зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

09.09.10

Керівника фонду "Відродження" непокоїть непідготовленість СБУ

Представники СБУ цілеспрямовано перевіряли гранти від фонду "Відродження".

Про це заявив виконавчий директор міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький в ефірі телеканалу ТВі.

"Представники СБУ прийшли до наших "грантерів" з метою з'ясувати, чи впливають вони на виборчу ситуацію. Коли вони зрозуміли, що ніякого впливу немає, вони пішли", - заявив він.

Бистрицький розповів, що цей факт мусили оприлюднити, оскільки це перший факт в історії фонду, щоб гранти перевіряло СБУ.

Виконавчий директор міжнародного фонду висловив занепокоєння рівнем підготовки аналітичних служб СБУ, які фактично підійшли до перевірки "Відродження" непідготовленими.

"Є тенденція, що треба з певними нелояльними, з їх точки зору, організаціями розбиратися і ставити під контроль. А виконавці на місцях, що називається "перебдели", уже в котрий раз...", - заявив експерт.

На думку Бистрицького, такий підхід співробітників СБУ до формального виконання своїх обов'язків, є тривожним сигналом для безпеки України в цілому.

"Мене, як громадянина України тривожить така недостатня експертна підготовленість. Це значить, що розум там недостатньо працює. І я боюся, що, в такому випадку, національна безпека України сьогодні не є забезпечена належним чином...", - зазначив він.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Львів просить Європу поспостерігати за виборами

Львівська міськрада просить Європарламент і ОБСЄ пильно спостерігати за місцевими виборами в Україні.

Відповідне звернення міськрада прийняла у четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Львівська міськрада просить створити моніторингову групу Парламентської асамблеї ради Європи, яка спостерігала б за підготовкою до виборів у місцеві ради.

"Ми, об'єднані демократичні сили, звертаємося до світової спільноти з проханням уважно спостерігати за виборчим процесом в Україні", - наголошується в повідомленні.

Як зазначено в документі, таке прохання викликано тим, що чинна влада "зосереджена на усуненні демократичних політичних сил від виборчого процесу в органи місцевого самоврядування".

"І заради своєї мети не гребує жодними методами, застосовуючи силовиків і судову систему.

Замість того щоб піклуватися про добробут своїх громадян, займаються викоріненням інакодумців і утисками свободи слова", - підкреслюється у зверненні.

Також Львівська міськрада вказує на те, що "бєспрєдєл діючої влади в Україні досяг апогею".
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

США знову ратує за свободу слова в Україні

Заступник держсекретаря США Вільям Бернс вважає обґрунтованими занепокоєння щодо свободи слова, які лунають в Україні.

Про це він сказав журналістам в четвер, перебуваючи в Україні.

"Я думаю, що існують цілком обґрунтовані підстави для занепокоєнь щодо свободи слова", - заявив він.

"Я мав дуже ґрунтовне обговорення цих питань з активістами громадянського суспільства", - сказав заступник держсекретаря.

"Ми будемо надалі дуже наполегливі в тому, що заяви (української влади щодо свободи слова) перетворювались на конкретні дії. Це не якесь читання Америкою лекцій це є справа захисту інтересів, які самі українці вважають для себе корисними", - зазначив Бернс.

"Люди говорять про боротьбу з корупцією. Як можна боротися з корупцією без вільної преси, яка може сприяти притягенню людей до відповідальності", - спитав він.

Бернс також повідомив, що важлива частина переговорів з президентом стосувалася саме питань свободи слова.

"Ми вітаємо заяви (влади) з приводу відданості реформам, але дуже хотіли би бачити, як вони трансформуються у практичні дії", - наголосив він.

"Ми будемо всіляко підтримувати зусилля ЗМІ знаходити правду, показувати проблеми, які існують, захищати демократичні здобутки, які були досягнеш в попередні роки", - заявив Бернс.

Водночас він не зміг прокоментувати той факт, що глава СБУ володіє групою телеканалів, пославшись на те, що не посвячений у деталі.

Бернс розповів, що протягом дня провів переговори з президентом, прем'єром, деякими представниками уряду, опозиції та громадянського суспільства.

Він додав, що крім питань свободи слова звертав увагу на необхідність продовження реформ, зокрема тих, що сприятимуть збільшенню інвестицій.

"Прикладом позитивного сигналу для інвестицій може бути прийняття Податкового кодексу", - сказав він.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Наша Україна": коаліція публічно принижує українців у власній державі

Пропонуючи закон про мови, коаліція здійснює публічне приниження українців у власній державі. Про це йдеться в заяві партії «Наша Україна», переданій в УНІАН.

В заяві наголошується, що внесений 7 вересня народними депутатами України Олександром ЄФРЕМОВИМ, Петром СИМОНЕНКОМ та Сергієм ГРИНЕВЕЦЬКИЙ проект закону «Про мови в Україні», у разі його прийняття, кардинально змінює напрямок і перспективи розвитку і Української держави, і української нації загалом.

”Його стратегічне завдання полягає в тому, щоб в обхід норми Конституції про єдину державну мову явочним порядком створити ситуацію, за якої громадяни зможуть жити в країні, фактично не перетинаючись з українською державною мовою ані у ЗМІ, ані в кіно, ані в системі освіти, ані в жодній іншій сфері суспільної діяльності”, - вважають в партії.

В “Нашій Україні” зауважують, що цим законом фактично відновлено норму радянського закону 1959 р. про те, що мовний режим навчання у державних школах та вузах встановлюється за бажанням батьків. Крім цього, законом передбачено, що мову навчання у приватному вузі, а також мову мовлення приватних телекомпаній в Україні визначають власники, мову дубляжу кіно і телефільмів визначають телерадіоорганізації і т.д. Нацрада з питань телебачення і радіомовлення втрачає повноваження контролю за українським мовленням.

”Фактично пропонований цим законом мовний режим спрямований на поновлення цілеспрямованого процесу русифікації України, яка була зупинена з проголошенням незалежності України у 1991 р.

Закон, внесений коаліцією, спрямований не на захист прав росіян в Україні, а на публічне приниження українців, їх культурне й мовне упослідження у своїй державі”, - вважають у партії “Наша Україна”.

В заяві підкреслюється, що геополітичні наслідки ухвалення антиукраїнського закону «Про мови в Україні» приведуть до включення більшості території України до складу створюваного Російською державою цивілізаційного простору «Русского мира». У російських офіційних документах вже давно і неодноразово наголошувалось, що «обеспечение эффективного функционирования русского языка» у колишніх республіках СРСР є «основой развития интеграционных процессов в СНГ».

”Фактично йдеться про закладення основ створення російської України. Той вибух захоплення, який прокотився у російських ЗМІ після оприлюднення проекту закону про мови, є зайвим свідченням, на кого працює і чиї вказівки виконує нинішній владний режим в Україні”, - наголошують в “Нашій Україні”.

Вони вважають, що пропонувати такі законопроекти і голосувати за них в Україні можуть лише люди, які глибоко ненавидять усе українське і свідомо чи підсвідомо бажають, щоб українська мова та культура пішли в небуття – або знову опинились на маргінесі суспільного розвитку.

”Ухвалення цього законопроекту коаліцією московських посіпак може перекреслити усі основні здобутки українського державотворення останніх двадцяти років. Саме тому завданням усіх патріотичних сил має стати унеможливлення цього дійства”, - йдеться в заяві.

Політична партія «Наша Україна» звертається до всіх патріотичних сил України. “Це саме той випадок, коли відступ у цьому питанні приведе до поразки української державності у подальшій перспективі. Саме тому закликаємо усі парламентські та позапарламентські сили до вжиття усіх можливих засобів для недопущення торжества антиукраїнських сил і попрання прав українців”, - наголошує “Наша Україна”.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Якби вибори до парламенту відбулися зараз (опитування)

Падіння індексів довіри до всіх політиків позначилося і на відповідях респондентів на запитання, за яку політичну силу вони б проголосували, якби вибори у Верховну Раду України відбулися в найближчу неділю.

Про це свідчать результати національного щомісячного дослідження «Омнібус», проведеного компанією TNS в Україні в серпні 2010 року.

За даними опитування, рейтинг Партії регіонів впав із 40,7% в червні до 29,5% в серпні, рейтинг БЮТ з 12,3% до 10,7%. Несуттєво впав рейтинг Блоку Сергія Тігіпка (партія «Сильна Україна) – з 9,2% до 8,8%. Не змінився рейтинг «Фронт змін» Арсенія ЯЦЕНЮКА – 5,8%, зате підвищився рейтинг КПУ – з 1,7% до 2,8% і всеукраїнського об`єднання «Свобода» - з 1,5% до 2,2%, практично не змінилися рейтинги блоку «Наша Україна» (1,1%-1%) і Блоку Литвина (0,7% – 0,6%). Проти всіх сьогодні готові проголосувати 7,8% (у червні - 4,2%). Не брали б участі в голосуванні 8,7% (5,9%). Вагалися з відповіддю - 18,8% (13,9%) респондентів.

У цьому дослідженні були опитані 1200 респондентів віком 16-75 років, польовий етап – з 5 по 12 серпня

*** «Омнібус» (Omnibus) – це різновид кількісного дослідження, яке щомісяця проводиться одночасно для кількох клієнтів за темами, що цікавлять їх, а також включає постійний блок демографічних запитань. Генеральну сукупність становить населення України віком від 16 до 75 років, вибіркову сукупність – 1200 респондентів щомісяця. Опитування проводиться методом інтерв`ю «тет-а-тет» вдома у респондентів. Похибка вибірки не перевищує 3%.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерти: перевірки міжнародних фондів спецслужбами компрометують Україну

Постійні перевірки діяльності міжнародних фондів українськими спецслужбами ганьблять Україну в очах міжнародного співтовариства.

Таку думку висловили експерти в опитуванні, проведеному інститутом Горшеніна.

В інституті нагадують, що днями Служба безпеки України здісйнила ряд перевірок співпраці громадських організацій з Міжнародним фондом «Відродження», який входить в мережу Інституту відкритого товариства, створеного американським фінансистом Джорджем СОРОСОМ. Так, співробітники спецслужб цікавилися цілями і завданнями проектів, їх фінансовою складовою і рівнем їх впливу на передвиборчу ситуацію в Україні. Цей факт викликав активне обговорення в ЗМІ та пожвавлення у рядах опозиційних сил.

В експертному опитуванні щодо ситуації, що склалася навколо діяльності Фонду, глава київського представництва Фонду Аденауера Ніко ЛАНГЕ висловив думку, що цей інцидент суперечить деклараціям, які озвучував Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ під час свого недавнього візиту до Берліна. «В.ЯНУКОВИЧ говорив про те, що Україна продовжує курс на євроінтеграцію і поважає демократичні цінності. Проте стає очевидним, що питання у влади виникають саме до тих організацій, діяльність яких спрямована на захист і просування цих цінностей на території України. Подібні організації працюють в Україні більше 15 років, але тільки зараз, і вже не вперше, з`являються новини про те, що у них виникають проблеми», - зазначив Н.ЛАНГЕ.

Представник правозахисної організації «Репортери без кордонів» Оксана РОМАНЮК вважає, що Службі безпеки України варто спрямувати свої зусилля на забезпечення національної безпеки держави: «Головним завданням СБУ має бути національна безпека, а не втручання в політичну ситуацію в країні. Проте, з приходом нової влади, ця структура почала активно втручатися в різні сфери життя країни, тим самим, ставлячи під загрозу свободу слова, і негативно впливаючи на ставлення до України міжнародного співтовариства. Створюється враження, що влада прагне побудувати державу, закриту від зовнішнього світу, а СБУ намагається ізолювати країну, зокрема, і шляхом відлякування можливого іноземного фінансування різних соціальних проектів», - заявила експерт.

Вона впевнена, що подібні інциденти можуть негативно позначитись на зовнішньополітичному іміджі України. «Через діяльність СБУ в тих самих європейських країн може скластися враження, що українська влада стала на шлях створення закритої диктатури, всупереч проголошеному курсу на європейську інтеграцію. Українська влада зобов`язана продемонструвати і українському населенню, і міжнародному співтовариству своє бажання відмовитися від подібних практик», - наголосила О.РОМАНЮК.

Народний депутат від фракції «НУ-НС», голова комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Анатолій ГРИЦЕНКО також вважає, що подібні дії СБУ негативно впливають на імідж України і керівництва Української держави. «Хотів би звернути увагу В.ЯНУКОВИЧА на те, що навіть у Леоніда КУЧМИ вистачило здорового глузду в дуже складні для нього часи не чіпати міжнародні представництва – навіть тоді, коли навколо нього розгорівся і касетний, і кольчужний, і всі решта скандали. Я думаю, що це все – абсолютно безперспективно. Це згубна для країни справа», - заявив народний депутат.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У серпні українці перестали довіряти всім політикам (опитування)

У серпні рівень довіри до всіх політиків і практично всіх інститутів влади знову став негативним.

Про це свідчать результати національного щомісячного дослідження «Омнібус», проведеного компанією TNS в Україні в серпні 2010 року.

У повідомленні, переданому УНІАН, наголошується, що дослідження «Омнібус», які проводяться компанією TNS в Україні на постійній основі, дають можливість визначити індекс довіри населення до різних політиків і інститутів влади. Позитивний індекс (+2,0) означає 100% довіра населення, а негативний індекс (-2,0) 100% недовіру населення.

Зокрема, після «пікової» довіри в травні 2010 року, в серпні українці перестали довіряти всім політикам, а серед інститутів влади довіряють лише церкві (індекс +0,69) і засобам масової інформації України (індекс +0,1). Так, за період з червня по серпень 2010 року максимально знизилася довіра до Президента України (з +0,33 до –0,16), уряду (з –0,18 до –0,46) і Верховної Ради (з –0,47 до –0,69). Місцеві органи влади також мають негативний індекс довіри: місцеві ради (-0,53), місцеві держадміністрації (-0,55). Найнижчий індекс довіри в серпні 2010 року спостерігається до судів (–0,93), прокуратури (–0,84), міліції (–0,8) і СБУ (-0,29). Не довіряють українці також Збройним силам України (-0,06) і профспілкам (-0,68).

Експерти, що проводили дослідження, вважають, що падіння рівня довіри, очевидно, пов`язане з тим, що очікування на поліпшення економічної ситуації і добробуту українців, які з`явилися після виборів, вкотре раз не виправдалися.

Серед політиків за період з червня по серпень 2010 року максимально знизилася довіра до прем`єр-міністра України Миколи АЗАРОВА (з +0,09 до –0,39), віце-прем`єра Сергія ТІГІПКА (з +0,43 до –0,05), Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА (з +0,34 до –0,11). Найнижчий індекс довіри в серпні 2010 року спостерігається в екс-президента Віктора ЮЩЕНКА (–1,56), секретаря РНБО Раїси БОГАТИРЬОВОЇ (–1,1) і лідера БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО (–1,06), спікера парламента Володимира ЛИТВИНА (-0,74) і міністра освіти і науки Дмитра ТАБАЧНИКА - (-0,90).

У цьому дослідженні були опитані 1200 респондентів віком 16-75 років, польовий етап – з 5 по 12 серпня

*** «Омнібус» (Omnibus) – це різновид кількісного дослідження, яке щомісяця проводиться одночасно для кількох клієнтів за темами, що цікавлять їх, а також включає постійний блок демографічних запитань. Генеральну сукупність становить населення України віком від 16 до 75 років, вибіркову сукупність – 1200 респондентів щомісяця. Опитування проводиться методом інтерв`ю «тет-а-тет» вдома у респондентів. Похибка вибірки не перевищує 3%.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Раді вирішили, що вагітність - це не праця

Депутати відмовились зарахувати період знаходження у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами до страхового стажу.

Верховна Рада відмовилася відновити норму щодо зарахування до страхового стажу періоду перебування у відпустках у зв'язку з вагітністю і пологами.

За відповідні зміни до закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, авторами яких є регіонали Олександр Стоян, Василь Хара і Ярослав Сухий, проголосували 38 депутатів з 226 необхідних.

Як зазначається у пояснювальній записці до документу, ці зміни мали би "не допускати зниження коефіцієнту заробітної плати (доходу) застрахованої особи, який враховується при обчисленні пенсії, та сприяти посиленню рівня пенсійного забезпечення громадян".

Автори документу наголошували, що "при обчисленні розміру заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії за бажанням застрахованої особи можуть виключатися періоди перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х річного віку".

Передбачалося, що за бажанням застрахованої особи при обчисленні розміру заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії можуть виключатися періоди перебування у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х річного віку.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://life.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Азарова цікавляться, чому в міністра працює радником "Коля-котлета"

Прем'єра Миколу Азарова просять перевірити інформації про те, що у міністра транспорту радником працює Микола Котляревський, відомий в кримінальних колах.

Відповідний запит направив нардеп від "Народної самооборони" Геннадій Москаль.

"Котляревський М.М. - депутат Верховної Ради Автономної республіки Крим (більш відомий в кримінальних колах під "погоняйлом" "Коля-вбивця" та "Коля-котлета"), під час кримінальних розбором 90-х років отримав вогнепальне поранення в голову та фактично є інвалідом. Він навіть медико-соціальною комісією не допущений до керування транспортними засобами", - повідомив Москаль.

"Виникає питання: що така людина може порадити міністру транспорту та зв'язку України (по "понятиям", по "фене", или по другим "базарам")?", - запитує міністр внутрішніх справ опозиційного уряду.

Для характеристики особи Миколи Котляревського Москаль наводить скаргу до Київського районного суду м. Сімферополь та скаргу в Колегію суддів судової палати по кримінальним справам Апеляційного суду АР Крим, які подав членом Національної спілки журналістів України, головний редактор газети "Евпаторийская неделя" Лутьєв.

Як відомо, Лутьєв у своєму виданні написав не один критичний матеріал про Котляревського, зокрема про побиття ним такого собі Жеронкіна.

Після цього Котляревський звинуватив Лутьєва у спробі його вбити, і журналіст був затриманий правоохоронцями.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Злив Партії регіонів

Відомо, що утриматись при владі набагато складніше ніж прийти до влади. Той, хто уважно слідкує за заявами політиків в Україні - і на прес-конференціях, і на різних ток-шоу - напевне відчув зміну риторики глашатаїв від Партії регіонів.

Вона, з часу пришестя Януковича на президентський пост, з плином часу змінюється на все різкішу, а подеколи й взагалі на антидержавницьку та навіть хамську по відношенню до політичних опонентів.

Партія регіонів, привівши до влади свого президента та побудувавши жорстку владну вертикаль, виконала свою головну місію, тому вичерпала себе як партія.

Завершився проект під назвою "прихід до влади", який реалізовувався під прапорами Партії регіонів. Розпочався проект "утримання при владі", який буде реалізовуватись тими ж людьми, але під прапорами "Сильної України".

Зрозумівши, що негативу та обурення народу не уникнути, все це вирішили зливати на ПР, вона без проблем вбере в себе та витримає увесь гнів та тягар відповідальності за все, що коїться в країні.

Безнадійний відтік її прихильників відчувають вже й самі регіонали, тому рятувати падіння рейтингів вони наміру не мають. Оскільки змінилась задача, звідси й найкращий вихід із ситуації - зміна вивіски. Плавний перехід зі зміщенням акцентів.

І ось тут, на білому коні, з'являється такий собі "рятівник" країни Тигіпко зі своєю "Сильною Україною", який засвітився на президентських та активізувався на місцевих виборах у 2010 році, а якраз до парламентських 2012-го його партія стане головною провладною, зайнявши до того часу нішу ПР.

Хоча й не всю.

Дуже багато українців, повіривши в реформаторські наміри та здібності Тигіпка (в основному завдяки рекламним роликам на ТБ) зробити Україну сильною, напевне забули, що він також виходець із Партії регіонів і його кандидатура на пост президента розглядалась як "ймовірна" у незабутньому 2004-му.

Саме він тоді очолював передвиборчий штаб кандидата від влади. А як відомо, колишніх у владі не буває...

Чи змінився він після того? Думаю, навряд чи. Він тактовно уникає тем, болючих для кожного, хто вважає себе Українцем. Лаконічно обходить гострі кути мовної, оборонної та релігійної політики.

Який з нього реформатор - оцінюйте самі, та політик без ідеології не має майбутнього, бо веде людей сам не знає куди.

Завдяки західній виборчій технології під назвою "Праймеріз" він збирає людей, які не розуміючи куди рухаються, вступають до лав партії, а з часом стануть живим щитом та агітаторами колишніх регіоналів.

Дехто з них увійде до владних кабінетів, хтось у 2012 році стане депутатом Верховної Ради та змін чекати не варто. Бо живемо в часи, коли змінюється не зміст, а форма.

Тому висновок наступний: розпочалася велика маніпуляція свідомістю українців, яка має назву "партійний ребрендинг", це коли у партії змінюється вивіска а люди залишаються ті ж самі. І якщо "ребрендинг" може бути капітальним, то ми маємо справу скоріше з косметичним його варіантом...

Іван Лисенко, депутат Бучанської міської ради Київської області
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Зникнення журналіста Климентьєва: Україна повертається до темної ери Гонгадзе?

Справа Климентьєва – зловісна ознака згортання свободи після приходу проросійської влади... Крен України в бік авторитаризму занепокоїв лідерів ЄС... Плакатів опозиції тут не побачиш... Публікація в британській “Гардіан”

РОЗШУКУЄТЬСЯ, МОЖЛИВО ЗАГИНУВ: ЗНИКНЕННЯ УКРАЇНСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ ПОГЛИБЛЮЄ СТРАХИ В МЕДІА-СЕРЕДОВИЩІ

Медійні організації попереджують про вороже ставлення до журналістів та повідомляють про втрату ліцензій телеканалами й загадкові зникнення репортерів, які займаються розслідуваннями
На годиннику була 8.55, коли журналіст Василь Климентьєв, який займався журналістськими розслідуваннями, вийшов зі свого помешкання в Харкові – другому за розмірами міста України.

Головний редактор харківської газети «Новий стиль» – невеликого видання, відомого викривальними публікаціями щодо місцевих корумпованих чиновників, – Климентьєв мав багато ворогів та був досить обережний. Він установив охоронну сигналізацію.

Що сталося того ранку на початку серпня, залишається лише здогадуватись. Усі сходяться в одному: Климентьєв зник. Його родина повідомила про зникнення наступного дня, і харківська міліція порушила справу про вбивство. Його друзі переконані, що він мертвий, хоча тіло поки що не знайдено. 17 серпня в невеликому гумовому човні, який плавав по місцевому водосховищу, хлопчик знайшов його мобільний телефон і ключі.

Для журналістів справа Климентьєва є зловісною ознакою згортання свободи слова в Україні за сім місяців після обрання на президентську посаду проросійського Віктора Януковича. Як зазначають критики Януковича, він налаштований зруйнувати всі здобутки Помаранчевої революції 2004 року, коли преса та телебачення досягнули свого розквіту. Репортери говорять про нову еру страху та цензури.

Минулого тижня Київський районний суд позбавив два опозиційні телеканали ТВі та «5-й канал» їхніх ліцензій. ТВі позбавили основних частот, а «5-му каналу», – який став відомий завдяки своєму висвітленню продемократичних демонстрацій 2004 року, було значно зменшено аудиторію.

Переможцем у цьому процесі став Валерій Хорошковський, власник проянуковичівської імперії «Інтер-медіа» та голова Служби безпеки України.

У своєму повідомленні минулого тижня «Репортери без кордонів» заявили, що в Україні спостерігається «серйозне погіршення» плюралізму засобів інформації, та попередили про «тривожний рівень ворожості до журналістів з боку влади», включаючи «фізичні напади».

Очевидний крен України в бік авторитаризму занепокоїв лідерів ЄС та членів Європарламенту.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила своє занепокоєння під час візиту Януковича до Берліна минулого тижня.

«Ми повертаємось до СРСР,» – заявив минулого тижня заступник редактора «Нового стилю» Петро Матвієнко. «В СРСР [Комуністична] партія була головною. Сьогодні ж ми перебуваємо в руках кримінальної тоталітарної банди. Це – набагато гірше».

Небезпечні розслідування

Матвієнко переконаний, що Климентьєв мертвий, убитий кимось, чиї інтереси він зачепив. Незадовго до свого зникнення Климентьєв готував статтю про маєтки чотирьох високопосадовців, один з яких належить до служби безпеки.

За словами Матвієнка, 9 серпня він, Климентьєв та водій поїхали до мальовничого водосховища Печенеги за 30 кілометрів від Харкова, де пізніше було знайдено речі Климентьєва. Климентьєв чекав у машині, поки Матвієнко продирався лісом, щоб зробити фотографії вілл на березі озера, які належать регіональним посадовцям, включаючи їхні приватні пристані та пляжі. Стаття мала вийти в наступному номері «Нового стилю».

Харківська міліція відкидає будь-які звинувачення, що до зникнення журналіста можуть бути причетні посадовці. «Це – не серйозна версія (подій)», – заявила прес-секретар міліції Лариса Волкова.

Західні дипломати в Києві називають нових українських лідерів «інстинктивно менш демократичними», ніж їхні прозахідні попередники. При колишньому Президенті Вікторі Ющенку місцеві еліти почувалися дещо обмеженими через демократичні норми. Тепер же вони відчувають, що можуть робити все, що захочуть.

Один з дипломатів, однак, зазначив, що було б перебільшенням казати, що Україна зісковзує в темні часи. «Я не думаю, що люди нагорі дають накази. Порівнювати Януковича з Гітлером – дурниця». Українська влада – не «непроникна для критики», каже він, додаючи, що уряд проводить украй необхідні реформи. Рішення про заборону ТВі та «5-го каналу» було «дещо неправильним», однак «не кінцем цивілізації, яку ми знаємо».

Паралелі з Гонгадзе

Водночас справу Климентьєва називають «Гонгадзе-2», посилаючись на останнього українського журналіста, якого було брутально вбито. Георгій Гонгадзе, репортер, який займався гучними розслідуваннями для невеликого Інтернет-порталу, зник у 2000 році. Його тіло пізніше було знайдено в неглибокій могилі в лісі неподалік від Києва. Голову йому відрубали, можливо сокирою. На момент свого вбивства Гонгадзе, як і Климентьєв, був не дуже відомим журналістом.

Справа Гонгадзе переросла в міжнародний скандал після того, як було оприлюднені таємні плівки, на яких тодішній президент України Леонід Кучма нібито наказує службі безпеки «розібратися» з Гонгадзе, якого він називає «вилупком». За десять років розслідування цієї справи так і не було завершено.

Соратники Януковича заперечують існування систематичних спроб тиску на пресу. Вони визнають, що надто завзяті співробітники охорони справді іноді намагалися змусити репортерів замовкнути: забороняючи, наприклад, відеоролик, який демонстрував, як на голову президента впав вінок. (Цей відеоролик на YouTube подивилось декілька мільйонів відвідувачів).

Авторитаризм-лайт

Більшість членів чинного українського уряду були при владі у 2002 – 2003 роках. Деякі експерти вважають помилкою Януковича, апаратника радянського зразка, використання старих методів.
«Вони [влада] – не люди вчорашнього дня, вони люди – дня позавчорашнього,» – каже Сергій Таран, директор київського Міжнародного демократичного інституту. «Вони справді не знають інших способів роботи з засобами інформації та громадянським суспільством. Але Україна вже не така, якою була позавчора. Вона – зовсім інша».

Критики Януковича зазначають, що він намагається створити таку саму систему «авторитаризм-лайт», як у Володимира Путіна, коли влада контролює засоби інформації, парламент автоматично затверджує всі рішення уряду, і просто не існує опозиції.

«Першою жертвою авторитарного режиму завжди стають журналісти», – каже Григорій Немиря, заступник лідера опозиції Юлії Тимошенко та колишній віце-прем’єр-міністр. Він попереджує про «зростаючу концентрацію необмеженої влади» в руках Януковича та вказує на те, що декількох посадовців з колишнього помаранчевого уряду вже заарештовано.

У Харкові, який є приємним університетським містом, на головних площах з’явилися величезні портрети тупуватого на вигляд Януковича. Блакитний та білий кольори його партії прикрашають харківські тролейбуси, які їздять вкритими листям дорогами міста повз будинки в стилі арт-деко.

Місцеві вибори призначено на 31 жовтня. Плакатів опозиції тут не побачиш ніде.

Спостерігачі наполягають, що Україна – не Росія.

Старший дослідник Європейської ради міжнародних відносин Ендрю Вілсон зазначає, що Україна є більш плюралістичною, тут слабша, ніж у Росії, центральна влада. Крім того, вона переживає жорстку економічну кризу та вкрай потребує допомоги МВФ.

Тим часом друзі та колеги Климентьєва кажуть, що не довіряють офіційному розслідуванню зникнення журналіста, адже той був жорстким критиком місцевої прокуратури, якій тепер доручили знайти його вбивць.

«Климентьєв був дуже наполегливий, – розповідає Матвієнко. – Я впевнений, що він мертвий.

Проводити справжнє розслідування ніхто не хоче. Ми повертаємось до темної ери Гонгадзе».

Люк Гардінг з Харкова, "Гардіан"
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Представника "Стоп цензури" не взяли в раду Януковича (ФОТО)

В адміністрації президент відмовилися включити до гуманітарної ради представника руху "Стоп цензурі".

Про це йдеться у відповіді Ганни Герман керівнику Інституту масової інформації Вікторії Сюмар.

Герман мотивувала відмову тим, що до складу ради вже входить керівник Інтерфакс-Україна Олександр Мартиненко та журналістка СТБ Ольга Червакова.

Герман подякувала "Стоп цензурі" за внесений проект щодо суспільного мовлення, зауваживши, що президент Віктор Янукович виніс це питання на громадське обговорення, в якому можуть взяти участь і представники журналістської організації.


Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Черновецькому подобається, що Янукович робить з Києвом

Мер Києва Леонід Черновецький привітав прийняті зміни до закону про столицю і переконаний, що місту це піде на користь.

Про це повідомляє персональний сайт Черновецького.

"Я вітаю зміни в законі "Про столицю" і переконаний, що Києву це буде тільки на благо", - зазначив міський голова.

