зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

14.09.10

УНП заявляє про примусову русифікацію українців у Криму

Українська народна партія заявляє про примусову русифікацію українців у Криму. Про це УНІАН повідомили у прес-службі УНП.

«Рух «Російська єдність» замовчує факти щодо примусової русифікації українців у Криму», - інформує прес-служба Кримської організації Української народної партії. Як зазначає організація, «газета, яку видає кримський рух «Російська єдність», суттєво викривляє динаміку коливання кількості україномовних та російськомовних шкіл у Криму».

За словами представника Сімферопольської міської організації УНП Олексія КЛИМЧУКА, «у вересневому номері газети «Російська єдність», в статті «Шкільні підручники «зачистили» від бандерівців», автор нахабно маніпулює цифрами щодо співвідношення кількості російськомовних та україномовних шкіл в автономії». «Перші дані автор взяв у цифрах, а другі - у відсотках», - повідомляє член УНП.

Так, газета інформує, що 2003 року в Криму нараховувалося 457 російськомовних шкіл, а в 2009 – 340. Тобто за 6 років їхня кількість в автономії зменшилося на 117 або на 26%, стверджує газета.

В той же час, за той же період кількість україномовних шкіл зросла на 75%, повідомляє автор. При цьому, газета не наводить точну кількість україномовних шкіл.

«Насправді в Криму діє усього 7 україномовних шкіл, що є найнижчим показником у країні», - констатує О.КЛИМЧУК. За його словами, з 2003 до 2009 року, за офіційною статистикою, кількість україномовних шкіл збільшилася з 6 до 7, - тобто, аж на 1 школу за 6 років. «Ця цифра і дає прибавку на ті самі 75%, про які пише автор, - коментує ситуацію О.КЛИМЧУК. - Тобто, в 2009 році російськомовних шкіл стало 340, а україномовних - аж 7!».

За словами члена УНП, «7 шкіл з українською мовою викладання складають всього 1,2% від загальної кількості шкіл в Криму, хоча, за даними останнього перепису, майже 25% населення автономії - етнічні українці. В кримських селах, де мешкає найбільша кількість україномовних громадян, україномовних шкіл взагалі немає». «Це свідчить про примусову русифікацію етнічних українців півострова, яка триває і сьогодні», - підсумував О.КЛИМЧУК.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Звіт про стан економіки, який роздали нардепам, спростовує офіційну пропаганду

Офіційна пропаганда сьогодні стверджує, що в нашій державі, незважаючи на катастрофічний спадок від діяльності попередньої влади, зроблено дієві кроки у справі подолання кризи і відродження економіки. Однак навіть у самій владі не всі налаштовані так оптимістично. Нещодавно Національний банк України подав до Верховної Ради аналітичну довідку про стан грошово-кредитного ринку України в першому півріччі 2010 року. Реально зміст документу ширший за його назву, фактично це аналітична довідка про стан української економіки за першу половину 2010 року. В ньому наведено факти і тенденції, що спростовують твердження офіційної пропаганди.

Спрямований до уваги народних депутатів матеріал дає чимало підстав для роздумів, особливо якщо доповнити його інформацією Держкомстату України, а також оцінками вцілілих незалежних журналістів. Аналітики НБУ фіксують деяке покращення макроекономічної ситуації, вказують на зростання промислового виробництва за перше півріччя на 12% (щоправда, Держкомстат подає цифру 11,1%). Водночас у аналітичному матеріалі прямо вказується, що «позитивна динаміка макроекономічних показників… відображає низьку базу порівняння в минулому році і в умовах відсутності вагомих заходів із структурного реформування економіки продовжувала демонструвати залежність від змін зовнішньої кон’юнктури».

Перша половина 2009 була апогеєм світової кризи, вихід з неї розпочався у другій половині минулого року, ще під час діяльності уряду Ю. Тимошенко. Переважна частка приросту економіки за перше півріччя поточного року отримана у першому кварталі, коли нинішній уряд М. Азарова ще й не приступив до роботи. Якби взяти динаміку економіки не у порівнянні з показниками річної давності, а побудувати графік місяць за місяцем, то було б наочно видно, що новий уряд не лише не додав темпів, а просто використовує інерцію поштовху, який отримала економіка на рубежі 2009-2010 років, і цей поштовх поступово втрачає свою дієвість. Як вказує Міністерство економіки України, посилаючись на дані Держкомстату: «У ІІ кварталі 2010 року проти відповідного періоду 2009 року зростання ВВП становило 6% (у І кварталі 2010 року – на 4,9%), що підтверджує факт просування економіки України уперед на шляху виходу з кризи.» Вимірювання ВВП здійснюється за акумульованими його обсягами, тож урядовий орган визнає, що з 6% приросту урядові М. Азарова належить лише 1,1%.

Важливо уточнити, що так гучно пропаговане владою «прискорене зростання промисловості» відбулося в основному за рахунок тих галузей, які не впливають вирішальним чином на добробут населення.

Так, хімічне виробництво збільшилося на 24,4%, металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів на 14,8%, машинобудування в цілому на 31,3%, причому в основному за рахунок виробництва транспортних засобів (збільшилося на 61,7%, майже повністю завдяки виконанню попередніх замовлень КРАЗом). Зрозуміло, що весь ефект від активізації діяльності цих галузей, які майже повністю належать невеликій групі приватних власників, проявився у вигляді збільшення їх прибутків.

У такій комплексній сфері, як виробництво та розподілення електроенергії, газу та води зростання склало 13,3% - холодна зима і спекотне літо потребували значної кількості додаткової електроенергії для опалення взимку і роботи кондиціонерів влітку.

Якщо ж оглянути звітні показники Держкомстату у плані фізичних обсягів продукту матеріального виробництва, то перше півріччя 2010 року показує загальне зниження обсягів майже за всіма видами продукції. Так, видобуток вугілля досяг лише 96,9% від показників кризового 1-го півріччя 2009 р., сирої нафти – 86,6%, природного газу – 94%, газового конденсату – 93,7%, попутного нафтового газу – 84,3%. Збільшення натуральних обсягів відзначається лише у сфері видобутку залізної руди і деяких видів неорганічних природних копалин, які в основному працюють на потреби металургійного комплексу.

Досить значне – на 43,2% збільшення введення в експлуатацію житла свідчить не про відновлення будівельної активності, а є тимчасовим явищем. У 2010 році зареєстровано як новопобудовані значну частину раніше зведених житлових будинків, господарських та виробничих споруд тощо відповідно із запровадженим ще урядом Ю. Тимошенко «Тимчасовим порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та садових будинків із господарськими спорудами та будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт». У цілому ж у будівельній сфері спад розпочався раніше за інші галузі, найбільшим був у 2008 році і досі не закінчився. Обсяг будівельних робіт за перше півріччя 2010 у порівняльних цінах становить всього 83,3% проти січня-липня попереднього року. Найбільше скоротили діяльність підприємства, які здійснюють будівництво мостів, шляхових естакад, тунелів і метрополітену (на 40,1%); обсяг зведення будівель становить лише 81,7% до відповідного періоду минулого року. Зросли лише обсяги монтажу та встановлення збірних конструкцій на 5%, але ж ця діяльність становить лише 2,1% будівельної сфери загалом.

Що ж стосується тих сфер, в яких безпосередньо формується матеріальний продукт для споживання населення, то зрушень у порівнянні з кризовим 2009 роком майже не помітно. Як позитивне можна відзначити деяке нарощування обсягів у легкій промисловості – загалом на 5,9% відносно першого півріччя 2009 р. На 3,8% збільшилося виробництво вовняних тканин, на 18,1% - тканин з хімічних волокон тощо. При цьому слід зауважити, що вітчизняне виробництво у споживанні цих товарів займає настільки незначну частку порівняно з імпортом, що говорити про вплив пожвавлення легкої промисловості на життєвий рівень українських громадян не доводиться. Тож не варто вишуковувати глибокий зміст у тому, наприклад, що чоловічих пальт, курток та плащів випущено на 1,1% більше, зате костюмів – на 45,7 % менше. Українці в масі одягаються в польський, турецький, низькоякісний китайський „ширпотреб”, а то і взагалі у „секонд-хенд”.

