зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

02.06.10

Невідомі пошкодили банери із зображенням Януковича

У Тернополі невідомі пошкодили банери із зображенням Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Партії регіонів, пошкоджено два банери, розміщені між третім та четвертим поверхами будівлі, у якій знаходиться партійний офіс.

У банери кинули кульки з фарбою, після чого на одному з них червоним кольором залило обличчя В.ЯНУКОВИЧА, на іншому – руки.

За даними “регіоналів”, банери пошкодили вночі.

З приводу пошкодженням банерів депутат облради, голова міської організації Партії регіонів Ярослава П’ЯЛА звернулась до міліції.

ЗМІ: Кабмін вніс фотографа у чорний список через невдалу позу Табачника

Прес-служба Кабміну просить редакцію Газети по-українськи поміняти фотографа, якого видання скеровує для освітлення засідань уряду.

Так, у прес-службі уряду попросили не надсилати на засідання Кабміну фотокореспондента видання Андрія Шматова, пише Газета.ua.
Тільки почувши його прізвище, працівниця служби сказала: "Надішліть когось іншого".

"Чому?"

"Там такі фотографії нам показували, дай Бог, його просто витягують з машини".

"Кого витягують?

"Міністра витягує ваш Шматов. За руку тримає".

При цьому видання зазначає, що на фотографії, яку Шматов зняв минулої середи, міністру освіти і науки Дмитру Табачнику допомагає вийти з машини помічник.

Співрозмовниця зауважила, що не відмовляє Газеті.ua в акредитації: "Вам же не відмовили, просто попросили іншого. Нехай же він поводиться, як треба, а то спочатку знімуть, а потім роблять з цього сенсацію".

У результаті працівниця прес-служби внесла Шматова до списків журналістів, яким дозволять ввійти до будівлі. При цьому зазначила: "Я його можу вписати, але його може охорона не пустити ... Знаєте, якщо на ньому стоїть, як кажуть, "червоний гриф".

Видання також повідомляє, що того ж дня їх фотографу забороняли знімати приїзд міністрів на ранкове засідання уряду.

"Це режимний об'єкт. Тут знімати не можна. Ідіть всередину на засідання уряду", - зазначив працівник управління держохорони, лейтенант В'ячеслав Орловський.

За його словами, дозвіл для цього повинна надати прес-служба. Проте 15 квітня депутат від Партії регіонів Олена Бондаренко, яка курирує інформаційний напрямок в роботі Кабміну, заявила, що подібного розпорядження не існує і бути не може. Оскільки воно суперечить законодавству.

"Схожа ситуація з фотографом нашої газети трапилася ще в уряді Юлії Тимошенко, коли ми зняли SMS-повідомлення екс-міністра праці та соціальної політики Людмили Денисової. У ньому йшлося про призначення її чоловіка на посаду заступника міністра ЖКГ. Після цього фотографові відмовили в акредитації" , - пише видання.

Журналісту 1+1 дозволили зняти сюжет про Голодомор

Сюжет Мирослава Отковича про Голодомор таки вийшов в ефір каналу 1+1. Він був показаний у випуску ТСН 1 червня.

Інформаційним приводом для сюжету став законопроект депутата Василя Кисельова щодо змін до закону Про Голодомор.

Нагадаємо, місяць тому Откович хотів зняти сюжет про заяву в Брюсселі Президента України Віктора Януковича щодо того, що "... визнавати Голодомор як факт геноциду стосовно того чи іншого народу, ми вважаємо, буде неправильно, несправедливо. Це була трагедія, спільна трагедія держав , що входили до СРСР ".

На думку журналіста, висловлювання Президента розходиться з чинним законодавством, а значить, потребує, як мінімум, громадського обговорення.

Проте категорична відмова журналіста з боку менеджмента 1+1 на зйомку такого сюжету спричинила публічну полеміку про тотальну заборону на критичне висвітлення дій влади і організації журналістів у рух Стоп цензурі.

"Це тактична перемога. Я вдячний випусковим редакторам за спільну позицію. Ми дійсно просунулися вперед, втім, ніхто не застрахований від того, що вже завтра цензуру можуть підсилити. Тому треба рити профспілкові окопи і бути готовими відстоювати право на професію", - прокоментував Откович вихід сюжету в ТСН.

Як повідомлялося, напередодні колектив ТСН зустрівся з власником телеканалу 1+1 Ігорем Коломойським. Журналісти ТСН поінформували його про факти порушення редакційного статуту телеканалу. Коломойський, у свою чергу, запропонував почати роботу "з нового аркуша".

Співробітникам НТКУ заборонили контактувати з пресою без дозволу

Генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф заборонив співробітникам каналу надавати ЗМІ інформацію про НТКУ без узгодження з прес-службою.

У спеціальному розпорядженні гендиректора Першого національного наголошується, що вся інформація, що стосується будь-якої діяльності НТКУ, повинна бути надана ЗМІ виключно в узгодженні з начальником управління зі зв'язків з громадськістю та ЗМІ.

Також у розпорядженні наголошується, що в разі невиконання працівниками телекомпанії цих норм, адміністрація має право застосувати один із видів покарання, передбачених статтею 147 Кодексу законів про працю.

Нагадаємо, у цій статті за порушення трудової дисципліни визначаються такі стягнення, як догана і звільнення.

За інформацією видання Телекритика, на комерційних телекомпаніях діють аналогічні режими секретності, де монополія на коментарі належить суто прес-службам, причому на практиці мова йде не тільки про коментарі від імені компанії, а й особисті вислови співробітників для преси, в яких хоча б згадується назва компанії.

Нагадаємо, нещодавно Бенкендорф висловив надію, що Першому національному вдасться розпочати мовлення в Росії вже у вересні.

Опитування: Експерти вкрай негативно оцінили результати 100 днів роботи Президента Януковича

Ряд експертів вкрай негативно оцінили результати перших 100 днів діяльності Президента України Віктора Януковича.

Про це йдеться в оприлюднених сьогодні на прес-конференції результатах експертного опитування 100 днів Президента Віктора ЯНУКОВИЧА, проведеного фондом Демократичні ініціативи.

"У цілому 19 експертів, що взяли участь в опитуванні, оцінили перші дії Президента Віктора Януковича критично і вкрай негативно", - заявила науковий керівник фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна.

За її словами, відповідно до запропонованої в методології дослідження оціночної шкали від 0 до 10 балів, середня оцінка діяльності глави держави склала 2,7.

До негативних дій експерти віднесли (за рівнем значущості): підписання харківських угод з Росією; формування уряду і кадрові призначення; заяви Президента про позаблоковий статус України та відсутність у неї євроатлантичних перспектив; підтримка Президентом дій фракції Партії регіонів щодо створення коаліції з окремими депутатами у Верховній Раді; дії глави держави в гуманітарній сфері; відсутність системного бачення необхідних реформ; імітація боротьби з корупцією; неправовий характер дій, постійне ігнорування Конституції і законів України; монополізація впливу на суди; облаштування інфраструктури для полювання в Сухолуччі.

Серед позитивних результатів діяльності були відзначені (за рівнем значущості): підписання угоди про демаркацію російсько-українського кордону; відновлення керованості системи державної влади; заява Президента про пріоритетність європейської інтеграції; підписання закону про державний бюджет на 2010 рік; створення Комітету з економічних реформ при Президентові України.

Також суперечливою експерти назвали відмову України від збагаченого урану.

Експертне опитування проводилося 24-31 травня 2010 року. За критерії оцінок була взята стаття 1 Конституції України, де держава визначається як "суверенна, незалежна, демократична, соціальна правова держава".

Всього було отримано 19 відповідей від таких експертів: Ірина Бекешкіна, Лілія Гонюкова, Діана Дуцик, Ігор Жданов, Віктор Замятін, Євген Захаров, Вадим Карасьов, Світлана Конончук, Володимир Кучер, Олександр Литвиненко, Михайло Міщенко, Ростислав Павленко, Олександр Палій, Олександр Северин , Василь Стоякін, Олександр Сушко, Вікторія Сюмар, Юлія Тищенко, Володимир Фесенко.

Нагадаємо, що 3 червня Янукович має намір звернутися до народу і представити свою програму реформ. З цієї нагоди о 16:00 у національному палаці мистецтв Україна відбудуться збори. На збори запрошені представники депутатського корпусу всіх рівнів, органів влади, політичних партій, громадських об'єднань, творчих спілок, представники промисловості, агропромислового комплексу, науки, культури.

МВФ вже критикує сьогоднішні реформи Януковича

Постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр вказав на недоліки презентованої сьогодні програми реформ, зокрема дуже загальний виклад питань, відсутність черговості проведення реформ і відсутність чітких строків. Про це він заявив під час свого виступу на засіданні Комітету з економічних реформ.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, М.Альєр наголосив, що комітету потрібно звернути увагу на нарощування обсягів охоплення програми реформ і на встановлення чітких строків їхнього проведення. "Рекомендації дуже загальні для того, щоб гарантувати, що вони забезпечать вирішення наявних проблем. Тут дуже важливо, щоб був деталізований план дій, який би додатково посилив ці реформи", - наголосив представник МВФ.

М.Альєр зазначив, що у представленій програмі правильно зазначена необхідність зменшення фіскального дефіциту і зупинки зростання державного боргу. "Але пропозиції скорочувати дефіцит на 1% недоцільні. Такий підхід передбачає, що державний борг буде зростати ще декілька років перед тим, як ситуація стабілізується. Плановий показник дефіциту повинен сам по собі бути метою, а не розглядатися тільки як індикатор успіху, як це пропонується у плані реформ", - сказав він.

Аналогічна ситуація, за словами М.Альєра, з показником інфляції. Він наголосив, що скорочення інфляції до 5-6% до 2014 року - "не дуже амбіційна мета". Крім того, М.Альєр заявив, що заходи щодо реалізації пенсійної реформи і реформи економічного сектору повинні бути більш амбіційними і з конкретними термінами реалізації.

Також представник МВФ акцентував увагу на тому, що великий обсяг пропозицій, викладених у програмі, обумовлює ризик того, що велика частина важливих кроків не буде втілена в життя, тоді як менш важливі реформи будуть впроваджені. Наостанок М.Альєр наголосив, що реалізація деяких реформ, що пропонуються, призведе до більш високих витрат держбюджету, зокрема на короткострокову перспективу. Враховуючи це, він порадив більшу увагу в деталізованому плані проведення реформ зосередити на вирівнюванні і стабілізації їхнього проведення.

Нагадаємо, сьогодні Президент України Віктор Янукович під час засідання Комітету з економічних реформ оприлюднив перший етап економічних реформ, "які приведуть Україну до успіху". "Для цього, передусім, ми повинні забезпечити стабільний економічний розвиток України. Ми знизимо дефіцит бюджету і стабілізуємо державний борг. Ми послабимо податковий тиск і розширимо податкову базу. Ми знизимо інфляцію", - пообіцяв В.Янукович, додавши, що рівень інфляції планується скоротити з 13%, які закладені в бюджеті поточного року, до 6% в 2014 році.

«Лапша і мильні бульбашки від Януковича» – у Києві пройде акція

В четвер, 3 червня, о 15:00 год. біля Національного палацу «Україна» (вул. Велика Васильківська, 103) партія «За Україну!» проведе акцію «Лапша і мильні бульбашки від Януковича».

За словами організаторів, акція пройде у вигляді флешмобу, який символізуватиме те, чим насправді в цей день займатиметься Віктор Янукович в палаці «Україна».

У повідомленні «За Україну!» зазначено, що «зокрема, під час акції Янукович вішатиме перехожим «лапшу» на вуха, а його команда пускатиме навколо цього всього мильні бульбашки».

Також організатори обіцяють на противагу доповіді, яку прочитає Янукович, оприлюднити на акції послання-звіт про те, що насправді він зробив за перших сто днів своєї роботи.

Нагадаємо, 4 червня цього року в Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» відбудеться прес-конференція Глави держави (з 12.00 до 13.00) для представників центральних, регіональних і іноземних засобів масової інформації, присвячена 100 дням перебування Віктора Януковича на посаді Президента України.

Табачника назвали найбільшим каменем спотикання Януковича

Львівська крайова організація Молодого Народного Руху закликає Президента України Віктора Януковича відсторонити від виконання обов’язків головного освітянина країни Дмитра Табачника. «Адже непрофесійний та заполітизований міністр є ганьбою уряду, президента та держави загалом», – йдеться у заяві ЛКО МНР.

«Пройшло всього лише 100 днів роботи нової влади на чолі з Президентом Януковичем, а незадоволення серед людей зростає, акції протесту стають все частішими, підвищуючи температуру організму під назвою Україна. Найбільшим каменем спотикання в уряді Азарова став затятий українофоб Дмитро Табачник – міністр освіти та науки. Прийшовши до влади, він розпочав стрімку наступальну політику на українську мову, відмінивши державний іспит з цього предмета у «вишах» та дозволивши проводити ЗНО тією мовою, якою бажає випускник, прагне переписати історію України, називаючи сьогоднішні підручники «брєдятіною», посягає на культурний розвиток українця, обмежуючи вивчення англійської, французької, італійської та інших літератур курсом «світової», у якій три чверті її становитиме російська література мовою оригіналу», – наголошують рухівці.

«Незважаючи на обурення студентства та поки що безрезультатні заклики до глави держави відправити у відставку одіозного міністра, Табачник, підтверджуючи свавілля чинної влади та насміхаючись над українцями, продовжує провокувати молодь на бунт своїми антиукраїнськими інноваціями в освіті. Мало того, що він висловлюється за підняття «вишами» плати за навчання від 10 до 14 тис. грн. на рік, даючи зрозуміти, що неукраїнській владі не потрібні освічені українці, ще й посягнув на українську літературу. Тут уже його цинізму немає меж», – зазначено у заяві.

«Прикриваючись прагненням розвантажити курс «Української літератури», міністр освіти правлячої влади пропонує вилучити зі шкільної програми літературних діячів та авторів, які є нашими сучасниками. Підставою для вилучення творів Ліни Костенко, що вже стали класикою, Віктора Неборака, Олександра Ірванця, Юрія Андруховича, Галини Пагутяк, філософських праць Оксани Забужко та Оксани Пахльовської, за словами Табачника, є те, що для цих, вже на сьогоднішній день національно-визнаних духовних скарбів, «не устоялися ще естетичні критерії». Це ж про які естетичні критерії говорить Табачник? Може він хоче сказати, що Ліна Костенко — духовний та літературний класик української нації, ім’я якої голосно звучало поміж майстрів української поезії у той час, як малий Табачник тільки вчився вимовляти слово «мама», ще не заслужила у сучасної влади визнання та розуміння? Можливо «естетичні критерії» міністра освіти йдуть всупереч національним естетичним критеріям, чи бодай їх розумінню? Чи можливо естетичні критерії часу, коли Ліна Костенко спільно із Василем Симоненком започаткували рух поетів-шістдесятників сьогодні інші для української поезії? Які тоді, перепрошуємо на слові, «естетичні критерії» нам нав’язують: європейські, французькі, чи критерії нівеляції національної свідомості?

…Мабуть, скоріш за все владі вкрай не сподобалось, що Ліна Василівна, визначила час їх владарювання, як «Важкий час», і оголосила про своє повернення. Ось яка у нас свобода вибору, свобода слова, а тепер іще – свобода вибору слова.

Такі кроки та репліки міністра освіти є нічим іншим, як брутальною боротьбою з усім, що є святим для українця», – переконані рухівці, інформує прес-служба політичної сили.

Міфи перших ста днів

Новий уряд дуже тішиться своїми успіхами. Досягнення стрімко обростають міфами, хоча причин для запаморочення від успіхів за великим рахунком ніяких

Перший тиждень червня буде дуже пафосним. У глави держави Віктора Януковича майже не залишиться вільного часу - він піде на виступи, масштабні засідання та святкування. Четвертий президент України готується відзначити 100 днів перебування на Банковій. Спічрайтери і служба протоколу вже з ніг збилися: засідання Радбезу із зовнішньополітичних орієнтирів, запис звернення до народу, масштабне засідання Комітету з економічних реформ, прийняття програми реформ, виступ у палаці "Україна", велика прес-конференція для вітчизняних і закордлнних ЗМІ ...

Саме до своїх ста днів Янукович обіцяв сформувати вертикаль влади і розпочати впровадження програми реформ. І якщо питання консолідації влади він успішно вирішив (принаймні, на час - до прояви чергових суперечностей серед соратників з партії і топ-чиновників), то реалізація реформ уже не виглядає неминучою. Віктор Янукович навіть обмовився: Ось у цьому році проведемо місцеві вибори і підведемо базу для реформ, а з 2011-го і приступимо до них, радикально і рішуче.

Однак влада собою пишається. Економіка зростає, бюджетний дефіцит не такий величезний, як у минулому році, відносно стабільні ціни та міцний обмінний курс, прийнято бюджет, покращилися політичні відносини з Росією, подешевшав газ.

Але подивимося на ці досягнення уважніше. Вони стрімко обростають міфами, хоча причин для запаморочення від успіхів, за великим рахунком, ніяких.

Міф перший: початок бурхливого підйому. Прем'єр Микола Азаров заявив про те, що економічне зростання в квітні досягло 8,5%. Проте вже в травні ситуація у світовій економіці інша. У середині квітня ціни на нафту, метали, іншу сировинну та напівфабрикатну продукцію досягли пікових значень. Відтоді котирування впали на десятки відсотків, а попит дуже слабкий (хто не вірить, подивіться хоча б на фондові індекси). Вітчизняні металурги говорять, що замовлень на червень на гарячекатані рулони на близькосхідному ринку взагалі немає. Криза в Греції призвела до загострення не тільки в усій єврозоні, що не могло не позначитися на настроях інвесторів.

Травнева і червнева статистика в нашій експортно орієнтованій економіці буде гіршою, ніж квітнева.

Міф другий: - бездефіцитність НАК "Нафтогаз України". Уряд ще до квітневих домовленостей двох президентів у Харкові обіцяв, що якщо імпортний газ у нинішньому році буде обходитися за 220-230 доларів за тисячу кубометрів, то це дозволить збалансувати бюджет НАК. Тим не менше в меморандумі з МВФ все ж обговорюється помірний дефіцит цієї держкомпанії в 1% ВВП. Але ж принципово нічого не змінилося - тарифи попередні, колишня і ціна на газ (в обмін на пролонгацію термінів базування флоту скасовано лише подорожчання енергоносіїв), а в минулому році "Нафтогаз" приніс публічним фінансам дірку майже в 4% ВВП.

Міф третій: кредит МВФ від нас нікуди не подінеться. За найскромнішими оцінками аналітиків, дефіцит публічних фінансів України в 2010 році становитиме 7% ВВП, а це еквівалентно пошуку фінансування майже на 10 млрд доларів. Внутрішні облігації і приватизація навряд чи забезпечать цю суму, тому доведеться вдаватися до міжнародних запозичень. А з огляду на загострення світової фінансової ситуації і відсутність "доброго слова від МВФ", розмістити єврооблігації буде дуже складно. Ще у квітні представники міжнародних банків, що готували синдикат на випуск бондів українського уряду, розповідали, що всерйоз бачать можливості розміститися в доларах на 10 років під 7% річних. Причому зайняти можна було під два мільярди. Сьогодні це може бути і 10% річних, і навряд чи вдасться нашкребти мільярд. І не факт, що це будуть євробонди, а не просто дорогі і короткі приватні позики. Міжнародний валютний фонд, в раді директорів якого сидять греки, іспанці, німці, французи й представники інших націй, змушених різати соціалку, і буде обов'язково вимагати того ж і від України.

