зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

09.05.10

У Тамбові встановили позолочений бюст Сталіна

Близько двохсот осіб взяли участь сьогодні, 8 травня, в Тамбові в церемонії відкриття "золотого бюста" Сталіна.

В основному це були активісти КПРФ. Як заявила на мітингу депутат Держдуми Тамара Плетньова, мільйони людей розуміють, що після страшної війни і розрухи, коли Сталіну дісталася Росія вся в крові, він зміг її підняти.

Як зазначає Інтерфакс, бюст заввишки 2 метри на півтораметровому постаменті, пофарбований золотою фарбою. Тепер він прикрашає територію магазину автозапчастин, який належить одному з місцевих депутатів.

"Погано, що це не державне рішення, а рішення тільки партії", - заявила в ефірі радіостанції Ехо Москви лідер тамбовського відділення КПРФ Тамара Плетньова, говорячи про рішення встановити в Тамбові бюст радянського лідера Йосипа Сталіна.

За словами депутата, на церемонію відкриття бюсту зібралося "дуже багато народу".

"Ми особливо оголошень не давали, щоб зібрати народ, ми запрошували своїх активістів, а прийшло несподівано дуже багато людей", - зазначила вона.

На думку Плетньової, "мільйони людей шанують" Йосипа Сталіна.

Говорячи про те, наскільки актуально сьогодні поява такого пам'ятника, Плетньова зазначила: "Це потрібно, тому що велике свято - 65 років Перемоги. Ми, комуністи, завжди вважали і вважаємо, що Сталін - це людина, яка була не просто керівником держави, він ще і головнокомандувач ставки, керував під час війни всіма операціями. Тому сьогодні солдатів ми вшановуємо як героїв, а чому головнокомандувача повинні забути?".

Нагадаємо, в переддень 65-ї річниці Перемоги СРСР у Великій Вітчизняній війні Компартія України почала кампанію з реабілітації постаті Сталіна.

Зокрема, 5 травня у Запоріжжі місцеві комуністи відкрили пам'ятник Йосипу Сталіну, а в Луганську на вулицях міста з'явился десятки білбордів із зображенням вождя.

Треба повертатися до засобів Бандери, – зв’язкова Шухевича

Україні треба покладатися на власні сили, а не чекати помочі від Сходу чи Заходу, – переконана зв’язкова Головного Командира УПА Романа Шухевича, одна із засновниць партії Конгрес Українських Націоналістів і громадської організації Всеукраїнська Ліга українських жінок Дарія Гусяк.

Про це вона заявила 8 травня під час урочистої сесії Львівської міської ради з нагоди відзначення Дня міста.

"Святкування – то гарна справа, та чи сьогодні нам до свят? Ми сьогодні під великою загрозою. Вихід з ситуації, що склалася, лише один – націоналістичний рух. Може воно дивно звучить для когось. Але треба повертатися до тих засобів, які використовував колись Степан Бандера: треба покладатися на власні сили, а не чекати помочі від Сходу чи Заходу. Щось дуже затягнувся для України перехідний час…" – сказала Дарія Гусяк.

Вона наголосила, що генерал-хорунжий Роман Шухевич ніколи не сумнівався, що Україна буде незалежною.

"Проте в останні місяці свого життя він неодноразово повторював, що незалежність ця буде, але не такою, "за яку ми боролись", – сказала Дарія Гусяк.

Вона наголосила, що вдячна львів’янам за те, що вони зреагували на тривожні виклики в Україні.

"Кремль атакує нас безупинно, це економічні, культурні та інші атаки… До Другої світової війни був такий високий рівень національної свідомості серед українців, така готовність до самопожертви, якої, певно, більше історія не знала. Зараз маємо свідому молодь, та цього мало. Єдиний вихід для українців – це консолідація", – запевнила Дарія Гусяк.

Нагадаємо, сьогодні, 8 травня, Дарію Гусяк з нагоди Дня Львова нагороджено почесною відзнакою "Орден Лева".

"Репортери без кордонів" стурбовані тиском влади на ЗМІ в Україні

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” стурбована останніми фактами тиску української влади на засоби масової інформації. Про це йдеться у заяві організації.

Зокрема, організація стурбована останніми заяви журналістів “1+1” та СТБ про цензуру на їхніх каналах.

"Оскільки такий тиск на медіа у демократичній країні неприйнятний, "Репортери без кордонів" підтримують спротив журналістів і закликають всіх, хто вірить у вільну пресу, чинити так само", - йдеться у заяві.

"Репортери без кордонів" також закликають керівників телеканалу “1+1”, які допустили випадки цензури, поважати своїх журналістів і дозволити їм нормально працювати.

Організація також нагадує, що 28 квітня вона направила на адресу Президента Віктора ЯНУКОВИЧА відкритого листа щодо погіршення стану свободи слова в Україні.

Як повідомляв УНІАН, 6 травня про запровадження цензури заявили журналісти програми ТСН телеканалу «1+1».

У відкритому листі журналістів йдеться: "Нам заборонили висвітлювати певні теми і події. Наші сюжети, у яких присутня критика чинної влади, з політичних міркувань знімають з ефіру”.

“Остаточне рішення щодо виходу матеріалу в ефір приймається не редактором випуску, і навіть не шеф-редактором ТСН, а гендиректором 1+1", - наголошується у зверненні.

Журналісти відзначають, що останньою краплею став підсумковий випуск ТСН, який вийшов в ефір 2 травня, в якому "матеріали про політичне протистояння у ВР перетворилися на класичні приклади інформаційного кілерства".

Водночас журналісти зазначають, що "смілива спроба колеги Мирослава ОТКОВИЧА підняти проблему цензури обернулася звинуваченнями у заангажованості, дилетантстві і непрофесіоналізмі з боку заступниці глави Адміністрації Президента".

Водночас генеральний директор групи “1+1” Олександр ТКАЧЕНКО спростував факти тиску і проявів цензури в ТСН.

У свою чергу заступник глави Адміністрації Президента України Ганна ГЕРМАН наголосила, що не втручається в редакційну політику приватного телеканалу «1+1».

7 травня про системну цензуру заявили 17 журналістів з програми «Вікна» телеканалу СТБ.

Горбаль розповів, як каратимуть за використання червоних прапорів 9 травня у Львові

Голова Львівської ОДА Василь Горбаль підписав Програму з проведення урочистостей стосовно відзначення 65-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

У програмі не йдеться про те, що у Львові 9 травня на чолі колони ветеранів буде їхати БТР, прикрашений прапором перемоги та Державним прапором України, як про це стверджує голова Львівської обласної організації Антифашистського комітету України Олександр Калинюк.

«Святкова хода буде без символіки, червоних прапорів, політичних прапорів. Я закликав усіх до толерантності. Ми мали діалог із політичними партіями, осередками, де довели цю позицію, хто «випаде» з цього діалогу, для того діалог із головою ОДА буде закритий», – наголосив голова Львівської ОДА Василь Горбаль, відповідаючи на запитання про те, яке покарання може чекати на того, хто все ж таки використає червоні прапори під час відзначення Дня перемоги.

Проти використання радянської символіки та червоних прапорів виступає також і голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник. «Це може бути викликом. Червоний прапор – символ поневолення», – наголосив Мирослав Сеник.