зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

01.08.10

Азаров залазить у кишені населенню

Львівська міськрада звинувачує Кабмін у антинародних діях у зв'язку з підвищенням тарифів на газ для населення.

Про це сказано в заяві міськради з приводу підвищення ціни на газ, повідомляють "Українські новини".

"Кабмін на чолі з антиукраїнським прем'єром безсоромно залазить в кишеню кожної української родини", - цитує заяву агентство.

"Вже з 1 серпня цього року ціна газу для населення і теплопостачальних підприємств зросте на 50%, а з середини осені на 20-30% підвищиться вартість решти житлово-комунальних послуг", - йдеться в заяві.

На думку Львівської міськради, такі нововведення Кабміну остаточно заженуть український народ за межу бідності.

"Тепер ці дії можна розцінювати як свідому політику нової влади проти свого народу, адже для задоволення побутових потреб жителів в Україні видобувають достатню кількість блакитного палива" - сказано в заяві.

Міськрада також нагадує, що раніше влада обіцяла не піднімати тариф на газ в обмін на пролонгацію перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні.

Як відомо, з 1 серпня ціни на газ для населення підвищилися на 50%.

У Росії розігнали мітинги опозиції. Затримано Нємцова

Російська міліція розігнала акцію протесту опозиції на Тріумфальній площі в Москві.

Затримано 72 людини, повідомляє "Эхо Москвы". Серед них відомий політик Борис Нємцов і лідер "Лівого фронту" Сергій Удальцов.

Як розповів сам Нємцов, на площі він "роздавав книжку "Путін. Підсумки" у кількості одного екземпляра".

Йому пред'явили звинувачення в опорі співробітникам міліції. На думку Нємцова, влада навмисно створила на площі важкі умови для проведення акції, вони "явно хотіли, щоб була тиснява і всіх розтоптали".

Пізніше Нємцова та Удальцова відпустили.

У той же час, глава прес-служби ГУВС Москви Віктор Бірюков повідомив, що затримано 35 учасників акції. Він зазначив, що співробітники міліції діяли під час затримань "більш коректно, ніж на попередніх акціях".

За оцінкою Бірюкова, в акції брало участь близько 200 осіб, а висвітлювало її приблизно 300 співробітників ЗМІ.

Він також заявив, що під час акції отримав травму і госпіталізований солдат внутрішніх військ МВС РФ. За словами Бірюкова, солдат впав на землю й поранив обличчя розбитим склом.

Водночас член бюро опозиційного руху "Солідарність" Ілля Яшин заявив, що в акції взяли участь 1,5 тисячі осіб.

За його словами, на всіх затриманих оформляють адміністративні протоколи за статтею "непокора міліції", яка передбачає до 15 діб арешту.

"Акція відрізняється від попередніх тим, що люди сьогодні дуже сильно упиралися...В цілому люди провели на площі близько двох годин і, що важливо, не били нікого, не нападали на співробітників міліції, а просто стояли, зчепившись", - зазначив Яшин.

Крім того, частину журналістів, які прийшли висвітлювати акцію опозиції, не пустили на Тріумфальну площу.

Головний редактор журналу The New Times Євгенія Альбац розповіла: "Лейтенант сказав, що у нього вказівка вищестоящого начальства нікого не пропускати...Незважаючи на те, що на мені журналістське посвідчення, нікого не пропускають".

На аналогічній акції в Санкт-Петербурзі міліція затримала 64 людини. У повідомленнях зазначається, що затримання проходили дуже грубо, деяким учасникам розбили голови, дівчат тягли за волосся.

Як відомо, кожного 31 числа у Росії відбуваються акції на захист 31-ї статті Конституції РФ, яка гарантує свободу мирних зібрань.

Від Януковича вимагають заборонити в'їзд Лужкову

Івано-Франківська облорганізація партії "Наша Україна" вимагає заборонити в'їзд в Україну меру Москви Юрію Лужкову.

Про це йдеться в заяві до президента Віктора Януковича, Верховної Ради та Кабміну, яку в суботу ухвалила конференція облорганізації.

Нашоукраїнці зазначили, що висловлювання і дії Лужкова "загрожують територіальній цілісності і незалежності України".

Янукович, заявили делегати конференції, "не тільки здав Севастополь Чорноморському Флоту Росії на 30 років, але і не забув про одного з апологетів російського шовінізму Лужкова, знявши з нього заборону на відвідування України".

У "Нашій Україні" вважають, що продовження терміну перебування Чорноморського Флоту РФ в Севастополі, приїзд в Україну патріарха Кирила і дозвіл на в'їзд в Україну Лужкову - це частини сценарію із дестабілізації ситуації на півдні України.

"На півдні України розробляється і впроваджується сценарій дестабілізації, з часом може виникнути видимість закономірного бажання відділення Криму від України "на вимогу корінного населення", - йдеться в заяві.

Як відомо, раніше Лужков заявляв, що Росія повинна зберегти Севастополь як свою військово-морську базу.

25 липня мер Москви в Севастополі взяв участь в урочистостях з нагоди Дня Військово-морського флоту РФ і заявив, що його позиція щодо Севастополя залишається незмінною.

Лужков був з неофіційним візитом у Києві 9 липня цього року, щоб особисто привітати Януковича з 60-річчям.

При президенті Вікторі Ющенку меру Москви заборонили в'їзд в Україну через висловлювання про Севастополь. Після обрання президентом Януковича заборону на в'їзд Лужкова скасували.

В Україні розгортається битва за свободу ЗМІ

Свобода Засобів масової інформації широко розглядалася як один із значних досягнень України після помаранчевої революції 2004 року, але лунає дедалі більше критики, що в даний час ця свобода знаходиться під загрозою.

Євросоюз, посольство США в Києві та ОБСЄ висловили відверте занепокоєння з приводу свободи ЗМІ за президента Віктора Януковича, який вступив на посаду у березні.

ОБСЄ та міжнародна організація "Репортери без кордонів" висловили жаль з приводу рішення суду Києва про скасування виділення частот мовлення двом приватним телеканалам: TVi та 5 канал.

"Я розглядаю рішення суду від 8 червня як потенційно негативний розвиток для плюралізму в українському телерадіомовленні" - заявила представник ОБСЄ з свободи засобів масової інформації Дуня Міятович в доповіді, опублікованій у четвер.

Раніше у посольстві США заявили, що "як і пані Міятович, ми також стурбовані недавніми кроками, зробленими в Україні, які мають потенційну загрозу для свободи ЗМІ".

Обіцянки Януковича

Німеччина залагодила суперечку з Україною з приводу затримання на кордоні політичного аналітика Фонду імені Конрада Аденауера в Києві Ніко Ланге. У червні він був затриманий на кілька годин в київському аеропорту після того, як написав доповідь критичну до пана Януковича.

Українські політичні аналітики, опозиційні політики і журналісти висловили побоювання, що пан Янукович, можливо, намагається повернутися до тієї епохи в ЗМІ, яка існувала до Помаранчевої революції.

Вони вказують на останні спроби змінити конституцію таким чином, щоб розширити повноваження Януковича. Опозиційно налаштовані депутати відхилили запропоновані зміни, які у разі прийняття створять президентську вертикаль в російському стилі одноосібної системи правління.

Віктор Янукович публічно і неодноразово заявляв, що він буде захищати свободу преси, і робити все від нього залежне, щоб "запобігти тиску на засоби масової інформації".

Оточення президента пояснило недавню спробу впровадити зміни до Конституції необхідністю зробити уряд більш ефективним, ніж за часів прозахідного попередника Януковича, Віктора Ющенка.

Кампанія проти цензури

Журналісти в Україні розповідають, що у ЗМІ змінилася атмосфера, коли репортери та редактори пом'якшили критичність висвітлення дій уряду.

Деякі журналісти, об'єднали свої сили в громадський рух "Стоп цензура!", який покликаний протистояти тому, що вони називають офіційним спробами залякати їх. Десятки журналістів вдягнули футболки з емблемою «Стоп цензурі» на одній з останніх президентських прес-конференції у Києві.

"Ви не побачите так багато новин в даний час", говорить телеведучий Савік Шустер, який веде у п'ятниці ток-шоу, що є обов'язковим для політичного істеблішменту країни.

"Всі новинні програми, більш-менш показують те ж саме. Ви не отримаєте картину того, що відбувається - я відчуваю це на собі", додає він.

Пан Шустер також підкреслює, що ситуація "не є чорно-білою", бо серед власників засобів масової інформації в Україні переважають різні мільйонери, і багато залежить від боротьби між ними на даний момент, тобто ЗМІ працюють в руслі конкурентної боротьби великого бізнесу.

Савік Шустер також підкреслює той факт, що Валерій Хорошковський, один з найбагатших підприємців країни, є одночасно головою Служби безпеки і власником медіа-імперії, яка включає найпопулярніший телеканал країни.

За даними українського вебсайту "Телекритика", пан Хорошковський має вплив на Державну Раду з питань телерадіомовлення, що здійснює нагляд за телебаченням і радіо.

"У нас буде спроба створити путінську Росію", говорить пан Шустер, і посилається на досвід прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна, чия модель сильної виконавчої влади має багато прихильників у колишніх радянських республіках.

"Чи вони зможуть це зробити, чи ні, буде залежати від багатьох факторів. Але вони будуть цього прагнути".

Скандальна справа Гонгадзе

Журналіст Георгій Гонгадзе був викрадений і вбитий працівниками міліції. Замовники вбивства досі не знайдені.

Питання свободи ЗМІ вже давно бути в центрі демократичного руху України.

Саме вбивство у вересні 2000 року Георгій Гонгадзе, журналіста і редактора Української Правди, викликало першу серйозну хвилю протестів проти авторитарного уряду тодішнього президента Леоніда Кучми.

Один з офіцерів охорони президента Кучми оприлюднив записи, на яких чути як президент нібито доручив підлеглим "розібратися" з молодим журналістом. Протести громадськості завершилися чотири роки пізніше масовими демонстраціями під час Помаранчевої революції.

Юлія Тимошенко, колишній прем'єр-міністр, який програв Янукович у ході останніх президентських виборів, звинувачує його в спробі встановити "нео-радянського" авторитарного режиму.

"Я хочу розбудити Захід. Я хочу, щоб там подивилися на Україну без рожевих окулярів", - заявила вона в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Тимошенко каже, що західні політики закривають очі на авторитарні тенденції Януковича, тому що вони хочуть поліпшити відносини з Москвою, яка підтримує його вже багато років.

"Я не хочу навіть припускати думку про те, що західний демократичний світ поставить свої нові геополітичні інтереси в нашому регіоні вище, ніж цінності демократії та універсальних прав людини", сказала вона.

СБУ знайшла, хто погрожував Януковичу через Інтернет

У ході проведення оперативно-розшукових заходів Службою безпеки України була отримана інформація щодо розміщення на сайті http://singing-foot.livejournal.com матеріалів, що містили погрози на адресу Президента України.

Як повідомили УНІАН у прес-центрі СБ України, вжитими заходами встановлено, що їх автором є громадянин України – Олег ШИНКАРЕНКО, 1976 р.н.

“Враховуючи те, що в його діях містились окремі ознаки злочину, передбаченого ст.346 «погроза або насильство стосовно державного чи громадського діяча» Кримінального кодексу України, матеріали документування скеровано за компетенцією до органів прокуратури”, - говориться в повідомленні.

За дорученням слідчого прокуратури м.Києва, співробітником СБ України 30 липня ц.р. ШИНКАРЕНКУ О.І. було передано відповідне запрошення для бесіди та доставлено його до приміщення прокуратури м.Києва.