зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

24.09.10

В Україні ювілеї міністерств святкують з розмахом нафтових магнатів

Ювілеї міністерств і відомств в Україні святкують з розмахом нафтових магнатів, пише у свіжому випуску видання Корреспондент.

10 вересня в київському Палаці Україна зірка російської естради Філіп Кіркоров протягом майже години виспівував свої старі та нові хіти. Але насолодитися виступом співака могли лише обрані, адже в той день у палаці відбувався захід закритого типу - там відзначали День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості.

Слідом за виступами офіційних осіб на сцену вийшла ціла плеяда видатних діячів мистецтва: відомий оперний співак Володимир Гришко, зірка вітчизняної естради Таїсія Повалій, трупа Національного заслуженого академічного ансамблю танцю імені Павла Вірського, а також Кіркоров. Весь захід тривав чотири з половиною години, і з урахуванням гонорарів зірок повинен був обійтися як мінімум у $ 200 тисяч.

Корреспондент пише, що атмосферу свята не зіпсувало навіть те, що нафтова і газова галузь зараз переживає не найкращі часи. Наприклад, НАК Нафтогаз України має серйозні фінансові труднощі і змушений влізати у величезні борги. За кілька днів до концерту з нагоди професійного свята нафтовиків ця держкомпанія домовилася з російським банком ВТБ про кредит у розмірі $ 400 млн. на період 2010-2013 років.

Але на Кіркорова організатори концерту гроші все одно знайшли. І в цьому немає нічого дивного: українські міністерства і відомства ніколи не шкодували грошей на подібні свята. Відзначити професійне свято для вітчизняних чиновників - ціла справа, причому справа серйозна, поставлена зі смаком і великим розмахом.

Часто майданчиком для таких відомчих корпоративчиків стають не актові зали в головних офісах установ, а головна концертна зала країни - Палац Україна, готова прийняти понад 3,5 тисяч глядачів. Особливо люблять це місце силовики. Оренда цього приміщення коштує 170 тисяч грн. ($ 21,5 тисяч) на день, розповідає головний економіст Палацу Олеся Бесага. Але, як уточнює джерело Корреспондента, який неодноразово організовував тут концерти українських зірок, це плата "за голі стіни". Навіть найскромніше художнє оформлення сцени, світло, звук, покриття підлоги, оренда гримерок збільшує ціну оренди до $ 33 тисяч.

Видання зазначає, що окрема стаття витрат, без якої, за мірками українських чиновників, свято не може вважатися вдалим, - це бенкет. "Банкет - це мінімум 400 грн. на людину. А якщо з добрими винами, віскі і дорогою горілкою - 100 євро на людину", - повідомив анонімний інформатор Корреспондента. Тобто банкет на 100 осіб обійдеться ще десь в $ 13 тисяч.

Ще більше організатори свят витрачають на зірок української та російської естради. Так, у березні цього року з нагоди 18-річчя створення СБУ в Палаці Україна також виступали відомі вітчизняні артисти: Таїсія Повалій (гонорар за виступ якої, за оцінками київських концертних агентств, становить $ 30 тисяч), Тіна Кароль ($ 15 тисяч), Валерій Меладзе ($ 50 тисяч), 95-й квартал ($ 40 тисяч).

Тобто тільки на артистів пішло близько $ 135 тисяч. Додавши "обов'язкові" витрати на приміщення і фуршет, можна підрахувати, що СБУ не пошкодувала приблизно $ 180 тисяч. Для державної силової структури це чималі гроші. Наприклад, пише Корреспондент, на боротьбу з тероризмом бюджет виділив спецслужбі трохи більше коштів - близько $ 265 тисяч.

А влітку, на День медпрацівника (відзначається 17 червня), вітчизняних лікарів вітали українські співаки Іво Бобул, Микола Мозговий, Віктор Павлик, Катя Бужинська, Наталя Валевська. Вели концерт Петро Мага, поет, актор і телеведучий, і актриса Ольга Сумська. За підрахунками газети Україна молода, свято медиків коштував понад 1 млн. грн. ($ 125 тисяч).

Як пише видання, цих грошей вистачило б, наприклад, на виплату премій (у розмірі штатного окладу) більш ніж шести сотням медиків (за даними Держкомстату, середня зарплата в медичному секторі в першому півріччі 2010 року склала 1,5 тисяч грн..) або на закупівлю цінних ліків.

Поки пальму першості за розмахом корпоративу впевнено тримають нафтовики. За даними московського концертного агентства Енергія зірок, гонорар Кіркорова за звичайний (так званий касовий) концерт складає $ 75 тисяч. На закритих же заходах його ціна подвоюється до $ 125-150 тисяч, зазначив керівник агентства Дмитро Молчанов.

Крім того, в команді співака 16 людей, і їх потрібно розселити обов'язково в п'ятизірковому готелі (у Києві двомісний номер у таких апартаментах коштує $ 510-640 на добу). Кіркоров проживає виключно в приватних резиденціях або в президентських номерах ($ 4,1 тисяч за добу). Плюс переліт. Таким чином, відвідування Кіркоровим Дня працівників нафтової і газової промисловості потягнуло не менше, ніж на $ 150-180 тисяч. З огляду на інших учасників святкування, а також оренду залу та банкет, свято в енерговидобувників вийшло досить витратним - більш ніж на $ 200 тисяч.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: