зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

28.07.10

Як я, рядовий українець, з'ясовував, чи належить мені субсидія на газ

Після масованих піар-атак щодо турботи про мене, рядового українця, вирішую з’ясувати у влади, чи належиться мені частка державної допомоги у вигляді субсидії. Перед очима – повідомлення по запровадження «гарячих ліній»...

«Ґвалт! Газ подорожчає, а з ним і всі комунальні послуги!», – бідкаються українці літнім сюрпризом влади, яка після обіцянок не піднімати у 2010-му році тарифи раптом з 1 серпня на 50% таки підвищила ціни на газ.

«Спокійно, без паніки! Ситуація під контролем! Усі, хто потребує, отримають допомогу, процедура отримання субсидій спроститься до непізнаванності», – у відповідь рапортує влада.

А щоб люди менше хвилювалися і не жили чутками – запровадило турботливе керівництво «гарячу лінію» з приводу субсидій, причому не лише на рівні столичному, а й регіональному – у кожному районі телефон для цих потреб визначили.

В пошуках «язика»

Після таких масованих піар-атак щодо турботи про мене, рядового українця, вирішую і собі з’ясувати, чи належиться і мені частка державної допомоги у вигляді субсидії.

Перед очима – повідомлення по запровадження «гарячих ліній» в Україні та області. Набираю перший зазначений у ньому телефон «помічної» лінії у Тернополі – 23-66-03. Телефоную двічі, результат однаковий – слухавку ніхто не піднімає. Набираю наступний номер – 23-66-04. Там пояснюють, що за цим номером справді можна отримати роз’яснення про соціальні допомоги, але… не про субсидії.

Підказують ще один телефон, за яким, мовляв, мені вже пояснять – належиться мені субсидія чи ні.

Після чергового дзвінка у спеціаліста уже з’ясовую, що державна допомога в неопалювальний період мені навряд чи світить. «Вона і не всім пенсіонерам у літній період виходить», – пояснює мені чоловік на іншому кінці дроту.

У нього також встигаю дізнатися, що для отримання субсидії потрібно надати довідку про доходи за 6 місяців, довідку з жеку про склад сім’ї, а також довідку про відсутність заборгованості за оплату комунальних послуг. Але як же запевняння влади, що жодних довідок з жеку відтепер брати не доведеться??? А це, виявляється, наразі слова, жодною постановою вони не підкріплені. На місцях же керуються чинними документами, а не заявами з телевізорів.

Від співрозмовника також дізнаюся про не надто райдужні перспективи для тих, хто скористався наданою Тернопільською міськрадою можливістю встановити цьогоріч індивідуальне опалення – мовляв, для людей, які користуються індивідуальним опаленням до року часу, субсидія не передбачена.

Оскільки раніше про таку норму нічого не чув (та й власне про довідки з жеку високі чиновники говорять зовсім інше) – таки вирішую з’ясувати усе безпосередньо «біля витоків», на урядовій «гарячій лінії» при Міністерстві праці та соціальної політики України.

Без реєстрації нема консультації

Набираю 0 800 507 309, з динаміка жіночий голос повідомляє, що я зателефонував на безкоштовну урядову «гарячу лінію» і пропонує мені зачекати з’єднання з оператором. Чекати довго не доводиться – минають лічені секунди, як оператор мені називає свій порядковий номер (з 30-го десятка, що одразу наштовхує на думку – ого, скільки ж вас там є), а потім ім’я. Дівчина пропонує надати загальну інформацію, але коли я пояснюю, що цікавить мене головним чином лише питання надання субсидій при встановленому індивідуальному опаленні, запевняє, що я можу отримати і таку консультацію. Однак спочатку просить назвати прізвище, ім’я та по батькові, «може, ви пригадуєте свій поштовий індекс…»

Після цієї фрази зауважую, що від мене наразі отримують більше інформації, ніж я, хоча за логікою мало б бути навпаки. Не розуміючи, для чого на «гарячій лінії» потрібна моя адреса, прошу надати мені допомогу без усіх «церемоній». Після цього дівчина на мить «зникає» зі слухавки, а невдовзі з’являється з безкомпромісним повідомленням: «Консультацію у нас ви можете отримати лише після реєстрації».

Ну що ж, реєструємося. Вигадую віртуального тернополянина з придуманим ім’ям, прізвищем та по батькові, віртуальними адресою та соціальним статусом. Відтак довідуюсь, що за версією «урядової лінії» необхідних для отримання субсидії документів теж потрібно три, тільки це вже мають бути заява, декларація про доходи («її ви на місці заповнюєте, вам видадуть відповідний бланк») та довідка про отримані доходи за 6 місяців. А як же відсутність постанови? Справді, погоджується оператор, постанови, яка б полегшувала життя людям і не змушувала б їх стояти в жеку в черзі за довідками, наразі немає. Але дає зрозуміти, що постанову таку ось-ось приймуть, і діятиме вона, очевидно, з 1 серпня.

Знову запитую про субсидію при наявності індивідуального опалення. У відповідь дівчина пропонує зачекати на лінії – поки мене з’єднуватимуть зі спеціалістом. Чекаю хвилин 10. Відрадно, що хоч уподовж цього часу музика з динаміка лунає доволі приємна. Врешті-решт зі слухавки почулися короткі гудки – зв’язок обірвався.

«Давайте, я вас переключу…»

Телефоную знову. Потрапляю вже на іншого оператора (а їх там таки багатенько!), яка… одразу повідомляє мені, що сьогодні на урядову лінію я телефоную не вперше. Вочевидь, телефонний номер фіксують.

Особистих даних уже не з’ясовують. Знову окреслюю своє питання, але після пропозиції оператора ще розповісти загальну інформацію, таки вирішую послухати – раптом почую щось нове. Утім, світогляд розширити не довелося – дівчина розповіла все те, що фігурує в Інтернеті та в ЗМІ – за яких умов на субсидію претендують працюючі мешканці, за яких – пенсіонери. Тож повертаюся до «наболілого». Тут мені знову пропонують переключити на спеціаліста з… місцевого управління соціального захисту. Дивлячись на годинник, бачу, що саме починається обідня перерва, тож аби ще раз не слухати музику через телефонний апарат, беру в дівчини робочий номер телефону фахівця.

Зателефонувавши пізніше, у спеціаліста обласного управління соціального захисту дізнаюся, що… жодних обмежень на отримання субсидій при встановленні індивідуального опалення немає.

«Розрахунки в такому випадку робитимуться, виходячи з норми використання газу для квартир з індивідуальним опаленням. Газова служба нам надасть дані про фактичне використання газу й норми, після чого вже визначатимемо, чи належиться вам субсидія. Ви не хвилюйтеся, у жовтні можете звертатися», – запевняє чоловік.

Коли ж кажу, що вранці на місцевій «гарячій лінії» отримав кардинально протилежну інформацію, дізнаюся, що… власне зараз я телефоную на «гарячу лінію». «Мабуть, попередньо ви телефонували в міське управління соціального захисту», – припускає спеціаліст.

На якій із двох місцевих «гарячих ліній» оперують правильнішими даними, залишається таємницею.

З’ясовувати це на «урядовій лінії» уже не беруся – ну, не є я прихильником АТС-ної музики.

Олесь Подолян

У Запоріжжі підірвали церкву: поранено дружину священника

У храмі Української православної церкви на Малому ринку в Запоріжжі сьогодні, 28 липня, був вибух.

Один із служителів храму розповів кореспонденту "РепортерUA", що "біля дверей в храм лежав згорток, на нього ніхто не звертав уваги - він і вибухнув. Вибуховою хвилею знесло підлогу церкви всередині. Зовні видно тільки розбите скло. При вибухові постраждала дружина священника. Її з сильними опіками і рваними ранами швидка відвезла в п`яту міськлікарню".

Як передає кореспондент видання, до місця події збіглося багато людей. Деякі з них говорять, що живуть за два квартали від церкви і чули вибух навіть там.

На місці працюють міліція, МНС, медики. Також на місці працюють піротехніки. Не виключають, що вибух може повторитися. Усіх людей просять відійти на велику відстань від храму.

Нагадаємо, сьогодні відзначають День Хрещення Русі.

В Одесі ДАІ не пустила автобус з прочанами УПЦ КП до Києва

Сьогодні о 01.30 ночі п`ять співробітників ДАІ на чолі із заступником начальника Одеського міського управління Державтоінспекції Олександром СТАРИЧЕНКОМ заблокували виїзд автобуса з групою віруючих Української православної церкви (Київського патріархату) до Києва для участі в Хресній ході.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив один із паломників Володимир МАЛОФЄЄВ.

«Коли орендований «Мерседес» прибув з гаража автопідприємства на вулицю Торгову і люди попрямували до машини, щоб відправитися в поїздку, автобус раптово заблокували співробітники ДАІ на трьох міліцейських автомобілях. Підполковник О.СТАРИЧЕНКО, який підійшов до водія автобуса, відразу ж висунув звинувачення, що той п`яний, а до віруючих - жінок і чоловіків - співробітники ДАІ у формі та люди у штатському застосовували грубу фізичну силу, щоб не допустити посадку в автобус», - заявив В.МАЛОФЄЄВ.

Одеські паломники на знак протесту перекрили рух на Торговій вулиці, яка є однією з центральних магістралей міста.

«Проте цей жест відчаю, - додав В.МАЛОФЄЄВ, - не подіяв на підполковника СТАРИЧЕНКА та інших крутих «вартових порядку», що під`їхали на чорному джипі «Тойота Лендровер» та інших лімузинах і творили беззаконня замість того, щоб забезпечувати правопорядок на вулицях Одеси».

Після короткої розмови з водієм орендованого автобуса, який, за словами очевидців-прочан, був тверезим і готовим до поїздки, у нього забрали ключі та водійські права.

«Зневаживши, таким чином, правами віруючих, одеські силовики зірвали поїздку паломників до Києва, явно виконуючи чиєсь злочинне замовлення», - вважає В.МАЛОФЄЄВ.

У свою чергу, настоятель одеського храму Різдва Христового отець ВІТАЛІЙ зазначив, що «якраз напередодні зірваної поїздки до столиці співробітники ДАІ також у нього особисто несподівано вилучили водійські права, проте незабаром повернули, не знайшовши, мабуть, жодних причин до застосування таких заходів впливу». За словами отця ВІТАЛІЯ, «залишається лише здогадуватися, від кого одержує відомості та вказівки керівництво Одеської міськДАІ, проводячи подібні денні й нічні операції проти мирян і представників духівництва УПЦ КП».

У Відділі зі зв`язків з громадськістю Одеського міськуправління ДАІ не змогли пояснити інцидент на Торговій вулиці.

У свою чергу, заступник начальника обласного управління ДАІ Ігор МАЛОМУЖ у розмові з кореспондентом УНІАН так прокоментував дії правоохоронців: «Водій автобуса перебував у нетверезому стані, машина була несправною, була відсутня путівка. У другого водія, який мав везти прочан, також не було ні водійського посвідчення, ні медичної довідки».

Як повідомляв УНІАН, Українська православна церква Київського патріархату сьогодні в Києві запланувала Хресну ходу з нагоди річниці Хрещення Русі.

Вранці у прес-центрі УПЦ заявили, що до Київської патріархії надходять численні сигнали про різні спроби перешкодити приїзду паломників до столиці на святкування Хрещення Київської Русі-України.

Міліція запевняє, що не сортує віруючих

У Міністерстві внутрішніх справ України відкидають заяви про вибіркову заборону на в’їзд паломників до місць святкування Дня хрещення Київської Русі-України.

Про це йдеться у переданому УНІАН повідомленні Департаменту зв`язків з громадськістю МВС України щодо забезпечення правопорядку під час святкування Дня хрещення Київської Русі-України.

За даними ДГЗ, на святкування до столиці прибуло близько двох тисяч прочан різних конфесій на 80 автобусах. Для зручності пересування центральними частинами Києва транспортні засоби гостей були розміщенні поблизу станцій метрополітену на відповідних майданчиках під охороною працівників міліції. Дані паркувальні місця розташовані на в’їзді в столицю з основних магістральних шляхів.

До місця проведення святкувань паломники діставалися організованими групами муніципальним транспортом та столичним метро.

Жодних фактів надмірного скупчення парафіян, які б могли призвести до травмування людей, при русі до київських святинь не допущено, стверджують в МВС. Охорону громадського порядку під час цих масових заходів забезпечують 1700 правоохоронців столичного гарнізону міліції та внутрішніх військ МВС України.

“Заяви представників окремих конфесій щодо начебто вибіркової заборони в’їзду паломників до місць святкування Дня хрещення Київської Русі-України не відповідають дійсності та мають провокативний характер”, - наголошується у повідомленні.

У Департаменті зв’язків з громадськістю зауважили, що працівники МВС України мають достатньо сил та засобів, аби не допустити протистояння громадян та порушень громадського порядку під час свята.

Як повідомляв УНІАН, Українська православна церква Київського патріархату сьогодні в Києві запланувала Хресну ходу з нагоди річниці Хрещення Русі.

Вранці у прес-центрі УПЦ заявили, що до Київської патріархії надходять численні сигнали про різні спроби перешкодити приїзду паломників до столиці на святкування Хрещення Київської Русі-України.

Філарет: українцям хочуть нав’язати єдність під владою іноземного ієрарха

Замість єдності у Христі українцям хочуть нав’язати єдність під владою іноземного ієрарха. Про це йдеться у посланні Патріарха Київського і всієї Руси-України ФІЛАРЕТА з нагоди річниці хрещення Руси-України.

“Ми шануємо і поважаємо братні православні народи, бажаємо жити з ними у єдності віри й молитви, щоби єдина помісна Українська православна церква була церквою-сестрою, рівною за гідністю з церквами Константинопольською і Московською, Грузинською, Румунською й іншими. Але ми не можемо сприйняти, коли замість єдності у Христі нам хочуть нав’язати єдність під владою іноземного ієрарха”, - підкреслюється у посланні глави Української православної церкви Київського патріархату.

“Цього року ми знову святкуємо хрещення Київської Руси в умовах, коли українське православ’я залишається розділеним. І кожному з нас - архієреям, духовенству і мирянам - належить робити все можливе для того, щоби це розділення подолати”, - зазначається у посланні.

“Православна церква в Україні повинна об’єднатися навколо свого першого престолу - Патріаршого престолу Київського. Бо тут, у Києві, сталося хрещення наших предків, звідси засяяло світло євангельської проповіді для навколишніх земель, у Києві преподобними отцями Печерськими було засвічено лампаду чернечого подвигу, у Києві тисячу років тому почав будуватися першопрестольний собор Святої Софії”, - зазначив Патріарх ФІЛАРЕТ у своєму посланні.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні в Києві відбулись Хресна хода та урочистий молебень з нагоди 1022-річниці хрещення Київської Руси-України, які були організовані УПЦ КП. В урочистостях взяли участях близько 5 тис. осіб.

Пропоную парі на ящик коньяку

За усі, вже майже 19 років української незалежності, армія ніколи не була в орбіті щирої, реальної, дієвої турботи вищого керівництва держави. Численні обіцянки про реформи, оснащення сучасною зброєю, забезпечення житлом військових, - нічого з цього не було вирішено жодним Президентом – Верховним головнокомандувачем, урядами, коаліціями, опозиціями, військовими міністрами вкупі з експертами на державних харчах...

У 2001 році тодішній міністр оборони Олександр Кузьмук припустив, що в українському уряді працює Бен Ладен. Так емоційно оцінив генерал армії "щедрі" пропозиції Кабміну профінансувати безпеку і оборону держави.

У 2008 році один із високопосадовців Міноборони прямо заявив журналістам, можливо, не для оприлюднення, але: “На наступний рік нам запропонували повну “ж-пу”. Цього вистачить на харчування солдатів, мінімальну зарплатню і комунальні послуги”. Прогноз не збувся: того бюджетного року гроші на харчування проїлися вже у жовтні. Тоді заявили, що це міністр оборони Єхануров нераціонально закупляв ковбасу по 70 гривень і згодовував її солдатам. Це потім спростували.

Пам’ятаю, як у 2004 році Янукович у свою першу прем’єрську каденцію у Києві на Зборах офіцерів Збройних сил України урочисто заявив: ми вирішимо житлову проблему в армії за три роки. Тоді на квартирному обліку стояло близько 48 тис. військових, а станом на 1 січня 2010 – 45 тис.

“Проблема забезпечення військовослужбовців житлом є надзвичайно болючою для Міністерства оборони України, а наслідки світової економічної кризи ще більше загострили її. Єдиним джерелом фінансування потреб житлового будівництва для військовослужбовців Збройних сил України є кошти державного бюджету, стан надходження яких викликає велику занепокоєність”, - про це йдеться у повідомленні прес-служби Міноборони за 2009 рік, але його можна переписувати із року в рік без втрати актуальності.

8 липня на засіданні РНБО Верховний головнокомандувач “пісочив” керівників Міноборони і Генштабу за відсутність ініціативи і бажання щось робити із цією багатостраждальною армією. Символічно, що саме в ті хвилини, коли на РНБО лунали жорсткі критичні звинувачення і вирішувалася доля міністра оборони, нардепи від коаліції в угоду МВФ тиснули кнопки за урядовий закон про зміни Держбюджету. У ньому, окрім іншого, Міноборони “кинули” найбільше серед усіх відомств: відтяли 2 млрд. 135 млн. – із мізерного бюджету, який, незважаючи на усі переможні передвиборні заяви і обіцянки Президента Януковича і його політичної сили, є гіршим, або, принаймні, не кращим, ніж мали їхні “помаранчеві” політичні опоненти, які не так давно були при владі і також двічі обіцяли за 2 місяці перевести армію на контракт.

І Верховний головком цей закон із врізаним армійським бюджетом підписав.
Минулого тижня міжвідомча комісія з питань проведення оборонного огляду із залученням Міністерства оборони і різних розумних людей продовжувала опрацьовувати проект концепції розвитку Збройних сил на період до 2015 року.

“З метою забезпечення на відповідному рівні підготовки військ та їхньої життєдіяльності уряд планує збільшити видатки на утримання і розвиток ЗСУ у вересні цього року в сумі 2,8 млрд. грн.

...За оцінкою Міноборони, перегляд показників видатків дозволить привести чисельність Збройних сил до 150-160 тис. осіб (сьогодні – до 200 тис.). Це лише деякі кроки, що у своїй сукупності дозволять Україні мати військові формування кращого світового зразку, кардинально змінити стан справ в українській армії та в найкоротші терміни покращити фінансове та соціальне становище військовослужбовців ЗСУ”, - заявлялося офіційно.

Для оптимістів, хто в усе це вірить, – пропоную парі на ящик коньяку і заявляю, що нічого такого не станеться, принаймні у найближчі 20-30 років. Будуть подальші заяви про подальше покращання, все валитимуть на попередників, окреслюючи перед собою чергову стратегічну мету вивчити ситуацію, стабілізувати, закласти підвалини для розвитку.

Перевірити дієвість таких “рішучих” кроків можна вже сьогодні. Як відомо, за результатами квітневого засідання РНБО, також присвяченого ситуації у Збройних силах, на початку червня Президент видав указ, яким доручив з 1 липня організувати безкоштовне харчування усіх військовослужбовців контрактної служби – не виконується; забезпечити повну компенсацію безквартирним військовим витрат на піднайом житла – не виконується, але обіцяється вже багато років; до кінця року побудувати для армії 2000 нових квартир – ніколи не буде виконано; з 1 жовтня підвищити посадові оклади усім офіцерам – поживемо-побачимо. Також 4 липня Янукович заявив про своє рішення підняти удвічі грошове забезпечення військовим морякам і льотчикам. Тут також запитання: а чому така дискримінація відносно представників Сухопутних військ – танкістів, артилеристів, саперів – чи їм десь у Білокоровицькому гарнізоні легше служиться, ніж у сонячному Криму?.

За оцінкою експертів, для виконання цього указу і даних обіцянок уряд Азарова повинен буде десь знайти лише у поточному році додаткових 9-10 мільярдів.

Військові експерти стверджують, що у найближчій перспективі ніхто з Україною воювати не збирається. Хоч одна втіха...

Антон Гусаров

У Могильова кажуть, що не блокували прочан

У міліції заперечують заборону в'їзду до Києва паломникам деяких конфесій.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби МВС.

"Заяви представників окремих конфесій щодо начебто вибіркової заборони в'їзду паломників до місць святкування Дня Хрещення Київської Русі не відповідають дійсності та носять провокативний характер", - сказано у ньому.

У МВС підкреслили, що працівники міліції "мають достатньо сил та засобів, аби не допустити протистояння громадян та порушень громадського порядку під час одного з найзначущих свят Православного світу".

За даними МВС, жодних фактів надмірного скупчення парафіян, які б могли привести до травмування людей, при русі до київських святинь не допущено.

Охорону громадського порядку під час цих масових заходів забезпечують 1700 правоохоронців столичного гарнізону міліції та внутрішніх військ МВС України.

Як відомо, раніше прес-служба Української православної церкви Київського патріархату повідомляла, що ДАІ не пропускає паломників із Західної України на святкування Хрещення Київської Русі-України.

Крім того, Одеська ініціативна група "Оновлена країна" повідомляє, що одеське ДАІ не пустило прихожан Одесько-Балтської єпархії УПЦ КП до Києва на святкування Хрещення Русі.

Зокрема, прихожанка православної церкви Київського патріархату Оксана Строгонова повідомила, що окрім патрульних машин рух їхнього автобусу блокували й "vip-автомобілі", в яких сиділи полковник та підполковник міліції, "які фактично не виходячи з автівок керували цим процесом".

"Я навіть записала номера машин - це був ландкрузер з номером ВН 0908ВН та мерседес з номером 82470 ОК чорних кольорів", - сказала вона.

Журналіста понизили через безграмотного заступника губернатора

Журналіста Богдана Осінського, який зняв репортаж, де чиновник ОДА приписав авторство роману "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" Тарасові Шевченку, запропонували перейти на посаду звукорежисера.

Про це "Телекритика" дізналася від самого кореспондента.

За його словами, у жовтні у компанії заплановано реорганізацію, згідно з якою усіх журналістів (коментаторів) буде переведено на посади редакторів. У цьому переліку зазначено понад десять осіб, серед яких і Богдан Осінський. Однак, на відміну від решти колег, йому єдиному запропонували посаду звукорежисера.

Журналіст пов`язує таке рішення з репортажем про чиновника, який сплутав Панаса Мирного з Тарасом Шевченком.

Як відомо, після виходу згаданого вище матеріалу в ефір (9 березня 2010 року) керівництво телерадіокомпанії винесло його автору догану, а решту журналістів та редакторів зобов'язали подати пояснювальні записки щодо того, яким чином сюжет потрапив у випуск новин.

Для застосування санкцій двічі проводили засідання Цехового профкому радіо, який відхилив подання адміністрації про винесення догани Осінському.

Пояснити рішення компанії ТК попросила заступника генерального директора Одеської ОДТРК Володимира Невмитого. Відповідаючи на запитання кореспондентки, він зазначив, що кадрові зміни відбуватимуться у рамках рішення Держкомтелерадіо щодо обласних телерадіокомпаній і подробиці обіцяв розповісти пізніше, оскільки нині перебуває у відпустці та не володіє повним обсягом інформації.

Герой сюжету - заступник голови Одеської облдержадміністрації Петро Хлицов. Як відомо, його керівник Едуард Матвійчик не знає правил написання "жи-ши" в російській мові.

Як Лавра дісталася Московському патріархату

Києво-Печерська Лавра як чоловічий монастир за часів Радянської влади двічі припиняла свою діяльність. Перший раз монастир закрили у 1930 році, одночасно пройшов погром і по Києво-Печерському заповіднику (створеному у 1926 році), керівництво якого було репресовано. Тоді ченці і науковці заповідника були по один бік барикад, вони протистояли владі. Як не дивно, але відновилися богослужіння під час німецької окупації у 1941 року. Вже вдруге комуністична влада закрила Лавру на початку 1960-х. Духовну семінарію розігнали. Значна кількість ченців перейшла працювати в музеї на території заповідника на різні посади, навіть прості господарські, аби тільки залишитись у Лаврі. І тільки 1988 року з нагоди святкування 1000-річчя Хрещення Русі діяльність монастиря було відновлено. З розвалом Союзу в Україні створюються “національні версії” православних церков, але з часом - у 1992 році - одна з найбільших православних святинь України відходить саме УПЦ Московського патріархату. Чому так історично склалося і чи міг бути інший розвиток подій, ми запитали у експертів.

