зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

24.09.10

Сімферопольська міськрада відмовилася виділити землю УПЦ КП

Сімферопольська міська рада відмовилася виділити земельну ділянку для будівництва в місті собору Українській православній церкві Київського патріархату.

Як повідомили УНІАН у прес-службі УПЦ КП, відповідне рішення депутати ухвалили на засіданні, яке відбулося 23 вересня.

Попередньо представники Церкви зверталися до міськради з проханням виділити для собору ділянку площею 0,49 га на вулиці Київській, поблизу української гімназії.

За даними прес-служби, при першому голосуванні виділення ділянки підтримали 28 депутатів, при повторному — 16. Всього у складі ради – 60 депутатів.

На розгляді питання у міськраді був присутній і єпископ Сімферопольський і Кримський КЛИМЕНТ.

Під час обговорення між голосуваннями депутати від блоку «За Януковича» і Наталії ВІТРЕНКО висловилися за відмову у видачі землі, аргументуючи свою позицію тим, що «Київський Патріархат винен у підтримці бандерівців і розколі православ`я».

Перед голосуванням міський голова звернувся до депутатів із закликом надати землю для зведення культової споруди. Він нагадав, що землі під храми міська рада Сімферополя видавала різним конфесіям, “навіть тим, які заборонені у більшості країн”.

«Якщо будь-яка церква, будь-яка мечеть, собор або храм працюють, значить там є люди, які приходять туди здійснювати обряди. У нас є і адвентисти сьомого дня, і мормони, й інші громади.

Навіть тим, які заборонені в більшості країн, ви видавали землю для будівництва культових споруд», – сказав міський голова.

Однак депутати не підтримали його заклик.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Копенгагені становили погруддя Тараса Шевченка

Заступник міністра закордонних справ України Павло КЛІМКІН у рамках робочого візиту до Данії відкрив у Копенгагені погруддя Тараса Шевченка, який було виготовлено та встановлено за ініціативи та безпосередньої підтримки Дансько-українського товариства.

Як повідомили УНІАН у Департаменті інформаційної політики Міністерства закордонних справ України, у зверненні до членів Дансько-українського товариства П.КЛІМКІН наголосив на непересічному значенні події, подякував за зусилля, докладені з метою увічнення пам’яті фундатору сучасної української мови на данській землі та передав листи-привітання з цієї нагоди від міністра закордонних справ України Костянтина ГРИЩЕНКА.

В урочистій церемонії відкриття бюсту взяли участь представники Копенгагенської комуни, члени Дансько-українського товариства, представники данських ЗМІ, дипломатичного корпусу, акредитованого в Данії.

Бюст виготовив скульптор Сергій БОГУСЛАВСЬКИЙ.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Активісти обіцяють довести СБУ, що не брешуть

Громадська організація "Демократичний альянс" підтверджує, що співробітники СБУ проводили розмови і зустрічі з представниками альянсу.

Про це йдеться в офіційній заяві організації щодо діяльності Служби безпеки.

"21 вересня 2010 року співробітник СБУ, який представився Євгеном Володимировичем, подзвонив на домашній телефон попереднього керівництва Черкаського обласного осередку "Демократичного альянсу", - зазначається в повідомленні.

Це й же чоловік "провів неофіційну зустріч з Віталієм Луциком, який входив до попереднього складу правління місцевої організації "Демократичного альянсу" у Черкасах".

"Саме його домашня адреса до сьогодні зазначена в якості юридичної в реєстраційних даних осередку", - йдеться в заяві.

В організації зазначають, що "на зустрічі представник СБУ намагався отримати інформацію щодо джерел фінансування організації, як на місцевому, так і центральному рівні".

"Альянс може підтвердити, що перелічені дії мали місце з боку співробітників СБУ, в тому числі показами свідків... І готовий надати будь-яку інформацію на підставі офіційного запиту", - заявляють в організації.

"В цьому контексті, ще більшого обурення викликає спроба СБУ звинуватити "Демократичний альянс" в брехні та перекручуванні фактів", - йдеться в заяві.

В альянсі заявляють, що зазначений у повідомленні СБУ дзвінок до громадської приймальні служби, який здійснив керівник "Демократичного альянсу" для того щоб з'ясувати чи дійшли три запити організації, дійсно мав місце.

Проте, він жодним чином не пов'язаний з опублікованими організацією фактами.

"Проведення неофіційних зустрічей та профілактичних бесід з активістами організації ми розцінюємо як тиск і залякування з метою вплинути на реалізацію законних прав громадян у рамках їх об'єднань", - зазначають громадські діячі.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Григорій Немиря: нехтування Україною небезпечне для Європи

Одне з провідних німецьких видань DieWelt опублікувало статтю колишнього віце-прем’єр-міністра українського уряду, заступника Голови партії «Батьківщина» Григорія Немирі, «Європа та нові світові держави»

Світовий центр тяжіння зміщується в східному напрямку настільки швидко, що ми, європейці, майже відчуваємо як під нашими ногами рухається земля. Оскільки майже всі основні дійові особи на міжнародній арені сьогодні заново визначають свої ролі, реагуючі на ці тектонічні зсуви, Європа повинна зробити те саме.

Однак, протягом десятиліть європейці приділяли більше уваги об’єднанню та конституційним питанням, ніж традиційній дипломатії. Історичні вороги Європи, звичайно ж, доросли до політичної моделі, яку європейські дипломати зазвичай вважають прийнятною на міжнародній арені.

Само собою, консенсус, компроміс та об’єднання суверенітету є єдиними шляхами вирішення багатьох великих проблем – зміни клімату, нерозповсюдження ядерної зброї – які терзають наш світ. Однак у великих питаннях війни, миру та балансу сили, Європа, здається потрапила у пастку між недостатньо узгодженою зовнішньою політикою та невпевненістю окремих країн щодо того, як визначати та захищати свої національні інтереси.

На противагу цьому, зростаючі держави світу – Бразилія, Китай, Індія та Росія – наполягають не тільки на верховенстві своїх національних інтересів, але й, як продемонстрували провальні переговори у Копенгагені минулого грудня, на суверенній свободі своїх дій. Для них геополітика – це не анафема; це – основа всіх їхніх зовнішніх дій. Ідея захисту національних інтересів все ще об’єднує їхніх громадян; застосування сили залишається в серці їхніх дипломатичних розрахунків.

Перед обличчям цієї нової/старої реальності Європа повинна не просто змусити почути себе щодо глобальних питань торгівлі та бюджетного дисбалансу, наскільки б важливими вони не були.

Натомість, Європа повинна визначити, який з її стратегічних активів має значення для зростаючих держав світу, та використати ці активи, щоб отримати вплив.

Нажаль, один з ключових стратегічних активів Європи – європейські країни, зокрема Україна, якими проходять великі енергетичні коридори, що поставлятимуть все більше викопних ресурсів з Середнього Сходу та Середньої Азії до всього світу – нехтується, мабуть, найбільше. Справді, з часів російсько-грузинської війни 2008 року Європа майже повністю відвернула свій погляд від подій в цьому регіоні.

Таке нехтування є одночасно невиправданим та небезпечним. Країни, що лежать між Європейським Союзом та Росією, є не тільки джерелом геополітичного змагання між Європою та Росією, але й перетинаються з національними інтересами зростаючих держав світу, зокрема Китаю.

Російсько-грузинська війна продемонструвала, наскільки важливим є цей регіон для ширшого світу.

Після неї Китай розпочав систематичні зусилля щодо підтримки незалежності колишніх радянських країн, запропонувавши їм величезні пакети допомоги. Країни від Білорусi до Казахстану скористались фінансовою допомогою Китаю.

Китай хвилює цей регіон не тільки тому, що він стурбований збереженням врегулювання, що утворилось після Холодної війни по всій Євразії, але й тому, що він усвідомлює, що цей регіон надасть транзитні маршрути для більшості енергетичних багатств Іраку, Ірану та Середньої Азії.

Справді, Китай вкладає мільярди доларів у розробку нафтових та газових родовищ в Іраку та Ірані.

Зважаючи на те, що безпекові питання, напевне, завадять транспортуванню більшої частини цих енергоносіїв у східному напрямку, щоб задовольнити внутрішні потреби Китаю, китайським енергетичним концернам доведеться стати гравцями на міжнародному енергетичному ринку, що означає поставки видобутих Китаєм в Ірані та Іраку нафти та газу для продажу на Заході.

Дві країни, які мають стати частиною цього маршруту – Туреччина та Україна – все більше віддаляються від ЄС. Для Туреччини це напруження виражається у відсутності прогресу із заявкою країни на членство в Євросоюзі.

Україна – інша справа. Поки Віктор Янукович нечесним шляхом проклав собі шлях до президентства на початку цього року, Україна мала все більше європейську орієнтацію. Сьогодні ж Янукович, здається, налаштований – з найбільш недалекоглядних причин – фатально послабити Україну як країну-транзитера енергоносіїв. Справді, його останній гамбіт є спробою продати український трубопровід російському Газпрому в обмін на знижку ціни газу.

Сама по собі ця ідея є нісенітницею як з економічної, так і зі стратегічної точки зору.

Українську промисловість необхідно модернізувати, а не збільшувати її залежність від дешевого газу, а транзит газу стане майже таким же монополістичним, як поставки газу – похмура перспектива, зважаючи на останні перебої з поставками газу між Росією та Європою.

Крім того, українська політика дає тріщини. Охота на відьом проти опозиції – у самому розпалі.

Сміливі журналісти знову почали безслідно зникати. Найбільший медіа-магнат країни, який одночасно очолює службу безпеки, розширює свою медіа-імперію за рахунок зловживань у суді.

Систематичне руйнування Януковичем демократичних інституцій в Україні знищує потенціал країни як європейського енергетичного активу.

Звичайно, українці самі повинні захистити свою демократію, однак Європа також винна, адже у ЄС немає чіткої стратегії по відношенню до Сходу. Мораль та стратегія 1990-х, кульмінацією яких став «великий вибух» розширення на схід, вичерпав себе. Сьогодні в Європі ходять чутки, що «нео-фінляндізація» може виявитись підходящим компромісом для таких країн, як Україна та Грузія.

Реформування відносин ЄС з Україною та іншими країнами на Схід від Союзу також могло б допомогти сформувати відносини з Росією, яка сьогодні стикається з низкою стратегічних викликів: відносини з колишніми республіками СРСР; близькість динамічного Китаю; розрита пустота Сибіру; майбутнє енергетичних ресурсів Середньої Азії, навколо яких знову розпочинається «велика гра» дев’ятнадцятого століття між Росією, Китаєм , Індією та Америкою. ЄС може зіграти конструктивну роль завдяки постійному діалогу, який дослухатиметься до проблем Росії, не погоджуючись мовчки на всі рішення, які вона для них запропонує.

Сьогодні мистецтво дипломатії полягає у перетворенні сили на консенсус. А це вимагає кращих відносин з усіма зростаючими державами світу. Однак, це також передбачає, перш за все, об’єднуюче бачення, а не лише розгляд викликів, які торкаються всіх країн – розповсюдження зброї, тероризм, епідемії та зміни клімату, наприклад, - але й уваги до власних стратегічних активів. Якщо ЄС хоче створити успішну політику по відношенню до зростаючих держав світу, він повинен говорити стратегічною мовою, яку вони розуміють.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Українська влада заробітчанами не займається, - Рада з питань міграції

«Українськими емігрантами сьогодні в уряді займається сім міністерств, а це означає, що ними не займається ніхто», – вважає член Ради з питань міграції при Кабінеті Міністрів України Сергій Олійник.

