зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

05.10.10

Експерт: Україна будує "керовану демократію"

На тлі того, що офіційний Вашингтон утримується від коментарів щодо скасування політреформи 1994 року в Україні, американські експерти досить активні у своїх оцінках.

Коментарі стосовно посилення повноважень Віктора Януковича досить різні, від застережень узурпації влади до оптимістичних прогнозів. Скасування політреформи, мовляв, позитивно вплине на швидке здійснення програми реформ в Україні.

Експерт Трансатлантичного центру університету Джона Хопкінса у Вашингтоні Тарас Кузьо зауважує, що реакція Заходу є в цілому досить обережною щодо останнього рішення Конституційного суду, оскільки це внутрішній документ держави і коментарі щодо цього можуть вважатися втручанням у внутрішні справи. Водночас пан Кузьо вважає, що останнє рішення КС підірвало до нього довіру:

"Якщо правда те, що вони кажуть, що Конституція була ухвалена не конституційно у грудні 2004 року, це означає, що Конституційний Суд за останні 5 років ігнорував ситуацію в Україні, і держава жила без Конституції або за нелегітимної Конституції. Тоді три виборчі процеси, які відбулися за ці роки, були незаконними, і зараз президент і парламент є не чинними. Ми маємо повний конституційний хаос. Отже, те, що Конституційний Суд дозволив жити ці роки в анархії ще більше вплине на те, що українці дивитимуться на суди і закон як на жарт".

Експерт Атлантичної Ради Адріан Каратницький тим часом вважає, що всі політичні сили України після 2004 року боролися за повернення президентських повноважень, і лише тому, що деякі з них опинилися в опозиції, вони критично оцінюють скасування політ реформи.

Він також каже, що оптимістично дивиться на те, що саме за Віктора Януковича відбулось скасування політреформи і чинний президент отримав більше повноважень

"Саме тому, що він вже має ці важливі повноваження, думаю це не було зроблено для власного прославляння, а, насамперед, задля того, аби рухатися швидко в сфері економічних реформ, аби не мати протистоянь з питань економіки. Якщо президент буде керувати економічними реформами, він матиме великий вплив в державі. Відповідальність, отже, сконцентрована в одних руках і всі знають куди дзвонити - приймальня президента України".

Водночас деякі американські експерти сумніваються, що нинішній президент виконає передвиборчі обіцянки і реформуватиме економіку. Це стосуватиметься і інших обіцянок, вважають оглядачі. Пан Кузьо згадує, що під час виборів 2010 року лунала думка, що у разі перемоги Віктор Янукович, мовляв, будуватиме багатовекторну політику. Тарас Кузьо каже, що ніколи не вірив в це, оскільки, за його словами, Віктор Янукович і Леонід Кучма "не з одного тіста":

"Кучма є таким собі українським Берлусконі, корумпованим, але в принципі патріотичним українцем, не думаю, що це стосується Януковича, до того ж Кучма ніколи не був лідером політичної партії, тоді як Віктор Янукович є лідером найбільш проросійської партії. Кучма і Янукович - різні і за особистісними характеристиками, і за соціальним походженням. Ми також маємо іншу Росію сьогодні, яка вимагає набагато більше від України, ніж робила за часи Кучми. Росія вимагала проросійських посадовців, зокрема на посадах силових структур і міністра освіти. Як ще пояснити такі одіозні фігури в Кабміні, як Хорошковський чи Табачник, які шкодять репутації Януковича на Заході ".

Експерт Дон Дженсен з університету Джона Хопкінса наголошує на небезпеці концентрації влади в одній політичній групі:

"Нова влада за Януковича намагається сконцентрувати владу, послабити опозицію, підірвати політичні інституції, Конституцію. І як виглядає, влада в Києві дуже швидко наближається до путінської Росії, до так званої керованої демократії. Демократія і порядок не є одним і тим самим, як вважають на Банковій в Києві. З таким підходом буде важче просувати про європейську політику. А Київ каже, що це головний головний зовнішній пріоритет" .

Росія ще більше скористається збільшенням повноважень українського президента, аби тиснути на Київ і заважати євроінтеграції, вважає експерт.

Коментуючи збільшення повноважень, отриманих президентом Януковичем, деякі американські експерти зауважують, що концентрація влади в Росії супроводжується поширенням ідеї модернізації російської економіки і інноваційних технології. Чи це працює чи ні - це інше питання, кажуть експерти, втім російському суспільству пропонується ідея модернізації. Українська влада, за словами деяких оглядачів, поки не має активної реформаторської риторики, а перед суспільством багато викликів. За цих умов концентрація влади в руках одного лише президента не матиме позитивного ефекту, вважає Олександр Мотиль, професор політології Рутгерського університету в Ньюарку, Нью Джерсі. Він називає правління Віктора Януковича "султанізмом" і стверджує, що такий режим за нинішніх викликів є неефективним і нестабільним.

Тим часом секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт в інтерв’ю УНІАН заявив, що дуже незвично, аби зміни до Конституції скасовувалися після такого тривалого періоду часу. За його словами, повернення Конституції 96 -го року створило проблему легітимності нинішньої влади. За словами чільного представника Венеціанської комісії, Конституції і 94-го, і 96-го мали свої вади, а отже " ідеальним рішенням було б схвалення третього варіанту".

Наталка Хижняк, Вашингтон

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: