЗМІ

7 вересня, об 11:30, відбудеться засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ й тиску на свободу слова.

Як повідомляє прес-служба ВР, на ньому плануються розглянути питання щодо зникнення харківського журналіста Василя Климентьєва і ситуацію навколо ТРК "Чорноморська".

Також планується заслухати представників регіональних ЗМІ про факти перешкоджання журналістській діяльності та тиску на свободу слова з боку правоохоронних органів та місцевої влади, а також питання майбутнього розвитку телерадіопростору.

На засідання ТСК запрошені представники Національної спілки журналістів України, Київської незалежної медіа-профспілки, заступник редактора харківської газети "Новий стиль" Петро Матвієнко, керівник одеського ТРК "АТВ", регіональні журналісти, які зазнали утисків, представники "5 каналу" та ТВі.

Також на засіданні розглянуть питання щодо конкурсу, оголошеного Нацрадою з питань телебачення й радіомовлення 30 вересня 2009 року і оголошеного недійсним, чинності ліцензій ТРК НБМ, ТРК "Експрес-інформ", ТРК "Телерадіосвіт", а також питання майбутнього розвитку телерадіопростору.

Крім того, члени ТСК планують розглянути пропозицію депутата В'ячеслава Кириленка щодо проведення спецзасідання парламенту, присвяченого ЗМІ та ситуації зі свободою слова, а також про спрямування листа до президента з фактами утиску прав журналістів.

Як повідомили "Телекритиці" в секретаріаті комісії, за весь час її роботи зареєстровано 46 листів.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Добкін пропонує менше говорити про журналіста: "Люди зникають іноді"

Голова Харківської ОДА Михайло Добкін запевняє, що Партія регіонів "максимально зацікавлена в тому, щоб у нас і натяку не було на тиск на журналістів".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив у понеділок, коментуючи зникнення головного редактора газети "Новий стиль" Василя Климентьєва.

Добкін заявив, що "інтуїція дозволяє мені сказати, що Климентьєва ми незабаром побачимо живим, здоровим, повним сил".

"А причини, через які його не було, - це вже справа десята. Якщо вони, не дай Боже, будуть пов`язані з якимось насильством, то це один хід подій. Якщо ж це непорозуміння або чийсь злий жарт, це вже буде інший варіант", - сказав Добкін.

Губернатор додав, що "старт будь-якої виборчої кампанії в нашій країні дуже сильно збуджує до дії різні темні сили, які намагаються всілякими незаконними способами витягнути з виборчого процесу якусь вигоду: чи то фінансову, чи то політичну".

"Я це зараз не говорю конкретно про ситуацію з Климентьєвим, я це говорю до того, що у нас дуже багато таких активних дій відбувається. Знаєте, у Сонця бувають різні періоди, і коли воно дуже активне, тут, на Землі, болить голова. Ось так і громадські організації, любителі тварин... Те саме відбувається і в таких рідкісних ситуаціях, як з Климентьєвим", - заявив він.

"Дай Бог, щоб усі реагували так на зникнення будь-якої людини. У нас в країні дітей дуже багато пропадає. Чим дитина відрізняється від людини, у якої є посвідчення журналіста? Якась неспівмірна увага цьому приділяється... та й просто люди зникають іноді, є така статистика", - сказав Добкін.

Він також вважає, що "повернення Климентьєва, за умови правильного підходу, зробить неможливим повторення подібних ситуацій".

"Ми для себе повинні винести певний урок з цього, і зробити дії, які б виключили повторення цієї ситуації. Адже ви не гірше мене знаєте, що могло послужити причиною, що лежить в основі цього. Я жодним чином нікого не звинувачую, але ми всі дорослі люди, кожен з нас має достатній життєвий досвід, щоб змоделювати ситуацію і зрозуміти, що лежить в основі тих або інших дій...", - заявив Добкін.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Збірна України посіла третє місце на Всесвітніх Іграх бойових мистецтв

Збірна України посіла третє місце на Всесвітніх Іграх бойових мистецтв, що завершилися в суботу в Пекіні.

Як передає РІА Новости-Украина, за підсумками восьми днів змагань українці завоювали 23 медалі: 7 золотих, 5 срібних і 11 бронзових.

Українську команду представляв 31 спортсмен. Вони взяли участь в семи видах спорту: кікбоксингу, тайському боксі Муей-Тай, джиу-джитцу, панкратіоні, боротьбі самбо, сумо, боротьбі на поясах Аліш.

Перше місце в медальному заліку посіла збірна Росії, на рахунку якої 39 медалей: 18 золотих, 11 срібних і 10 бронзових. На другому місці - представники Китаю з 31 медаллю: 15 золотих, 3 срібні і 13 бронзових.

Перші Всесвітні Ігри бойових мистецтв проходили під патронатом Міжнародного олімпійського комітету. На змаганнях розіграно 136 комплектів нагород.

