зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

04.09.10

Житомирська ОДА купила губернатору Toyota за 415 тис грн

Новий автомобіль Toyota Саmry, куплений за 415 тисяч гривень Житомирською облдержадміністрацією, обслуговуватиме губернатора Сергія Рижука.

Про це повідомляє Житомир.info із посиланням на прес-службу Житомирської облради.

"Юрій Забіла, ставши головою Житомирською обласного державній адміністрації, віддав свій службовий автомобіль марки "Мерседес", державні номери АМ0054АО в користування мерові Житомира Вірі Шелудченко. А сам замість нього користувався власними транспортними засобами", - сказала прес-секретар глави Житомирської облради Діна Калтаєва.

"Сергій Рижук, зайнявши місце голови ОДА, залишився без транспортного засобу. Враховуючи, що перша посадова особа в області не може не мати службового транспорту, облдержадміністрація звернулася до депутатського корпусу обласної ради з проханням про надання коштів. При внесенні змін до обласного бюджету на 2010 рік, була закладена сума у розмірі 500 тис. грн. на оновлення автопарку адміністрації. Рішення було прийняте на 25 сесії обласної ради, яка відбулася 11 червня", - повідомила вона.

"Куплений автомобіль не є приватною власністю ні Сергія Рижука, ні Віталія Француза (глава Житомирської облради), ні когось іншого. Це рухоме майно автогосподарства, яким користуватимуться посадові особи Житомирської облдержадміністрації", - підкреслила Діна Калтаєва.

Нагадаємо, раніше кілька міністерств і відомств, зокрема, Мін'юст і МВС, виявилися в центрі скандалу у зв'язку з оголошеннями тендерів на закупівлю автомобілів преміум-класу. Тендери обходилися державі від 1 до 6 мільйонів гривень за кожен.

Прем'єр-міністр Микола Азаров, у свою чергу, заборонив відомствам купувати дорогі автомобілі для чиновників.

Сергій Рижук був призначений главою Житомирської облдержадміністрації 18 березня 2010 року.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://news.finance.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Голодомор був засобом поставити Україну на коліна" - екс-президент Латвії

Екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберґа вважає, що Голодомор був засобом "поставити Україну на коліна" перед керівником СРСР Йосипом Сталіним.

Таку думку вона висловила в інтерв'ю Радіо "Свобода", відповідаючи на запитання, чи згодна вона з думкою представників нинішньої влади України, що Голодомор 1932-1933 років не слід вважати геноцидом українського народу.

"Я думаю, що в Україні слід було б поширити демонстрацію латвійського фільму під назвою "Радянська історія", який, до речі, у вас вже показували", - зазначила Віке-Фрейберґа.

"У цій стрічці, поміж іншими проблемами, йдеться з одного боку про розвиток нацизму в Німеччині, а з іншого - пригноблюючого комунізму в Радянському Союзі. Фільм розповідає про спільні риси цих двох режимів і про те, як вони насправді тісно співпрацювали між собою, перш ніж розпочали війну один проти одного", - пояснила вона.

Віке-Фрейберґа зазначила, що у цьому фільмі "також є епізод і про Голодомор".

"Адже існують конкретні письмові історичні джерела, які проливають світло на ті події. Це була навмисна політика Сталіна забрати не лише урожай зернових тих років, але всі запаси харчів і призвести до голодного знищення українських родин", - заявила екс-президент Латвії.

"Голодомор став засобом зрештою поставити Україну на коліна перед Сталіним. Тому що він бачив загрозу того, що Україна спробує відокремитися від Союзу. Сталін взагалі у всьому бачив потенційну загрозу", - зазначила вона.

Віке-Фрейберґа додала, що ті події припали на час, коли на міжнародному ринку ціна на зерно була дуже високою, "тому він просто відібрав зерно, вивіз із України та продав закордон, пропагуючи, що в країні нібито надлишок урожаю".

"Ці гроші були використані для впровадження індустріалізації в Радянському Союзі, яку Сталін розпочав. І це було його визначальною політикою, якщо хочете, головною частиною якої було винищити всіх тих, хто був потенційною проблемою, навіть, якщо це була величезна маса людей", - сказала вона.

"Але він не формулював свою політику за національною ознакою, як Гітлер, який хотів позбутися євреїв. Але Сталін створив такі умови, і з його наказів це було цілком зрозуміло, що він мав намір знищити будь-який потенціал опору в Україні, навіть, якщо для цього потрібно було знищити мільйони людей", - додала екс-президент Латвії.

Свого часу Віке-Фрейберґа в одному з інтерв'ю сказала, що депортація величезної кількості латвійців у 1941 році - це злочин Сталіна не лише проти етнічних латишів, це, перш за все, злочин проти інтелігенції та політичних і економічних еліт, до яких входили також євреї, німці, росіяни, зазначає Радіо "Свобода".
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Півроку гуркотіння порожняка

Півроку тому, в день створення "коаліції тушок", автор припустив, що через 100 днів роботи такого уряду телеканали будуть розповідати про "зниження цін на капусту на дві копійки, а в тих телеканалів, хто не буде цього робити, виникнуть проблеми".

Передбачити такий результат було дуже легко.

Цікавіша оцінка "по факту": що з виконанням передвиборчих обіцянок?

Президент заявив, що Україна "впродовж десяти років повинна увійти до двадцятки найрозвиненіших країн світу".

10 років ще не минуло, але тенденції вже вимальовуються. Нещодавно президент повідомив, що за перше півріччя 2010 року реальний ВВП зріс на 3,6%. Таке ж зростання уряд прогнозував за підсумками року.

За формулою складного процентного зростання, яку президент, як майже відмінник, міг би пам‘ятати зі школи, виходить, що з такими темпами через 10 років ВВП України становитиме 1,083 трильйони гривень (нинішній ВВП) помножити на (1+3,6/100), зведене в 10 ступінь.

Виходить ВВП у 1,5425 трильйона сьогоднішніх гривень у 2020 році. У 2009 році Україна за даними МВФ і Світового банку за розміром номінального ВВП стояла на 53 місці у світі.

Між тим, МВФ очікує, що світова економіка в 2010 році зросте на 3,9%. Тож з такими темпами зростання, які продемонстрував "уряд тушок", нижчими за загальносвітові, Україні можна змагатися лише за втримання у третій двадцятці економік, поряд з Бангладеш і 4-мільйонною Новою Зеландією.

Ситуація з розміром ВВП, розрахованим за паритетом купівельної спроможності, краща - 34 місце у світі за даними МВФ за 2009 рік. Але й тут проблеми. Країни з першої двадцятки цього списку уже сьогодні мають ВВП на вище 700 мільярдів доларів.

Навіть якщо весь світ почекає "команду професіоналів", український ВВП у 2020 році в розмірі, еквівалентному 200 мільярдам доларів, навіть близько не підійде до цієї межі.

Якщо ж говорити про валовий дохід на душу населення - показник, найбільш адекватний для оцінювання рівня розвитку країни - то тут Україна в 2009 році на 100 місці за даними МВФ і на 95 за даними Світового Банку.

Зрозуміло, що темпи відновлення, які нині демонструє "команда професіоналів", що є нижчими за загальносвітові, не дають шансу навіть зберегти нинішні позиції, не кажучи про входження до "двадцятки".

Тому розмови про входження у "двадцятку найрозвиненіших країн" за нинішньої влади з її здібностями до господарювання - це з тієї ж опери, що вірити в комунізм до 1980 року, у те, що на Марсі будуть яблуні цвісти, або в будівництво Табачником літаків-безпілотників.

Інша показова програмна ідея Партії регіонів (http://tsn.ua/ukrayina/german-rozpovila-yakim-chinom-yanukovich-zbilshit-naselennya-do-50-mln.html) - обіцянка збільшити населення України до 2020 року до 50 мільйонів.

За даними Держкомстату, за перші півроку 2010 населення України зменшилося на 111 тисяч осіб. Звичайно, урядовці можуть сказати, що досі народжували ті, хто завагітнів ще за "помаранчевих", а от за їхньої влади вагітніти почнуть краще. Але хто цьому повірить?

Можна припустити, що Партія регіонів вбачає вихід у заселенні України іноземними колоністами.

Принаймні, за даними радника голови севастопольської держадміністрації, мер Москви Лужков вів переговори у Криму з місцевим керівництвом про переселення в Крим росіян з Далекої Півночі.
У друге прем'єрство Януковича тодішній віце-прем'єр Дмитро Табачник також заявляв про бажаність залучення в Україну мільйонів трудових мігрантів з Азії.

Загалом же, задля виконання обіцянки Партії регіонів, нею міг би бути розглянутий і варіант введення в Україну окупаційної армії. Водночас сусідні з Україною держави і близько не мають таких великих армій. Тим більше, що при введенні окупаційних військ населення власне України могло б зменшитися.

Прямий і гарантований борг України за правління нового президента вже зріс з 37,6 мільярдів доларів наприкінці січня до 45,9 мільярдів доларів на 31 липня (36% ВВП), і ось-ось зросте ще на 15 мільярдів доларів. У 2014 році лише по нинішніх (!) кредитах виключно від МВФ(!) Україна повинна буде заплатити майже 20% від зібраного в 2010 році бюджету.

При цьому влада носиться із зростанням товарообігу з Росією. Забуваючи, що в кожного товарообігу є дві сторони - експорт і імпорт. Російський експорт до України за перші півроку зріс у 2,2 рази, а наш експорт до Росії - більш ніж утричі менше. Хто отримує основну додану вартість від такої співпраці?

За даними Держкомстату, протягом січня-липня 2010 зареєстровано 299,8 тисяч злочинів (без урахування злочинів, зареєстрованих податковою міліцією), що на 28,2% більше, ніж у січні-липні 2009, серед яких 36,3% (як і у відповідному періоді 2009) - тяжкі та особливо тяжкі.

Тобто зростання по тяжких і особливо тяжких злочинах також становить більше 28% (хоча генерал Москаль говорив про 40%, але віритимемо рідному Держкомстату).

Якщо цю тенденцію не зупинити, то у 2020 році буде вчинено 3 мільйона 597 тисяч злочинів. А за ці роки кримінал буквально "почує кожного". Це вже не кажучи про те, що Кучмі треба було шість років "царювати", щоб почали зникати журналісти, а Януковичу вистачило півроку.

Інша, надзвичайно загрозлива тема, - як тільки падає ціна на нафту і прив‘язана до неї ціна на російський газ, урядовці, неначе найбільше турбуючись про російський бюджет, заводять розмову про "зміну формули ціни на газ". Вочевидь, ціною української ГТС.

