зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

05.10.10

Медведєву дуже важливо показати, що Україна зрадила білорусів

Учора в російському курортному місті Геленджик пройшов перший Українсько-російський міжрегіональний економічний форум, на якому вкотре зустрілися президенти України та Росії.

Спочатку Віктор Янукович і Дмитро Медведєв поспілкувалися тет-а-тет за закритими дверима. А вже згодом вийшли до преси. «Ми поставили перед собою завдання максимально спростити процедури переходу (українсько-російського державного кордону. – Авт.) для наших громадян, товарів у прикордонних районах», – пролунав один з основних месиджів Януковича за результатами зустрічі.

Експерти коментують її підсумки.

Григорій Перепелиця, експерт з міжнародних питань:

СПРОЩЕННЯ ПРИКОРДОННОГО РЕЖИМУ З РФ МОЖЕ ВПЛИНУТИ НА ОТРИМАННЯ БЕЗВІЗОВОГО РЕЖИМУ З ЄС

Активізація українсько-російських зустрічей має більш політичний характер, ніж прагматичний.

Карта українсько-російської дружби експлуатується дуже активно. Нещодавно ми бачили “автомобільний пробіг”, тепер “спрощення режиму”. Очевидно, президенти хочуть показати реальні інтеграційні процеси між Україною і РФ.

А наскільки це спростить проблеми пересічних громадян? У принципі в перетині українсько-російського кордону й раніше не було особливих складнощів. Важко сказати, як далі можна його спрощувати. Можна прибрати кордон узагалі – тоді буде зовсім просто.

Кордон має функціонувати, незалежно від того, хто є твоїм сусідом: Польща, Росія, Білорусь чи Словаччина. Прикордонний режим має дотримуватися з усіма.

Таке спрощення може потім позначитися на отриманні Україною безвізового режиму з ЄС. Тут треба чітко дотримуватися балансу. Кордони мають бути відкритими, але захищеними.

Україні вигідно мати добросусідські відносини з Росією, але при цьому не здавати власний суверенітет і атрибути. Кордон – один із атрибутів такого суверенітету.

Ми не можемо гадати, які конкретно питання обговорювали Медведєв і Янукович за зачиненими дверима. Але можемо аналізувати ті питання, які зараз найбільше цікавлять передусім російську сторону. Це загалом реінтеграція України в Росію, її економічного комплексу, низка політичних питань: розширення інфраструктури діяльності ЧФ на території України, побудова шляхопроводу, який з’єднає Крим з Росією. Ці питання цікаві для Росії, тому що показують і росіянам, і міжнародній спільноті, яким чином Кремль реінтегрує Україну в лоно своїх інтересів. Це додає ваги Російський Федерації на міжнародній арені. Тим самим вона демонструє розширення впливу й зміцнення власної ваги в міжнародних відносинах.

Олександр Сушко, директор Інституту євроатлантичного співробітництва:

УКРАЇНСЬКО-РОСІЙСЬКІ ВІДНОСИНИ ЗАЛИШАЮТЬСЯ НЕПРОЗОРИМИ

Загалом на українсько-російському кордоні діє режим, який не дуже зорієнтований на громадян. А більше на бюрократію, на прикордонні й митні служби. З подачі української сторони давно обговорювалася ідея спрощення перетину кордонів, зокрема переходу до спільної перевірки тих, хто перетинає кордон. Це, безумовно, полегшило б життя багатьом громадянам.

Водночас російська сторона тривалий час відмовлялася просуватися в цьому питанні, посилаючись на своє законодавство, яке начебто не дозволяє спільні перевірки.

Запровадження спільних перевірок у поїздах, зокрема в нічних, спрощення процедур перевірки на автомобільних пунктах перетину й збільшення таких пунктів – питання, які треба вирішувати.

Кордон має ставати дедалі більш непрозорим для контрабанди й нелегального руху, водночас більш дружнім для законослухняних громадян.

У нас досі не реалізовано давно вже підписану і чинну угоду про реадмісію між Україною і Росією, внаслідок чого Україна не може повертати в Росію нелегалів з третіх країн, які прибули до України через територію РФ. Хоча всі правові підстави для цього є, проте не відпрацьовано відповідного механізму.

Такі зустрічі потрібні. Але є побоювання, що Росія, яка має більше важелів впливу на керівництво України, ніж навпаки, домагається значно більших поступок з українського боку. Зокрема, незрозуміло, наприклад, яким чином Україна бачить співпрацю у сфері енергетики? Ми приєдналися до європейської енергетичної спільноти, то як це все поєднується з такими проектами, як злиття Нафтогазу і Газпрому, про що раніше йшла мова? Тут є багато суперечностей.

Українсько-російські відносини залишаються непрозорими. У цьому їхня найбільша небезпека.
Вадим Карасьов, політолог:

ЯНУКОВИЧУ ВИГІДНІ ТАКІ БЕЗЗМІСТОВНІ ФОРМИ ДРУЖБИ З РОСІЄЮ

Демонстраційність “братніх почуттів”, “дружби народів”, “стратегічного партнерства” держав вигідні зараз і Медведєву, і Януковичу. З різних причин. Але тут їхній президентський інтерес збігається. Януковичу вигідні ці сублімовані пусті, беззмістовні демонстраційні форми дружби, аби відтягнути розв’язку щодо тих реальних змістовним проектам, які ініціює російська сторона, зокрема Путін. І чим далі – тим краще. У крайньому разі доти, доки не буде зрозуміла диспозиція російського тандему на президентські вибори в Росії 2012 року. Якщо Путін зійде з дистанції, тоді в Януковича з’являється поле для маневру. Якщо ні – тоді потрібно буде повертатися до переговорів щодо Нафтогазу – Газпрому, ядерної енергетики, об’єднання авіаційної промисловості і т. д. Чим менше змістовності – тим більше демонстраційності.

Що стосується Медведєва, то для нього важливо показати успіхи на пострадянському напрямку російської зовнішньої політики. Медведєв може записати собі в актив як президентські вибори в Україні й перемогу Януковича, так і зміну не тільки тональності, а й векторів української політики, особливо в російському напрямку. Наступним претендентом на успіх може бути Білорусь.

Такі зовнішньополітичні успіхи Медведєва, умовно кажучи, від Обами до Януковича й Лукашенка – це вагомий аргумент у номінації на нове президентство. Це те поле, де Медведєв зможе переграти Путіна.

Думаю, на зустрічі без преси Медведєв намацував реакцію Януковича на ситуацію в білорусько-російських відносинах. Ліквідація Лукашенка – це сьогодні питання успішності Медведєва як президента Росії. Їм важливо, щоб Україна проявляла риторичну солідарність. Або принаймні тримала нейтралітет, а не діяла в обхід російських інтересів. Як це було в рішенні українського уряду щодо транзиту нафти Чавеса для Білорусі по території України.

Друге – Придністров’я. Ситуація в Молдові зараз непокоїть усіх...

Третє питання, яке могло хвилювати Медведєва, – це перспективи українсько-китайського співробітництва. Китай сьогодні, використовуючи як економічні труднощі Білорусі й України, так і специфічну географію цих країн, вибудовує свою не тільки економічну, а й геополітичну логістику повз РФ у напрямку ЄС. Росію хвилюють ці “шлюбні ігри” білорусів з Китаєм, і не можуть не насторожувати “залицяння” з Китаєм українського керівництва.

Віктор Небоженко, політолог:

МЕДВЕДЄВ ЗРОЗУМІВ, ЩО КОНЦЕНТРАЦІЯ ВЛАДИ НЕ ПОСИЛИЛА ЯНУКОВИЧА

На столі президента Медведєва лежить аналітична записка, де написано, що концентрація влади президентом Януковичем в Україні не призвела до посилення його повноважень. Насправді, колишній Янукович був рівний президентові Росії. А після рішення Конституційного суду Медведєв дуже обережно ставиться до всіх пропозицій Януковича. Тому що у випадку зміни політичної ситуації, новий КС чи Верховна Рада скасує всі ці рішення як нелегітимні. А для Медведєва – це означає втратити обличчя.

Тому він розмовляє з Януковичем про найпростіше, наприклад, про спрощення проходження кордону.

Хоча там жодних проблем немає, окрім звичайних крадіжок і корупції з боку прикордонників обох сторін. Це звичайна технічна проблема, яку мають вирішувати керівництва двох відомств, але не два президенти.

Зараз повністю застопорився харківський процес. За цими договорами Україна, набравши боргів на 4 мільярдів доларів з Росії, мала підписати документи про реконструкцію атомних станцій, передачу авіаційної промисловості в спільне користування і багато іншого. Але цього не сталося. І не тому що Україна саботує. Просто Кремлю треба вирішити питання: чи вони займаються геополітикою, чи корупцією. Тому, думаю, найголовнішою темою розмови між президентами було буксування харківських домовленостей.

Демонстрація теплих відносин між Україною і Росією перш за все вигідна Медведєву. Адже зараз відбувається дуже серйозний конфлікт між “братніми республіками” Білоруссю і Росією. І Медведєву дуже важливо показати, що Янукович з ним солідарний, що Україна зрадила білорусів, але готова виконати будь-які, навіть непристойні побажання Кремля.

Опитувала Яна Солнцева
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Норвезькі військові відвідали в Харкові "кожедубівців"

Триває п’ятиденний візит до Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба делегації Військової Академії Повітряних сил Королівства Норвегія.

Як повідомили УНІАН у Департаменті преси та інформації Міноборони України, на Слобожанщину у супроводі аташе з питань оборони при посольстві Королівства Норвегія в Україні підполковника Хокона ЛЬОКЕНА прибули голова делегації, доцент Військової академії Повітряних сил Королівства Норвегія Ойстейн ЕСПЕНЕС, слухачі Військової академії ПС Королівства Норвегія капітани Бенте БРУНСТАД, Томас Оруд ХАРЛЕМ, Ян Егіл РЕКСТАД та старший лейтенант Андреас Молту ХЕГЛЕ.

В ході візиту у конференц-залі Харківського університету Повітряних сил для іноземних гостей відбулася брифінг-презентація історії та сучасності вітчизняного військового вишу, а також ознайомча зустріч представників Військової академії Повітряних сил Норвегії з керівним складом Харківського університету Повітряних сил.

Основною метою перебування іноземних гостей у Харкові є налагодження особистих контактів між курсантами обох держав. З цією метою запланована присутність курсантів Військової академії Повітряних сил Королівства Норвегія на практичних заняттях з курсантами Харківського університету Повітряних сил. Також норвезькі слухачі планують ознайомитися з умовами навчання, побутом українських курсантів, та порівняти систему норвезької вищої військової освіти з українською.

Представники закордонної делегації під час перебування в університеті відвідають практичні заняття курсантів 5-го курсу інженерно-авіаційного факультету з дисципліни “Основи експлуатації авіаційної техніки”, заняття з експлуатації та озброєння військової техніки (вертоліт Мі-8) з використанням процедурного тренажеру, заняття з комп’ютерних мереж у курсантів 4-го курсу факультету Автоматичних систем управління та наземного забезпечення польотів авіації тощо.

Також “кожедубівці” планують ознайомити норвезьких колег з найсучаснішим навчально-тренувальним комплексом вертольоту Мі-8МТВ, на якому проходять підготовку курсанти-вертолітники Харківського університету Повітряних сил.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерт: Україна будує "керовану демократію"

На тлі того, що офіційний Вашингтон утримується від коментарів щодо скасування політреформи 1994 року в Україні, американські експерти досить активні у своїх оцінках.

Коментарі стосовно посилення повноважень Віктора Януковича досить різні, від застережень узурпації влади до оптимістичних прогнозів. Скасування політреформи, мовляв, позитивно вплине на швидке здійснення програми реформ в Україні.

Експерт Трансатлантичного центру університету Джона Хопкінса у Вашингтоні Тарас Кузьо зауважує, що реакція Заходу є в цілому досить обережною щодо останнього рішення Конституційного суду, оскільки це внутрішній документ держави і коментарі щодо цього можуть вважатися втручанням у внутрішні справи. Водночас пан Кузьо вважає, що останнє рішення КС підірвало до нього довіру:

"Якщо правда те, що вони кажуть, що Конституція була ухвалена не конституційно у грудні 2004 року, це означає, що Конституційний Суд за останні 5 років ігнорував ситуацію в Україні, і держава жила без Конституції або за нелегітимної Конституції. Тоді три виборчі процеси, які відбулися за ці роки, були незаконними, і зараз президент і парламент є не чинними. Ми маємо повний конституційний хаос. Отже, те, що Конституційний Суд дозволив жити ці роки в анархії ще більше вплине на те, що українці дивитимуться на суди і закон як на жарт".

Експерт Атлантичної Ради Адріан Каратницький тим часом вважає, що всі політичні сили України після 2004 року боролися за повернення президентських повноважень, і лише тому, що деякі з них опинилися в опозиції, вони критично оцінюють скасування політ реформи.

Він також каже, що оптимістично дивиться на те, що саме за Віктора Януковича відбулось скасування політреформи і чинний президент отримав більше повноважень

"Саме тому, що він вже має ці важливі повноваження, думаю це не було зроблено для власного прославляння, а, насамперед, задля того, аби рухатися швидко в сфері економічних реформ, аби не мати протистоянь з питань економіки. Якщо президент буде керувати економічними реформами, він матиме великий вплив в державі. Відповідальність, отже, сконцентрована в одних руках і всі знають куди дзвонити - приймальня президента України".

Водночас деякі американські експерти сумніваються, що нинішній президент виконає передвиборчі обіцянки і реформуватиме економіку. Це стосуватиметься і інших обіцянок, вважають оглядачі. Пан Кузьо згадує, що під час виборів 2010 року лунала думка, що у разі перемоги Віктор Янукович, мовляв, будуватиме багатовекторну політику. Тарас Кузьо каже, що ніколи не вірив в це, оскільки, за його словами, Віктор Янукович і Леонід Кучма "не з одного тіста":

"Кучма є таким собі українським Берлусконі, корумпованим, але в принципі патріотичним українцем, не думаю, що це стосується Януковича, до того ж Кучма ніколи не був лідером політичної партії, тоді як Віктор Янукович є лідером найбільш проросійської партії. Кучма і Янукович - різні і за особистісними характеристиками, і за соціальним походженням. Ми також маємо іншу Росію сьогодні, яка вимагає набагато більше від України, ніж робила за часи Кучми. Росія вимагала проросійських посадовців, зокрема на посадах силових структур і міністра освіти. Як ще пояснити такі одіозні фігури в Кабміні, як Хорошковський чи Табачник, які шкодять репутації Януковича на Заході ".

Експерт Дон Дженсен з університету Джона Хопкінса наголошує на небезпеці концентрації влади в одній політичній групі:

"Нова влада за Януковича намагається сконцентрувати владу, послабити опозицію, підірвати політичні інституції, Конституцію. І як виглядає, влада в Києві дуже швидко наближається до путінської Росії, до так званої керованої демократії. Демократія і порядок не є одним і тим самим, як вважають на Банковій в Києві. З таким підходом буде важче просувати про європейську політику. А Київ каже, що це головний головний зовнішній пріоритет" .

Росія ще більше скористається збільшенням повноважень українського президента, аби тиснути на Київ і заважати євроінтеграції, вважає експерт.

Коментуючи збільшення повноважень, отриманих президентом Януковичем, деякі американські експерти зауважують, що концентрація влади в Росії супроводжується поширенням ідеї модернізації російської економіки і інноваційних технології. Чи це працює чи ні - це інше питання, кажуть експерти, втім російському суспільству пропонується ідея модернізації. Українська влада, за словами деяких оглядачів, поки не має активної реформаторської риторики, а перед суспільством багато викликів. За цих умов концентрація влади в руках одного лише президента не матиме позитивного ефекту, вважає Олександр Мотиль, професор політології Рутгерського університету в Ньюарку, Нью Джерсі. Він називає правління Віктора Януковича "султанізмом" і стверджує, що такий режим за нинішніх викликів є неефективним і нестабільним.

Тим часом секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт в інтерв’ю УНІАН заявив, що дуже незвично, аби зміни до Конституції скасовувалися після такого тривалого періоду часу. За його словами, повернення Конституції 96 -го року створило проблему легітимності нинішньої влади. За словами чільного представника Венеціанської комісії, Конституції і 94-го, і 96-го мали свої вади, а отже " ідеальним рішенням було б схвалення третього варіанту".

Наталка Хижняк, Вашингтон

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

КРУ просять перевірити ціни закупівлі машин Могильова

Українська народна партія закликає ГоловКРУ перевірити законність закупівлі автомобілів Міністерством внутрішніх справ.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на прес-службу партії.

Зі зверненням до КРУ виступив член УНП Борис Кушнірук.

За його словами, згідно з інформацією, розміщеною на порталі державних закупівель, МВС закупило 12 автомобілів Toyota Camry у підприємства "ВіДі Автострада" за 5315040 гривень, за ціною близько 440 тисяч гривень за один автомобіль.

Однак, за інформацією Кушнірука, в автосалонах найдорожчий варіант цього автомобіля коштує 390 тисяч гривень.

На думку політика, керівництво МВС не тільки ігнорує розпорядження прем'єра Миколи Азарова про економію коштів державними органами на закупівлю дорогих автомобілів, але і купує автомобілі за завищеними цінами.

Як відомо, 4 жовтня МВС поповнило свій автопарк майже на 40 мільйонів гривень.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Нацрада відмовила двом телеканалам у зменшенні частки української мови

На сьогоднішньому засіданні Національна рада з телерадіомовлення відмовила двом телеканалам у проханні зменшити відсоток мовлення державною мовою.

Як повідомляє Нацрада, ЗАТ регіональна мовна компанія Тоніс-центр з Харкова просила переоформити ліцензію, зменшивши мовлення державною мовою з 80% до 60%.

Представник компанії пояснював таке прохання важким фінансовим становищем. За його словами, зараз ТРК використовує в ефірі нарізку з програм, які знімалися раніше і зазвичай російською мовою. Така аргументація не переконала членів Національної ради.

З подібним проханням зверталося до Національної ради і київське ВАТ ТРК Київські Відомості - телеефір. Представник компанії аргументував прохання зменшити використання в ефірі державної мови з 90% до 60% проведеним соціологічним опитуванням аудиторії. Члени Національної ради перенесли рішення цього питання на пізніший термін, виявивши бажання ознайомитися з даними проведеного соціологічного опитування.

Члени Національної ради зазначили, що для вирішення питань, пов’язаних з вживанням мов в інформаційній діяльності місцевих телерадіоорганізацій, вони повинні бачити офіційні статистичні дані про населення, що проживає на відповідній території і документи, що засвідчують проведення соціологічних опитувань цільової аудиторії, інакше пояснення представників телерадіокомпаній не є переконливими.

Нагадаємо, у вересні Нацрада дозволила зменшити долю української мови в ефірі телеканалу News One, радіостанціям Європа плюс і Наше радіо, причому останній - лише з другого запиту.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Якби вибори у Львові відбулися в вересні (опитування)

На місцевих виборах до Львівської обласної ради “Батьківщину” підтримують 21,4% респондентів, “Свободу” – 18,6%. Про це свідчать результати опитування жителів Львівської області, що були проведені соціологічною групою «Рейтинг» у вересні цього року.

Як зазначив сьогодні під час прес-конференції, присвяченій презентації соціологічного дослідження, директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій АНТИПОВИЧ, далі у рейтингу йде “Фронт Змін” (7,7%), “Наша Україна” (5,6%), “Сильна Україна” (4,5%), Партія регіонів (3,9%), ПОРА (3%), “Громадянська позиція” (2%), УДАР (1,3%), “За Україну!” (1,3%). Решту партій підтримують 4,5% респондентів, не підтримують жодної – 6,8%, не братимуть участі, або не визначились – 18,6% опитуваних.

За даними соціологічного дослідження, найбільше довіряють в області Олегу ТЯГНИБОКУ (47%) та Юлії ТИМОШЕНКО (46%). Далі йдуть Арсеній ЯЦЕНЮК (40%), Сергій ТІГІПКО (29%), Анатолій ГРИЦЕНКО (27%), Віктор ЮЩЕНКО (27%) та В’ячеслав КИРИЛЕНКО (26%). Юрію КОСТЕНКУ довіряють 16% опитаних і замикають список представники чинної влади – Микола АЗАРОВ (10%), Віктор ЯНУКОВИЧ (9%) та Володимир ЛИТВИН (8%).

Соцопитування проводилося соціологічною групою "Рейтинг" з 10 по 20 вересня із залученням 1200 респондентів у Львівській області віком від 18 років. Статистична похибка становить від 1,7% до 2,8%.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Європа хоче бачити, хто фінансує українські партії

Парламентська Асамблея Ради Європи закликала владу України внести в закон про політичні партії зміни, які б зменшили комерційну залежність партій.

Про це повідомляє кореспондент "Української правди" зі Страсбургу.

Зокрема, на засіданні ПАРЄ була прийнята поправка, згідно з якою Асамблея "настійливо закликає владу внести до закону про політичні партії положення про фінансування, які б відповідали європейським стандартам, особливо щодо прозорості фінансування політичних партій".

"А також розглянути додаткові заходи, які б зменшити залежність політичних партій на економічні та комерційні інтереси", - зазначають в ПАРЄ.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

ПАРЄ вимагає доступу до публічної інформації

Парламентська Асамблея Ради Європи закликає Верховну раду ухвалити низку законопроектів, щодо держслужбовців.

Про це повідомляє кореспондент "Української правди" зі Страсбургу.

Зокрема, ПАРЄ прийняло поправки до резолюції стосовно "Функціонування демократичних інститутів в Україні".

Згідно з поправками Верховна Рада має прийняти закони про конфлікт інтересів та етичних норм на державній службі, про декларацію майна державних службовців, а також про доступ до суспільної інформації.

Додатково зазначається, що всі ці закони мають бути прийняті після отримання думки Венеціанської комісії.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Європа викрила Хорошковського

Парламентська Асамблея Ради Європи визнала факти тиску на громадянське суспільство України з боку СБУ.

Про це повідомляє кореспондент "Української правди" з Страсбургу.

Зокрема, на засіданні Асамблеї була прийнята поправка моніторингового комітету до резолюції ПАРЄ щодо "Функціонування демократичних інститутів в Україні".

В поправці висловлюється "стурбованість з приводу збільшення числа достовірних повідомлень про невиправдану участь Служби безпеки у внутрішніх політичних справах, в тому числі тиск на журналістів, партійних активістів і активістів громадянського суспільства та їх родичів".

"ПАРЄ вважає, "що такі заходи є неприйнятними у демократичному суспільстві, і в цьому зв'язку закликає владу реформувати Службу безпеки та її функцій у відповідності з європейськими стандартами", - говориться в поправці.

Асамблея висловлює свою стурбованість з приводу збільшення числа достовірних заяв, що в останні місяці демократичні свободи і права, такі, як свобода зібрань, свобода вираження думок і свобода ЗМІ, опинилися під тиском.

ПАРЄ вважає, що втручання державних органів, таких, як співробітники правоохоронних органів і служб безпеки, в роботу журналістів і ЗМІ несумісне з демократичним суспільством.

Асамблея закликає владу провести ретельне розслідування всіх повідомлень про порушення прав і свобод, а також для виправлення будь-яких порушень.

Крім того, Європа закликає владу забезпечити, щоб судові розгляди не призводили до вибіркового перегляду частот мовлення.

"Переглянути будь-які рішення чи призначення, що можуть призвести до конфлікту інтересів, особливо в галузі правоохоронної і судової системи", - зазначається в поправці.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Грузія відмовилася підписувати договір про ненапад з Південною Осетією й Абхазією

Керівництво Грузії не бачить необхідності у підписанні договору про ненапад з Абхазією і Південною Осетією.

Як заявила у вівторок, 5 жовтня, прес-секретар президента Грузії Манана Манджгаладзе, Грузія ще раз вимагає від Росії виконання угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року.

"На тлі ігнорування цієї угоди підписання договору про ненапад неможливе", - наголосила представник Саакашвілі.

За даними грузинської сторони, представники Абхазії й Південної Осетії на майбутніх у середині жовтня чергових Женевських переговорах мають намір знову порушувати питання про підписання з Грузією договору про ненапад.

Нагадаємо, 20 вересня офіційний Тбілісі виключив можливість налагодження відносин між Грузією та Росією у зв'язку з "агресивною риторикою", яку веде Москва. Заява Тбілісі стала відповіддю на слова міністра оборони РФ Анатолія Сердюкова, який заявив, що в разі виникнення нового збройного конфлікту з Грузією російська армія розіб'є противника ще швидше, ніж у ході війни в Південній Осетії в 2008 році.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Януковича просять сприяти будівництву соборної мечеті

Міжконфесійна рада Криму «Світ- дар Божий» звертається до президента України Віктора ЯНУКОВИЧА з проханням сприяти будівництву соборної мечеті в Сімферополі.

«Просимо Вас підтримати ініціативу мусульман Криму, щоб кожен народ, який живе на нашій благословенній землі, міг реалізувати своє конституційне право на будівництво культових споруд і подальше проведення молитви в них», - йдеться у зверненні, яке має в своєму розпорядженні УНІАН.

У 2004 році члени міжконфесійної ради просили кримську владу дозволити будівництво соборної мечеті. Співголова ради «Світ - дар Божий» митрополит Сімферопольський і Кримський ЛАЗАР неодноразово говорив про те, що для зміцнення довіри між народами і недопущення міжнаціональної і міжконфесійної напруги необхідно вирішити питання про будівництво цієї культової споруди.

Автори заяви наголошують, що мусульмани - друга за чисельністю конфесія в Криму.

Міжконфесійна рада Криму діє в автономії 18 років та об`єднує 8 традиційних конфесій регіону.

Як повідомляв УНІАН, спочатку Духовне управління мусульман Криму (ДУМК) планувало збудувати головний храм кримських мусульман у міському парку «Салгирка», пізніше погодилося на альтернативну пропозицію звести мечеть по вулиці Ялтинській, 22 в районі об`їзної траси.

У 2004 році сімферопольська міськрада погодила з ДУМК місце розташування ділянки в 2,7 га і видала дозвіл на розробку техдокументації стосовно відведення землі в оренду. Проте пізніше відмовила в землевідведенні.

У 2008 році депутати рекомендували управлінню мусульман будувати мечеть на ділянці в 2,7 га по вулиці Луговій, 6 і надали статус лісопаркової зони земділянці по вулиці Ялтинській. Міськрада пояснювала відмову виділити ділянку на Ялтинській її розташуванням в охоронній зоні водосховища.

Після чого кримські татари завезли на ділянку камінь-черепашник.

Господарський суд Криму в травні 2010 року визнав право мусульман на будівництво мечеті по вулиці Ялтинській, повідомляло ДУМК.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Герман: дрес-код - це архаїчно

В адміністрації президента з іронією поставилися до прийнятих Кабміном правил дрес-коду для співробітників і відвідувачів будівлі уряду.

"Я іронічно до цього ставлюся", - сказала заступник глави адміністрації президента Ганна Герман, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За її словами, добре вихована людина знає, де і як вона повинна бути одягнена, і їй не треба це регламентувати спеціальними документами.

"Протокол - це така англійська конституція, якої немає на папері. Він зобов'язує державних чиновників вищого рівня. А в розумінні кожної людини має бути просто почуття міри. Якщо цього почуття немає, варто подумати, чи треба брати таку людину на держслужбу", - підкреслила Герман.

Відповідаючи на питання про можливу реакцію журналістів на кабмінівські нововведення, заступник голови президентської адміністрації зазначила, що в усьому світі журналісти ходять "так, як хочуть".

"Я не знаю, може бути, в якихось країнах, скажімо так, недемократичних, таке існує для журналістів. Я цього не знаю", - сказала Герман.

"Але в Європі, в світі я такого ніколи не бачила, щоб журналістів зобов'язував якийсь дрес-код. Журналісти своїм одягом щось виражають. Це навіть цікаво. Журналіст - це така яскрава пляма на костюмі всієї державної машини", - додала вона.

При цьому, Герман зауважила, що сама любить порушувати будь-які умовності, вставляючи в діловий костюм деталь, що свідчить про характер.

На її думку, костюм - це вираження індивідуальності.

Крім того, Герман відповіла негативно на питання, чи послідує президентська адміністрація прикладу уряду.

"Президент дуже демократичний, і, безумовно, кожен у нас намагається дотримуватися ділового стилю. Але це регламентується виключно почуттям власної міри та інтелігентністю кожного з нас, а не якимись правилами і якимись заборонами", - сказала вона.

"Це трохи виглядає архаїчно, чесно кажучи", - додала заступник глави адміністрації.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/