зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.05.10

Віце-президент США дзвонив Януковичу щодо УКУ, - Луценко

Я знаю навіть, що був дзвінок віце-президента Сполучених Штатів Америки пана Байдена до пана Януковича щодо цієї ситуації. Офіційно наша Банкова пояснює це консультаціями на політичні теми. Насправді було попередження, що це неприпустимий приклад використання спецслужб у такій дражливій темі, як освіта, а, тим більше, як освіта релігійна.

Про це повідомив у коментарі ZAXID.NET лідер "Народної самооборони", екс-міністр МВС України Юрій Луценко, коментуючи меморандум ректора УКУ про спробу СБУ чинити тиск на студентів.

Зі слів Луценка, помилка Януковича в тому, що він вважає, що прийшов на пост Президента України на 10 років, і, мовляв, всі ці речі упродовж 10 років забудуться.

"Не знаю, хто йому це втовкмачував! Другий посил, який з цього виходить, – це те, що ми можемо збудувати в Україні російську модель, на думку його команди. Це категорично неможливо, бо в Україні, якщо чесно говорити, існує дві цивілізаційні групи, одна з яких відчуває себе частиною російського світу, або так званого "руського мира", а друга – українська європейська цивілізація. Побудувати тут напівтоталітарну модель Росії неможливо, апріорі неможливо", – наголосив Луценко.

Зі слів екс-міністра МВС, чинний Президент вважає, що можна "міліції заборонити мітинги".

"Ми це бачили в Києві, ми це бачили в Харкові, ми це бачили у Львові, ми це бачили в Одесі… Він вважає, що СБУ знову може налагодити систему тотального контролю і залякування. Він вважає, що податкова може примусити підприємців платити стільки, скільки їй треба", – додав Юрій Луценко.

Нагадаємо, після того, як ректор Українського Католицького Університету о. Борис Гудзяк оприлюднив відкритий меморандум про візит до університету представника Служби безпеки України, речниця СБУ Марина Остапенко в інтерв'ю "Німецькій хвилі" повідомила, що працівник Служби безпеки України зустрічався з ректором УКУ для попередження порушення закону. "Ректору було роз'яснено норми законодавства. Зокрема, що втягнення студентів в протиправну діяльність, у можливі масові заворушення є неправомірними. Все було, відповідно до норм закону", - наголосила речниця СБУ.

Також згодом свою позицію щодо ситуації висловив і ректорат УКУ. "УКУ є автономною інтелектуальною спільнотою, яка може розрізнити, де проходить межа між вихованням у громадянській свободі та політичним тиском і маніпулятивними технологіями", – йдеться у коментарі ректорату.

Своєю чергою, як поінформував о. Борис Гудзяк, заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман "сказала, що вся нинішня історія з СБУ – це якесь непорозуміння. Вона дуже скритикувала дії СБУ і назвала їх дикістю".