зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

28.04.10

Делегація РФ в ПАРЄ вимагає виправити викривлення в англійському перекладі слів Януковича про Голодомор

Російська делегація в ПАРЄ направила офіційного листа керівництву Асамблеї, в якому просить відреагувати на спотворення при перекладі англійською виступу на сесії ПАРЄ Президента України Віктора Януковича.

Як повідомив журналістам глава російської делегації в ПАРЄ, голова міжнародного комітету Державної Думи Костянтин Косачев, напередодні запланованого на середу обговорення питання про причини масового голоду в 30-х роках минулого століття в колишньому СРСР і, зокрема, в Україні, на офіційному сайті ПАРЄ перекладі англійською з'явився текст відповіді Януковича на одне із запитань, заданих йому на засіданні Асамблеї щодо того, чи вважає він геноцидом Голодомор в Україні.

"У своєму листі ми звертаємо увагу голови ПАРЄ на те, що напередодні обговорення цього питання стався несподіваний, що важко і, м'яко кажучи, навіть скандальний поворот у цьому питанні", - зазначив Косачов.

Він пояснив, що в англійській версії Янукович нібито сказав, що "його уряд не може дати відповідь на запитання, чи був Голодомор геноцидом українського народу", тобто був спотворений вислів Президента України з точністю до навпаки.

"На думку російських парламентаріїв, це є не просто технічним проколом, а усвідомленою спробою ввести в оману членів Асамблеї напередодні майбутнього в середу обговорення даного питання", - зауважив Косачов.

Він повідомив, що у своєму офіційному зверненні до керівництва ПАРЄ російська делегація пропонує "негайно відновити автентичний переклад на офіційному сайті ПАРЄ, а також провести службове розгляд причин того, що відбулося".

Як повідомлялося, Янукович на сесії ПАРЄ в Страсбурзі заявив, що вважає несправедливим називати Голодомор 1930-х років геноцидом українського народу.

"Визнавати Голодомор як факт геноциду щодо того чи іншого народу ми вважаємо, це буде неправильно, це буде несправедливо. Це була спільна трагедія народів, які колись входили в єдиний Радянський Союз", - сказав він.

У Держдумі РФ похвалили Януковича за «конструктивний підхід»

Державна дума Росії вітає конструктивний підхід Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА до історичних проблем.

Як повідомили УНІАН у прес-службі політичної партії «Єдина Росія», про це сказав спікер Держдуми РФ Борис ГРИЗЛОВ, коментуючи роботу сесії ПАРЄ в Страсбурзі.

«Тільки об`єктивність і вміння чути один одного відкривають шлях до співпраці. Й ми вітаємо новий конструктивний підхід до історичних проблем, який був представлений учора в Страсбурзі Президентом України Віктором ЯНУКОВИЧЕМ», - сказав Б.ГРИЗЛОВ.

За його словами, «тривають спроби використовувати можливості ПАРЄ для проведення антиросійської політики».

«Для окремих делегацій вони стали самоціллю. Таке ставлення з боку деяких парламентаріїв до своїх завдань на майданчику ПАРЄ гідне засудження», - впевнений Б.ГРИЗЛОВ.

Водночас, зі свого боку, російські парламентарії завжди відкриті для змістовного діалогу, побудованого на фактах і на історичній правді, а не на емоціях, запевнив Б.ГРИЗЛОВ.

Як повідомляв УНІАН, 27 квітня відповідаючи на запитання депутатів ПАРЄ в Страсбурзі В.ЯНУКОВИЧ заявив, що Голодомор не можна визнавати геноцидом.

«Це були наслідки сталінського тоталітарного режиму, ставлення до людей», - сказав В.ЯНУКОВИЧ.
«Але визнавати Голодомор як факт геноциду того чи іншого народу, ми вважаємо, буде неправильно, несправедливо. Це була трагедія, спільна трагедія держав, які входили до СРСР», - додав він.

Експерт: Янукович поставив у незручне становище США і Польщу

Директор міжнародних програм Центру Разумкова Михайло Пашков вважає, що вчорашня заява Президента України Віктора Януковича (на фото) про Голодомор, поставило в незручне становище ті країни, які визнали Голодомор геноцидом українського народу. Про це М.Пашков сказав у коментарі кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ.

"Це свого роду контроверсійна заява, вона має неоднозначний характер. Адже справді ряд країн - США, Польща, країни Балтії, Угорщина, Мексика, ряд інших країн - визнали Голодомор геноцидом за наполяганням України. І це ставить наших партнерів у незручне становище", - наголосив М.Пашков.

"І це свідчить багато в чому про те, що, скажімо, зовнішня політика України значно залежить від внутрішньої політичної кон'юнктури, і можливого коливання, хитання, зміни позицій. І це навряд чи можна підтримувати. Це свідчить про те, що Україна у цьому випадку виступає непослідовним і непрогнозованим партнером. І це, я думаю, навряд чи позначиться позитивно на міжнародному іміджі країни", - зазначив він.

Нагадаємо, напередодні на сесії ПАРЄ у Страсбурзі Президент України заявив, що Голодомор був трагедією всіх народів, що входять до складу Радянського Союзу. За його словами, Голодомор був і в Росії, в Україні, в Білорусі. "Цю обставину визнали у всіх країнах, де був голод. Визнавати Голодомор як геноцид того чи іншого народу неправильно і несправедливо", - зазначив В.Янукович.

Водночас Голодомор визнали геноцидом Австралія, Грузія, Естонія, Еквадор, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, США, Угорщина, а також Ватикан як окрема держава.

Горбаль пояснив, чому проголосував за угоду по ЧФ Росії

Голова Львівської ОДА Василь Горбаль зазначив, що з повагою ставиться до позиції Львівської обласної ради та зокрема її голови Мирослава Сеника щодо перебування Чорноморського флоту Росії в Україні.

Про це голова Львівської ОДА Василь Горбаль зазначив у коментарі ZAXID.NET .

Водночас, Василь Горбаль наголосив, що має свою власну думку, яка збігається із позицією Президента України.

Голова Львівської ОДА Василь Горбаль зазначив, що у нього відбулась робоча зустріч із головою Львівської обласної ради Мирославом Сеником, під час якої вони обговорили події, які відбулись вчора у Києві у Верховній Раді та під її стінами. "Є різна оцінка стосовно голосування депутатів. Але хочу наголосити, що ми маємо навести порядок, щоб у нас не відбувалась дискредитація законодавчого органу. Думаю, що фани ФК "Карпати" поводять себе толерантніше", – зазначив Василь Горбаль.

Відповідаючи на запитання стосовно того, що своїм голосуванням по ЧФ Росії він зігнорував позицію представницького органу Львівщини, який відображає позицію населення регіону, Василь Горбаль повідомив, що зараз на його замовлення відбувається вивчення громадської думки Львівщини із різних питань. "Я хочу знати думку населення", – наголосив Василь Горбаль.

Голова Львівської ОДА додав, що зі свого боку робитиме все для того, щоб працювати на розвиток області і не допускатиме конфронтації із Львівською обласною радою. "Я не є прихильником того, як відбувалось голосування по бюджету на 2010 рік. Має бути кваліфіковане обговорення, але ми на місці маємо надзвичайно наполегливо над цим працювати, що я і робитиму", – додав Горбаль.

Нагадаємо, учора Верховна Рада України ратифікувала угоду про розміщення Чорноморського флоту на території України. За відповідний законопроект у парламенті 27 квітня проголосувало 236 народних депутатів, серед яких регіонал Василь Горбаль. 23 квітня Львівська обласна рада на 48 позачерговій сесії прийняла звернення щодо недопустимості продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму.

Україна стала сферою державних інтересів Росії, - експерти.

Харківські угоди між Президентами Віктором Януковичем та Дмитром Медведєвим та ратифікація продовження терміну перебування ЧФ РФ в Криму свідчать про то, що Україна стала сферою державних інтересів Росії. Таку думку висловив академік НАНУ Мирослав Попович, передає "Політична думка".

"І це ще не все. Далі візьмуться за авіапром, атомну енергетику тощо. Регіонали заявляли під час виборчої кампанії, що прийдуть і наведуть порядок. Ми бачимо ці методи наведення порядку. І при Юлії Тимошенко не було грошей, і при них немає грошей. Треба десь брати кредит, бо нічого іншого вони придумати нездатні... Зараз ми маємо підтримати ініціативи опозиції і чинити спротив такій політиці влади", - наголосив академік.

Письменник Андрій Курков зазначив, що здавати національні інтереси росіянам почав ще Президент Віктор Ющенко. "Тепер пішла повна здача національних інтересів уже командою В.Януковича. Хоча, економічна незалежність України, як це не дивно, лежить в площині кількох українських олігархів, які не зацікавлені у російських інвестиціях, але зацікавлені у дешевому російському газі", - підкреслив письменник.

Ще один письменник Юрій Андрухович вважає, що здачу України може зупинити тільки громадянський спротив. "Коли у центрі міста збираються як мінімум 300 тис. громадян, які не задоволені цією ситуацією, то все ще можна змінити. Це вже можна навіть назавтра зробити і зупинити цей кошмар. Позачергові вибори навряд чи врятують ситуацію. По-перше, регіонали на них не підуть. По-друге, опозиція має напевно знати, що отримає перемогу. Зараз, доки вона роз'єднана, говорити про це важко", - вважає Ю.Андрухович.

А співачка Марія Бурмака впевнена, що навіть виборці В.Януковича не голосували за здачу національних інтересів. "Влада недооцінює народ. Уже почалися мітинги, народні спротиви. Якби ще опозиція об'єдналася, то нам вдасться це зупинити... Ми не маємо допустити киргизький варіант і тут багато залежить від опозиції", - резюмувала співачка.

Наливайченко зрозумів, що Януковичу не потрібна незалежність

Колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко вважає, що чинна влада не здатна захистити національні інтереси країни після рішення Верховної ради про ратифікацію угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Наливайченка.

"Зухвале, без врахування думки власного народу, рішення в парламенті показало, що ця влада нездібна захистити національні інтереси. Більше того, вони не цінують український суверенітет і не розуміють того, що незалежність України, прийнята в 1991 році на всеукраїнському референдумі всім українським народом, не підлягає перегляду", - передає прес-служба слова Наливайченка.

На його думку, весь український політикум у вівторок продемонстрував нездатність відстояти незалежність і цілісність України.

Наливайченко вважає, що єдиною гарантією національного суверенітету може стати лише активна цивільна позиція кожного українця.

В Україні зараз все йде за найгіршими сценаріями

Про це заявили відомі українці сайту «Політична думка».

Зокрема, письменник Юрій АНДРУХОВИЧ, коментуючи вчорашні події у Верховній Раді, зазначив, що “це той момент, ті події, коли слів немає. Ми переконуємося, що в Україні все йде за найгіршими сценаріями і що ми маємо поставитися до цього жорсткіше”.

Хоча, на його думку, “шансів на порятунок країни у нас все менше і менше. Є якесь драматичне усвідомлення того, що щось відбувається погане, і я не знаю, де вони зупиняться. Відбувається цілковите розчинення українського в організмі російському”.

Як зазначив Ю.АНДРУХОВИЧ, єдине, що його ще дивує, чому Президент Віктор ЯНУКОВИЧ не перестає говорити про євроінтеграцію України. “Його поведінка на здачу України Росії наскільки очевидна, що я не розумію його риторику про євроінтеграцію. Треба уже відверто й говорити про це”, - зазначив він.
На думку Ю.АНДРУХОВИЧА, вихід з цієї ситуації дуже простий: “коли у центрі міста збираються як мінімум триста тисяч громадян, які не задоволені цією ситуацією, то все ще можна змінити”. Він вважає, що позачергові парламентські вибори навряд чи врятують ситуацію. “По-перше, регіонали на них не підуть. По-друге, опозиція має напевно знати, що отримає перемогу. Зараз, доки вона роз`єднана, говорити про це важко”, - підкреслив письменник.

У свою чергу співачка Марія БУРМАКА назвала останні події небезпечними. “Останнім часом влада демонструє дуже небезпечні симптоми. Віддають усе абсолютно, не рахуючись з громадянами. Я впевнена, що навіть виборці ЯНУКОВИЧА не голосували за те, аби здавати національні інтереси. Влада це робить нахабно і швидко”, - зазначила вона.

Водночас, на її думку, громадяни навряд чи дозволять це робити далі. “Влада недооцінює просто народ. Уже почалися мітинги, народні спротиви. Якби ще опозиція об`єдналася, то нам вдалося б це зупинити”, - сказала М.БУРМАКА, додавши, що не такі вже українці зневірені, як усім здається.
Академік Мирослав ПОПОВИЧ висловив переконання, що харківські угоди засвідчили, що Україна стала сферою державних інтересів Росії. “І це ще не все. Далі візьмуться за авіапром, атомну енергетику тощо. Регіонали заявляли під час виборчої кампанії, що прийдуть і наведуть порядок. Ми бачимо ці методи наведення порядку”, - зазначив він.

М.ПОПОВИЧ впевнений, що “зараз ми маємо підтримати ініціативи опозиції і чинити спротив такій політиці влади”.

Між тим письменник Андрій КУРКОВ зазначив, що “здавати національні інтереси на російську сторону почав ще Віктор ЮЩЕНКО. Тепер пішла повна здача національних інтересів уже командою ЯНУКОВИЧА”.
Хоча, його думку, “економічна незалежність України, як це не дивно, лежить у площині кількох українських олігархів, які не зацікавлені у російських інвестиціях, але зацікавлені у дешевому російському газі”. А.КУРКОВ вважає, що події у ВР означають, що команда В.ЯНУКОВИЧА не може утримати владу і економічний порядок в країні без Росії. “Крім того, вони відчули, що не мають сильної опозиції. Бо та увесь час свариться”, - зазначив письменник, додавши, що народ мусить самоорганізуватися і реагувати на дії влади відповідно.

У Криму вимагають імпічменту Януковичу

Кримські організації Української народної партії, УРП "Собор", Конгресу українських націоналістів, НС "Наша Україна" вважають, що підписання Договору про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні до 2042 року є підставою для початку процедури імпічменту чинного Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА.

Як повідомили УНІАН в прес-службі Кримської організації УНП, про це йдеться у спільному зверненні цих політичних сил на адресу Верховної Ради України та Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА.

"Договір про продовження терміну перебування Чорноморського Флоту Російської Федерації в Україні до 2042 року, підписаний Президентами України та Росії, можна вважати здачею національних інтересів України на догоду Росії. Президент України ЯНУКОВИЧ таким чином дав зрозуміти, що обслуговує інтереси не України, а іншої держави. Цей договір є грубим порушенням статті 17 Конституції України про те, що "на території України не допускається розташування іноземних військових баз", а також п. 14 Перехідного положення Конституції", - йдеться у зверненні.

На думку кримських патріотів, для пролонгації термінів перебування ЧФ РФ в Україні потрібно внести зміни до Конституції. "Однак дозвіл на такі зміни може дати лише український народ через проведення референдуму, згідно зі статтею 17 та ст. 20 розділу "Загальні засади” Конституції", - пояснюється у зверненні.

У зв’язку з вищенаведеним, представники патріотичних сил вимагають від Верховної ради "негайно розпочати процедуру імпічменту Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА".

Наша Україна: Янукович порушив закон "Про Голодомор"

Президент України ЯНУКОВИЧ своєю заявою у Страсбурзі прямо порушив норми Закону України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні» від 28 листопада 2006 р., перша стаття якого однозначно стверджує: «Голодомор 1932-1933 років в Україні є геноцидом Українського народу», а стаття 2 наголошує: «Публічне заперечення Голодомору 1932–1933 років в Україні визнається наругою над пам`яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним».
Про це йдеться в переданій УНІАН заяві “Нашої України”.

У документі зазначається, що 27 квітня В.ЯНУКОВИЧ зробив у Страсбурзі безпрецедентну за своїм цинізмом заяву. У “Нашій Україні” переконані, що “лише глибоко неосвічена людина, яка не любить свою країну та не знає її законів, могла заявити подібне публічно”.