Крім втрати ГТС це загрожує закінчитися новим довгостроковим контрактом на постачання газу. Ярмо, що має шанс закінчитися 2019 року, може так і не закінчитися.

Тим часом, у Європі (в тому числі компанії найбільших споживачів газу - Франції, Німеччини, Італії) відмовляються від переукладення довгострокових контрактів, та переходять на короткострокові, з відв‘язкою ціни на газ від цін на нафту, і прив‘язкою її до біржової ціни скрапленого газу. Яка, на відміну від нафти, нестримно падає.

При цьому європейські країни збивають ціни на російський газ, що примітно, без розміщення у себе російських воєнних баз.

Як з ситуації користаються сусіди України?

Наприклад, Польща у 2014 році введе в експлуатацію завод з отримання скрапленого газу, максимальною продуктивністю до 7,5 мільярди кубометрів. Вартість заводу - 950 мільйонів євро.

За цю інвестицію Польща зможе покривати майже половину своїх потреб у . газі. Все споживання Польщі в 2009 році - 16,4 мільярди кубометрів газу, при 5 мільярдах власного видобутку. А ще є сланці. які зараз розвідуються.

У підсумку Польща досі тягне з підписанням нібито узгодженого довгострокового контракту з "Газпромом", і, схоже, якщо й підпише, то на своїх умовах.

А в Україні тим часом "змичка" влади й бізнесу десятиліттями "сидить на трубі", стриже маржу і не робить рівно нічого для енергетичних інтересів країни.

Тож, Москва отримала в оренду бази Чорноморського флоту ще на 25 років, Хтось отримає комбінат, хтось мільярди за газ. А що отримають українці - підвищення комунальних тарифів, підвищення пенсійного віку, підвищення цін на хліб та інше.

Нещодавно глава держави так суворо, на телекамери, наголосив, що "історію в жодному разі не можна переписувати": "Історія - це той предмет, якого не повинні торкатися політики. Її пишуть історики, вчені. Історія - це те, на чому треба виховувати покоління".

А в цей час міністр освіти, тобто політик, не лише торкається й власноруч переписує історію, але й вказує українському народові, до якого він не належить ані політичним, ані етнічним боком, хто в нього герой і хто не герой.

Вочевидь, робить це як експерт у героїзмі. І хто після всього цього повірить, що біл-борди президента "Любіть Україну" щось значать?

Найгірше, що країна віддана на неприкрите розграбування. На пікові кризи збільшується тиск на населення через тарифи (з погрозами позбавлення житла), та на дрібний і середній бізнес через здирства податкової, про які волають вже навіть самі депутати ПР на місцях.

Вочевидь, дрібний і середній бізнес, що є основою громадянського суспільства, розглядається як апріорний ворог.

А в телеефірах "солов‘ї" з Партії регіонів тим часом розповідають, що якщо в людей з кишені витягти гроші, то їхній добробут від того зросте.

І під заклики до народу "затягнути пояси" влада за народні мільйони купує автомобілі міністрам, катає їх за кордон, лікує депутатів, та наймає артистів для своїх чергових "гоп-ца-дріца-гоп-ца-ца".

Близько чверті грошей, зібраних в країні, йде на будівництво доріг. Хтось ті дороги бачив, крім президента і урядовців? Представник Єврокомісії в Україні прямо в очі владі заявляє, що інфраструктурні проекти в Україні коштують удвічі дорожче, ніж "у будь-якій країні ЄС".

Дипломат просто по-іншому не може сказати: "Треба менше красти".

Коли ви бачите плакат президента "Будуємо нову країну", з великою імовірністю можна стверджувати, що ця країна - Кіпр. На 1 липня обсяг прямих інвестицій з України в економіку країн світу досяг 6,76 мільярдів доларів, з них обсяг прямих інвестицій на Кіпр складає 6,3 мільярди.

Тим часом за перше півріччя 2010 року підприємства Донецької області отримали майже в 3,5 рази менше іноземних інвестицій, аніж у першому півріччі 2009 року.

Якби у президента Януковича хтось справді знав історію, йому б, може, розповіли повчальний епізод з життя Володимира Великого. Якось варяги, що допомогли йому прийти до влади, попросили у Володимира данину з Києва, але він відмовив своїм "однополчанам" (і родичам):

"Сказали варяги Володимиру: "Се город наш, бо ми здобули його. Тому хочемо ми взяти окуп із них по дві гривні з чоловіка". І мовив їм Володимир: "Пождіте з місяць, поки вам куни зберуть". І чекали вони місяць, і не дав він їм, і сказали варяги: "Обдурив ти нас. Тому покажи нам путь у греки". І він сказав їм: "Ідіть". І послав він поперед них послів, кажучи так цесареві: "Ідуть оце до тебе варяги. Не держи їх у столиці, бо того вони натворять тобі в городі, що й тут, але розішли їх нарізно і сюди не пускай ні одного".

Влада обіцяла "почути кожного". Але сьогодні владу почули всі. Зачеплені всі сфери суспільного життя, утиснутий ледь не кожен громадянин. Прийшовши не завдяки звитязі, а навпаки, виключно за рахунок ідіотизму попередників, представники "нової" влади судорожно спішать "нацарювати".

У стародавніх завойовників розграбування тривало, як правило, три дні. У нашому випадку усе складніше.

Як відомо, Володимир Великий правив Київською державою протягом 35 років. А за чотири місяці підтримка Партії регіонів упала з 42 до 27%.

Тож, перший плюс: усе менше чекають чуда, усе більше - коли припинять чудити.

Інший позитив: країна, при всіх колосальних викликах нинішньої ситуації, отримує шанс зрозуміти - сьогоднішня "нова" влада (яка насправді ніколи не відчіплялася від України) є не менш чужою східним українцям, ніж західним. І що лише солідарність дасть змогу повернути країну всім її громадянам.

Олександр Палій, політолог, кандидат політичних наук
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Сержант Петренко і проблема самоорганізації українців

"Самоорганізація українців". Такою була тема триденного семінару за участю активістів громадських організацій та експертів, місцем проведення якого наприкінці серпня став історичний Холодний Яр.

"Державна влада, ворожа до власного народу, - явище, миритися з яким неможливо. Єдиною продуктивною альтернативою має стати самоорганізація українців у самоврядні громади - таку собі паралельну владу.

Досвід України на цьому шляху величезний, але дещо призабутий. Настав час його відновити, максимально розвинути і невдовзі кардинально змінити ситуацію", - дещо патетично декларували організатори семінару.

Як завжди на такого штибу зібраннях, було там різне. Але більше корисного і повчального. Можливо, не в останню чергу тому, що серед учасників вистачало постійних авторів УП, котрим було що сказати і про що довідатись в інших. А, можливо, і повстанський Холодний Яр чимось уплинув...

Але мова зараз зовсім не про нюанси перебігу семінару. А про те, що обговорювані там теоретичні концепти та виголошувані абстрактні гасла щодо органічного поєднання особистісних та групових інтересів буквально на наших очах - не вперше і, на жаль, не востаннє, але дуже вже наочно - виявилися чи не єдино можливим інструментарієм розв'язання драматичної колізії, що виникла у стольному Києві.

Першою про цю колізію, наскільки мені відомо, поінформувала "Газета по-киевски" у статті "Два міліціонери побили підполковника".

Про що йдеться? Про те, що житель Київщини відставний армійський підполковник Микола Якубовський був нещодавно затриманий міліціонерами Шевченківського райвідділу лише за вимогу пояснити, чому на станції метро "Нивки" схопили його знайомого студента.

А далі, за словами Якубовського, він був підданий справжнім тортурам - йому викручували руки, так, що луснув металевий браслет на годиннику, били по ногах, затискували голову між колінами й погрожували: "Упадеш з цієї лави, розіб'єш голову, і ніхто не знатиме"...

Як потім з'ясувалося, головним "гравцем" у міліцейській команді був сержант Петренко, котрий, зі слів підполковника, виявився зовсім не добродушно-недоумкуватим анекдотичним персонажем, а фігурою із зовсім іншої історії; асистував йому молодший сержант Брусловець.

Звісно, оцінка ситуації підполковником Якубовським може бути чи надто емоційною, чи необ'єктивною, але незаперечно, що, по-перше, він справді був затриманий, по-друге, що він засвідчив ("зняв") побої у лікарні, по-третє, що ним написана відповідна заява до прокуратури.
Ну, а по-четверте, надто багато останнім часом подібних історій (і це тільки ті, про які ми знаємо...).

"Зараз працівники інспекції з особового складу опитують сержантів, на яких він (Якубовський) скаржиться. Якщо виявиться, що міліціонери порушили закон, вони зазнають покарання", - заявила прес-офіцер Шевченківського РУВС Марина Макаренко. Отака от реакція на заяву у прокуратуру.

Схоже, все фактично спущене на гальмах, адже кримінальна справа не порушена, а міліція, яку народ, судячи з численних соціологічних опитувань, вважає ледь не суцільно корумпованою, своєю лівою рукою інспектує руку праву.

Так от, подивімося, як тут мали б спрацьовувати механізми соціальної самоорганізації - у випадку існування в Україні більш-менш нормально розвиненого й налаштованого громадянського суспільства.

Наступного дня після того, як підполковник Якубовський подав заяву до прокуратури, біля Шевченківського райвідділу мали вже стояти з десяток відставних офіцерів у формі з орденами, з транспарантами, де описувалася б суть конфлікту та вимагалося б об'єктивне (не силами самої міліції) розслідування інциденту.

Звичайно, це в разі, якби в організації відставників підполковник Якубовський вважався б... як би це делікатніше сказати... звичайним пересічним більш-менш законослухняним громадянином. Все! Не янголом з крильцями, ні, - у янголів свій лет, а простим громадянином - тим самим, взаємній підтримці яких і слугують громадські організації.

У разі, якби таке пікетування не дало реальних результатів (а найперше сержанта Петренка та молодшого сержанта Брусловця мали б відсторонити від служби до закінчення розслідування), то відповідний пікет повинен був би стати і біля прокуратури.

Немає зрушень, вимоги віднаходження істини демонстративно ігноруються? Тоді ветеранська організація (чи дві, чи три, не має значення - головне, що діяти вони апріорі мусять поза партійно-політичним полем, виключно на ґрунті громадянських цінностей України, а не так, як зараз, коли всі офіцерські організації вкрай політизовані, а тому неефективні як центри громадської самоорганізації) мала б звернутися через ЗМІ до всіх відставних офіцерів столиці, а не тільки до активістів - хай приходять до відповідних установ підтримати свого товариша.

Можна тільки уявити, який резонанс такі дії мали б у мас-медіа - незалежно від форм власності і міри лояльності до влади, і не тільки у вітчизняних, а й у зарубіжних. Адже йшлося б про те, що у добу глобальних ЗМІ навіть теоретично неможливо замовчати. Ну, а певна неординарність сюжету (сержанти і підполковник) додала б цікавості масовій аудиторії.

Якщо ж усього цього виявилося б замало, то в арсеналі як організацій, так і спонтанно створених груп, які об'єднують офіцерів (хай і колишніх) є ненасильницьке захоплення та блокування відповідних споруд, а на крайній випадок - громадянська мобілізація через ЗМІ та Інтернет своїх колишніх солдатів та сержантів строкової служби.

Не для досягнення якихось суто політичних цілей - а для забезпечення торжества законності та моральної справедливості. Хоча, власне, і це за великим рахунком справа політична, та це вже надпартійна, справді "велика" політика...

Ось так має бути. Звичайно, існує певний ризик, що у деяких випадках корпоративна солідарність спрацьовуватиме на користь осіб, які не варті того.

З іншого боку, неодмінна публічність таких дій здатні убезпечити від фальшиво усвідомленої й використаної корпоративності на шкоду істині в абсолютному більшості випадків.

І при цьому чинні вже громадські організації не повинні бути надто чисельними, мати у своєму складі мільйони чи сотні тисяч осіб. Ні, досить кількох сотень активістів, щоб така організація стала своєрідним "ядром кристалізації" процесів громадської самоорганізації.

В тому числі, і для ефективного протистояння цілком чітким інтенціям нинішньої влади та всіх її структур - бо ж якщо вже силовики-сержанти б'ють армійських підполковників (хай і відставних), сподіваючись на свою безкарність, - то що говорити про перспективи пересічних громадян?

Власне, у нас (маю на увазі абсолютну більшість суспільства) відсутня більш-менш прийнятна і під романтичним, і під прагматичним оглядом альтернатива громадській і громадянській самоорганізації.

Або поліцейська держава, про тенденції ствердження якої криком кричать правозахисники, в тому числі і в УП, або силова (це поняття значно більш широке, ніж збройна, і я маю на увазі саме силу в її політичному сенсі) боротьба на вулицях і площах українських міст.

Або громадянські дії на основі самоорганізації, творення паралельних до влади структур, здатних захистити ті чи інші інтереси громадян.

Бо ж так чи інакше відповідно до логіки історії невдовзі "повіє огонь новий з Холодного Яру" (і не тільки з нього), і дуже хотілося б, щоби той вогонь, хай і мимоволі, не спопеляв надбань культури, не руйнував життя пересічним громадянам і не спричиняв країні нових прикрощів.

А це можливо тільки в одному випадку: якщо громадська самоорганізація буде здатна спрямувати соціальну стихію в раціональне річище.

Сергій Грабовський
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Регіони": на "Інтері" не голодують, значить зі свободою слова все добре

У коаліції переконані, що шанси на прийняття постанови про відставку глави СБУ Валерія Хорошковського "дорівнюють нулю".

Про це заявила член парламентського комітету з питань свобода слова, депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко, повідомляє "Комерсант-Україна".

"У коаліції немає претензій до роботи Хорошковського. Про який тиск на свободу слова з боку Хорошковського йде мова? Ситуація на телеканалі "Інтер" стабільна, ніхто не влаштовує страйків, голодувань і демонстрацій", - сказала вона.

Як відомо, раніше депутат від БЮТ Сергій Соболєв зареєстрував у парламенті проект звернення до президента Віктора Януковича щодо внесення подання на звільнення Хорошковського.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Концепція "русского мира" як перепона розвитку православ’я в Україні

Небогословські роздуми вірянина Української помісної православної церкви.

Патріарх Московський і всієї Русі Кіріл, виступаючи 3 листопада 2009 року на відкритті ІІІ Асамблеї "Русского мира" в Москві, запропонував використовувати новий термін - "страна русского мира".

На думку патріарха, країна відноситься до "русского мира" якщо в ній російська мова використовується як мова міжнаціонального спілкування (читай - державна), розвивається російська культура, зберігається загальноісторична пам'ять (читай - написана російськими істориками).

На відміну від братерських союзів слов'янських народів Росії, України, Білорусі, що давно вже набили всім оскомину, та паралізованому ксенофобією євразійству, схоже, це щось нове й, очевидно, запозичене патріархом Кірілом із західного світу під час його численних подорожей до Європи.

Згідно з цією концепцією, Молдова з її переважно неслов'янським населенням є країною "русского мира", оскільки значна кількість її мешканців спілкується російською. (Зовсім як у Франції, де темношкірих франкомовних французів уже скоро буде більше, ніж нащадків учасників Великої французької революції).

Проте який неоціненний внесок можуть зробити у розвиток російської культури неоросіяни-неслов'яни з Абхазії чи Молдови? Це предмет окремої розмови...

Україна, безперечно, належить до "русского мира", усе глибше туди всмоктується, і не лише одними молитвами патріарха Кіріла, а добре продуманою, щедро фінансованою українською політикою російського уряду.

На тлі безперечних успіхів російських урядовців у руськоміризації України, здобутки Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) досить скромні, я б сказав мізерні, на відміну від здобутків інших конфесій, зокрема Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП).

В одному із своїх інтерв'ю патріарх УПЦ КП Філарет зазначає: "Якщо говорити про статистику, то УПЦ КП має 30 єпархій в усіх областях України, 41 архієрея, три вищих навчальних заклади, три середніх, понад 50 чоловічих і жіночих монастирів, 4,5 тисяч парафій, понад 3 тисяч духовенства та 14 мільйонів вірян.

УПЦ МП має 9 мільйонів вірян, але вдвічі більше парафій і монастирів. Якщо говорити про вплив, то УПЦ КП підтримують українська інтелігенція і громадські організації. А УПЦ МП - певні політичні партії та українські бізнесмени. Тому УПЦ МП фінансово багатша, а УПЦ КП - бідніша. Та оскільки діє ідея, ми сильніші".

Як сталося, що в суперництві між двома православними церквами перемогла церква, що не має суттєвої ні фінансової, ні адміністративної підтримки? На мій погляд, основна причина поразки УПЦ МП полягає в тому, що вона опирається на концепцію "русского мира", запропоновану її патріархом Кірілом.

Сподіваюсь, що архієреї УПЦ МП розуміють, що українці можуть бути жителями руського світу і водночас вірянами конкуруючих з ними християнських конфесій.

Припущу, що концепція "русского мира" у свідомості пересічного українця ґрунтується на радянській культурній традиції, а не на власне російській національній. Войовничий атеїзм є важливою складовою цієї пострадянської культури.

Парафії УПЦ МП здебільшого переважають на сході та півдні України, де домінує атеїстична "рускомірна" культура. Об'єктивно вони не в змозі у цих регіонах поповнюватися за рахунок дорослого (переважно урбанізованого) населення.

Зрозуміло, що в західних і центральних областях України, де "рускій мір", слава Богу, ще так глибоко не укорінився, де сильні дідівські християнські православні традиції, обидві українські православні церкви динамічно зростають за рахунок дорослого (передусім сільського) населення.

УПЦ МП, на відміну від УПЦ КП, постійно наголошує на своїй канонічності. Канонічність, на мій погляд, важлива для так званих формальних вірян, які рідко спілкуються з церквою, а якщо і спілкуються, то у форматі грошово-товарних відносин.

Вони несуть гроші до церкви і хочуть отримати якісну канонізовану послугу - хрещення, вінчання, прощення гріхів. Формальних вірян не цікавить, якою мовою говорить священик і взагалі про що він говорить? Головне, щоб усе було як у людей та за церковним обрядом.

На відміну від формальних, істинні віряни йдуть до церкви зі своїми болями та проблемами, вони хочуть, щоб їх почули, підтримали, щось порадили. Для них канонічність є другорядною, на перший же план виходить особистість священика, його вміння спілкуватися з людьми, мова, якою він звертається до них.

В Україні домінує зовсім інший тип вірян - так звані "позацерковні" православні. За даними міжнародного соціологічного дослідження "Релігія та релігійність в Україні" самоідентифікується як християнин східного обряду, більше половини вважають себе православними, але не відносять себе до Московського чи Київського патріархату.

Близько 40 % опитаних відповіли, що шукають власний шлях спілкування з Богом, будучи православними. Тож можна припустити, що православність українського населення вже не є класичною.

На думку соціолога Максима Паращевіна, "вона значною мірою зсувається у бік самостійності: коли людина сама вирішує, у що їй вірити і прислухатися чи не прислухатися до настанов певних релігійних організацій".

Зрозуміло, що для "позацерковних" вірян канонічність не є вирішальним фактором їхнього повернення до "воцерковлених" православних того чи іншого українського патріархату.

На мій погляд, "позацерковність" більшою мірою зумовлена рудиментними залишками "рускомірної" атеїстичної культурної традиції в свідомості дорослих українців, меншою мірою - зайвою публічністю міжконфесійних "розборок".

У цьому контексті зазначу, що прес-службі Вінницької єпархії УПЦ МП перед тим, як оприлюднювати на власному офіційному сайті замітку про свою перемогу над "неканонічним" супротивником у боротьбі за храм, не зайвим було б добре подумати - а чи будуть сприяти переможні вісті з міжконфесійного фронту зменшенню кількості позацерковних православних в Україні?

У цій же "фронтовій" замітці є промовистий абзац, який я дослівно зацитую: "Є в селі одна руська церква, а ми собі строїли українську церкву. І хочемо щоб по-українськи там правилось, А ми нічого по тому церковнослов'янському не понімаємо, - говорить місцева Лідія Пуздерко.

Цікаво, чи відає отець Павло, що за концепцією "русского мира", проголошеною його новим патріархом, у майбутньому він буде зобов'язаний проповідувати виключно церковнослов'янською мовою?

На мій погляд, на українському Сході, а особливо на Заході, УПЦ МП програє через те, що вона говорить із вірянином незрозумілою для нього церковнослов'янською мовою.

Цікаве логічне протиріччя: згідно з концепцією "русского мира" священики УПЦ МП повинні читати свої проповіді російською мовою як мовою міжнаціонального спілкування, а не церковнослов'янською.

І отець Павло, і багато інших його нових колег священиків підсвідомо розуміють, що використання російської та української мови в УПЦ МП сприяє зростанню кількості їхніх вірян по всій України.

Проте за існуючої тенденції зменшення автономії УПЦ МП і примусового приживлення концепції "русского мира" патріархом Кірілом українська мова з часом однозначно буде викорінена із храмів Московського патріархату.

А отже, об'єктивно це призведе до зменшення кількості вірян УПЦ МП у центральних та західних українських областях.

Як завжди, в УПЦ КП можливостей менше. Вважаю, що вона вимушена послуговуватися лише українською мовою, оскільки поширення російської мови в її храмах однозначно спричинить втрату своїх вірян і поповнення новими жителями "русского мира".

Сергій Ярмолюк
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович забув, що він не член Партії регіонів?

Між Партією регіонів та Компартією Китаю буде підписана угода.

Про це заявив президент Віктор Янукович під час зустрічі з віце-прем'єром Державної ради КНР Чжаном Децзянем, повідомляє прес-служба глави держави.

За його словами, "співробітництво наших країн буде засноване на міцній політичній базі".

"Ми домовилися, що буде підписана угода між Компартією Китаю та Партією регіонів, яка фактично займатиметься реалізацією наших стратегічних рішень", - сказав Янукович.

Як відомо, у березні 2010 він заявив, що призупиняє своє членство в Партії регіонів.
На даний час Янукович перебуває у Китаї з державним візитом
Під час цього візиту він також оглянув "ділянку Бадалін Великої китайської стіни" та зробив запис у книзі почесних гостей.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Регіони" викручують руки кримським рекламістам?

У Криму місцеві виконкоми в наказовому порядку вимагають безкоштовно розміщувати рекламу Партії регіонів.

Про це повідомили в Асоціації зовнішньої реклами.

Згідно з повідомленням, до Асоціації надійшла маса скарг від операторів зовнішньої реклами в Криму, суть яких зводиться до того, що місцева влада вимагає розміщувати рекламу регіоналів за 1 гривню за документами.

"При цьому використовується телефонне право, і основний аргумент - якщо не розмістите, то не будемо продовжувати дозвіл на щити", - йдеться у повідомленні.

"У деяких містах також звучать погрози: не будете давати місця - самі будемо заклеювати, незважаючи на комерційні договори. Також погрожуючи демонтажем щитів забороняють розміщувати інші політичні проекти", - зазначили в асоціації.

Рекламісти стверджують, що "подібна практика була і раніше, однак на цих виборах місцеві чиновники ведуть себе хамськи і безконтрольно, бажаючи сподобатися діючій владі".

Асоціація зовнішньої реклами має намір писати звернення до Держкомпідприємництва та прокуратури з проханням перевірити ці факти.

"Ми також просимо адміністрацію президента і Кабмін захистити малий і середній бізнес від надто завзятих виконавців, готових на все заради чергового запису в трудовій книжці", - йдеться у повідомленні.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Єжель віддав задарма землі в Балаклаві, які коштують $10 мільйонів?

Міністр оборони Михайло Єжель підписав розпорядження про відчуження майна держпідприємства Міноборони "Балаклавського судномеханічного заводу "Металіст" без будь-якої компенсації.

Про це свідчить лист голови відомства, яке 30 червня було направлено до Севастопольської міської ради, пише "Дзеркало тижня".

Згідно з документом, Міноборони безкоштовно відмовилося від права постійного користування закріпленими за ДП "Металіст" земельними ділянками в районі Балаклавської бухти площею майже 8,4 га, на яких розташовані глибоководні причали.

Також Міноборони віддало близько 1,8 га в урочищі Батіліман, виділених держпідприємству для розміщення там бази відпочинку.

При цьому відомство не заперечує проти подальшої зміни цільового призначення цих земель.

За даними експертів, Єжель, підписуючи документ про відчуження майна, порушив норми Земельного кодексу та інших законів, а крім того - розпорядження Кабінету міністрів №318-р. від 11 лютого 2010 року, яке прямо забороняє подібні дії з об'єктами державної власності.

Як зазначає видання, мінімальна ціна переданих земельних ділянок - 10 мільйонів доларів.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Частоти "5 каналу" і ТВі без Азарова повторно на конкурс не виставлять

Повторний конкурс на частоти "5 каналу" і ТВі, надання яких Київський апеляційний адмінсуд визнав незаконним, буде проведено у разі дозволу на це Кабміну.

Про це заявили члени Нацради з питань телебачення та радіомовлення на брифінгу в п'ятницю, повідомляє УНІАН.

Голова Нацради Володимир Манжосов на запитання, що тепер буде з частотами "5 каналу" і ТВі, сказав, що якщо повторний конкурс на ці частоти буде, то на них зможуть претендувати і ТВі, і "5 канал", і інші телеканали, які візьмуть участь у цьому конкурсі.

Якщо ж, за його словами, конкурсу не буде, то ці частоти підуть на розбудову цифрового мовлення в Україні.

У свою чергу, член Нацради Оксана Головатенко зауважила, що повторний конкурс буде проведено у тому разі, якщо на це буде дозвіл уряду.

Вона нагадала, що у зв'язку з процесом упровадження в Україні цифрового мовлення з 1 січня цього року, діє мораторій на надання частот для аналогового мовлення в Україні.

Через це, за її словами, Нацрада не може проводити конкурси на подібні частоти, і дозвіл на це, враховуючи екстраординарність випадку, може дати Кабінет міністрів.

Головатенко зауважила, що коли Нацрада отримає відповідь від уряду, то члени Нацради зберуться й оголосять про свої дії.

При цьому вона додала, що Нацрада ще не звернулася з запитом до Кабміну, оскільки досі не отримала повного тексту рішення суду.

Як відомо, 8 червня 2010 року Київський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позовні вимоги медіа-холдингу U. A. Inter Media Group, скасувавши рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення від 27 січня 2009 року про результати конкурсу, відповідно до якого TBi отримав 33 частоти, "5 канал" - 26 частот.

30 серпня Київський апеляційний адмінсуд підтвердив незаконність рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення про надання частот телеканалам ТВi і "5 канал".

Телеканал ТВі заявив про намір оскаржити це рішення у Вищому адміністративному суді України.

За повідомленням Київського апеляційного адмінсуду, повний текст його рішення має бути готовий 3 вересня.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У "Регіонах" зрозуміли, що не відповідають очікуванням виборців

Падіння рейтингу Партії регіонів має і об'єктивні, і суб'єктивні причини.

Про це заявила депутат Олена Бондаренко, повідомляє прес-служба Партії регіонів.

"Об'єктивна причина - це входження у владу. Як правило, у більшості політичних сил, які перейшли з опозиції у владу, рейтинг просідає", - повідомила вона.

"Що стосується суб'єктивних причин, то явно для нас це дзвінок, що ми не відповідаємо очікуванням виборців. Слава Богу, що у нас є час усе справити", - заявила Бондаренко.

Депутат вважає, що найближчі півроку покажуть, наскільки партія чутлива до настрою виборців, наскільки вона може виправдати їхні сподівання та очікування.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Криму знову показують кіно з російською мовою

У кінотеатрах Криму знову почали показ фільмів, дубльованих російською мовою.

Так, пише газета "Сегодня", у двох провідних кінозалах Сімферополя - "Спартак" та імені Шевченка - російською мовою крутять мультфільм "Воруши ластами", фільми "Мачете", "Зоряний ескорт", "Піраньї", "Нестримні".

В уряді АРК упевнені, що санкцій не буде.

"Керівництво країни позитивно ставиться до того, щоб у Криму прокат фільмів здійснювався російською мовою", - заявила заступник голови Ради міністрів автономії Тетяна Умріхіна.

"Ми поставили собі за мету - домогтися того, щоб можна було показувати в кінотеатрах фільми й мультики російською мовою. У Мінкультури нас розуміють. Тепер все залежить від парламенту", - зазначила вона.

Народний депутат-"регіонал" Вадим Колесніченко пояснює: "Це тимчасовий вихід. Ми повинні дати можливість людям у регіонах дивитися фільми рідною мовою".

"Фільми російською демонструються "за замовчуванням", тобто держава не збертає на це уваги й це відбувається з мовчазної згоди влади, хоча законних підстав для цього немає. Потрібно ухвалення закону про мови, та він поки не внесений до порядку денного й навіть не зареєстрований", - сказав він.

У Мінкульті газеті не змогли поки дати коментар.

Відповідно до чинного законодавства, крутити фільми в кіно російською мовою в Україні у принципі не заборонено - якщо лише вони дублювалися на території України.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

«Вуха» СБУ стоять у всіх мобільних операторів, окрім одного?

Неабиякі пристрасті розгораються навколо гучного скандалу з прослуховуванням телефонів.

Представники компанії «Інтертелеком» заявили про тиск СБУ — нібито спецслужба нав`язує цьому операторові мобільного зв`язку установку в її одеському офісі устаткування для перехоплення розмов. Проте по ходу скандалу з`ясувалося, що вимога установки устаткування для прослуховування записана в українських законах і воно є у всіх мобільних операторів.

Один із співробітників СБУ на умовах анонімності повідомив «Сегодня» подробиці скандалу.

«Інтертелеком» дійсно відмовився встановлювати автоматичну систему для прослуховування, констатує оперативник. — Така система давно функціонує в інших компаніях мобільного зв`язку. «Інтертелеком» чи не єдина компанія, де її не було. Але відмова — справа тимчасова. Всі компанії зв`язку в Україні працюють на коштовному устаткуванні, велика частина якого ввезена напівлегально. Тому одразу після відмови «Інтертелекома» з нами співробітничати, проти нього було порушено кримінальну справу по контрабанді».

«Всім відомо, що перед виходом на ринок оператори зв`язку, як і будь-які підприємці, мають отримати дозвільні документи, — розповідає джерело «Сегодня» в правоохоронних органах. — Але мало хто знає про те, що в цей пакет паперів входить і документ за підписом керівництва Служби безпеки. Для чого це робиться? Все дуже просто. Оператор не отримає підпис голови Спецслужби, якщо не погодиться на установку прослуховування. Звичайно, можна здійняти галас в пресі. Але річ у тому, що подібна практика існує в більшості країн світу. Це один із способів забезпечення безпеки держави».

В той же час, як офіційно відзначають в СБУ, вони діють відповідно до статті 39-4 Закони «Про телекомунікації». Саме у ньому закладений обов`язок операторів купувати і встановлювати устаткування для систем прослуховування.

Підтвердили цю інформацію і операторів. Правда, з обмовкою. Мовляв, моніторинг телефонних переговорів клієнтів відбувається на законному рівні і лише в тому випадку, якщо у правоохоронців є оперативно-розшукова справа, в якій фігурує особа даного громадянина. А так само санкція суду на прослуховування його переговорів.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров обіцяє створити в Україні «атмосферу любові і довіри»

Прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ заявляє, що уряд докладе всіх необхідних зусиль, щоб створити в Україні атмосферу любові і довіри.

Як передає кореспондент УНІАН, про це М.АЗАРОВ заявив сьогодні на прес-конференції в Києві.

"Найголовніше, що ми постараємося зробити - створити атмосферу любові, довіри, щоб громадяни України відійшли від п`ятирічки злості, ненависті, взаємних претензій, а перешли до п`ятирічки доброзичливості, любові, надії. Вона з`явиться", - сказав М.АЗАРОВ.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Як хмельницький посадовець став кандидатом наук і націлився в доктори

Багато чиновників переконані, що наявність на візитці напису “кандидат” чи “доктор” будь-яких наук автоматично вводить її власника до касти мудреців…

Ми не фахівці, щоб давати оцінку якості наукових робіт численних українських чиновників, які стали кандидатами й докторами наук. Для цього існують спеціалізовані вчені ради, які складаються з відомих науковців у тій чи іншій сфері. Але пристрасть до науки деяких із посадовців викликає певні сумніви…

Мова, зокрема, йде про голову Хмельницької обласної ради Івана Гладуняка. У 1999 році Іван Васильович, відповідно до офіційно оприлюдненої інформації на сайті обласної ради, заочно закінчив Київський університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю “Правознавство”. І вже у 2001 році, за тими ж відомостями, він успішно захистив кандидатську дисертацію “Правові проблеми формування політичної системи в Україні на сучасному етапі”. А це означає, що пан Гладуняк, як вправний вундеркінд, встиг написати та захистити дисертаційну роботу менш ніж за 2 роки (!), перебуваючи при цьому на відповідальній посаді міського голови міста атомників — Нетішині.

Для тих, хто не обізнаний, що таке дисертація, зауважимо, що відповідно до нормативів, строк навчання в стаціонарній аспірантурі, тобто коли особа нічим взагалі, крім написання дисертації, не займається, становить 3 роки. За твердженням науковців, кількість тих, хто успішно завершує навчання у аспірантурі захистом дисертації — близько 20%. У середньому ж строк написання дисертації становить 4-5 років, а для осіб, які завантажені за основним місцем роботи, взагалі від 5 до 7 років. Але безперечно це тоді, коли говоримо про авторські дисертації, які написані та захищаються однією особою.

Наше зацікавлення науковою роботою Івана Гладуняка зросло, коли детально ознайомились із самою працею. Передусім, що впало в очі — це науковий керівник. Тут хмельницький посадовець виявився справжнім знавцем справи, адже в науку його ввів відомий юрист “усіх часів та народів”, і на той час перший заступник голови Верховної Ради України Віктор Медведчук.

Декілька слів про спеціальність, за якою захищався нинішній голова облради. Спеціальність 12.00.13 — “правові проблеми правових інститутів та процесів” проіснувала з 2000 до 2002 року і стала певною шпаринкою для окремих “одеських науковців”, які не хотіли чи не могли захиститися за нормальним класичним спеціальностям, та деяких “талановитих посадовців”. Так, крім Івана Васильовича, цю ж стежину в науку обрали, зокрема, тодішній заступник начальника ДПІ Одеси та начальник Південної митниці. Усі захисти йшли виключно через Одеську юридичну академію.

Безперечно, що держава не могла стояти осторонь цих процесів і, враховуючи усі тенденції, що з цього випливали, Вища атестаційна комісія України у 2005 році взагалі ліквідувала цю спеціальність із переліку юридичних.

Аналіз наукового дослідження Івана Васильовича взагалі вражає. Виявляється, що за неповних 2 роки написання дисертації ним було досліджено 350 наукових джерел. Здавалося б, нічого дивного, адже, як запевняє автор на своєму офіційному сайті: “Найголовніше ж — змалку не цурався книжки. Уже згодом, у студентські роки, ковтав їх сотнями”. Нескладні математичні маніпуляції дозволяють підрахувати: за такий короткий період написання пану Гладуняку вдалося “проковтнути” майже 70 тисяч сторінок. Але це ще півбіди, — виявляється, що із 350 джерел, понад 25 — фундаментальні підручники, монографії та статті іноземними мовами!

Але це справи давно минулих часів. Нині обласний чиновник, перебуваючи на посаді однієї з депресивних областей в Україні, мабуть, настільки виснажливо напрацювався, що у своїх незчисленних відпустках вирішив, за словами свідків, нашкрябати й докторську дисертацію.

Принаймні про це красномовно свідчить інформація на офіційному сайті Національної бібліотеки Вернадського про те, що Гладуняком видано монографію на тему: “Розвиток системи політичного управління в сучасній Україні”. Робота побачила світ у видавничому домі “Ін Юре” у 2008 році обсягом у 468 сторінок. Але от інша дивина — на офіційному сайті видавництва “Ін Юре” жодної інформації про це видання немає. Тут можна розглядати три версії.

Перша, оптимістична — видання настільки зацікавило юридичну спільноту та інших читачів, що було зметено з прилавків магазинів ще до виходу його у світ. Друга — видання взагалі не виходило у згаданому видавництві. Робити це припущення можемо після спілкування з окремими працівниками вказаного видавництва, котрі такого видання не пам’ятають. Але ми далекі від думки, що високопосадовець може допуститися такої фальсифікації. І тому на думку приходить третя, найбільш реалістична версія — Іван Васильович просто викупив весь тираж особисто. Але ж яка мета? Невже він не бажає, щоб, не дай Бог, жодна душа не долучилась до його геніальних думок та не присвоїла собі? Чи, можливо, він боїться, щоб менше критиканів вступили з ним у полеміку щодо тих чи інших висновків і рекомендацій? Але в будь-якому разі основний принцип науки — доступність наукового твору — на жаль, порушено.

Не вдалося нам також ознайомитись із публікаціями голови облради у правових періодичних виданнях: “Право України”, “Вісник Академії правових наук України”, “Юридична Україна” тощо, бо свої наукові висновки він переважно публікує у виданнях, які становлять другу або ж третю лігу української юридичної періодики.

Відверто хотілося б дізнатись, невже у своїх наукових публікаціях на докторському рівні Іван Васильович справді доводить необхідність незаконної скупівлі лісів та земель для розташування власного палацу під столицею (див. “Як місцеві князьки обзаводяться столичною маєтністю”), не оприлюднювати публічно декларацію про свої доходи, не відповідати на запити засобів масової інформації, здійснювати різні непрозорі бюджетні маніпуляції, порушувати законодавство, провадити недолугу кадрову політику? Невже у цьому справді, на думку пана Гладуняка, майбутнє розвитку системи політичного управління в сучасній Україні?

…З давніх-давен вважалось, що правитель може бути демократичним чи деспотичним, добрим чи суворим, щедрим чи скупим, але неодмінно РОЗУМНИМ! Розум — це та окраса державця, яку завжди цінили його піддані подекуди більше, аніж майнові статки, військову могутність чи шляхетну вдачу. Саме тому і ввійшли в історію як справжні мудреці цар Соломон, Ярослав Мудрий, Володимир Мономах та інші.

Але як тільки розум спробували вимірювати та засвідчувати освітніми та науковими ступенями, серед окремих осіб розпочалася справжня істерія щодо отримання та долучення до своїх державних регалій бодай однієї зі вказаних відзнак. Адже окремі із них переконані, що наявність на візитці напису “кандидат” чи “доктор” будь-яких наук автоматично вводить її власника до касти мудреців.

Олекса Теплий, м. Хмельницький
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Москаль дізнався, хто подарував Могильову «Кадилак»

"Кадилак” Могильову подарувала незаможна людина.

Народний депутат Геннадій МОСКАЛЬ стверджує, що автомобіль “Кадилак” міністру внутрішніх справ Анатолію МОГИЛЬОВУ подарував житель Броварів Сергій РУДЕНКО, який навіть не має власного телевізора.

Про це повідомляє сайт "Народної самооборони".

«РУДЕНКО Сергій Михайлович живе у Броварах, не має ні телевізора, ні квартири, ні машини, не займається бізнесом. Це підставна особа. Це (нібито дарування МВС «Кадилака») - корупційна схема. Хто такий РУДЕНКО Сергій Михайлович? Нічого на нього немає», - сказав Г.МОСКАЛЬ.

Він пояснив, що при купівлі автомобіля існують обов’язкові платежі, які має сплатити покупець. «Якщо ви купили машину, то повинні обов’язково заплатити згідно із законом 3-відсотковий внесок від вартості машини у Пенсійний фонд. І чомусь у Пенсійний фонд не РУДЕНКО платить, а платить Управління ДАІ Київської області! І всі інші платежі платить ДАІ. Де логіка тоді?», - висловив подив депутат.

На думку Г.МОСКАЛЯ, “цими вигадками про нібито дарування Міністерству внутрішніх справ автомобіля вартістю близько 1 млн. гривень можна обдурити хіба що якусь бабцю, але не міністра внутрішніх справ опозиційного уряду, який працював багато років в міліції”.

«Можливо, і треба було купити цей автомобіль. Я ж не говорю, щоб міністр внутрішніх справ їздив свого колегу з Ізраїлю зустрічати на «Жигулях» першої моделі. Але зробіть це нормально, відкрито і прозоро», - зауважив він.

Г.МОСКАЛЬ навів приклад з купівлею дорого автомобіля для Міністерства юстиції, коли міністр Олександр ЛАВРИНОВИЧ одразу ж після виникнення скандалу повернув автомобіль. «Він набрав собі «плюсів» і показав себе як державний службовець і розумний керівник… І він вийшов з цієї ситуації з високо піднятою головою і високим авторитетом. А МОГИЛЬОВ тільки чекає тієї розв’язки. А вона наступить скоро. Якщо ми вже взялись, ми доведемо справу до кінця і нехай суспільство вже дізнається, що це брехня», - сказав Г.МОСКАЛЬ.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерт вважає, що скандал з виходом Тігіпка з уряду Азарова неминучий

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ вважає, що найближчим часом можна очікувати загострення суперечностей усередині урядової команди, яке позначиться відставкою віце-прем`єр-міністра України Сергія ТІГІПКА унаслідок непереборних розбіжностей у питанні економічних реформ у країні.

Про це йдеться у переданому агентству УНІАН коментарі О.ГОЛОБУЦЬКОГО щодо ініціативи КПУ відправити С.ТІГІПКА у відставку.

«Скандал з виходом ТІГІПКА з уряду АЗАРОВА неминучий. Тільки з такого майданчика лідер «Сильної України» зможе увійти до виборчого процесу і забезпечити прийнятні результати для своєї партії. Це означатиме, що обов`язково прозвучать тези щодо непереборних суперечностей усередині уряду, неготовності влади до повноцінних і послідовних реформ, домінування принципів політичної доцільності і соціального популізму в мотивації діяльності Кабінету міністрів», - переконаний експерт.

На думку О.ГОЛОБУЦЬКОГО, такий сценарій має певні ризики і для самого С.ТІГІПКА, який може «видихатися» на стадії місцевих виборів, не зберігши свій рейтинг до парламентських виборів.

«У разі, якщо ТІГІПКО виступить з демаршем сьогодні, зробивши ставку на місцеві вибори, він ризикує «упустити» свій рейтинг до виборів парламентських, оскільки підтримувати віртуальними методами мотивацію виборця, що коливається, до нескінченності неможливо. У цьому випадку ТІГІПКО може повторити долю ЮЩЕНКА, перетворившись на чергове велике ідеологічне розчарування», - вважає О.ГОЛОБУЦЬКИЙ.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Януковичу пишуть лист про «парадоксальну ситуацію» у Харкові

Активісти «Зеленого фронту» готують відкритий лист до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, в якому має намір детально описати події останніх днів у Харкові, – затримання представників організації, обшук у гаражі одного з активістів "Зеленого фронту" Андрія ІЛЬГОВА і вилучення правоохоронцями агітаційних листівок.

Про це представники «Зеленого фронту» заявили сьогодні в прес-центрі ІА «МІСТ-Харків».

«Склалася парадоксальна ситуація в місті Харкові. Якщо ви зібралися з друзями пройти вулицею Сумською, і вас у кількості більш як 10 осіб, вас можуть затримати співробітники ППС, включаючи спецпідрозділ «Беркут», за несанкціонований мітинг», - говорить активіст «Зеленого фронту» Сергій ЧЕТВЕРТИКОВ.

Активісти зазначають, що міліція поводилася із затриманими «непогано», і правоохоронці навіть пояснювали, що вони «люди підневільні» і «виконують накази згори».

«Зеленофронтівці» говорять, що відповіддю на незаконні, на їхню думку, дії міліції стане лише активізація протестної діяльності.

«Якщо затримали двох – вийшли 30, якщо затримали 30, виходитимемо в кількості 300 осіб, не схаменуться, виведемо 3 тисячі», - говорить С.ЧЕТВЕРТИКОВ.

За словами активістів «Зеленого фронту», до них вже телефонують добровольці, які пропонують свою допомогу в роздачі листівок «Велика брехня».

Як нагадує ІА «Міст-Харків», 2 вересня співробітники «Беркута» і співробітники МВС у Харкові затримали сімох активістів «Зеленого фронту», які роздавали листівки «Велика брехня», і відвезли їх на дві години до Дзержинського райвідділу міліції.

31 серпня міліція обшукала гараж А.ІЛЬГОВА – за словами правоохоронців, шукали вибухівку, а знайшли і вилучили агітаційні листівки під назвою «Велика брехня», присвячені Михайлу ДОБКІНУ і Геннадію КЕРНЕСУ. Зокрема, в листівках йдеться про невиконані обіцянки влади.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Хто організував куточки Партії регіонів у школах? (ФОТО)

На Дніпропетровщині до початку навчального року оголосили, що встановлюють у середніх школах куточки Януковича «Україна для людей». Чи гарантують вони всенародну любов?..

1 вересня з Дніпропетровська на фотосервіс УНІАН надійшли фотографії з свята першого дзвінка.

Фото стенду Партії регіонів в дніпропетровській школі номер 134 болісно нагадували антураж офісу правлячої партії або рімейк радянського куточка Леніна (на вибір – Брежнєва, Андропова, Черненка). Журналісти цей стенд назвали куточком Януковича...


Як з`ясувалося, Дніпропетровська облдержадміністрація ще до початку навчального року оголосила про те, що збирається встановити в середніх школах стенди з програмою Віктора Януковича «Україна для людей».

«Одним з основних напрямків діяльності в галузі освіти є проведення цілеспрямованої просвітницької роботи серед учнівської і батьківської громадськості, - зазначив у повідомленні для ЗМІ перший заступник начальника Головного управління освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації Леонід Олефір. - З цією метою в усіх навчальних закладах області необхідно створити постійно діючий стенд під назвою «Україна для людей», в якому висвітлюватимуть основні напрями діяльності Президента, Кабміну, Дніпропетровської ОДА, облради, органів місцевого самоврядування, питання реалізації державної політики у сфері освіти, аналізувати соціально-політичні проблеми розвитку українського суспільства. На стенді слід обов`язково розмістити портрет і програму дій президента».

Також зазначалося, що наявність стенду враховуватиметься при серпневому прийомі шкіл. (Для необізнаних пояснюєм: серпневий прийом-огляд шкіл – це свого роду іспит на готовність школи до нового навчального року, для вчителів і директора серйозне нервування). Інформація тоді не пройшла непоміченою для журналістів. І судячи з усього, взята до виконання вчителями.


Наш дніпропетровський кореспондент повідомив, що такі куточки є в кількох школах міста, хоча відверто педагоги про реалізацію вказівки обласної адміністрації не говорять.

Ми вирішили передзвонити панові Олефіру до Дніпропетровська.

– Чи встановлені президентські куточки в усіх школах області? - поцікавилися ми. – І чи стала ваша ініціатива з облаштування президентськими стендами шкіл Дніпропетровська загальнонаціональною?

– Я не знаю, чи стала вона загальнонаціональною. Але в нас створені звичайні інформаційні стенди, де розміщена інформація для внутрішнього вживання, - пояснив пан Олефір.

– Що таке «внутрішнє вживання»?

– Це життя школи, району, області, в тому числі й України.

– Але на стенді школи, судячи з фотографій, розміщені матеріали Партії регіонів.

– Цього не може бути, я попросив би ЗМІ не перекручувати інформацію, – закінчив розмову пан Олефір.

Прокоментувати побачені нами партійні стенди ми попросили ще одну співробітницю Дніпропетровської ОДА.

– Кожна школа області створює куточок державності, де на свій розсуд виставляє методичні інформаційні матеріали. Кожна школа виходить із своїх міркувань, ми не створили інструкцію, не висували вимог – запевнила нас у коментарі завідувачка відділом освіти Дніпропетровської ОДА Наталія Овчаренко.

Наші собкори в обласних центрах зв`язалися з відділами народної освіти в Луцьку, Одеській області, Львові з питанням, чи одержували вони інструкцію з Києва щодо створення партійних стендів. Регіональні чиновники від освіти про такі вказівки ніби як не чули.

Ми не стали добивати питаннями шкільних вчителів із цієї школи – поберегли їх нерви. Все-таки рідкісному вчителеві спаде на думку замість гімну, прапора вішати партійні матеріали. Не страчувати ж за виконання ініціатив вищого керівництва.

Невже все повертається?..

Коли я була в другому класі, пам`ятаю відкриття з`їзду КПРС, виступ піонерів. Стоячи на трибуні, школярки з ідеальними бантами читали спеціально написаний вірш, в якому було персональне звернення до дорогого Леоніда Ілліча. Леонід же Ілліч кліпав очима і щось жував. Можливо, льодяник, який запропонував йому голова ЦК якої-небудь сусідньої республіки. Дівчинка була дуже щира. Я тепер зрозуміла, як виготовляють таких дівчаток. Дівчатками, які з пелюшок славословлять владі, не народжуються, ними стають під час навчально-виховного процесу.

Якщо, звичайно, такий процес правильно організувати.

Хоча виховний процес – справа тонка, а президентські куточки навряд чи гарантують всенародну любов до головного персонажа куточка.

Маша Міщенко

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Медведєв доручив МЗС і розвідці стежити за Україною і НАТО

Президент РФ Дмитро МЕДВЕДЄВ дав доручення дипломатичному корпусу і розвідувальним службам відстежувати розвиток відносин України і НАТО.

Про це пише газета «Дзеркало тижня» з посиланням на джерело.

«Вірогідною причиною подібного рішення є той факт, що статус позаблоковості, якого дотримується Україна, має невизначений міжнародно-правовий зміст.

При цьому Україна і далі виконує Річні національні програми співпраці з Північноатлантичним альянсом», - відзначає видання.

Газета нагадує, що стаття 11-а закону України «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики» констатує, що наша країна є «європейською позаблоковою державою». Як пояснює закон, дотримання цієї політики означає «неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі в удосконаленні й розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивного партнерства з Організацією Північноатлантичного договору та іншими військово-політичними блоками з усіх питань, що представляють взаємний інтерес».
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Комітет захисту журналістів запитує у Генпрокуратури, що коїться в Коломиї

“Комітет захисту українських журналістів висловлює занепокоєння тиском, який здійснює Коломийська міська рада (Івано-Франківська обл.) на газету “Коломийський вісник”, і висловлює рішучий протест проти дій місцевих чиновників, які намагаються позбавити редакцію приміщення, яке вона займає більш ніж 20 років”, - йдеться в зверненні Комітету, переданому УНІАН.
КЗУЖ розцінює такі дії державних службовців, наголошується в документі, “як протиправні, і як брутальний замах на свободу слова”.

У Зверненні також говориться, що кілька днів тому директор Коломийського міського комунального підприємства з експлуатації житла В.Михайлищук надіслав до редакції газети “Коломийський вісник” листа з пропозицією підписати новий договір оренди приміщення. Згідно з ним, виданню запропоновано звільнити перший поверх будівлі, а 22 березня ц.р. Господарський суд Івано-Франківської області порушив провадження у справі за позовом того ж КП до редакції “Коломийського вісника” щодо “усунення перешкод в користуванні нежитловим приміщенням шляхом його звільнення”. Судове засідання у цій справі відбудеться 10 вересня ц.р.

Комітет захисту українських журналістів закликав Генеральну прокуратуру, Міністерство внутрішніх справ, Адміністрацію Президента розібратися із порушниками законодавства, що чинять тиск та перешкоди у роботі газети “Коломийський вісник”, і доповісти громадськості про вжиті заходи.
Як повідомляв УНІАН, 23 березня ц.р. в місті Коломиї було здійснено замах на життя головного редактора газети “Коломийський вісник” Василя Дем`яніва. Лише за збігом обставин він залишився живим.

Як інформує юридична служба КЗУЖ, відповідно до Закону України “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів” будівля, яку займає “Коломийський вісник”, у встановленому порядку передана редакції для здійснення виробничої діяльності у безстрокову оренду, а Закон України “Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок”, що набув чинності у травні ц.р., фактично забороняє виселення редакцій з приміщень, де вони перебувають.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Луганську поклали квіти до пам'ятника жертвам ОУН-УПА

У Луганську відбулася церемонія покладання квітів до Пилону Слави, Могили Невідомого солдата і пам`ятника жертвам ОУН-УПА з нагоди 65-річчя завершення Другої світової війни і 67-ї річниці звільнення Луганської області від нацистів.

Як передає кореспондент УНІАН, у церемонії взяли участь близько 350 чоловік: керівництво області, а також представники міст і районів, козачих, ветеранських і громадських організацій. Також у покладанні квітів взяли участь заступник міністра освіти і науки України Ірина ЗАЙЦЕВА і народний депутат Володимир ЛАНДИК.

За інформацією Управління з питань внутрішньої політики і зв`язків з громадськістю облдержадміністрації, Луганська область була захоплена фашистами в липні 1942 року. До обласного центру ворожі війська увірвалися 17 липня 1942 року. Місто Луганськ було звільнене від фашистських загарбників тільки 14 лютого 1943 року, воно перебувало в окупації 212 днів. До березня 1943 року було звільнено 29 районів області, а у вересні територія області була повністю очищена від загарбників.

За час окупації на території області німецько-фашистською владою було вбито близько 100 тис. чол. Більш як 70 тис. жителів області були вивезені на примусові роботи до Німеччини.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

'Газові ігри' України з Росією

Уряд Миколи Азарова сподівається переглянути домовленості про постачання газу, укладені з Росією за часів прем’єрства Юлії Тимошенко.

За словами чинного глави Кабінету міністрів, Україна не буде працювати за цими домовленостями: "Ми з Росією дуже наполегливо, як партнери, як товариші, ведемо переговори, щоби переглянути договір про умови постачань на 10 років. … Якщо наш заклик не почують, доведеться шукати інші механізми, але ми з цим договором 10 років працювати не будемо".

За словами пана Азарова, домовленості, укладені у січні 2009 року, є вкрай невигідними для України, натомість у Росії цей документ вважають "прекрасним".

Наприкінці серпня пан Азаров виступив з подібною ж заявою, наголосивши, що попри знижку у 100 доларів за 1 тисячу кубометрів, якої за підсумками так званих "харківських домовленостей" досягла чинна влада, ціна на газ, який надходить з Росії, лишається для України невигідною.

Якщо наш заклик не почують, доведеться шукати інші механізми, але ми з цим договором 10 років працювати не будемо.
Микола Азаров

За даними Мінекономіки, у третьому кварталі 2010 року НАК "Нафтогаз України" імпортує газ за ціною у 248,72 долари за тисячу кубометрів; це нижче, ніж у першому (305,68 доларів), але більше, ніж у другому (232,86 доларів).

Ні - шантажу

Пан Азаров відкинув припущення про те, що Україна може спробувати шантажувати Росію питанням про вступ до Світової організації торгівлі, домагаючись знижки на газ: "Ми не будемо займатися шантажем… Ми ніколи цим не займалися".

Нині триває підготовка Росії до приєднання до СОТ, тоді як Україна вже є членом цієї організації. Однією з умов вступу до СОТ є згода вже існуючих членів об’єднання та розв’язання усіх економічних суперечностей із ними.

Путін: ну, куди ж ще?

Раніше російський прем’єр Владімір Путін в інтерв’ю ЗМІ сказав, що вважає достатньою ту знижку, яку вже отримала Україна.

"Ми продаємо Україні газ за європейською формулою ціни. А зараз ще зробили знижку – від європейської ціни скинули сто доларів. Ну, куди ще? І так досить", - сказав він.

Пан Путін також наголосив, що це була компенсація за російську військову базу, але сказав, що це – "занадто дорога ціна".

Ми продаємо Україні газ за європейською формулою ціни. А зараз ще зробили знижку – від європейської ціни скинули сто доларів. Ну, куди ще? І так досить.
Владімір Путін

Російський прем’єр також пояснив причини, які змусили Москву піти на такий крок. Це, по-перше, питання стратегічного характеру: "Російська Федерація зацікавлена у своїй присутності там (у Криму та Севастополі – прим.ред.) ще на тривалий час".

По-друге, це, за словами пана Путіна, зміцнює довіру між двома державами, а по-третє, це є "у значній мірі підтримка України. … Ми вважаємо, що це внесок у майбутнє. У майбутнє російсько-українських відносин".

У квітні українська влада погодилася на продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Криму в обмін на знижку на газ у 100 доларів за тисячу кубометрів. Опозиція назвала це "здачею національних інтересів", а влада – своїм здобутком.

Політолог: заяви Азарова – це крок до Росії

Це така гра, яка по формі виглядає конфліктом, а по суті фактично йдеться про те, що уряд уже готовий до того, щоби погодитися на об’єднання активів "Нафтогазу" і "Газпрому".
Політолог

Політолог Вадим Карасьов в інтерв’ю Бі-Бі-Сі назвав ініціативи пана Азарова кроком назустріч Росії, зокрема, і до можливого злиття "Газпрому" та НАК "Нафтогазу України".

На думку аналітика, у такий спосіб чинна влада ще раз прагне заявити, що вважає угоди, укладені пані Тимошенко "грабіжницькими", і саме цим пояснюється необхідність підвищувати зараз тарифи та ухвалювати інші непопулярні рішення.

Окрім того, це, за словами пана Карасьова, є підготовкою до злиття "Нафтогазу" та "Газпрому", зокрема, злиття позиціонується як можливість переглянути попередні невигідні контракти.

При цьому політолог не прогнозує жодних конфліктів між Росією та Україною з цього питання: "Це така гра, яка по формі виглядає конфліктом, а по суті, фактично йдеться про те, що уряд уже готовий до того, щоби погодитися на об’єднання активів "Нафтогазу" і "Газпрому".

Наприкінці серпня голова правління російського "Газпрому" Алєксєй Міллєр сказав, що таке об’єднання компаній дозволить населенню України отримувати газ за внутрішньоросійськими цінами.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Наливайченко: потрібна компенсація жертвам режиму

Колишній голова СБУ Валентин Наливайченко, який тепер очолює громадський рух "Оновлення країни", заявив під час радіопрограми Української служби Бі-Бі-Сі, що держава повинна виплатити компенсацію родичам жертв тоталітарного режиму, які загинули в концтаборах або в результаті Голодомору.

Валентин Наливайченко у студії Бі-Бі-Сі в Києві

На думку пана Наливайченка, найбільшу загрозу для національної безпеки України становить корупція і брак реформ і, якщо не позбутися "совкової системи влади", то "повернеться кадебізація".

Пан Наливайченко заявив на форумі руху "Оновлення країни" у суботу, що його сила не буде підтримувати БЮТ, але не виключив співпраці з Яценюком і Гриценком.

У розмові з Фіделем Павленком під час п’ятничної програми Бі-Бі-Сі пан Наливайченко також розповів як СБУ затримувало в Україні російських шпигунів.

В. Наливайченко: Три роки, поки я керував СБУ, мої переконання були такими. По-перше, декадебізація відомства, по-друге, українізація і по-третє, найголовніше, – це зміна законодавства - обмеження функцій спеціальної служби України відповідно до європейських стандартів: контррозвідка і боротьба з тероризмом, де дійсно потрібні озброєні та спеціально навчені підрозділи. На тому все – закінчити розмови про час КДБ, про те чи “слухають”, чи контролюють журналістів, чи профілактують громадян за громадські акції. Потрібно остаточно заборонити все це на законодавчому рівні.

Бі-Бі-Сі: Очевидно, ці реформи вам до кінця не вдалося реалізувати, бо вже зараз лунають звинувачення на адресу СБУ, що вона повертається до періоду кадебізації. Журналісти знову скаржаться на стеження, хоча керівництво СБУ це і спростовує, але у пересічного громадянина виникають підозри, що Служба безпеки України все ж таки займається чимось таким, чим не повинна була б займатися.

Найголовніше, що архіви ми дійсно відкрили і цей процес вже є незворотнім... Ми не вибирали фрагменти історії, ми підійшли до цього не як історики, а як нормальні люди у нормальній правовій державі: злочини проти людяності не можуть бути прихованими, в тому числі Голодомор та репресії.
В. Наливайченко

В.Наливайченко: Повністю згоден з вами, мене обурює, тепер вже як простого громадянина України, що мовчить парламентський комітет. Це профільний парламентський Комітет з питань національної безпеки і оборони, який за законодавством України відповідає за контроль і за те, щоб СБУ йому звітувала: про успіхи, недоліки, звинувачення, помилки в роботі. Але я не чую голосу фахового комітету. А коли працював я, всі три роки: ми ще півкроку не встигли зробити, а мене постійно викликали, народні депутати та голова комітету вимагали пояснень.

Бі-Бі-Сі: Анатолій Гриценко теж позиціонує себе як патріот, свідомий українець, який прагне досягнення тих самих цілей (принаймні у своїй політичній кар’єрі), що декларуєте ви як керівник громадської ініціативи “Оновлення країни”. У вас з ним складні стосунки?


Програти у альтернативному форматі
В. Наливайченко: Ні, в мене нормальне професійне відношення до пана Анатолія. Хоча він голосував проти мого призначення на посаду голови Служби безпеки України. А відтак це дуже сильна і поважна людина. Взагалі я хотів запропонувати панові Анатолію і всім членам парламентського комітету допомогу – у разі потреби організувати громадські відкриті слухання з усіх питань та проблемної діяльності правоохоронних органів. Діяльність міліції в тому числі: чому вона з кийками стоїть проти студентів і чому вмирають молоді люди у райвідділах міліції… Необхідно провести такі слухання в країні, вирішувати питання за питанням. Тут потрібен парламентський комітет, а ми, як громадський сектор, як чесні організації, готові допомогти - давайте діяти.

Бі-Бі-Сі: "У багатьох складається враження, що в кожної політичної сили чи бізнес-угруповання є компромат на своїх опонентів. – пише на сайті слухачка Бі-Бі-Сі. - Це цілий пласт, інше життя "еліти". І ця інформація використовується проти опонента у потрібний момент. Або ж не використовується - залежно від того, чи зможуть вороги-опоненти домовитися "про ненапад". Тому й не виходить у цій країні сподіватися, що влада очиститься і оновиться, бо як кажуть, "ворон ворону око не виклює". Як би ви прокоментували таку думку?

Усі жертви і родичі жертв злочинів проти людства мають отримати компенсацію від держави. Настав час говорити і про компенсації нашим людям, після того, як вони загинули у концтаборах на нашій території, або після геноциду - Голодомору і під час інших злочинних акцій тоталітарного режиму.
В. Наливайченко

В. Наливайченко: Я ненавиджу в принципі кадебістських методів, в тому числі компромату. Він, повірте мені, в дуже багатьох випадках, у так званих архівах КДБ, потім СБУ, був сфальшований і не відповідав дійсності на 70%. Тому я б питання компромату відкинув і не використовував серед нормальних, порядних, чесних людей. Що стосується влади як такої, то я абсолютно згоден зі слухачкою, я переконаний, що влада має бути оновлена. Люди, які вже декілька разів дискредитували себе у владі, мають піти і дати дорогу молодим і незалежним людям.

Бі-Бі-Сі: За часів вашого перебування в СБУ чи не вперше було відкрито багато архівних документів, які стосувалися важких та трагічних сторінок української історії. Насамперед, мова про Голодомор та національно-визвольні рухи, про сфальсифіковані матеріали щодо діяльності ОУН-УПА. Ви досі відчуваєте якусь професійну і людську гордість за те, що вам вдалося отримати частину документів і з Росії, показати людям?

В. Наливайченко: Найголовніше, що архіви ми дійсно відкрили і цей процес вже є незворотнім. Я наполягав з самого початку на тому, що будь-які кримінальні справи, злочини проти людини або проти людяності не мають права мати гриф “таємно”. Ми не вибирали фрагменти історії, ми підійшли до цього не як історики, а як нормальні люди у нормальній правовій державі: злочини проти людяності не можуть бути прихованими, в тому числі Голодомор та репресії. Багато родичів репресованих громадян не знали де і як отримати інформацію про них. Ми у кожній області, в наших управліннях, в оцифрованому варіанті виставили копії тих справ. Це у вільному доступі - без черг, безкоштовно, на щоденній вільній основі.

Сьогодні треба чітко казати, що всі жертви і родичі жертв злочинів проти людства мають отримати компенсацію від держави. Нагадую приклад, коли ми (мається на увазі держави, які воювали проти Гітлера) добилися після Нюрнберзького процесу компенсації ветеранам війни. Добре, що вони сплачувались німецькими фондами. Настав час говорити і про компенсації нашим людям, після того, як вони загинули у концтаборах на нашій території, або після геноциду - Голодомору і під час інших злочинних акцій тоталітарного режиму.

Бі-Бі-Сі: Але ж відомо, що як тільки з’являються натяки, що будуть саме матеріальні претензії від жертв злочинів сталінського режиму, Росія як спадкоємець Радянського союзу виступає категорично проти. Розпочинається шалена кампанія дискредитації самої ідеї, що голод аж ніяк не був геноцидом проти українського народу. І зараз на політичному рівні знову йде мова про те, аби відмовитися від закону, який визнає голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу. Ви навіть пропонували порушити кримінальну справу проти Дмитра Табачника через заперечення голодомору?

В. Наливайченко: По-перше, цей процес не потрібно політизувати: платити компенсацію за злочини проти людності має не Росія, і не будь-яка інша держава. На той час існував тоталітарний злочинний режим, від нього страждали люди, і концтабори були і на території України, і Росії, і Казахстану. Тому відшкодування жертвам і родичам має взяти на себе кожна держава, на території якої проживають ці люди. По-друге, що стосується голодомору як геноциду, тут інша справа. Вона полягає в тому, щоб віднайти, хто виграв у комерційному плані, отримавши, купивши збіжжя та зерно, яке у примусовому порядку вилучалося в Україні. Саме про ці компенсації говорять фахівці, і я повністю підтримую цю думку. Тому я відкидаю думку, що саме Росія має відшкодовувати: це не так, ні з юридичної, ні з фактологічної точки зору.

Що стосується заяв посадовців, в тому числі того, хто очолює міносвіти, то я просто нагадав, що люди, які заперечують злочини проти людності, причетні до злочинної діяльності. Ані за міжнародним, ані за національним законодавством, злочини геноциду не мають строку давності. Жоден посадовець не має права цього заперечувати або ставити під сумнів. У рішенні українського суду від січня цього року чітко сказано, що голодомор – це був геноцид, і він був організований з метою придушення національно-визвольного руху в Україні.

Бі-Бі-Сі: Пане Валентине, чому ви вирішили створити власну громадську ініціативу, а не пристали до вже існуючих, більш розкручених організацій, які сповідують близьку до вашої ідеологію?

В. Наливайченко: "Оновлення країни" не є чимось відокремленим від жодної патріотичної або демократичної структури чи організації в нашій країні. Ми ні в якому разі не створювали якийсь вождистський або особистий проект. Я пристав до групи однодумців, до молодої команди, яка стоїть на чітких принципах – патріотизму, демократії та принцип правової держави. Обрали назву “Оновлення країни” саме через розуміння, що ні влада, ні опозиція не діяла і не діє в інтересах людей, які живуть у цій країні, не усвідомлюючи навіть суті, перспективи української ідеї і держави .

Бі-Бі-Сі: Ви напевне із зацікавленістю стежили за подіями цього літа, за гучним шпигунським скандалом між США та Росією, що ви про це думаєте?

Загрози національній безпеці країни мають, на жаль, внутрішнє походження. Якщо ми не позбавимось совкової системи влади, корупції, безвідповідальності, пригнічення громадян, повернеться кадебізація. Це одна із найсерйозніших загроз – відсутність реформування та оновлення.
В. Наливайченко

В. Наливайченко: Коли я працював на посаді як фахівець, ми затримували групу високопоставлених офіцерів ФСБ на нашій території, які намагались займатися саме шпигунською діяльністю, нам вдалося затримати їх “на гарячому”. Якщо американським фахівцям вдалося так спрацювати, я так розумію, вони працювали над цією справою декілька років, то я можу лише їх привітати. Це говорить про те, що спецслужба діє ефективно, зупиняє на своїй території шпигунів, які працюють проти безпеки країни і громадян. Мотивація будь-якої національної спецслужби – захистити свого громадянина на своїй території від іноземної спецслужби, не має значення від якої: американської чи російської.

Бі-Бі-Сі: Наскільки є ефективними розвідувальні спеціальні служби інших країн на території України? Принаймні були в часи, коли ви професійно цим займалися.

В. Наливайченко: Професійна відповідь дипломата така – до нас мають територіальні претензії декілька країн. Нашу незалежність і статус півострова Крим не визнає одна з сусідніх держав, це означає, що спецслужби будуть так само працювати проти наших інтересів. Україні потрібно відстоювати незалежність міжнародно-правовими і дипломатичними засобами, а спецслужба на території власної держави має боронити незалежність і боротися проти сепаратизму в усіх його проявах.

Бі-Бі-Сі: А чи веде Україна активну діяльність за своїми межами, заради захисту власних національних інтересів?

В. Наливайченко: Україна не має територіальних претензій до жодної держави. Тому не ведемо і не маємо вести жодної агресивної, ворожої діяльності стосовно наших сусідів. Навпаки, ми зацікавлені у безпечних прозорих та відкритих кордонах для людей, але закритих для злочинності, тероризму і всього того, що загрожує життю наших громадян. Тому моя фахова відповідь – ні, українські спецслужби ніколи так не діяли, і навряд чи мають подібні завдання тепер вже від нового президента.

Бі-Бі-Сі: Зараз з’являються новітні тенденції у діяльності Служби безпеки України, - говорить слухач Бі-Бі-Сі, - чи не вважаєте ви, що СБУ перетворюється на комерційно-політичний інструмент боротьби з політичними опонентами? Бо керує нею справжній бізнесмен, політичний діяч та медіамагнат. Як ви до цього ставитесь?

В. Наливайченко: Не думаю, що це новітні тенденції, тому що засоби і принципи СБУ визначені законом і вони досить відомі. В тому числі там є дуже важливий принцип – відповідальності у своїй роботі перед народом України. Відтак на моє переконання, спецслужба має діяти законно, прозоро і відповідально. Тому коментувати будь-яку дію СБУ в першу чергу має її прес-служба. Інформація має бути доступною, якщо вона не підлягає обмеженню в доступі законом, і аж ніяк не посадовою особою. Щодо конфлікту інтересів, законодавство чітко визначає, що коли ти вступаєш на держслужбу, ти не маєш права брати участь у жодній комерційній діяльності, то так і має відбуватися. Контролювати це законодавство має, по-перше, генеральна прокуратура, по-друге, парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони, якому СБУ підзвітна, і по-третє, СБУ підпорядкована президентові. Всі кадрові рішення, які він приймає, – це виключно його компетенція.

Бі-Бі-Сі: Які, на вашу думку, найбільші загрози національній безпеці України існують зараз?

В. Наливайченко: Загрози національній безпеці країни мають, на жаль, внутрішнє походження. Якщо ми не позбавимось совкової системи влади, корупції, безвідповідальності, пригнічення громадян, повернеться кадебізація. Це одна із найсерйозніших загроз – відсутність реформування та оновлення.

Я сам киянин, і коли сьогодні повідомляють, що буде відключена вода у Києві, бо якийсь канал не заплатив якомусь “енерго”…. Я хотів би уявити, як в будь-якій європейській країні, наприклад, у Відні, повідомляють, що, мовляв, шановні жителі, у вас завтра відключать воду, тому що хтось там не заплатив за електрику. На наступний день не буде ні мерії, ні так званої міської ради. Ось в чому загроза національній безпеці, бо це наше розуміння і наше бачення того, що відбувається.

Радянська система та інфраструктура себе вже вичерпала, вона не має майбутнього, але, на жаль, ані влада, ані уряд не займаються саме цими питаннями. Щодо зовнішніх загроз, то і фахівці, і ваша аудиторія мають бути обізнані, що ми не позбавлені жодних глобальних загроз. І маємо це враховувати у власних стратегіях, у вибудовуванні сил та засобів, які є в наявності. Три найбільші чинники –це нелегальна міграція, транскордонна злочинність та все, що пов’язано з недопущенням на нашу територію тероризму.

І повертаючись до внутрішнього чинника, - це безумовно, корупція, як похідна радянської системи управління та влади, де хабар і чиновник – є цар та Бог, де все перевернуто з ніг на голову.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/