зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

19.10.10

Чавес в Україні. З нафтою чи бананами?

Уго Чавес подивиться на українські літаки, але Венесуела купує китайські

У понеділок в Україні з візитом перебував президент Венесуели Уго Чавес, який, зокрема, зустрічається з президентом Януковичем, а також має відвідати державний авіаційний завод імені Антонова.

Президенти України і Венесуели, за повідомленнями, домовилися про активізацію двосторонніх міждержавних відносин.

Напередодні візиту експерти висловлювали думку, що українська сторона намагатиметься знайти місце перш за все в тих проектах, які Венесуела, як п’ята за потужністю нафтовидобувна індустрія світу, вже розпочала з іншими країнами.

Як виробник літаків типу "АН", Україна також робила спроби пробитися на авіаринок Венесуели з новою розробкою літака для маршрутів середньої дальності АН-148.

Однак за декілька днів до прильоту Уго Чавеса до Києва в пресі з’явились повідомлення, що в боротьбі за контракт Україну обійшли китайські виробники. Вони запропонували свій літак, який дешевший, і, за іронією долі, є китайською версією вже несучасного літака АН-24 конструкторського бюро Антонова у Києві.

Венесуельська нафта пахне політикою

Колишній представник з міжнародних питань і енергетичної безпеки секретаріату президента Віктора Ющенка Богдан Соколовський в інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказав, що плани щодо співпраці з Венесуелою в галузі забезпечення нафтопродуктами, розглядались ще декілька років тому. "Серед різних варіантів, які б сприяли посиленню енергетичної незалежності України", - уточнив Богдан Соколовський.

Венесуела має одні з найбільших запасів нафти в світі.

Експерт зауважив, що все, що стосується венесуельської нафти, варто великої уваги. "Однак політична ситуація змушує бути дуже обережним, оскільки це дуже неоднозначна фігура і неоднозначний лідер",- сказав Богдан Соколовський про особливості переговорів на цю тему з президентом Уго Чавесом.

Колишній представник секретаріату президента також сказав: "Дивлячись на Білорусь, я можу сказати, що ця країна на контактах з Венесуелою виграє, хоча я можу й помилятися. Ось Білорусь підписала контракт на постачання тридцяти мільйонів тонн нафти на три наступні роки. Тобто, по десять мільйонів тонн щороку".

Одним з варіантів української участі експерт вважає використання нафтопроводу Одеса-Броди, який зараз працює в реверсному режимі, що відповідає інтересам російських компаній постачальників нафти.

Богдан Соколовський сказав, що зараз нафта на сучасний і добре обладнаний Мозинський (у Білорусі) нафтопереробний завод транспортується залізницею. "Ще два роки тому ми прораховували варіант використання Одеса-Броди, це могло б забезпечити транспортування до 10 мільйонів тонн, та ще й 4-5 мільйонів тонн своїх, перша добудована черга нафтопроводу була б повністю завантажена".

"На жаль, опоненти вирішили тоді по-своєму, і тепер нафта транспортується залізницею, а нафтопровід працює у реверсі, і він недозавантажений", - сказав Бі-Бі-Сі Богдан Соколовський. При цьому він зазначив, що "інтерес до Росії до нафтопроводу буде втрачений після того, як буде добудовано балтійську трубопровідну систему".

Чи приберіг Чавес баночку бананового варення?

Уго Чавес - один з найбільш суперечливих лідерів світу.

Про його політичний стиль діяльності часто говорять, згадуючи про військове минуле нинішнього президента Венесуели. До політичної діяльності він служив у війську, був парашутистом. У 1992 році був одним з організаторів військового перевороту в країні, перебував у в’язниці. Сходження на його вершину політичної влади в країні, що страждає від бідності, постійно супроводжувалось жорсткими звинуваченнями на адресу олігархів та світового імперіалізму.

Ще Уго Чавеса називають "великим провокатором" за підтримку Куби та Іраку. Венесуела також підтримала й Росію, визнавши незалежність Абхазії та Південої Осетії (із визнаних країн Абхазію ще визнала лише Науру).

Одним з найбільш гучних звинувачень Уго Чавеса на адресу Сполучених Штатів називають те, що ця країна нібито "терором воює з терором": так Уго Чавес схарактеризував війну в Афганістані, яка розпочалась після терактів у Нью-Йорку 11 вересня.

До України Уго Чавес прибуває з Росії, де він вручив Дмітрію Медвєдєву неординарні подарунки з венесуельським колоритом – шоколад, банку какао та банку бананового варення.

Лідери країн підписали десяток документів, в тому числі меморандум про купівлю активів компанії British Petroleum у Венесуелі російсько-британською компанією TNK-BP.

Після України - до Ірану. Вже на три дні

Вже в понеділок, тобто одразу після оглядин авіаційного комплексу імені Антонова, президент Венесуели переміститься до Ірану. Цей візит буде триденним і швидше за все приверне найбільшу увагу у світі з огляду на заплановані зустрічі двох лідерів, яких жорстко критикують Сполучені Штати Америки. Мета зустрічі з Махмудом Ахмадінеджадом, як повідомляють іранські офіційні джерела, це "зміцнення зв’язків між Тегераном та Каракасом".

Чавес уже давно знаходить розуміння в Мінська, а Лукашенка - в Каракаса.

До цього Уго Чавес вже вп’яте з 2006 року у Мінську зустрічався з білоруським президентом Аляксандром Лукашенкою. Там було підписано п’ять спільних документів, в тому числі на постачання нафти, а також створення спільного підприємства з буріння та ремонту свердловин у Венесуелі.

Відомий своїми емоційними та гучними заявами Уго Чавес запевнив білоруського президента, що постачання нафти гарантоване на 200 років. Така риторика в спілкуванні президентів, які перебувають на посадах вже по декілька каденцій, викликала серію іронічних коментарів у пресі.

Після помітного охолодження стосунків Аляксандра Лукашенки з російським керівництвом напередодні президентських виборів у Білорусі, білоруська сторона активно випробовує варіанти постачання венесуельської нафти. Один з маршрутів пролягає через український порт Одеса, інший через литовський порт Клайпеда.

Були у Уго Чавеса прихильники і в британській столиці. Попередній мер, відомий своїми лівацькими поглядами Кен Лівінгстон закуповував у Венесуели дешевшу нафту для лондонського транспорту, і його програму субсидій на проїзд в автобусах критикувала недружня преса як "подачку від венесуельського авторитариста". Новий мер Борис Джонсон скасував ту угоду, підписану в 2007 році.

Альбій Шудря

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: