зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

27.04.10

Городоцькі депутати пригрозили Януковичу імпічментом

Учора, 26 квітня, відбулася позачергова спільна сесія Городоцьких районної та міської рад (Львівська область). Приводом стало озвучення Президентом України Віктором Януковичем рішення про продовження терміну перебування російського Чорноморського флоту на території України на 25 років. Таке рішення, на думку городоцьких депутатів, є порушенням як Конституції України, так і волі більшості населення. Про це повідомили депутати Городоцької міської ради.

Городоцькі районний та міський депутатські корпуси об’єдналися в ухваленні звернення до Генеральної прокуратури України, Конституційного суду, Верховної Ради , в якому заявили, що вони категорично проти продовження терміну перебування Чорноморського флоту РФ на території нашої держави. А також городоцькі народні обранці вважають, що Президенту Януковичу «за зраду національних інтересів» слід оголосити імпічмент.

Івано-Франківська міськрада вимагає відставки Януковича

Івано-Франківська міська рада вимагає від Верховної Ради розпочати процедуру імпічменту Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА.

Як повідомили у прес-службі Івано-Франківської міськради, про це йдеться у зверненні позачергової сесії міськради до Верховної Ради, Конституційного Суду і Генеральної прокуратури, яке прийнято сьогодні у зв’язку з українсько-російськими домовленостями про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Україні до 2042 року.

Депутати Івано-Франківської міськради категорично засудили домовленості між Президентами України і Росії Віктором ЯНУКОВИЧЕМ і Дмитром МЕДВЄДЄВИМ щодо базування ЧФ Росії в Криму.

На думку депутатів міськради, перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України є «фактором військової та політичної нестабільності, створює загрозу втягнення України, без її відома, в міждержавні конфлікти».

«Віктор ЯНУКОВИЧ своїми діями узурпував суверенне право українського народу, поставив під загрозу державний суверенітет України, породжує громадянське протистояння, сприяє розколу України та перетворення нашої держави у підконтрольну територію іншої іноземної держави – Росії, вирішуючи одноосібно не тільки долю всіх громадян України, а долю їх дітей та онуків. – йдеться у зверненні. - Все це, а також таємний характер переговорів та намагання поспіхом «узаконити» свої дії у неконституційний спосіб, під тиском через Верховну Раду України, яка в умовах тотальної узурпації всіх гілок влади Віктором ЯНУКОВИЧЕМ і формування так званої парламентської коаліції не фракціями, а індивідуальним входженням до неї народних депутатів України все більше і більше позбавляється легітимності, як найвищий законодавчий орган України, підпадає під ознаки державної зради».

«Враховуючи викладене, вимагаємо від Верховної Ради України, Конституційного Суду України, Генеральної прокуратури України ініціювати усунення В.ЯНУКОВИЧА з поста Президента України в порядку імпічменту за вчинення державної зради у відповідності зі ст. 111 Конституції України», - наголошується у документі.

Івано-Франківська міськрада звернулася до усіх громадян України, мешканців м. Івано-Франківська, громадських та політичних організацій міста із закликом об`єднатися для захисту України.
Депутати також вирішили провести II виїзне пленарне засідання позачергової сесії Івано-Франківської міської ради завтра в Києві, а міському голові Івано-Франківська Віктору АНУШКЕВИЧУСУ доручили здійснити всі фінансово-організаційні заходи щодо забезпечення проведення йього засідання.

Як повідомлялося, раніше звернення із закликом ініціювати процедуру оголошення імпічменту В.ЯНУКОВИЧУ ухвалили Львівська міська і обласна ради, а також Тернопільська облрада. Івано-Франківська облрада з цього питання не змогла зібратися на сесію через відсутність кворуму.

Екологи вимагають дані про шкоду від ЧФ

Ряд громадських екологічних організацій вимагають від Верховної Ради зупинити ратифікацію угоди щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії у Криму і надати інформацію про завдану ним шкоду навколишньому середовищу та про нові ймовірні екологічні загрози у разі його подальшого базування на території України.