"Ви знаєте, що в Україні нараховується сім міністерств і відомств, які займаються питаннями міграції – а, як кажуть, у семи няньок дитя недоглянуте", - сказав Сергій Олійник під час панельного засідання міжнародної дискусії "Перспективи євродіалогу у міграційній сфері: участь Церкви", що відбулося 24 вересня у ЛНУ ім. І.Франка.

Окрім того, Сергій Олійник наголосив, що в останні роки визначення стратегічних цілей міграційної політики України не відбулося через політичне протистояння і боротьбу гілок влади між собою. Це, за його словами, обумовило небезпечне зволікання із прийняттям життєво важливих законодавчих норм і падіння ефективності управлінських рішень у справі еміграції.

"Невдача вже третьої спроби законодавців визначитись із концептуальними засадами державної політики у сфері міграції – хоча, задавалося, жодних сумнівів у необхідності затвердження такого документу немає – пояснюється вадами у підготовці законопроекту а також відсутністю його підтримки у суспільстві", - зазначив він.

"Виправити ситуацію могло б залучення до розробки проекту концепції експертного середовища, а також широке обговорення громадськістю", - вважає Сергій Олійник.

На думку представника Ради з питань міграції, влада повинна сприяти поверненню заробітчан додому – зокрема, створюючи сприятливі умови для інвестування ними зароблених за кордоном коштів в Україну.

Також Сергій Олійник повідомив, що нещодавно очолювана ним Всеукраїнська профспілка працівників-мігрантів в Україні та за її межами досягнула домовленості з іспанською стороною про відкриття філії профспілки у цій країні. "Це – перша наша філія в Європі, але я впевнений, що далеко не остання", - зазначив Сергій Олійник.

Як інформував ZAXID.NET , під час дискусії також було наголошено на тому, що важливу роль в інтеграції заробітчан у закордонне суспільство має відігравати церковна громада. Зокрема, владика УГКЦ Йосиф Мілян заявив, що це є позитивним викликом для УГКЦ.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

УГКЦ мусить змінюватися через заробітчан, - владика

«Проблема трудової міграції українців в країни Європи змушує УГКЦ змінювати свої підходи до душпастирства і будувати нову, живу Церкву», – заявив владика, єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ Йосиф Мілян.

"Досі наше душпастирство базувалося, якщо так можна висловитися, на принципі існування "канонічної території", тобто предметом зацікавлення священика були люди, які проживали на чітко окресленій території. На практиці усе душпастирство зосереджувалося на людях, які приходили до храму. Сьогодні реальність спонукає нас будувати живу Церкву, тобто таку, основою якої є люди, розсіяні по цілому світі. Це – позитивний виклик для нашої Церкви", - зазначив владика Йосип Мілян на панельному засіданні міжнародної дискусії "Перспективи євродіалогу в міграційній сфері: роль Церкви, що відбулося 24 вересня в ЛНУ ім. І. Франка.

Владика Йосип Мілян наголосив, що згідно з даними Державного інституту статистики, впродовж останніх трьох років з України виїхало близько 1,5 млн людей, причому 60% із них становлять вихідці із західних областей України. "Коли взяти до уваги, що греко-католики у західних областях України – особливо в Івано-Франківській, Тернопільській та Львівській – становлять більшість, а усіх греко-католиків у світі є понад 5 млн, то можемо не без підстав припустити, що 1/3 всіх вірних УГКЦ перебуває в еміграції", - зазначив Йосип Мілян.

Владика Йосиф Мілян також звернув увагу на соціально-правовий статус українських заробітчан за кордоном і способи – часто нелегальні – якими вони потрапляють до європейських країн. "Ці способи мені особисто нагадують шлях України в Європу: людина ставить перед собою мету потрапити в Європу, і на цьому шляху всі засоби виправдані", - сказав він.

Утім, владика Йосип Мілян зазначив, що, на його думку, сама по собі еміграція не є негативним явищем, а лише має певні негативні риси, яких треба позбуватися.

На важливості ролі Церкви у житті українських трудових мігрантів під час дискусії наголосила також кандидат соціологічних наук Інституту Народознавства України НАН України Оксана Іванкова-Стецюк. За її словами, участь у церковній спільноті не лише сприяє духовному зростанню заробітчан і комунікації між членами спільноти, а й допомагає українцям зберегти за кордоном свою ідентичність і формує для них сприятливе середовище для інтеграції у нове суспільство.

"Церковна громада є тим чинником, що перетворює гетто на діаспору. Вона є тим домом, де мігрант може знайти спокій і затишок", - зазначила науковець.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

На Тернопільщині проведуть табір "Повстанська ватра", присвячений УПА

З 7 по 10 жовтня в урочищі Гутисько Підгаєцького району, що на Тернопільщині, відбудеться табір-джамборі “Повстанська Ватра” 2010.

"Місце цьогорічного проведення "Повстанської ватри" вибрано не випадково. Адже саме Підгаєччина у результаті збройної боротьби ОУН і УПА стала одним із центрів національного руху опору в Галичині (1944-1952 відбулося 66 боїв і сутичок). Також на Підгаєччині відбувся останній в історії бій УПА — 14 квітня 1960 року (встановлено пам’ятний знак-хрест (жовтень 2007)", – розповів кореспонденту ZAXID.NET учасник табору з Тернопільщини Іван Кізюк.

Як зазначив Іван Кізюк, програма табору передбачена на три дні і включає практичні заняття з табірництва, ряд лекцій з історії націоналістичного руху та основ громадської діяльності. Загалом очікується, що на таборування до Тернопільщини приїдуть більше 100 учасників з усієї України, які три дні житимуть у військових наметах.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Податковий кодекс загрожує безробіттям мільйонам українців - Профспілки

У випадку, якщо уряд не внесе до Податкового кодексу розроблені підприємцями поправки, зайнятість більш ніж 6 млн. українців, які задіяні в секторі ринкової торгівлі, потрапляє під загрозу, заявила Координаційна рада працівників ринків України.

На думку Національного форуму профспілок України, найважливіший пункт, який Кабмін залишив без уваги при доопрацюванні Податкового кодексу - врегулювання надання спеціальних податкових режимів, а саме права на фіксований податок.

Як зазначають в профспілках, працевлаштування 1,5 млн. фізичних осіб-підприємців у 2009 році забезпечувала спрощена система оподаткування, тому зміна умов оподаткування може призвести до припинення їх підприємницької діяльності та збільшення кількості безробітних.

Також профспілки не задоволені тим, що уряд не врахував пропозицію підприємців щодо спрощеної системи оподаткування, яка повинна надаватися підприємцям, загальний обсяг доходу яких не перевищує протягом року 500 тис. грн., а не 300 тис. грн., як передбачено законопроектом.

"Якщо Податковий кодекс, як заявляє уряд, приймається заради підвищення добробуту населення, то умови їх оподаткування ніяк не можуть бути погіршені. Це просто нелогічно", - заявляє Секретар координаційної ради працівників ринків України Володимир Мартиненко.

Крім цього, великий акцент був зроблений на актуальній останнім часом проблемі виникнення і поширення так званих чорних ринків.

"Такі тіньові ринки виникають перед територією офіційних ринків у різних регіонах України. Проблема полягає в тому, що торговці на цих ринках не платять ніяких податків, створюють нечесну конкуренцію, а їх діяльність в даний час відверто покривається місцевою владою та правоохоронними органами", - зазначає Мартиненко.

Як повідомляється, Координаційною радою буде організований збір підписів у всіх областях України під вимогою обліку в Податковому Кодексі пропозицій підприємців.

Крім того, Координаційна рада вирішила провести Всеукраїнський Форум підприємців, на якому самі підприємці зможуть викласти свою позицію і захистити власні інтереси. За підтримкою рада звернулася до профспілок і громадських організацій, які представляють інтереси підприємців, працівників ринків і сфери торгівлі.

Нагадаємо, як повідомлялося 15 вересня цього року, МВФ заявив про свій намір взяти на себе боротьбу з безробіттям у країнах світу.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Телеканал Россия зніме документальний цикл про Україну

Телеканал Россия (РТР) планує випуск документального циклу про визначні пам'ятки України, повідомляє Державна служба туризму і курортів.

"Ось зараз до нас приїжджає група РТР, яка сама запропонувала нам зняти рекламу туристичної України", - розповів представник відомства Леонід Медяний.

За його словами, з 3 по 10 жовтня знімальна група буде працювати в Києві, результатом зйомок стане 30-хвилинний фільм про українську столицю, який транслюватиметься через місяць після повернення знімальної групи до Москви.

Крім того, до 2012 року телеканал планує зняти цикл півгодинних роликів про визначні пам'ятки України.

Медяний зазначив, що ця ініціатива належить кореспонденту РТР, колишньому киянину, і для її реалізації будуть задіяні ресурси каналу РТР і пізнавального супутникового каналу Моя планета.

Нагадаємо, у липні в Міністерстві закордонних справ України розповіли, що на 9,2 млн грн, виділених Кабміном для поліпшення іміджу країни, будуть зняті трихвилинний ролик для зарубіжних каналів і 15-хвилинний відеофільм, а також випущені спеціальні фотоальбоми про Україну.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Гурвіц назвав Маркова "брудною твариною" і розповів, як його виганяли з АТВ

Мер Одеси Едуард Гурвіц розповів про свої відвідини офісу телекомпанії АТВ під час прямого ефіру з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим.

Згідно з протоколом, Гурвіц мав чекати Азарова, поки той виступав на телеканалі.

"У таких випадках для супроводжуючих виділяється кімната, де можна подивитися ефір і попити мінеральної води", - зазначив мер. Він повідомив, що зайшов у приміщення АТВ разом з головою обласної ради Миколою Скориком.

"Мила дівчина запросила нас у невелику кімнату, де дійсно була мінеральна вода та бутерброди. Через хвилину Миколу Скорика покликали, а потім туди зайшли Марков, Костусєв та незнайомий мені чоловік", - заявив Гурвіц.

За словами мера, засновник телеканалу Ігор Марков зажадав, щоб він покинув кабінет.

"Марков сказав, що це його кабінет і зажадав, щоб я покинув його. Нічого іншого чекати від нього не доводиться. Я сам винен, я не стримався і сказав, що не хочу перебувати з брудними тваринами в одній кімнаті. Я приношу свої вибачення екологам і тваринам ", - додав Гурвіц.

Він вийшов у коридор, де весь час, що залишився, просидів на дивані для гостей.

Як повідомлялося, вчора також відбулася словесна перепалка між Азаровим і Гурвіцем.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

В Україні ювілеї міністерств святкують з розмахом нафтових магнатів

Ювілеї міністерств і відомств в Україні святкують з розмахом нафтових магнатів, пише у свіжому випуску видання Корреспондент.

10 вересня в київському Палаці Україна зірка російської естради Філіп Кіркоров протягом майже години виспівував свої старі та нові хіти. Але насолодитися виступом співака могли лише обрані, адже в той день у палаці відбувався захід закритого типу - там відзначали День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості.

Слідом за виступами офіційних осіб на сцену вийшла ціла плеяда видатних діячів мистецтва: відомий оперний співак Володимир Гришко, зірка вітчизняної естради Таїсія Повалій, трупа Національного заслуженого академічного ансамблю танцю імені Павла Вірського, а також Кіркоров. Весь захід тривав чотири з половиною години, і з урахуванням гонорарів зірок повинен був обійтися як мінімум у $ 200 тисяч.

Корреспондент пише, що атмосферу свята не зіпсувало навіть те, що нафтова і газова галузь зараз переживає не найкращі часи. Наприклад, НАК Нафтогаз України має серйозні фінансові труднощі і змушений влізати у величезні борги. За кілька днів до концерту з нагоди професійного свята нафтовиків ця держкомпанія домовилася з російським банком ВТБ про кредит у розмірі $ 400 млн. на період 2010-2013 років.

Але на Кіркорова організатори концерту гроші все одно знайшли. І в цьому немає нічого дивного: українські міністерства і відомства ніколи не шкодували грошей на подібні свята. Відзначити професійне свято для вітчизняних чиновників - ціла справа, причому справа серйозна, поставлена зі смаком і великим розмахом.

Часто майданчиком для таких відомчих корпоративчиків стають не актові зали в головних офісах установ, а головна концертна зала країни - Палац Україна, готова прийняти понад 3,5 тисяч глядачів. Особливо люблять це місце силовики. Оренда цього приміщення коштує 170 тисяч грн. ($ 21,5 тисяч) на день, розповідає головний економіст Палацу Олеся Бесага. Але, як уточнює джерело Корреспондента, який неодноразово організовував тут концерти українських зірок, це плата "за голі стіни". Навіть найскромніше художнє оформлення сцени, світло, звук, покриття підлоги, оренда гримерок збільшує ціну оренди до $ 33 тисяч.

Видання зазначає, що окрема стаття витрат, без якої, за мірками українських чиновників, свято не може вважатися вдалим, - це бенкет. "Банкет - це мінімум 400 грн. на людину. А якщо з добрими винами, віскі і дорогою горілкою - 100 євро на людину", - повідомив анонімний інформатор Корреспондента. Тобто банкет на 100 осіб обійдеться ще десь в $ 13 тисяч.

Ще більше організатори свят витрачають на зірок української та російської естради. Так, у березні цього року з нагоди 18-річчя створення СБУ в Палаці Україна також виступали відомі вітчизняні артисти: Таїсія Повалій (гонорар за виступ якої, за оцінками київських концертних агентств, становить $ 30 тисяч), Тіна Кароль ($ 15 тисяч), Валерій Меладзе ($ 50 тисяч), 95-й квартал ($ 40 тисяч).

Тобто тільки на артистів пішло близько $ 135 тисяч. Додавши "обов'язкові" витрати на приміщення і фуршет, можна підрахувати, що СБУ не пошкодувала приблизно $ 180 тисяч. Для державної силової структури це чималі гроші. Наприклад, пише Корреспондент, на боротьбу з тероризмом бюджет виділив спецслужбі трохи більше коштів - близько $ 265 тисяч.

А влітку, на День медпрацівника (відзначається 17 червня), вітчизняних лікарів вітали українські співаки Іво Бобул, Микола Мозговий, Віктор Павлик, Катя Бужинська, Наталя Валевська. Вели концерт Петро Мага, поет, актор і телеведучий, і актриса Ольга Сумська. За підрахунками газети Україна молода, свято медиків коштував понад 1 млн. грн. ($ 125 тисяч).

Як пише видання, цих грошей вистачило б, наприклад, на виплату премій (у розмірі штатного окладу) більш ніж шести сотням медиків (за даними Держкомстату, середня зарплата в медичному секторі в першому півріччі 2010 року склала 1,5 тисяч грн..) або на закупівлю цінних ліків.

Поки пальму першості за розмахом корпоративу впевнено тримають нафтовики. За даними московського концертного агентства Енергія зірок, гонорар Кіркорова за звичайний (так званий касовий) концерт складає $ 75 тисяч. На закритих же заходах його ціна подвоюється до $ 125-150 тисяч, зазначив керівник агентства Дмитро Молчанов.

Крім того, в команді співака 16 людей, і їх потрібно розселити обов'язково в п'ятизірковому готелі (у Києві двомісний номер у таких апартаментах коштує $ 510-640 на добу). Кіркоров проживає виключно в приватних резиденціях або в президентських номерах ($ 4,1 тисяч за добу). Плюс переліт. Таким чином, відвідування Кіркоровим Дня працівників нафтової і газової промисловості потягнуло не менше, ніж на $ 150-180 тисяч. З огляду на інших учасників святкування, а також оренду залу та банкет, свято в енерговидобувників вийшло досить витратним - більш ніж на $ 200 тисяч.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/