Відносно суттєво збільшила обсяги лише одна галузь з тих, що працюють безпосередньо на потреби громадян – українська фармацевтика, де випуск збільшився на 38,9%. Вітчизняні ліки, як і багато інших товарів масового споживання, займають лише чверть внутрішнього ринку (хоч Україна і успадкувала розвинуту фармацевтичну галузь), однак зростання і без того непомірно високої вартості імпортних лікарських засобів внаслідок падіння обмінного курсу гривні змусило громадян звертатися до лікування дешевшими вітчизняними препаратами. При цьому ефективність лікування загрожує зниженням – багаторічне засилля імпортних препаратів призвело до такого стану, що українська фармацевтична промисловість із 11422 препаратів, зареєстрованих в Україні, здатна виробляти лише 3321, тобто 29%, причому майже всі лікарські засоби, які виробляються в Україні, є «генериками», тобто застарілими, сучасні інноваційні ліки повністю імпортуються.

У виробництві продовольчих товарів, де в Україні вдалося зберегти основну роль за національним виробником, відбувся реальний спад, і це свідчить про погіршення стану харчування наших громадян навіть у порівнянні з часами кризи. Загалом випуск харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, за даними Держкомстату, за перше півріччя 2010 року у порівнянні з попереднім роком склав 101,4%, водночас виробництво продукції сільського господарства скоротилося на 0,6%, причому у аграрних підприємствах – на 4,7%; становище дещо поліпшили підсобні господарства населення, де кількість вирощеного піднялася на 3,6%. Зрозуміло, що це означає лише те, що українці мають все менше можливості забезпечити себе продовольством за рахунок придбання його у торгівлі і все більше покладають надію на власні городи.

Приріст продукції одержано на підприємствах із виробництва олії та жирів (10,3%), у кондитерській та м’ясній промисловості (відповідно 5,3% та 5,0%). Водночас спостерігалось зменшення обсягів виробництва продукції в переробленні та консервуванні овочів та фруктів (на 7,3%), тютюновій промисловості (на 5,5%), молочній промисловості (на 3,6%), виробництві напоїв (на 0,8%). З останньої групи слід відзначити суттєве зменшення виробництва різноманітних соків – їх вироблено всього 86,5% у порівнянні з минулорічним періодом.

Хоч виробництво обробленого молока і збільшилося на 3,3%, але випуск таких важливих для рядового споживача харчових продуктів, як жирові суміші (смак чистого вершкового масла українці давно забули) склала всього 88% до минулого року, жирних сирів – 87,9%, кисломолочних продуктів – 96,4%. Навіть виробництво хлібобулочних виробів зменшилося порівняно з минулим роком і склало всього 96,4% - це напевно вже не компенсувалося збільшенням на 7,7% випуску солодкого печива.

У нинішньому році порівняно з минулим населення отримало дещо більше коньяку і бренді (на 3,4%), зате менше вироблено цукрових кондитерських виробів (на 5,6%), горілки та інших міцних спиртних напоїв (на 9,4%), лікерів і наливок на 19,7%, пива на 1,6%, самого спирту на 3,2%, сигарет на 6,1%. Якби це стало проявом поширення здорового способу життя, то таке явище можна було б лише вітати, але ж скорочення кількості населення свідчить про інше. Як вказує Держкомстат, упродовж січня-червня 2010р. чисельність населення країни зменшилася на 103,1 тис. осіб, що у розрахунку на 1000 жителів становило 4,5 особи.

Не відбулося реального покращення життєвого рівня масових категорій населення, хоч обіцянка його різкого підвищення і була основним рушійним мотивом голосування за нинішню владу. Зараз їй доводиться банально обманювати своїх виборців, ігноруючи навіть об’єктивну реальність. Зокрема, офіційна інформація від Міністерства економіки та Держкомстату України твердить про зростання споживчих цін станом на кінець липня 2010 року на 3,1%, що дійсно менше у порівнянні з кризовим 2009 роком, коли воно становило 8,5%. Національний банк у своєму повідомленні також вказує на зниження показника інфляції, однак станом на червень називає цифру 6,9%. В аналітичній записці НБУ прямо стверджується, що «чинником спадаючої динаміки споживчої інфляції залишився низький рівень попиту, зростання якого стримує все ще низький рівень реальних доходів населення». Втім, навіть розбіжність у показниках від різних державних органів мало хвилює українських громадян – вони вірять не урядовій пропаганді, а власним очам і стану свого гаманця. Нехай не лише з вини української влади, а й через страшну посуху цього літа трималися надзвичайно високі ціни навіть на сезонні овочі і фрукти, недобір врожаю зернових вже зараз піднімає ціни на крупи і навіть хліб. З другого півріччя вступає в дію додатковий інфляційний чинник - підвищення цін на газ для населення і комунальних тарифів. Ще не вся преса підкорилася тотальній владі, «Економічна правда» пише: «у серпні стали стрімко дорожчати продукти: хліб - на 2,4%, масло - на 5,8%, алкоголь і тютюн - на 3,7%, молоко, сир і яйця - на 2,3%. Ситуація у м`ясо-молочній галузі не змінилася на краще. Поголів`я худоби і далі скорочується, дорожчають корми, відповідно, зростає у ціні і продукція». І в цих умовах влада безплідно намагається заспокоїти себе і обдурити населення твердженням про «уповільнення зростання цін».

Слід додати, що для боротьби із зростанням цін урядом М. Азарова використовуються надзвичайні і навіть протизаконні важелі тиску на товаровиробників і торгівців, щоби силовими адміністративним методами утримувати ціни навіть у тих випадках, коли їх підвищення спирається на реальне збільшення собівартості. З початку роботи нового уряду виник більш як чотирикратний розрив у темпах зростання цін виробників і цін споживчого ринку. Ціни виробників відображають об’єктивне зростання виробничих витрат, яке не можна зупинити методами примусу. Якщо в таких умовах посилювати тиск на споживчі ціни, то через короткий проміжок часу така політика призведе до скороченням випуску промислових і продовольчих товарів, після чого справа завершиться закономірним ціновим стрибком. У період урядування Ю.Тимошенко вирувала економічна криза, однак тодішній уряд спромігся підтримувати платоспроможний попит на необхідному рівні – за перше півріччя 2009 р. у порівнянні з таким же періодом 2008 р. ціни виробників зросли на 4,9%, а споживчі, тобто ціни остаточної реалізації – на 8,5%, і це підтримувало попит навіть у скрутних кризових умовах.

Уряд М. Азарова не зумів створити сприятливі умови для безпосередніх виробників, і вони не проявляють активності у розширенні обсягів своєї діяльності. Вже зараз статистика вказує на тривожний симптом – зниження на 7,4% інвестиційних вкладень у основний капітал навіть у порівнянні з кризовим 2009 роком. Тобто, інвестори скороченням виробничих капіталовкладень реагують на непрофесійну діяльність і словесну демагогію нинішньої влади.

Значно гірше постає справа з наповненням державного бюджету. Як би там не було, але обсяги ВВП і промислового виробництва у нинішньому році дещо збільшилися, пік кризи минув, і можна було б очікувати покращення наповнення державної скарбниці. Відповідно до затвердженого бюджету на поточний рік податкова служба мала б переказати в неї на 40% більше грошей, ніж у 2009 р. Однак надходження державі від економічної діяльності далеко відстають від приросту обсягів цієї діяльності. Міністерство економіки інформує, що реальні доходи Зведеного бюджету за І півріччя 2010 р. порівняно з відповідним періодом 2009р. збільшились всього на 0,9%, Державного – на тих же 0,9%. Державний бюджет виконано з дефіцитом у розмірі 26533,6 млн. грн. (торік – 10604,5 млн. грн.). Як результат, заробітна плата у бюджетній сфері у нинішньому році практично заморожена, до того ж уряд дав обіцянку МФВ продовжити цю практику і в наступні роки.

Представники нинішньої влади, перебуваючи в опозиції, нещадно критикували своїх попередників за нібито надмірний дефіцит бюджету, надмірну грошову емісію і зайві зовнішні запозичення. Між тим, у часи фінансової кризи всі без винятку держави користуються бюджетним дефіцитом, збільшенням грошової маси в обігу і запозиченнями як інструментами подолання кризи. Якби уряд Ю. Тимошенко допустив хоч би часткову невиплату зарплат у бюджетній сфері та пенсій у часи, коли у приватному секторі відбувалися масові звільнення та багатомісячні затримки урізаної заробітної плати, економіка впала би у колапс. Фахівці з макроекономіки стверджують, що в період стагнації кожна виплачена людям бюджетна гривня, створюючи платоспроможний попит і рухаючись у ланцюгу покупців-продавців, у кінцевому підсумку за рік обертається 6 гривнями додаткового ВВП.

Однак, отримавши владу, нинішні наші керманичі засвідчили повну нездатність мобілізувати доходи від нормальної економічної діяльності і набагато збільшили застосування екстремальних фінансових інструментів порівняно з попереднім урядом. Варто нагадати, що в 2009 році Національний банк України, керуючись вказівками В. Ющенка, всіляко гальмував антикризові заходи Ю. Тимошенко. У той час, коли в усіх країнах центральні банки для подолання стагнації збільшували грошову масу в обігу (у США взагалі вдвічі), НБУ за перше півріччя 2009 року скоротив грошову базу на 1,4%.

Вилучення депозитів громадянами з банків ще більше погіршило забезпеченість економіки грошима, грошова маса в Україні загалом зменшилась на 8,5%, готівки в обігу (тобто на руках у потенційних покупців) навіть після масового вилучення депозитів з банків стало менше на 1,9%.

Зараз, коли криза вже не так гостра, наш центробанк збільшив грошову базу на 14,8%, тому кількість грошей в економіці зросла на 13,1%, а готівки в обігу - на 11,5%. Об’єктивно, ці дії мали б суттєво підтримати економічну активність у країні. Фактично, уряд М. Азарова за короткий час вкинув у економіку понад 40 мільярдів новостворених грошей, однак збільшив дефіцит бюджету на 88,4%, наростив прямий і гарантований борг України більш як на 8 мільярдів доларів.

І цього виявилося замало - шляхом принизливого випрошування та згортання підтримки малозабезпечених і пенсіонерів нинішній уряд домігся гарантії нової позики МВФ на 15 мільярдів доларів США.

Незважаючи на грошові вливання в економіку і нарощування державних богів, за період нинішньої влади заборгованість із виплати заробітної плати, яка виникла у період кризи, не лише не ліквідована, а станом на липень 2010 року збільшилася проти відповідного періоду минулого (кризового) року на 9,3%.

Знову-таки нагадаю, що уряд Ю. Тимошенко хоч і брав кредити у того ж МВФ під час кризи, але домігся і отримання дивідендів від нього, причому не зупинив дію жодної соціальної програми. У відповідь на вимоги міжнародних фінансових організацій підвищити ціни та тарифи Україна у 2009 році відмовилася від продовження позик і не використала значну частину вже узгоджених кредитів.

Як тільки криза пішла на спад, наш уряд почав зменшувати борг – лише державний за 1 кв. 2010 р. на 200 млн. доларів США, а зовнішній борг загалом знизився на 500 млн. доларів. На завершення свого перебування при владі Ю. Тимошенко практично ліквідувала найбільш тяжкі наслідки фінансової кризи, передусім – довела реальну заробітну плату до передкризового рівня. Зростання реальних доходів громадян почалося вже в ІІІ кварталі 2009 року і продовжувалося до закінчення прем’єрства Ю.Тимошенко. Його темпи були вищими, ніж у ІІ кварталі 2010 року, коли владу прийняв уряд М. Азарова.

Як видно з об’єктивних статистичних викладок, ніякої реальної активізації економіки в Україні після приходу до влади нової команди не відбулося. Єдине, що ця влада зуміла - це згорнути майже всі демократичні завоювання української незалежності і всупереч конституційним засадам встановити в Україні фактично тоталітарний партійно-олігархічний тип правління. Під його гнітом поки що вцілілі підприємства, як образно сказав один журналіст, борються за виживання і намагаються якось стабілізувати свою виробничо-фінансову діяльність. Побудована свого часу М. Азаровим податкова система подвійно неефективна: фіскальний тиск на учасників економічної діяльності нестерпний, але податків збирається вдвічі менше, ніж могла б при нормальному стані дати державі економіка. Зараз Україна, за оцінкою Всесвітнього економічного форуму 2010 року, займає 128 місце серед 133 країн за показником «обсяг та ефективність оподаткування», а після очікуваного прийняття нового Податкового кодексу скотиться ще нижче.

При всьому тому, віце-прем’єр Борис Колесников урочисто заявляє: «Все, що міг зробити уряд у плані лібералізації економіки, він вже зробив. Залишилось отримати довір’я парламенту і підпис Президента». З того, як парламент «висловлює довір’я» слухняним голосуванням за безглузді і антиконституційні рішення, зрозуміло, що чекати спротиву від парламентської коаліції не варто, а Президент усе підпише – досі жодного разу не заперечив рішенням дисциплінованої більшості.

Сам Президент Янукович нещодавно пообіцяв, що Україна до 2020 року увійде до переліку 20 найбільших економік світу. Щоби зрозуміти утопічність таких заяв, варто нагадати, що зараз наша держава за валовими обсягами економіки перебуває у шостому десятку країн, а з розрахунку економічного продукту на душу населення – наприкінці першої сотні. При нинішньому стані виробничої сфери і тих перспективах, які проглядаються з безпосередніх дій влади, скоріш можна очікувати переходу України до числа безнадійних аутсайдерів.

Не так критика з боку опозиції, як об’єктивна статистика і реальна дійсність відкривають українцям очі на справжнє обличчя нової влади, яка не лише не здатна виконати свої передвиборні обіцянки, але своїм непрофесіоналізмом і відвертим підпорядкуванням інтересам великих олігархів здатна вкинути Україну у глибшу економічну прірву, ніж це зробила світова фінансова криза.

Олег Ляшко
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Нащадок Івана Франка відкликав свій підпис під листом опозиції до Януковича

Рональд Франко (прямий нащадок відомого українського письменника і громадського діяча Івана Франка) відкликає свій підпис під листом, ініційованим координатором Народного комітету захисту України Дмитром Павличком.

"Я щиро вірю, що ініціатори цього колективного листа не пов'язані ні з якою політичною партією. Але коли дізнався, що за листом української інтелігенції стоїть Юлія Тимошенко, то я категорично відмовляюся від свого підпису", - сказав він.

Крім того, Франко зазначив, що йому шкода, що він виявився втягнутим у "політичну авантюру".

За його словами, він не знав, що за цим листом, під яким збирають підписи відомих українців, приховані політичні наміри однієї з опозиційних сил, "яку очолює Юлія Тимошенко". "Я не знав, що лист буде використовувати Тимошенко під час виборчої кампанії", - додав він.

У понеділок на офіційному сайті комітету було оприлюднено відкритий лист Президенту Віктору Януковичу, в якому зазначено, що з початку його президентської каденції в Україні відбуваються наступи на незалежні ЗМІ і свободу слова.

"Ваша політика дволика і нечесна ... Ви і ваша команда, підкупивши частину виборців обіцянками швидкого поліпшення добробуту громадян, виявилися нездатними запропонувати суспільству осмислену соціально-орієнтовану економічну політику, яка б ефективно захищала все суспільство", - йдеться в листі.

Народний комітет захисту України також критикує нинішнього Главу держави за реформування судової системи, підписання "харківських угод", проголошення позаблокового статусу України.

Під відкритим листом Януковичу підписалися громадські та політичні діячі, а також письменники і поети, зокрема, Дмитро Павличко, Юрій Мушкетик, Левко Лук'яненко, В'ячеслав Брюховецький, Василь Шкляр, Борис Тарасюк.

Раніше свої підписи під документом відмовилися ставити Степан Хмара і Дмитро Стус.

Народний комітет захисту України було створено 10 травня 2010. Від імені Батьківщини установчий акт підписала Тимошенко.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Міліція затримала двох чоловіків, які розбили пам'ятник жертвам Голодомору пляшками з-під пива

Міліціонери затримали двох 22-річних хлопців, які пошкодили пам'ятник жертвам голодомору в Лохвиці Полтавської області.

Про це повідомили журналістам у прес-службі облуправління міліції у вівторок.

За даними міліції, в ніч на 9 вересня двоє місцевих жителів поверталися додому.

"Проходячи повз пам'ятник, вони почали кидати в нього порожні пляшки з-під пива. Таким чином, молодь намагалася перевірити влучність своїх кидків. Увійшовши в азарт, один із хлопців підійшов ближче до постаменту і скинув на землю фігуру скорботного ангела. Від удару на підлогу у нього відбилися крила. На цьому вандали зупинилися і втекли геть", - мовиться в повідомленні.

Наразі зловмисників затримано. Міліція з'ясовує, чи є даний пам'ятний знак культурною та історичною цінністю. Від цього факту залежатиме вид покарання – кримінальне чи адміністративне.

Пам'ятник жертвам Голодомору в Лохвиці було встановлено з ініціативи ВО Свобода. У травні цього року порушники перенесли його на кілька метрів від місця розташування, не ушкодивши.

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

В інтернеті з'явився ролик про "підготовку Путіним вбивства Лукашенка"

В інтернеті з'явився ролик, в якому нібито анонімний колишній співробітник російських спецслужб заявляє, що прем'єр-міністр Росії Володимир Путін готує вбивство президента Білорусі Олександра Лукашенка, повідомляє Радіо Свобoда.

Інкогніто, який представився як "колишній співробітник однієї зі спецслужб Російської Федерації", повідомляє, що "група з фізичного усунення президента Білорусі суворо засекречена".

У неї входять тільки найбільш перевірені й віддані Путіну силовики серед колишніх співробітник ФСБ, Служби зовнішньої розвідки та інших спецслужб.

За словами аноніма, вже відпрацьовано кілька сценаріїв знищення Лукашенка: пристрій автомобільної або авіаційної катастрофи, зараження через подарунок або поштове відправлення, залучення снайпера.

Найбільш реальним сценарієм розглядається проведення масштабного теракту під час одного з масових заходів за участю Лукашенка, які будуть під час передвиборної кампанії.

У Комітеті держбезпеки Білорусі відмовилися коментувати "анонімні заяви, витягнуті зі світової павутини". Водночас, Радіо Свободa наводить слова підполковника КДБ у відставці Валерія Костка, який вважає, що подібне "вкидання" може бути справою російських спецслужб з метою змусити білоруського президента нервувати.

У свою чергу прес-секретар російського прем'єра Дмитро Песков назвав розміщений в інтернеті відеозапис таким, що не заслуговує коментарів. "Навряд чи варто звертати увагу чи тим більше коментувати подібну маячню. Швидше за все, це нагадує передвиборну шизофренію", - заявив Песков.

Нагадаємо, останнім часом російські ЗМІ неодноразово жорстко критикували білоруського лідера. Зокрема, в ефірі російського телеканалу НТВ показали документальний фільм Хрещений батько, в якому Лукашенка звинувачують у викраданнях політичних опонентів.

У відповідь один з національних телеканалів Білорусі показав сюжет про розгромний автопробіг прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна на Ладі-Калині на Далекому Сході. Акцент було зроблено на тому, що автопробіг - добре спланована піар-акція, яка насправді не виправдала себе, не поліпшила імідж Путіна і лише оголила російські проблеми.

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

В Івано-Франківській області ПР піде на вибори з програмою "Писанкове Прикарпаття"

В Івано-Франківській області Партія регіонів піде на вибори з програмою Побудуємо писанкове Прикарпаття в новій Україні.

Кінцевий варіант програми буде затверджено 27 вересня обласною партійною конференцією.

До програми входять наступні напрямки: реконструкція всіх населених пунктів, розвиток туризму та агропромислового виробництва, створення нових робочих місць у селах, виробництво якісних і безпечних продуктів харчування, попередження надзвичайних екологічних ситуацій, справедлива і ефективна соціальна політика.

Нагадаємо, 9 вересня збори Партії регіонів схвалили проект нової національної загальнопартійної програми Будуємо нову країну!.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Велосипедисти пропонують керівництву країни у День без авто приїхати на роботу велосипедами

Асоціація велосипедистів Києва пропонує керівництву країни взяти участь у Дні без авто, яке відбудеться 22 вересня, і приїхати цього дня на роботу велосипедами.

Про це говориться в повідомленні Асоціації велосипедистів.

Асоціація 2 вересня розіслала 35 запрошень, зокрема, Президенту України Віктору Януковичу, прем'єр-міністру Миколі Азарову, голові Верховної Ради Володимиру Литвину, членам Кабінету міністрів.

У запрошенні говориться, що 22 вересня в усьому світі святкують День без авто. Цього дня люди відмовляються від використання автомобілів і пересідають на громадський транспорт і велосипеди.

"Цього дня, як і в багато інших днів у році, велосипедисти Києва планують їхати на роботу саме велосипедом, незважаючи на погоду. Запрошуємо вас і ваших підлеглих приєднатися до нашої ініціативи, і також приїхати на роботу велосипедом. Цим ви підтримаєте здоровий спосіб життя, розвиток здорової та активної молоді і ідею захисту навколишнього середовища", - йдеться у листах Асоціації.

Велосипедисти нагадують, що прем'єр-міністри Великобританії та Литви, мер Лондона, міністри оборони Швейцарії та Польщі їздять на роботу велосипедом.

"Ми вважаємо, що вони показують добрий приклад в умовах загазованості міст і глобальних змін клімату. Враховуючи, що 22 вересня буде всесвітній День без авто, ми запропонували керівникам нашої держави також приєднатися до такої ініціативи", - пояснив голова Асоціації Велосипедистів Києва Віктор Загреба.

День без авто в Україні проводиться вже кілька років.

Як повідомлялося, журналістський рух Стоп цензурі! подарував Президенту Віктору Януковичу в день його народження велосипед Україна.

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Школам Харківської області повернули імена Героїв Радянського Союзу

23-м школам Харкова і області за рішеннями районних рад повернули раніше привласнені імена Героїв Радянського Союзу.

Про це повідомляє офіційний сайт Харківської обласної ради з посиланням на заступника голови облради Вікторія Казакова.

"Повернення привласнених раніше імен Героїв Радянського Союзу школам області - один з головних заходів обласної програми святкування 65-ї річниці Перемоги, і це пов'язано з реалізацією Концепції збереження історичної пам'яті", - сказала Казакова.

За її словами, "реалізація цієї ініціативи почалася в грудні 2009 року, і на сьогоднішній день 23 школам Харкова та області рішенням сесій районних рад повернуті імена Героїв Радянського Союзу. Такі школи є практично в кожному районі області".

Шість шкіл у Харкові та області зберегли імена героїв Радянського Союзу, присвоєні їм раніше, а трьом школам імена будуть повернуті найближчим часом, зазначила Казакова.

Вона висловила слова подяки "всім, завдяки кому в область повертається історична правда".

Як пояснили в профільній комісії Харківської обласної ради, імена Героїв Радянського Союзу в назвах шкіл в області більшою частиною зникли на початку 90-х років минулого століття під час процесу перереєстрації Статутів навчальних закладів.

Як повідомлялося, 17 лютого вчена рада Донецького національного університету проголосувала проти присвоєння вузу імені поета Василя Стуса або ж імені колишнього першого секретаря обкому Компартії УРСР Володимира Дегтярьова.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Коли Володимир хрестив Україну, по Москві ще ведмеді ходили, – політик

Ми не закликаємо до протидії УПЦ МП, ми закликаємо всі християнські церкви в Україні до об’єднання в єдину Церкву, ту Церкву, яку нам заповів Володимир Великий і з якої повстала і Московська Православна Церква. Адже коли в 988 році Володимир Великий хрестив Україну, то ще про Москву і згадки не було, по ній ще ведмеді ходили, – заявив 14 вересня під час прес-конференції у Львові голова Львівської обласної організації Республіканської Християнської партії Мирослав Глубіш під час обговорення заяви прес-служби Одеської єпархії УПЦ проти будівництва у Одесі греко-католицької церкви.

Він наголосив: "Ще майже 200 років тому вони в московських цервах стояли в шапках і попи їхні неграмотні були. До недавнього часу в московських церкввах вони оспівували татарських ханів і молилися за їхнє здоров’я, а сьогодні вони хочуть вчити культури тих, хто їх окультурив".

Мирослав Глубіш підкреслив: "Ми закликаємо цю церкву до покаяння, адже куди вона не прийшла, всюди зробила шкоду: в Україні, Грузії, Молдові. Де московський піп ступав, там добра не було!.. Своїх гостей, які приходять на наші землі, ми шануємо, та вони не шанують нас у нашій хаті. Хотілося б, щоб були паритетні відносини", – сказав М.Глубіш.

Як інформував ZAXID.NET , 13 вересня глава УГКЦ звернувся до Президента України Віктора Януковича щодо ситуації яка склалась в Одесі: 1 вересня було поширено офіційне звернення прес-служби Одеської єпархії з благословення Владики Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Саввіна), в якому одеське представництво УПЦ закликало владу не допустити будівництва єдиного у місті греко-католицького храму.

Звернення глави УГКЦ підтримали і представники Республіканської Християнської партії, які оприлюднили заяву щодо дискримінації церков в Україні.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Львові занепокоєні прихильністю Януковича до одної релігійної конфесії

Представники Львівської обласної та міської організацій Республіканської Християнської партії (РХП) виступили на підтримку звернення Синоду Єпископів УГКЦ до Президента України Віктора Януковича щодо дискримінації церков в Україні.

Відповідне звернення зачитав сьогодні, 14 вересня, під час прес-конференції у Львові голова ЛОО Республіканської Християнської партії Мирослав Глубіш.

У зверненні зазначено:

"Львівська обласна та міська організації Республіканської Християнської партії повністю підтримують звернення Синоду Єпископів УГКЦ до Президента України Віктора Януковича з приводу заяви прес-служби Одеської єпархії УПЦ, яка виступила проти будівництва греко-католицького храму в Одесі.

Ми протестуємо проти повернення до риторики 1946 року та розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

Московський патріархат ніколи не засудив кривавих злочинів комуністичного режиму, не покаявся у співпраці з радянською владою, у здійснених нею репресіях проти УГКЦ та інших християнських церков, метою яких було утвердження монополії Російської Православної Церкви на теренах СРСР.

Демонстрування Президентом України виняткової прихильності лише до однієї релігійної конфесії, згортання екуменічного діалогу та ініціатив стосовно об’єднання церков у єдину Київську Церкву свідчать про загрозливі тенденції протекціонізму. Тим більше загрозливі з огляду на те, що УПЦ має з боку Московського Патріархату щораз менші перспективи автономії. Навпаки, відбувається посилення підпорядкування УПЦ іноземній церкві, яка дозволяє собі виконувати роль одного з інструментів ідеологічного впливу на народ України.

РХП підтримує УГКЦ та інші церкви в Україні. Ми готові стати на захист свободи віросповідання і міжконфесійної злагоди.

Закликаємо представників усіх християнських церков провести у Львові Хресну ходу на підтримку вірян Одесько-Кримського Екзархату УГКЦ та їхнього законного права – мати власний храм в місті Одесі".

Мирослав Глубіш зазначив, що звернення буде скеровано Президентові України Віктору Януковичу.

Натомість голова ЛМО Республіканської Християнської партії Богдан Панкевич наголосив, що це звернення партії аж ніяк не спрямоване проти УПЦ МП, а на захист усіх християн та віруючих людей.

Коментуючи заяву прес-служби Одеської єпархії УПЦ, Богдан Панкевич наголосив: "Львів і Одеса – міста, які завжди мали своє обличчя, навіть за радянських часів. Тут завжди була мультиконфесійність. Тому це (заява прес-служби Одеської єпархії УПЦ,–ZAXID.NET) удар по всьому, що досягнуло наше суспільство за роки демократії, за роки злагоди... Ми готові захищати права представників будь-яких конфесій та віросповідань", – додав він.

Як інформував ZAXID.NET , 13 вересня глава УГКЦ звернувся до Президента України Віктора Януковича щодо ситуації яка склалась в Одесі: 1 вересня було поширено офіційне звернення прес-служби Одеської єпархії з благословення Владики Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Саввіна), в якому одеське представництво УПЦ закликало владу не допустити будівництва єдиного у місті греко-католицького храму.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

В Україні ведеться спроба ганебної фальсифікації історії, – Валентин Мороз

Зараз в Україні ведеться спроба розпочати ганебну фальсифікацію історії. Про це заявив професор історії Валентин Мороз, виступаючи 14 вересня на сесії Львівської обласної ради.

«Я як історик бачу чіткі паралелі з 1930 роком. Деякі примітивні нахабні люди, що виросли на донбасяцьких просторах, хочуть провести нову пацифікацію і отримають ефект бумерангу», – зазначив він. На думку історика, затримання директора «Тюрми на Лонцького» Руслана Забілого – перша спроба відкритої політичної репресії.

Письменниця Ірина Калинець, що також виступила на сесії, наголосила, що за 20 років становлення української держави порушено найголовніше – «Закон про інформацію».

«Крім того, Служба безпеки України поставлена перед фактом, що всі українці – ідіоти. Переконую вас, що всіх, хто в СБУ працюватиме на інтереси України, звільнятимуть. СБУ очолила людина, що не має фахових навиків і не складала присяги. Перед кожною закордонною поїздкою вона виставляє президента в ідіотському вигляді», – сказала Калинець.

Також письменниця повідомила, що вчора з музею-меморіалу було вилучено комп’ютер тільки через те, що на ньому знаходився один документ під радянським грифом «Цілком таємно».
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Львові вшанують пам'ять Георгія Гонгадзе

У Львові 16 вересня, у день зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, о 19.30 мітингом біля пам’ятника Шевченку розпочнеться акція його пам’яті та пам’яті усіх загиблих журналістів. Після мітингу відбудеться похід до Дерева пам’яті.

Як повідомили ZAXID.NET організатори, виповнюється вже 10 років, як Георгія немає з нами, але досі не встановлені і не покарані усі замовники вбивства.

«Нинішній рік – це не лише 10-річчя зникнення Георгія Гонгадзе. Вперше за останні п’ять років список загиблих журналістів має реальну ймовірність поповнитися. Більше місяця тому зник засновник і видавець харківської газети „Новий стиль” Василь Кліментьєв», - зазначають журналісти..

Також вперше за останні п’ять років міжнародні організації констатують значне збільшення порушень свободи слова, тиску на ЗМІ та спроб запровадити цензуру в Україні.

Акції, як і у всі минулі роки, проходитиме без будь-якої партійної та організаційної символіки. Навіть символіка на футболках чи кепках вважатиметься цинічним самопіаром на смерті загиблих.

У Києві акція розпочнеться 16 вересня о 19.00 мітингом на Майдані Незалежності. Після мітингу відбудеться похід на Банкову до Адміністрації Президента з вимогами до влади.

Нагадаємо, слідство Генпрокуратури встановило, що генерал Олексій Пукач отримав наказ убити Георгія Гонгадзе від тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка. Натомість мати журналіста Георгія Гонгадзе Леся Гонгадзе не має наміру брати участь в судових засіданнях за обвинуваченням колишнього генерала міліції Олексія Пукача у вбивстві її сина. Про це вона заявила, коментуючи повідомлення Генеральної прокуратури України про закінчення досудового слідства у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього генерала міліції О.Пукача у вчиненні вбивства Г.Гонгадзе.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Інтернет-користувачі не вірять, що місцеві вибори пройдуть чесно

Більшість Інтернет-користувачів вважають, що на місцевих виборах 31 жовтня будуть використовувати адмінресурс і фальсифікації, і це значно вплине на їхні результати. Про це свідчать результати опитування громадської думки "Місцеві вибори-2010" на порталі ЛІГА.net.

11 вересня в Україні офіційно стартували місцеві вибори-2010. Цю дату визначила Центральна виборча комісія. Голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал запевняє, що ЦВК забезпечить проведення місцевих виборів на належному рівні, і не сумнівається: виборчий процес пройде у рамках закону. "А з боку ЦВК усі дії також будуть виключно згідно із законом", - додав він.

