зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.10.10

Напад на журналіста в Одесі

В Одесі двоє зловмисників скоїли напад на відомого журналіста Сергія БРАТЧУКА, внаслідок чого потерпілий дістав серйозні тілесні ушкодження.

«Злочинці чекали мене близько 22.00 неподалік дома, де я проживаю і куди повертався після зустрічей з виборцями - балотуюся за 31-м мажоритарним виборчим округом у депутати Одеської міськради від партії «Солідарність». Несподівано підійшли ззаду, завдали кілька ударів невідомим гострим предметом в області колін, після чого зникли в темряві», - розповів С.БРАТЧУК в бесіді з кореспондентом УНІАН.

Після госпіталізації медики зафіксували множинні розриви сухожиль і м`яких тканин ніг і серйозну крововтрату – довелося накласти 16 швів. «Лікарі кажуть, що поранення було завдано достатньо професійно, - сказав журналіст, - якби відразу не був доставлений до травмпункту, міг втратити ногу».

За словами С.БРАТЧУКА, «ніяких цінних речей злочинці не викрали. Впевнений, що напад пов`язаний з моєю участю в передвиборчій кампанії. Оскільки публічно виступаю на підтримку кандидата в мери Едуарда ГУРВІЦА. Можливо також, що таким чином злочинці постаралися вибити мене з дистанції як одного з претендентів на перемогу у 31-му мажоритарному виборчому окрузі».

Зараз стан здоров`я журналіста медики оцінюють як задовільний. У міліції злочинний напад поки що не коментують – з`ясовуються обставини кримінальної події.

З різким засудженням факту хуліганського нападу на журналіста виступила облогорганізація Української народної партії (УНП).

«Ми обурені такими методами політичної боротьби. В Одесі стає небезпечно виходити на вулиці тим, хто підтримує кандидатуру нинішнього мера міста Е.ГУРВІЦА і наважується відкрито виступати проти прихильників побудови так званої «вертикалі влади», - заявив керівник облорганізації УНП Андрій КАРПЕНКО.

На його переконання, цей інцидент пов`язаний з журналістською і політичною діяльністю С.БРАТЧУКА.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Тулуб зігнав усіх чиновників молитися до Московського патріархату

Усіх працівників Черкаської облдержадміністрації вранці 14 жовтня змусили прийти до Михайлівського собору Української православної церкви Московського патріархату.

Тут з нагоди свята Покрови молився голова обласної адміністрації Сергій Тулуб, пише Gazeta.ua.

"Якщо чесно, то прийти до церкви нас зобов'язали в примусовому порядку, - сказав Сергій - працівник одного з управлінь.

"Уникнути відвідин не було ніякої можливості. Збір чиновників призначили на 8 годину 15 хвилин у Першотравневому парку, де знаходиться Михайлівський собор. За кілька хвилин з'явився губернатор.

Він пройшов усередину. Керівники управлінь і відділів пішли за ним. Решті дозволено було розійтися до місць роботи", - розповів він.

"Я принципово не ходжу до Московської церкви. Відвідую лише церкву Київського патріархату. Чому я маю ходити до чужої церкви услід за губернатором? Невже у нас в країні скасовано свободу віросповідань?" , - обурилась Наталія з черкаської ОДА.

Працівники адміністрації не захотіли називати свої прізвища і департаменти, у яких працюють, через страх перед звільненням.

У вересні до п'ятірки Партії регіонів відмовився вступити черкаський митрополит Софроній. Попри це церква Московського патріархату відкрито підтримує Партію регіонів на місцевих виборах.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Українцям не подобаються ні нові повноваження Януковича, ні пролонгація Литвина

Третина українців сприймають негативно рішення про скасування конституційної реформи 2004 року.
Про це свідчать результати опитування центру Разумкова.

34,7% опитаних сприйняли рішення КС негативною Позитивно до нього поставилися 21,5%. 24,0% поставилися до цього байдуже , а 19,8% було важко відповісти.

Ідею про доцільність продовження терміну діяльності нинішнього складу Верховної Ради України до 2015 року для того, щоб нові вибори ВР відбулися одночасно з виборами Президента України, підтримують лише 25,2% опитаних, не підтримують 55,3%, зазначають соціологи.

Думки стосовно відповідальності за стан справ, який склався в країні, розділилися: 36,5% більшою мірою схильні покладати відповідальність на попередню владу, приблизно стільки ж (33,9%) - рівною мірою на попередню і нинішню владу і 22,0% - більшою мірою на нинішню владу.

Змінилися також оцінки громадянами мотивації діяльності Януковича. Якщо у травні громадяни України частіше схильні були вважати, що дії Президента Януковича спрямовані на захист загальнонаціональних інтересів, то у серпні і в жовтні - що вони передусім спрямовані на захист власних інтересів та інтересів свого політичного оточення.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 30 вересня по 5 жовтня 2010 року. Було опитано 2007 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Українці все більше розчаровуються в Януковичі

Повна підтримка президента Віктора Януковича порівняно з початком його президентства зменшилась у 2 рази.

Про це свідчать результати опитування Центру імені Разумкова проведеного з 30 вересня по 5 жовтня 2010 року.

Так, якщо у квітні президента підтримували повністю 40,9%, то у жовтні - лише 20,8%.

Окремі дії президента підтримують 39,3%, а у квітні їх було 25,4%.

Таким чином кількість тих, хто підтримує президента сумарно знизилась на 6%.

Не підтримують дії президента 34,8% опитаних, тоді як у квітні таких було 28,5%.

Важко відповісти було 5,5% у жовтні і 8,3% у квітні.

Верховну Раду повністю підтримують у її діяльності лише 8,1%, тоді як у квітні таких було 16,6%.
Частково підтримують парламент 40,1% (порівняно з 32,7% у квітні). Кількість тих, хто не підтримує депутатів залишається стабільною, і у жовтні становила 44,3%.

Соціологи відзначають, що після травня знижувалася частка тих, хто відповідає, що дії нової влади виправдали його сподівання (з 24,8% у травні до 10,1% у жовтні), тих, хто дав відповідь, що влада виявилася крашою, ніж він очікував (відповідно 7,1% і 4,7%), а також тих, хто дотримується думки, що ще рано давати оцінку діям влади (відповідно 39,9% і 30,5%).

Зросла частка тих, хто вважає, що нова влада не виправдала їх сподівань (відповідно 6,0% і 19,2%), а також тих, хто відповів "я від нової влади, нічого доброго не очікував, так і сталося" (відповідно 12,7% і 19,2%) і "я від нової влади, нічого доброго не очікував, але вона виявилася ще гіршою, ніж я думав" (відповідно 5,3% і 12,9%).

Продовжує знижуватися число громадян, які вважають, що нинішня влада краща за колишню. Якщо у травні такої думки дотримувалися половина (49,2%) респондентів, то у жовтні частка таких скоротилася до 30,7%.

Натомість відносна більшість (44,7%) вважають, що нинішня влада нічим суттєво не відрізняється від колишньої (у травні таких було лише 24,9%). Також зросла частка тих, хто вважає, що нинішня влада гірша, ніж колишня (з 12,0% до 17,0%).
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

На Тернопільщині масово звільняються члени виборчкомів

У Тернопільській області члени дільничих виборчих комісій масово пишуть заяви про звільнення.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції повідомив координатор «Опори», яка відстежує виборчу кампанію в області, Святослав ЛИПОВЕЦЬКИЙ.

За його даними, у Чортківському районі заяви написали 45 людей, у Ланівецькому – 20. «Ці цифри ми зафіксували ще позаминулого тижня. Можна стверджувати, що зараз ця кількість значно більша», – сказав С.ЛИПОВЕЦЬКИЙ.

За його даними, членам виборчих комісій доводиться працювати в екстремальних умовах, оскільки досі немає фінансування, папір на друк документів та виготовлені печатки з’являються за рахунок ентузіазму самих членів комісій. У багатьох комісіях, за даними спостерігачів «Опори», відсутній навіть текст закону про вибори до місцевих органів влади, тоді як самі члени комісій не мають належних знань і досвіду, у деяких комісіях більшість складають пенсіонери, які не вміють користуватися комп’ютерами. «Людям доводиться у стислі терміни виконувати дуже багато роботи.

Вони бачать, що не справляються - і звільняються, у заявах пишуть «за станом здоров’я» або «у зв’язку із сімейними обставинами»,– зауважив С.ЛИПОВЕЦЬКИЙ.

За його словами, замість звільнених комісії не поповнюються іншими людьми. «Але у нашій області це не є проблемою, оскільки комісії одразу формували у максимальному складі», – зауважив координатор «Опори».
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Львові три доби отримав юрист-правозахисник

Галицький районний суд міста Львова на своєму сьогоднішньому засіданні призначив три доби адміністративного арешту юристу, правозахиснику, голові громадської організації "Вартові закону" Олексію ВЄРЕНЦОВУ, який напередодні організував акцію протесту під обласною прокуратурою.

Про це кореспонденту УНІАН повідомила програмний директор Центру "Наше право" Оксана ВАЩУК, яка була присутня на судовому засіданні.

"Найбільше здивувало цілком тенденційне ставлення судді до громадських активістів. Мабуть, міра покарання є зовсім не співмірною із правом будь-кого проводити мирні зібрання", - сказала О.ВАЩУК.

За її словами, під час розгляду справи були "очевидні порушення прав ВЄРЕНЦОВА": клопотання про залучення адвоката відхилено, про виклик свідків - також, аудіозапис засідання не вівся, постанова винесена тільки на підставі рапортів працівників міліції та ДАІ без розгляду будь-яких інших доказів.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні вранці був арештований організатор акції протесту, яка пройшла 12 жовтня під обласною прокуратурою у Львові, О.ВЄРЕНЦОВ. Напередодні учасники акції під прокуратурою «хоронили» правоохоронну систему: вкидали скарги громадян до труни і таким чином хотіли сказати, що подати скаргу в прокуратуру – це "все одно, що похоронити цю справу". В той же час у міліції зазначили, що О.ВЄРЕНЦОВА затримано за злісну непокору законному розпорядженню працівника міліції.

Довідка УНІАН. О.ВЄРЕНЦОВ - голова громадської організації "Вартові закону". Здійснює постійну діяльність у сфері захисту прав громадян. Є одним із членів оперативної групи із протидії корупції в управлінні СБУ у Львівській області.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

В усіх храмах Тернополя молилися за здоров’я ветеранів УПА

В усіх храмах Тернополя відбулися богослужіння за здоров’я ветеранів ОУН-УПА.

Як повідомили УНІАН у прес-службі міської ради, також спеціально з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці і 68-ї річниці створення Української Повстанської Армії воїнів ОУН-УПА запросили в мерію на урочисте засідання.

Вітаючи ветеранів, міський голова Тернополя Роман ЗАСТАВНИЙ наголосив, що українська громада зможе багато досягнути на шляху утвердження української держави, якщо за приклад братиме патріотичне служіння і подвиги учасників національно-визвольного руху. Мер також вручив ветеранам квіти і матеріальну допомогу у розмірі 200 грн.

Завершились урочистості літературно-музичною композицією, присвяченою провіднику українського національно-визвольного руху Степану Бандері, яку представили студенти Тернопільського музичного училища.

У прес-службі міськради також зазначили, що у Тернополі зараз проживає 103 ветерани ОУН-УПА. До міської ради сьогодні зміг прийти 31 ветеран, решту учасників визвольних змагань представники міської ради привітали безпосередньо у їхніх оселях.

Крім того, у вересні міськвиконком виділив кошти для надання матеріальної допомоги з нагоди свята Покрови для 109-и ветеранів, однак шестеро з них не дожили до сьогоднішнього свята.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Колесніченко: екс-послу США відмовив здоровий глузд

"Дипломатії властиві узагальнення. Дипломату, тим більше такому досвідченому, як Стівен Пайфер, притаманно камуфлювати особисті думки під те, що на Заході називають „common sense” – здоровий глузд. Але в своїх оцінках останніх конституційних змін в Україні колишньому послу США в Києві почуття здорового глузду чомусь відмовило",- заявив народний депутат від Партії регіонів Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО в коментарі, переданому УНІАН.

Далі в коментарі зазначається таке:

"Говорячи від імені Європи та всього Заходу він взявся вихваляти політичну реформу грудня 2004 року, називати передбачений нею розподіл влад „збалансованим”, вступаючи цим у пряму суперечку з прямо протилежними професійними висновками Венеційської комісії і оцінками численних політиків та правознавців з ЄС та США.

Саме дисбаланс у розподілі повноважень між президентом, урядом та парламентом призвів до колапсу державного механізму управління в останні п’ять років.

Так звана „конституційна реформа” 2004 року виявилася несумісною з конкурентною демократію. Вона могла б ще хоч якось працювати лише за умови повної монополізації влади однією політичною силою.

Навряд чи Стівен Пайфер хотів би такого розвитку подій в Україні. Натомість в тій моделі, яка закладена в Конституцію 1996 року, є місце і для ефективної роботи влади, і для повноцінної діяльності опозиції, і, головне, для відповідальності перед суспільством тих, хто наділений владними повноваженнями.

Важко повірити, що один з кращих на Заході знавців української тематики всього цього не розуміє.

Вочевидь, його оцінки рішення Конституційного Суду, оприлюдненого 1 жовтня ц.р., в реальності мають під собою виключно політичний ґрунт.

І оскільки це вже другий критичний виступ пана Пайфера за останні два тижні в орієнтованих на українську аудиторію ЗМІ, можна лише сподіватися, що досвідчений дипломат не став учасником кампанії з дискредитації керівництва України на Заході, що її всіма силами намагається проводити команда Юлії Тимошенко".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Фірма, що робила аудит попереднього уряду, раніше відмивала Кучму

Колишній голова Адміністрації Президента України Олег Рибачук у коментарі виданню The Wall Street Journal щодо оприлюднення звіту аудиторської компанії уряду Юлії Тимошенко заявив таке:
“Це – ніяка не боротьба з корупцією. Це стратегія знищення одвічного політичного опонента – Юлії Тимошенко. Вона, звісно, не янгол, проте це вибірковий підхід”, - заявив він.

«Григорій Немиря, екс-віце-прем’єр-міністр і головний радник Юлії Тимошенко, - ідеться в публікації, - заперечив масштабну корупцію в уряді Тимошенко і назвав звіт наклепницькою кампанією, замаскованою під професійне розслідування.

Він зауважив, що слідчі перевіряли лише уряд Тимошенко, навіть на глянувши на роль Януковича на посаді прем’єр-міністра з 2006 по 2007 рік».

“Ці американські фірми використовує уряд, звідусіль звинувачуваний у згортанні демократії, для брудної наклепницької кампанії, щоб зміцніти своє правління”, – цитує Немирю The Wall Street Journal.

Видання нагадує, що «раніше українські політики та представники великого бізнесу вже залучали Kroll та Akin Gump для розслідування гучних справ. Компанію Kroll у 2001 році винайняли люди з середовища олігарха Віктора Пінчука, зятя політичного патрона Віктора Януковича, тодішнього президента Леоніда Кучми, для вивчення обставин убивства журналіста Георгія Гонгадзе в 2000 році».

«Леонід Кучма був, нібито, спійманий на записах, які зробив його охоронець: разом з іншими першими особами держави він обговорював, що робити з журналістом. Хоча американський уряд встановив, що фрагменти плівки були автентичними, Kroll опублікувала звіт, де стверджувалося, що Кучма не причетний до вбивства Георгія Гонгадзе.

Згодом були засуджені кілька нижчих офіцерів служби охорони, але не ті, які насправді планували злочин».
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Яценюк розповів британському міністру, що опозицію пускають на 4 канали

Народний депутат, лідер політичної партії «Фронт Змін» Арсеній ЯЦЕНЮК під час зустрічі з міністром Великої Британії у справах Європи Девідом ЛІДІНГТОНОМ говорив про співпрацю України з Європейським Союзом і про свободу слова в Україні.

Як повідомили УНІАН у прес-службі “Фронту Змін”, обговорювалися питання імплементації євроінтеграційної стратегії України, важливість запровадження між Україною і Євросоюзом поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі, реалізації двосторонніх проектів у рамках ініціативи ЄC «Східне партнерство».

Співрозмовники зазначали, що ключовими факторами, які продемонструють поступ України на шляху членства в ЄС, крім проведення ефективних економічних реформ, є демократія, свобода слова, верховенство права та умови ведення бізнесу, і в цьому контексті проведення місцевих виборів в України 31 жовтня стане важливим індикатором відповідності європейським стандартам.

Д.ЛІДІНГТОН цікавився станом свободи слова в Україні. А.ЯЦЕНЮК зазначив, що «Фронт Змін» та інші опозиційні сили мають доступ до каналів холдингу StarLightMedia (ICTV, СТБ, “Новий”) та «5 каналу», чиї новини “збалансовано висвітлюють перебіг подій в Україні”, а також, що всі політичні сили мають рівні можливості для участі у ток-шоу «Шустер-Live» (ТРК «Україна») та «Свобода слова» (ICTV). “В інших великих політичних ток-шоу є спроби форматування програм під певні інтереси влади. Телебачення в Україні все ще залишається головним джерелом інформації для більшості громадян, тому спроби тиску тут більш відчутні», - підкреслив лідер “Фронту Змін”.

А.ЯЦЕНЮК також наголосив на необхідності збереження конкурентної політичної моделі розвитку України та важливості приходу на зміну «партійним клубам» справжніх партій європейського зразка, створення умов не для консервації старої моделі розвитку, а формування в Україні нової політичної еліти зі стратегічним баченням розвитку держави й суспільства.

Як зазначає прес-служба “Фронту Змін”, Д.ЛІДІНГТОН підтвердив, що Велика Британія залишається рішучим прихильником сильної, вільної й незалежної України та її прагнень входження до Євросоюзу. «Я бачу Україну частиною європейської сім`ї», - сказав він.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров порівняв російський флот з Гібралтаром

Базування російського флоту в Криму не впливає на політику України.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров, відповідаючи на питання на міжнародній конференції в Європарламенті в Брюсселі в четвер.

"Який вплив має база на нашу політику? Зникаючий, малий... - ніякого", - сказав він.

"Він (вплив ЧФ на політику в Україні) порівнянний з впливом Гібралтару. Гібралтар ніяк не впливає на політику Іспанії", - додав Азаров.

При цьому прем'єр зазначив, що керівництво України самостійно у прийнятті рішень і не радиться зі своїми російськими колегами в тому чи іншому питанні.

"Не було жодного випадку, щоб президент або прем'єр-міністр Росії зателефонував, або при зустрічі сказав: ми очікуємо від вас таких-то кроків", - заявив Азаров.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Хто частіше за всіх вимагає хабарі? (опитування)

Працівники Державтоінспекції та лікарі найчастіше вимагають хабарі в українців.

Як передає кореспондент УНІАН, такі дані соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології були презентовані сьогодні у Харкові.

Так, згідно з опитуванням, 91% українців вважають, що корупція дуже розповсюджена або швидше розповсюджена в Україні. Відповідаючи на запитання щодо особистого досвіду корупційних ситуацій, респонденти наводили два найбільш розповсюджених випадки - вимагання додаткової неофіційної оплати у державних медичних закладах, щоб отримати краще лікування, та вимагання грошей співробітниками ДАІ замість сплати штрафів.

46% респондентів неофіційно платили у лікарнях більше одного разу, 12% вказали на те, що їм доводилося платити у лікарнях один раз. Працівникам ДАІ давали хабара більше одного разу 22% респондентів, 4% робили це один раз.

При цьому нинішнє дослідження засвідчило, що українці менш песимістично оцінюють спрямування розвитку країни. Так, 44% (74% - у 2009 році, 76% - у 2008 році) опитаних вважають, що Україна прямує до нестабільності і хаосу, а 21% (7% - у 2009 році) респондентів вважають, що Україна прямує до стабільності та добробуту.

Водночас більшість респондентів (83%) залишаються незадоволеними економічною ситуацією у поточному році, 60% незадоволені політичною ситуацією (92% у 2009 році).

75% респондентів висловили занепокоєність рівнем інфляції (58% у 2009 році). Серйозне занепокоєння опитувані висловлювали також щодо інших економічних питань: безробіття (56%), бідності (51%), корупції (37%)та загальних економічних проблем (36%). Політичні проблеми у поточному році викликають занепокоєння у 11% опитаних.

Польовий етап дослідження проводився 8-20 вересня та охоплював 1519 респондентів по всій території України. Вибірка дослідження включала національну вибірку у 1269 респондентів, а також додаткову вибірку у 125 респондентів для Києва та у 125 респондентів для Криму. Похибка вибірки становить +/-2,6%. Дослідження фінансувалось Агентством міжнародного розвитку США (USAID).
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Львові заарештували юриста-правозахисника

Сьогодні вранці у Львові було заарештовано організатора акції протесту, яка пройшла 12 жовтня під обласною прокуратурою, юриста, правозахисника Олексія ВЄРЕНЦОВА.

Про це «Гал-інфо» повідомив голова профспілки працівників освіти Львівщини Андрій СОКОЛОВ.

«Вранці до Олексія ВЄРЕНЦОВА приїхала міліція нібито вручити йому повістку, але його арештували і доправили у Галицький суд», – сказав А.СОКОЛОВ.

За його словами, пікети під обласною прокуратурою на знак протесту проти її бездіяльності у кримінальних та інших справах, які стосуються прав громадян, уже тривають кілька днів.

«Резонансу набуло пікетування 12 жовтня, коли під стінами прокуратури «хоронили» правоохоронну систему. Позавчора акція мала цікавий характер – була труна, куди вкидали скарги громадян. Таким чином учасники хотіли сказати, що подати скаргу в прокуратуру – це все одно що похоронити цю справу», – додав А.СОКОЛОВ.

Разом із О.ВЄРЕНЦОВИМ участь в акції взяли інші юристи, адвокати, правозахисники. А.СОКОЛОВ не знає, якою є подальша доля О.ВЄРЕНЦОВА. «Можливо, це буде арешт чи адмінштраф. Очевидно, що правоохоронці знайдуть якусь формальну зачіпку», – зазначив він.

Довідка УНІАН. О.ВЄРЕНЦОВ - голова громадської організації "Вартові закону". Здійснює постійну діяльність у сфері захисту прав громадян. Є одним з членів оперативної групи із протидії корупції при Управлінні СБУ у Львівській області.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/