зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

03.08.10

Андрухович назвав зникнення української мови реальністю

Український письменник Юрій Андрухович переконаний, що запізно боятися того, що Україна перестане бути українською, що зникне її мова і культура. «Запізно боятися. Маємо справу із реальністю», - наголосив Юрій Андрухович у інтерв’ю польській газеті "Rzeczpospolita".

"Це не відбувається лише при владі Януковича. Цей процес сягає корінням другої половини ХХ ст. і початку ХХІ. Різниця лише у тому, що під час президентства Віктора Ющенка протягом п’яти років були якісь дії, спрямовані на порятунок української мови", - пояснив Юрій Андрухович.

На запитання, що після приходу до влади проросійського президента Віктора Януковича він говорив, що Україну "зайняли окупанти", Юрій Андрухович додав: "Це не лише моє переконання. Багато людей в Україні думає так само. Про це говорять написи на івано-франківських парканах: "Скажи "ні" внутрішній окупації".

Нагадаємо, раніше Юрій Андрухович заявив, що Крим і Донбас політично є частиною російської нації, тому потрібно дати можливість цим регіонам відокремитися від України.

Побиття фотокора УНІАН суд оцінив у 850 гривень

Новокаховський міський суд ухвалив вирок у справі про побиття фотокореспондента УНІАН Віталія ДАНИЛЬЧЕНКА під час рейдерського захоплення коньячного заводу АПФ "Таврія" у Новій Каховці Херсонської області.

За словами В.ДАНИЛЬЧЕНКА, суд присудив єдиному обвинуваченому у справі сплатити штраф у розмірі 50 неоподатковуваних податком мінімумів доходів (Неоподаткований мінімум складає 17 гривень).

Водночас, як відзначив В.ДАНИЛЬЧЕНКО, суд не визнав вину обвинуваченого за ст. 171 Кримінального кодексу України - перешкоджання професійної діяльності журналіста, а лише засудив його за завдання тілесних ушкоджень за статті 125 Кримінального кодексу.

"Я і мій представник у суді Олег МАРТИНЕНКО оспорюватимемо вирок в апеляційному суді. Завтра я одержу вирок на руки і подаватиму на оскарження", - сказав В.ДАНИЛЬЧЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, 3 вересня 2009 року увечері група невідомих намагалася захопити адміністративну будівлю заводу ВАТ "Агропромислова фірма "Таврія". До адмінбудівлі заводу під`їхали три автобуси з невідомими в кількості майже 170 осіб, які були одягнені у чорну уніформу і екіпіровані спецзасобами. Ці люди вдалися до спроби штурму адмінбудівлі. На захист заводу виступили його співробітники і місцеві жителі, в цілому близько 1 тисячі осіб.

Під час рейдерського захоплення адмінбудівлі заводу "Таврія" постраждав фотокореспондент УНІАН у Херсонській області В.ДАНИЛЬЧЕНКО. Охоронці заводу завдали йому тілесних ушкоджень і розбили фотоапаратуру.

18 вересня стало відомо, що прокуратура порушила кримінальну справу за фактом побиття В.ДАНИЛЬЧЕНКА. Справа була порушена по двох статтях Кримінального кодексу України - ст. 171 (перешкоджання професійній діяльності журналіста) і ст. 125 (завдання тілесних ушкоджень).

У Криму оголошено конкурс на найкращу статтю про Януковича

У Криму оголосили республіканський творчий конкурс журналістських робіт під назвою Президент Янукович: кримські пріоритети.

Засновниками конкурсу виступили Республіканський комітет з інформації і Кримська республіканська організація Національної спілки журналістів України.

Метою конкурсу є "висвітлення ходу виконання завдання, поставленого Президентом України Віктором Януковичем - зробити Крим перлиною України".

На думку організаторів, роботи повинні виражати "позиції авторів щодо кримської стратегії Президента Віктора Януковича".

Автори ідеї вважають, що цей конкурс буде спрямовано на "формування позитивного іміджу Криму як зони політичної та соціальної стабільності, верховенства права, толерантності", на "підвищення професіоналізму журналістських кадрів" і "формування основ громадянського суспільства".

Після підбиття підсумків конкурсу переможцям присудять три премії: 1000, 800 і 500 грн. Роботи переможців конкурсу, а також інші роботи, відібрані журі, пообіцяли опублікувати в газеті Кримські вісті й інших республіканських та комунальних ЗМІ. Крім того, спеціальні призи зможуть засновувати підприємства та організації, кримські регіональні відділення політичних партій.

Нагадаємо, раніше Міністерство освіти і науки Криму запропонувало 1 вересня провести в школах урок, присвячений програмі Президента України Віктора Януковича Україна для людей.

За чий кошт Табачник розгорнув ремонт?

У платіжці, яку Міносвіти спустило вузам, вказувалася сума й фірма, котрій ректори мали перерахувати гроші... Сума на ремонт виявилася завищеною в чотири рази...Табачник не послухав Азарова...

Міністр освіти Дмитро Табачник знову ослухався прем’єра Миколу Азарова. Нагадаємо, глава Кабміну наголошував, що бюджет наступного року має бути економним і наклав табу на автомобілі, меблі й ремонти для міністерств. Але у відомстві Табачника зараз гаряча пора – не тільки вступна кампанія, а й активні ремонтні роботи в центральній будівлі МОН. За чий рахунок Табачник наводить марафет у своїй резиденції?


Хоча нові вікна у міністерстві Табачника намагаються робити дуже схожими на старі, різниця помітна. На першому поверсі - нові віконні блоки, на другому - старі

ФІНАНСОВА ЗАВІСА МІНІСТЕРСЬКИХ ВІКОН

Хоча історія з заміною вікон у міністерстві освіти давня, у ній і досі залишається багато невідомих. Світло на неї трохи пролив тепер уже в.о. ректора Вінницького національного технічного університету Борис Мокін. 25 червня 2010 року він оприлюднив на своєму персональному веб-сайті відкритий лист до Табачника, у якому скаржився на затримку проведення конкурсу на заміну посади ректора ВНТУ.

“У мене склалося враження, що затримка в оголошенні конкурсу на заміщення вакантної посади ректора Вінницького національного технічного університету обумовлена тим, що я ще не перерахував благодійний внесок у сумі 59 тисяч гривень на рахунок Харківської фірми «Модерн ХХІ», що мені запропонував зробити після прийняття мого звіту за попередні 7 років роботи на посаді ректора заступник міністра Євген Миколайович Суліма”, – пише ректор.

Отже, за словами Мокіна, 19 травня Суліма “запропонував” йому проплатити заміну вікон у міністерстві і вручив відповідну платіжку, продиктувавши контакти посередника, з яким треба було зв’язатися, щоб здійснити оплату. На платіжці був зазначений і дедлайн внесення коштів – 31 травня 2010 року, і печатка ТОВ “Модерн XXI” м. Харків.

“Я, до речі, запропонував Євгену Сулімі послуги нашого університету з виготовлення вікон за ціною, на порядок дешевшою від харківської, але він відмовився і попросив оплатити виготовлення вікон харків’янами”, – зазначив Борис Іванович.



За словами Мокіна, аналогічні платіжки отримали в той день також ректор Харківського національного автодорожнього університету професор Туренко, ректор Одеського національного морського університету професор Морозова, ректор Криворізького державного педагогічного університету професор Буряк, ректор Тернопільського національного педагогічного університету професор Кравець, та ще кілька ректорів, які у той день (19 травня) звітували. Борис Іванович зустрів керівників вишів у приймальні Суліми.

“Вони виходили від нього через 2–3 хвилини, загадково усміхаючись і відповідаючи на запитання: «Що хоче Суліма?» – однією й тією ж фразою: «Зайдеш, узнаєш!», – зазначає Мокін.

Але зрозуміло, що ректори неохоче розповідатимуть про якісь фінансові зобов’язання перед МОН, тим паче якщо вони їх врешті-решт виконали. Приміром, ректор Тернопільського національного педагогічного університету професор Кравець категорично заперечував нам, що отримував таку платіжку. І стверджував, що про це вперше почув від нас.

Джерела в МОН розповіли нам про відпрацьований механізм перевірок вузів за нинішнього керівництва. Інспектору, який їде перевіряти той чи інший виш, іноді завчасно дають установку привезти негативний звіт. Потім представники МОН звертаються до ректора, наголошуючи на поганому стані справ в університеті, але кажуть, що ситуацію можна “зам’яти”, якщо цей ректор зробить “добру справу” – і заплатить за “ремонт вікон, дверей” і т.д.

До речі, 59 тисяч у платіжці Мокіна – це вартість лише 4-х вікон. Водночас у одній зі столичних фірм з виготовлення вікон нам повідомили, що вікно 1,5 на 2 м (приблизно такого розміру вікна в будівлі МОН) коштує від 4-х тисяч гривень (з сосни, дубові – порядку 6 тисяч гривень).

9 червня Суліма зателефонував Мокіну й зауважив, що платити за виготовлення вікон потрібно “не університетськими коштами”.

30 червня зранку Мокіну зателефонував Табачник, “вибачився за дії свого заступника й пообіцяв розібратись та визначити міру його покарання після того, як той повернеться з відрядження”.

Цього ж дня народний депутат від “Єдиного центру” Леся Оробець, яка опікується питаннями освіти, направила депутатське звернення до Генпрокуратури та МОН з проханням розібратися в ситуації з Мокіним і Сулімою. Прокуратура передала звернення до МВС. А в МОН за наказом Табачника від 6 липня створили комісію з проведення службового розслідування. Цікаво, що цю комісію очолив директор департаменту персоналу та керівних кадрів МОН Сергій Баранов-Мохорт. Виходить, що підлеглий, тобто директор департаменту, перевіряє своє керівництво, тобто заступника міністра.

ЩО ЧЕКАЄ КЕРІВНИКІВ ВУЗІВ У РАЗІ НЕПОКОРИ

8 липня Мокіна на запрошення Баранова-Мохорта викликають у міністерство. У “профілактичній бесіді”, окрім Баранова-Мохорта беруть участь інші члени комісії з проведення службового розслідування, а саме – директор адміністративно-господарського департаменту МОН Олег Ворошиловський та директор департаменту професійно-технічної освіти Тимофій Десятов.

За словами Мокіна, Ворошиловський зачитав йому довідку, “у якій мене звинувачено ревізорами КРУ в нецільовій витраті 11 мільйонів гривень, та інформацію про те, що моя дружина купила в салоні іномарку й подарувала сину. Він же висловив припущення, що, можливо, мої нападки на заступника міністра Євгена Сулиму обумовлені моєю спробою в такий спосіб відвернути увагу від себе за допущені нецільові витрати бюджетних коштів”.

Ректор відповів, що ревізори КРУ вважають нецільовим використанням бюджетних коштів на підготовку студентів за держзамовленням, 70% з яких після закінчення університету йдуть працювати не в державні структури. Але це безглуздий закид, адже МОН зазвичай не опікується працевлаштуванням випускників у державний сектор економіки.

“Що ж стосується того, що за мої гроші дружина купила автомобіль, який подарувала сину, то, я пояснив, що в цьому нічого незаконного немає, і гроші я маю цілком легальні – це пенсія народного депутата України, яка є набагато більшою від ректорської зарплати й достатньою для того, щоб за рік зібрати на автомобіль”, – зазначив колишній народний обранець.

Отримуючи цього року держзамовлення для свого вишу, Мокін був здивований його скороченням на 7%, порівняно з торішнім. Хоча раніше Табачник заявляв, що буде збільшено замовлення на підготовку за інженерно-технічними напрямами й високотехнологічними спеціальностями.

“Оскільки план державного замовлення для ВНТУ на 2010 рік підписав заступник міністра Євген Суліма, то складається враження, що має місце його помста мені за те, що я оприлюднив інформацію про вимогу сплатити 59 тисяч гривень харківській фірмі «Модерн ХХІ» за виготовлення вікон для міністерства й відмовився здійснити цю проплату”, – вважає Мокін.

Слід зазначити, що власником ТОВ “Модерн XXI”, від імені якого вручали платіжки ректорам, є Сергій Калмиков. ЗМІ писали, що це давній бізнес-партнер Олександра Кагановського – зятя покійного Євгена Кушнарьова. А Кушнарьов і Табачник мали дружні стосунки...

– Ми не займаємося встановленням вікон у міністерстві. Це якась помилка, – упевнено повідомили нам у фірмі “Модерн XXI”.


А ТИМ ЧАСОМ РЕМОНТ ІДЕ ПОВНИМ ХОДОМ: РЕШТА РЕКТОРІВ ТАКИ ЗАПЛАТИЛИ?

У розпал розслідування і вступної кампанії головний фігурант цієї історії Євген Суліма йде у відпустку (деякі наближені до МОН люди дуже сумніваються, що він повернеться після відпустки в міністерство). На телефонні дзвінки він не відповідає. Тож ми вирішили поцікавитися в його безпосереднього шефа – пана Табачника, чи відомо йому, що Суліма вимагав у ректорів оплачувати платіжки харківській фірмі “Модерн XXI” за виготовлення вікон для міністерства, чи справді в будівлі Міністерства освіти планують міняти вікна, яке покарання чекає на Суліму й чому цього року вінницькому вузу зменшили державне замовлення.

Але на всі ці питання ми отримали одну єдину відповідь про те, що комісія з проведення службового розслідування створена, її робота триває.

Водночас МВС відреагувало більш оперативно. Вінницькі правоохоронці встановили, що Мокіну в МОН таки вручили платіжку “з метою перерахування як благодійний внесок коштів для проведення ремонтних робіт”.

Але притягнути до відповідальності начебто нікого неможливо.

“У зв’язку з тим, що на момент прийняття рішення в матеріалах перевірки відсутні докази, які вказують на ознаки злочинів, ГУМВС України у Вінницькій області прийнято рішення про відмову в порушенні кримінальної справи на підставі п. 2 (за відсутністю в діянні складу злочину) ст. 6 ККУ”, – ідеться у відповіді МВС народному депутату Лесі Оробець.

Але... вікна у міністерстві таки міняють. Причому перший поверх будівлі вже весь оновлений. Робота триває. А навкруги по периметру будівлі МОН робітники риють якусь канаву.

– Схоже, навколо міністерства встановлюватимуть огорожу? – цікавлюся в них.

– Так, – відповідають робітники.

– А яку заввишки?

– Та ми не знаємо, наша справа маленька – вирити. А далі інші працюватимуть.

Слід зауважити, що бюджетом-2010 фінансування жодних ремонтних робіт у МОН не передбачено. Ми вирішили поцікавитися, звідки в міністерстві гроші на ремонт. Але в приймальні знайомого вже нам Олега Ворошиловського, який опікується господарськими питаннями, спочатку відповідали, що начальника нема на місці. А наступного дня взагалі перестали піднімати слухавку. Директор департаменту фінансів МОН Світлана Даниленко весь час зайнята, тож не змогла надати нам потрібну інформацію. Нарешті ми додзвонилися до заступника міністра Ірини Зайцевої.

– Я не маю жодного відношення до фінансового забезпечення, – почули ми у відповідь. – Телефонуйте в адміністративно-господарський відділ.

– Але другий день поспіль Ворошиловського неможливо застати на робочому місці.

– Нема Ворошиловського, то має бути його заступник. Там доволі великий штат. У мене зовсім інші галузі, у яких я є куратором, сказала пані Зайцева.

Коли ми зателефонували по інших номерах адміністративно-господарського відділу, то або не почули жодної відповіді, або щось на кшталт “я не знаю, це не моє питання”.

Тож пане міністре, за який кошт робите ремонт? Решта ректорів таки скинулася на “вікна-двері”?

P.S. Нещодавно в ЗМІ з’явилася публікація про те, як Суліма особисто здійснював “ревізію” в республіканському вищому училищі фізкультури, звинувачуючи колектив у незадовільній роботі й вимагаючи звільнення директора. Тим часом викладачі припускають: міністерство хоче замінити нинішнього директора на “свого”, аби “роздерибанити” майно навчального закладу.

Яна Солнцева

Перекази українських заробітчан склали майже п'ять мільярдів доларів

Грошові перекази українських найнятих робітників з Росії і Євросоюзу в 2009 році, за даними Світового банку, склали 4,7 млрд доларів, тобто майже 5% ВВП країни, пише Анора Махмудова в блогу The Financial Times.

Мігранти присилають сім'ям з-за кордону в середньому всього по 100-300 доларів на місяць, але в цілому це утворює суму, яку не можна ігнорувати, йдеться в статті.

Після скорочення переказів в 2009 році, спричиненого світовою рецесією, Світовий банк обіцяє в 2010 році скромне підвищення на 2-3%, що в світлі безробіття і нових крутих економічних заходів все одно схвалюється.

"Погано, що більшість українців, як і раніше, не довіряють банкам і вважають за краще зберігати гроші під матрацом, що є пережитком довгих років нестабільності в банківському секторі. Фінансовий сектор зміг би використовувати 5 млрд доларів, надаючи кредити і позики на розвиток багатьох підприємств, що, у свою чергу, могло б сприяти підйому середнього класу, який переживає не найкращі часи", - вважає автор статті Анора Махмудова.

Головоломка для влади: як загітувати найбідніших

Результати останніх соціологічних опитувань з Львівщини для партії влади виявилися трагічними.
Якби вибори до обласної ради відбулися завтра, Партію регіонів підтримали б 2,8%, "Нашу Україну" - 18%, "Батьківщину" - 13,6 %, ВО "Свобода" - 13,4%, Українську народну партію - 4,7%, "Фронт змін" - 4,0% , Громадянську партію "Пора" - 2,9%, Соціалістичну партію - 1,4%, Єдиний центр - 1,4%. Усіх інших - менше відсотка.

Такі дані оприлюднив Центр з інформаційних проблем територій НАН України. (Опитування проводилось в останні дні липня. Можлива похибка - 2,5 %).

Через три місяці, коли українці після подорожчання газу відчують новий виток підвищення цін, галопуючу інфляцію, коли невдоволення командою Януковича сягне не тільки Галичини, а й Донбасу, результати народного волевиявлення можуть виявитися ще більш несподіваними.

Економічна політика затягування пасків найбільше торкнулася найбідніших. 60% економіки країни, яка перебуває під контролем олігархів, знаходиться в тіні. Багатії й далі мінімізують сплачувані податки.

Малий і середній бізнес продовжують заганяти на обочину, щоб не пленталися в олігархів під ногами.

Президент ще не має вагомої підтримки, аби кинути виклик найбагатшим сім'ям країни й провести кардинальні реформи. Економічний статус-кво, що передбачає низькі податки для багатих й мізерні зарплати для бідних, залишатиметься на роки.

Лише серйозні політичні й економічні потрясіння, загроза виникнення масових бунтів може зробити олігархів більш поступливими. Змусить нарощувати виробництво, платити українцям реальну зарплату і не ховати капітали в офшорах.

Наразі ж владна команда стоїть перед головоломкою: як на місцевих виборах загітувати найбідніших. Найпростіший вихід - видати бажане за дійсне. Приміром, потішити українців новими байками чорного гумору про те, що жити стало веселіше.

У гіршому випадку - перехитрити виборців: виставити "незалежних" кандидатів в мажоритарних округах, які після перемоги голосуватимуть в унісон з партією влади.

Схожий сценарій задовольняє владу й олігархічні клани. Вони замовляють музику й несуть мінімальні затрати.

На заході країні, де в Януковича найменша підтримка, влада з допомогою місцевих олігархів шукає порозуміння з лояльними партіями й регіональною елітою.

Львівська область стала винятком, де губернатор Василь Горбаль не очолив Партію регіонів й обласний виборчий штаб. Причина - низький рівень довіри до нової влади в цілому й до керівника області зокрема.

Губернатор Горбаль занадто перестрахувався - він досі не склав своїх депутатських повноважень.

Заяву про припинення законотворчої діяльності Горбаль відправив не в регламентний комітет, а в секретаріат ВРУ. "Помилку" вчасно не виправили. Тож киянин ще півроку просидить одночасно на губернаторському й депутатському кріслах.

Закон власного збереження - понад усе.

Тільки ЯК людина, яка не знає куди писати заяву про звільнення, керуватиме областю - ось про що думає рядовий галичанин. І дивується з короткозорості команди Януковича: навіщо жертвувати цілим регіоном, зрештою, нехтувати законом, задля комфорту одного регіонала - Василя Горбаля?
Хто така ця людина, яка оточила себе охороною й панічно чогось боїться.

Втім, партія влади на заході ставку робитиме на мажоритарників. В депутати масово підуть чиновники, аби зберегти свої крісла й благополуччя.

Керівники районів, лісів, лікарень, освітніх закладів, підприємств несподівано виявлятимуть бажання прислужитися народові. У них буде все: фінансовий ресурс, підтримка влади й ЗМІ. Треба лише зуміти переконати українців, що чиновники здатні бути незалежними.

Якщо в когось залишилась хоч крихта сумнівів щодо "незалежності" таких депутатів, перегляньте статтю "В Галичині розмножуються хамелеони".

Саме чиновники і бізнесмени у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській облрадах зрадили своїх виборців. А навзаєм нічого не отримали - ані посад, ані вигідних замовлень. У влади доволі своїх, аби роздрібнюватися на чужих.

Перекинчики в кулуарах з гіркотою розповідають як промахнулися, підігравши владі. Втім нова владна команда і дотепер сподівається на депутатське "болото" - а згодом їх знову розведуть "як лохів".

Нового голову обласної ради, скоріше за все, вибиратиме одноосібно найбагатша людина Галичини. У нього необмежений ресурс, аби домовитися з фракціями.

Хто б не став головою Львівської обласної ради - це буде людина лояльна до команди Віктора Януковича. За умови, що спрацює сценарій влади.

Якщо на Львівщині переможуть патріотично налаштовані депутати, Київ отримає в Галичині команду зразка 1990 року, коли до влади прийшов демократичний блок В'ячеслава Чорновола. Ані в Москві, ані в Києві не знайшли управи на нову команду демократів. З Львівщини почалися переміни, які пізніше сколихнули усю країну.

Поза увагою влади й олігархів залишаються кроки малого й середнього бізнесу, представники якого почали об'єднуватися. Вони можуть виступити новою рушійною силою перемін і згуртувати схід та захід, поламавши плани партії влади й олігархів. Їх багато, їх не залякати, і їм набридло панування олігархів.

Люди хочуть реальних змін, а не підстаркуватих функціонерів з вчорашніми схемами та відкатами.

Ілюзія повного контролю над суспільними процесами в країні може виявитися примарною. Відносний спокій після "газового стрибка" нагадує затишшя перед бурею.

Богдан Кушнір

Янукович заборонив масові заходи

Президент Віктор Янукович доручив керівникам регіонів утриматися від проведення масових заходів.
Це зроблено з метою "недопущення виникнення надзвичайних ситуацій, викликаних складними погодними умовами... та запобігання у зв'язку з цим можливих загроз для здоров'я населення", повідомляє прес-служба глави держави.

Також для оперативного реагування на надзвичайні події, пов'язані з пожежною небезпекою, при Кабміні має бути створено оперативний штаб.

Першому віце-прем'єру Андрію Клюєву доручено у випадку виникнення надзвичайних подій забезпечити залучення до гасіння пожеж наявні сили та засоби МНС, Міноборони, МВС, Мінагрополітики, Держприкордонслужби, Держкомлісгоспу, Ради міністрів Криму та місцевих органів влади.

В.о. міністра - першому заступнику міністра з питань надзвичайних ситуацій Михайлу Болотських доручено проведення постійного моніторингу пожежонебезпечної ситуації та вживати своєчасних заходів для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій.

Крім того, з метою ліквідації можливих пожеж та їх наслідків у підвищену готовність має бути приведено особовий склад і технічні засоби.

Міністру оборони Михайлу Єжелю доручено посилити контроль за станом протипожежної безпеки під час проведення заходів та в місцях зберігання вибухонебезпечних матеріалів. Також мають бути переглянуті графіки планових навчань.

Крім того, міністр охорони здоров'я Зиновій Митник має забезпечити дотримання санітарних норм на виробництві, у місцях відпочинку та масового скупчення людей, надання першочергової допомоги особам, які страждають хворобами серцево-судинної системи, людям похилого віку та дітям.

Експерти: все, що ви знали про вибори - забудьте

Кандидати в депутати під час виборів до органів місцевого самоврядування 31 жовтня повинні навчитись використовувати Закон України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», що набув чинності.

Таку думку висловили сьогодні ряд політичних експертів під час круглого столу на тему: “Закон про місцеві вибори підписано. Яку владу оберуть українці”, який пройшов в УНІАН за ініціативи “Школи виборів”.

Так, учасники дискусії дійшли висновку, що зміна правил гри перед самими виборами суттєво впливає на перебіг гри та результати кампанії. Зокрема, можна передбачити масові спроби зловживання нормами закону чи їх розбіжностями, прогнозується також використання технологій підкупу виборців, “виборчої корупції”. Крім того, в цих умовах зростає роль тренінгових центрів, політологів, політтехнологів та інших експертів і аналітиків. У короткий час вони мають надати роз`яснення щодо нового законодавства та підготувати кандидатів та представників їх виборчих штабів для діяльності в умовах правил нового закону.

“Кількість людей, які будуть залучені до виборчої кампанії, велика... Оскільки ми говоримо про місцеві вибори, одночасно до виборчої кампанії буде залучена величезна кількість людей. Це одне з проблемних питань, яке, ми сподіваємося, в ході цієї передвиборчої кампанії перестане бути таким”, - сказав голова ради засновників “Школи виборів” Сергій РУДИК.

“Частина норм закону (про місцеві вибори - УНІАН) суперечить одна одній. Виконуючи одну норму, автоматично порушуєш другу. Добре, якщо ці недоречності будуть зняті, але, разом з тим, я думаю, що зміни закону за три дні до кампанії, які б вони не були, знову внесуть певний елемент невизначеності, хаосу і плутанини. В таких умовах кандидатам і їх штабам доведеться проводити кампанії”, - сказав у свою чергу голова правління Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО.

Він зауважив, що, незважаючи на недоліки прийнятого закону, не треба “нити і плакати, який поганий закон”, а треба визначитись, як проводити передвиборчу кампанію за існуючими нормами.

“В умовах цієї короткої кампанії і цього закону я би порадив гіпертрофовано кандидатам: все, що ви знали по вибори, забудьте і починайте все спочатку. Ясно, що певні базові речі, певні технології є, але тут дуже чітко потрібно думати, як всі ці технології в нових умовах застосовувати”, - наголосив О.ЧЕРНЕНКО.

При цьому, на думку експерта, під час виборів у штабах партій будуть більше потрібні юристи, а не політтехнологи.

“Я би навіть сказав не юристи, а юристи-технологи. Тому що і те, як формуються комісії, і те, як може дуже легко бути знятим з реєстрації - це вимагатиме дуже великої відповідальної і головне - винахідливої роботи юристів”, - зазначив О.ЧЕРНЕНКО.

У свою чергу директор центру “Пента” Ігор ПОПОВ зазначив, що місцеві вибори 31 жовтня будуть проводитись у нових політичних умовах.

“У нас будується одно- або двопартійна система, у нас повертається адмінресурс, у нас повертається правоохоронний ресурс. Це змінює стиль кампанії, і загалом від усього цього потенційні члени дільничних комісій і потенційні кандидати в шоці, як усім працювати”, - сказав І.ПОПОВ.

“Нам останні п`ятнадцять років у тому, як прочитати закон про вибори, допомагали наші західні закордонні друзі. На цих виборах ми вже бачимо, що ніяких іноземних програм не буде, і ніякої активності класичних грантоїдів не буде”, - наголосив експерт.

Він також додав, що держава не забезпечує правильного виконання норм закону про місцеві вибори членами дільничних комісій.

Крім того, політичний експерт Володимир ЦИБУЛЬКО вважає, що кожна з регіональних еліт буде розуміти вимоги закону по-своєму.

В той же час голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор КОГУТ впевнений, що норма про недопуск до виборів партій, які зареєструвались менш ніж за рік до дня голосування, повинна була запроваджуватися пізніше.

Поки Януковичу у відпустці, міліція затикає рота опозиції?

Народний Комітет захисту України (НКЗУ) висловлює рішучий протест проти методів чинної влади, яка намагається приховати правду про свою антинародну політику.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві прес-служби Народного Комітету захисту України.

У документі нагадується, що 2 серпня співробітники міліції провели обшук в Черкаському обласному штабі ВО «Батьківщина». Приводом для обшуку стало начебто анонімне повідомлення про «замінування» приміщення. Жодних «вибухових пристроїв» правоохоронці не знайшли. «Натомість міліція без жодних санкцій та постанов провела обшук та вилучила листівки, в яких розповідається правда про підвищення цін на газ з 1 серпня, та міститься пояснення, що кошти громадян, стягнених за рахунок збільшення ціни внаслідок корупційної змови компанії «РосУкрЕнерго» та влади, будуть використанні для розрахунків з РУЕ», - зазначають у НКЗУ.

Також у заяві наголошується, що в то час як усе вище керівництво держави на чолі з Президентом Віктором ЯНУКОВИЧЕМ пішло у «незаслужені відпустки (згідно із законом про держслужбу, це дозволяється зробити не раніше як через 6 місяців після вступу на посаду), в Україні з 1 серпня подорожчав газ — на 50%, житлово-комунальні послуги — в середньому на 25%. І це при тому, що, підписуючи т. зв. Харківські угоди, ЯНУКОВИЧ клявся — вартість газу для населення зростати не буде! Крім того, на осінь вже проанонсоване здорожчання хлібу та інших продуктів харчування.

Також, за прогнозами економістів, на Україну очікує прискорення інфляційних процесів».

У Народному Комітеті захисту України переконані, що в цих умовах для влади важливо змусити замовкнути опозицію, яка єдина, фактично, взяла на себе функцію донесення до громадян правди про реальне становище в країні.

«Звертає на себе увагу використання в політичних цілях правоохоронних органів, що підтверджує перетворення України на поліцейську державу», - зазначається у заяві НКЗУ.

«Радимо прислужникам ЯНУКОВИЧА шукати небезпеку не в опозиційних офісах, а серед представників «РосУкрЕнерго», які займають сьогодні ключові керівні посади у владній вертикалі. Саме через їхні дії наші громадяни з 1 серпня платитимуть космічні рахунки за газ та ЖКХ. Саме така політика влади і є справжньою «міною» під українську державність та добробут українських громадян», - зауважили в Народному Комітеті захисту України.

Янукович не зрозумів, чому Меджліс відмовився йти на зустріч із ним

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ не розуміє причини неприходу керівництва Меджлісу кримських татар на сьогоднішню зустріч із ним у Сімферополі й нараду зі стратегічного розвитку Криму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на прес-конференції за підсумками наради й зустрічі з представниками кримськотатарських громадських організацій.

«Хай цьому (діям Меджлісу – УНІАН) оцінку дає кримськотатарський народ. Політизування незрозуміле для мене. До кого вони в опозиції: до населення Автономної республіки Крим, до Автономної республіки Крим? Ми ніяких політичних питань не розглядали, ми розглядали питання розвитку Кримської автономії, де проживає велика кількість кримських татар, які повинні залучатися до цієї роботи (до розробки стратегії Криму – УНІАН)», - сказав Президент.

За словами В.ЯНУКОВИЧА, позиція, яку зайняли сьогодні керівники Меджлісу, «веде в нікуди».

«Я цю позицію не розумію. Мені здається, що така позиція керівництва Меджлісу не має ніякої перспективи», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, члени Ради представників кримськотатарського народу при Президенті України, які є членами Меджлісу, відмовилися брати участь у запланованій раніше на сьогодні зустрічі з В.ЯНУКОВИЧЕМ.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні президії Меджлісу.

У заяві президії зазначається, що 13 травня 2010 року в Києві відбулася зустріч голови Меджлісу, народного депутата України Мустафи ДЖЕМІЛЬОВА з главою держави, в ході якої було досягнуто домовленість про проведення на початку серпня зустрічі В.ЯНУКОВИЧА з Радою представників кримськотатарського народу при Президенті України. На зустрічі планувалося обговорити найбільш актуальні питання, пов`язані з поверненням, облаштуванням і відновленням прав кримськотатарського народу.

"До запланованої зустрічі Радою представників кримськотатарського народу було проведено відповідну підготовчу роботу. Проте, напередодні зустрічі були зроблені дії, що йдуть урозріз із раніше прийнятим Президентом України рішенням про проведення засідання Ради представників кримськотатарського народу. Так, замість засідання Ради представників кримськотатарського народу за участю Президента України було запропоновано "зустріч із представниками кримськотатарського населення", - йдеться в заяві.

Автори заяви зазначили, що "на цю переформатовану зустріч, окрім керівників Меджлісу кримськотатарського народу і делегованих його Президією учасників, виявилися запрошеними не керівники більшості впливових громадських організацій кримських татар, які активно працюють і мають авторитет у Криму, а представники двох-трьох відомих своєю скандальністю громадсько-політичних утворень, за якими стоять особи, готові заради своїх амбіцій до будь-яких деструктивних дій".

Президія Меджлісу попросила В.ЯНУКОВИЧА призначити дату зустрічі з Радою представників кримськотатарського народу при Президенті України.

Перед консульством РФ у Києві відбувся мітинг на підтримку учасників розгрому мерії Химок

2 серпня, перед консульством Російської Федерації у Києві відбувся пікет солідарності з антифашистами Олексієм Гаскаровим і Максимом Солоповим, яких затримали за підозрою в організації розгрому мерії підмосковних Химок.

Як повідомляється в прес-релізі Незалежних профспілок і лівої молоді України, мітингувальники вимагали припинити репресії проти російських антифашистів. На акції було чутні гасла Садити ліс, а не активістів, Свободу Олексію Гаскарову і Максиму Солопову, Держава - головний екстреміст, Нам потрібно багато Химок.

Учасники мітингу спробували передати через консульство РФ звернення до адміністрації Химок, написане на віконному склі, яке пропонувалося вставити замість одного з розбитих в ході акції протесту 28 липня.

Вони звернули увагу на те, що, згідно із законом, консульство має приймати і реєструвати будь-які звернення громадян, незалежно від того, на чому вони написані. Тим не менше, охорона консульства відмовилася пропустити активістів зі склом всередину будівлі.

Під час мітингу звучала пісня Не рубите мужики дерева у виконанні групи Любе - своєрідне аудіозвернення, адресоване прихильнику колективу Володимирові Путіну, який, за даними учасників акції, особисто схвалив вирубку Химкинського лісу.

Біля входу до консульства було залишений текст звернення до міської адміністрації Химок, в якому повідомлялося, що завдані мерії в кінці липня пошкодження легко виправити, вставивши нові віконні рами.

"Сподіваємося, що ви зможете так само легко відновити ліс, незаконно вирубаний за вашого сприяння", - йдеться у зверненні.

Відзначимо, що організаторами пікету виступили Антифашистська дія, Вільний союз, студентська профспілка Пряма дія, Соціальна альтернатива, а також інститут соціальних досліджень Республіка.

Як повідомлялося, 28 липня більше п'ятисот анархістів і активістів руху антифа розгромили будівлю адміністрації міста Химки на знак протесту проти вирубки Химкинського лісу. Як писала газета Коммерсант, натовп розбив скло в будівлі, розписав усі стіни графіті, а також закидав місце димовими шашками. Посилені наряди міліції з'явилися на місці події лише через десять хвилин після того, як учасники акції протесту поїхали.

Пізніше російська міліція затримала двох людей, підозрюваних в організації нападу на мерію Химок.

31 липня голова руху на захист лісу Євгенія Чирикова повідомила, що робітники відновили вирубку Химкинського лісу, через який проходитиме платна автомагістраль Москва - Санкт Петербург.

СБУ: Нікого не переслідуємо!

Служба безпеки України відкинула звинувачення опозиції в перевищенні повноважень і в утисках свободи висловлювань в мережі інтернет.

