зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

10.09.10

Подання, яке має повернути Януковичу владу Кучми (ФОТО)

"Українська правда" іде назустріч побажанню Марини Ставнійчук і оприлюднює повний текст подання депутатів про скасування політреформи.

Представники коаліції так і не зголосилися зробити цей документ публічним, тому нам довелося його розшукувати серед власних джерел.

252 нардепи, що підписалися під поданням, вимагають повернути Віктору Януковичу повноваження Леоніда Кучми, оскільки схвалення змін до Конституції в грудні 2004 року відбувалося з порушеннями.

Цікаво, що тоді за політреформу проголосували комуністи та регіонали, які сьогодні оцінює той свій вчинок як незаконний.

Представляти подання до КС делеговано двох депутатів-регіоналів: Дмитра Шпенова і Владислава Забарського.

Останній знайомий з нинішнім головою Конституційного суду Анатолієм Головіним - Забарський працював слідчим прокуратури, коли в 2003-04 роках Головін був заступником генпрокурора.

Суддею-доповідачем у справі про повноваження Януковича виступає Сергій Вдовіченко - в минулому суддя районного суду Макіївки.

В передчутті буремних подій з Конституційного суду ідуть судді. Протягом тижня звільнилося четверо суддів - Домбровський, Мачужак, Дідківський і Джунь.

Всі четверо не брали участь у легітимізації руками КС коаліції тушок, за що отримали подяку від Тимошенко.

Щоправда, джерела кажуть, що судді звільняються не лише під тиском обставин, коли КС перетворюється у філіал Банкової. Свою роль грають і великі виплати, які гарантовані суддям при виході з посади цього року і які зникнуть наступного.

Ініціювавши скасування політреформи, депутати самі собі зробили підніжку. Це означає повернення в дію старої Конституції. За якою вибори Верховної Ради мають відбутися вже навесні 2011 року.

Зрозуміло, що передчасні вибори не входять у плани коаліції. Тому їхнє завдання - внести зміни до Конституції Кучми, яку от-от буде реанімовано, та прибрати норму, що визначає датою наступних парламентських виборів останню неділю березня 2011 року.

Однак тут є одна проблема - внесення змін до Конституції вимагає двох сесій парламенту.

Це означає, що починати міняти Конституцію потрібно вже на поточній сесії, а остаточно приймати зміни 300-ми голосами на сесії, яка почнеться в лютому 2011 року.

Банкова може скористатися цейтнотом і нав'язати Верховній Раді ті зміни, які потрібні Януковичу. Це - своєрідний шантаж депутатів. Бо інакше вибір невеликий - дострокові вибори парламенту.










Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Партії регіонів придумали нову гілку влади

Президент Віктор Янукович не буде їздити з агітацією по всій Україні для підтримки кандидатів від Партії регіонів на місцевих виборах.

Про це під час прес-конференції сказав регіонал Орест Муц, відповідаючи на питання, чи приїде Янукович представити кандидата в мери Тернополя від партії влади, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН

"Віктор Федорович не буде об'їжджати з виборчим турне і підтримувати наших кандидатів.

Кандидатів від Партії регіонів повинні підтримати місцева команда, ну і суспільство. А не президент, це ж не його обов'язки", - сказав він.

Муц зазначив, що для Януковича було б "несолідно приїжджати і представляти кандидата в мери".

"Адже він президент всієї країни. Тоді йому б довелося їздити і представляти кандидата в мери в кожному місті та кандидатів у кожному селі", - заявив регіонал.

"Нашого кандидата в мери представляє вища представницька гілка влади - губернатор, генерал-лейтенант Цимбалюк Михайло Михайлович і народний депутат Муц Орест Павлович", - сказав він.

При цьому Муц запевнив, що разом з губернатором буде нести відповідальність за успіхи і неуспіхи кандидата на посаду міського глави від Партії регіонів - заступника глави облдержадміністрації з гуманітарних питань 34-річного Петра Гоча.

Що стосується поїздки президента до Тернополя, куди він жодного разу не приїжджав для зустрічі з громадою міста, то Муц запевнив, що така поїздка Януковича відбудеться.

"Коли це відбудеться, я не можу сказати, оскільки не працюю в адміністрації президента. Але не буде регіону і не буде обласного центру, де не побуває Віктор Федорович", - запевнив Муц.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Автопробігом - по електорату

Ідея здійснити спільний автопробіг належить Дмітрію Медведєву. Як виглядає, у російського президента і російського прем'єр-міністра творчі ідеї виникають майже одночасно. Не встиг Владімір Путін проїхатися новою трасою Чита-Хабаровськ, як дуже схожа ідея виникла у Дмітрія Медведєва, тільки більш масштабна і грандіозна.

Ралі організовують з нагоди 100-річчя першого автопробігу Санкт-Петербург - Москва - Київ. У 1910 році автомобілісти змагалися за приз імператора Росії Миколи Другого.

Тоді автопробіг організовувало імператорське російське автомобільне товариство з метою привернути увагу до нового виду транспорту і прорекламувати автомобіль як новий засіб пересування. Бо були часи, коли, як казав колись Остап Бендер про інший автопробіг, "залізний кінь йде на заміну селянській конячці".

Організатори кажуть, що через 100 років мета автопробігу не змінилися: продемонструвати "прогрес вітчизняного і світового автомобілебудування і розвитку автотранспортного комплексу".

За кермом яких авто їхатимуть президенти, точно не відомо. В адміністрації Віктора Януковича кажуть, що ще не вирішили. Можливо, тому, що важко визначити, які здобутки автопрому міг би рекламувати український президент. Або ж тому, що ідея, яка належить російській стороні, ще творчо не розвинулася в української влади.

В одному із інтерв'ю Віктор Янукович зізнавався, що залишився у душі автогонщиком. Відомо, що у молодості він займався цим видом спорту і за радянських часів навіть брав участь у ралі у Монте-Карло.

Щодо Дмітрія Медведєва, то він вже неодноразово демонстрував свою прихильність до ретро автомобілів і має власну відреставровану "Побєду", але чи на ній їхатиме, не відомо.

Учасниками ралі стануть не лише керівники двох країн, але й інші відомі політики, журналісти, спортсмени - переважно російські. В кожному із великих міст, які долатимуть, відбуватимуться концерти і зустрічі із громадськістю.

Автомобілі-учасники ралі Санкт-Петербург - Київ будуть оснащені системою супутникової навігації ГЛОНАСС, саме тією, про підтримку і використання якої президенти Україна і Росії підписали кілька місяців тому. Тож автопробіг стане додатковою рекламою російської навігаційно-супутникової системи, яку росіяни хочуть просувати на український ринок замість американської GPS.

Формати спілкування двох президентів за півроку після приходу нової української влади стають усе більш неформальними.

Навіщо президентові Медведєву такий автопробіг - здається, очевидно. Це відповідь на інший пробіг - "Лада-Каліна" Володимира Путіна. Який весь час їздить, літає, гасить пожежі тощо. Дмитро Медведєв вкотре спробує не лише позбутися образу кабінетного чиновника, але й показати себе у ролі "збирача земель", ще більшого привернення України до Росії, що в очах виборця (як на смак медведєвських креативщиків) мало б виглядати більш вагомо, ніж екстрим від Путіна. Особливо якщо ще й з'являться якісь конкретні результати переговорів після автопробігу, у Москві 18 вересня.

Однак питання: навіщо українському президентові вшановувати ювілей події, що 100 років тому відбувалася за безпосередньої участі російського імператора?

Олександр Литвиненко, політичний експерт, що знається на україно-російських відносинах, каже, що в даному випадку роль президента України у таких нетрадиційних для перших осіб держави заходах слід розглядати передусім з точки зору російських інтересів, точніше, конкретних осіб у Росії.

"Зараз в Росії наближається президентська виборча кампанія, і я би розцінював кроки керівників Росії саме з цієї точки зору. І відповідно ми бачимо, що не лише Росія є чинником в українських виборчих кампаніях і взагалі, політичному житті, але й Україна і український президент може виступати як чинник в російській виборчій кампанії", - вважає Олександр Литвиненко.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов бачить у таких заходах і інтереси української влади. Політолог вважає, що ці ралі і шоу - це більшою мірою жести, символіка і пі-ар, які допомагають українській владі "втопити" намагання Росії отримати від України якісь реальні поступки. Наприклад, поступки в передачі активів "Нафтогазу", про що зараз багато розмов.

"Російське керівництво вважає, що є певна пауза у відносинах між двома країнами і що українське керівництво не демонструє достатньої ініціативності і активності у подальшому зближенні із Росією, - каже Вадим Карасьов. - За цими жестами і автопробігами, спортивно-культурною символікою можна сховатися від російських домагань. Краще автопробіг, ніж знову починати дуже важкі реальні переговори".

Світлана Дорош
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Завод зі спалення сміття – у центрі столиці

Переважна більшість мешканців столичних Політеху, Шулявки, Солом'янки і не здогадується, яке лихо може впасти найближчим часом на їхні голови. І не фігурально, а буквально. У вигляді центнерів діоксиду азоту, оксиду вуглецю, хлористого водню, діоксану, сірчистого ангідриду, фтористого водню та інших паскудних осадів.

Об'єкт під кодовою назвою МПК-400

Якось кільком ділкам та керівникам ст. "Київ-Пасажирський" закортіло "нагріти руки" на спалюванні сміття. Того самого сміття, що лишається в потягах від пасажирів - битих пляшок, пластикових пакетів, решток їжі - у залізничників його накопичується близько 3 тисяч тонн щороку.

Як ви думаєте, де краще встановити завод зі спалення таких твердих відходів? Гадаєте, де людей поменше? А от і ні... Найкраще ледь не в центрі київського мегаполісу - між КПІ та Солом'янкою - де і людей побільше, і вплив шкідливих факторів уже зашкалює.

Такий собі заводик на нерухомій 4-осній залізничній платформі. Під кодовою назвою МПК-400. Його аналог, виявляється, уже палить 300 кг сміття на добу на околицях Харкова. А продуктивність київського - 400 кг твердих відходів на добу. 3,3 тисяч тон на рік. Загальний викид забруднюючих речовин - 3,3 тони (!) на рік. Отого самого діоксиду азоту, хлористого водню, сірчистого ангідриду і т.д. І добре, як стоятиме суха і вітряна погода... А як дощ?

Найближчі помешкання - за 200 метрів

Проектна адреса об'єкту - вул. Уманська, 8. Найближчий житловий будинок - за 200 метрів. За адресою: вул. Борщагівська, 16. Ця відстань більш як удвічі менша за граничну санітарну межу, що згідно приписів Міністерства охорони здоров'я має віддаляти подібні об'єкти від людських помешкань.

Але авторів проекту, схоже, така "дрібничка" зупинити не здатна. У них усе "по-дорослому".

Кажете, здоров'ю шкодить? Нате вам Протокол державної санітарно-епідеміологічної експертизи ДУ "Інститут гігієни та медичної екології ім. Марзєєва АМН України", де відверто фальсифіковано не лише адреси найближчих помешкань (в документі найближчий житловий будинок знаходиться за адресою: вул. Борщагівська, 146/1), але й вимоги додатку №4 до "Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів".

Ними, зокрема, встановлюється санітарно-захисна зона - не менша за 500 метрів - навколо всіх (!) "сміттєспалювальних та сміттєпереробних заводів"! А не лише навколо "стаціонарних", як стверджується в Протоколі.

Не менш цікаву тактику підтасовки аргументів застосовано й в обрахунку шкідливих впливів на сусідні будинки. Шкідливі викиди від спалення сміття пораховано окремо від інших негативних факторів - вони в межах гранично допустимої концентрації (ГКД).

Але як вони можуть бути у допустимих межах - якщо норми ГКД у цьому районі за даними Центральної геофізичної обсерваторії вже в рази перевищено?!

Цікава ситуація вимальовується. Зовсім не корупційна. Замість того, аби комплексно враховувати всі чинники, що тиснуть на легені, шкіру та шлунок мешканців уже вкрай забруднених районів - чиновник дає оцінку ризиків негативного впливу сміттєспалювального заводу на життя і здоров'я так, наче вони монтуватимуть завод у чистому полі.

Але ж тут - один із найбільш брудних районів міста! І без того підвіконня в будинках уздовж трамвайної колії, що відділяє будинки по вулиці Борщагівській від залізничного депо, щодня вкривається рівнесеньким шаром пилу із характерним запахом. З одного боку - величезне депо, з іншого - проспект Перемоги із середнім навантаженням 10 тисяч машин на годину! Фонові концентрації діоксиду азоту тут ледь не найвищі в місті - вони вдвічі (1,9588) перевищують допустиму норму!

А ми ще додамо діоксиду - в межах однієї гранично допустимої концентрації - най разом буде потрійне перевищення.

Під лежачий камінь...

Очевидно, що висновки, котрими оперують ділки, "шиті білими нитками". Вони потребують додаткової експертизи й оскарження. А ще й уваги правоохоронних органів на предмет виявлення корупційної складової. Дякувати Богові, механізми депутатських звернень у нас ще працюють.

А що далі?

Далі будуть громадські слухання. Якщо медіа проявлять увагу - їх не підмінять, як це робиться зазвичай, масовкою підвезених здалеку бомжів. Принаймні, наразі на адресу голови Солом'янської районної ради, котрий має візувати заяву про наміри монтажу МПК-400, надійшла рекордна кількість письмових протестів мешканців навколишніх будинків, у тому числі ОСН "Рідна оселя" і "Шуляка".

Тим часом отримаю відповіді від МОЗ і прокуратури - люди мають знати, у якому світі вони живуть, ще до початку громадського обговорення "проекту".

Леся Оробець
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://kiev.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Азаров готує українців до підвищення тарифів?

Національна комісія з регулювання енергетики вивчає питання обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги в усіх регіонах.

Про це в п'ятницю на прес-конференції в Сімферополі повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров.

За його словами, раніше кожне місто район і область самі встановлювали тарифи на житлокомпослуги.

"Десь суто популістськи вони їх занижували, а десь необґрунтовано завищували", - сказав прем'єр.

"Раз держава взяла на себе відповідальність за встановлення єдиних тарифів, то вона повинне розробити необхідну методику, і на цій основі реалізувати єдині тарифи, які повинні стимулювати конкуренцію в цій галузі, стимулювати реформи і приплив інвестицій", - заявив Азаров.

"Адже ми довели своє житлово-комунальне господарство до повного ступеню розвалу. Треба думати про систему, яка дозволила б ЖКГ функціонувати надійно, забезпечити наших людей нормальними послугами в сфері житлово-комунального господарства", - зазначив він.

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Азарова шкода...

Ну як тут не поспівчувати навченому досвідом і вкритому сивиною прем`єр-міністрові Миколі Азарову! Адже тільки минулого вівторка, 7 вересня, він так упевнено, з конкретними цифрами, хвалився успіхами свого уряду у фінансово-бюджетній сфері!

«Встановлена стабільність державних фінансів. Уряд має $1,6 млрд. на валютних рахунках, більше 13 млрд. грн. на гривневих рахунках. Це надійна основа для стабільного фінансування бюджетних витрат і планування масштабних реформ у країні», - повідомив, зокрема, того дня він, виступаючи на відкритті сьомої сесії Верховної Ради.

Здавалося б, членам Партії регіонів, її союзникам у парламентській коаліції і взагалі всім прихильникам президента Януковича тільки радіти б такій інформації і молитися за здоров`я нинішнього голови уряду, який зміг досягти такого гарного стану справ у державних фінансах. А їх опонентам залишається тільки безсило сумувати та заздрити успіхам Миколи Яновича.

Але весь позитивний ефект від цитованої інформації прем`єр-міністра в парламенті був лише за два дні геть перекреслений заявою, причому, не аби-кого, а самого президента Віктора Януковича – тобто, де-факто, безпосереднього начальника Миколи Азарова.

У своєму виступі на засіданні Ради регіонів, яке проходило 9 вересня в місті Буча Київської області, глава держави нагримав на прем`єр-міністра, який також був присутній, за заборгованість із відшкодуванням ПДВ. «Сумлінні платники податків повинні, Миколо Яновичу, так, як ми і домовлялися, отримувати його автоматично. Перестаньте морочити голову! Я кажу вже багато разів.
Майте на увазі. У мене терпіння лопне. Поки що тільки розмови», - з металом в голосі наказав президент Азарову.

Крім того, як повідомив там же Віктор Янукович, він у вівторок дав прочухана прем`єр-міністрові ще й за тривалу епопею з Податковим кодексом. «Я йому вимушений був сказати деякі не дуже добрі слова. Я бачу, що він навіть трохи на мене образився. Але я вимушений сказати, що недоліків стільки в цьому Податковому кодексі, що критикувати можна його як завгодно», - розповів аудиторії президент.

Звісно, не може не стати шкода Миколи Яновича, якому так сильно дісталося від Януковича. Але, з іншого боку, може, президент таки має рацію? Оскільки виникає логічне запитання: чому уряд не розраховується з боргами за той таки ПДВ, якщо у нього, як заявив у вівторок Азаров, так багато «зайвих» грошей на рахунках зібралися?

До того ж, як стало відомо, справи у нинішнього уряду не просто погані, а дуже погані не тільки з відшкодуванням підприємцям ПДВ, а й практично в усіх інших бюджетних напрямках. Так, за повідомленням Рахункової палати, всупереч оптимістичним заявам прем`єр-міністра, доходи загального фонду бюджету в 2010 році не будуть виконані приблизно на 10 млрд. грн.

Причому, невиконання могло виявитися ще більшим, коли б не адміністративне втручання уряду. У Рахунковій палаті зазначили, що 7,6% всіх доходів бюджету одержано за рахунок невідшкодування ПДВ (сума зросла в 1,4 раза, або на 8,56 млрд. грн. – до 31,68 млрд. грн.).

І, що особливо показово, Азаров нещадно критикував перед останніми президентськими виборами уряд Тимошенко за нарощування боргу з ПДВ, а тепер, як виявилось, відбулося скорочення суми відшкодування ПДВ удвічі порівняно з першою половинрю 2009 року – на 7,7 млрд. грн., що дозволило Кабміну повернути лише 31,3% від річного обсягу. При цьому в Рахунковій палаті впевнені, що оформлення заборгованості за відшкодування ПДВ на 16,4 млрд. грн. облігаціями є тимчасовим заходом, який не сприятиме усуненню причин їх накопичення і вдосконаленню адміністрування.

Також Рахункова палата розповіла про податкові переплати бізнесом, які в січні-червні зросли на 305 млн. грн., до 14,61 млрд. грн. Ще з`ясувалося, що Нацбанк переказав уряду в першому півріччі аж 5,9 млрд. грн., що на 1,4 млрд. грн. більше, ніж у 2009 році, і що також є фактом адміністративного тиску.

Крім того, в звіті Рахункової палати сказано, що уряд заощадив на ЖКГ (план не виконаний на 38,6%), охороні довкілля (-22,8%), духовному і фізичному розвиткові (-20,3%), економічній діяльності (-13,2%), медицині (-11,5%) й освіті (-9,4%). А капітальні видатки за загальним фондом склали лише 164,1 млн. грн., або 0,1% видатків держави. Тобто, практично всі гроші, які уряд зібрав з платників податків і запозичував, пущені на «проїдання».

Причину ж, чому в такому разі на рахунках уряду зараз зберігаються такі великі суми грошей у валюті і гривні, натяком пояснив у четвер сам Микола Янович. Зокрема, на запитання одного з журналістів, чи не приведе виконання зобов`язань перед компанією «РосУкрЕнерго» до банкрутства НАК «Нафтогаз України», прем`єр-міністр відповів, що виконання рішення Стокгольмського арбітражного суду про виплату компанії «РосУкрЕнерго» компенсацій за газ не позначиться на стані української економіки. «Зараз фінансово-економічна ситуація в країні така, що її ніщо не може поколивати, навіть друга хвиля кризи», - запевнив він.

З цих слів Азарова можна зробити однозначний висновок про те, що він не заперечує наміру уряду розплатитися з «РосУкрЕнерго». І в цьому випадку стає зрозуміло, чому на рахунках уряду зараз лежать 1,6 млрд. доларів і більше 13 млрд. гривень, і чому вони не використані на погашення заборгованості з ПДВ, або на потреби ЖКГ, медицину, освіту, капітальні витрати тощо. Цих грошей, начебто, повинно вистачити саме на розрахунок з «РосУкрЕнерго» - за вже наміченою у владі схемою.

Але ж про все це повинні чудово знати і в адміністрації президента з її главою Сергієм Льовочкіним, який, як відомо, дуже дружить з панами Юрієм Бойком і Дмитром Фірташем, які опікаються інтересами «РосУкрЕнерго»? Чому ж у такому разі президент Віктор Янукович так боляче, та ще й на публіці, «дає копняків» за якийсь там ПДВ прем`єрові Миколі Азарову, котрий так прагне зібрати гроші для господарів «РосУкрЕнерго»?

Тому й і шкода «незаслужено» висвареного президентом Миколу Яновича. Втім, бувалі чиновники можуть розповісти, що іноді начальник перед летючкою викличе до себе тихо одного з підлеглих і чесно попереджає, що буде його при всіх люто лаяти, але щоб той не ображався - просто так треба, щоб інші боялися. Може, і в цьому випадку Янукович з Азаровим ламають перед країною таку ж комедію?..

Аркадій Кашуба
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Як я відмовилася дописувати роман Суркова про російську міліцію

Інколи я переглядаю новомодний російський літературний журнал «Русский пионер». Оскільки редагує його талановитий журналіст, а патронує його, наскільки розумію, російська влада, то цікаві там трапляються речі.

Ну отакий немовби інтелектуальний міжсобойчик, де мати російського гламура і, з чуток, хрещениця Путіна Ксенія Собчак та головна щебетуха російського телебачення Тіна Канделакі пишуть дуже жіночі і дуже відверті, але при цьому політично «коректні» колонки. Наприклад, Тіна Канделаки уїдливо і при цьому звитяжно описує, як її подруга двадцять років тому відмовилася вступити в недозволенний зв`язок з президентом Грузії, тоді ще старшокласником Мішико. Тіна – талановита, хоч вона і робила головний акцент на тому, як її відважна подруга була готова всадити в Мішико ніж від кавуна, але згадує, що він мріяв про вільну Грузію і про те, як вона стане чудовою країною і як всі грузини літатимуть до Європи.

І годі про неї подругу Тіни (вона досі незаміжня, і коли вже розповідає Канделакі про домагання двадцятирічної давності такого видного чоловіка, напевно шкодує, що втратила свій шанс), для нас головне, що у Михайла все вийшло з країною, та і з особистим життям. Всі, хто бував у Грузії, бачив це на власні очі. А що стосується дівчат, то думаю, грузинам приємно, що їх президент – натурал. Без всіляких там чуток і недомовок.

Повертаючись до журналу. Там, десь рік тому був опублікований роман першого заступника голови адміністрації президента РФ Владислава Суркова «Околоноля». Президентський помічник змалював мерзоту сучасної Росії, яку вони з Путіним побудували. Я виклала за роман гривень так сто п`ятдесят. Але, прочитавши, залишила журнал біля сміттєвого бака. Хтось сказав би, що журнал має поганий фен-шуй, але я пояснила своє небажання мати його вдома тим, що в тексті дуже багато богохульство, а у мене ікони в хаті.

Ось недавно Натан Дубовицький (такий псевдонім собі обрав Сурков) знову написав романчик.

Початок романчика. Він гаряче закликав всіх читачів-письменників написати продовження, створити таким чином спільний твір. Мовляв, ось він публікує початок, а кожен охочий може приєднається і надіслати продовження, але не пізніше жовтня. Він так жваво і переконливо закликав, що я, стрімко прогорнула комп`ютерну сторінку, щоб взятися до читання того тексту, який мала намір продовжити. Сто пудів вони взяли б саме моє продовження, навіть якщо б їм довелося його начисто переписати. Ми ж (Україна і Росія) тепер стратегічні партнери, а журнал політкоректний, це була б данина нашій дружбі. І ось побачила останній рядок: журнал буде виданий на підтримку російської міліції, незгодних просимо не турбувати. І все.

Тобто вони хочуть по-новомодному, по-електронному оспівати міліцію, ту саму міліцію, яку, згідно з журналістськими опитуваннями, хочуть розпустити 90 відсотків населення їх країни, ту саму міліцію, яку опозиція називає окупантами. Ту саму міліцію з її кривавою статистикою.

Загалом не наша ця справа, у нас самих знову журналісти зникають, а міністр за всієї кризи мало в «кадилак» не вліз. Але все ж як добре, що при цьому Льовочкін – не поет і не прозаїк.

Майбутній роман на підтримку міліції – це, звісно ж, не буде літературою в стилі соцреалізму або серіалу «Менти», це, якщо йти за логікою попереднього твору і судячи з початку нинішнього, будуть кпини, витончене гламурне батожіння російської міліційної дійсності, ну і звісно, матюччя, органічно вплетене в текст (а як без цього?) та богохульства (куди без них російському політикові?).

Цікаво, йому роман пише один автор чи група? Я, оскільки і далі цікавлюся російською журналістикою, ставлю собі питання: як усі ці ніби розумні хлопці, всі ці типа-інтелектуали можуть отак грати з владою? Ну гаразд, вимушено заробляють кусень хліба в путінській
журналістиці – це одне. Але навіщо задля ікри прогинатися, підкладаючи під владу літературу?

Відповідь я знайшла в колонці Ксенії Собчак, оприлюдненій в тому ж журналі.

Ксюшу, яку ЗМІ представляють як хрещеницю Путіна, пише: «Усе наше життя проходить в брехні. Ми з дитинства брешемо самі, і брешуть нам. Брехня огортає нас, вплітається в нас, стає нашим єством, нашим повітрям, нашою кров`ю. У різносмаковому коктейлі під назвою «життя» все змішано так, що відрізнити смак брехні практично неможливо. Так, легка гірчинка в загальному смаковому букеті.

Брехня може чатувати нас на кожному розі. І те, що здавалося таким щирим, таким світлим, може відразу стати потворним і огидним. Може, краще померти в матриці брехні, ніж жерти перловку з Кіану Рівзом на похмурому космічному кораблі? Може, краще прожити життя щасливо і померти на руках коханої, ніж дізнатися, що вона все життя зраджувала тобі з садівником? Не знаю. Мені здається, брехню інших треба полюбити так само, як свою власну. І тоді брехня мал-помалу перетвориться на єдину існуючу для тебе правду».

Р.S. Звичайно, думка їх редакції може не співпадати з думкою автора. І все-таки, боронь Боже нам з вами так жити.

Маша Міщенко
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Виборча кампанія стартує

У суботу в Україні починається передвиборча кампанія до місцевих органів влади. Цього року вона коротша, ніж зазвичай. Від суботи до дня голосування - 50 днів.

Календар від ЦВК

ЦВК затвердила календарний план виборів. У ньому 163 пункти.

До дня, коли голови виборчих комісій оголошуватимуть результати голосування, ще далеко, але виборчий процес офіційно розпочинається 11 вересня.