Мер переконаний, що районна влада в столиці "повинна доповнювати, а не суперечити або ігнорувати рішення, прийняті на міському рівні".

"Голови районів повинні займатися не політикою, а реалізацією програм, затверджених міською владою на своєму рівні. До останнього часу керівництво районами з боку політиків, а не господарників, призводило до руйнування виконавчої вертикалі, а потім до безгосподарності", - сказав Черновецький.

Таким чином, за словами мера, відсутність відповідальності обраних районними радами керівників районів перед міською владою призводить до занепаду районів і процвітання корупції.

"У розумінні людей саме міська рада і мер персонально відповідають за все, що відбувається в столиці. Сьогодні керівники районів столиці не несуть ніякої відповідальності ні перед виборцями, оскільки їх призначали політики, ні перед міською владою, оскільки їй вони не підкоряються", - сказав Черновецький.

Як відомо, 7 вересня Верховна рада прийняла зміни до закону про столицю, зокрема, надала Київраді право самостійно визначатися щодо долі територіального устрою.

8 вересня це закон підписав президент. Зміни до закону опубліковані у "Голосі України" і від четверга вступили в дію.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://kiev.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

За аварію з кортежем Януковича розрахувалася таємнича приватна особа (ФОТО)

Адміністрація президента відмовилася назвати особу, яка виплатила компенсацію дружині таксиста, який загинув при зіткненні з кортежем президента.

Про це йдеться у відповіді адміністрації президента на запит "Української правди".

"За наявною інформацією, кошти було виділено приватною особою, яка вважає за недоцільне розголошувати своє ім'я та розмір виплати", - заявили в адміністрації президента.

На Банковій додали, що Держуправління справами таких виплат не проводило.
Як відомо, таксист Олексій Чижиков загинув у ДТП у Києві у квітні. Тоді президентська "швидка допомога" з кортежу протаранила таксі "Лада".

Чижиков помер на місці, два його пасажира - подружня пара Дмитро Ярмолович і Вікторія Єсауленко - потрапили в реанімацію.

Винуватцем ДТП попередньо визнали водія "швидкої" Миколу Демиденка. Він під час першого засідання суду сам визнав свою провину.

ЗМІ повідомляли, що після трагедії дружині таксиста Алевтині люди президента майже повністю погасили кредит за квартиру - з $22 тисяч заплатили $20.

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

СБУ “порадила” історику, який вивчає діяльність УПА, подумати про сім’ю

СБУ вилучив документи про те, що КГБ розробляв легенду щодо участі Шухевича в єврейських погромах… СБУ синхронно з російським ФСБ розбудовує гуманітарний простір?..

Учора о сьомій тридцять ранку, коли один з головних дослідників УПА, директор львівського Національного музею меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” (який було створено за президента Ющенка і який перебував у структурі СБУ) Руслан Забілий вийшов з львівського потягу на київську платформу, і його оточили співробітники СБУ. Пана Забілого запросили в автомобіль, відвезли в офіс, де протримали 14 годин, “опитуючи” на історичні теми.

Співробітники спецслужб примусово, без дозволу історика вилучили в нього всі електронні носії, де зберігалися документи щодо діяльності УПА, які він накопичував протягом кількох років, та порушили проти нього кримінальну справу.

Музей, очолюваний Русланом Забілим, було створено за президента Ющенка, і він перебуває в структурі СБУ.

Ми поставили панові Забілому, а також колишньому голові архіву СБУ Володимиру В’ятровичу, яким теж цікавилися його колишні колеги, кілька запитань.

Пане Забілий, ваші колеги з СБУ стверджують, що ви розсекретили державну таємницю...

Я є директором львівського Національного музею меморіалу пам’яті жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”, який перебуває в структурі СБУ. Тож коли моє київське керівництво мало до мене питання, то могло мене викликати. Але зробило це якось дивно. Коли я приїхав до Києва, мене зустріли прямо на вокзалі. Хоча я і без того збирався до центрального офісу СБУ, щоб вирішити питання з музеєм.

З собою я мав у комп’ютері документи про діяльність УПА, які публікуються в ЗМІ вже протягом кількох років.

Що ж до таємниці, то не знаю про що йдеться. Я – історик і директор музею, я маю доступ лише до розсекречених історичних документів.

Як з вами розмовляли столичні есбеушники?

Вони заявили, що мають інформацію, буцімто несанкціоновано було знято цілком таємну, не розсекречену документацію і їм необхідно перевірити цю інформацію. У колі підозрюваних опинився і я.

Я дав пояснення, але цього виявилося недостатньо. Мені поставили умову: щоб переконатися, що я кажу правду, в мене затребували (щоб я віддав добровільно) мої свої особисті речі – два жорстких диски й ноутбук. Там містилися давно розсекречені документи, з якими я працював. А також мої особисті дослідження, статті, які готувалися до друку, матеріали, які я збирав протягом десяти років, досліджуючи тематику визвольного руху. І коли я вимагав підтвердження правомірності дій щодо вилучення, зокрема постанови суду, мені нічого не надали.

Під час розмови я спочатку не міг збагнути, про що йдеться. Мені ж конкретно ніхто не пояснив, чому мене затримали. Вони розпитували про мою діяльність як науковця, історика, уточнювали, з якими я працюю матеріалами.

Після того, як я не дав згоди на вилучення жорстких дисків та ноутбука, на мене почали тиснути, казали, щоб я подумав про сім’ю, про те, що мені може загрожувати п’ять років в’язниці. О дев’ятій ранку були запрошені поняті, де без моєї згоди ці речі вилучили, оскільки я не погодився на добровільне їх надання.

Мені не дозволяли телефонувати, забрали телефон. Лише дали можливість зв’язатися з дружиною.
Напевне, хотіли, аби ви в чомусь зізналися. У чому саме?

Вони просили дати мої речі на догляд. Потім почалися запитання, чим я займаюся, яку тематику досліджую, яка сфера моїх зацікавлень, чи маю я контакти з істориками з-за кордону, з ким із них контактую. Просили розповісти, чим я займався раніше, що робив у Інституті українознавства. Коли я просив поставити чітке запитання, щоб я дав чітку відповідь, вони казали, що це оперативна інформація і що все розкривати вони не мають права, а “мусять мене обережно підвести до того, з чого я сам зробив би висновок”.

Вас запитували про УПА?

Так, запитували, для чого мені ця тематика, може, краще б я пішов працювати в школу вчителем історії, що не так погано. Питали, для чого я обрав кар’єру історика. Запитували мої думки щодо національної пам’яті, як я ставлюся до процесу люстрації.

Я відповідав, що історією мають займатися історики, а не політики. Потім запитували, як я ставлюся до Голодомору. Я відповів, що до Голодомору ставлюся як до геноциду, і він є геноцидом, і про це повинні говорити історики, які працюють з документами, що є у вільному доступі.

Яка нині доля очолюваного вами музею?

З сьогоднішнього ранку його зачинено, і туди не допускають співробітників музею. Але мені казали, що голова служби начебто піклується про долю музею, і він докладе всіх зусиль, аби він існував.

Ви продовжите займатися темою УПА?

Обов’язково.

Аби краще зрозуміти, що, власне відбулося, ми поставили кілька запитань Володимиру В’ятрович, який також досліджує діяльність УПА. Саме він, працюючи директором архіву СБУ, відкрив історичні архіви для громадськості.

Пане Володимире, чи могло бути таке, що в руки дослідників потрапила ще не розсекречена інформація?

Ні. Процедура була така. Документи спочатку розсекречувалися, потім копіювалася, а потім вносилися в електронну базу. Але якщо електронні копії документів були потрібні якомусь дослідникові, то, незважаючи на те, що вони не були внесені в базу електронного архіву, ми могли надавати їх для дослідження. Ми також дозволяли розсекречені документи копіювати безпосередньо в читальному залі електронними засобами самим дослідниками, за умови, що копії їхніх копій залишаються в нас. Ми таким чином давали документи десяткам дослідників з різних країн, у тому числі з Росії. Саме безпрецедентна відкритість наших архівів привернула увагу істориків до теми УПА.

Руслан Забілий як історик, директор музею в структурі СБУ мав значно більше документів, ніж містив на той час архів. Але це, підкреслюю були розсекречені документи. Гадаю, що випадок з Русланом – це спецоперація кремлівського керівництва. Вони хочуть закрити тему УПА. Приховати роль Москви.

Що мав із собою Руслан Забілий?

У нього були вилучені історичні документи, які розповідають про функціонування в Україні радянського тоталітарного режиму. Це розсекречені документи з архівів СБУ, зокрема щодо радянської карально-репресивної системи... Це електронні копії документів УПА. Це накази командування УПА, інструкції, звіти про виконання операцій, величезна кількість листівок.

Чи були в Руслана документи, які стосувалися дискредитації УПА радянською владою?

Так. Там був масив документів, який стосувався творення легенди про Нахтігаль, про нібито участь Романа Шухевича у єврейських погромах. Це були інструкції КДБ, як саме готувати свідків до процесу проти Нахтігалю, чіткі вказівки, що свідки мають говорити. Був такий цікавий момент, коли один зі свідків виявився настільки нахабним, що вирішив поторгуватися з КДБ, казав, що готовий сказати все, що треба, але за це попросив путівку до Східної Німеччини.

Ще там були документи про Голодомор. 1983 року КДБ інформувало керівництво партії, що на Європі розгортається кампанія проти Голодомору і слід чинити спротив. Одне слово, ці документи історичні і не містять якоїсь державної таємниці.

Ці документи були лише в базі Забілого?

Очевидно, що ні. Більшість із них є доступними через той електронний архів, які створював я. Це цілий масив документів, які показують, як формувалася та структурувалася армія УПА. Це накази головного командування УПА за оригінальними підписами Романа Шухевича. Там є цікаві матеріали про тренінги та підготовку вояків УПА. Вони вивчали історію, географію, та політологію. Це крім рукопашної боротьби та інших військових наук. Там було кілька тисяч фотографій вояків УПА.

Що таке музей “Тюрма на Лонцького”, який очолює Руслан Забілий?

“Тюрма на Лонцького” як музей була відкрита у червні минулого року. Там була тюрма під час польської окупації міжвоєнного періоду. І з 1939 по 1941 рік, за першого приходу радянської влади там теж була тюрма. У 1941 році там було одне з наймасштабніших знищень в’язнів: коли відступала радянська влада, вона знищила двадцять тисяч в’язанів. У 1941-1944 роках там було гестапо, далі - у 1944-1991-му - тюрма КДБ. Через тюрму пройшли всі українські дисиденти.

До кінця року там мала відкритися експозиція, присвячена дисидентам.

Від автора. Сьогодні проти Руслана Забілого СБУ порушила кримінальну справу. Символічно, що саме у вересневі дні сорок п’ять років тому Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл, Василь Стус виступили з протестом проти репресій. Чорновіл потім опинився в тюрмі на Лонцького, саме тій, що стала музеєм, яким керує Руслан Забілий.

Очевидно, ті співробітники департаменту СБУ, які раніше займалися російськими спецслужбами (він припинив свою роботу) тепер взялися за українських істориків. Не виключено, що вони синхронно з російськими спецслужбами розбудовують новий гуманітарний простір і ловлять тих, хто заважає.

Ніко Ланге, Руслана Забілого... Хто наступний? Можливо, тим панам із органів дали завдання – будувати неагресивний образ Росії? Ми ж не проти, це я запевняю як етнічна напівросіянка. Але чому ціною брехні, а не спільних переговорів та узгодження позицій? Чому ціною свободи українських істориків?

В одній зі своїх колонок я запитала: невже в Україні живуть лише нащадки тих, хто стояв у загороджувальних загонах. Тоді мені передзвонив Володимир В’ятрович і сказав, що в Україні живуть і нащадки тих, хто сидів у криївках та виборював незалежність, і вони кращі за перших. Не знаю, чи кращі... Але вони люблять країну й нікого не бояться.

Лана Самохвалова

Р.S. А загалом усе це гидко й принизливо для працівників спецслужб. Країну розтягують по шматках, а їх змушують істориками займатися.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Затриманого історика СБУ переконувала «йти працювати вчителем у школу»?

Директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (Львів) Руслан ЗАБІЛИЙ заявляє, що Служба безпеки України затримала його за роботу із розсекреченими документами.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні на прес-конференції в Києві Р.ЗАБІЛИЙ розповів, що вчора о 7:30 на Київському залізничному вокзалі його затримали шестеро співробітників СБУ і відвезли на Володимирську, 33 (приміщення СБУ).

Там його тримали чотирнадцять з половиною годин, “без жодних санкцій на затримання, без права зателефонувати, без можливості дізнатися прізвища співробітників, які проводили допит”.

Р.ЗАБІЛИЙ зазначив, що підставою для його затримання, за словами службовців, була усна вказівка керівника Служби Валерія ХОРОШКОВСЬКОГО. Мета затримання - перешкодити роботі із раніше розсекреченими матеріалами і таким чином обмежити їх поширення.

За словами історика, в нього без законних підстав вилучили ноутбук і 2 зовнішніх жорстких диски.

Там містилися електронні копії історичних матеріалів і його наукові дослідження, які, у випадку неповернення, будуть втрачені. Р.ЗАБІЛИЙ зауважив, що пише про стратегію і тактику УПА.

За його словами, вчора співробітники СБУ переконували його йти працювати вчителем в школу, цікавилися контактами із закордонними науковцями, питали, чи може він надати докази, що тема його досліджень не є державною таємницею. У ході допиту в СБУ «з’ясовувалось питання моєї історичної тематики, чим я займаюсь, що я досліджую. Також після пояснень, які співробітникам СБУ здалися невичерпними, мені було запропоновано добровільно віддати особисті речі, які зі мною були, для перевірки на наявність інформації в історичних документах під грифом «Цілком таємно і таємно», які нібито були несанкціоновано зняті», - сказав Р.ЗАБІЛИЙ.

Він також повідомив, що співробітники СБУ повідомили йому, що загалом 19 осіб підозрюються у використанні секретних документів з архівів СБУ.

В той же час Р.ЗАБІЛИЙ зазначив, що він використовував у своїй науковій роботі тільки документи, які були розсекречені СБУ у період з 2008 по 2009 роки, і містяться у відкритому доступі на сайті відомства.

Р.ЗАБІЛИЙ повідомив, що співробітники СБУ не вимагали у нього надання конкретних історичних документів, якими він користувався у своїй роботі.

Той факт, що розсекречені 2008-2009 роках документи, які стосуються визвольного руху в Україні, є у відкритому доступі на сайті СБУ, підтвердив також колишній директор Архіву СБУ, історик Володимир В’ЯТРОВИЧ.

На думку В.В’ЯТРОВИЧА, «співробітники СБУ не лише намагаються приховувати злочини сталінізму, але й використовують його практику сьогодні, наче за вікном не 2010, а 1937 рік».

В.В’ЯТРОВИЧ переконаний, що «полювання на істориків» - все це ланки одного ланцюга, поряд із цензуруванням підручників з історії та припиненням доступу до архівів.

«Я раджу владі витрачати кошти платників податків не на «спецоперації» із затриманням науковців, а зосередити свої зусилля на боротьбі зі шпигунами і корупціонерами», - сказав екс-директор Архіву СБУ, зауваживши, що Служба безпеки зараз встановлює коло осіб, яким призначалася «таємна» історична інформація від Р.ЗАБІЛОГО. «Я як законослухняний громадяни допомагаю слідству і говорю — ця інформація призначалася історикам, журналістам, громадянам, всім, хто цікавиться правдивою історією України», - заявив В.В’ЯТРОВИЧ.

Р.ЗАБІЛИЙ також повідомив, що коли сьогодні співробітники музею “Тюрма Лонцького” прийшли на роботу, представники СБУ не пустили їх на робочі місця.

Тому Р.ЗАБІЛИЙ подав скаргу на ім’я голови СБУ, в якій, зокрема, йдеться: «Я вимагаю від пана Валерія ХОРОШКОВСЬКОГО пояснити дії співробітників служби і негайно повернути мої приватні речі - комп’ютер і зовнішні накопичувачі. Там знаходяться лише копії історичних документів, мої наукові дослідження та приватна інформація». Також директор музею просить керівництво СБУ роз’яснити, на яких підставах була дана вказівка керівника Львівського обласного СБУ не допустити на робочі місця і до робочих комп’ютерів дирекцію і наукових співробітників музею. (У 2009 році СБУ передала приміщення колишньої тюрми КГБ для створення музею - УНІАН.)
Також Р.ЗАБІЛИЙ звернувся до журналістів “допомогти спільними зусиллями припинити цензуру та тиск, які поширилася вже на історію та істориків”.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 9 вересня, СБУ розповсюдила повідомлення про те, що Службою безпеки України порушено кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю. “Встановлено, що співробітник СБУ ЗАБІЛИЙ Р. В. з метою передачі третім особам несанкціоновано зібрав відомості, що становлять державну таємницю. 8 вересня 2010 року після прибуття зі Львова до Києва він був затриманий із цими відомостями. Наразі встановлюється коло осіб, яким призначалась зазначена інформація”.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович заявив начальнику Генштабу, що його «казки» більше не слухатиме

Президент України, Верховний головнокомандувач Збройних сил України Віктор ЯНУКОВИЧ заявляє, що найближчим часом повернеться до розгляду питання про відповідальність керівництва Міністерства оборони і Генерального штабу Збройних сил України за ситуацію в армії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави заявив у своєму виступі на засіданні Ради регіонів, що проходить у м. Буча Київської області.

«Я не зняв питання серйозних недоліків у Збройних силах України», - заявив В.ЯНУКОВИЧ. (8 липня на засіданні Ради національної безпеки та оборони України глава держави жорстко розкритикував роботу керівництва Міноборони і Генштабу – УНІАН).

В.ЯНУКОВИЧ звернувся до присутнього на засіданні начальника Генштабу ЗСУ генерал-полковника Григорія ПЕДЧЕНКА і попередив його про персональну відповідальність за це питання.

«Майте на увазі – я його не зняв, і найближчим часом буду розглядати. Ви поруч з міністром будете стояти і відповідати за це. Не розповідати мені казки, що не там фотографували інспектори, яких я посилав, а будете відповідати», - наголосив Верховний головнокомандувач ЗСУ.

Він також підкреслив, що влада повинна забезпечити боєздатність армії, яка повинна бути спроможною у будь-який час захистити незалежність України, недоторканність державних кордонів і гідність наших громадян.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Полювання на історика ініціював особисто Хорошковський?

Голова СБУ Валерій Хорошковський особисто дав вказівку затримати історика Руслана Забілого.
Про це йдеться в повідомленні Центру досліджень визвольного руху.

Так співробітники СБУ повідомили Забілому, що підставою для його затримання є "усна вказівка керівника Служби Валерія Хорошковського".

"Причина - перешкодити на надуманих підставах роботі із раніше розсекреченими матеріалами і таким чином обмежити їх поширення", - зазначається в документі.

Також в документі зазначається, що у Забілого вилучено приватний ноутбук і 2 зовнішніх жорстких диски. Там містилися електронні копії історичних матеріалів і його наукові дослідження.

"СБУ переконувало директора Нацмузею покинути історичні студії і йти працювати вчителем в школу, цікавилося контактами із закордонними науковцями, чи може надати докази, що тема його досліджень не є державною таємницею", - зазначається в повідомленні.

Прес-служба також додає, що Забілий пише про стратегію і тактику УПА.

В свою чергу Забілий в четвер подав скаргу на ім'я Голови СБУ з вимогою пояснити дії співробітників служби і негайно повернути приватні речі.

"Я звертаюся до вас, шановні журналісти, допомогти спільними зусиллями припинити цензуру та тиск, які поширилася вже на історію та істориків", - також звернувся Забілий до журналістів.

В свою чергу екс-директор архіву СБУ Володимир В'ятрович прокоментував заяву СБУ про те, що вони встановлюють коло осіб, яким призначалася "таємна" історична інформація від Забілого.

"Я як законослухняний громадяни допомагаю слідству і говорю - ця інформація призначалася історикам, журналістам, громадянам, всім, хто цікавиться правдивою історією України", - зазначив В'ятрович.

"Співробітники СБУ не лише намагаються приховувати злочини сталінізму, але й використовувати його практику сьогодні, наче за вікном не 2010, а 1937", - додав він.

В'ятрович переконаний, що "полювання на істориків" - все це ланки одного ланцюга, поряд із цензуруванням підручників з історії та припинення доступу до архівів.

"Я раджу владі витрачати кошти платників податків не на "спецоперації" із затриманням науковців, а зосередити свої зусилля на боротьбі із шпигунами і корупціонерами", - наголосив він.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Один із керівників СТБ звільняється, бо "розчарований"

Заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення Олексій Мустафін 8 вересня написав заяву на звільнення.

Цю інформацію він особисто підтвердив "Телекритиці".

Наразі він відмовився коментувати причини звільнення.

На своїй сторінці у Facebook Мустафін зазначив "Написав заяву. Як там у Сергія - "тому що розчарований"?", перефразувавши коментар Сергія Попова стосовно звільнення того з медіагрупи "Україна".

"На даний момент немає підтвердження, що Олексій Мустафін йде з каналу", - сказали однак у прес-службі СТБ.

Голова правління СТБ Володимир Бородянський поки не відповів на запитання щодо звільнення Мустафіна, попросивши передзвонити йому пізніше.

Інформація про те, що Мустафін має намір звільнитися з СТБ, озвучувалася ще наприкінці минулого тижня, але тоді він наполягав, що ще не прийняв остаточного рішення.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Проти "молодої команди мера" порушено 22 кримінальні справи

Правоохоронні органи розслідують 22 кримінальні справи про правопорушення з боку чиновників Київської адміністрації.

Про це на брифінгу у четвер заявив генпрокурор Олександр Медведько, повідомляє "Інтерфакс".

"Станом на понеділок у провадженні слідчих МВС, СБУ й податкової перебувало 18 кримінальних справ. Частина з них - фактові, частина - відносно конкретних осіб. Двадцяти двом людям пред'явлені обвинувачення, вісім арештовані, чотирнадцять перебувають на підписці про невиїзд", - сказав він.

Медведько відзначив, що у провадженні органів прокуратури перебувають 4 кримінальні справи, які були порушені 30 серпня щодо відчуження акцій "Київгазу", "Київхіволокна", "Київміськбуду" і "Київводоканалу".

За словами ген прокурора, по кожній з цих справ збитки становлять більше 10 мільйонів гривень, а по "Київміськбуду" - близько 100 мільйонів гривень і наразі ці чотири справи спрямовані на досудове слідство в Генпрокуратуру.

"Отут немає ніякої політичної основи...Є порушення бюджетного законодавства й не треба все підводити до зміни влади", - наголосив Медведько.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://kiev.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Ствол для Віктора Януковича (ФОТО)

Президент Віктор Янукович став озброєною людиною в прямому сенсі слова - до дня народження міністр внутрішніх справ Могильов подарував йому пістолет.

Крім того, Могильов відзначив ще двох діячів з Партії регіонів - депутата-регіонала Владислава Забарського та керівника "Укрспецекспорту" Дмитра Саламатіна.

Ці пістолети видані в порушення закону "Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України", за яким нагородні пістолети видаються особам начальницького складу МВС.

Водночас у відповіді Генпрокуратури на запит депутата від НУНС Юрія Гримчака повідомляється, що ними не зафіксовано порушень при заохоченні відзнакою МВС "Вогнепальна зброя" громадян Януковича, Забарського і Саламатіна.

При чому один з наказів про нагородження було видано 9 липня - прямо в день 60-річного ювілею Януковича.

За словами екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, Могильов особисто вручив Януковичу пістолет під час літнього відпочинку в Криму. "Це пістолет з оздобленням - рукоятка зі слонової кістки, а на стволі - позолота", - розповів Луценко.
Депутат Забарський отримав свою нагороду від міністра внутрішніх справ також на день народження, який він святкував 14 липня.

"Забарський - це кум Могильова. Міністр особисто приїжджав в ресторан і вручав відомчий пістолет. Очевидно, щоб не витрачатися на подарунок", - стверджує інший опозиціонер Геннадій Москаль.

Базовим у питанні нагородження є закон України "Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України" від 22 лютого 2006 року.

Стаття 9 закону містить положення, що "відзнакою Міністерства внутрішніх справ "Вогнепальна зброя" має право нагороджувати міністр внутрішніх справ України за сумлінну службу, особливі заслуги в боротьбі зі злочинністю та охороні громадського порядку осіб начальницького складу".

Ні Янукович, ні Забарський, ні Саламатін не відносяться до осіб начальницького складу МВС.
Регіонал Владислав Забарський на закиди про незаконне нагородження його пістолетом відповів: "Якщо хтось вважає, що відбулося порушення закону - він може звернутися до суду. В разі, коли суд ухвалить таке рішення, я здам цей пістолет".

Третій фігурант списку нагороджений Дмитро Саламатін прославився тим, що під час заворушень у парламенті в день ратифікації харківських угод зламав ніс нашоукраїнцю Володимиру Карпуку.
Могильов розширив рамки

Радник міністра Могильова Костянтин Стогній повідомив, що нагородження Могильовим пістолетами відбувається відповідно до наказу, яким введено в дію "Положення про відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства внутрішніх справ України "Вогнепальна зброя" та "Холодна зброя".

Наказ підписав сам Могильов. Там, порівняно з законом "Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України", розширено рамки тих, хто може отримувати пістолети - не лише "особи начальницького складу органів внутрішніх справ", але й абстрактні "інші громадяни України".

Тут же наведено перелік підстав для нагородження пістолетом від МВС. Визначені вони неконкретно - починаючи з того, що пістолет можуть дати "за особливі заслуги в боротьбі зі злочинністю" і закінчуючи "за зразкове виконання громадського обов'язку".

Тобто наказ дозволяє видати нагородну зброю практично кожному.

За словами Стогнія, "Положення" за підписом Могильова, яке розширило рамки нагороджуваних, було зареєстровано в Мінюсті. Таким чином, стверджує речник МВС, було визнано законність цих дій.
На думку Стогнія, кому-кому, а Луценку не варто порушувати тему пістолетів.

"Найкращою відповіддю Луценку буде статистика: за минулий рік ним було нагороджено 259 осіб. І навіть за перші місяці цього року, завершуючи перебування на посаді, попереднє керівництво МВС примудрилося видати 20 пістолетів. Тоді як Могильов за свої півроку роботи міністром нагородив лише 39 пістолетами".

Пістолет як подарунок

Перший скандал з нагородженням зброєю стався у 2006 році. Тоді, після першої відставки Юрій Луценка з посади міністра стало відомо про масову роздачу ним зброї - в тому числі політикам, які брали участь у помаранчевій революції.

При чому нагороджуватися могли особи, які через декілька місяців самим Луценком звільнялися з посади "за непрофесіоналізм і невідповідність моральним принципам".

Загалом за дев'ятнадцять місяців - з 2 лютого 2005 року до 14 жовтня 2006 року - Юрій Луценко встиг нагородити 156 осіб, з яких лише 66 входять до особового складу МВС, а осіб начальницького складу - ще менше. Тоді пістолети отримали сам Луценко, Петро Порошенко, Давид Жванія, Євген Червоненко, Арсеній Яценюк, Олег Рибачук, Олександр Зінченко, Віктор Пинзеник, Олексій Івченко і навіть тодішній президент Віктор Ющенко.

Дехто, як тодішній глава СБУ Ігор Дріжчаний, був тричі нагороджений зброєю від Луценка.
На своє виправдання Луценко каже те, що роздавав пістолети до вступу в дію нової редакції закону "Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України", де нагородження зброєю було обмежено лише "особами начальницького складу МВС".

Але, насправді це не так. Приміром, у червні 2006-го вогнепальну зброю отримав голова наглядової ради "Донвугілля" Олександр Ковальов - на той момент уже діяли обмеження про вручення зброї. І саме за цей епізод відносно Луценка був складений протокол про корупцію. Пізніше Луценко пояснював, що не вчитався у підготовлений його заступником наказ.

В останні дні перебування Віктора Ющенка на посаді президента пістолети роздарювало Управління державної охорони. Зброю отримали заступники глави секретаріату Юрій Богуцький, Андрій Гончарук, керівник офісу Ющенка Руслан Демченко, міністр АПК Юрій Мельник, керівник податкової Сергій Буряк.

Усі - з абсурдним формулюванням "за плідну співпрацю та вагомий особистий внесок у справу державної охорони органів влади і посадових осіб".

У системі цінностей українських чиновників чомусь ввважається особливо почесним отримати зброю в подарунок. Напевно, щоб почувати себе ще більш рівними серед власних співгромадян.

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович створив кілометрову пробку під Києвом

На Варшавській трасі через очікування проїзду президента Віктора Януковича в Бучу на засідання Ради регіонів утворилася пробка.

Заручниками заблокованого руху виявилися жителі Ірпеня, які через кілометрову пробку не могли потрапити до Києва, повідомляє ProUA.

"Близько півгодини машини стояли в пробці. Багато водіїв почали лаятися зі співробітниками ДАІ, які перекрили рух. Люди в маршрутках теж лаються через те, що спізнюються на роботу. Хоч би попередили, люди б поїхали на електричках", - розповів один з мешканців Ірпеня.

Коли кортеж глави держави проїхав у Бучу і рух відновився.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович зрозумів, що реформи – справа освічених

Президент Віктор Янукович обіцяє дбати про розвиток інтелектуального потенціалу нації.

Про це він заявив під час відкриття погруддя Тараса Шевченка у однойменному парку міста Буча Київської області.

"Як Глава держави я дбатиму про розвиток інтелектуального потенціалу нації, покращення якості освіти", - наголосив президент, підкресливши, що "лише освічені люди здатні модернізувати країну і реформувати її економіку", повідомляє прес-служба глави держави.

За словами Януковича, реальна державна підтримка потрібна у питаннях покращення оснащення навчальних закладів, завершення вже ближчим часом їхньої інформатизації, забезпечення шкіл транспортом, підвищення престижу вчительської праці.

У повідомленні зазначається, що президент передав у подарунок загальноосвітній школі-інтернату І-ІІІ ступенів із поглибленим вивченням іноземних мов сучасний комп'ютерний клас та шкільний автобус.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/