зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

30.09.10

Напередодні катастрофи, або Чому ця вертикаль буде неуспішною

Кабмін Азарова кожного дня заявляє про діяльність, яка ось-ось приведе до якісного прориву в реалізації державних програм. Складається враження, що це вже колись було.

Історичні аналогії

У 1941-му Червона армія починала війну з гаслами "малою кров'ю та на чужій території", а вже за кілька місяців втратила кадрову армію. Ту катастрофу пояснюють тим, що Гітлер напав зненацька, що Сталін дурний і не вірив штірліцам, і що технічне оснащення армії було поганим.

Сталінські генерали в стратегічному баченні війни, начебто, не поступалися німецьким. Та й мислили схоже: завчасна, до оголошення війни, мобілізація, стратегічна ініціатива, глибокі флангові охвати, чисте небо над наступаючими частинами, котли, капітуляція. А побили їх.

Так саме й наші урядовці: наче діють за європейським зразком, а перемог немає.

Справа в тому, що причина поразки Червоної армії в іншому. Сорок перший програний із кількох причин.

По-перше, на оперативно-тактичному рівні. Як би зараз сказали, на рівні відсутності проектного мислення та оперативної логістики. По-друге, армія мала погану, обтяжливу структуру, що заважала управлінню. По третє, армія, особливо її селянська частина, була немотивована воювати за "червоних".

Розберемося.

Уже 23 червня ніякої "зненацькості" не було. Просто німці перегравали червоних генералів на оперативно-тактичному рівні. Наступ - це проект. У проект відбиралися добірні війська, що сколочувалися в тимчасові механізовані бойові групи, які швидко пересувалися.
Автономність механізованих частин визначалася як основний принцип війни.

Концентрація сил і вогню - прорив, далі біг до вузлових точок або комунікацій, і оборона там від неминучих контрударів до підходу основних сил. Потім - новий ривок.

І головне при цьому - налагоджена логістика й комунікація. У Червоній армії - одна карта на дивізію, у німців - у чоботі в кожного капрала. У них рація в кожному танку, у наших зв'язок "ало-павло".

Німецькі бомбардувальники робили по 10-15 вильотів за день, наші - 3-4. При меншій кількості літаків Люфтваффе, їхня присутність у небі була переважаючою. Усі ці речі - це не рівень генштабу. Це діяльність офіцерів середньої ланки - гауптманів та майорів. У німців - літак сів, а льотчику вже несуть каву, хтось заправляє, хтось заряджає, допив каву - треба летіти.

Взаємодія й комунікації. Навіщо вам дорогущий танк КВ без рації, не з тим калібром снарядів, ще й без пального? Особливо якщо танкіст-селянин ненавидить комісара більше ніж німців.

Інша разюча відмінність у діях двох армій - ініціативність. Зашугані командири РККА боялися будь-якої відповідальності та власних комісарів. У німців ініціативність командирів віталася.

Кількість штабних офіцерів у Вермахті була в рази меншою, а результативність більшою, завдяки делегуванню повноважень та ініціативи командирам малих підрозділів.

Про мотивацію мовчимо. Якщо вірити не офіційній пропаганді СРСР, а реальним спогадам учасників - кадрова, набрана із селян армія Сталіна на початку війни почала розбігатися. У тому числі її українська частина, особливо на Україні. Не тому, що українці боягузи - просто після 33-го року не було дурних воювати за людожерів.

І тільки коли після поразок 41-42 років в ЕККА почали на командні посади висувати ініціативних командирів, які перейняли навики оперативного управління боєм у німців - Вермахт посипався.

І тільки тоді, коли люди зрозуміли, що Гітлер близнюк Сталіна - солдати почали спротив. Ці солдати розписалися на Рейхстазі.

Та історія, на жаль, нічому не вчить.

Подивимось на українську армію держслужбовців, підпорядкованих Азарову, і проведемо аналогії із РККА.

Уже ніхто нікуди не йде

Армія державних службовців демотивована з кількох причин. Раніше це було круто - працювати в адміністрації. Зараз цей міф знищено.

Найбільше тому, що зарплата мала. 860 гривень чистими в руки молодому спеціалісту 1 категорії.

1200 - отримує головний спеціаліст, 1,5 тисячі - начальник відділу галузевого управління облдержадміністрації. Премії - відсутні.

Ще молодих спеціалістів добиває поняття вислуги. Вислуга - це коли у вас 20 років стажу, ви не вмієте працювати на комп'ютері, але отримуєте вполовину більше колеги-випускниці елітного вузу, яка працює творчо, і ще не деформована в типового клерка.

На державній службі існує лише один чіткий мотиватор - пенсія.

90% від останньої зарплати, яка натягується бухгалтерами в останній рік служби - ось про що мріють і начальники управлінь, і клерки. Якщо ви пішли на пенсію з держслужби, пенсія начальника управління ОДА - понад 3,5 тисячі гривень, скромного провідного спеціаліста - понад 1700. Однак цей заохочувач діє лише на тих, кому близько 50 і більше.

До речі, це не тільки пряник, але й батіг.

У сумській адміністрації змусили більшість начальників управлінь писати заяви про бажання стати... заступниками у своїх управліннях. Посади начальників - це бонуси партійцям-регіоналам за перемогу у виборах.

А з колишніми начальниками поступили "по справедливості" - нікого ж не виганяли! І більшість погодились стати замами. Ніхто не захотів конфліктувати. До пенсії кому три, кому п'ять років.

Треба досидіти.

Уявіть, в управлінні було два зами, а тепер - три. Буває й таке, що в заступника в підпорядкуванні лише один відділ. Навіщо ж тоді начальник відділу? Тепер ці люди ведуть себе, як дембеля в армії, у яких забрали по одній личці - спробуйте напрягти. Біг на місці.

Інший мотиваційний фактор для - нормальний колектив та відчуття причетності до чогось потрібного.

Тут для розуміння потрібен анекдот, розповім російською: "на госслужбе работают ЛОРы, ДОРы, ЖОРы и Суки. Лоры - любовницы ответственных работников, жоры - жены ответственных работников, доры - дочери ответственных работников, и суки - случайно уцелевшие кадры".

Правило без виключень: чим менше у вас у колективі блатних - тим він успішніший. Рідко кому з начальників випадає щастя підбирати колектив самому. А лише тоді він стає елітним, за умови, що ви - адекватний керівник.

Власне, і в РККА було так: більшість розбігалася, але хтось героїчно тримався.

Дуже часто в людей через багато років наступає професійна деформація. Вони не горять на роботі.

Навіщо? Учора ви готувалися до святкування Конотопської битви, сьогодні співаєте анафему тим переможцям.

Коли три рази за 10 років вас змушують говорити протилежні речі, ви думаєте лише про пенсію.

Усім інноваціям - бій. При цьому абсолютна більшість людей - у побуті добрі й нормальні люди.

А молодь в управління не йде. Перспективних хлопців на зарплати в тисячу гривень не заманиш.

Винятки - не типові. Єдиний вихід - вмотивувати та пустити до держслужби молодих, креативних і нарваних. А їх ніхто не чекає в колективах. І проблему не бачать зверху.

Тому любий форс-мажор призводить до хаосу.

Тактика. "Гладко было на бумаге, да забыли про овраги"

Усі адміністрації фінансуються з держбюджету. З початком кризи почалося зменшення видатків на їхнє втримання. Зараз "професійним урядом" вони зведені до мінімуму.

Не стало не лише надбавок і премій. Передусім повністю виключили витрати на існування офісів. У ряді управлінь сумської ОДА повністю відключено всі телефони. Не оплачується інтернет. Не заправляються картриджі. Не обслуговуються охоронні пульти. Немає бензину на авто.

Анекдотичний випадок. КРУ перевіряє управління, у якому передбачена посада водія. І знаходить порушення: водію рік платили зарплату, а за документами він жодного разу не виїхав із гаража.

Злодій. Бідний водій пояснює: його кожен день заправляли комунальні установи по черзі, він живе за баранкою. А спідометр йому наказали відключити.

Насправді всі знають, що "все є". Начальники управлінь знаходять і інтернет, і безлімітні телефони, і папір, і бензин. Якщо це управління охорони здоров'я, то скидаються лікарні, якщо освіти - комунальні освітні заклади. Тобто установи, що фінансуються з місцевих бюджетів.

А начальники управлінь на гачку - на всіх можна знайти порушення. Невинних немає.

Азарову класно: і економія державного бюджету, і всі "в єдиному пориві". Бо всі замазані.

А в Сумській ОДА з'явився сленговий термін. На питання "А як це зробити?" є лаконічна відповідь: "Закрий водку сєльодкой, шо не ясно". Тобто зроби одне, а по паперах проведи інше.

Молодий просунутий керуючий справами намагається ввести електронний документообіг. Спротив чинять усі: і галузеві управління, бо потрібен швидкий інтернет і програмне забезпечення, а офіційно проплачувати нічим, і старі кадри пручаються, перевчатися не хочуть.

А тепер увага, абсолютна правда: структури державного казначейства досі приймають документи на електронних носіях лише на дискетах!

Це вводить в шок представників неурядових організацій, що фінансуються з бюджету: "в якому столітті ми живемо?" У них і компів з дисководами вже нема.

Система роботи галузевих управлінь із казначействами поставлена так, що потребує безлічі погоджень. На моїй пам'яті було один раз, коли платіж був на контролі в губернатора, був страшний кіпіш і істерики, і вдалося, у надзвичайно швидкому режимі, провести платіж за 3 дні.

Ніхто не вірив, зазвичай на це йде від 10 днів до 3 тижнів.

Відсутня горизонтальна логістика. Будь-яке розпорядження потребує безлічі погоджень. Навіть нічого не значуще погоджується кілька днів. А якщо це проект програми, ваші працівники бігатимуть по кабінетах інших управлінь тижнями.

Структура. "Стій, хто йде"

У державної служби є свої загороджувальні загони. Це КРУ, держказначейство. Біля них тільки тихо й навшпиньки. Наче це вони, а не ви ворушите галузями.

Є дуже цікаві речі.

Наприклад, у КРУ є відділи аудиту. Те, що вони фактично підміняють собою комісії обласних рад, у них повне дублювання функцій, то ще нічого. Це дуже дратує, особливо креативні колективи.

Уявіть, ви роками працюєте в галузі, і тут приходить хтось красивий, ворушить місяць папірцями, а ви весь цей час носитесь навколо нього, і у висновку читаєте поради, як треба управляти галуззю.

Згадую дядька - фронтовика, який дуже не любив в окопах штабних. Бо це завжди біда. Те, що ви чесно робите свою справу й не крадете (бува й таке), ще не значить, що ви невинні. Будуть шукати, поки хоч щось не придумають.

КРУ без штрафу не піде. Це правило. Вам не згадується Смерш?

Взагалі структура управлінь дуже далека від ідеалу й потребує окремого дослідження.

"Команда професіоналів" обіцяла зменшити армію держслужбовців, але фактично їх стало більше.

Причому працюють у різних структурах нерівномірно. Є галузеві управління, де в останні роки додалося роботи - головні управління економіки, управління молоді та спорту. А є тихі управління, які вже ні за що не відповідають, але мають величезні штати.

Я своїми очима бачив кабінети в управлінні сільського господарства, де робочі місця не обладнані комп'ютерами. Застрельте, я не знаю, як це може бути в ХХІ столітті.

І чим може займатися районне управління сільського господарства в 20 із гаком людей, якщо жодного колгоспу не існує? Вони лопатами можуть скопати весь район.

А поруч існує невелика служба, де люди падають із ніг, скільки роботи.

Щоб довести свою ефективність на держслужбі - багато планів, звітів і приписок. Як у РККА - де за роки війни наші "знищили" на папері три Вермахти.

Не можна не згадати й систему нагороджень. І знову, як у РККА, чим далі від фронту, себто від безпосередньої роботи, тим більше нагород.

Висновок: армія держслужбовців велика, але не перенавчена, не механізована, навчатися не бажає, воювати не хоче, майорам по барабану, а генерали надувають щоки.

Що чекає на державу з такою армією? Крах.

Віктор Бобиренко, начальник управління сім'ї та молоді Сумської ОДА в 2005-2010 роках
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Сімейне гніздо" Януковича в Донецьку розширюється (ФОТО)

"Сімейне гніздо" Віктора Януковича в Донецьку не продане, а навіть розширюється.

До такого висновку прийшли журналісти донецького сайту Остров, що вивчили маєток Януковичыв у Донецьку.

Автори нагадують, що, минулого року, щоб виправдати відчуження державної дачі в Межигір'ї, тоді ще кандидат у президенти Янукович заявив, що для можливості сплати непомірної оренди київської резиденції, він "продав будинок у Донецьку".

На думку авторів, якщо президент не бреше, то він продав свій будинок або власній дружині або комусь із синів.

"Принаймні, у Донецьку точно відомо, що сімейне гніздо Януковичів залишилося на місці, з тими ж мешканцями, і навіть стало більшим", - відзначається в матеріалі.

Маєток Януковичів знаходиться в Будьонівському районі Донецька за адресою вул. Райніса 65-а - 65-г. Тут проживає дружина президента і старший син - Олександр. Віктор Янукович-молодший теж має будинок на території резиденції.

До того ж, 24 вересня депутати Донецької міської ради виділили синам Януковича ділянку для експлуатації існуючого адміністративного будинку, госпблоку і спортивного комплексу по вулиці Райніса,65-г.

Раніше Олександр Янукович уже побудував для себе триповерховий зруб, у якому, за словами будівельників, ще ведуться оздоблювальні роботи.

Автори відзначають, що маєток Януковичів може приростати тільки за рахунок ділянок сусідів.

Зокрема, відомо про таку угоду з колишнім першим заступником голови Державної служби автомобільних доріг України, депутатом Донецької облради Михайлом Зваричем. Його вважають давнім другом Януковича, а за деякою інформацією навіть родичем (по лінії дружини).

Провулок до будинку президента закритий від дороги знаком "проїзд заборонено". На паркані установлені відеокамери. Родину президента охороняють люди в міліцейській формі і з автоматами.

Хоча міліціонерами вони не є. Фактично, це приватна охорона, що не має формального права на носіння зброї. Це було відомо колишній владі, але усі закривали на це очі.

Незважаючи на таку посилену охорону, сам Віктор Федорович, за останні два роки, за словами сусідів, у цьому будинку був усього два-три рази і навіть прописаний, як відомо, у Києві.
Зелені дахи по центру перекривають спорткомплекс Януковичів
А під цими зеленими дахами ховаються будинок Людмили Янукович і госпблок
Зруб Олександра Януковича
Стороннім до маєтку Януковичів вхід заборонено

А це панорама маєтку (для збільшення натисніть)

Фото В'ячеслав Толстих

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Грач: "Макіївська покидь вирішила провести вибори з битою в руках"

Комуніст Леонід Грач заявляє, що Партія регіонів на місцевих виборах у Криму буде використовувати адмінресурс і намагатиметься фальсифікувати результати.

Про це він сказав в ефірі ДТРК "Крим", повідомляє прес-служба Грача.

Він назвав кримську владу "завізною командою, яка пішла на те, щоб дискредитувати всю політичну систему, щоб напередодні виборів домінував адміністративний і фінансовий ресурс".

"Чудово розумію, що на виборах ви, крім як на адмінресурс, на фальсифікацію, на підкуп, ні на що більше не здатні. Знаю, що ви боїтеся того, що ми побудуємо з усіма іншими політичними силами, учасниками виборного процесу, жорсткий контроль за ходом виборчої кампанії і підрахунку голосів... Для того, щоб не дати вам сфальсифікувати результати", - сказав Грач.

"Ніхто (я для Джарти кажу) не намалює регіоналам за підсумками виборів, як і заявляли, 70 відсотків голосів. 70 відсотків, Василю Георгійовичу, навіть якщо б фашисти тут раптом проводили вибори (не дай Бог уявити таке), все одно б ці відсотки з нашого народу поліцаї, зрадники, не вибили б. А ви думаєте вибити? Не вдасться", - додав він.

Грач також заявив, що "регіонали" "завезли" у Крим "все, що угробило там Макіївку, все те, що сьогодні не потрібно Макіївці".

"Це ваша така покидь, якщо хочете. Ви вирішили провести вибори з битою в руках. Вдарити битою по голові кримського народу... Ви пішли на те, що не тільки завезли команду поплічників і тих, хто перерозподіляє фінансові потоки, бере хабарі. Але ви пішли далі", - сказав він.

"Ви завозите сьогодні людей до Криму пачками. Пачками прописуєте за один день. По 7 осіб на одну квартирну адресу. І тут же їх вводите в селищні комісії, в дільничні комісії. Фактично - злочинців. Бо вони вже потенційно є тими, хто готовий вчинити злочин, оскільки закон передбачає кримінальне покарання за фальсифікацію політичних прав і свобод, за фальсифікацію волевиявлення. А ви на це йдете", - додав депутат.

Грач також заявив про те, що списки Партії регіонів формуються корупційним шляхом.

"Уже всі знають, що якщо хтось хоче від Партії регіонів йти до міської ради, йому потрібно вийняти 10-15 тисяч євро. Якщо комусь захочеться за списками ПР піти у Верховну Раду Криму, то розщедритися доведеться на 150-200 тисяч доларів. Тільки за те, щоб поставили печатку, що ти від Партії регіонів", - сказав він.

"Звідки ці гроші? Є інформація, що із загальної зібраної (з кандидатів у депутати) суми (а це близько десяти мільйонів доларів) лише пару мільйонів витратять на вибори. Ось де відкати, ось де йде злодійство", - додав Грач.

Як відомо, голова Ради міністрів Криму, керівник кримської організації Партії регіонів Василь Джарти очолив список "регіоналів" на виборах депутатів Верховної Ради Криму.

Під № 2 до списку включено голову кримського парламенту Володимира Константинова, № 3 - директора заводу шампанських вин "Новий Світ" Яніну Павленко, № 4 - гендиректора підприємства "Кримтеплиця" Олександра Васильєва, № 5 - голову правління заводу "Фіолент" Олександра Баталіна.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Вітренко попалила міліцію, яка пускає соратників Януковича з "чорного ходу"

Лідер ПСПУ Наталія Вітренко обвинувачує міліцію в пропуску без черги кандидатів від Партії регіонів у територіальні комісії для здачі документів.

Про це йдеться в повідомленні партії.

Вона нагадала, що 29 вересня 2010 року, день подачі документів у територіальні комісії для реєстрації кандидатів у депутати, висунутих зборами і конференціями політичних партій. Номер у виборчому бюлетені для голосування партія одержує, здаючи документи в порядку живої черги.

"По всій Україні, масово в Одеській області і Криму, Донецькій, Херсонській, Чернігівській областях міліція, нахабно чинячи беззаконня, пропускала в територіальну комісію для здачі документів першими Партію регіонів, часто пропускаючи їх з "чорного ходу", - заявила Вітренко.

"Ми обвинувачуємо Партію регіонів у використанні адміністративного ресурсу для створення переваг своїй партії", - підкреслила вона.

За словами Вітренко, міліція свідомо не пропускала повсюдно представників Прогресивної соціалістичної партії України.

ПСПУ вимагає негайного втручання Генеральної прокуратури для припинення незаконної діяльності міліції і порушень територіальними комісіями, підконтрольними Партії регіонів, законодавства.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Заради Януковича закрили трамвайну зупинку

У Донецьку закрита для пасажирів трамвайна зупинка "Академічна" (вулиця Челюскінців).

Як повідомляє кореспондент "Острова", водії по гучномовцю роблять спеціальні оголошення по вагону, інформуючи пасажирів про те, що до 14 години 29 вересня зупинка "Академічна" працювати не буде.

Трамваї проходять через "Академічну" не зупиняючись. Причину цього вагоноводи не пояснюють.

Як пояснили "Острову" у диспетчерській службі трамвайно-тролейбусного управління, зупинка "Академічна" закрита у зв'язку з приїздом у Донецьк президента Віктора Януковича.

"Сьогодні президент приїжджає. Певно, буде відвідувати розташовану біля "Академічної" Академію управління. От зупинку і закрили", - сказали в диспетчерській.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Хорошковський похвалився, що у нього є спецгрупа

В Україні підготовлена спецгрупа, яка може діяти за межами країни в питаннях боротьби з піратством.

Про це заявив глава СБУ Валерій Хорошковський в інтерв'ю "Комсомольська правда" в Україні".

"Що ж стосується боротьби з піратством, то тут все залежить від мети і засобів. Ми зробили низку ініціативних кроків на шляху приєднання до міжнародної операції "Аталанта", покликаної боротися з піратами", - сказав він.

"На сьогоднішній день підготовлена спецгрупа, яка може діяти за межами України. Але для цього потрібно отримати згоду Верховної Ради і ухвалити спеціальний закон. Тому це питання поки залишається невирішеним", - зазначив глава СБУ.

"До того ж застосування сили завжди оцінюється за головним критерієм - заручникам треба зберегти життя. Як показує практика, варіант переговорів завжди менш ризикований", - додав він.

Крім того, за словами Хорошковського "виклики та загрози для України виявилися глобальними".

"Наприклад, в енергетичній сфері (Україна хоче залишатися потужною транзитною державою), в банківській взагалі всі процеси глобальні - від валютних курсів до макроекономічних процесів", - зазначив глава СБУ.

"Я вже не кажу про тероризм або міжнародну злочинність, наркотрафік. І коли ми говоримо про безпеку, то перш за все враховуємо інтереси країни, нашу здатність впливати на загальносвітові процеси", - заявив він.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Хорошковський визнав, що СБУ схожа на ФСБ і КДБ

Останні п'ять років Україна була комфортною територією для розвідок третіх країн.

Про це заявив глава Служби безпеки України Валерій Хорошковський в інтерв'ю "Комсомольській правді" в Україні".

"Безумовно, функція контррозвідки - основна для СБУ. У нас досить багато епізодів, які закінчилися затриманням громадян, які мали розвідувальні устремління", - сказав він.

Відповідаючи на питання, що цікавило цих людей, глава спецслужби заявив: "Перш за все - військова сфера та високотехнологічні розробки".

За словами Хорошковського, зараз Україна в цьому питанні вибудовує "правила, властиві будь-якій поважаючій себе державі".

Крім того, він заявив, що по школі СБУ "ближче до російської ФСБ і КДБ Білорусі".

"Думаю, мене будуть критикувати за цю очевидну правду, але багато наших співробітники закінчували спеціалізовані навчальні заклади в Москві, Мінську, Києві. Більшість - випускники одних і тих же навчальних центрів", - сказав глава СБУ.

"Ми схожі в способах оперативної роботи, в інструментарії, який маємо, в методах аналізу. А у західних спецслужб, як ви розумієте, інша школа", - додав Хорошковський.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Яценюк закликає показати ПР, що Одеса - це не один із районів Донецька

Підтримка «Фронтом Змін» Едуарда ГУРВІЦА на виборах мера Одеси - це перший крок до об`єднання демократичних сил для створення реальної альтернативи Партії регіонів у вигляді якісно іншої політичної сили.

Про це заявив лідер партії «Фронт Змін» Арсеній ЯЦЕНЮК на прес-конференції в Одесі, відповідаючи на запитання, чому «Фронт Змін» підтримує саме цю кандидатуру.

Як повідомили УНІАН у прес-службі «Фронту Змін» А.ЯЦЕНЮК наголосив :«Перший крок до того, щоб показати: ми здатні на партнерських умовах зберегти в Україні демократію і так само на партнерських умовах підтримати єдиного кандидата на пост мера Одеси».

Він підкреслив, що «ми готові до того, що чинна влада намагатиметься зірвати об`єднавчий процес, але їм це не вдасться».