Центральна виборча комісія має кілька днів на те, щоб сформувати обласні, районні та міські комісії. Місцеві відділення політичних партій вже повинні були внести своїх кандидатів до складу комісій.

Є трохи менше тижня, щоб висунути кандидатів у депутати місцевих рад чи на посаду міського (сільського) голови.

Їх реєструватимуть на початку жовтня. Одразу після реєстрації кандидати можуть починати агітацію. За 22 дні до голосування комісії мають ухвалити остаточне рішення про реєстрацію.

Відтак, після 9 жовтня стати кандидатом вже буде неможливо.

В середині жовтня, тобто, за 2 тижні до дня голосування, територіальні виборчі комісії мають створити дільничні виборчі комісії. Вони організовуватимуть сам процес голосування і рахуватимуть голоси.

З 30 жовтня починає діяти заборона на агітацію. 31 жовтня з 8 ранку до 8 вечора – виборчі дільниці будуть відкриті для голосування.

Новий закон

Цього року місцеві вибори вперше відбуватимуться за оновленим законом.

Закон "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", внесений головою фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим, Верховна Рада ухвалила 10 липня.

Новий закон запровадив мажоритарно-пропорційну систему виборів, за якою 50% депутатів обиратиметься за партійними списками, 50% – в одномандатних округах. У селі та селищі депутатів обиратимуть лише за мажоритарною системою.

Блокам партій було заборонено брати участь у виборах.

Згідно із новими правилами, виборці голосуватимуть Клацнути лише за список партій.

Спочатку Рада також встановила, що участь у виборах можуть брати лише ті партії, що були зареєстровані у міністерстві юстиції не пізніше ніж за рік до дня виборів. Але у кінці серпня таке положення депутати скасували.

Ухвалюючи закон 10 липня, правляча коаліція не врахувала жодної думки опозиції. А тому опозиція заявляла, що той закон має на меті максимально обмежити участь у виборах конкурентів правлячої партії.

Оглядачі ж наголошували ще й на тому, що нові виборчі правила обмежують також права тих громадян, які не хочуть бути членами партій, але претендують на входження в місцеві органи влади.

Та норма, на думку експертів, суперечить Конституції, за якою кожному громадянину гарантується право бути обраним. Це, кажуть фахівці, суперечить і міжнародним угодам, які підписувала Україна.

Оновлений новий закон

Нова редакція закону про місцеві вибори з'явилася лише напередодні літніх парламентських канікул, і тоді висновок експертів був однозначним: за таким законом виграти на наступних місцевих виборах може лише партія влади - Партія регіонів.

Проте за тиждень до початку чергової сесії Верховної Ради депутати, за порадою президента, вирішили зібратися і проголосувати зміни до закону, пояснюючи це потребою "привести закон у відповідніcть до міжнародних демократичних стандартів". Нагальність такої потреби спікер Володимир Литвин пояснив тим, що виборча кампанія вже, фактично, почалася.

30 серпня Верховна Рада на сеціально скликаній позачерговій сесії голосами 264 депутатів ухвалила запропоновані Партією регіонів Клацнути зміни до закону про місцеві вибори.

Згідно із цими змінами, у місцевих виборах можуть брати участь всі партії, зокрема і ті, чиї місцеві осередки були зареєстровані менше, ніж за рік до виборів. Крім того, у територіальних виборчих комісіях можуть бути представлені партії, які не є парламентськими.

На чию користь зміни

Оглядачі вважають, що ці зміни є корисними не тільки для так званих "нових партій," а передусім для Партії регіонів.

Політолог, Ростислав Павленко, каже, що насправді треба говорити не про те, що дають нові зміни до закону про місцеві вибори "новим" партіям, а що "нові" партії після цих виборів дадуть партії влади:

"Складається враження, що Партія регіонів запустила такий собі "план Б". Досі вони розраховували, що достатньо високий рейтинг дозволить їм, використовуючи силові, адміністративні важелі, і на хвилі перемоги на президентських виборах, збільшити і представництво у місцевій владі. Але вже за підсумками серпня ми бачимо падіння із 41% до 27% із подальшим зниженням. Тому, я вважаю, вони пішли на те, аби дозволити балотуватися практично всім партіям для того, аби запускати дружніх для себе кандидатів без прапора Партії регіонів. Тому ми побачимо багато кандидатів від нікому невідомих партій, але, по своїй суті, це будуть люди, ангажовані у партію влади."

Водночас прихильникам Юлії Тимошенко, яка була найпотужнішим конкурентом лідера Партії регіонів Віктора Януковича під час останніх президентських виборів, якщо вони хочуть взяти участь у місцевих виборах, доведеться балотуватися не від блоку її імені, а під менш "розкрученим" брендом партії Батьківщина, або ж за мажоритарною квотою, - пропозиція про повернення дозволу на участь блоків політичних сил у місцевих виборах не отримала достатньої підтримки у сесійній залі.

Загалом, на думку оглядачів, саме місцеві вибори мають показати, чи вдалося Партії регіонів, перебуваючи при владі, вийти за межі тих 9 східних і південних регіонів, які традиційно підтримують цю партію впродовж багатьох років.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Вибори будуть ''шоком'' для Партії регіонів

Політолог і автор низки книг про політичні сили в Україні Сергій Руденко в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі висловив думку, що після піврічного президентства Віктора Януковича "стало зрозуміло, що навіть з приходом Партії регіонів до повної влади, ситуація в державі не поліпшується".

Коментуючи Клацнути з’їзд Партії регіонів перед початком виборчої кампанії на місцевих виборах, політолог каже, що з’їзд "свою місію не виконав, бо це був виступ лідера, який озвучив якісь загальні тези партійні і які зараз співпадають з його президентськими тезами і не більше".

С. Руденко: Тобто, якоїсь такої широкої дискусії не було та й навряд чи колись буде в найближчому часі у Партії регіонів. Тому, як на мене, ця Рада регіонів так звана радше була для телекартинки, оскільки це йшло в прямому ефірі Першого національного телеканалу і для інформаційних агентств, які підхопили слова Януковича принаймні про сильну владу, про сильну державу, про його плани до 2014 року розбудувати гарну і сильну державу і про те, що в Україні все-таки є свобода слова тому, що Віктор Янукович як президент дозволяє себе критикувати.

Бі-Бі-Сі: Але з повідомлень про цей захід фактично можна зробити висновок, що головне завдання все ж таки було – виробити стратегію на вибори, так?

С. Руденко: Розумієте, стратегія Партії регіонів – це стратегія ще президентських виборів Віктора Януковича. І, звісно, якою б зараз не була стратегія Партії регіонів, все одно ми розуміємо, що люди будуть голосувати не за стратегію і не за якісь плани, які зараз будуть озвучуватись Партією регіонів. А за піврічний період влади Партії регіонів.

Бі-Бі-Сі: Тобто, працювати над якимись програмами, подавати якісь плани роботи, ви вважаєте, що це взагалі Партії регіонів не потрібно, так?

С . Руденко: Я думаю, що зайве тому, що насправді Партія регіонів демонструє свою програму і свої плани щоденно. І щоденно громадяни України мають можливість оцінювати роботу Партії регіонів, президента, прем’єра та членів уряду, в тому числі і парламентської коаліції, кожен день приходячи до магазину чи сплачуючи платіжку за комунальні послуги.

Бі-Бі-Сі: А як щодо тверджень тих оглядачів в Україні, які стверджують, що Партія регіонів губить рейтинг, що економічні труднощі і результати деяких кроків теперішньої влади відбиваються на популярності?

С. Руденко: Насправді, я думаю, що Партія регіонів зробила дуже велику помилку, коли навесні цього року перенесла вибори до місцевих рад на осінь. В принципі, подальший розвиток подій свідчить про те, що Партії регіонів треба було погоджуватись на вибори у травні 2010 року. Тоді Партія регіонів могла б взяти дуже великий відсоток у місцевих радах.

Тепер же, після піврічного президентства Віктора Януковича, стало зрозуміло, що навіть з приходом Партії регіонів до повної влади, ситуація в державі не поліпшується. Щоб не говорили ані пан Азаров, ані пан Янукович, все ж таки економічні результати є поки що невтішними. Я думаю, що результати до місцевих виборів стануть якимось певним шоком для Партії регіонів.

Бі-Бі-Сі: А ви в цьому впевнені? Ви впевнені, що результати виборів і взагалі вибори в Україні будуть відображати настрої населення? Принаймні опозиція каже, що є з цим проблеми.

С. Руденко: Я думаю, що, звісно, проблеми будуть. Принаймні останнє рішення про ліквідацію районних рад у місті Києві – це є одним із таких дуже негативних елементів нинішньої передвиборчої кампанії. Принаймні за півтора місяці кияни раптом зрозуміли, що вони не будуть обирати районні ради. Але мені здається, що щоб влада зараз не робила, куди б вона не рухалася – я маю на увазі на те, щоб монополізувати свої позиції у владі, - так чи інакше це буде викликати якесь обурення і, можливо, на певному етапі об’єднання опозиції, яка зараз є роздрібненою.

Лідер означає партія

Бі-Бі-Сі: Власне, слово "вибори" передбачає вибір. І тому, успіх чи неуспіх певної політичної сили залежить від того, чи є достойна альтернатива.

С. Руденко: Я думаю, що зараз має непогані шанси Блок Юлії Тимошенко, Сергій Тігіпко, Арсеній Яценюк. Я думаю, що ці три політичні лідери є найпривабливішими.

Бі-Бі-Сі: Але ви говорите про лідерів, а не про партії.

С. Руденко: А у нас "лідер" означає "партія".

Бі-Бі-Сі: Тобто, фактично Партія регіонів – це чи не єдина партія такого більш-менш класичного зразка, а решта – це просто організації під лідерів, так?

С. Руденко: Звичайно. І Блок Юлії Тимошенко, і "Фронт змін" Арсенія Яценюка , і "Сильна Україна" Сергія Тігіпка...

Бі-Бі-Сі: Це їхній недолік або перевага у боротьбі з такою потужною партією, як Партія регіонів?

С. Руденко: Це є великий недолік тому, що насправді як продемонструвала нинішня ситуація із виборами, міні-блоки це є дуже великий мінус. Тому, що на одному лідері не може все триматися.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

I am Georgian - з австралійським акцентом

За даними ООН у Грузії 100% населення грамотні. Нова ініціатива грузинського уряду полягає не тільки у підтримці грузинської письменності, а й у досконалому вивченні іноземних мов.

Вчителька із майже сорокарічним стажем Заіра Іванелашвілі розповідає про зміни, які очікують грузинських школярів. Тамтешній уряд запросив тисячу носіїв англійської мови у країну, які викладатимуть у школах:

"Я вже мала досвід спілкування з жінкою з Америки, яка викладала у нашій школі. Вона не була професійним вчителем, але дуже освічена і вона мені допомогла з інтерактивним навчанням дітей. Для них це не тільки вичення мови, а і пізнання іншої культури та людей. Я вважаю це дуже гарною ідеєю".

Втім не всі грузинські освітяни позитивно оцінюють нові ідеї уряду.

Асистент професора університету Іллі Чавчавадзе у Тбілісі Сімон Джанашіа каже, що багато аспектів цієї ініціативи і досі нез'ясовані.

"Зараз до Грузії приїхало близько двохсот вчителів. Представники міністерства говорять, що їх буде тисяча, а от наш президент нещодавно заявив, що буде десять тисяч. Досі невідомо, з яких країн вони приїдуть. Раніше казали, що з Британії та США, а тепер додають, що з Австралії, Нової Зеландії та Південної Африки. Тобто, грузинських дітей вчитимуть говорити з південноафриканським акцентом?"

Водночас і Сімон, і Заіра переконані, що спілкування з іноземцями дасть школярам не тільки практику, а і краще знання мови. Вони будуть обмінюватися культурним досвідом та більше дізнаватися про інші країни, звідки приїхали їхні вчителі.

Англомовні викладачі житимуть у сім’ях учнів або вчителів школи.

Директор однієї з тбіліських шкіл Міхеїл Міндадзе розповідає, що був здивований тим, наскільки багато людей виявило бажання прийняти у себе іноземних гостей:

"Для мене було несподівано, що багато моїх колег виявили бажання, щоб англомовні педагоги зупинялися у них. Хоча я думаю, що не всі вчителі радіють приїзду англомовних вчителів, бо це буде, як неофіційний екзамен, перевірка знань наших викладачів".

Пан Міндадзе каже, що в його школі 22 вчителі англійської мови. Одного носія мови, на думку директора, на школу недостатньо:

"Я розраховую, що цей англомовний вчитель працюватиме не тільки з одним класом учнів, а й на кафедрі із кожним моїм педагогом. Це, до речі, ніяк не впливає на кількість годин занять чи рівень зарплати грузинських вчителів".

Більшість освітян вважають, що проект уряду допоможе покращити якість освіти в грузинських школах. Оскільки програмою передбачено, що іноземні викладачі працюватимуть в усіх регіонах Грузії.

В Україні: знають-не знають

За даними останнього рейтингу грамотності ООН, Україна посідає п’яте місце. За підрахунками фахівців, 99.7% населення України – писемні.

Майже всі українські школярі поки вивчають іноземні мови з місцевими вчителями. Для навчання з носіями мови батьки часто оплачують дітям спеціальні курси або, якщо є така фінансова можливість, відправляють на навчання за кордон.

Євгенія Александрова, пі-ар менеджер рекрутингової компанії "Брейн Сорс Інтернейшнл" каже, що під час відбору кандидатів на вакансію, роботодавець віддає перевагу тому, хто закінчив або пройшов стажування в іноземному університеті.

Іноземні компанії хочуть, щоб людина пройшла якісь курси або тренінги. Але найголовнішим чинником важається освіта за кордоном.

"Якщо ж говорити про середню ланку, то кандидати часто переоцінюють свої знання і пишуть, що знають на середньому рівні англійську. А вони можуть сказати два-три речення і при цьому заглядають у словник", - твердить Євгенія Александрова.

На думку викладача Оксфордського університету Франсіс Кернкросс, Україна може підняти рівень своєї освіти.

Одним із найголовніших факторів вона називає саме англійську, бо це мова навчання всієї світової академічної спільноти.

"Якщо викладачі та студенти не володіють іноземною мовою, то вони лишаються відрізаними від всього світу", - резюмує пані Кернкросс.

Євгенія Руденко
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Уряд - регіонам: не чіпайте мову

Уряд Миколи Азарова зареєстрував законопроект про місцеві референдуми, за яким на таких референдумах не можна розглядати питання про статуси мов. Це означає, що, наприклад, у Криму на місцевому референдумі не зможуть проголосити російську мову регіональною.

Місцеві проросійські організації вже звинуватили Партію регіонів у невиконанні передвиборчих обіцянок. Натомість, влада такі закиди називає правовим невіглаством.

Мовне питання - справа держави

Коментуючи урядовий законопроект про місцевий референдум, міністр юстиції Олександр Лавринович, пояснює, що мовне питання перебуває у компетенції державної влади, і саме тому не може вирішуватися на місцевому референдумі. Однак цей законопроект вже викликав у Криму шквал критики з боку різних політичних сил.

Це передусім кілька проросійських організацій (серед них найбільшою є рух "Руська єдність"), котрі заявили, що цим Партія регіонів та президент Янукович обманули своїх кримських виборців, яким під гаслом "Один народ - дві мови" обіцяли захист російської мови через надання їй принаймні офіційного статусу.

Тепер лідери проросійських організацій вимагають надати російській мові статус державної. Зі схожими заявами виступив лідер кримських комуністів Леонід Грач, а також лідер БЮТ автономії Андрій Сенченко. Він каже, що оцінку цій законодавчій ініціативі повинен дати Конституційний суд.

Натомість у Партії регіонів закиди у зраді виборців відкидають.

Член парламенту від Партії регіонів Вадим Колесніченко аргументує це тим, що держава вже вирішила, який статус має яка мова.

"В Україні 14 регіональних мов, в тому числі і російська. Навіть доходить до абсурду з точки зору закону: в кожній точці нашої держави функціонує 14 регіональних мов. Тому всі ці балачки про те, що, начебто, Партія регіонів щось не виконує, комусь щось забороняє, це виключно правова безграмотність".

Остаточно вирішити мовне питання покликаний закон про мови, який Партія регіонів днями внесла до парламенту.

За цим документом, регіональними мовами у певній місцевості будуть ті, які вважають рідними щонайменше 10% населення.

Пан Колесніченко також не виключив, що за кілька років панівна нині політична сила може ініціювати мовний референдум, але всеукраїнський, щодо надання російській статусу державної.

Мова в Україні - це політика

В опозиції до будь-яких референдумів, ініційованих владою, ставляться обережно.

Депутат від БЮТ Володимир Яворівський називає їх небезпечними, а норму про те, що мовне питання не можна виносити на місцеві референдуми називає "перемогою демократії в українській мові".

"Ну, я би не бив у тулумбаси... Не сказати, що це велика перемога, але це тактична, звичайно що, перемога. Тобто, добре, що будуть все- таки вилучені оці локальні референдуми, бо це що збреде місцевій владі у голову, можуть завтра винести на референдум".

Попри те, що незалежній Україні вже майже 20 років, мовне питання тут все ще залишається складним і політично забарвленим.

Досі діє закон Про мови в Українській РСР, ухвалений у 1989 році. Саме в ньому українська вперше була визанчена як державна мова. Але багато в чому закон застарів. Це визнають чи не всі провідні політичні сили.

Цей закон намагалися змінити депутати парламенту кожного скликання з різних політичних таборів. Суперечки не вщухли і після 1996 року, коли 10-та стаття ухваленої тоді Конституції остаточно закріпила за українською статус державної мови.

Упродовж 21 року до закону Про мову внесли лише 2 зміни. Експерти кажуть, що це неймовірний випадок для важливого законодавчного акту в Україні. У 2003 році парламент вніс суто лінгвістичну правку - в одній статті цього закону замінив слово "схоронність" на "збереженість".

Буде новий закон про мови?

На початку політичного сезону у вересні 2010 року вже на тлі звинувачень у невиконанні передвиборних обіцянок представники коаліції на чолі з регіоналом Олександром Єфремовим подали до парламенту законопроект про мови. Його оцінюють як такий, що може урівняти статус російської з українською.

Законопроект, який щойно внесли на розгляд Верховної Ради представники парламентської більшості, на думку оглядачів, має високі шанси стати законом.

Зміни, що їх пропонують автори документу, стосуються переважно російської мови. Їй присвячена окрема стаття законопроекту, де сказано, що в Україні є двомовність, що склалася історично.

Депутати хочуть гарантувати українцям право отримувати освіту українською, російською та іншими регіональними мовами.

Такі ж зміни пропонують запровадити і для судочинства на певних територіях. Слідство і дізнання хочуть дозволити вести українською та російською.

Мовне питання завжди розділяло український парламент на два приблизно рівних табори.

Якщо ж новий законопроект пройде безперешкодно через Верховну Раду, в опонентів залишається шанс оскаржити його у Конституційному суді.

Поки ж парламент лише готується забрати новим законом право у місцевих влад вирішувати мовні питання, Запорізька облрада надала 7 вересня російській мові статус регіональної на території області.

Місцеві ради не вперше вдаються до такого кроку. Регіональною російську мову визнавали і в Севастополі і в Донецькій області. Але суд скасовував ці рішення.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Севастополі ''розчаровані'' Росією

Місцева влада у Севастополі каже, що після того, як президенти Янукович та Медвєдєв домовилися про продовження терміну перебування у Криму російського флоту, Клацнути там сподівалися, що грошей у міському бюджеті буде значно більше.

За словами мера Севастополя, після угоди, яка продовжила термін перебування ЧФ, підприємства Чорноморського Флоту Росії мали б отримувати більше замовлень. Замість цього, за даними пана Саратова, на підприємствах ЧФ відбулися скорочення:

"На цих підприємствах цього року скорочена кількість робочих місць десь на 12%. Відповідно, ми отримали менше грошей до міського бюджету. Зовсім складно будівельному управлінню ЧФ, яке розпочало процедуру банкрутства. Дуже погана ситуація на 13-му судноремонтному заводі ЧФ. Фактично вони стоять без замовлень".

Валерій Саратов розповідає, що минулого року Чорноморський флот сплатив місту 90 мільйонів гривень податків. Це близько 15% міського бюджету.

У 2010-му міська влада прогнозує зменшення надходжень від російського флоту.