“Також В.ЯНУКОВИЧ проігнорував рішення Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р., який визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними у «геноциді української національної групи в 1932-33 рр. шляхом штучного створення життєвих умов, розрахованих на її часткове фізичне знищення»”, - наголошується в заяві “Нашої України”. При цьому підкреслюється, що “В.ЯНУКОВИЧ фактично протиставив себе позиції парламентів Естонії, Австралії, Канади, Угорщини, Литви, Грузії, Польщі, Перу, Парагваю, Еквадору, Колумбії, Мексики та Латвії, які офіційно визнали Голодомор актом геноциду українського народу. А також Європейському парламенту, який визнав Голодомор злочином проти Українського народу та проти людяності”.

“Протиставляючи себе позиції українського народу та міжнародного співтовариства в угоду своїм московським господарям, В.ЯНУКОВИЧ не лише вчинив протиправне діяння, – а й цинічно, на державному рівні здійснив наругу над пам’яттю мільйонів замучених українців”, - наголошують у “Нашій Україні”.

“Найбільшими гріхами на землі є зрада свого народу та наруга над пам’яттю невинно убієнних. За подібні дії завжди, рано чи пізно, наступає розплата”, - переконаній в “Нашій Україні”.
Як повідомляв УНІАН, Президент України В.ЯНУКОВИЧ, відповідаючи на запитання депутатів Парламентської Асамблеї Ради Європи у Страсбурзі, заявив, що Голодомор не можна визнавати геноцидом.

“Це були наслідки сталінського тоталітарного режиму, ставлення до людей”, - сказав В.ЯНУКОВИЧ. “Але визнавати Голодомор як факт геноциду щодо того чи іншого народу, ми вважаємо, буде неправильно, несправедливо. Це була трагедія, спільна трагедія держав, що входили до СРСР”, - додав він. В.ЯНУКОВИЧ зазначив, що голод був не лише в Україні, а й у Росії, Білорусі, Казахстані.

У Польщі побачили, що Янукович перетворює Україну на Білорусь

Домовленості української влади із Кремлем стосовно продовження терміну базування Чорноморського флоту РФ в Криму в обмін на знижку на газ можуть призвести до перетворення України на Білорусь.
Як передає кореспондент УНІАН у Польщі, таку думку висловив публіцист найавторитетнішої польської газети Gazeta Wyborcza Марчін ВОЙЧЕХОВСЬКИЙ.

Експерт зазначив, що нова влада, незважаючи на задекларовану євроінтеграцію, робить кроки, які де-факто ускладнюють вступ України до Європейського Союзу, та замість модернізації держави перетворюють її на країну із застарілою промисловою базою, залежною від прихильності росіян.
"Життя показало, що за деклараціями політиків у Києві про європейську інтеграцію не стоять дії", - написав він.

М.ВОЙЧЕХОВСЬКИЙ зауважив, що В.ЯНУКОВИЧ лише від Росії міг отримати гроші без проведення реформ, на проведенні яких наполягають Міжнародний валютний фонд та Європейський Союз, та які б змушували владу запроваджувати західні стандарти державного управління.

Натомість тепер економіка та політика знову буде під цілковитим контролем олігархів, вважає польський експерт.

За його словами, нова українська влада вважає державу своєю власністю.

М.ВОЙЧЕХОВСЬКИЙ не виключив, що останні домовленості української влади з Росією можуть спровокувати "громадянський вибух", який "паралізує" державу.

"Україна буде поглинута суперечками та тотальною війною. У такій атмосфері важко буде витягувати державу із економічної прірви. Важко також буде інтегрувати до Європейського Союзу", - вважає експерт.

Члени української делегації у ПАРЄ пояснили, чому залишили зал під час виступу Януковича

Члени української делегації від опозиції на чолі з бютівцем Сергієм Соболевим пояснили причини, які змусили їх залишити зал засідань під час виступу Президента Віктора Януковича.

Як заявив у Страсбурзі прем’єр-міністр опозиційного уряду, член постійної делегації від України у ПАРЄ Сергій Соболєв, сьогоднішня заява Президента, а саме відмова від визнання Годомору геноцидом українського народу - "це подальша здача інтересів України на догоду так званому дешевому російському газу, а реально - це зрада мільйонів наших співгромадян, які при комуністичному режимі були знищені такими ж диктаторами, як Янукович".

"Коли у Раді Європи, яка завжди була оплотом демократії, зустрічають диктатора, який давав команди знищувати український парламент і розганяти за допомогою міліції мирні демонстрації, я думаю, що це ознака того, що фактично Янукович повністю перейшов межу, за якою починається терор і диктатура", - цитує Соболєва прес-служба опозиційного уряду.

Саме через це, за його словами, українська делегація у ПАРЄ, представлена депутатами від БЮТ і НУ-НС, демонстративно залишила засідання Ради Європи. Соболєв уточнив, що це було зроблено в той момент, коли Янукович виголошував свою промову, "заявляючи, з одного боку, про принципи демократії, а з іншої - натискаючи на кнопки, які знищують українську державу".

Соболєв вважає, що сьогоднішній виступ Януковича в Раді Європи яскраво продемонстрував "моральне обличчя цієї людини, яка ради дешевого газу готова не лише продавати Україну і її територіальну цілісність, але і те святе, що ще залишилося у нас - це пам’ять про мільйони безневинно загиблих українців під час Голодомору".

Як повідомлялося, 27 квітня, Віктор Янукович під час виступу на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі заявив, що визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу "буде неправильно".

Члени делегації України у Парламентській Асамблеї Ради Європи від опозиції під час виступу Януковича вийшли з сесійної зали на знак протесту.

Американські українці засуджують угоду про ЧФ як зраду

Продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії у Криму є зрадою українських національних інтересів, заявляє Український Конґресовий Комітет Америки (УККА).

Як ідеться у заяві УККА, переданій агентству УНІАН, організація, що представляє більш як 1 млн. американців українського походження, засуджує нещодавню угоду між українським Президентом Віктором ЯНУКОВИЧЕМ і Президентом Росії Дмитром МЕДВЕДЄВИМ про продовження перебування військово-морських сил Росії у Криму.

На Президента В.ЯНУКОВИЧА покладено обов`язок гарантувати суверенітет України відповідно до Конституції. У статті 17 Загальних засад Конституції зазначається, що "на території України не допускається розташування іноземних військових баз". Таким чином, продовження перебування збройних сил чужої держави явно суперечить Конституції, наголошують в УККА.

Автори заяви відзначають, що “пан ЯНУКОВИЧ має бути змушений визнати, що Президент, який прийняв присягу дотримуватися Конституції, не сміє її ігнорувати з будь-якої причини. Зокрема, якщо громадянин будь-якої країни навмисно своїми діями загрожує суверенітету України, то цей громадянин не є просто необережним, він є винним у державній зраді”.

“Використання Росією паливних енергоресурсів як зброї для досягнення вищезазначеного продовження терміну є ще одним прикладом довгого переліку імперіалістичних дій Росії, які протягом останніх декількох років впливали на її сусідів і саму Європу. Крім того, це ще одна кричуща спроба підірвати суверенітет України. Росія використовувала свою військово-морську присутність у Криму, а також присутність багатьох росіян, які були штучно заселені туди за часів СРСР, щоб явно і таємно заявляти претензії на Крим як територію Росії. Це підриває основоположні принципи міжнародного права, викладені в установчих актах Організації з безпеки і співробітництва в Європі, які Росія підписала. В минулому Чорноморський флот Росії порушував українське законодавство. Він перевозив несанкціоновану зброю, включно з ракетами, що мають дальність дії через українську територію. Вона була використана в 2008 році для підриву суверенітету сусідньої Грузії, близького друга України. Зовсім недавно вагомі політичні діячі Росії роздавали паспорти серед етнічних росіян, які проживають в Криму, розпалюючи сепаратистські настрої та заохочуючи відокремлення Криму. Продовження перебування Чорноморського флоту Росії є нічим іншим, ніж створенням більш широких можливостей для Росії нав`язати свою остаточну волю”,заявляє Український Конґресовий Комітет Америки.

УККА наголошує, що незмінно підтримує розвиток незалежної і демократичної Української держави та допомагає народу України в отриманні справедливого ставлення як до членів глобальної сім`ї суверенних держав.

Наша Україна: Янукович поглумився над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору

Партія Наша Україна назвала цинічною заяву Президента Віктора Януковича на засіданні ПАРЄ в Страсбурзі (Франція) про відмову визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом.

Про це сказано в заяві Нашої України.

"Протиставляючи себе позиції українського народу і міжнародного співтовариства на догоду своїм московським господарям, Янукович не лише скоїв протиправний вчинок, - але і цинічно, на державному рівні поглумився над пам’яттю мільйонів замордованих українців", - йдеться в заяві.

Наша Україна переконана, що цією заявою Янукович порушив статтю 1 Закону Про Голодомор 1932-1933 років в Україні від 28 листопада 2006 року, згідно з якою Голодомор 1932-1933 років є геноцидом українського народу, а також статтю 2, згідно з якою прилюдне заперечення цього факту визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності українського народу і є протиправним.

Окрім цього, на думку представників Нашої України, Янукович проігнорував рішення суду, який визнав радянських керівників винними у здійсненні геноциду українського народу, - організації Голодомору в 1932-1933 роках.

У повідомленні також наголошується, що Президент протиставив себе позиції парламентів Естонії, Австралії, Канади, Угорщини, Литви, Грузії, Польщі, Перу, Парагваю, Еквадору, Колумбії, Мексики і Латвії, які офіційно визнали Голодомор актом геноциду українського народу, а також Європейського парламенту, який визнав Голодомор злочином проти українського народу і проти людяності.

Як повідомлялося, 27 квітня, Віктор Янукович під час виступу на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі заявив, що визнати Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу "буде неправильно".

Члени делегації України у Парламентській Асамблеї Ради Європи від опозиції під час виступу Януковича вийшли з сесійної зали на знак протесту.

Члени делегації України у ПАРЄ влаштували Януковичу демарш

Члени делегації України у Парламентській Асамблеї Ради Європи від опозиції під час промови Президента України Віктора Януковича вийшли із сесійної зали на знак протесту.

Про це кореспонденту УНІАН повідомила народний депутат Ольга Герасим’юк.

“Після того, що відбулося сьогодні в українському парламенті, ми не могли не вийти із зали, коли Президент України почав свою промову”, - сказала вона.
Депутат зазначила, що представники української опозиції протестували, зокрема, проти здачі українських інтересів. “Тому що це виступав не Президент України, а губернатор української області Російської імперії”, - сказала Герасим’юк.

Вона також зазначила, що демарш українських депутатів було помічено колегами з інших країн. Крім того, депутат не виключила, що звертатиметься за допомогою до групи Народних партій у ПАРЄ, до якої, зокрема, входять українські депутати від НУ-НС і БЮТ, у тому числі стосовно можливості провести на наступній сесії ПАРЄ у червні термінові дебати щодо стану демократії в Україні.

Учасники мітингу під Верховною Радою зірвали пряме включення Первого канала

Біля Верховної Ради учасники мітингу зірвали телетрансляцію, яку повинен був проводити журналіст російського Первого канала Олександр Лук'яненко.