В турнірі взяли участь понад тисяча спортсменів - представників більш ніж 200 країн світу.
Наступні подібні змагання відбудуться в 2013 році.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Дніпропетровськ може втратити статус міста-мільйонника вже цього року

Чисельність населення в Дніпропетровську наразі складає 1.006.300 осіб, з початку року вона скоротилася на понад 7 тисяч. Такі дані оприлюднило Головне управління статистики в Дніпропетровській області.

Якщо темпи скорочення збережуться, вже цього року Дніпропетровськ може втратити статус «мільйонника».

За даними з управління статистики, загальне зменшення чисельності населення відбулося за рахунок його природного скорочення на 2,3 тисячі осіб та за рахунок міграційного скорочення на майже 5 тисяч.

Серед вибулих із Дніпропетровська дві третини виїхали у міста та райони області, майже третина – до інших областей України, і трохи більше 2% – за кордон.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Депутат Бундестагу: відміни віз з ЄС Україні доведеться чекати кілька років

Німеччина попередила Україну, що результатів підписання безвізового режиму між Україною і Європою не варто чекати раніше, ніж через кілька років, повідомляє ТСН.

Таку заяву зробила депутат Бундестагу від Соціал-демократичної партії Німеччини, співголова німецько-української міжпарламентської групи Бербель КОФЛЕР.

"Маю сказати чесно: це питання не дуже просте і результатів візитів не слід чекати миттєво", - зазначила Б.КОФЛЕР.

Політик акцентувала увагу на тому, що "зазвичай, такі питання не вносять до порядку денного під час передвиборчої кампанії і цього не можна обіцяти виборцям".

За словами Б.КОФЛЕР, недавній візит Віктора ЯНУКОВИЧА в Німеччину має велике значення для подальшого розвитку двосторонніх відносин.

Оскільки це питання обговорюється не тільки в Німеччині, а й у Брюсселі, "перших результатів цього процесу не слід чекати раніше, ніж через кілька років", підкреслила Б.КОФЛЕР.

Як повідомлялося, на найближчому саміті Україна-ЄС, який відбудеться в жовтні, Київ планує дізнатися дату набуття чинності безвізового режиму з країнами Європи.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Нардепи від БЮТ досі не бачили Кодекс, який Україна «широко обговорила»

Фракція Партії регіонів підтримує пропозицію щодо заслуховування завтра на пленарному засіданні Верховної Ради інформації Кабінету міністрів про підготовку проекту Податкового кодексу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час Погоджувальної ради у парламенті заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр ЄФРЕМОВ.

Він назвав позитивним той факт, що до другого читання проект Податкового кодексу був підготовлений за допомогою широкого обговорення цього документа серед громадян.

«Ми вперше звернулися до широкого обговорення суспільства по законопроекту», - сказав він.

За його словами, це новий крок в роботі уряду та коаліції, який буде використовуватися і надалі.

Лідер фракції ПР також зазначив, що робота, яка була проведена з підготовки проекту Податкового кодексу, має бути обговорена в сесійній залі ВР.

«І завтра ми можемо заслухати від імені Кабінету міністрів все, що було зроблено, і ті напрацювання, які є, і в кінцевому варіанті визначитися далі з тим, як ми будемо працювати», - сказав О.ЄФРЕМОВ.

В свою чергу голова Комітету ВР з питань податкової політики, народний депутат від БЮТ Сергій ТЕРЬОХІН зауважив, що Кабмін мав до 5 вересня внести до ВР проект Податкового кодексу для розгляду його у другому читанні. При цьому, зауважив він, цього документа і досі в стінах парламенту немає.

«Ми вимагаємо негайно подати цей документ до ВР з тим, щоб подивитися, які перли виникли за результатами так званого «народного обговорення», - сказав С.ТЕРЬОХІН.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У київському звіринці заспокоїли: смерті 3 пінгвінів за тиждень - це нормально

У Київському зоопарку 4 вересня загинуло троє самців пінгвінів Гумбольта.

Як сьогодні повідомили УНІАН у прес-службі Київського зоопарку, пінгвіни Гумбольта (Humbolt penguin) утримуються в Київському зоопарку з 2003 року були привезені із зоопарку Карлсруе (Німеччина).

Останнім часом птахи утримувались в «Будинку пінгвінів» поблизу центрального входу зоопарку.

На самому початку утримання цих тварин у декількох особин групи було виявлено таку хронічну хворобу як аспергильоз (грибкове захворювання, що вражає верхні дихальні шляхи). Хронічне захворювання аспергильоз є проблемою для зоопарків усього світу, а не лише України. Як правило, найбільш вразливими до цієї хвороби є тварини, що займають нижній ярус біотопу (якими і є пінгвіни), зазначається у повідомленні. У птахів така хвороба не виліковується. Існує можливість покращення стану, але при пониженні імунітету хвороба рано чи пізно проявиться.

У Київському зоопарку пінгвіни отримували періодично вітамінний підкорм для покращення імунітету. Проте тривалість хронічного захворювання та вік тварин (більш як 8 років) вплинули негативно, хвороба перейшла в хронічну форму, що і призвело до загибелі тварин. Причина загибелі тварин: аспергильоз респіраторного тракту, наголошують у прес-службі зоопарку.

Також у повідомленні зазначається, що ситуація із загибеллю пінгвінів “не є екстраординарною”. “Всі домисли та коментування з цього приводу особами, незнайомими з проблематикою захворювань в зоопарках світу, є безпідставними та не коректними”, - підкреслили у прес-службі Київського зоопарку.

Довідка УНІАН. Сьогодні “Газета по-киевски” з посиланням на інформацію ініціативної групи порятунку Київського зоопарку написала, що у звіринці за останній тиждень загинуло троє пінгвінів.

За даними групи, перший з пінгвінів Гумбольдта помер у понеділок, 30 серпня. Ще два пінгвіни - у суботу, 4 вересня.

За версією фахівців ініціативної групи, тварини загинули внаслідок поганих умов утримання, неякісного і недостатнього годування.

Як повідомляв УНІАН, 26 квітня у Київському зоопарку помер азіатський слон Бой. Директор зоопарку Світлана БЕРЗІНА стверджувала, що тварину отруїли. За її словами, причиною смерті слона могла стати токсична отрута, яка спричиняє порушення згортання крові. На початку травня у столичному зоопарку заявили, що невідомі намагалися отруїти яків.

25 травня у звіринці помер верблюд. Причиною смерті тварини, за словами С.БЕРЗІНОЇ, стало отруєння.

30 травня у зоопарку помер бізон. Фахівці зоопарку вважають, що смерть тварини не випадкова.

1 вересня у Київському зоопарку помер самець шимпанзе Джонні, який прожив тут лише кілька тижнів.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

На страхову медицину не варто чекати скоро через корупцію?

Експерти не виключають, що закон про обов`язкове медичне страхування досі не прийнятий через корупцію.

Про це свідчать передані УНІАН результати експертного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна щодо намірів Міністерства охорони здоров`я провести реформу галузі.

Зокрема, міністр охорони здоров`я України Зіновій МИТНИК повідомив, що Міністерство охорони здоров`я (МОЗ) розробляє ряд законопроектів, які готують підгрунтя для введення в Україні обов`язкового медичного страхування.

Тим часом перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров`я В’ячеслав ПЕРЕДЕРИЙ висловив сумнів у швидкій реалізації планів МОЗ. «Якщо взяти програму ЯНУКОВИЧА, медичний розділ, то там чорним по білому написано, що зараз вони не будуть цим займатися, страхової медицини, до закону про медичне страхування, вони перейдуть у 2014 році. Тому нічого поки що в масштабах країни не робиться, і навіть натяків немає. Це моя думка і моє переконання», - сказав народний депутат.

Голова підкомітету з питань медичного страхування і контролю реалізації державних програм у сфері охорони здоров`я Комітету ВР з питань охорони здоров`я Раїса СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО зазначила, що законопроект «Про обов`язкове державне медичне страхування» виключає те, що медицина в Україні стане платною. «Вона буде платною, але не для пацієнта, тому що за державні гроші будуть застраховані всі пенсіонери, а це 13 млн. - 33% населення України; будуть застраховані діти до 21 року, поки не здобудуть вищу освіту, і будуть застраховані інваліди дитинства. Тобто, 51% людей України одержать страхові поліси за рахунок державних грошей. Ті люди, які працюють, відраховуватимуть на медичне страхування до загального фонду медицини від 1,5%, 2%, 1% і 0,5% із заробітної плати», - сказала народний депутат.

Р.СОРОЧИНСЬКА-КИРИЛЕНКО позитивно охарактеризувала цей законопроект. «Цей законопроект - на користь людям, і він не приймається тому, що на закупівлі ліків та обладнання крадуться всі гроші медичної галузі», - вважає народний депутат.

Голова підкомітету ВР з питань адаптації медико-санітарного законодавства України до законодавства Європейського Союзу Валерій КОНОВАЛЮК зазначив, що законопроект давно в парламенті, проте для того, щоб провести в цілому в системі охорони здоров`я кардинальні зміни, потрібні додаткові системні рішення. «Насамперед, це оптимізація витрат і виняткове посилення контролю за використанням бюджетних коштів. Те, що сьогодні відбувається в охороні здоров`я, – це найглибша корупція, яка викликає серйозне занепокоєння, адже це впливає на стан здоров`я населення в Україні», - сказав він.

На думку народного депутата, реформа в охороні здоров`я має бути пріоритетом у цілому державної політики України. «Ситуація в охороні здоров`я аналогічна будівництву дитячої «Лікарні майбутнього», коли подружжя ЮЩЕНКІВ п`ять років тому зібрало близько 300 млн. І досі навіть фундаменту немає. Ми бачимо, що в цілому охорону здоров`я використовували як годівницю ті чиновники, наближені до першої особи в державі, які безкарно, фактично, завищуючи в три-п`ять раз ціни, вимивали з держави бюджетні гроші», - вважає В.КОНОВАЛЮК.

Стосовно того, що необхідно для реалізації такої необхідної реформи, експерт зазначив: «Це еволюційний процес. Ми нічого не придумуємо – є світовий досвід, і є ряд країн європейських, таких як Іспанія, які пройшли цей шлях дуже швидко і добилися вагомих результатів. Для цього потрібно кардинально змінити – не тільки в кадровому плані – керівництво Міністерства охорони здоров`я і в цілому психологію чиновників, які сьогодні оперують величезними грошима, спрямовані на ці цілі».

Також, за словами В.КОНОВАЛЮКА, «треба сформулювати чітку концепцію, яка включатиме кілька етапів реформи і розвитку охорони здоров`я. Це – оптимізація, це – посилення ролі держави в контролі над використанням бюджетних коштів, це – створення солідарної страхової системи фінансування охорони здоров`я і якості медичних послуг».

«Я думаю, що це комплексна реформа, її не можна провести, тільки прийнявши один закон. Тут потрібні всі механізми, які б сприяли сьогодні саме якісним перетворенням у цій сфері», - сказав В.КОНОВАЛЮК.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Про роль і завдання Табачника на нинішньому етапі українського державотворення

Допитливі українці давно ставлять запитання: ну навіщо Януковичу такий міністр освіти і науки, як Табачник Д.В. Адже в освіті він мало що тямить, у науці – тим більше (у доктора історичних наук Табачника немає жодної праці, на яку б посилалася серйозна наука). Невже нинішній владі так потрібні його антиукраїнські замашки?

Для чого, питається? Щоб підкидати кістку голодному донецькому електорату? Дрібнувато якось… Адже Табачник викликає значно більше роздратування й антивладний супротив, ніж приносить задоволення проросійськими злидарям.

Може, він такий цінний кадр для Росії, з якою спільний освітній простір створює і під чию дудку історію переписує? Це начебто ближче до істини, але й тут щось не клеїться до купи. Якщо для Москви переписування історії і боротьба з українством такі важливі, то могли б когось більш авторитетного й солідного на цю відповідальну роботу делегувати. Або навпаки – когось маловідомого, щоб не викликав у суспільстві такого неприйняття чи навіть гидування. Переписував би собі тихенько історію, прибирав би години української мови у вузах, пропихав би російську – і тихо все було б, спокійно… Он працює в міністерстві культури якийсь Кулиняк – хто про нього що каже?..

Але ж ні, подавай Кремлю Табачника – і все, наче на ньому світ клином зійшовся. Кажуть, його активно пробивали на віце-прем’єра, але Янукович уперся. Так само, як опирається призначенню Медведчука В.В. на посаду глави Адміністрації президента.

З Медведчуком начебто все зрозуміло, але навіщо Москві Табачник? Хіба там не розуміють, що він тільки збурює освітянсько-студентську сферу? Що його ініціативи й антиукраїнські випади налаштовують проти нього українство?

Мої знайомі з-поміж аналітиків, котрі обслуговують кремлівських керманичів, пояснили, що добре це розуміють, саме тому його й пролобіювали на високу чиновницьку посаду. Важливими є не проросійські досягнення Табачника на освітянській ниві, які можуть виявитися досить скромними, а сама його присутність та активність у гуманітарній сфері. Ця присутність покликана розпалювати ксенофобські настрої серед українців, що ми часто й спостерігаємо в коментарях до публікацій про Табачника – тих, які від імені українських «націоналістів» залишають спеціально посаджені для цього «полюцери» (забруднювачі Інтернет-середовища).

Про свою незавидну роль пан Табачник, очевидно, й не здогадується. Він, як може, старається, Бандеру ганить, російську літературу запроваджує, а його закордонні покровителі, напевне, регочуть з нього у своїх кабінетах. Старайся, мовляв, Дімо, надривай попу, дратуй і провокуй хохлів…

Українці в очах світової спільноти мають постати дикими ксенофобами, яких не те що в Європу пускати не можна – з ними краще й за один стіл не сідати. На їхньому тлі корумпована Російська держава має здаватися взірцем цивілізованості та європейськості.

Пам’ятаєте, як зі Сталіним вийшло? Весь світ дивувався, що ця особа в Росії ледве не стала національним героєм. І ось на тобі – «проєвропейські» хохли поставили йому пам’ятник. А Медведєв в той момент мудро заявив, що в Росії йому пам’ятників ніколи не буде.

Мабуть, зайве пояснювати, хто реально стояв за операцією «пам’ятник Сталіну в Запоріжжі»?