Єпископ Євстратій (Зоря), Речник Української православної церкви Київського патріархату

ЯКБИ ВЛАДА НЕ СТАЛА НА СТОРОНУ МОСКОВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ, ТО ЛАВРА МОГЛА Б ЗАЛИШИТИСЯ ЗА ФІЛАРЕТОМ

У 1992 році митрополит Філарет був священноархімандритом Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. У нього досі зберігаються всі оригінали документів про передачу у користування корпусів Києво-Печерської лаври у 1988 році (на той час в Україні існувала лише одна православна церква – Авт.). І корпус митрополичий – це була його офіційна резиденція. А напередодні приїзду митрополита Володимира до Києва після Харківського собору УПЦ за розпорядженнями Івана Салія (тодішній голова Київської міської держадміністрації – Авт.) охоронців резиденції митрополита було викинуто. Насправді, це було захопленням Лаври з боку Московського патріархату. Це був бунт проти митрополита Філарета як проти священноархімандрита Лаври.

Я думаю, не Іван Салія приймав це рішення, його приймали десь вище, але він був посередником-виконавцем, і він дав розпорядження надіслати ОМОН, який став на захист Московського патріархату, а прихильників митрополита Філарета звідти вигнали. Якби влада тоді не стала на сторону Московського патріархату, то цілком можливо, що Лавра залишилася за митрополитом Філаретом і зараз належала б Київському патріархату.

Іван Салій, голова Київської міської держадміністрації (1992-1993 рр.)

ФІЛАРЕТУ МИ ДОСТАТНЬО ПЕРЕДАЛИ

Після розпаду Радянського Союзу відбувався релігійний ренесанс. З’являлися різні церкви. Але одночасно у релігійних громад виникли бажання підпорядкувати собі ті чи інші культові і не культові заклади, які колись належали їм. На Подолі в окремих церквах були склади з цукром, у Покровській церкві була автогосподарська контора, а у дзвіниці сиділа бухгалтерія, у Фроловському монастирі розмістилася ціла фабрика “Юність”…

Біля Софії віруючі Філарета поставили намети і оголосили голодування. А у самій Софії віруючі прикували себе ланцюгами до ліхтарів і теж голодують, щоб приміщення було передане у користування їхній конфесії. Уцей час вчені звернулися до Президента Кравчука з офіційним листом: що це за неподобство, там голодують, треба щось вирішувати.

Дізналися, що прибуває Володимир Сабодан. Довго радилися і прийняли рішення, що Володимирський собор, апартаменти митрополита на Пушкінський, Андріївську церкву залишаємо за Філаретом, Софія не повинна належати ніякій конфесії (якщо хочете – по черзі можете проводити богослужіння), а у Лавру поселили Сабодана і РПЦ. А наші тодішні демократи, прихильники Філарета почали перелазити через мури з якимись залізками, щоб вигнати звідти російську православну церкву. Ми це рішуче зупинили.

Ми надали обом конфесіям можливість розміститися. І Філарету ми достатньо передали.

Дмитро Степовик, провідний співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАНУ, доктор філософії, мистецтвознавства, богослов’я

1992 РОКУ КЕРІВНИЦТВО УКРАЇНИ ПУСТИЛО ЦІЛИЙ ПОЇЗД МОСКОВСЬКИХ ПОПІВ ДО КИЄВА І ВОНИ РЕЙДЕРСЬКИМИ МЕТОДАМИ ЗАХОПИЛИ ЛАВРУ

1988 року за клопотанням тодішнього керівника київської митрополії Блаженнішого митрополита Філарета (Денисенка) тодішня влада у зв’язку з 1000-літтям Хрещення Русі дозволила відновити монастирське життя у Лаврі. І це, звичайно, було українське православне життя. Хоча тодішня митрополія перебувала у зв’язках із Москвою, але йшлося вже про відродження справжньої української автокефальної церкви. І це закінчилося у 1990-му році у червні місяці проголошенням автокефальної церкви Київського Патріархату і обранням Мстислава Скрипника Патріархом. Спочатку співіснували дві церкви, між ними був діалог, який закінчився об’єднанням у червні 1992 року Української православної церкви на чолі з Патріархом митрополитом Філаретом з українською автокефальною православною церквою Патріарха Мстислава. Утворилася єдина УПЦ КП.

Тож в Лаврі було українське монастирське православне життя, до вторгнення з Москви у 1992 році під залякуванням тодішнього президента Єльцина – “перекроем краник”. Тоді Кравчук здався під тиском деяких міністрів, голови СБУ і т.д. і вирішив їх пустити, мовляв, хай церковники самі розбираються. Якби вони знали, чим це все закінчиться, вони б цього необачного кроку не зробили.

Тож 1992 року тодішнє політичне керівництво України пустило цілий поїзд московських попів до Києва, багато з них були на службі РФ і вони рейдерськими методами захопили Лавру, Покровський жіночий монастир і Флорівський жіночий монастир на Подолі, багато церков. Вони провели у Харкові церковний псевдособор, без згоди і без присутності тодішнього керівника української православної церкви Філарета, усунули його від влади і поставили свого ставленика, нинішнього митрополита Володимира Сабодана, досить старенького і хворого. І з того часу у Лаврі запанував Московський Патріархат і сьогодні вони приймають лютого ненависника України Кирила, який має при собі кілька сотень особистої охорони. Він навіть говорить не як духовний пастор, а як залякуючий лідер, якого наставили політики в Москві: “Раскольники, присоединяйтесь к кораблю спасения”. І його колючий погляд, і його оточення – це відродження порядків, які існували навіть не за Брежнєва, а за Сталіна.

На Півдні Росії від спеки цьогоріч згорів весь врожай. Треба їхати туди у Саратовську, Астраханську області, Поволжя і просити Бога про дощ, а він вп’явся зубами в Україну і тут затверджує “російське православ’я і рускій мір”.

Відомо, як Кирило був введений у лоно РПЦ. Коли він ставав єпископом у 1976 році, то одним з тих, хто висвячував його, був нинішній Патріарх Київський Філарет. І він йому сказав: “Ви не по божому благословенню стали єпископом, а по настоюванню влади і КДБ”. І тому Кирило до цього часу його ненавидить.

Мене дивує наша влада на периферії і в центрі, яка нині влаштовує відвертому неприятелеві України майже царський прийом. Була у нас державний секретар США, все пройшло тихо, приїхала-поїхала. А тут ледь не паради роблять, ледь не квіти йому під ноги кидають. Це дуже небезпечний симптом з боку нашої влади. Раз вони так його зустрічають, значить влада чимось завинила перед Москвою і розплачується такими діями, які викликають неприязнь і огиду з боку українського народу.

Людмила Филипович, доктор філософських наук, професор, заввідділом релігійних процесів в Україні Інституту філософії НАНУ, виконавчий директор Центру релігійної інформації та свободи Української асоціації релігієзнавців

ДЛЯ ЛАВРИ ІСНУЄ НЕБЕЗПЕКА НАПРЯМУ ПІДПОРЯДКОВУВАТИСЯ МОСКВІ

Історично могло статися все, що завгодно Але ж історія не знає умовного способу.

На початку 90-х ішла боротьба між прихильниками автокефалії української церкви і тими, хто виступав проти відокремлення від Московської церкви. Є у мене відомості, які не підтверджені документально, що з Москви були завезені представники силових структур, які під виглядом монахів захопили Лавру і таким чином вона тепер є УПЦ МП. А до цього часу там існував так званий український екзархат (окрема адміністративно-територіальна одиниця, зарубіжна по відношенню до основної церкви, чи спеціально створена для віруючих даного обряду в особливих умовах – Авт.).

Але в силу того, що свого часу Філарет відійшов від тієї церкви і заявив, що українська церква бажає бути автокефальною, цей статус було скасовано. І буквально через пару тижнів на альтернативному соборі у Харкові утворилася УПЦ МП, яка почала існувати як автономна. Але ця автономність проявляється все менше і менше, зараз видно, який великий інтерес проявляє до цієї "автономності", чи, скоріше, до знищення цієї автономності, РПЦ.

Слід додати, що у нас є так звані ставропігійні монастирі (ставропігія – автономна православна церковна одиниця (церква, монастир, братство), яка підлягає юрисдикції не місцевих ієрархів, а безпосередньо патріархові і користується спеціальними правами – Авт.). Наприклад, Корецький жіночий монастир напряму підпорядковується Московському патріархату. Є така сама небезпека і для тієї ж Києво-Печерської Лаври, і для інших українських церков і монастирів.
Любов Ліщина

Міліція не випустила з міста харків’ян, які їхали на Хресний хід до Києва

Групу харків’ян, які 27 липня зібралися їхати на Хресний хід до столиці з нагоди річниці Хрещення Київської Русі-України, міліція не випустила з міста.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Всеукраїнського об’єднання “Свобода”.

“Із Харкова до Києва мала рушити група прочан, що воліли взяти участь у хресній ході до річниці Хрещення України-Русі. Серед них були, зокрема, й активісти ВО «Свободи». Проте мікроавтобус з прочанами так і не зрушив з місця через заборону міліції”, - йдеться у повідомленні.

“Вочевидь, - припускають у ВО “Свобода”, - обласне УМВС побачило в учасниках духовної поїздки небезпечних екстремістів, що становлять загрозу життю і здоров‘ю московському патріарху КИРИЛУ, скандальний візит якого до України триває днями”.

Як поінформували в прес-службі партії, за розкладом автобус з прочанами мав від‘їхати від станції метро «Холодна Гора» о 23.00. Незадовго до цього до нього під‘їхали три автомобілі Державтоінспекції. Після тривалої розмови з міліціонерами водій орендованого транспортного засобу повідомив пасажирам, що в мікроавтобусі знайдено критичні неполадки, а тому він не може рухатися далі.