Такі Клацнути звинувачення пролунали від депутата БЮТ Андрія Шевченка. Він коментував випадок з блоґером Олегом Шинкаренком, якого нібито Клацнути викликали на співбесіду до СБУ у зв'язку з його дописом у Живому журналі.

Речниця СБУ Марина Остапенко сказала в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що "враховуючи, що в словах пана Шинкаренка містилася ознака злочину, як передбачається статтею 346 Кримінального кодексу (це погроза, або насильство стосовно державного діяча) Прокуратура Києва вирішила опитати пана Шинкаренка на предмет його заяв, що й було зроблено":

Марина Остапенко: Одна з найголовніших функцій СБУ - це попередження злочинів, у тому числі, i проти державних діячів. Якщо є якісь ознаки того, що державному діячу загрожує якась небезпека, то СБУ має це перевірити – за дорученням прокуратури. Те, що ми робимо і прокуратура робить, це є праця на попередження, щоб цього не сталося.

Бі-Бі-Сі: Як Ви прокоментуєте заяву, що СБУ з пана Шинкаренка взяла підписку про те, що він не буде гостро критикувати владу?

Марина Остапенко: По-перше, не СБУ, а прокуратура, бо він працював зі слідчим прокуратури. Це правове невігластво - звинувачувати СБУ. Я не читала, що написав пан Шинкаренко. Це просто слова пана Шинкаренка, які він, як письменник, міг і сам вигадати. Якби я бачила протокол опиту пана Шинкаренка, то могла б це коментувати, а так я не можу це коментувати.

Минулого тижня Олег Шинкаренко повідомив, що до нього приходили службовці СБУ, які викликали його на співбесіду і висловлювали невдоволення змістом його дописів про президента Януковича.

Згодом СБУ оприлюднила заяву, в якій мовилося, що у дописах автора містилися, як там сказано, "погрози стосовно державного діяча".

Олег Шинкаренко також повідомляє, що з його інтернетного щоденника невідомо ким були вилучені дописи зі згадками про президента Януковича.

В останніх дописах Олег Шинкаренко публікував статті з критикою української влади та нещодавнього візиту в Україну російського Патріарха Кирила.

У травні ректор Українського католицького університету Борис Ґудзяк в інтерв'ю Бі-Бі-Сі поскаржився на надмірну увагу з боку Служби безпеки України.

Януковичу нагадали його обіцянки про газ

Львівська крайова організація Народного Руху України висловлює категоричний протест проти рішення влади про антинародне підвищення ціни на газ на 50%. Про це йдеться у заяві партії, оприлюдненій 2 серпня.

Про це повідомили в прес-службі ЛКО НРУ.

Подаємо заяву у повному обсязі:

«Після монаршого святкування ювілею Президента, влада скинувши маски розпочала наступ на права українців. Вони здали на 25 років в оренду базу Чорноморського флоту потоптавшись по національній гідності українців. Цей зрадницький крок Янукович та його команда пояснювали отриманням знижки на газ у 100 доларів. Сьогодні зрозуміло, що знижка ця – для олігархів, що підтримували партію Регіонів. Українці від цього отримали велику подяку за мовчазну згоду. Після цього влада підвищила ціну на газ для населення на 50% з 1 серпня із грубим порушенням законодавства.

Сьогодні діє постанова Кабміну, прийнята при попередньому Уряді, що протягом 2010 ціни на газ для населення не будуть підвищуватися. Діючий уряд прийняв постанову без узгодження із профспілками, порушивши генеральну угоду, а Міністерство юстиції порушило законодавство зареєструвавши її.

Підвищення ціни на газ не має об´єктивного економічного обґрунтування. На сьогодні населенню постачається виключно дешевий газ внутрішнього видобутку. Діюча середньозважена ціна 62 копійки за 1 куб.м. вже є економічно обґрунтованою, забезпечує високодохідну роботу газовидобувних компаній і дозволяє їм розвиватися і мати прибуток.

Не маючи змоги виконати власних обіцянок влада країни намагається відповідальність за енергетичну безпеку повністю перекласти на 14 мільйонів зубожілих через кризу сімей, що користуються газом і повірили їм на виборах. І це – в умовах, коли стрімко зростають ціни, житлово-комунальні тарифи і безробіття, не виплачуються зарплати, банки забирають останнє за надані перед кризою кредити. Перед підвищенням влада не надала жодних економічних або правових аргументів, які підтвердили б необхідність прийняття такого рішення. Спроба вирівнювання цін на вітчизняний та імпортний газ лише збагатить олігархів та спонсорів партії Регіонів і зробить ще біднішими мільйони українців.

Вкотре новоявлені правителі України продемонстрували своє цинічне ставлення до свого народу. Антизаконне за змістом та антигуманне за своєю суттю підняття цін на газ ставить під загрозу сотні тисяч родин по усій Україні.

Народний Рух України вимагає:

- Від Президента України: виконати про свої неодноразові публічні обіцянки не допустити зростання цін на газ для населення і припинити спроби в черговий раз обдурити власний народ;

- Від Кабінету міністрів: відмінити рішення підвищення ціни на газ для населення на 50% з 1 серпня, так як для цього немає жодних економічних чи правових підстав.

Голова ЛКО НРУ А. Корнат»