Як передає УНІАН, як тільки була встановлена телекамера і мікрофон, а журналіст спробував вийти в прямий ефір і повідомити про ратифікацію у Верховній Раді угоди про продовження базування Чорноморського флоту Росії, його оточили близько 50 демонстрантыв з прапорами Нашої України, БЮТ та іншими, і стали скандувати: Ганьба! і Брехло!

Учасники мітингу оточили телекамеру дуже щільно, намагаючись перешкодити роботі Лук'яненка. Він кілька разів відходив за автомобіль і знову повертався до мікрофона, але в кінцевому підсумку йому так і не вдалося розпочати трансляцію. У результаті в прямий ефір вийшов інший журналіст.

При цьому міліціонери відтіснили від мікрофона найбільш активних мітингувальників.

Нагадаємо, сьогодні, 27 квітня, Верховна Рада ратифікувала законопроект № 0165, що передбачає ратифікацію угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії на території України до 2042 року. Це рішення підтримали 236 депутатів Верховної Ради.

Волиньрада засудила рішення парламенту по Чорноморському флоту

Сесія Волинської обласної ради, 27 квітня, включила у порядок денний розгляд нового тексту звернення стосовно Чорноморського Флоту і позитивно проголосувала за нього.

Депутат Ігор Гузь від імені фракцій БЮТ, НУ, УНП у зв’язку з ратифікацією Верховною Радою продовження базування Чорноморського Флоту на території України зазначив: «У зв’язку з здачею інтересів України вважаю, що наша попередня заява неактуальна». Гузь закликав колег прийняти нову заяву до народних депутатів і зачитав текст.

У зверненні йдеться: «Виступаємо категорично проти домовленостей щодо продовження терміну базування Чорноморського Флоту і ратифікації їх Верховною Радою». Ухвалення такого рішення кулуарне, без відповідного обґрунтування є неприпустимим. За словами Гузя, нема жодного висновку аналітичної структури щодо домовленості. Національна безпека не може бути предметом розміну на комерційні питання. У тексті документу міститься вимога денонсувати ратифіковану угоду.

Ігор Гузь закликав депутатів проголосувати за цей проект.

Опісля за наполяганням голови Волинської облради Анатолія Грицюка знову перереєструвалися. У залі виявилося 47 депутатів. За включення питання щодо звернення по ЧФ до порядку денного проголосував 41 депутат (мінімально необхідна кількість).

«Ви погано рахуєте... За пультами 40 депутатів зі мною і Анатолієм Петровичом», – обурився голова ОДА Борис Клімчук.

Гузь при розгляді питання заявив: «Доведемо, що Волинська обласна рада не здається, не ламається... На половину депутатів тиснули... Проводилась робота, щоб сесія не відбулася... Треба показати, що в нас є хребет, що ми не здаємося».

Борис Клімчук натякнув, що харківські домовленості Медведєва та Януковича відбулася не без згоди США. Геополітика – це велика шахівниця, – сказав екс-дипломат. «Україні потрібен спокійний поступальний розвиток», – зазначив Клімчук. Щодо волинян, то «не такі вони одностайні в цих питаннях... Чи наша заява буде плюсом для стабілізації ситуації в Україні? Для мене правильної відповіді немає. Геополітичні процеси йдуть зовсім в іншому руслі, ніж півроку чи рік тому», – зазначив губернатор.

Анатолій Грицюк підтримав звернення, текст якого оприлюднив Гузь. Депутат Богдан Дівнич вважає, що звернення – повністю в контексті волевиявлення Волинського краю. Голова фракції БЮТ Олександр Свирида наголосив – потрібно нагадувати Президенту, що харківські домовленості – це помилка. Заява, на його думку, правильна, відображає точку зору громадян Волині, своєчасна і її треба підтримати.

Депутат Володимир Бондар закликав колег виявити громадянську позицію, незважаючи на позицію керівництва у Києві, і підтримати звернення. Голова фракції Партії регіонів у облраді Петро Пронь дорікнув, що не знає, як би Бондар зараз повівся, якби став губернатором.

Звернення депутати не підтримали – 40 голосів «за». Проте після зауваження лідера фракції «Наша Україна» Сергія Слабенка питання 42-ма голосами депутати Волиньради прийняли за основу текст документу. Такою ж кількістю голосів рішення прийняли в цілому.

Відомі люди стали на захист державного суверенітету України

У зв’язку з одіозним рішенням Верховної Ради у вівторок, 27 квітня, когорта відомих українців оприлюднила звернення до співгромадян, в якому закликає, усвідомлюючи загрозу, що нависла над усіма, захистити державний суверенітет України, демократію і вимагають усунути Президента В.Януковича від влади.
Ініціаторами та першими, хто підтримав звернення, є почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська Академія» В’ячеслав Брюховецький, Надзвичайний і Повноважний Посол України Юрій Щербак, письменник Юрій Андрухович, доктор юридичних наук, Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Василенко, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Панченко, мистецтвознавець Вадим Скуратівський. Ініціатива є відритою і всі охочі зможуть додати свій підпис під зверненням уже сьогодні ввечері на спеціально створеному сайті www.opir.net.ua

Текст звернення:

«Два місяці правління Віктора Януковича поставили Україну перед реальною загрозою втрати державності. Маючи незначну електоральну підтримку, режим Януковича пішов шляхом стрімкої узурпації влади, нехтування Конституцією та законами України, зради національних інтересів.

Парадоксально, але факт: влада виступає в ролі головного ліквідатора держави. Політичні дії В.Януковича заганяють Україну в становище васала Росії. Продовження – всупереч Конституції – терміну перебування Чорноморського флоту РФ у Криму є нічим іншим, як національним відступництвом, актом «продажу» держави.

Україну намагаються повернути в минуле. Тим самим у наших дітей та онуків відбирають перспективу. Замість європейських цінностей і гідного життя їм нав»язують «совкові» міфи і стандарти. Гуманітарна політика у виконанні одіозних політиків стає засобом дезінтеграції України, провокує міжрегіональні, міжконфесійні і мовні конфлікти в суспільстві. Цілком очевидно, що Віктор Янукович, який став провідником інтересів іншої держави, не може бути Президентом України.

Шановні співвітчизники! Україна – в небезпеці! Усвідомлюючи загрозу, що нависла над усіма нами, закликаємо всіма законними методами захистити державний суверенітет України, демократію, європейський цивілізаційний вибір нашого народу. Таке право надає нам і такий обов»язок покладає на нас Конституція України, 17 стаття якої передбачає, що «захист суверенітету і державної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього українського народу».

Вимагаймо усунення Президента В.Януковича від влади!

Будьмо пильними, відповідальними і рішучими!

Від нашої волі залежить наша спільна доля!

В’ячеслав Брюховецький

Юрій Щербак

Юрій Анрухович

Володимир Василенко

Володимир Панченко

Вадим Скуратівський».

Росія хоче недоторканого статусу для своїх підприємств в Україні

РФ хоче отримати в односторонньому порядку від України гарантії недоторканності власності господарюючих суб`єктів РФ та їх дочірніх підприємств, які будуть діяти на території України.

Про це йдеться в проекті угоди між урядами РФ і України, який опинився в розпорядженні «Дзеркала тижня».

Зокрема, в угоді передбачено «гарантії недоторканності власності на території України господарюючих суб`єктів Російської Федерації, їх дочірніх і залежних товариств».

Це означає, що підприємства РФ не будуть нести, відповідно до законів України, відповідальності своєю власністю чи коштами.

Аналогічні гарантії для українських підприємств в РФ у договорі відсутні.

Крім того, РФ пропонує Україні відмовитися від імунітету проти судового розгляду з боку судів РФ.

В угоді міститься відповідний пункт: «Відмова Української сторони від імунітету проти судового розгляду, попередніх заходів забезпечення позовних вимог і приведення судового рішення у виконання».

Таким чином, Україна зобов`язується безапеляційно визнавати рішення будь-якого суду, наданого іншою стороною — включно з російськими судами першої інстанції.

Координацію діяльності по виконанню даної угоди планується покласти на Міненергетики РФ і Держкорпорацію «Росатом» з російського боку, і Мінпаливенерго — з українського.

Регіонали відмовилися від ідеї референдуму щодо ЧФ

Жодної потреби у проведенні референдуму щодо продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні після сьогоднішнього рішення парламенту немає. Про це заявив Прем'єр-міністр України Микола Азаров на брифінгу, відповідаючи на питання журналістів.

"Жодної потреби у проведенні референдуму після сьогоднішнього рішення парламенту немає", - сказав він, передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ.

М.Азаров зазначив, що цілком досить даних соціологічних досліджень, згідно з якими понад 60% українців підтримують це рішення.

Нагадаємо, раніше Президент України Віктор Янукович заявив, що не проти почути думку українців про продовження базування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

Опозиція знайшла спосіб оскаржити голосування щодо флоту

Голосування за ратифікацію харківської угоди сфальсифіковане і буде денонсоване, як тільки у країні поміняється влада. Про це заявив народний депутат від НУНС Тарас Стецьків в інтерв'ю журналістам.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ , Т.Стецьків зазначив: "У них (регіоналів, - ред.) в руках були "ліві" картки. Ви помітили, велика частина їх перебувала у нашому секторі, а як тоді голосував їхній сектор? Тобто голосування було підтасовано, воно наперед було запрограмовано на 236. Візьміть кадри і подивіться. Для того щоб прорвати наш фланг, більшість із них прийшла до нас. Там фізично нікому було натискати ці кнопки. Тобто "ліві" картки, запрограмована система, в чому я абсолютно впевнений, і найголовніше - голосували люди, які прийняли присягу за відсутності кворуму. Тобто саме голосування неконституційне. Як тільки ми прийдемо до влади, ми цю угоду денонсуємо. Будь-який суд її денонсує. Зараз у них перевага, зараз вони правлять балом, але я впевнений, що це каліфи на годину".

Т.Стецьків закликав українців створювати структури самооборони і об'єднуватися для того, щоб "скинути цю банду". Він також зазначив, що йому шкода зіпсованого у бійці светра, однак він спеціально надів старий, "тому що я знав, на що ми йдемо". "Вони ж не б'ються як люди, вони за шию хватають. Якби билися на кулаках, я б ще зрозумів, але вони хапають сзаду за шию", - сказав він.

Нагадаємо, сьогодні перед розглядом питання Чорноморського флоту в сесійній залі Верховної Ради були заблоковані сектори БЮТ і НУНС (щоб депутати від фракцій, що увійшли у коаліцію, не могли проголосувати), однак через димові шашки прапори із секторів довелося зірвати, і депутатські місця виявилися зайняті. Спікера В.Литвина закидали яйцями, у Раді періодично спалахували бійки.

Опозиція намагалася перешкодити ратифікації угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму ще на 25 років (починаючи з 2017 року). Незважаючи на опір, рішення було прийнято: за ратифікацію проголосували 236 народних депутатів.

Янукович: Визнавати Голодомор геноцидом українців – неправильно

Президент України Віктор Янукович заявляє, що Голодомор був трагедією всіх народів, що входили до складу Радянського Союзу. Про це він сказав на сесії ПАРЄ у Страсбурзі.

Голодомор був і в Росії, і в Україні, і в Білорусі, і в Казахстані, - зазначив В.Янукович, якого цитує ІТАР-ТАРС. За словами Президента, голод став наслідком політики тоталітарного режиму Сталіна.

"Цю обставину визнали у всіх країнах, де був голод. Визнавати Голодомор геноцидом того чи іншого народу неправильно і несправедливо", - зазначив В.Янукович.

Нагадаємо, раніше голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Костянтин Косачов висловив надію, що Президент України В.Янукович підтвердить, що масовий голод у 30-х роках був загальною трагедією всіх народів колишнього СРСР.

Яєчний обстріл і димова завіса у Раді

Верховна Рада ратифікувала угоду про продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Криму ще на 25 років (починаючи з 2017 року). За ратифікацію проголосували 236 народних депутатів. Однак це рішення далося коаліції нелегко.

Ранок у сесійній залі почався з подвійної блокади: регіонали заблокували парламентську трибуну, а опозиція накрила національними прапорами України сектори БЮТ і НУНС, а також ложу уряду. Це було розраховано на те, що блокування робочих місць фракцій БЮТ і НУНС не дасть депутатам, що перейшли у коаліцію, проголосувати за ратифікацію договору. Без них коаліції голосів не вистачало.

Як тільки до сесійної зали увійшов Володимир Литвин, із залу в нього полетіли яйця. Охоронці оперативно розкрили парасольку, а через декілька хвилин парасольок стало два, а потім і три. Водночас члени уряду спробували зайти в свою ложу, між ними і представниками НУНС і БЮТ зав'язалася бійка.

В.Литвин з-під парасольок оголосив про відкриття ранкового пленарного засідання і привів до присяги нових депутатів від Партії регіонів.

Бійки між депутатами спалахували то в одній, то в іншій частині сесійної зали парламенту. Колотнеча зав'язалася біля ложі уряду, заблокованої представниками опозиції. Парламентарії штовхалися і поливали один одного водою.

Окремі народні депутати в бійках навіть пролили кров.

Після яєчної атаки і серії рукопашних пішли в хід димові шашки. Спочатку дим почав валити із сектора НУНС. Щоб знайти джерело задимлення, депутатам довелося зірвати прапор. Половину сесійної зали накрив їдкий туман. Друга шашка полетіла з боку сектора Партії регіонів у сектор БЮТ. Димова завіса посилилася. Депутати від ПР кинулися до робочих місць БЮТ, один з них розірвав прапор.

Дим з сектора БЮТ поширився по всій сесійній залі. Дихати було складно навіть у ложі преси, яка розташована над залом. Виступи регіоналів з парламентської трибуни опозиція зустрічала завиванням сирен. Через гамір нічого не було чути.

Голова парламенту В.Литвин поставив на голосування питання ратифікації угоди з-під парасольок, зазначивши, що обговорювати її в сесійній залі немає жодної можливості. Депутати від коаліції скористалися зайнятим ними сектором НУНС.

Закон про ратифікацію набрав необхідної кількості голосів. Отже, перебування Чорноморського флоту у Криму продовжено до 2042 року.

У Києві затримано главу Облради Тернополя

У Києві міліція затримала главу Тернопільської обласної ради Олексія Кайду (на фото). Про це йдеться у повідомленні прес-служби ВО "Свобода".

"Щойно у Києві, біля пам'ятника Тарасу Шевченку, закінчився мітинг ВО "Свобода". Виступаючи на мітингу, члени "Свободи закликали людей групуватися для боротьби з антиукраїнським режимом Януковича", - йдеться у повідомленні.

Відразу після мітингу, зазначили у прес-службі, міліція затримала главу Облради Тернополя Олексія Кайду.

У Львові "Янукович" провів на дембель Чорноморський флот

27 квітня, у Львові відбувся флеш-моб «Дембель - 2017» під час якого члени Молодіжного руху захисту національних інтересів влаштували символічні проводи корабля Чорноморського флоту до Російської Федерації по річці Полтва.

"Цією акцією ми хочемо продемонструвати, що ми проти ратифікації злочинного договору. Хвилин п'ятнадцять тому ми дізнались, що його все таки ратифікували, але здаватись не будемо. Ми проти того, аби в Україні розташовувались будь-які військові бази будь-яких країн, адже ми є мирною країною. І те, що нам за флот дають знижку на газ, – неважливо, ми не продаємо Україну за газ", - зазначила один із організаторів акції, член Молодіжного руху захисту національних інтересів Ірина Чулівська.

Символічний корабель Чорноморського флоту розташували біля пам’ятника Адамові Міцкевичу, де також встановили відмітку про український кордон. Звідти – за течією підземної річки Полтва, корабель "поплив" до Оперного театру, де встановили імпровізований російський кордон. Учасник акції, котрий виконував роль Віктора Януковича, проводжав корабель з українського до російського кордону і не хотів його відпускати. "Ми відправляємо Чорноморський флот на дембель, аби він пішов на нього у 2017 році так, як і має бути", - зазначила Ірина Чулівська.

Нагадаємо, що сьогодні, 27 квітня, Верховна Рада України ратифікувала угоду про розміщення Чорноморського Флоту на території України. За відповідний законопроект у парламенті проголосувало 236 народних депутатів.