А.ЯЦЕНЮК зазначив: «Ці вибори мають виграти одесити. Я вірю в їхню небайдужість, вірю, що вони вірні своєму місту. Потрібно показати Партії регіонів, що Одеса - це не один із районів міста Донецька». Він відзначив велику роботу, проведену Едуардом ГУРВІЦОМ на посаді мера Одеси.

«Навіть не хочу згадувати, яким було місто 2005 року, коли я приїхав сюди працювати (першим заступником голови обладміністрації - УНІАН), оскільки за ці чотири роки Одеса істотно змінилася на краще», - додав лідер «Фронту Змін». При цьому додав: «Так, не все вийшло, але будуються дороги, відкриваються нові поліклініки, розвивається туризм».

А.ЯЦЕНЮК зазначив, що виборцям потрібно добре подумати, чи варто щось змінювати, оскільки Е.ГУРВІЦ - «це людина, яка вболіває за Одесу, знає, що робити». При цьому навів негативний приклад Києва, де колись прийшла «молода красива команда» і чим це закінчилося для столиці, оскільки «після її роботи, я Київ не впізнаю».

А.ЯЦЕНЮК розповів, що «Фронт Змін» отримав запевнення Е.ГУРВІЦА в тому, що Одеса побачить якісно нове управління містом, проектний підхід до його розвитку. Водночас, підкреслив він, зміни в такому великому місті залежать не лише від місцевої влади, а й від підтримки з центру.

«Центральній владі необхідно підтримати реальне самоврядування, припинити ручне фінансування регіонів, працювати над справжніми реформами, які створять нові робочі місця», - підкреслив лідер партії «Фронт Змін».
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У десятці популярних в Україні діячів Петро I, Бандера, Сталін і Петлюра

Першу десятку визначних діячів культури, історії та політики очолюють Тарас Шевченко, Іван Франко та Леся Українка.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування щодо ставлення українців до діячів культури, історичних та політичних діячів, представлені на прес-конференції в УНІАН заступником голови Верховної Ради України Миколою ТОМЕНКОМ.

Дослідження, яке проводиться у межах проекту «Україні потрібні герої», здійснило «Українське демократичне коло» на замовлення Інституту політики.

Найпопулярнішими серед визначних діячів є класики української літератури Тарас Шевченко (97,7%), Іван Франко (96,1%) та Леся Українка (96%). Серед державних діячів позитивною, на думку українців, є постаті Богдана Хмельницького (90,3%), Ярослава Мудрого (90%) та княгині Ольги (83,6%).

Віце-спікер також відзначив, що до першої десятки потрапив і Петро І, якого позитивно оцінили 71,5%. Натомість, майже 20% оцінюють його діяльність негативно.

Лише щодо трьох історичних постатей негативне ставлення українців переважає позитивне: Йосипа Сталіна (64% ставляться негативно, 28% - позитивно), Степана Бандери (51% проти 28%), Симона Петлюри (48% проти 29%).

Натомість, у західному регіоні України 56% позитивно ставляться до С.Бандери і 50% до С.Петлюри, тоді як у східному відповідно 9% та 11%.

Сталіну позитивну оцінку дали 7% опитаних у західному регіоні і 44% к східному.

“Зберігаються регіональні відмінності. Там дещо свої герої. Водночас не можна сказати, що Бандера не сприймається на сході взагалі”, - сказав голова експертної ради “Українського демократичного кола” Сергій МАКЄЄВ.

Він відзначив, що до С.Бандери і С.Петлюри жителі сільської місцевості налаштовані більш позитивно, ніж жителі міст. Крім того, люди віком до 30 років найбільш позитивно серед усіх вікових груп оцінюють абсолютно усіх занесених до списків культурних та політичних діячів.

М.ТОМЕНКО також відзначив дві позитивні тенденції у ставленні українців до історичних та політичних діячів.

Зокрема, за його словами, розширилося коло визначних українців, які є прикладом для громадян.

Другою гарною тенденцією М.ТОМЕНКО назвав те, що за вісім років (2002-2010 рр.) суттєво зросла позитивна оцінка внеску в українську історію Михайла Грушевського (з 53% до 68%), з 38% до 50% зросла підтримка діяльності Івана Мазепи, з 46% до 56% – В’ячеслава Чорновола та з 27% до 43% - Петра Скоропадського, які теж значною мірою можуть вважатися авторитетними постатями.

«Отож, говорячи про настрої українського суспільства загалом, варто відзначити радикальну невідповідність настрою людей до намагань влади в основу світогляду сучасної України покласти радянську та російську історію», - сказав М.ТОМЕНКО, додавши, що світогляд сучасного українського суспільства формує українська історія, а не радянська чи російська.

У цьому зв’язку він навів дані соціологічного дослідження, згідно з якими лише 38,3% опитаних вважають, що нова влада в основному підтримує національну культуру та традиції. Натомість, відносна більшість громадян (43,9%) дотримуються протилежної думки, з них 13,6% вважають, що нова влада в основному підтримує радянську культуру і традиції, а 30,3% – російську культуру та традиції.

Статистична похибка дослідження не перевищує 2,9%. Дослідження проводиться втретє. Перше такого роду опитування було проведено у 2002 році, наступне - у 2006-му і третє - у вересні 2010 року.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Януковича і Литвина закликають "Дати жити!" (ФОТО)

Представники громадських організацій та журналісти запустили у Києві соціальну ініціативу "Дайте жити! Дайте писати!".

Акція присвячена до 10 річниці зникнення журналіста Георгія Гонгадзе.

П'ять рекламних щитів із зображенням відомого профілю Гонгадзе та написом "Дайте жити! Дайте писати!" було вивішено на трьох стратегічних трасах - Новообухівській, Старообухівській та Вишгородській.

Цими трасами до своїх заміських будинків їздить український політичний бомонд, у тому числі Леонід Кучма, Володимир Литвин, а також чинний президент Віктор Янукович та члени його політичної команди.
"Мета проекту - привернути увагу суспільства до проблеми свободи слова в Україні: Чи буде розкрито злочин з Гонгадзе? Чи понесуть покарання винні? Чи не повторюється історія сьогодні?" - зазначають ініціатори.

П'ять білбордів вартістю 1000 гривень були виготовлені на кошти громадськості, а також безкоштовно розміщені операторами зовнішньої реклами на правах соціальної реклами.
Ініціатори запрошують усіх небайдужих поширити зображення: на фейсбуці, твітері, у контакті, футболках, власних балконах, дошках оголошень, стінах будинків, сітілайтах, банерах, тощо.

Ініціатором соціального проекту є громадська кампанія "Новий Громадянин".

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Закон про мови перетворить Україну в частину Росії, – політик

Новий Закон про мови послабить українську державу, оскільки призведе до руйнації лінгвістичного простору України та зникнення мовних кордонів між Україною і Росією. Відтак Україна перетвориться у частину іншої держави – Росії. А від цього програють всі - не лише українці, а й російськомовні громадяни нашої держави. Про це під час прес-конференції 29 вересня у Львові заявив політолог Вадим Карасьов.

На його думку, запропонований проект Закону про мови фактично зробить Україну країною общин, а не національною країною. "Вірменська община буде мати свою мову, російська – свою, українська – свою. Єдиний лінгвістичний простір розмивається. Держава буде слабка. Вона буде здобиччю. Всередині буде багато протиріч", – наголосив Карасьов.

"При всій повазі до російської мови, скажіть, навіщо Україні захищати її, якщо цим займається Російська Федерація. Прийняття нового Закону про мови призведе до того, що російська мова фактично стане основною і єдиною державною мовою на території нашої держави", - підкреслив він.

На запитання журналістів, чому ця ініціатива регіоналів не викликала масштабних акцій протесту Вадим Карасьов відповів: "Це втома від революційних подій. Люди не можуть роками жити в постійній революції. А більшість українців зараз взагалі перебувають в стані політичної депресії. Тому і масштабних акцій протесту, наразі, немає".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/