зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

22.05.10

Росія відновлює модерну вертикальну імперію – експерт

Відбувається повномасштабна вертикальна інтеграція України в російський геополітичний простір. Кажучи прямо, має місце відновлення модерної імперії. Такий висновок зробив учора, 20 травня, у політичній програмі Остапа Дроздова на «УТ-Захід» аналітик Ігор Марков.

За його словами, це виражається у перетворенні українського економічного потенціалу на частину російського або у знищенні всього того, що може становити якесь конкурентне протистояння. «У західних експертів не знаходиться коментарів для оцінки нашої ситуації в якихось прийнятних політичних термінах. Для прикладу, обмін газу на суверенітет – це є річ неможлива у міжнародних відносинах. Інша справа – символізм збереження флоту в Криму цілком адекватно сприймається на Заході як форпост геополітичного контролю Росією української території», -- пояснює експерт.

На думку Ігоря Маркова, розвиток геополітичних процесів зараз несприятливий для України. «Зараз відновлюється принцип біполярної рівноваги Європи, що підтримувалася з одного боку такими сильними державами Західної Європи, як Німеччина і Франція, з іншого боку – Росією. Це передбачає, що, в принципі, інших суб’єктів впливу на розвиток європейських процесів просто нема. Питання в тому, чи спроможна нинішня російська влада попри міжнародне сприяння домогтися вертикальної інтеграції геополітичного простору колишнього СССР і чи сам уряд Януковича може бути інструментом реалізації цих намірів? Наш президент поки що дає на це негативні відповіді.

Тому що далі економічної риторики так званого прагматичного економізму про ніяке інше підпорядкування російській геополітиці наразі не йдеться. Хоча треба усвідомлювати, що Росія не позбулася своєї імперської ідентичності», – запевнив аналітик.

Союз з Росією і Білорусією для України неминучий, - Генконсул Росії у Львові

20 травня, у політичній програмі Остапа Дроздова «Прямим текстом» на «УТ-Захід» Генеральний консул Росії у Львові Євген Гузєєв заявив, що входження України в союз з Росією і Білоруссю – це природний процес, який витікає зі самого світобачення та прагнень людей, які проживають на цих територіях.

«Українському народу вирішувати, чи захоче він у НАТО, і Росія буде поважати цей вибір. Що ж стосується союзу України, Білорусії і Росії, ця думка витікає з філософії єдності слов’янського світу, єдності православ’я та християнства. Та нав’язувати нічого не будемо, це справа добровільна. Чи хоче слов’янський народ України об’єднатися зі слов’янським народом Росії, Білорусії – вирішувати йому», – пояснив дипломат.

Консул радісно констатував потепління у відносинах між двома країнами після п’яти років перерви. А ті домовленості, які вже уклала нова влада, це «лише початок. Бо Україна – це старша сестра Росії, адже всі ми пішли з київської колиски. Інтерес Росії тільки в тому, щоб розвивати дружні стосунки. У геополітичному ракурсі найвище питання – це те, що Москва хоче бачити руський світ. Ми б хотіли бачити оце єднання наших народів. Ми хочемо єднання православ’я, ну і наших братів українських греко-католиків».

На що присутній у студії політичний аналітик Ігор Марков захоплено відреагував: «Вперше у своїй промові консул ужив термін «наші брати греко-католики». Запевняю вас, це було зроблено вперше в історії українсько-російських відносин з боку російської сторони на такому поважному рівні. Щось подібне могли говорити лише опозиційні інтелектуали в Росії».

Російські «обломи» на переговорах у Києві

Після візиту Російського президента Дмитра Медвєдєва з’явилася надія, що події, які мали б символізувати “зміцнення” російсько-українських відносин та поновлення нашого “стратегічного” партнерства не будуть змінюватися так швидко, а рішення не будуть прийматися так миттєво, як це було зроблено у Харкові.

Принаймні, фразу українського президента Віктора Януковича , сказану на прес-конференції двох президентів “у такому темпі працювати не можна”, окремі політологи розцінили саме так, при цьому додавши, що особливого прориву здійснити не вдалося. Ми ж вважаємо, що нова українська влада, нарешті почала розуміти, що її ідеальне бачення співробітництва та стратегічного партнерства із Росією відрізняється від ідеального бачення такого співробітництва з боку Росії. Колись Володимир Путін, говорячи про Україну, яка наполягала на непорушності права власності щодо української ГТС, сказав, що “дівчину слід позбавити ілюзій”. Мовляв, вона нам не так вже й потрібна, ця ГТС. Так ось, якщо під “дівчиною” розуміти нову українську владу (хоча, не смішіть нас, яка вона після харківських угод вже “дівчина”?!), схоже, вона нарешті зрозуміла, що пора прощатися із ілюзіями. Як і зрозуміла, що “любіть по-рускі” і домовлятися по-партнерськи - це далеко не рівнозначні поняття.

Що не вдалося із того, що планувала Російська Федерація у своїй програмі блискавичної повномасштабної кооперації із Україною?

СПІВРОБІТНИЦТВО У СФЕРІ ЛІТАКОБУДУВАННЯ, АБО КОЛИ РУСОФІЛ БОГУСЛАЄВ СТАЄ УКРАЇНЦЕМ
Спільний авіабудівний комплекс – давня мрія росіян. Непосвячених проінформуємо, що російський авіабудівний комплекс - одна з найзбитковіших галузей російської економіки. На сайті Об’єднаної Авіабудівної компанії «ОАК» у рубриці «Інвесторам і акціонерам» можна прочитати про те, що консолідований зовнішній борг корпорації, станом на 29 березня 2010 року, становить 126,5 млрд. рублів.

Наприкінці 2009 року прем`єр-міністр Росії Володимир Путін констатував, що цілий ряд контрактів російських авіабудівельників приніс не прибуток, а збитки. Іншими словами, існування ОАК безпосередньо залежить від здатності держави Росія дотувати свою авіабудівну галузь.
Тож не дивно, що російська компанія дуже хоче об’єднуватися із українською. Для чого ОАКу концерн «Антонов», не соромлячись, говорять самі російські експерти. На їх думку, російські авіабудівники украй зацікавлені в конструкторському потенціалі АНТК ім. Антонова. Річ у тому, що росіяни останніми роками відчувають серйозні проблеми із створенням сучасних транспортних і пасажирських літаків, точніше кажучи, вони їх просто розучилися робити. Тоді як АНТК ім. Антонова, незважаючи на всі проблеми у вітчизняному авіабудуванні, залишається одним з кращих КБ світу. "Україна і Росія повинні мати єдиний авіабудівний комплекс - "Об`єднана авіабудівна корпорація" (ОАК)", - такі рефрени проголошує президент ОАК Олексій Федоров. Останній раз - 18 травня, в ході засідання українсько-російського економічного форуму. А раніше, до зустрічі прем`єр-міністрів України і Росії в Харкові 26 квітня росіяни підготували Проект міжурядової угоди про співпрацю у галузі авіабудування. Хоча в Харкові документ так і не був підписаний, він дає можливість найчіткіше зрозуміти, як в Росії бачать процес об`єднання корпорації «Антонов» і ОАК.

Зізнатися, після підписання харківських угод здавалося, що ще крок - і Україна втратить КБ Антонов назавжди. Враховуючи нестійкість “регіоналів” під натиском пропозицій з боку російських партнерів, здавалося, що з “Антоновим” вже можна розпрощатися. Але не тут то було... Як це не дивно, але на захист українського концерну став президент компанії “Мотор Січ” В’ячеслав Богуслаєв, відомий як давній і послідовний прихильник поглиблення кооперації між українськими і російськими авіабудівниками. Після президентських виборів народного депутата від Партії Регіонів Богуслаєва небезпідставно називають найбільш впливовою людиною у вітчизняному авіапромі. Цікаво, що людина, яка на конференціях та тусовках промовляла про одвічну дружбу та партнерство між Росією та Україною, проявила себе, як справжній прагматик чи патріот (як вам більше подобається). “Був такий намір, щоб 50%+1 акція українського концерну «Антонов» були поглинені російською стороною. Але це не об`єднання, це було б поглинання. Але почекайте, сьогодні треба розуміти, хто в боргах, а хто в шовках! У кого є кредити на мільярд доларів – адже це борги, а у кого – кредитів немає. Це ж нерівні умови! Тоді хто об`єднуватиметься: жебрак з багатим чи багатий з жебраком?», - прокоментував об`єднання Богуслаєв. Отож, як мовиться, дружба дружбою, а тютюн - нарізно.

Єдине, чого вдалося добитися ОАК, так це створення спільно з концерном “Антонов” підприємства з продажу і обслуговування літаків Ан, а також комплектуючих до них. Відповідна угода була підписана 18 травня.

ЗЛИТТЯ ГАЗПРОМУ ТА НАКУ: ФІРТАШ ЗАГОВОРИВ, ЯК НЕЗАЛЕЖНИЙ ЕКСПЕРТ

Ми не збираємося хвалити новопризначеного голову НАК Нафтогаз Бакуліна і його шефа - міністра Бойка. Поки що всі їхні новації звелися до чистки апарату НАКу і негласного сприяння у поверненні 11 мільярдів кубометрів газу РосУкрЕнерго. Енергетичний експерт Михайло Гончар вважає, що повернення НАКом 11 мільярдів кубометрів боргу РосУкрЕнерго так послабить кампанію, що вже нічого не заважатиме Газпрому злитися у єдиному газовому екстазі із Нафтогазом. Тобто повернення цього боргу, на думку, експерта, - один з етапів у операції із поглинання Газпромом Нафтогазу та газотранспортної системи та системою підземних сховищ. Але я чула і інші версії. За гіпотезою одного з колишніх співробітників НАКу, газ РУЕ НАК таки поверне. Але так не дуже помітно для чужих очей, нібито саме для цього НАК погодився на закупівлю додаткових обсягів газу. Та й не виключено, що у самого Дмитра Фірташа бачення майбутнього НАКу дещо відрізняється від бачення Миколи Азарова, принаймі в частині перспектив приватизації компанії, та її найбільш «ласих» дочірніх структур. Якщо в парламент виноситься висновок експертної ради Національної Академії Наук, зроблений на замовлення уряду, де кажуть, як непогано було бі віддати українстку трубу СП, створеному на базі Нафтогазу й Газпрому, то Дмитро Фірташ (думається, фактичний керівник НАКу, який стоїть за спиною Юрія Бойка) публічно каже, що злиття НАКу та Газпрому - це неправильно, “тому що тоді Росія поглине Україну. Порахуйте, скільки коштує «Газпром» і скільки – «Нафтогаз»? Можна на це йти, але, запропонувавши Росії, що ми придбаємо половину «Газпрому». А для цього нам з вами потрібні гроші і їх схвалення». «Вони ж більше працюють з імперською замашкою і хочуть поглинути «Нафтогаз», а не щось нам віддати. Тому я не вірю, що злиття з «Газпромом» відбудеться».

Фірташ, Медведєв, Ярославський, Янукович під час українсько-російського економічного форуму
Символічною є думка, висловлена одним проросійськи орієнтованим експертом, про те, що “український народ виявився неготовим до думки про злиття Нафтогазу та Газпрому, що нібито російські партнери розуміють, що темп зближення зашвидкий, бо Нафтогаз та ГТС - це священна корова для українців”. Втім, не виключено, що ГТС виявиться священною коровою не лише для маленьких українців, але й для великого українця Фірташа, який захоче одноосібно керувати потоками та обсягами. І тоді російські сценарії можуть бути змінені.

ЧИ НАДОВГО ПІДПИСАЛАСЯ УКРАЇНА ПІД РОСІЙСЬКОЮ ПОЛІТИКОЮ У ПРИДНІСТРОВ’Ї?

Спільну заяву із Придністровського врегулювання двох президентів дехто вважає геополітичним програшем України. Небезпідставно вчергове звинувачуючи Україну у тому, що вона “підписалася” під політикою Москви.

Вищезгадану заяву ми показали кільком експертам, які займаються придністровським врегулюванням. Їхні оцінки цієї заяви були неоднозначними. Нагадаємо, що перед візитом Медвєдєва у російських ЗМІ з’явився “витік” про те, що нібито Москва вимагатиме відмови від перебування у Придністров’ї місії міжнародних спостерігачів EUBAM. Втім, у заяві за результатами візиту, оприлюдненій на сайті російського глави держави і підписаній Україною, нічого про це не сказано. Втім, там були законспіровані інші “поступки”. Так, наприклад, у заяві йдеться, що Росія та Україна виступають за зміцнення дружби та врегулювання конфлікту між Придністров’ям та Молдовою на основі територіальної цілісності та конституційного нейтралітету. Тобто Росія дає зрозуміти, що вони гарантують мир, якщо Молдова гарантує конституційний нейтралітет. (Норму про нейтралітет Молдови було протягнуто за попередньої влади через наполягання Москви, а нинішня влада хотіла її переглянути). Також Росія настійливо каже про необхідність присутності спостерігачів від ОБСЄ. Присутність спостерігачів від ОБСЄ, на думку експертів, не означає те, що мають приїхати нові спостерігачі. А просто тому російському батальйону, який перебуває у Молдові і виведення якого домагалася Молдова останні роки, нададуть мандат ОБСЄ.

Цим документом росіяни хочуть закріпити статус-кво, створити всі умови для Придністров’я у транспортній та торговельно-екогомічній сфері. Й Україна, підписуючи заяву, фактично поділяє російську політику в зоні конфлікту та визнає її стабілізуючу роль у миротворчої операції. Втім, є одне але... Така ось заява не є документом, який має юридичну силу. Тому погляд України, висловлений у спільній заяві, може змінитися із зміною влади або із зміною кон’юктури. До того ж, прямолінійна поведінка Придністров’я, яка не погоджується на статус автономії (що є звичним для зони етнічних конфліктів), надає всі права змінювати свій погляд, коли прийде час. Тим більше, коли у зоні конфлікту присутні європейські партнери із місії EUBAM.

Скандал з міністром: з уряду хочуть забрати людину Ахметова?

Провідні українські політологи наголошують, що Конституція не дає Президентові права звільняти міністрів.

Про це вони заявили, коментуючи заяву Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА про намір звільнити міністра вугільної промисловості Юрія ЯЩЕНКА.

Так, на запитання “Як подібний намір глави держави узгоджується із Конституцією, за якою міністрів звільняє Верховна Рада за поданням прем’єра?” політолог та письменник, речник Народного комітету захисту України Володимир ЦИБУЛЬКО відповів: «Для ЯНУКОВИЧА Конституції не існує, а існують «понятія». За словами експерта, “ЯНУКОВИЧ думає, що має повноваження КУЧМИ, але нинішня Конституція не дає йому права звільняти міністрів. Втім, його ідея нікого вже не дивує, бо попрання законів в тому числі й Основного, стало основою діяльності ЯНУКОВИЧА». Політолог зазначив, що подібне перевищення повноважень з боку В.ЯНУКОВИЧА може згодом призвести до конфлікту між ним та главою уряду Миколою АЗАРОВИМ.

У свою чергу політолог Олексій ГАРАНЬ підкреслив, що висновок із цієї ситуації очевидний: “ЯНУКОВИЧ незаконно перебирає на себе повноваження і прем’єр-міністра, і парламентської більшості”. «Ще і ще раз підтверджує, що, коли ми говоримо, що в Україні діє уряд на чолі із АЗАРОВИМ, ми помиляємося. Насправді реальним керівником уряду є Віктор ЯНУКОВИЧ», - зазначив О.ГАРАНЬ.
Черговою ілюстрацію того, що відбувається із політичною системою країни назвав заяву В.ЯНУКОВИЧА політолог Володимир ФЕСЕНКО. Він зазначив, що насправді Україна перетворилася із парламентсько-президентської республіки на просто президентську.

Крім того, підкреслив експерт, «складається враження, що міністр вугільної промисловості став заручником певного конфлікту, інтриги, між Адміністрацією Президента та Кабінетом міністрів». В.ФЕСЕНКО нагадав, що Ю.ЯЩЕНКО вважається людиною, призначеною за «квотою» групи Ріната АХМЕТОВА. «Якщо ця інтрига спрямована на те, аби позбутися людини АХМЕТОВА в уряді, то ми стали свідками досить цікавого конфлікту між впливовими групами всередині Партії регіонів», - каже політолог.

Як повідомляв УНІАН, учора, 20 травня, в Луганську Президент В.ЯНУКОВИЧ під час засідання регіонального комітету економічних реформ обурився і заявив про високу ймовірність звільнення з посади міністра вугільної промисловості Ю.ЯЩЕНКА через те, що він прийняв рішення не їхати з Президентом у робочу поїздку до Луганська, оскільки планував взяти участь у засіданні урядового комітету.

У прес-службі Мінвуглепрому УНІАН повідомили, що Ю.ЯЩЕНКО того дня вранці брав участь у засіданні урядового комітету з питань розвитку галузей економіки під головуванням першого віце-прем`єра України Андрія КЛЮЄВА.

Перша леді таки виходить на люди...

Кілька місяців поспіль після інавґурації президента Януковича мало що було чути про те, де перебуває і що робить перша леді - дружина президента Людмила Янукович.

У Києві першу леді практично не бачать. Зате в Донецьку вона часто з'являється на людях.

Українська преса присвятила чимало публікацій її скромному способу життя. Свого часу пані Янукович активно допомагала своєму чоловікові підніматися до визнання.

Востаннє Людмилу Янукович помітили, здається, на святкуванні 20-річного ювілею клубу "Інтелігент" у Донецьку. На тому святкуванні їй було навіть присвоєно статус почесного члена та Берегині-Оранти.

Крім того, вона - завзята театралка і відвідує всі прем'єри у музично-драматичному та оперному театрах. Її улюблений балет - "Дон-Кіхот", який у Донецькому оперному театрі обов'язково ставлять на день народження Людмили Янукович 9 жовтня.

Перша леді...Донбасу?

Щоправда, торік був нечуваний випадок, коли перша леді пішла з якоїсь прем'єри після першого акту. Як правило, вона дивиться спектакль до завершення і щедро аплодує артистам.

А нещодавно, коли приїздили московські гастролери, і Людмила Янукович відвідала їхню виставу, після спектаклю вони знайшли у своїх гримерках їстівні подарунки - дорогу ковбасу, ікру, коньяк, цукерки.

Художній керівник оперного театру Вадим Писарєв є сусідом родини Януковичів - їхні будинки стоять поруч. Тому він, як голова клубу "Інтелігент", не міг не відзначити першу леді статусом почесного члена.

Людмила Янукович не прагне на телеекрани

Перед цим не залишилася непоміченою поява пані Янукович у генеральному консульстві Чеської Республіки в Донецьку. Це було на травневі свята, де вручали нагороди ветеранам. Один із вереранів, художник Василенко вручив першій леді фотокартку її чоловіка з підписом «Донбас не жене порожняк». Пані Янукович тоді засміялась і сказала, що це улюблений вислів її чоловіка.

Про активність першої леді у доброчинних акціях донеччани не знають майже нічого. Відома лише загальна інформація, що вона відвідує і монастирі, церкви, і допомагає якимось чином людям, відгукуючись на їхні прохання. Але це не афішується.

Свого часу було відомо про фонд Людмили Янукович, створений на початку 2000-х років. Він називався «Від серця до серця» і то вручав автомобілі людям з особливими потребами, то надавав ще якусь допомогу. Але останні роки про діяльність цього фонду невідомо нічого.

У Львові відмили брудну пресу, а цензуру злили в каналізацію

21 травня у Львові біля пам’ятника Шевченку відбулася театралізована акція «Цензурі – НІ» на підтримку журналістів, які «знайшли у собі мужність виступити проти цензури, що її запроваджує нинішня влада».

Молодь, яка взяла участь в акції тримала транспаранти з написами "Свободу Слову!", "Журіки – не жуліки".

Як стверджують організатори акції – Молодіжний рух захисту національних інтересів – одночасно такі акції також відбулись у Києві, Харкові, Житомирі, Чернігові та Івано-Франківську.

У Львові учасники акції тримали у руках газети, які у них почали відбирати і топтати негативні герої дійства: Цензура, Брехня, Самоцензура та Продажність, натомість пускаючи читачам мильні бульбашки, які, за словами організаторів акції, символізують беззмістовність брехливих журналістських матеріалів.

Обурені читачі взялись відбирати брудні газети і відмивати їх в тазиках з водою, використовуючи при цьому особливий миючий засіб, – статтю 15 Конституції України, яка передбачає заборону цензури.

