зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

03.08.10

СБУ: Нікого не переслідуємо!

Служба безпеки України відкинула звинувачення опозиції в перевищенні повноважень і в утисках свободи висловлювань в мережі інтернет.

Такі Клацнути звинувачення пролунали від депутата БЮТ Андрія Шевченка. Він коментував випадок з блоґером Олегом Шинкаренком, якого нібито Клацнути викликали на співбесіду до СБУ у зв'язку з його дописом у Живому журналі.

Речниця СБУ Марина Остапенко сказала в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що "враховуючи, що в словах пана Шинкаренка містилася ознака злочину, як передбачається статтею 346 Кримінального кодексу (це погроза, або насильство стосовно державного діяча) Прокуратура Києва вирішила опитати пана Шинкаренка на предмет його заяв, що й було зроблено":

Марина Остапенко: Одна з найголовніших функцій СБУ - це попередження злочинів, у тому числі, i проти державних діячів. Якщо є якісь ознаки того, що державному діячу загрожує якась небезпека, то СБУ має це перевірити – за дорученням прокуратури. Те, що ми робимо і прокуратура робить, це є праця на попередження, щоб цього не сталося.

Бі-Бі-Сі: Як Ви прокоментуєте заяву, що СБУ з пана Шинкаренка взяла підписку про те, що він не буде гостро критикувати владу?

Марина Остапенко: По-перше, не СБУ, а прокуратура, бо він працював зі слідчим прокуратури. Це правове невігластво - звинувачувати СБУ. Я не читала, що написав пан Шинкаренко. Це просто слова пана Шинкаренка, які він, як письменник, міг і сам вигадати. Якби я бачила протокол опиту пана Шинкаренка, то могла б це коментувати, а так я не можу це коментувати.

Минулого тижня Олег Шинкаренко повідомив, що до нього приходили службовці СБУ, які викликали його на співбесіду і висловлювали невдоволення змістом його дописів про президента Януковича.

Згодом СБУ оприлюднила заяву, в якій мовилося, що у дописах автора містилися, як там сказано, "погрози стосовно державного діяча".

Олег Шинкаренко також повідомляє, що з його інтернетного щоденника невідомо ким були вилучені дописи зі згадками про президента Януковича.

В останніх дописах Олег Шинкаренко публікував статті з критикою української влади та нещодавнього візиту в Україну російського Патріарха Кирила.

У травні ректор Українського католицького університету Борис Ґудзяк в інтерв'ю Бі-Бі-Сі поскаржився на надмірну увагу з боку Служби безпеки України.