Про це йдеться у зверненні на ім’я голови ВР Володимира ЛИТВИНА, текст якого передано УНІАН, за підписами керівників Всеукраїнської екологічної ліги, Всеукраїнської екологічної громадськості, Української екологічної асоціації «Зелений світ», Всеукраїнської громадської організації «Чиста хвиля», Національного екологічного центру України, Українського ботанічного товариства, організації «Екологія. Право. Людина», Національного молодіжного центру.

Як зазначають автори звернення, у довідці про погодження цей проект закону щодо ратифікації угоди погоджено рядом міністерств, в переліку яких немає Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, що є неприпустимим.
Як відомо, наголошують автори документу, Чорноморський флот Російської Федерації є одним з найбільших забруднювачів довкілля на території Севастополя і Криму в цілому. Об’єкти ЧФ РФ негативно впливають на стан здоров’я населення, існування екосистем і природних ландшафтів, здійснюючи небезпечні викиди шкідливих речовин в атмосферу та гідросферу, генеруючи потужні електромагнітні та іонізуючі випромінювання тощо.

За даними екологів, у Севастопольських бухтах концентрація нафтопродуктів у 180 разів перевищує гранично допустимі норми, а кораблі й берегові частини Чорноморського флоту щодня скидають у море тисячі тонн неочищених стоків. Крім того, значну загрозу довкіллю несуть напівзатоплені та заржавілі військові кораблі й підводні човни флоту. "По суті, Севастопольські бухти практично знищені як середовище існування риби і морських організмів", - наголошують екологи, додаючи, що "Чорноморський флот РФ не дотримується встановлених норм і правил щодо охорони атмосферного повітря, а його командування відмовляється здійснити заходи для зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу, не допускає державні екологічні служби України на територію своєї дислокації для вивчення екологічних загроз та вжиття необхідних заходів".

"Екологічна шкода, завдана Чорноморським флотом РФ з урахуванням витрат на ліквідацію цих наслідків, становить мільярди доларів. Тому сумнівним є фінансово-економічне обґрунтування можливих наслідків надання згоди на продовження перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України", - стверджують підписанти документа.

Враховуючи викладене, екологи вимагають "надати повну інформацію про шкоду природному середовищу України, завдану ЧФ РФ за весь цей період, а також інформацію щодо нових ймовірних екологічних загроз у разі продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України".

"Ми також вимагаємо зупинити процес ратифікації, здійснити широке громадське обговорення цього питання і вже за його підсумками приймати зважене та екологічно обґрунтоване рішення, яке повною мірою має відповідати національним інтересам України", - зазначається в зверненні.

Тернопільська облрада проведе виїзне засідання під Верховною Радою

27 квітня, о 10.00 біля будинку Верховної Ради України розпочнеться об’єднане з Івано-Франківською та Львівською обласними радами виїзне засідання сесії Тернопільської облради з питання звернення до Верховної Ради України щодо нератифікації угоди про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Криму.

Як повідомили у прес-службі Всеукраїнського об’єднання «Свобода», відповідне розпорядження видав голова Тернопільської обласної ради Олексій КАЙДА.

«Провести 27 квітня 2010 року в м. Києві об’єднане з Івано-Франківською та Львівською обласними радами пленарне засідання тридцять першої сесії Тернопільської обласної ради п’ятого скликання”, – йдеться, зокрема, у розпорядженні.

Як повідомляв УНІАН, 21 квітня 2010 року в Харкові Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ і Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ підписали угоду між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту на території України, яким передбачене базування російської військової бази в Севастополі до 2042 року. В обмін на цю угоду Україна добилася зниження ціни на російський газ на 30%, але не більше ніж на 100 дол. за тисячу кубометрів.

Планується, що 27 квітня відбудеться одночасна ратифікація цієї угоди як Верховною Радою України, так і Державною думою Росії.

Тим часом в Україні опозиційні політичні сили заявили про намір не допустити ратифікації цього документа.