зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.05.10

У Молдові можуть заборонити Партію комуністів

Влада Молдови готується заборонити найбільшу в країні Партію комуністів, яка втратила влад минулого року.

Як заявив на прес-конференції в Кишиневі в.о. президента Молдови, голова парламенту Міхай Гімпу, він готується запропонувати парламенту оголосити Партію комуністів поза законом.

Гімпу зазначив, що парламент Молдови ухвалить рішення на підставі доповіді комісії з вивчення та оцінки тоталітарного комуністичного режиму. Він заявив, що комунізм необхідно засудити, бо сьогодні мешканці країни живуть у злиднях саме через комуністів.

За словами Гімпу, під комуністичними символами серпа і молота було вбито мільйони людей у всьому колишньому СРСР, інші пройшли через масові депортації і голод. При цьому Партія комуністів Молдови є наступницею тоталітарного комуністичного режиму.

Партія комуністів є найбільшою в Молдові політичною партією, представленою в парламенті найбільшою фракцією (43 з 101 депутата). Згідно з останніми соцопитуваннями, молдовські виборці готові на найближчих виборах надати ПКРМ право сформувати парламентську більшість. Комуністи правили Молдовою з 2001 по 2009, двічі поспіль перемагаючи на парламентських виборах.