зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

24.09.10

Справу Забілого винесуть на Раду Європи, – Ганне Северінсен

Впливовий захисник демократії та колишній віце-голова моніторингову комітету Ради Європи Ганне Северінсен в інтерв’ю «Газеті по-львівськи» розповіла, що її непокоять факти порушення прав людини, як-от «справа істориків». Ганне Северінсен поставить це питання у жовтні на засідання Ради Європи, адже боїться повторення таких випадків в Україні.

Про це ZAXID.NET повідомили в прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

На запитання, чи провокують занепокоєння справи, подібні до справи Забілого, чи виноситимуть їх, наприклад, на розгляд Ради Європи, найбільш титулований європейський спостерігач Ганне Северінсен сказала: "Дискусія в цій справі має обов’язково набути якнайширшого розголосу, і це дійсно привід для побоювань. Я хочу конкретно запропонувати винести це на засідання Ради Європи у жовтні. Ми, ясна річ, сподіваємося, що такі випадки не повторюватимуться, але побоюємося цього".

Правозахисник переконана: "Не може йтися про державну таємницю держави, якої вже не існує. Це явна спроба налякати історика, інших інтелектуалів, які можуть мати власну думку і, відповідно, вести різні неупереджені історичні дослідження".

Як відомо, директора меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого 8 вересня затримали у Києві працівники СБУ. Його звинуватили у тому, що він нібито хотів передати третім особам матеріали, що становлять державну таємницю.

Також СБУ провела обшук у кабінетах працівників музею "Тюрма на Лонцького" у Львові.

9 вересня СБУ розповсюдила повідомлення про порушення кримінальної справи за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю.

Також у СБУ назвали абсурдними заяви про несанкціонований обшук в музеї "Тюрма на Лонцького". Як пояснили у відомстві, 13-14 вересня у приміщеннях УСБУ у Львівській області, в яких розташовані структурні підрозділи музею, у рамках розслідування кримінальної справи за фактом готування до розголошення співробітником СБУ відомостей, що становлять державну таємницю, було проведено огляд місця події.

В СБУ підкреслили, що кримінальну справу порушено не стосовно Р.Забілого, а за фактом дій.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: