зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

01.08.10

В Україні розгортається битва за свободу ЗМІ

Свобода Засобів масової інформації широко розглядалася як один із значних досягнень України після помаранчевої революції 2004 року, але лунає дедалі більше критики, що в даний час ця свобода знаходиться під загрозою.

Євросоюз, посольство США в Києві та ОБСЄ висловили відверте занепокоєння з приводу свободи ЗМІ за президента Віктора Януковича, який вступив на посаду у березні.

ОБСЄ та міжнародна організація "Репортери без кордонів" висловили жаль з приводу рішення суду Києва про скасування виділення частот мовлення двом приватним телеканалам: TVi та 5 канал.

"Я розглядаю рішення суду від 8 червня як потенційно негативний розвиток для плюралізму в українському телерадіомовленні" - заявила представник ОБСЄ з свободи засобів масової інформації Дуня Міятович в доповіді, опублікованій у четвер.

Раніше у посольстві США заявили, що "як і пані Міятович, ми також стурбовані недавніми кроками, зробленими в Україні, які мають потенційну загрозу для свободи ЗМІ".

Обіцянки Януковича

Німеччина залагодила суперечку з Україною з приводу затримання на кордоні політичного аналітика Фонду імені Конрада Аденауера в Києві Ніко Ланге. У червні він був затриманий на кілька годин в київському аеропорту після того, як написав доповідь критичну до пана Януковича.

Українські політичні аналітики, опозиційні політики і журналісти висловили побоювання, що пан Янукович, можливо, намагається повернутися до тієї епохи в ЗМІ, яка існувала до Помаранчевої революції.

Вони вказують на останні спроби змінити конституцію таким чином, щоб розширити повноваження Януковича. Опозиційно налаштовані депутати відхилили запропоновані зміни, які у разі прийняття створять президентську вертикаль в російському стилі одноосібної системи правління.

Віктор Янукович публічно і неодноразово заявляв, що він буде захищати свободу преси, і робити все від нього залежне, щоб "запобігти тиску на засоби масової інформації".

Оточення президента пояснило недавню спробу впровадити зміни до Конституції необхідністю зробити уряд більш ефективним, ніж за часів прозахідного попередника Януковича, Віктора Ющенка.

Кампанія проти цензури

Журналісти в Україні розповідають, що у ЗМІ змінилася атмосфера, коли репортери та редактори пом'якшили критичність висвітлення дій уряду.

Деякі журналісти, об'єднали свої сили в громадський рух "Стоп цензура!", який покликаний протистояти тому, що вони називають офіційним спробами залякати їх. Десятки журналістів вдягнули футболки з емблемою «Стоп цензурі» на одній з останніх президентських прес-конференції у Києві.

"Ви не побачите так багато новин в даний час", говорить телеведучий Савік Шустер, який веде у п'ятниці ток-шоу, що є обов'язковим для політичного істеблішменту країни.

"Всі новинні програми, більш-менш показують те ж саме. Ви не отримаєте картину того, що відбувається - я відчуваю це на собі", додає він.

Пан Шустер також підкреслює, що ситуація "не є чорно-білою", бо серед власників засобів масової інформації в Україні переважають різні мільйонери, і багато залежить від боротьби між ними на даний момент, тобто ЗМІ працюють в руслі конкурентної боротьби великого бізнесу.

Савік Шустер також підкреслює той факт, що Валерій Хорошковський, один з найбагатших підприємців країни, є одночасно головою Служби безпеки і власником медіа-імперії, яка включає найпопулярніший телеканал країни.

За даними українського вебсайту "Телекритика", пан Хорошковський має вплив на Державну Раду з питань телерадіомовлення, що здійснює нагляд за телебаченням і радіо.

"У нас буде спроба створити путінську Росію", говорить пан Шустер, і посилається на досвід прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна, чия модель сильної виконавчої влади має багато прихильників у колишніх радянських республіках.

"Чи вони зможуть це зробити, чи ні, буде залежати від багатьох факторів. Але вони будуть цього прагнути".

Скандальна справа Гонгадзе

Журналіст Георгій Гонгадзе був викрадений і вбитий працівниками міліції. Замовники вбивства досі не знайдені.

Питання свободи ЗМІ вже давно бути в центрі демократичного руху України.

Саме вбивство у вересні 2000 року Георгій Гонгадзе, журналіста і редактора Української Правди, викликало першу серйозну хвилю протестів проти авторитарного уряду тодішнього президента Леоніда Кучми.

Один з офіцерів охорони президента Кучми оприлюднив записи, на яких чути як президент нібито доручив підлеглим "розібратися" з молодим журналістом. Протести громадськості завершилися чотири роки пізніше масовими демонстраціями під час Помаранчевої революції.

Юлія Тимошенко, колишній прем'єр-міністр, який програв Янукович у ході останніх президентських виборів, звинувачує його в спробі встановити "нео-радянського" авторитарного режиму.

"Я хочу розбудити Захід. Я хочу, щоб там подивилися на Україну без рожевих окулярів", - заявила вона в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Тимошенко каже, що західні політики закривають очі на авторитарні тенденції Януковича, тому що вони хочуть поліпшити відносини з Москвою, яка підтримує його вже багато років.

"Я не хочу навіть припускати думку про те, що західний демократичний світ поставить свої нові геополітичні інтереси в нашому регіоні вище, ніж цінності демократії та універсальних прав людини", сказала вона.