Табачник покликаний стимулювати своєю одіозністю активізацію національно-етнічної проблеми в Україні, до якої цивілізований світ ставиться дуже болісно. Тим більше що в цьому плані Табачник мав деякі «успіхи». Колись, як він ще був главою Адміністрації президента Кучми, про його родовід активно писала одна з наймасовіших газет «Сільські вісті» (яку, до речі, звинувачували в антисемітизмі, щоправда, не через Табачника).

Та, як бачимо, вийшла осічка в кремлівських ляльководів. Українці не піддаються на провокації, з ксенофобськими, зокрема антисемітськими, заявами не виступають.

І взагалі проблеми всіляких «меншин», з якими асоціюється ще пара одіозних фігур (навіть прізвищ не хочеться називати) і яких теж активно розкручують кремлівські ідеологи, – українців не проймають. Для більшості співгромадян українофоб є українофобом, а не якоюсь національною «мордою» чи педерастом, і всі ті ярлики, яких цурається європейське співтовариство, не приживаються на українському ґрунті, як не стараються всілякі специ.

Оксана Охрімчук, Москва – Київ
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Депутат Бундестагу: з такими методами Україні буде важко наблизитися до ЄС

Харківських захисників дерев, що боролися за збереження парку, підтримують німецькі «зелені», повідомляє Deutsche Welle.

Депутат Бундестагу від Партії зелених Німеччини Віола фон КРАМОН відвідала Україну на прохання харківської екологічної групи «Печеніги» та «Зеленого фронту». Вона вислухала розповіді очевидців про знищення понад двох тисяч дерев замість заявлених п’ятсот, про порушення прав людей, затримку та побиття активістів, про визнання в’язнями совісті двох заарештованих міжнародною правозахисною організацією Amnesty International, а також про сумнівне поводження з рештками німецьких солдатів та офіцерів, що були поховані у цьому парку під час війни.

В інтерв’ю Deutsche Welle В. фон Крамон заявила, що німецькі «зелені» завжди дуже критично ставляться до знищення зелених зон, але у випадку Харкова ідеться взагалі про обурливе порушення прав та свобод громадян з боку місцевої влади: «Сьогодні вже запізно щось робити, дорога побудована. Залишається лише дуже критично поставити питання перед Україною, чи вважають посадовці те, як було збудовано цю дорогу, цивілізованою формою, і чи слід очікувати схожих випадків у майбутньому? З такими методами Україні буде дуже важко наблизитися до членства в ЄС».

В. фон КРАМОН підкреслила, що вона ще раз уважно проаналізує всі матеріали, пов’язані з вирубкою лісу, та підготує свої пропозиції до Бундестагу та Європарламенту. Харківським екологам вона пообіцяла всіляку підтримку від їхніх німецьких колег.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Топ-20" невиконаних передвиборчих обіцянок очолює Партія регіонів

“Топ-20” невиконаних передвиборчих обіцянок очолює Партія регіонів.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в УНІАН під час презентації Фундацією «Відкрите суспільство» свого аналізу законодавчої роботи парламентських фракцій перед початком чергової сесії.

Зокрема, у складеному фундацією рейтингу перші чотири місця займає Партія регіонів: за невиконані зобов’язання у сфері створення земельних аукціонів, створення прозорого ринку землі, надання всім працівникам бюджетної сфери квартир у разі укладення ними робочого контракту на 20 років, стосовно податкових канікул для малого бізнесу.

На п’ятому - шостому місцях БЮТ з невиконаною обіцянкою ухвалити Податковий кодекс, який би передбачав зниження фіскального навантаження, а також з обіцянкою будівництва транзитного газопроводу “Каспійський басейн – Україна”. Далі йдуть шість невиконаних передвиборчих обіцянок НУ-НС, в тому числі обіцянка скасування депутатської недоторканності.

Потім місця із 13-го по 15-те займає КПУ, в тому числі з обіцянкою скасування інституту президентства. З 16-го по 20-е розташувався Блок Литвина з невиконаними обіцянками, в тому числі щодо запровадження погодинної оплати праці.

Аналітик Фундації «Відкрите суспільство» Руслан СТАРОВОЙТЕНКО, говорячи про логіку складання цього рейтингу, зауважив, що при ознайомлені з виборчими програмами з’ясувалось, що конкретних зобов’язань, які можна оцінити за різними критеріями, чинна коаліція має 44: по 15 Блок Литвина й КПУ, і 14 - Партія регіонів.

Щодо опозиції, то 23 такі обіцянки має НУ-НС, який під час виборів представляв чинного Президента. Найменше конкретних обіцянок у передвиборчій програмі БЮТ. Експерт нарахував їх лише п’ять, решта обіцянок містились у програмі лише як декларація про наміри.

Р.СТАРОВОЙТЕНКО зауважив, що таким чином у “Топ-20” увійшло лише близько 25% зобов’язань всіх парламентських фракцій, що охоплюють всі сфери суспільного життя і прошарки суспільства.

Президент Фундації «Відкрите суспільство» Леся ШЕВЧЕНКО висловила впевненість, що ці передвиборчі обіцянки до кінця каденції парламенту реалізовуватись вже не будуть. “З двох об’єктивних причин. Перше - у них реально залишилось мало часу, оскільки будь-яка реформа може в повній мірі реалізуватись за два роки, а у нас до кінця каденції залишилось два роки. Більше того, ми знаємо, що у бюджеті на 2010 рік не закладено жодних коштів на проведення будь-яких реформ, а 2011 рік буде присвячений підготовці до наступних парламентських виборів”, - зауважила вона.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерт - про Януковича, Китай і нову євразійську політику

Візит Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА до Китайської Народної Республіки, який відбувся з 2 по 5 вересня, дав можливість формування нової східної і євразійської політики України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив сьогодні на прес-конференції директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій ЄРМОЛАЄВ.

Він зазначив, що під час візиту Україна продемонструвала прагматизацію своєї зовнішньої політики.

«Головне, що вихід до Китаю, успішні переговори також з урядом Сянгану (Гонконг) продемонстрували, що Україна поступово набуває більшого впливу і можливостей на провідних ринках фінансів і інвестицій», - зазначив А.ЄРМОЛАЄВ.

За його словами, Китай і Гонконг продемонстрували свою готовність і бажання співпрацювати з Україною як з одним із активних гравців і учасників на фінансових майданчиках.

Крім того, експерт зазначив, що китайська сторона висловила свою готовність співпрацювати з Україною щодо розвитку інфраструктурних проектів.

Також А.ЄРМОЛАЄВ не виключив, що Україна та Китай можуть підписати договір про стратегічне партнерство. За його словами, «китайський напрямок» для України може стати одним із головних, адже відносини з Європейським Союзом та Сполученими Штатами Америки загалом мають декларативний характер щодо тісного співробітництва з Україною.

В той же час експерт зазначив, що під час нещодавнього візиту В.ЯНУКОВИЧА до Німеччини українській стороні вдалося отримати від канцлера Німеччини Ангели МЕРКЕЛЬ підтримку стосовно європейських перспектив України.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Україна і Росія підпишуть ще 4-5 угод щодо Чорноморського флоту

Надзвичайний і Повноважний Посол Росії в Україні Михайло ЗУРАБОВ прогнозує підписання 4-5 угод у розвиток договору про перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив в інтерв`ю журналістам.

М.ЗУРАБОВ відзначив, що останнім часом активізувалася робота Підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ Російсько-Української міждержавної комісії. На даний момент, за його словами, обговорюється перелік угод, які мають бути укладені найближчим часом. Він зазначив, що ці угоди будуть спрямовані на те, щоб «зробити максимально транспарентною діяльність ЧФ РФ для української влади».

При цьому М.ЗУРАБОВ зазначив, що таких угод буде можливо не 13, як планувалося раніше, а 4-5, але при цьому вони даватимуть відповіді на ключові питання, що стосуються перебування російського флоту в Україні.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров ще сильніше заплутав з податком на нерухомість

У неділю ввечері прем`єр-міністр Микола Азаров з`явився в ефірах одразу двох провідних вітчизняних телеканалів – спочатку ICTV, а потім «Інтеру». У підсумкових інформаційних програмах обох каналів він з гордістю розповідав, наскільки гарним вийшов допрацьований варіант проекту Податкового кодексу, підготовлений Кабміном для остаточного затвердження Верховною Радою вже найближчим часом.

І лише одна сумна обставина гнітила і навіть, можна сказати, обурювала з цього приводу Миколу Яновича, про що він не забув повідомити в своїх інтерв`ю також обом телеканалам – це підступи якихось, не названих ним конкретно, недоброзичливців. Які розпускають всілякі брехливі чутки щодо, зокрема, норм запропонованого в Податковому кодексі податку на нерухомість.

«Водночас ми готові – я говорив вчора на прес-конференції – до абсолютно необгрунтованої критики, яка вже почала звучати, і звучить, і звучатиме, - з обуренням зазначив пан Азаров в інтерв`ю каналу ICTV. – Гірше, коли абсолютна брехня використовується при критиці положень. Коли говорять, що ось квартири площею більше 40 метрів будуть оподатковуватися. Та не будуть такі квартири оподатковуватися – немає такої норми!».

«Розповідають, що нібито всі власники квартир понад 40 квадратних метрів платитимуть податок на нерухомість. Це – абсолютна неправда! Оскільки норми Податкового кодексу передбачають введення такої ставки понад 100 квадратних метрів у місті – житлова площа обкладається, і понад 200 квадратних метрів на селі», - теж обурено уточнив глава уряду в інтерв`ю «Інтеру».

Отже, з наведених висловів Азарова стає зрозуміло, що не оподатковуватимуться як нерухомість квартири площею до 100 кв.м у місті і до 200 кв.м – у селі. Проте, як також випливає із слів прем`єр-міністра, якісь злостивці ширять неправдиві чутки про те, що обкладатися даним податком будуть нібито квартири городян з площею вище 40 кв.м.

Звичайно, різниця між 100 і 40 квадратними метрами дуже велика, але хто ж подає в народ інформацію, що так розбурхує українців? Ті, хто не знає ще відповіді на це питання, вона може здатися вельми дивоною. Джерелом «абсолютної брехні», як висловився Микола Азаров, є ніхто інший, як один з безпосередніх його підлеглих – віце-прем`єр Борис Колесников.

Річ у тому, що наприкінці серпня Борис Вікторович також захотів десь у ЗМІ презентувати у вигідному світлі урядовий проект Податкового кодексу, і він дав інтерв`ю виданню “Дзеркало тижня”, в якому заявив про норми податку на нерухомість буквально таке:

«Робоча модель податку на нерухомість на сьогоднішній день така: 40 кв. метрів на людину не оподатковуються. У нас не так багато сімей з трьох чоловік, чия квартира більше 120 кв.м. На будь-який зайвий метр — 10 грн. податку. Це м`яка ставка. Треба звикнути до того, що зайві метри доведеться оплачувати окремо від комунальних платежів. Звичайно, цей податок непорівнянний з цінами на квартири, особливо в Києві. Проте якийсь перехідний період повинен бути. Що стосується сільської місцевості, то якщо у вас будинок до 200 кв. м, то ви не платите нічого. А понад це — 10 грн. за кожен метр раз на рік». Навряд чи хтось сперечатиметься, що з такої інформації Колесникова логічно зробити висновок: самотні люди, які живуть у квартирах площею більше 40 кв.м таки будуть платниками податку на нерухомість. А в Україні чимало самотніх громадян, які живуть, наприклад, в двокімнатних квартирах з площею понад 40 кв.м. – в першу чергу, це пенсіонери.

Природньо, що після публікації цього інтерв`ю Бориса Колесникова у суботу, 28 серпня, журналісти, експерти й політики заходилися вельми живо обговорювати цю інформацію. І, звичайно, неможливо собі уявити, щоб віце-прем`єр відкрито оголошував у ЗМІ про норму в 40 кв. м, як про мінімальну неоподатковувану площу міських квартир, потім вся країна активно її обговорювала, а прем`єр-міністр нічого про це не знав. Ні, в таке важко повірити. А отже, Микола Янович лише вдає, що нічого не знає або не розуміє.

Можна припустити, що насправді ситуація виглядає так. В уряді спочатку вирішили оподатковувати як нерухомість квартири в місті площею понад 40 кв.м. на одного проживальця. Про це Колесников і доповів чесно «Дзеркалу тижня». Проте після публікації його інтерв`ю піднявся великий шум, який сильно налякав керівників уряду.

Там швиденько знайшли вихід, і на засіданні Кабміну 3 вересня прем’єр Азаров повідомив: «Пропонується запровадити податок на нерухомість. Це норма м`яка, вона вводиться за наявності житлової площі більше 100 квадратних метрів у місті і понад 200 квадратних метрів у селі». При цьому Микола Яновіч не став тоді говорити ні про інші параметри, нещодавно оголошені Колесниковим, ні про «необгрунтовану критику» про норму в 40 кв.м від недоброзичливців нинішнього Кабміну.

Проте такої заяви здалося, мабуть, мало, тому в недільних інтерв`ю двом телеканалам Азаров вирішив піти ще далі, остаточно перевернувши все догори ногами. Він не тільки не став виправдовуватися за оприлюднену Колесниковим інформацію про оподаткування квартир площею понад 40 кв. м, а ще й звинуватив опонентів уряду в свідомій дезинформації з даного питання.

Вийшло, звісно, дуже непривабливо – спочатку самі в уряді «намутили» з цим податком на нерухомість, а потім ще і вирішили провину за свої прорахунки скинути на плечі опонентів.

Причому, що цікаво, в недільному інтерв`ю канал ICTV прем`єр-міністр повідомив, що за «зайвий» квадратний метр громадяни платитимуть лише 5 гривень, тоді як Колесников говорив про 10.

Подумати, що Азаров просто обмовився, вельми складно, оскільки він виступав не в прямому ефірі, а транслювався відеозапис раніше взятого інтерв`ю. Тому зараз журналісти напевно почнуть коментувати «нову» ставку податку і, можливо, звинуватять Азарова в бажанні поберегти власників великих квартир, а він потім знову розповідатиме про «необгрунтовану критику» з боку якихось ворогів?

До речі, похваливши в неділю допрацьований проект Податкового кодексу за передбачені в ньому скорочення кількості податків і зменшення податкових ставок, Микола Азаров заявив, що лібералізація податкового законодавства дасть змогу залучити в українську економіку як зовнішні, так і внутрішні інвестиції. «Ми сподіваємося на приток зовнішніх інвестицій і на мобілізацію внутрішніх інвестицій, які нині перебувають у тіні», - сказав, зокрема, він в інтерв`ю телеканалу ICTV.

Проте висловимо великі сумніви з даного приводу. Ніяке зниження ставок податків і інша лібералізація податкового законодавства не залучать до України інвесторів, поки тут, по-перше, існує така широкомасштабна корупція, а по-друге, поки високопоставлені урядовці не розучаться брехати з будь-якого приводу, як це, зокрема, мало місце в даному випадку навколо норм по податку на нерухомість.

Ігор Котович
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Тюнінг міністерського Кадиллака потягнув ще на 300 тисяч?

Народний депутат України, колишній заступник міністра внутрішніх справ України Геннадій МОСКАЛЬ направив генеральному прокурору України Олександру МЕДВЕДЬКУ депутатське звернення, а також пакет документів стосовно придбання автомобіля “Кадилак” для міністра внутрішніх справ Анатолія МОГИЛЬОВА.

Про це повідомляє сайт "Народної самооборони".

У тексті звернення до генпрокурора Г.МОСКАЛЬ стверджує, що “МВС України ввело в оману Генеральну прокуратуру України, надавши для перевірки недостовірну інформацію, що є з точки зору Закону України “Про прокуратуру” недопустимим”.

Зокрема, посилаючись на дані митної декларації, довідку-рахунок та інші документи, пов’язані з придбанням та оформленням автомобіля Cadillac Escalade, кузов № IGYUKDEF3AR161904, 2010 року випуску, Г.МОСКАЛЬ стверджує, що факт передачі міліції громадянином Сергієм РУДЕНКОМ благодійного внеску у вигляді автомобіля не відповідають дійсності; що вартість автомобіля явно занижена (що автоматично призвело до зменшення митних зборів та обов’язкових платежів); що покупку автомобіля оформлював співробітник УДАІ ГУ МВС України в Київській області; і що це Управління, зареєструвавши вказаний автомобіль в МРЕВ Броварського району Київської області, сплатило з власного бюджету всі обов’язкові платежі на загальну суму 18,5 грн., та взяло його на баланс свого автогосподарства, після чого він був переданий на баланс автогосподарства МВС України.

"Виникає питання: при чому тут С.РУДЕНКО, який проживає у Києві, як він міг подарувати те, що йому ніколи не належало, що видно з вищенаведених фактів”, - наголошує депутат у зверненні.

При цьому він підкреслює, що Законом України “Про міліцію” категорично заборонено прийняття благодійної допомоги від фізичних осіб: благодійну допомогу органам міліції можуть надавати тільки підприємства і установи за письмовою згодою трудового колективу, тоді як С.РУДЕНКО не є ні засновником, ні членом жодної з благодійних організацій України.

“Якщо допустити, що С.РУДЕНКО дарував вказаний автомобіль, то згідно Цивільного кодексу України він, по-перше, повинен бути хоча б власником автомобіля, а, по-друге – процедура дарування чітко виписана в законодавстві України, і договір дарування має бути завірений нотаріально, такий договір дарування також відсутній”, - заявляє Г.МОСКАЛЬ.

“Крім того, - стверджує депутат, - після покупки даного автомобіля співробітниками МВС України неодноразово було здійснено закупівлю додаткових комплектуючих (тюнінг) ще на загальну суму біля 300 тис. грн.”.

Звертаючись до генпрокурора, Г.МОСКАЛЬ висловлює упевненість, що “така непрофесійна і груба фальсифікація з боку МВС України не може бути поза прокурорського реагування”, тому депутат сподівається, що “діям МВС України буде дана принципова оцінка і проведено всебічне розслідування”.

Також на сайті “Народної самооборони” обнародувані фотокопії документів, на які посилається Г.МОСКАЛЬ.

Як повідомляв УНІАН, 20 серпня на брифінгу в Києві міністр внутрішніх справ України АМОГИЛЬОВ заявив, що автомобіль Cadillac Escalade було передано МВС на законних підставах. За словами А.МОГИЛЬОВА, в МВС було проведено внутрішнє розслідування стосовно людини, яка подарувала МВС цей автомобіль. "З точки зору закону, все було проведено абсолютно законно", - стверджує А.МОГИЛЬОВ.

Раніше Г.МОСКАЛЬ звинуватив А.МОГИЛЬОВА в тому, що для нього незаконно придбано автомобіль представницького класу Cadillac Escalade 2010 року випуску. За словами Г.МОСКАЛЯ, іномарку вартістю більш як 1 млн. грн. купило Управління ДАІ Главку МВС у Київській області, після чого її було передано в автогосподарство міністерства для обслуговування А.МОГИЛЬОВА.

У свою чергу, в Департаменті зі зв`язків з громадськістю МВС даний факт заперечили.

«Автомобіль Cadillac Escalade 2010 року випуску було безплатно передано в березні цього року підрозділу міліції Київської області для обслуговування іноземних делегацій, які прибувають до України з офіційними візитами», - повідомили в ДЗГ.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/