Водночас майже кожна виборча кампанія в Україні супроводжується взаємними обвинуваченнями конкуруючих політичних сил у порушенні виборчого законодавства - підкупі виборців, фальсифікації голосів тощо. Звучать обвинувачення і на адресу Центрвиборчкому. У 2004 році, на президентських виборах, ці обвинувачення навіть були доведені у суді, а результат виборів - скасований.

Побоювання, що місцеві вибори-2010 будуть фальсифіковані, вже звучать із вуст окремих політиків.

Інтернет-аудиторії порталу ЛІГА.net пропонувалося відповісти на питання: "Як Ви думаєте, чи будуть використані админресурс і фальсифікації під час виборчої кампанії і в день голосування - 31 жовтня?"
68,1% користувачів вибрали ствердну відповідь: "Будуть і на підсумки вплинуть дуже сильно"
17,0% учасників опитування відповіли: "Будуть, але на підсумки виборів вплинуть трохи"
10,2% респондентів - все одно
4,7% опитаних впевнені, що місцеві вибори пройдуть чесно.

Опитування "Місцеві вибори-2010" проводилося на порталі ЛІГА.net з 9 по 14 вересня 2010 року.

Участь у ньому прийняли 1709 респондентів - користувачів мережі Інтернет.

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://news.liga.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Олександр Iрванець: "I у влади, i в опозицiї однаковi джипи"

Вiдомий український письменник не бачить iстотної рiзницi мiж учорашньою i нинiшньою владою, бютiвцями i регiоналами.

Попри активну лiтературну дiяльнiсть, Олександр Iрванець час од часу встигає брати участь у полiтичних акцiях. Утiм, нi владi, нi опозицiї вiн сьогоднi не вiрить. Бо вважає, що в них однакове обличчя: i тi, i тi їздять шикарними автомобiлями, мають охорону та живуть у розкiшних котеджах у передмiстi столицi...

Думками про дiяльнiсть сьогоднiшнiх та вчорашнiх керманичiв країни, роль iнтелiгенцiї та простого люду в державi Олександр Iрванець подiлився з "Експресом".

"Пропасти нам не дадуть"

- Як i наскiльки, на вашу думку, змiнилося життя в Українi пiсля приходу до влади команди Вiктора Януковича?

- За тих бiльш нiж пiвроку нароблено дуже багато всякої дурнi. Змiни вiдбулися, i вони на гiрше. Гучнi обiцянки нової влади - це лише порожнє тарахкотiння. Адже не бачимо полiпшення якостi життя людей нi на Львiвщинi, нi на Донеччинi, нi на Вiнниччинi... А пiдготовлений урядом Податковий кодекс ще бiльше закрутить гайки для бiзнесу, насамперед малого. Тому зростання добробуту чекати не варто.

Водночас я б не сказав, що загальна атмосфера в суспiльствi досягла крайньої песимiстичної точки. Очевидно, прямого бунту не буде. Але якийсь опiр мусить виникнути. У що вiн виллється, побачимо, думаю, вже цiєї осенi, а може, аж наступної осенi.

- Як вважаєте, чому нинi державою керує не Ющенко?

- Я довiдався, що близько 90 вiдсоткiв указiв Президента Ющенка тупо не виконували. Чиновники, кажучи брутально, "клали" на його укази, знаючи, що їм нiчого за це не буде. Вони знали, що чоловiковi, який тодi сидiв у кабiнетi на Банковiй, по-справжньому великого дiла до того нема. Так i було.

Вiктор Ющенко - це приклад людини-патрiота, яка дуже любить свою країну, свiй народ, але не має нi бажання, нi хисту займатися полiтикою. Його просто винесла на високу посаду хвиля Помаранчевої революцiї.

- Але ж це не була тоталiтарна влада? Чому суспiльство дозволило їй так негоже керувати?

- Спочатку народ не сподiвався такого повороту подiй, потiм був розгублений, а тепер, правду кажучи, втомився. Молодше поколiння ще якось трiпається, а моє - кому далеко за 40 - уже зробило для себе висновок...

Революцiю, як вiдомо, планують романтики, здiйснюють прагматики, а її плодами користуються негiдники. Ми належимо до романтикiв. А прагматики i негiдники - це тi, якi прийшли до влади i за часiв Ющенка, i тепер. Розчарованi романтики тепер просто вiдходять та заглиблюються в особисте життя.

"Їх охороняють такi самi мордовороти"

- Як розцiнюєте перспективу нинiшньої опозицiї?

- Дуже низько - балом, близьким до нуля. По-перше, я не бачу опозицiї - нi в Тимошенко, нi в Яценюковi, нi навiть у Гриценковi, хоч вiн, може, й найбiльше менi симпатичний.

Доки опозицiонери, як i представники влади, їздять джипами i мерседесами, доки їх охороняють однаковi мордовороти, доки живуть поряд у шикарних котеджах у кончах-заспах i пущах-водицях, доти залишаються такими самими, як вони...

До речi, Єльцин перед тим, як стати президентом Росiї, їздив "Москвичем". Коли Лех Валенса очолив опозицiю в Польщi, вiн був електриком, жив у панельному будинку в квартирi з дружиною та дiтьми. I тому Валенса був справжньою опозицiєю. У нас, в Українi, сьогоднi немає реальної полiтичної опозицiї.

Це, як дехто мудро зауважив, не опозицiя, а просто конкуренти по дерибану - тi, хто дерибанив перед тим, втратили владу. Сьогоднi їхнiх представникiв потроху арештовують, оголошують у розшук. Мовляв, тепер ми подерибанимо i заберемо у вас те, що ви надерибанили.

- Чому українським полiтикам в опозицiї, за винятком 2004 року, так важко об'єднати свої зусилля?

- Якщо говорити про сьогоднi, то не думаю, що опозицiї треба об'єднуватися. Як я вже сказав, там усi один одного вартi. Мусить вирости не опозицiя, а якась третя сила. Як писав Євген Глiбовицький, нам потрiбна Друга республiка. Тобто, треба цiлковито зламати цей суспiльний лад, привести iнших людей до влади. Тому що з теперiшнiх - нiкчемнi всi.

Не знаємо, де ми маємо взяти ту нову елiту. Це зi сфери далеких мрiй. Але iншого виходу для України не бачу. Якщо при владi залишаться тi самi люди, великої рiзницi мiж режимами не буде.

- Чи вiрять ще, на вашу думку, люди нинiшнiм "офiцiйним" опонентам влади?

- Не можу сказати за всiх. Я, наприклад, їм уже не зможу повiрити. Але якщо є люди, якi за прихiд на мiтинг отримують 100 гривень, то, може, вони ще здатнi повiрити опозицiї на час, коли пiдтримують ту акцiю...

- Як ви розцiнюєте роль сучасної iнтелiгенцiї у державному життi?

- Поняття "iнтелiгенцiя" -- дуже розмите, це майже те саме, що й "народ". Ну хто є нинi iнтелiгенцiєю? Юрiй Андрухович, який жорстко протистоїть режимовi, чи Iван Драч, який пiшов спiвпрацювати з Януковичем? Iнтелiгенцiя нинi рiзна: є така, а є така. Я належу до тiєї, яка не пiде на спiвпрацю з цим режимом. Не вiрю, що це наша влада, що вона любить Україну та хоче їй добра... I не повiрю нiколи.

- А прихильником якої системи влади ви є - президентської чи парламентської?

- Я прихильник народної влади, влади демократiї. А вже такi конституцiйнi деталi, як парламентська республiка чи президентська, мене не обходять. Є дуже позитивнi приклади держав i з тим, i з тим способом правлiння.

I не думаю, що Україна мусить шукати якийсь свiй шлях. Бо важливо не обирати соцiальний устрiй, а вдосконалити законодавство, прописати права всiх чиновникiв, створити чiткi закони, якi не передбачають рiзного трактування. I головне -- виконувати їх! Тодi безладу не буде.

"Треба президента без компартiйного квитка"

- Якi вади нинiшньої полiтичної елiти ви б вiдзначили?

- Найбiльша - це абсолютно аморальне змiшання полiтики з бiзнесом. Причому самi полiтики цього не приховують: медiамагнат є керiвником спецслужби, брат попереднього Президента має газову компанiю. Оце наша елiта.

Доки вона не буде себе стримувати, доки пишатиметься головно своїми матерiальними статками, доти народ не вiритиме їй, i та невiра лише зростатиме. Я вже згадував Єльцина та Валенсу - нашим полiтикам варто брати з них приклад. Нехай це буде показна скромнiсть, але хай це буде скромнiсть! Усi казатимуть: "От у нього є розкiшний будинок у передмiстi Києва, а вiн ночує в панельнiй двокiмнатнiй квартирi". Нехай такий полiтик з'явиться. Я поки що його не бачу.

- Полiтики часто люблять вживати висловлювання на кшталт "Народ мудрий. Вiн усвiдомлює. Вiн не пробачить..." Ви вважаєте мудрим наш народ?

- Народ не буває нi мудрим, нi дурним. Народ є таким, яким вiн є. У своїй масi вiн досить iнертна субстанцiя. Як говорив колись англiйський письменник Джордж Оруелл, поки народу не скажуть, вiн нiколи не знає, чи добре живе, чи погано.

Тому не можна покладатися на думку народу, бо вона дуже змiнна i швидкоплинна. Це, звiсно, не погана риса. Але загалом, коли доходить до ухвалення важливих рiшень, то все вирiшує не пасивна бiльшiсть, а маленька креативна меншiсть. I цю меншiсть не можна назвати народом. Це елiта, так би мовити, кращi сини та дочки народу.

- Усе-таки, чому ейфорiя перших рокiв незалежностi i демократiї змiнилася торжеством номенклатурного свавiлля?

- Я часто згадую слова прекрасного українського письменника Iвана Багряного, який казав: "Коли радянська влада в Українi впаде, до влади в Українi прийдуть комунiсти". Так i сталося. Адже з чотирьох наших президентiв усi четверо були членами КПРС. Кравчук узагалi був секретарем ЦК, Кучма - членом ЦК, а вже Ющенко i Янукович - членами Компартiї нижчого рангу.

Насправдi не буває колишнiх комунiстiв. Тому i Янукович, i Ющенко за стилем залишаються комунiстами, хоч, може, часом iдеологiчно дiють антикомунiстично. А про Кучму та Кравчука я взагалi мовчу... От коли в нас буде перший президент, який не мав компартiйного квитка у кишенi, тодi настануть якiсь позитивнi змiни.

- Думаєте, це скоро буде? Якою бачите країну за рокiв десять-двадцять?

- (Зiтхнувши) Можна я не вiдповiдатиму на це запитання?... Яким би не був реальний свiт, людина ж усе одно має прагнути раю - i земного теж.

Наталiя ВАСЮНЕЦЬ

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.expres.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

СБУ обшукала “Тюрму на Лонцького” і забрала відеосвідчення дисидентів

Співробітники Служби безпеки України вилучили з кабінетів істориків Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” у Львові два ноутбуки, один жорсткий диск, паперові копії історичних документів, а також відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років.

Про це УНІАН повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

У повідомленні стверджується, що обшук був несанкціонованим і вилучене співробітники СБУ повезли до Києва.

“Представники СБУ не показали жодних санкцій на обшук. Документів, що містять “державну таємницю”, не знайдено. Проте все вилучене поїхало на “додаткову експертизу” у центральний офіс СБУ. Обшуки проводилися 13 вересня з 17 до 22 год. і 14 вересня з 9 до 11”, - зазначається у повідомленні.

Також у Центрі досліджень визвольного руху наголошують, що таким чином вчені втратили відеозаписи спогадів дисидентів, повстанців, колишніх в’язнів тюрми, що були на жорскому диску і збиралися науковцями протягом 2009-2010 років. Національний музей «Тюрма на Лонцького» (колишня тюрма КГБ і Гестапо) — це один із двох таких музеїв у Східній Європі. Наприкінці цього року у музеї планували відкрити експозицію про переслідування дисидентів.

Крім комп’ютерів та жорсткого диска, вилучено паперові та електронні копії документів про дисидентів (які проходили у так званій справі КГБ «Блок»), накази керівництва МГБ за 1945 р., документів із литовського архіву колишнього КГБ.

Дисидент, колишній в’язень тюрми на Лонцького та фігурантка справи КГБ «Блок» Ірина КАЛИНЕЦЬ вважає, що СБУ намагається «зупинити наукову роботу національного музею. Це порушення закону і конституційних прав громадян».

У свою чергу, історик музею Ігор ДЕРЕВ’ЯНИЙ зазначив, що «жодних державних таємниць у вилучених документах немає і не може бути. Проте ці вилучення — спроба зупинити дослідницьку діяльність науковців та поширення документів».

Після вилучень науковцям дозволили зайти до кабінетів.

Крім того, керівництво СБУ закрило доступ відвідувачів музею «Тюрма на Лонцького» до в’язничного подвір’я, де тільки 22-28 червня 1941 року було розстріляно 1681 особу.

Директор Фонду розвитку музею Лідія ТОПОЛЕВСЬКА наголосила, що музей продовжуватиме працювати. «Ми не могли їм перешкодити. Але попри всілякі вилучення, ми працюватимемо далі», — сказала Л.ТОПОЛЕВСЬКА.

Як повідомляв УНІАН, 9 вересня СБУ розповсюдила повідомлення про те, що Службою безпеки України порушено кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю.

«Встановлено, що співробітник СБУ Р.ЗАБІЛИЙ з метою передачі третім особам несанкціоновано зібрав відомості, що становлять державну таємницю. 8 вересня 2010 року після прибуття зі Львова до Києва він був затриманий із цими відомостями. Наразі встановлюється коло осіб, яким призначалась зазначена інформація».

Того ж дня Р.ЗАБІЛИЙ заявив, що Служба безпеки затримала його за роботу із розсекреченими документами і намагається залякати.

11 вересня СБУ спростувала заяву Р.ЗАБІЛОГО.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерт помітив, що передвиборна кампанія вже зараз занадто нервозна

Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир ФЕСЕНКО прогнозує досить неспокійну виборчу кампанію на виборах до місцевих рад і мерів. Директор Інституту Горшеніна відзначає, що пристрасті і градус емоцій, що зашкалює, навколо місцевих виборів неодмінно вплинуть на формування нового політичного режиму в країні.

Про це В.ФЕСЕНКО заявив сьогодні на прес-конференції в Дніпропетровську в ІА «Новий Міст» під час презентації результатів дослідження електоральних настроїв українців, проведеного соціологічним консорціумом «За чесні вибори», повідомили УНІАН у прес-службі Інституту Горшеніна.
“Кампанія стартувала, і буде дуже складною. Вже відчувається якась нервозність, емоційність.

Хоча, здавалося б, місцеві вибори традиційно не мають такого доленосного значення, як вибори Президента або парламентські. Проте ми бачимо дуже багато пристрастей навколо місцевих виборів, які багато в чому впливатимуть і на формування нового політичного режиму в країні - на те, яким він буде», - сказав В.ФЕСЕНКО.

Як відзначив експерт, місцеві вибори впливають і на конфігурацію місцевої влади. «І тут дуже важливо, яким буде характер відносин між різними гілками влади - зокрема, між обласною і міською владою. Традиційно одна з больових проблем багатьох великих міст - це конфлікти між міською і обласною владою. Наприклад, раніше в Харкові були постійні конфлікти між губернатором МАСЕЛЬСЬКИМ і мером Кушнарьовим. Потім, коли Кушнарьов вже був губернатором, були певні конфлікти і протистояння з мером ШУМІЛКІНИМ. В інших великих містах ситуація дуже схожа. Коли мер представляє одну політичну силу, а губернатор – іншу, це передумова для конфлікту».

«У цьому плані Дніпропетровськ обирає не тільки персоналію, а ще й модель відносин між властями в регіоні, що теж дуже важливо для того, як регіон розвиватиметься далі», - наголосив В.ФЕСЕНКО.