Частина членів українського уряду не вважає це проблемою - мовляв, можна буде звернутися безпосередньо до урядів окремих країн. У першу чергу мова йде про Росію, лідери якої вже неодноразово висловлювалися про готовність допомогти країнам СНД, а також закликали МВФ направити кошти від збільшення російської квоти в цій організації саме політичним партнерам Москви. Така позика, якщо вона відбудеться, буде обтяжена політичними обставинами, перш за все питаннями власності на інфраструктурні об'єкти.

Але головне не в цьому. Нам не потрібні кредити, які йдуть на проїдання. Уряд Тимошенко правдами і неправдами отримав три транші в рамках колишньої програми stand-by. Всі гроші пішли на латання бюджетних дірок і підтримку стабільності національної грошової одиниці. Наявність цих коштів відсунула необхідне рихтування перекосів в соціальній системі країни і анітрохи не допомогла розвитку інфраструктури. В результаті догралися до того, що вже третину платежів Пенсійний фонд виплачує за рахунок бюджету, а через кілька років байдикування цей показник досягне 50%.

Рішуча відмова Міжнародного валютного фонду фінансувати Україну може мати позитивну дію. Тому що це, з одного боку, змусить країну жити за коштами, а з іншого - негайно зруйнує міфи про наш сприятливий соціально-економічний стан на тлі Греції, Іспанії, Таїланду.

Серед кроків, до яких необхідно вдатися негайно, - підвищення пенсійного віку для жінок, збільшення оподаткування імпорту, предметів розкоші, а також корекція комунальних тарифів і цін на газ. А ще потрібен діалог з МВФ. Тут мова не про гроші, а про слова підтримки. В іншому випадку, ситуація за лічені тижні може змінитися: надходження короткочасного капіталу зміниться відтоком, відновиться девальвація нацвалюти, замруть інвестиції ... А покривати ці нові дефіцити буде нічим.

Російська розвідка скоротила активність у Чехії

Військова розвідка Чехії оприлюднила річний звіт, в якому зазначено, що російські розвідувальні служби, які ведуть діяльність у країні, знизили свою активність, після того, як президент США Барак Обама оголосив про відмову від планів розміщення елементів протиракетної оборони (ПРО) США в Чехії і Польщі. Згідно з доповіддю військової розвідки Чеської Республіки за 2009 р., зниження розвідувальної активності Росії припадає на другу половину минулого року, повідомляє РосБізнесКонсалтинг.

У доповіді зазначається, що в другій половині 2009 р. військова розвідка співпрацювала з цивільними спецслужбами країни у справі виявлення і припинення діяльності російських агентів з метою інфільтрації до вищих командних структур чеських збройних сил. Згідно з доповіддю, російські розвідслужби намагалися здобути секретну інформацію у вищих ешелонах чеського військового командування. Проте після оголошення Б.Обами про відмову від розміщення ПРО в Європі було зафіксовано зниження активності російських агентів.

За даними чеського телебачення, російські розвідслужби, зокрема, намагалися зібрати секретну інформацію про розміщення радіолокаційної бази США в Чехії, що входило в програму Дж.Буша, проте військова розвідка Чехії успішно відвернула ці спроби. Чеське телебачення також стверджує, що конфіденційна частина річної доповіді присвячена тому, наскільки близько до мети була російська розвідка і через яких конкретно людей планувалося одержати інформацію.

Чеські ЗМІ зазначають, що торік Чехія вислала зі своєї території чотирьох російських дипломатів, які нібито виявляли цікавість до секретної інформації із розміщення американського радара. При цьому в російському Міністерстві закордонних справ ці дії викликали вкрай негативну реакцію. "Це чергова провокація", - заявив тоді глава МЗС Росії Сергій Лавров.