зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

10.09.10

Автопробігом - по електорату

Ідея здійснити спільний автопробіг належить Дмітрію Медведєву. Як виглядає, у російського президента і російського прем'єр-міністра творчі ідеї виникають майже одночасно. Не встиг Владімір Путін проїхатися новою трасою Чита-Хабаровськ, як дуже схожа ідея виникла у Дмітрія Медведєва, тільки більш масштабна і грандіозна.

Ралі організовують з нагоди 100-річчя першого автопробігу Санкт-Петербург - Москва - Київ. У 1910 році автомобілісти змагалися за приз імператора Росії Миколи Другого.

Тоді автопробіг організовувало імператорське російське автомобільне товариство з метою привернути увагу до нового виду транспорту і прорекламувати автомобіль як новий засіб пересування. Бо були часи, коли, як казав колись Остап Бендер про інший автопробіг, "залізний кінь йде на заміну селянській конячці".

Організатори кажуть, що через 100 років мета автопробігу не змінилися: продемонструвати "прогрес вітчизняного і світового автомобілебудування і розвитку автотранспортного комплексу".

За кермом яких авто їхатимуть президенти, точно не відомо. В адміністрації Віктора Януковича кажуть, що ще не вирішили. Можливо, тому, що важко визначити, які здобутки автопрому міг би рекламувати український президент. Або ж тому, що ідея, яка належить російській стороні, ще творчо не розвинулася в української влади.

В одному із інтерв'ю Віктор Янукович зізнавався, що залишився у душі автогонщиком. Відомо, що у молодості він займався цим видом спорту і за радянських часів навіть брав участь у ралі у Монте-Карло.

Щодо Дмітрія Медведєва, то він вже неодноразово демонстрував свою прихильність до ретро автомобілів і має власну відреставровану "Побєду", але чи на ній їхатиме, не відомо.

Учасниками ралі стануть не лише керівники двох країн, але й інші відомі політики, журналісти, спортсмени - переважно російські. В кожному із великих міст, які долатимуть, відбуватимуться концерти і зустрічі із громадськістю.

Автомобілі-учасники ралі Санкт-Петербург - Київ будуть оснащені системою супутникової навігації ГЛОНАСС, саме тією, про підтримку і використання якої президенти Україна і Росії підписали кілька місяців тому. Тож автопробіг стане додатковою рекламою російської навігаційно-супутникової системи, яку росіяни хочуть просувати на український ринок замість американської GPS.

Формати спілкування двох президентів за півроку після приходу нової української влади стають усе більш неформальними.

Навіщо президентові Медведєву такий автопробіг - здається, очевидно. Це відповідь на інший пробіг - "Лада-Каліна" Володимира Путіна. Який весь час їздить, літає, гасить пожежі тощо. Дмитро Медведєв вкотре спробує не лише позбутися образу кабінетного чиновника, але й показати себе у ролі "збирача земель", ще більшого привернення України до Росії, що в очах виборця (як на смак медведєвських креативщиків) мало б виглядати більш вагомо, ніж екстрим від Путіна. Особливо якщо ще й з'являться якісь конкретні результати переговорів після автопробігу, у Москві 18 вересня.

Однак питання: навіщо українському президентові вшановувати ювілей події, що 100 років тому відбувалася за безпосередньої участі російського імператора?

Олександр Литвиненко, політичний експерт, що знається на україно-російських відносинах, каже, що в даному випадку роль президента України у таких нетрадиційних для перших осіб держави заходах слід розглядати передусім з точки зору російських інтересів, точніше, конкретних осіб у Росії.

"Зараз в Росії наближається президентська виборча кампанія, і я би розцінював кроки керівників Росії саме з цієї точки зору. І відповідно ми бачимо, що не лише Росія є чинником в українських виборчих кампаніях і взагалі, політичному житті, але й Україна і український президент може виступати як чинник в російській виборчій кампанії", - вважає Олександр Литвиненко.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов бачить у таких заходах і інтереси української влади. Політолог вважає, що ці ралі і шоу - це більшою мірою жести, символіка і пі-ар, які допомагають українській владі "втопити" намагання Росії отримати від України якісь реальні поступки. Наприклад, поступки в передачі активів "Нафтогазу", про що зараз багато розмов.

"Російське керівництво вважає, що є певна пауза у відносинах між двома країнами і що українське керівництво не демонструє достатньої ініціативності і активності у подальшому зближенні із Росією, - каже Вадим Карасьов. - За цими жестами і автопробігами, спортивно-культурною символікою можна сховатися від російських домагань. Краще автопробіг, ніж знову починати дуже важкі реальні переговори".

Світлана Дорош
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/