зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.05.10

Добкін похвалив харківську міліцію за розгін екологічної акції

Губернатор Харківської області Михайло Добкін підтримав дії міліції по розгону акції проти вирубки дерев у Центральному парку культури і відпочинку ім. Горького.

"Ми підтримуємо правоохоронні органи в їх діях і надалі будемо сприяти у виконанні ними службових обов'язків якісно і своєчасно", - заявив Добкін.

Добкін називає дії учасників акції провокаційними, хуліганськими і проплаченими. "Підбурюючи громадськість, вони вже пішли на звинувачення правоохоронців, які, виконуючи свої прямі обов'язки в рамках чинного законодавства, намагаються навести порядок на об'єкті будівництва", - сказав він.

Губернатор відзначає, що протягом декількох тижнів з центральних і місцевих телеканалів звучать повідомлення про нібито знищення вікових лісів парку Горького, однак заявляє, що у формулюванні цих повідомлень є чимало помилок.

"Можливо, вони викликані непоінформованістю людей, яких використовує у своїх політичних планах купка, так званої, опозиції", - вважає він.

При цьому Добкін наголошує, що дорога, яку планують збудувати, внесена до генерального плану Харкова, рішення про її будівництво ухвалене членами виконкому Харківської міської ради ще в 2005 році, отримані всі відповідні дозволи на будівництво дороги, а її проект схвалений у 2008 році Міністерством регіонального розвитку та будівництва.

Губернатор також посилається на висновки Товариства захисту природи, згідно з яким дорога поліпшить екологічну ситуацію, оскільки час руху автотранспорту буде скорочено майже удвічі і зменшиться час простою автомобілів.

Добкін підкреслив, що будівництво дороги від Сумської до Новгородської має об'єднати всіх, хто небайдужий до зовнішнього вигляду міста, і висловив готовність до конструктивного діалогу і співпраці з усіма громадськими організаціями Харкова, які насправді дбають про майбутнє міста.

Як повідомлялося, 28 травня невідомі в цивільному одязі з бейджами Муніципальна охорона прорвали кордон учасників акції по захисту дерев від вирубки в Центральному парку імені Горького в Харкові, і в парк увійшла важка землерийна техніка. В ході протистояння міліція затримала близько десяти захисників парку.

***

19 травня Харківська міськрада ухвалила рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці дороги від вулиці Сумської до вулиці Новгородської необхідно вирубати 503 дерева в парку Горького. Натомість вирубаних дерев КП Харківзеленбуд отримає 30 500 грн з міського бюджету на висадку нових дерев.

20 травня почалася вирубка дерев в парку Горького для пробивання нової дороги. Проте 25 травня, на місці вирубки лісу стався інцидент. Захисники парку зажадали від влади негайно припинити вирубку дерев. В.о. мера Харкова Геннадій Кернес заявив, що дорога в парку імені Горького буде побудована: "Ніякі лузери не завадять нам побудувати дорогу".

Польща не буде вибачатися перед Росією за розташування на своїй території американських ракет

Польща не буде вибачатися перед Росією за розташування на своїй території американських ракет «Петріот». Про це заявив міністр закордонних справ країни Радослав Сікорський, повідомляє 5 канал.
Коментуючи напруження між двома країнами через встановлення ракет, він зауважив, що Польща є членом НАТО, і розташування зброї має виключно оборонний характер.

При цьому він поставив зустрічне питання: «А як же бути з російським комплексом С-300 біля польського кордону?».

Нагадаємо, 23 травня Польща розташувала на своїй території американський ракетний комплекс «Patriot» у містечку Моронг за 80 кілометрів від російського кордону. Москва зажадала пояснень стосовно розташування зброї у безпосередній близькості від свого кордону.

Яценюк хоче, щоб ПР голосувала за закон проти свого "ожиріння"

Народний депутат від блоку “Наша Україна – Народна самооборона”, лідер "Фронту змін" Арсеній ЯЦЕНЮК пропонує скоротити на 20% витрати на утримання Президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів.

Про це він заявив в ефірі передачі "Шустер Live" на телеканалі “Україна”.

"Моя позиція дуже чітка: я вимагаю, щоб Партія регіонів скасувала, а точніше зменшила на 20% всі витрати на утримання Президента, Верховної Ради і утримання Кабінету міністрів", - сказав він.
За словами А.ЯЦЕНЮКА, всі країни світу зменшують витрати на утримання своїх владних органів і лише Україна пішла у зворотному напрямку.

"До того моменту, поки Партія регіонів не поставить на голосування закон про зменшення свого “ожиріння”, до того моменту в парламенті немає сенсу ні за що голосувати", - сказав він.
Довідка УНІАН. За інформацією тижневика «Коментарі:», який посилається на дані державного і місцевих бюджетів, видатки на утримання чиновників усіх рівнів зросли на 25%, порівняно з минулим роком.

Як пише видання, цього року витрати на утримання Державного управління справами збільшуються на 233,6 млн. грн., або на 28%, а на забезпечення діяльності Президента планується витратити на 34 млн. грн., або на 17% більше, ніж роком раніше.

Усього утримання ДУС обійдеться країні більш як в 1 млрд. грн. Більш як на 32 млн. грн. збільшуються витрати на утримання секретаріату Кабміну (на 12%), а витрати на утримання апарату Верховної Ради зросли на 81,2 млн. грн., або на 11%, порівняно з 2009 роком.

Концерну "Антонов" не світить блокуючий пакет в СП з росіянами?

Український авіабудівний концерн «Антонов», який наприкінці квітня підписав угоду з російською «Об`єднаною авіабудівною корпорацією» (ОАК) про створення спільного підприємства, не отримає в ньому блокуючого пакету акцій.

Таку думку висловив директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин БАДРАК у своїй статті для тижневика «Дзеркало тижня» (№ 20 (800) від 29 травня - 4 червня 2010 р.).

«Хоча підготовку інтеграційних документів має бути закінчено до 1 серпня, вже сьогодні експерти стверджують: ніякого блокуючого пакета в обмін на повний контроль над українським авіапромом не буде!», — зазначає він.

При цьому в контексті майбутнього партнерства В.БАДРАК вказав на неухильне зростання частки Російської держави в ОАК.

«У результаті акценти при фінансуванні розставляє не ринкова доцільність проектів, а доступ лобістів до високопоставлених чиновників столиці. По-друге, підтримка ЗАТ «Гражданские самолеты Сухого» та НВК «Иркут» усередині ОАК здійснюється з таким перекосом, що це викликає стурбованість багатьох менеджерів у самій Росії», — зазначає експерт.

При цьому В.БАДРАК наголошує, що введення в експлуатацію нових російських пасажирських і транспортних літаків дуже відстає від стрімкого застарівання парку, що експлуатується.

«Наведемо хоча б один приклад із життя розробок військово-транспортної авіації. ВАТ «МАК «Ильюшин» веде одночасно три розробки (Іл-476, Іл-112 і Іл-214), а на ділі це непосильне завдання вже призвело до атрофії всього сегмента», — вважає експерт.

Зважаючи на ці нюанси, зазначає В.БАДРАК, нескладно припустити, що Харківський авіазавод і київське серійне виробництво АНТК ім. Антонова (колишній завод «Авіант») опиняться на межі вимирання.

«Власне, серійні потужності РФ майже не потрібні, вони йдуть «як би» в пакеті з КБ, — пояснює експерт. — А от контроль над АНТК ім. Антонова дасть змогу підтягти пасажирське і транспортне літакобудування».

Як повідомляв УНІАН, 26 травня генеральний конструктор «Антонова» Дмитро КІВА у коментарі УНІАН повідомив, що концерн «Антонов» і російське ВАТ «Об`єднана авіабудівна корпорація» фактично домовилися про створення спільного підприємства на рівних умовах.

Він зазначив, що домовленості були досягнуті в результаті декількох раундів переговорів між авіабудівними компаніями України та Росії. Документи про створення СП можуть бути готові вже до наступного засідання робочої групи зі співробітництва України та Росії у галузі промисловості, яке може відбутися в липні-серпні.

«Ми пропонували створити СП на умовах 50 на 50. Це б забезпечило рівноправну партнерську співпрацю. У росіян була дещо інша пропозиція, проте ми довго дискутували із цього приводу, й зрештою росіяни погодилися з розумністю наших пропозицій, і погодилися діяти саме так (створювати СП 50 на 50 - УНІАН)», - сказав Д.КІВА.

При цьому він зазначив, що створення СП не передбачає передачу власності й прав між компаніями. За його словами, СП координуватиме виробництво авіапродукції, кооперацію, маркетинг, а також продаж літаків третім країнам.

Росія планує отримати тотальний контроль над деякими галузями України?

Росія має намір отримати тотальний контроль над високотехнологічними галузями України.

Таку думку висловив директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин БАДРАК у своїй статті для тижневика «Дзеркало тижня».

За його словами, в ієрархічному порядку важливості для Росії перелік підприємств високотехнологічної галузі виглядає таким чином: АНТК ім. Антонова, ВАТ «Мотор Січ», НВКГ «Зоря-Машпроект», ДАХК «Артем» і ФСК «Море».

Як вважає експерт, свідоцтвом того, що Москва має намір отримати контроль над цими підприємствами, є, зокрема, слова віце-прем`єра РФ Сергія ІВАНОВА про те, що Росія пропонує США провести спільні роботи з виробництва літаків Ан-124 "Руслан". При цьому, як зазначає В.БАДРАК, російський чиновник «не посоромився» мимохідь зазначити, що мова йде не тільки про можливість його спільного виробництва, але і про «розподіл прав».

«Ставлення до України з таким явним нехтуванням партнерства ще до створення механізму інтеграції свідчить як мінімум про те, що в планах РФ — тотальний контроль над високотехнологічними галузями України», — підсумовує експерт.

СБУ звернула контррозвідувальну діяльність проти РФ

Російські спецслужби можуть сміливо розгортати діяльність в Україні - СБУ припинила роботу департаменту контррозвідки по Росії, пише Дзеркало тижня з посиланням на власні джерела.

За даними видання, такий крок є жестом доброї волі вищого керівництва України і демонстрацією нового політичного курсу країни.

Крім того, газета з'ясувала, що програма підготовки співробітників СБУ для нелегальної агентурної роботи профінансована у 2006 - 2009-му роках приблизно на 3% від запланованого, що призвело до зриву всіх програм підготовки агентів.

Тим часом, Служба безпеки України дозволила співробітникам ФСБ РФ відновити діяльність у Криму для забезпечення безпеки російського флоту.

В Україні і ще 20 країнах стартує акція Не дамо погасити свічку пам'яті, присвячена Голодомору

В Україні та 20 інших державах стартує кампанія Не дамо погасити свічку пам'яті, присвячена Голодомору 1932-1933 років.

Як повідомили в прес-центрі Центру досліджень визвольного руху, за словами генерального секретаря Світового конгресу українців Стефана Романіва, "20 країн світу, де їх громадяни разом з українцями вшановують мільйони невинних жертв злочинної політики геноциду, покажуть, що світ не дозволить ні забути, ні нівелювати пам'ять Голодомору в Україні 1932-1933 років ".

19 червня в Києві відбудеться молитва за невинно убієнних, після якої Cвічки Пам'яті вирушать в міста України і по всьому світу.

У кожній країні, яка підтримала кампанію, - Великобританія, Австралія, США, Іспанія, Канада, Аргентина, Бразилія, Греція, Росія та інші - участь у молитві візьмуть представники різних релігій та конфесій, політики, представники влади та української діаспори. Молитовна Свічка також побуває в резиденціях Європарламенту та Організації Об'єднаних Націй.

До листопада Свічка Пам'яті повернеться в Україну, де відбудуться жалобні вшанування пам'яті українців, знищених Голодомором.

"Національна пам'ять - не розмінна монета в руках політиків, які торгують національними інтересами України, - зазначив координатор кампанії в Україні Володимир В'ятрович. - Своєю активною позицією українці не допустять ревізії ключових питань історії на догоду політичній кон'юнктурі".

Заступник голови Українського інституту національної пам'яті Владислав Верстюк зазначив, що інститут підтримує цю важливу для українського суспільства ініціативу, оскільки пам'ять про геноцид українців у 1932-1933 роках є невід'ємним елементом державного становлення України.

Організатори кампанії - Світовий конгрес українців, Український інститут національної пам'яті. Кампанію підтримали - Центр національного відродження імені Степана Бандери, Фонд Україна 3000, Київське товариство Меморіал, Спілка української молоді, Пласт, ГО Люстрація, Центр досліджень визвольного руху, Молодіжний націоналістичний конгрес.

Як повідомлялося, народний депутат Василь Кисельов пропонує вилучити зі ст. 1 Закону України Про Голодомор 1932-1933 років в Україні поняття "геноцид".

Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник запропонував записати в навчальній програмі, що "Голодомор 1933 року - це загальна трагедія народів України, Росії, Білорусі, Казахстану".

У ПР упевнені, що "зухвала Росія" не хоче бачити Україну сильною державою

Народний депутат від Партії регіонів Володимир Ландик впевнений, що влада Росії не хоче бачити Україну сильною державою.

"Росія - це дуже хитра, зухвала країна. Вона вже не єльцинська. Це він говорив: "Прокидаєшся і думаєш: що ти зробив для України". Ці вже прокидаються і думають: що вкрасти в України ", - заявив Ландик в інтерв'ю Газеті по-українськи.

Ландик наголосив, що йому дуже не сподобалася остання зустріч російського президента Дмитра Медведєва з українськими олігархами.

"Вони хотіли качати туркменський, казахський газ через російську територію, а Росія сказала їм: "До побачення". Ми ж Росії ніколи не казали "до побачення", - обурився він. Таким чином, зауважив регіонал, Росія показала, що не хоче бачити Україну сильною державою.

Ландик також зізнався, що йому і всій фракції Партії регіонів соромно, коли з антиукраїнськими висловлюваннями виступають однопартійці Вадим Колесніченко і Михайло Чечетов.

Крім того, депутат від Партії регіонів сумнівається у взаємовигідному характері підписаних Президентом України Віктором Януковичем угод про продовження перебування ЧФ РФ у Севастополі.

"Знаєте, що таке Україна для зухвалої Росії? Ми - ніхто. І раптом - із Севастополя Копняк! Але вони підуть на все, щоб бути тут з іржавими непотрібними мильницями. І ми розуміємо, що Росія знизила ціну на газ на 100 доларів тільки тому, щоб там залишитися. І я не дуже вірю, що вона нам дасть обіцяні 40 мільярдів ", - сказав Ландик.

Як повідомлялося, депутат Партії регіонів Володимир Зубанов не виключає можливості оскарження прокуратурою рішення, прийнятого в Криму про використання російської мови як регіональної.

На відкритті пам'ятника Черновецький забув імена засновників Києва

Мер Києва Леонід Черновецький, відкриваючи 28 травня відреставрований пам'ятник засновникам Києва, забув їх імена, пише Gazeta.ua.

Відкриття пам'ятника відбулося в урочистій обстановці. У Старонаводницькому парку грав Київський муніципальний духовий оркестр і співали вокалісти ансамблю Благовіст. Відкриття було заплановане на половину другого дня.

Мер столиці запізнився на 16 хвилин.

Синьо-жовту стрічку, якою був обв'язаний пам'ятник, зняв Леонід Черновецький. Під час його вітального слова стався конфуз - міський голова забув імена засновників Києва.

"Як я і обіцяв, до дня Києва ми відкриваємо повністю відреставрований найголовніший пам'ятний знак Києва, пам'ятник засновникам Києва: Хориву, їх сестрі Ще .. Кию, - сказав Черновецький. Після секундної паузи він виправився. - Щеку і їх сестрі Либіді".

Подальшу промову мер міста читав з папірця. Після Черновецького виступав Валентин Згурський, який обіймав посаду голови київського міськвиконкому у 1979-1990 р. Він не зміг згадати імена Кия і Хорива.

"Щоб увічнити 1500-річчя Києва було прийнято рішення спорудити пам'ятник засновникам міста Хориву і ... Ой .. і Либіді. Сестрі. Коротше кажучи, стало питання де ж його поставити ...", - розповів Згурський, виступаючи перед публікою.

Нагадаємо, пам'ятник засновникам Києва - Кий, Щек, Хорив і сестра їх Либідь, що на Набережному шосе, частково обрушився ввечері, 23 лютого. Обрушилася частина човна з фігурами братів Щека і Хорива. Відремонтувати і встановити пам'ятник міська влада вирішила до Дня Києва.

28 травня Київська міська державна адміністрація відкрила для відвідувань повністю відреставрований пам'ятник засновникам Києва - Кий, Щек, Хорив і сестра їх Либідь в Наводницькому парку. Фігури засновників були повністю відреставровані, зсередини кожної фігури був видалений старий бетон і залитий новий з гідроізоляційними властивостями. Крім цього, в рамках реставрації пам'ятника були замінені окремі фрагменти тури й хвиль, на яких вона стоїть, а сам пам'ятник покритий антикорозійним складом.

Пам'ятник на честь засновників Києва був установлений в 1982 році - до 1500-річчя міста.

Ректорат УКУ прокоментував відвідини представниками СБУ навчального закладу

Ректорат Українського Католицького Університету прокоментував меморандум ректора Українського Католицького Університету про відвідини УКУ 18 травня представником Служби безпеки України – відповідальним за стосунки з Церквами. «Сподіваємося, що представники владних структур розуміють несумісність методів тоталітарного минулого з цілями побудови вільного суспільства, в якому пошанована людська гідність. Від цих методів страждає і гідність самих співробітників СБУ, які вимушено опиняються у морально хибних ситуаціях. Нашим спільним завданням є не допустити інерційного скочування українського суспільства у стереотипи давнього упокорення, яке загрожує водночас і політичній, і духовній безпеці наших громадян», – наголошується в коментарі ректорату УКУ.

ZAXID.NET подає коментар ректорату Українського Католицького Університету в повному обсязі:

"В основу цього меморандуму лягли нотатки, зроблені одразу ж після розмови ректора УКУ о. Бориса Ґудзяка з представником СБУ 18 травня 2010 р., які були представлені членам ректорату, а також обговорені на зустрічах із викладачами та студентами Університету (19 і 20 травня). Стало зрозуміло, що цією інформацією ми повинні поділитися з ширшою громадськістю. Текст меморандуму англійською мовою було представлено учасникам Генеральної асамблеї європейської федерації католицьких університетів, яка відбувалася 20-22 травня в УКУ, а також розповсюджено в електронній формі серед наших приятелів та доброчинців.

Сучасні обставини, в яких доводиться діяти українським університетам, вимагають від керівництва великої відповідальності за долю їхніх інституцій та довірених їхньому проводу людей. Водночас, молоді особи потребують та очікують чітких і ясних моральних орієнтирів та особистого прикладу. УКУ є середовищем, в якому студенти мають нагоду розпізнавати покликання до морального життя, здобувати досвід громадянських чеснот, смак до свободи і пошану до гідності людини. Ми намагаємося бути нормальним університетом і віримо, що молоді люди в Україні заслуговують на те, щоб жити у нормальному суспільстві. Наше завдання – допомагати їм у цьому не тільки в аудиторії, але й у конкретних ситуаціях, які ставить перед нами життя. Саме таким викликом є подія, оприлюднена в цьому меморандумі.

Ми не можемо погодитися з підходом, де обговорення громадянської активності студентства має відбуватися в непублічний спосіб і з чужого голосу. Висловлення лояльності з такими методами може сіяти тільки підозру, а не будувати довіру. Без такої довіри справжній процес навчання і виховання неможливий. УКУ є автономною інтелектуальною спільнотою, яка може розрізнити, де проходить межа між вихованням у громадянській свободі та політичним тиском і маніпулятивними технологіями.

Наша країна як ніколи потребує відкритої комунікації між учасниками суспільно-політичного життя та формування спільного простору довіри. Маючи добру волю та надію на налагодження такої довіри, ми оприлюднюємо цей документ. Сподіваємося, що представники владних структур розуміють несумісність методів тоталітарного минулого з цілями побудови вільного суспільства, в якому пошанована людська гідність. Від цих методів страждає і гідність самих співробітників СБУ, які вимушено опиняються у морально хибних ситуаціях. Нашим спільним завданням є не допустити інерційного скочування українського суспільства у стереотипи давнього упокорення, яке загрожує водночас і політичній, і духовній безпеці наших громадян.

Ми також висловлюємо солідарність із тими громадським колами, які шанують чесне та відкрите спілкування і вважають його умовою здорових людських та суспільних стосунків. До такої ж чесної та відкритої співпраці ми закликаємо і органи державної влади.

Ректорат УКУ".

Нагадаємо, ректор Українського Католицького Університету о. Борис Гудзяк 25 травня оприлюднив відкритий меморандум про візит до університету представника Служби безпеки України, у якому заявив про спробу СБУ чинити тиск на студентів.

Віце-президент США дзвонив Януковичу щодо УКУ, - Луценко

Я знаю навіть, що був дзвінок віце-президента Сполучених Штатів Америки пана Байдена до пана Януковича щодо цієї ситуації. Офіційно наша Банкова пояснює це консультаціями на політичні теми. Насправді було попередження, що це неприпустимий приклад використання спецслужб у такій дражливій темі, як освіта, а, тим більше, як освіта релігійна.

Про це повідомив у коментарі ZAXID.NET лідер "Народної самооборони", екс-міністр МВС України Юрій Луценко, коментуючи меморандум ректора УКУ про спробу СБУ чинити тиск на студентів.

Зі слів Луценка, помилка Януковича в тому, що він вважає, що прийшов на пост Президента України на 10 років, і, мовляв, всі ці речі упродовж 10 років забудуться.

"Не знаю, хто йому це втовкмачував! Другий посил, який з цього виходить, – це те, що ми можемо збудувати в Україні російську модель, на думку його команди. Це категорично неможливо, бо в Україні, якщо чесно говорити, існує дві цивілізаційні групи, одна з яких відчуває себе частиною російського світу, або так званого "руського мира", а друга – українська європейська цивілізація. Побудувати тут напівтоталітарну модель Росії неможливо, апріорі неможливо", – наголосив Луценко.

Зі слів екс-міністра МВС, чинний Президент вважає, що можна "міліції заборонити мітинги".

"Ми це бачили в Києві, ми це бачили в Харкові, ми це бачили у Львові, ми це бачили в Одесі… Він вважає, що СБУ знову може налагодити систему тотального контролю і залякування. Він вважає, що податкова може примусити підприємців платити стільки, скільки їй треба", – додав Юрій Луценко.

Нагадаємо, після того, як ректор Українського Католицького Університету о. Борис Гудзяк оприлюднив відкритий меморандум про візит до університету представника Служби безпеки України, речниця СБУ Марина Остапенко в інтерв'ю "Німецькій хвилі" повідомила, що працівник Служби безпеки України зустрічався з ректором УКУ для попередження порушення закону. "Ректору було роз'яснено норми законодавства. Зокрема, що втягнення студентів в протиправну діяльність, у можливі масові заворушення є неправомірними. Все було, відповідно до норм закону", - наголосила речниця СБУ.

Також згодом свою позицію щодо ситуації висловив і ректорат УКУ. "УКУ є автономною інтелектуальною спільнотою, яка може розрізнити, де проходить межа між вихованням у громадянській свободі та політичним тиском і маніпулятивними технологіями", – йдеться у коментарі ректорату.

Своєю чергою, як поінформував о. Борис Гудзяк, заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман "сказала, що вся нинішня історія з СБУ – це якесь непорозуміння. Вона дуже скритикувала дії СБУ і назвала їх дикістю".

Ветерани Великої Вітчизняної війни звернулися до Верховної Ради з вимогою розпустити Львівські обласну та міську ради

Львівські обласна та міська організації ветеранів України та Львівський антифашистський комітет вимагають розпуску Львівської обласної та міської рад за рішення про відзначення 8-9 травня Днів пам’яті жертв Другої світової війни та про присвоєння звання Почесний громадянин міста Львова Степану Бандері та Роману Шухевичу. Про це йдеться у заяві, поширеній у ЗМІ сьогодні, 28 травня.
«Львівська міська рада на сесії 7 травня 2010 року прийняла рішення про присвоєння звання Почесний громадянин міста Львова агенту Абвера на псевдо Сірий С. Бандері і гауптштурмфюреру СС 201 шуцманшафтбатальйону, тобто есесівцю, Р. Шухевичу.

Сесія Львівської обласної ради, мабуть, вирішила не відставати і 25 травня 2010 року прийняла рішення «Про відзначення Днів gам’яті і жертв Другої cвітової війни», – йдеться у заяві.

«Рішенням передбачено 8-9 травня щорічно відзначати Дні пам’яті жертв Другої світової війни, заборонити вживання терміну «Велика Вітчизняна війна», а через Генпрокуратуру України переслідувати всіх, хто буде використовувати прапори і символіку неіснуючої країни СРСР. Це фактична заборона відзначати День Перемоги і використовувати символіку періоду Великої Вітчизняної війни», – сказано у заяві.

Автори документа застерігають громадкість України та світу, «що залишення в силі цього рішення відкриває «шлюзи» для відродження фашизму на Україні і для заперечення рішень Міжнародного Нюрнбергського трибуналу».

На думку ветеранів та членів антифашистського комітету, зазначене рішення суперечить здоровому глузду, грубо порушує норми Міжнародного права, ст.ст. 1, 19, 21, 24, 68, 92, 140 Конституції України, закони України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизнній війні 1941-1945 років». Вони вимагають:

1. Від Генеральної прокуратури України внести протест на рішення Львівських обласної та міської рад від 25 та 07 травня 2010 року «Про відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни та про присвоєння звання Почесний громадянин міста Львова С. Бандері і Р. Шухевичу.

2. Від Верховної Ради України на підставі ст. 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» розглянути питання «Про дострокове припинення повноважень Львівських обласної та міської рад за прийняття рішень, які суперечать Конституції і законам України, врахувавши при цьому, що випадки прийняття незаконних рішень зазначеними радами мали місце раніше і були скасовані судами.

3. Від Світової громадськосьті та громадськосьті України висловити своє рішуче «Ні» відродженню фашизму на Україні.

Документ підписали голова Львівської обласної організації ветеранів України Т. Махоньок, голова Львівського антифашистського комітету О. Калинюк та голова Львівської міської організації ветеранів України О. Грубий.

Українці з усього світу не дадуть владі знівелювати пам’ять Голодомору-геноциду

В Україні та 20 інших державах стартує кампанія «Не дамо згасити Свічу Пам’яті», присвячена Голодомору 1932–1933 років. Про це сьогодні розповів Генеральний секретар Світового конгресу українців Стефан Романів, – інформує Центр досліджень визвольного руху.

«20 країн світу, де їх громадяни разом з українцями вшановуватимуть мільйони невинних жертв злочинної політики геноциду, покажуть, що світ не дозволить ані забути, ані знівелювати пам’ять Голодомору в Україні 1932–1933 років», – сказав Романів.

19 червня у Києві пройде молитва за невинно вбитих, після якої Cвічки Пам’яті поїдуть в міста України та по всьому світу. В кожній країні, яка підтримала кампанію, – а це Велика Британія, Австралія, США, Іспанія, Канада, Аргентина, Бразилія, Греція, Росія та інші – участь у молитві візьмуть представники різних релігій та конфесій, політики, представники влади та української діаспори. Свічка моління також побуває у резиденціях Європарламенту та Організації Об’єднаних Націй.

До листопада 2010 року Свіча Пам’яті повернеться до України, де відбудуться жалобні вшанування пам’яті українців, знищених Голодомором.

«Національна пам’ять – не розмінна монета в руках політиків, що торгують національними інтересами України. Своєю активною позицією українці не допустять ревізії ключових питань історії в угоду політичній кон’юнктурі», – наголосив координатор кампанії в Україні Володимир В’ятрович.

Заступник голови УІНП Владислав Верстюк зазначив, що Український інститут національної пам’яті підтримує цю важливу для українського суспільства ініціативу, оскільки пам’ять про геноцид українців у 1932-1933 роках є невід’ємним елементом державного становлення України.

Довідка.

Мета кампанії «Не дамо згасити Свічу Пам’яті» – вшанування пам’яті мільйонів жертв Голодомору 1932–1933 років, недопущення замовчування справжніх причин, наслідків та організаторів геноциду. Акція стартує у 20 країнах світу.

Організатори: Світовий конгрес українців, Український інститут національної пам’яті.

Кампанію підтримали: Центр національного відродження ім. С. Бандери, Фонд «Україна-3000», Київське товариство «Меморіал», Спілка української молоді, НСОУ «Пласт», ГО «Люстрація», Центр досліджень визвольного руху, Молодіжний націоналістичний конгрес.

У Молдові можуть заборонити Партію комуністів

Влада Молдови готується заборонити найбільшу в країні Партію комуністів, яка втратила влад минулого року.

Як заявив на прес-конференції в Кишиневі в.о. президента Молдови, голова парламенту Міхай Гімпу, він готується запропонувати парламенту оголосити Партію комуністів поза законом.

Гімпу зазначив, що парламент Молдови ухвалить рішення на підставі доповіді комісії з вивчення та оцінки тоталітарного комуністичного режиму. Він заявив, що комунізм необхідно засудити, бо сьогодні мешканці країни живуть у злиднях саме через комуністів.

За словами Гімпу, під комуністичними символами серпа і молота було вбито мільйони людей у всьому колишньому СРСР, інші пройшли через масові депортації і голод. При цьому Партія комуністів Молдови є наступницею тоталітарного комуністичного режиму.

Партія комуністів є найбільшою в Молдові політичною партією, представленою в парламенті найбільшою фракцією (43 з 101 депутата). Згідно з останніми соцопитуваннями, молдовські виборці готові на найближчих виборах надати ПКРМ право сформувати парламентську більшість. Комуністи правили Молдовою з 2001 по 2009, двічі поспіль перемагаючи на парламентських виборах.

Спадок без наслідків

Деякі російські чиновники найнеймовірнішим чином раптом увірували в те, що український істеблішмент нарешті змінить свою позицію і відмовиться від претензій на радянську власність, золото і алмази, причому, " найближчим часом".

Про це заявив управсправами президента РФ Володимир Кожин. На його думку, цьому сприяє сталий дружній клімат міждержавних відносин. А зволікання проблемою призводить до того, що "стоїть будівля, і вона числиться за країною, якої немає, - за Радянським Союзом". Хоча ще рік тому той же Кожин нарікав, що питання про борги і активи "перетворилося на таку жуйку впродовж стількох років, і кінця цьому немає" унаслідок деструктивної позиції Києва.

Реакція української сторони не змусила себе довго чекати: Віктор Янукович "зрізав" на корені російську пропозицію про розділ радянської власності, твердо заявивши, що "ми не бачимо на сьогоднішній день рішення. Ми ніколи не визнаємо цього. Ми вважаємо, що його (майно) треба розділити між країнами. А як це зробити, механізму поки не знайдено". За словами Януковича, дане питання він з Медвєдєвим не обговорював.

З точки зору закону, позиція українського глави бездоганна: Україна не відмовлялася ні від своєї частини боргу, ні від тієї, що вважається їй після розпаду СРСР частини активів. За документами 1991 року частка України (по питомій вазі у всесоюзному ВВП за останню п'ятирічку, населенню, експорту і імпорту) складала 16,37% боргів і активів СРСР. А угода про так званий "нульовий варіант" (відмова від боргових зобов'язань і майнових претензій), прийнята всіма колишніми радянськими республіками в 1994 році досі не ратифікована Верховною Радою України.

Навпаки, український парламент прийняв постанову, якою зобов'язав уряд вести подальші переговори з Російською Федерацією про проведення повної інвентаризації і розподіл власності СРСР. Як розповів "Главреду" екс-міністр закордонних справ Геннадій Удовенко, колишній прем'єр-міністр України Віталій Масол, підписавши угоду про "нульовий варіант" в кабінеті у російського візаві Віктора Черномирдіна, порушив дані йому директиви, а пізніше президент Кучма фактично дезавуював це "розділення".

З 36 об'єктів, запропонованих РФ Україні для розміщення її посольств, 30 з них були в тих країнах, з якими не мала наміру відкривати посольства. Тому, не сподіваючись на швидке вирішення питання, Україна пішла шляхом будівництва своїх будівель для дипмісій, відмовившись від претензій на свою частку в шикарних палацах, які будував СРСР в тих країнах, де хотів закріпитися. Лише у Римі вілла де Боргезе займає двадцять чотири гектари садово-паркової архітектури. Плюс інфраструктура у всіх найбільших аеропортах світу, портах, військові бази на Кубі, в Африці, Афганістані і у В'єтнамі, закордонні радянські банки (Московський, Народний, Міжнародний інвестиційний) і культурні центри.

Цікаво, що певності, скільки Україна може отримати і скільки повинна повернути, за 20 років не додалося. Є лише дві цифри: нашій країні належить шоста частина всіх зарубіжних активів СРСР, діамантового, золотого фондів, кредитів третім країнам.

А на початку квітня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров підтвердив, що українська частка боргу, який виплатила російська сторона, склала близько $14 млрд.

Проте українське керівництво відмовляється довіряти офіційним даним російської сторони, яка оцінила радянську закордонну власність за балансовою вартістю в 3,5 млрд. рублів (станом на 1991 рік), і вимагає підтвердити цю оцінку міжнародним аудитом. За словами екс-глави МЗС Анатолія Зленка, лише золотий фонд на момент розпаду СРСР складав 240 тонн. Відповідно частка України в ньому - 39,2 тонн. Опозиція оцінює активи СРСР за кордоном в $300-400 млрд. На думку лідера УНП Юрія Костенка, одні лише борги колишнього Сбербанку СРСР українським громадянам можуть складати за нинішнім валютному курсом до $100 млрд. "Ми нічого не винні, нам винні", - наполягає Удовенко, додаючи, що згода української влади на "нульовий варіант" виглядатиме як зрада національних інтересів.

Крім того, відзначив дипломат, офіційний Київ жодного разу не скористався історико-правовим аргументом: Україна не створила проблеми РФ, коли та автоматично успадкувала від СРСР членство в Радбезі ООН, а могла б. Українські дипломати, які пропрацювали за радянських часів у структурах ООН, не отримали ні копійки з тих пенсійних сум, які вони внесли до радянської казни згідно з чинним тоді законодавством.

Хоча наводити лад в документах доведеться, нарікає Удовенко, відзначаючи, що на початковому етапі, коли ще був сильний "радянський синдром" потурання вказівкам МЗС, документи щодо закордонної власності, довідки з посольств "осіли" в різних відомствах - частково в МЗС, частково в Мінфіні.

Для тих, хто вважає, ніби відносини двох країн дійшли до точки замерзання, у тому числі і з питання розділення власності колишнього СРСР, при Ющенку і Путіну, Удовенко провів невеликий лікнеп, нагадавши історію при перебуванні свого керівництва МЗС (1994-1998 рр.). Через будівлю СРСР при ООН спор з Росією ледве не дійшов до Нью-Йоркського суду. Оформлено його було на трьох осіб - постійних представників при ООН СРСР, України і Білорусі. Проте в цій 14-поверховій будівлі Україна займала один поверх, а Удовенко не мав права користуватися ліфтом, який був відведений виключно для Євгенія Примакова.

Незважаючи на 100% шансів України відстояти в суді третину будівлі, конфлікт удалося погасити шляхом переговорів. Хоча, як розповів Удовенко, росіяни довго не могли повірити, що Україна подасть на них до суду. Врешті-решт, проблему врегулювали "не згідно із законом, але за поняттями", відбувся жартами дипломат.

Ще раз голосно тема власності колишнього СРСР "вистрілила" в 2009 році. Тоді газета "Дзеркало тижня", посилаючись на власні джерела, повідомила, що Мінфін РФ пообіцяв Києву $5 млрд. кредиту на пільгових умовах в обмін на ратифікацію угоди про так званий "нульовий варіант", а також низку інших поступок. Проте справа нічим не закінчилася. Сама Тимошенко категорично спростовувала інформацію про подібні переговори.

Перевантаження не допомогло?

На думку директора Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергія Толстова, торг з приводу колишньої власності СРСР ведеться сторонами на підставі дуже приблизних даних.

"Сьогодні Україна може порушувати питання лише щодо тих об'єктів, на яких накладений мораторій на переоформлення права власності на користь РФ. Питання полягає у встановленні їх нинішньої вартості, яка може і не скласти $14 млрд." - відзначив він "Главреду".

На нереалістичності вимоги про аудит наполягав раніше в коментарях ЗМІ і радник-посланець посольства Російської Федерації в Україні Всеволод Лоскутов: "Ніхто не погодиться проводити міжнародний аудит в сімдесяти восьми країнах світу. Для цього необхідні гроші - на початку дев'яностих це коштувало $200 млн. Україна ніколи не пропонувала хоч би частково сплатити цю процедуру. Сама власність вже не раз переходила з рук в руки, і простежити це неможливо".

При цьому опитані експерти "Главредом" сходяться в одному: чекати великих змін у вирішенні цієї проблеми не варто. По-перше, вона не зачіпає інтереси "донецьких" фінансово-промислових груп, Януковичу немає потреби створювати нове вогнище нервозності в парламенті, а для Росії невирішеність цього питання не створює безпосередньої загрози національним інтересам (хоча і створює "головний біль"), відзначив "Главреду" директор Центру вивчення проблем громадянського суспільства Віталій Кулик. Між золотом колишнього СРСР і золотом українського гетьмана Павла Полуботка (за легендою воно нібито зберігається в Англійському банку - "Главред") є багато спільного, іронізує експерт, - всі вірять, що воно десь є, нема лише нащадка, який міг би його отримати.

Єдиний варіант, що залишився, на думку Толстова і Кулика, - це включити питання про "нульовий варіант" у великий пакет стратегічних домовленостей, і використовувати його для отримання поступок в тих сегментах, які цікавлять Україну.

Зовнішньополітичне відомство України не перетворюватиме це питання на проблему двосторонніх відносин, заявив "Главреду" директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин. Хоча росіяни всі роки порушують це питання, і позиція їх незмінно зводиться до того, що раз РФ погасила всі борги, давайте закриємо це питання.

"МЗС України тримає це питання на контролі з російською стороною. Ми враховуємо побажання щодо справедливішого розділення майна СРСР і усвідомлюємо, що є воля Верховної Ради не ратифікувати цю угоду. У зв'язку з цим, Україна має всі підстави розраховувати на певну частку за кордоном, що передбачає можливості для якіснішого розвитку, в першу чергу мережі закордонних дипломатичних представництв РФ. Тому, МЗС прямо зацікавлений в вирішенні цього питання. Проте, українська сторона була здивована, коли російська сторона поставила питання, що Україна нібито повинна передати їй якісь об'єкти", - озвучив Волошин позицію українського зовнішньополітичного відомства.

Раніше, напередодні візиту Дмитра Медвєдєва до Києва міністр закордонних справ України, Костянтин Грищенко під час зустрічі з депутатами підкреслив, що Україна обговорює з РФ питання про повернення вкладів часів СРСР, а також питання про право власності на закордонні об'єкти, що ще раз підтверджує пошук українськими дипломатами компенсаційних механізмів.

"У деяких столицях ми заблокували перереєстрацію власності з Радянського Союзу на Російську Федерацію", - відзначив Грищенко. Зокрема, процес переоформлення нерухомого майна колишнього СРСР був ускладнений через блокуючу ноту України в Австрії, Бельгії, Німеччині, Індонезії, Ірландії, Люксембургу, Польщі, Португалії, Румунії, Франції, Швейцарії, В'єтнамі, Ірані і багатьох інших країнах.

В свою чергу, Росія добилася визнання себе повною правонаступницею майна СРСР лише Болгарією, Угорщиною, Ісландією, Фінляндією і Швецією.

Схоже, що для себе українська влада в цьому питанні вже давно все вирішила - "поспішати повільно". А там, років через тридцять, як свідчить анекдот про пригоди Ходжі Насреддіна, або емір помре, або віслюк здохне.

Яценюк: питання мови відвертають увагу від реальності

Лідер партії «Фронт змін», народний депутат України Арсеній ЯЦЕНЮК вважає «чисто політичним піаром» рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим про надання російській мові статусу регіональної.

Як передає кореспондент УНІАН, про це А.ЯЦЕНЮК заявив у Дніпропетровську, відповідаючи на запитання журналістів.

«Я би порадив кримським депутатам уважно прочитати Конституцію АРК і Закон України «Про мови», де чорним по білому написано про статус російської мови», - зазначив А.ЯЦЕНЮК.

За його словами, всім відомо, що 90% жителів Криму розмовляють російською мовою, і що російська мова має в автономії захищений статус.

«Будь-які питання щодо мови, щодо оцінки історії, мають одне завдання – відвернути увагу людей від реальної дійсності в Україні», - підкреслив А.ЯЦЕНЮК.

Лідер «Фронту змін» порадив кримським депутатам не займатися політичним піаром, а займатися реальними справами.

Як повідомляв УНІАН, 26 травня Верховна Рада Криму схвалила ряд постанов і звернень до Верховної Ради України, спрямованих на розширення сфери використання російської мови.

Депутати, зокрема, закликали парламент України прийняти закон «Про гарантування вільного розвитку, використання і захисту російської мови та інших мов національних меншин», імплементувати Європейську хартію регіональних мов у повному обсязі, не приймати проекти законів, які порушують права громадян на використання російської мови.

Також парламент Криму прийняв постанову про порядок застосування статей Конституції автономії, в яких сказано, що російська мова використовується в регіоні при видачі паспортів, водійських посвідчень, свідоцтв про народження, шлюб/розлучення і смерть, при розміщенні інформації про товар на етикетках, в діловодстві, освіті, науці та інших сферах.

Кримські депутати також просять народних депутатів внести зміни до закону «Про кінематографію», відмінивши обов`язкову 30-процентну квоту демонстрації національних фільмів у кіно- і відеомережах України.

Для Європи Янукович стає дедалі більше схожим на Лукашенка?

Прес-служби не підтвердили зустрічі Януковича та Лукашенка сьогодні в Батурині. На думку деяких експертів, методи правління та пріоритети обох лідерів стають дедалі подібнішими.

Попри те, що повідомлення про зустріч в Батурині Олександра Лукашенка та Віктора Януковича не підтверджували прес-служби голів обох держав, міліція попередила про обмеження руху транспорту автошляхами Чернігівської області у п`ятницю «у зв`язку з проїздом особи під охороною».

Політолог Олександр Палій не виключає, що на своїй майбутній зустрічі, яка очікується найближчим часом, президенти обговорюватимуть «спільну позицію щодо транзитної політики в діалозі з Росією». Він нагадав, що Білорусь уже отримала дозвіл Києва й успішно випробувала транспортування залізницею до нафтопереробних заводів венесуельської нафти через українську територію.

Крім цього, Палій зазначив зближення методів правління обох президентів: «Не за горами той час, коли на українське та білоруське керівництво будуть дивитися в Європі однаково», - сказав експерт. На його думку, саме в цьому напрямку рухається нова українська влада, коли обмежує свободу слова та бере під контроль цілу судову систему.