На даному етапі, за його словами, результати першого виміру громадської думки свідчать про зростання рейтингу чинного мера Дніпропетровська Івана КУЛІЧЕНКА. Експерти пов`язують це зі вступом міського голови до Партії регіонів і консолідацією роботи обласної і міської влади. Так, навів соціологічні дані В.ФЕСЕНКО, якби вибори мера Дніпропетровська відбулися сьогодні, то більшість голосів - 32,1% - набрав би І.КУЛІЧЕНКО. Далі зі значним відривом йдуть Загід КРАСНОВ (16,3%) і Вікторія ШИЛОВА (3,1%). Менше трьох відсотків голосів виборців набрали б такі політики, як Володимир ТЮРІН (2,2%), Святослав ОЛІЙНИК (1,9%), Галина БУЛАВКА (1,5%), Віктор БОРЩЕВСЬКИЙ (1,0%). За іншого кандидата проголосували б 2,0% респондентів, проти всіх – 11,1%, а 7,0% – взагалі не брали б участі у голосуванні. Кожному п`ятому жителю Дніпропетровська (21,8%) важко було визначити, кого він підтримав би на найближчих виборах мера.

У цілому ж, стверджує директор Інституту Горшеніна, емоційність кампанії підігрівається ще і тим фактом, що дотепер ні у експертів, ні у самих учасників передвиборних перегонів немає розуміння того, як працюватиме новий закон про вибори. Саме тому консорціум “За чесні вибори”, до якого, окрім Інституту Горшеніна, входять Центр прикладних досліджень «Пента», «Інститут перспектив міста» і «Дніпропетровська соціологічна служба», проведе ще 2 виміри громадської думки - у середині і на фініші передвиборної кампанії.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Томенко називає диверсією ситуацію навколо курорту «Буковель»

Заступник голови Верховної Ради України Микола ТОМЕНКО називає диверсією проти іміджу України у світі ситуацію навколо гірськолижного курорту “Буковель”.

Про це йдеться у переданому УНІАН коментарі М.ТОМЕНКА з приводу ситуації, що виникла довкола туристичного комплексу “Буковель”.

«Важко сказати, хто додумався до публічних «розбірок» довкола «Буковелю», але це виглядає як диверсія проти України напередодні зимового туристичного сезону», - зауважив М.ТОМЕНКО.

Водночас, найпарадоксальнішим М.ТОМЕНКО назвав те, що Україна почала «піарити» свій зимовий туристичний потенціал у 2007 році в період прем’єрства нинішнього Президента Віктора ЯНУКОВИЧА.

Він нагадав, що тоді заступник міністра культури і туризму, а тепер міністр – Михайло КУЛИНЯК пафосно презентував рекламну кампанію «Україна запрошує», в рамках якої відбувалася демонстрації промороликів про зимовий відпочинок «Україна. Для закоханих у сніг» в ефірі закордонних телеканалів EuroNews і NGC. М.ТОМЕНКО також нагадав, що на масштабну кампанію «Україна запрошує», яка, за словами теперішнього міністра, була покликана формувати позитивний туристичний імідж України, у 2007 році виділили 8,5 млн. грн. бюджетних коштів.

«Наскільки я розумію, нинішній уряд так само розглядає можливість проведення реклами на іноземних каналах стосовно зимового туристичного потенціалу України. Враховуючи це та зважаючи на ініціативи Президента та його команди щодо можливостей України в організації і проведенні зимових Олімпійських ігор, де, між іншим, згадувався і «Буковель», спробу розібратися із тим, як працює гірськолижний курорт «Буковель» сьогодні інакше як диверсією проти іміджу України у світі назвати не можна», - підсумував віце-спікер парламенту.

Довідка УНІАН. Згідно з повідомленнями ЗМІ, 7 вересня працівники Генеральної прокуратури України, Головного управління з боротьби з організованою злочинністю МВС України за підтримки бійців спецпідрозділу «Беркут» провели обшук і вилучення документів та оргтехніки в Головному управлінні Держкомзему в Івано-Франківській області. Правоохоронці вилучили документацію управління, системні блоки комп`ютерів, гербову печатку управління.

За даними ЗМІ, найбільше слідчих цікавили питання відведення земельних ділянок ТОВ «Скорзонера» (ТК «Буковель»), грошової оцінки земель Поляницької сільської ради, на яких розміщений курорт, проекти і будівництво нових доріг до «Буковелю».

На земельні ділянки у селі Поляниця, де розташований гірськолижний курорт «Буковель», накладено арешт.

У коментарі УНІАН генеральний директор “Буковелю” Олександр ШЕВЧЕНКО повідомив про проведення обшуків у туристичному комплексі.

За його словами, слідство цікавив “великий перелік документів стосовно землевідводів на землі, на яких стоїть туркомплекс”.

О.ШЕВЧЕНКО зауважив, що у розбудову туркомплексу були вкладені дуже великі кошти (раніше на місці “Буковелю” був ліс), але відмовився коментувати припущення, що ситуація має ознаки рейдерства.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Документи СБУ, які вона називає секретними (СКАНИ)

Ця справа, напевно, відома вже всім – а я прочитав тільки вчора. Мене довго не було в неті, ось і вийшов такий лаг. Кум казав, що СБУ затримала якогось історика, але я злегковажив. А вчора в ліфті (а в мене дуже політично підкований під'їзд:)) сусід і каже:

- От же ж клоуни! У країні корупція і анархія, а вони істориків ловлять.

Зазвичай сусід вживає більш лайливі слова, тому я поцікавився, кого ж це він називає так зневажливо. Виявилося, есбеушників, які вшістьох ганялися за скромним хлопцем в окулярах – директором Львівського музею "Тюрма на Лонцького" Русланом Забілим – і з властивим спецслужбам дешевим пафосом "рекомендували" йому перекваліфікуватися на шкільного вчителя.

У Забілого вилучили документи СБУ, які нібито містять державну таємницю, яку він нібито передав "колу третіх осіб", за що йому "як співробітнику СБУ" погрожують кримінальним переслідуванням.

Як журналіст і пересічний громадянин, котрий цікавиться історією, я бував у архіві СБУ і маю ті ж самі документи, які були в Забілого. Хочу як причетний до "кола третіх осіб" викласти частину з них (перші-ліпші) у блозі на УП, щоб і ви, шановний читачу, втрапили в це підозріле коло.

Але спершу кілька слів про ситуацію з Забілим. Руслан досі є "співробітником СБУ" тільки тому, що Азаров відмінив постанову Кабміну, яка зобов'язувала СБУ передати "тюрму на Лонського" Інституту національної пам'яті. Він не мав доступ до жодних державних таємниць, тому що такий доступ передбачає певну процедуру запитів і дозволів, що легко може перевірити керівництво СБУ.

Забілий є співробітником установи, яка тимчасово перебуває у складі СБУ. Він не перебуває ані на державній, ані на військовій службі, як справжні співробітники СБУ. Він – історик.

От подивіться на ці скани. Їм від 20 до 50 років. Що тут не сподобалося Хорошковському?

Звернення українських революціонерів до народів Балтії? Заклики "Да здравствует свобоодная Россия!" Те, що напис "За краще життя" на прапорі УПА перегукується з одним передвиборчим слоганом? Чи доповідні КДБ УРСР 1980-их із резолюціями Щербицького?

У мене – купа таких документів. Спробуйте й на мене завести кримінальну справу.
Ці – і терабайти інших – документи може скачати кожен, хто не боїться втрапити в "коло третіх осіб". Ось інструкція, як це зробити, скажімо, у Львові.

Я не є прихильником націоналізму чи комунізму, і вже писав, що цим нафталіновим розборкам – місце у історичному музеї. А нинішнє керівництво СБУ разом із тими, хто віддає їм накази, вперто хоче жити реаліями 50-річної давнини. Світ стоїть на порозі чергових змін, а наші доблестні спецслужби замість ловити західну або східну агентури, замість реально оцінювати нові виклики ганяються за істориками. Клоуни.

ПС: До речі, завтра о 13:00 акція під СБУ на Володимирській. "Треті особи" принесуть есбеушникам ту ж інфу, яку віз Руслан Забілий.

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://blogs.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/