Також занепокоєння затримкою інших грошей висловив заступник міського голови Ігор Локтіонов.

Він розповів, що кошти, які б уже мала передати Росія на соціально-економічний розвиток Севастополя, надходять з відчутним запізненням. Через вимоги бюджетного планування місто може не встигнути використати їх цього року, говорить Ігор Локтіонов.

"Велика кількість листів було надіслано і прем’єрам обох країн, і президентам, а також до МЗС.

Наш МЗС організував дві ноти з цього приводу. За цими нотами у Москві були проведені дві наради.

Але ланцюг Севастополь – МЗС України – МЗС Росії – дуже задовгий та бюрократичний. Тим не менше, частину коштів ми цього тижня маємо отримати – 50%. Решта ж...будемо добивати це питання".

Тим часом оглядачі прогнозують, що таке "вибивання" російських грошей за перебування ЧФ на території України може стати правилом.

Росіяни після укладання "харківських угод" негаразди з фінансовими питаннями не коментували.

Натомість Клацнути мер Москви Юрій Лужков, перебуваючи у Севастополі на святкуванні Дня ВМФ Росії, заявляв, що у столиці Росії, після проходження нею кризового часу, знову з’явилась додаткова можливість для активної підтримки Чорноморського флоту та Севастополя.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

Регіонал та бютівець знайшли спільну мову: в залі ВР - лише два нардепи

В сесійній залі Верховної Ради України залишилися двоє народних депутатів.

Як передає кореспондент УНІАН, у залі розмовляють між собою народний депутат із фракції Партії регіонів Владислав ЛУК’ЯНОВ та народний депутат із фракції "БЮТ-Батьківщина» Андрій ШЕВЧЕНКО.

Як повідомлялося, сьогодні ранкове засідання парламенту так і не було відкрито через блокування трибуни фракцією «БЮТ-Батьківщина».

Сьогодні, відповідно до регламенту ВР, парламент у сесійному режимі працює лише на ранковому засіданні, тобто до 14-ї години.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Львові через "залякування істориків" пікетують СБУ (ФОТО)

Сьогодні, 10 вересня, близько сотні людей пікетує Головне управління СБУ у Львівській області, виступаючи проти залякування істориків. Приводом для пікету стало затримання директора музею «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого.

"Ми хочемо знати, чи Служба безпеки України не перетворюється на Службу небезпеки Україні. Хорошковський стає послідовником Берії, Табачник нищить історію, а СБУ - істориків", - зазначив у коментарі ZAXID.NET представник громадського руху "Відсіч", який є співорганізатором пікету, Мар’ян Ґудзь.

Організатори пікету також розповіли, що вчора співробітники СБУ не допустили до робочих місць працівників "Тюрми на Лонцького". Крім того сьогодні, 10 вересня, на дверях музею висить колодка і працівники не можуть потрапити на робочі місця.

Пікет перед управлінням СБУ підтримала низка громадських організацій та політичних партій, зокрема, ВО "Свобода" та НРУ. Перед пікетувальниками виступили також Герой України Юрій Шухевич, письменник Ігор Калинець, депутат обласної ради Олесь Старовойт, - повідомляє кореспондент ZAXID.NET .

Нагадаємо, 8 вересня у Києві на 14 з половиною годин було затримано історика-дослідника визвольного руху, директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" (Львів) Руслана Забілого. Проти Руслана Забілого СБУ порушила кримінальну справу за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю.

Як повідомив у коментарі ZAXID.NET екс-директор архіву СБУ Володимир В’ятрович, таким чином СБУ залякує істориків через УПА.








Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович може не приїхати на Економічний форум до Львова

Підготовка до проведення 7-8 жовтня Х Львівського Міжнародного Економічного Форуму у м. Трускавець Львівської області триває. Голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль уже розіслав запрошення учасникам. Про це 10 вересня під час брифінгу повідомив заступник голови Львівської облдержадміністрації Геннадій Дмитренко. Г.Дмитренко поінформував, що поки що остаточно не вирішено, чи приїдуть на Форум перші особи держав, а чи керівники урядів.

Нагадаємо, тематику форуму заявлено як «Транскордонне співробітництво. Погляд у майбутнє». Очікується прибуття офіційних делегацій з країн, близьких сусідів України.

Під час брифінгу Г.Дмитренко повідомив, що іноземні інвестиції на Львівщину у першому кварталі 2010 року склали 1 194 млн дол, а в другому кварталі зросли на 5,2% до 1 315 млн. дол.

Нагадаємо, раніше голова Львівської ОДА Василь Горбаль інформував, що президент України Віктор Янукович приїде на Львівщину у жовтні для участі участь у Х Міжнародному економічному форумі «Транскордонне співробітництво. Погляд у майбутнє», який пройде у Трускавці.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Горбаль став передостаннім у рейтингу голів облдержадміністрацій

Тижневик «Коментарі» склав рейтинг губернаторів, який дозволяє оцінити досягнення нових регіональних властей. Передостаннє місце у рейтингу зайняв голова Львівської обласної державної адміністрації Василь Горбаль, який набрав -53,5 балів.

Перше і друге місце в рейтингу з великим відривом зайняли губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул (81,5 балів) і губернатор Рівненської області Василь Берташ (77 балів).

На третьому місці знаходиться губернатор Черкащини Сергій Тулуб (37,5 балів), на четвертому місце губернатор Волинської області Борис Клімчук (34 бали), а замикає п’ятірку лідерів глава АР Крим Василь Джарти (30 балів).

Рейтинг замикають губернатори Закарпаття Олександр Ледида (-49,5 балів), Львівщини Василь Горбаль (-53,5 балів) і Чернігівщини Володимир Хоменко (-63 бали).

Рейтинг складався на основі 20 критеріїв, що відносяться до найбільш різних аспектів розвитку економіки і добробуту громадян. При аналізі використовувалися дані Держкомстату, регіональних управлінь статистики та облдержадміністрацій, пише видання.

Нагадаємо, також 8 вересня цього року Львівська обласна рада висловила недовіру голові Львівської ОДА Василю Горбалю.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Затримання Забілого СБУ – інспірована справа, – депутати Львова

9 вересня, 74 депутати Львівської міської ради засудили затримання представниками Служби Безпеки України керівника Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого.

Як зазначив секретар ради Володимир Квурт, сьогодні до кінця дня міська рада підготує офіційну заяву з цього приводу.

«Це інспірована справа», – додав Квурт.

Як інформував ZAXID.NET , вчора у Києві на 14 з половиною годин було затримано директора львівського Музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого.

Водночас, екс-директор архіву СБУ Володимир В’ятрович вважає, що затримання Забілого – це «бєспрєдєл». Натомість СБУ пояснює таким чином: «Встановлено, що співробітник СБУ Забілий Р. В. з метою передачі третім особам несанкціоновано зібрав відомості, що становлять державну таємницю. 8 вересня 2010 року після прибуття зі Львова до Києва він був затриманий із цими відомостями».
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/