зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

03.08.10

Перекази українських заробітчан склали майже п'ять мільярдів доларів

Грошові перекази українських найнятих робітників з Росії і Євросоюзу в 2009 році, за даними Світового банку, склали 4,7 млрд доларів, тобто майже 5% ВВП країни, пише Анора Махмудова в блогу The Financial Times.

Мігранти присилають сім'ям з-за кордону в середньому всього по 100-300 доларів на місяць, але в цілому це утворює суму, яку не можна ігнорувати, йдеться в статті.

Після скорочення переказів в 2009 році, спричиненого світовою рецесією, Світовий банк обіцяє в 2010 році скромне підвищення на 2-3%, що в світлі безробіття і нових крутих економічних заходів все одно схвалюється.

"Погано, що більшість українців, як і раніше, не довіряють банкам і вважають за краще зберігати гроші під матрацом, що є пережитком довгих років нестабільності в банківському секторі. Фінансовий сектор зміг би використовувати 5 млрд доларів, надаючи кредити і позики на розвиток багатьох підприємств, що, у свою чергу, могло б сприяти підйому середнього класу, який переживає не найкращі часи", - вважає автор статті Анора Махмудова.