Випрані газети розвісили сушитись, а воду, забруднену цензурою та брехнею, злили у каналізацію.

Як зазначають у Молодіжному русі захисту національних інтересів, останнім часом нова влада розпочала "планомірне насадження цензури в ЗМІ". На підтвердження цього активісти організації наводять приклади заяви журналістів телеканалів 1+1, СТБ, а також те, що "21 квітня на прес-конференцію президентів України і Росії не були допущені акредитовані журналісти", а також "3 травня регіонали зажадали від журналістів відповідальності за публікацію "безвідповідальних заяв політиків". Водночас, учасників акції обурює, що чинна влада заперечує будь-які факти цензури чи тиску на пресу.

Разом з тим, учасники акції висловлюють подяку журналістам, які "своєю принциповістю і спритністю чинять опір утискам та цензурі, і таким чином не перетворюються на інструмент владної диктатури".

Арихиєпископ Августин: переведення Академії сухопутних військ треба обговорити

Арихиєпископ Львівський та Галицький Августин переконаний, що перед тим, як переводити Академію сухопутних військ зі Львова до Одеси, потрібно добре обговорити це питання.

"Питання переведення Академії сухопутних військ зі Львова до Одеси потрібно добре обговорити, а не просто висловлювати свої міркування. Я у це питання не заглиблювався. Не було потреби. Якщо ж таке питання постане, то варто провести серйозні обговорення з владою та військовими з цього приводу", - зазначив у коментарі ZAXID.NET арихиєпископ Львівський та Галицький, голова відділу УПЦ (МП) по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України, голова Синодальної Богословської комісії Української Православної Церкви Августин.

За його словами, якщо із Одеси до Львова перевели Інститут сухопутних військ, значить на це були причини.

Нагадаємо, губернатор Одеської області Едуард Матвійчук заявив, що до 1 вересня Академію сухопутних військ зі Львова переведуть до Одеси.

Також Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел звернувся до президента Віктора Януковича з проханням вирішити питання про повернення Академії сухопутних військ зі Львова до Одеси.

На Lviv Fashion Week моделі висловлять свою позицію щодо ЧФ Росії в Україні

23 червня о 18.00 у виставковому центрі Лємберг в межах Lviv Fashion Week відбудеться показ дизайнера Уляни Барабаш за підтримки Холдингу Емоцій «!ФЕСТ».

Як повідомили ZAXID.NET організатори, показ буде концептуальний, тобто політично-активний, присвячений нещодавнім наслідкам тісної українсько-російської співпраці (йдеться про угоду щодо продовження перебування ЧФ РФ на території України, - ред.).

Як прокоментував ZAXID.NET співвласник Мережі концептуальних авторських ресторанів «!Фест» Юрко Назарук, показ буде концептуальним, моделі висловлюватимуть свою позицію щодо ЧФ РФ в Україні, зокрема вони викидатимуть паперові кораблі із «моря».

Як би нам здалися зараз Бандера та Шухевич! – Гуменюк

Ох, як би нам здалися зараз Бандера та Шухевич. Але Бандера є, він не загинув, він перший в строю, – заявив 21 травня під час урочистої сесії з нагоди відзначення Дня Героїв у Львові голова «Братства воїнів ОУН-УПА» Олесь Гуменюк.

Олесь Гуменюк, згадуючи під час урочистої сесії національно-визвольні змагання ХХ століття в Україні, зазначив: "Ми, молоді хлопці та дівчата, кинули все, багато з нас не повернулось. Тоді та старша генерація казала нам: "Куди ви йдете, хлопці? Та ж ви загинете, дивіться яка брутальна сила на нас насувається". Зараз вся надія на молодь, яка 20 років прожила, не знаючи тих комуністичних часів".

Разом з ти, характеризуючи сучасну політичну ситуацію в країні, Олесь Гуменюк зазначив: "Ох, як би нам здалися зараз Бандера та Шухевич. Але Бандера є, він не загинув, він перший в строю… Думаймо, думаймо, де ми щось не допрацювали! Десь ми щось пропустили. За 2-3 роки ми ще будемо згадувати Ющенка, тільки за нього ми знали, що таке свобода слова", – сказав він.