Намагання свободівців з‘ясувати у працівників ДАІ фактичну причину заборони на виїзд із Харкова були цинічно проігноровані, стверджують у прес-службі.

«Свобода» переконана, що в Україні 27-28 липня “відпрацьовується цинічна схема «покарання» українців, що всупереч планам високого московського «гостя» наважилися мирно відзначити велике національне духовне свято”.

Крім того, на переконання ВО “Свобода”, “брутальне поводження міліції та її мотивація не залишають сумніву в тому, що командування «спецоперацією» проводиться за ланцюжком: обласні УМВС – Міністерство внутрішніх справ – Адміністрація Президента України – Федеральна служба безпеки Російської Федерації”.

Як повідомлялося, 28 липня поточного року у Києві має відбутися хресна хода, організована Українською православною церквою Київського Патріархату до роковин Володимирового Хрещення Русі.

Хода запланована за маршрутом від Свято-Володимирського собору до Володимирської Гірки. Як повідомляє офіційний сайт УПЦ КП, станом на пізній вечір 27 липня автобуси з прочанами блокуються в усіх регіонах України, перш за все – західних.

Скандалом завершився візит Дмитра Медведєва до Італії

Скандалом завершився візит Дмитра Медведєва до Італії.

Як повідомляє "Эхо Москвы", жителів цієї країни обурила фотографія російського президента і Сильвіо Берлусконі на тлі «Таємної вечері».

Фото на згадку могло нашкодити великій фресці через спалах, вважають італійці. Адже зйомки із спалахом в церкві Санта-Марія деле Граціе заборонені, пише The Daily Mail. Як повідомляється, сфотографуватися захотів Медведев. Всього було зроблено три кадри. Дозвіл на це дав доглядач художніх цінностей. Ось його слова: «Це була моя відповідальність, моє рішення, і я вирішив, тому що не бачу в цьому нічого особливого». Кінець цитати. За словами мистецтвознавця, спалах дійсно може завдати шкоди творам, але три кадри – це не страшно. Проте професор Санта Марія Ульберіко з наукового відділу музеїв Ватикану обурений. Цитата: «Я б ніколи не дозволив фотографувати «Таємну вечерю». Якщо кожний з відвідувачів зробить одну фотографію, це завдасть непоправної шкоди».

Як пише Daily Mail, через приїзд Медведєва багатьох туристів не пустили в храм.

Опитування: Третина росіян вважають, що найближчим часом заборонять будь-яку критику влади

Згідно з результатами незалежного соціологічного опитування Левада-центр, більш ніж третина росіян вважають, що найближчим часом влада може заборонити будь-яку критику на свою адресу.

Згідно з отриманими результатами, 31% росіян вважають, що під виглядом боротьби з екстремізмом у Росії найближчим часом буде заборонено будь-яку критику влади.

28% респондентів вважають, що критика влади має своє місце в російському суспільстві і є безкарною.

На думку 33% опитаних, влада використовує закон Про протидію екстремізму для боротьби з політичною опозицією.

Нагадаємо, що згідно з результатами опитування Левада-центр, 79% росіян вважають критику корисною для державної влади.

Влада не пускає паломників від Київського патріархату у Київ?

Українська православна церква заявляє про перешкоджання паломникам потрапити в Київ на святкування Хрещення Київської Руси-України.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Української православної церкви Київського патріархату.

"Із західних областей України до Київської Патріархії надходять численні сигнали про різноманітні спроби перешкодити від'їзду паломників до столиці на святкування Хрещення Київської Руси-України", - йдеться в повідомленні.

Так, за даними прес-служби, відбувається тиск на автоперевізників з метою змусити їх відмовитися від перевезення груп паломників.

"Погрожують відібрати ліцензію на перевезення та створити інші "неприємності". У зв'язку з чим спостерігається масова відмова перевізників від виконання рейсів, про які завчасно було домовлено", - йдеться в повідомленні.

"В інших випадках чиновники місцевої влади настійливо "не рекомендують" духовенству Київського Патріархату їхати до Києва 28 липня", - говориться в документі.

Також, за даними УПЦ, надходять сигнали про перешкоджання проїзду автобусів безпосередньо на трасі - під надуманими приводами їх зупиняють і не пропускають далі представники ДАІ.

Святійший Патріарх Філарет звернувся до представників влади за роз'ясненнями.

У відповідь було повідомлено, що ніяких розпоряджень щодо вчинення перешкод у перевезенні паломників для участі у святкуванні дня Хрещення Київської Руси не давалося.

Водночас о 5-й годині ранку середи 5 автобусів було зупинено представниками ДАІ на в'їзді до Києва з боку м. Житомира (біля повороту на Чайку) - під приводом того, що "у Києві немає місця" для парковки.

Лише після понад годинних переговорів та погроз розпочати акцію протесту на місці, автобуси були відпущені.

УПЦ водночас нагадує, що в Одесі та Дніпропетровську місцева влада всіляко сприяла доставці віруючих Московського Патріархату до місць богослужіння глави РПЦ.