зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.05.10

Сєверодонецьк просить Януковича зняти з Лужкова статус персони нон ґрата

Депутати міської ради прийняли звернення до Президента Віктора Януковича з проханням зняти з мера Москви Юрія Лужкова статус персони нон ґрата в Україні.

Як повідомляє Ъ-Украина, автори звернення з блоку Наталії Вітренко вважають, що Лужков відіграє велику роль у розвитку економічних, соціально-культурних і наукових зв'язків між Україною і Росією.

"Ми впевнені - це (дозвіл на в'їзд Лужкова в Україну) стане не тільки дружнім дипломатичним кроком у відносинах з нашим стратегічним партнером - Росією, але і позитивно відіб'ється на цілій низці регіонів України, зокрема, на нашому місті", - йдеться у зверненні.

Як розповіла газеті начальник прес-служби Сєверодонецької міськради Олена Соловйова, питання про Лужкова не стояло на порядку денному сесії, і його було внесено депутатами вже в ході вчорашнього засідання. За інформацією Соловйової, звернення підтримав 41 депутат із 43 присутніх на сесії (всього в міськраді 55 депутатів). Від голосування утрималася фракція БЮТ, до якої входять двоє людей.

"Свого часу на з'їзді в Сєверодонецьку, що проводила Партія регіонів, Лужков закликав до роз'єднання України. Для нас це неприйнятно. Ми не проголосували проти тільки тому, що Лужков - почесний громадянин Сєверодонецька", - пояснив Ъ позицію фракції БЮТ її голова Сергій Самарський.

Як повідомлялося, СБУ 12 травня 2008 заборонила в'їзд до України мерові Москви Юрію Лужкову у зв'язку з його заявами в Севастополі на святкуванні 225-річчя Чорноморського флоту РФ 11 травня. Тоді під час свого виступу мер Москви заявив, що питання Севастополя "залишилося невирішеним" і його слід передати Росії.

Водночас, у грудні 2009 року мер Сєверодонецька Володимир Грицишин вручив у мерії Москви посвідчення почесного громадянина Сєверодонецька меру російської столиці Юрію Лужкову.

Янукович вважає, що Чорноморський флот стоїть у Севастополі понад 300 років

Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю Всесвітній службі Бі-бі-сі заявив, що Чорноморський флот стоїть у Севастополі вже більш ніж 300 років.

"Чорноморський флот на цій базі стояв і стоїть вже більш ніж 300 років. У тому числі і всі роки незалежності України. Це питання не нове", - заявив Янукович.

За його словами, тільки за роки незалежності України за цю базу Росія не заплатила жодного цента. "Сьогодні тільки за перші 10 років Росія заплатить близько 40 млрд доларів у вигляді компенсації ціни за газ. Це питання було обумовлено економічною кризою - у світі та в Україні", - зауважив Президент.

"Ми стояли перед вибором: створити ситуацію, як у Греції, або знайти компенсатори, які скоротили б дефіцит бюджету. Ми їх знайшли, це нам вигідно. Крім того, Чорноморський флот сьогодні надає близько 70 тисяч робочих місць у Криму", - додав він .

***

2 (13) травня 1783 Азовська флотилія (11 кораблів) увійшла в Ахтіарську бухту (Кримський півострів), де було закладено Севастополь, що став головною базою флоту (з 1804 - головним військовим портом). Пізніше сюди ж прибули 17 кораблів Дніпровської флотилії. Ці кораблі склали ядро нового флоту.

У 1785 році було затверджено перший штат Чорноморського флоту в складі 12 лінійних кораблів, 20 фрегатів, 5 шхун, 23 транспортних суден, особового складу - 13,5 тисяч осіб. Для управління флотом в Херсоні було створено Чорноморське адміралтейство.

НРУ вимагає відставки глави МВС, який "порівняв судимості Чорновола і Януковича"

Народний Рух України вимагає від Верховної Ради відправити у відставку міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова.

Про це йде мова в заяві Народного Руху України.

"Останні заяви і дії нинішньої антидержавницької влади вражають не тільки своїм цинізмом, але й підривають основи української державності і демократії. Не став винятком і міністр внутрішніх справ Могильов, який взявся паплюжити честь українських національних героїв і порівнювати судимості політичного в'язня, лідера НРУ В'ячеслава Чорновола і кримінальні злочини Віктора Януковича ", - йдеться в заяві.

Як зазначають в НРУ, "призначений антиконституційною більшістю в парламенті міністр внутрішніх справ Могильов насмілився заявити, що Герой України, багаторічний лідер Народного Руху України, видатний діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу Чорновіл відбував покарання за свої кримінальної статті, оскільки, як тепер виявляється, в Радянському Союзі просто не було політично репресованих ".

"Всупереч своїм же твердженнями про відсутність у радянські часи політичних в'язнів, Могильов наважився цинічно кваліфікувати судимості Януковича як політичні репресії того часу", - заявили в НРУ.
На думку представників цієї політичної сили, "своїми словами Могильов, по-перше, підтвердив свою прихильність до репресивних методів комуністичних часів, по-друге, підтвердив політику нинішньої антидержавної влади щодо наруги над пам'яттю справжніх Героїв України, по-третє, принизив мільйони українських громадян, для яких Чорновіл є передвісником духовної свободи, символом борця за незалежність України, і, по-четверте, продемонстрував, що для команди Януковича чорне є білим, і навпаки ".

"Останні події в Україні продемонстрували, що Могильов перетворює МВС у репресивну машину для придушення політичних опонентів ... Є все більше підстав вважати, що жорстка реакція правоохоронних органів на численні мітинги опозиції - лише репетиція перед фактичним оголошенням війни українським громадянам ", - наголошується в заяві.

Народний Рух України засуджує дії і висловлювання міністра внутрішніх справ Могильова і вимагає від Верховної Ради відправити його у відставку.

Як повідомлялося, Могильов назвав дві судимості Януковича політичними репресіями.

На Тернопільщині відбудеться теренова гра для молоді «Легенда УПА»

15-16 травня поблизу міста Теребовля на Тернопільщині відбуватиметься обласна теренова гра для молоді «Легенда УПА», у якій візьмуть участь команди із райцентрів краю. Про це повідомили 14 травня ЗІКу у Тернопільському обласномуий осередку всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молодіжний Націоналістичний Конгрес».

Організаторами теренової гри виступають ТОО «Молодіжний Націоналістичний Конгрес», Головне управління з питань туризму, сім’ї, молоді та спорту та Управління освіти та науки обласної держадміністрації.

Під час заходу відбудеться змагання з тур-техніки, турнір з пейнтболу, брейн-ринг, ватра знайомств та оцінювання творчого виробу на тему «Євген Коновалець – символ боротьби».

Найцікавішою ж повинна стати сама теренова гра. У легенді, яка стала основою проведення гри йдеться: «У травні 1945 року повстанська сотня отримала наказ переправити у Карпати прапор упівського штабу. В теребовлянських лісах на сотню чекала засідка і зав’язався бій. Хоробрі повстанці боролися до останнього, загинувши, як справжні лицарі за ідеали Української Самостійної Соборної Держави. Але найдивнішим було те, що штабне знамено так і не потрапило до рук ворогів. Легенда оповідає, що пошуки прапора не принесли успіху, а відтоді, кожної весни, на місці бою, з’являється червоно-чорний прапор, як символ нескореності української чорної землі і пролитої червоної крові за волю і честь України».

Перед учасниками теренової гри стоїть завдання знайти цей легендарний прапор, продемонструвавши знання з історії, географії, спортивного орієнтування та неабияку силу волі. За кожен конкурс нараховують бали. Переможців нагородять кубком та призами.

Табачник «забув» про сотні тисяч розсекречених документів і вирішив повернути в підручники історію радянського зразка, – В’ятрович

Новий міністр освіти «забув» про сотні тисяч розсекречених документів і вирішив повернути в підручники історію радянського зразка. Але ігнорування фактів є несумісним з наукою та академічною етикою, – зазначив історик Володимир В’ятрович. Про це ЗІК повідомив прес-центр ЦДВР.

«Я побоююся, що у виконанні Табачника, з огляду на тенденції в російській історіографії, це буде повторення «Короткого курсу історії ВКП (б)», який був написаний Йосипом Сталіним», – розповів історик.

В’ятрович переконаний, що такими питаннями повинні займатися фахівці, історики нашої країни. «Тим більше, що йдеться про підручники, які є одним із атрибутів державності, разом з прапором і гімном держави. Тому якесь зовнішнє втручання в національні підручники щонайменше дивне», – сказав він.

За словами В’ятровича, потрібно виводити цю проблематику в публічну площину, вести дискусії і вимагати від нової влади запобігання переглядів історії та підручників на догоду політичній кон’юнктурі.

«Те, що робить нинішня влада – лише бажання повернути всіх у підручники радянського зразка, – зазначив науковець. – Ці погляди давно застаріли, не відповідають новітнім дослідженням істориків і давно спростовані сотнями тисяч розсекречених архівних матеріалів. Саме на цій базі раніше і були оновлені підручники та шкільні програми».

Україна інформаційно програє Росії вже 20 років, – професор історії

«Наш інформаційний простір не є етноцентричним. Власниками телеканалів є люди чужі, те саме стосується радіо та преси. Я б хотів, щоб ми скористалися досвідом Володимира Путіна і створили програму патріотичного виховання дітей та молоді. Бо треба констатувати: Україна повністю програла інформаційний простір», – заявив учора у політичній програмі Остапа Дроздова «Прямим текстом» на «УТ-Захід» професор історії Микола Литвин.

Коментуючи відкриття в Луганську пам’ятника жертвам карателів з ОУН-УПА, вчений наголосив, що на кожному з нас лежить велика відповідальність за те, якою ми будемо бачити історію. Він знову нагадав наслідки злочинної комуністичної практики, коли громадянська війна забрала мільйон українців, голодомор – 5-7 млн, ІІ світова війна – до 14 млн, ще мільйон – через чисельні депортації «куркулів» та політичних вязнів.

«Другу світову війну розв’язали два тирани – Гітлер і Сталін. Тому відповідальність за ці всі жертви, зокрема й Луганську трагедію, теж несуть комуністи. Ми висловлюємо співчуття тим родинам, де справді загинули дочки й сини на наших теренах. Але в Луганську міг би бути споруджений інший пам’ятник – тисячам західним українцям, яких тоталітарна влада депортувала в 1944-46 роках із Лемківщини на Луганщину і яких чимало загинуло в шахтах Донбасу», – вважає історик.

За його словами, замість того, щоб споруджувати черговий пам’ятник, треба відновлювати могили невинно загиблих, створювати мартирологи і відкривати ті архіви, які досі закриті, зокрема архіви НКВС та міліцейські архіви.

«Має бути розуміння того, що коріння Сходу України було підірвано. Щонайменше 4-5 поколінь жило в іншій системі й інакше, ніж ми, думає. Як на мене, повинен бути діалог Cходу і Заходу, діалог культурний, інтелектуальний, науковий, бізнесовий. Варто було б, щоб донецький бізнес вкладав свої кошти не в копальні Гданська чи Ченстохови, а в промисловість Львова. Оцей діалог, про який я говорю, міг би з часом зробити нас однаковими», – резюмував професор Литвин.

В Одесі закривається єдина україномовна обласна газета

Депутати цікавляться, чому в Одеській області закривається єдина україномовна газета. Відповідне звернення депутата фракції БЮТ Володимира Яворівського, адресоване віце-прем'єр-міністру Володимиру Семиноженку, зачитав сьогодні глава Верховної Ради Володимир Литвин.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, В.Яворівський зазначив, що "безглузді" і "протиправні" дії глави одеської облдержадміністрації Едуарда Матвійчука призвели до того, що єдина україномовна обласна газета Одеси "Чорноморські новини", що проіснувала 90 років і що пережила не одного секретаря облради і губернатора, що захищала українські духовні цінності, мову і культуру, закривається.

Нагадаємо, у квітні глава одеської облдержадміністрації Е.Матвійчук прийняв рішення про вихід одеської облдержадміністрації зі складу співзасновників газети "Чорноморські новини", в зв'язку з чим її фінансування фактично припинилося.

У Львові відбудеться акція протесту проти гомосексуалізму

Громадські організації м. Львова виступили з ініціативою провести акцію протесту проти популяризації та пропаганди гомосексуалізму у Львові та захистити традиційні сімейні цінності. Під час акції, яка відбудеться 16 травня, постане флеш-моб «люди в блакитних клітках». Ініціатором акції виступає Молодіжний Рух «Територія Правди».

Як повідомили ZAXID.NET організатори, під час акції буде викладена повна інформація про явище гомосексуалізму та буде оголошено початок марафону зі збору підписів за встановлення заборони на державному рівні на легалізацію одностатевих стосунків. Організатори очікують зібрати близько 1000 активістів з транспарантами та лозунгами проти цього явища, та навпаки будемо пропагувати традиції української повноцінної сім’ї.

На мітингу заплановані виступи відомих громадських діячів, вчителів, медиків, духовенства, а також представників влади нашого міста.

Акцію підтримують більше 20 різних установ та організацій, серед яких: МГР «Територія Правди», ГО «Посол Плюс» ГО, «Ін Фокус» ГО «Рух за Життя», ГО «Майбутні батьки України», Фонд св. Володимира, Центр Мирянського Лідерства, ВГХПО «Нова Надія», МГО «Молодіжна Християнська Асоціація», Фонд «Міст Надії», Місія «Добрий Самарянин», ГО «АСЕТ».

А також духовенство міста, серед яких: Комісія у справах родини УГКЦ, Львівське єпархіальне управління УАПЦ, Львівсько-Сокальська єпархія УПЦ, Львівська семінарія РКЦ, Об’єднання Церков Хª, Об’єднання Церков ЄХБ.

Акція відбудеться 16 травня о 17.00, на проспекті Свободи поруч з пам’ятником Т. Шевченка.