зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

07.09.10

"Навар" для Партії регіонів

Кількох зайців одночасно вбила Партія регіонів, проголосувавши за відміну "норми про 365 днів" виборчого закону.

По-перше, зробила реверанс у бік демократії, продемонструвавши, що готова "виправляти помилки".

По-друге, виграла в часі, змусивши конкурентів діяти, виходячи з хибних, як виявилося 30 серпня, правил гри (два з чотирьох передвиборчих місяці вони планували участь у виборах, виходячи з уже нечинного законодавства).

По-третє, скоригувала законодавство, виходячи з власних інтересів - рейтинг партії влади упав, тому треба було випустити на арену своїх сателітів, а також позбавити БЮТ монополії на опозицію, дозволивши брати участь у місцевих виборах новим проектам, що також претендують на опозиційне поле. Останнє означає, що ідея формування в Україні біпартійної системи відкладається - принаймні, поки що.

"Купи козу"

Існує кілька анекдотів, які пасують до опису ситуації зі змінами виборчого законодавства "туди-сюди". Один із них про чоловіка, який із великою родиною жив у малесенькій кімнатці. Мудрець порадив купити ще й козу. Через місяць, коли чоловік вже знемагав він жахливих умов, мудрець наказав йому цю козу продати. Наступного дня чоловік прибіг до мудреця й радісно повідомив, як легко йому тепер живеться.

Створити проблему, а потім успішно (і демонстративно) її розв'язати, - за таким принципом діяла й партія влади у випадку із законом про місцеві вибори. Спочатку провели зміни, обмеживши коло учасників, викликали хвилю протестів - а потім повернули все на свої місця.

Який навар? Як мінімум, засвідчена перед міжнародною спільнотою демократичність, готовність чути критику та враховувати вимоги опозиції. Саме це наполегливо транспортувалося громадськості різними способами.

"Прозвучала критика з боку політичних опонентів, громадськості, були критичні зауваження міжнародних експертів. А, на мій погляд, сила, демократичність влади полягає в тому, коли влада вміє чути зауваження та критику й іноді підкоригувати свої рішення. У даній ситуації ми розуміємо - від того, наскільки демократично пройдуть вибори, наскільки вони будуть визнані міжнародною громадськістю, залежить імідж і репутація країни", - цей виступ Михайла Чечетова у ВР 30 серпня під час розгляду "змін до змін" можна вважати досить доступним поясненням одного з мотивів, навіщо було город городити - зманеврувавши, продемонструвати, як сильно ПР прагне демократично провести місцеві вибори.

Власне, те ж, але іншими словами, було й у пояснювальній записці до законопроекту: "Деякі положення Закону потребують змін у зв'язку з їхньою невідповідністю демократичним принципам і міжнародним стандартам. Передусім, це стосується закріпленого у Законі дискримінаційного критерію, за яким тільки місцеві організації партій, зареєстрованих не пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів, мають право висувати кандидатів на місцевих виборах", - не боїться критикувати себе ж партія влади.

Показовою є й назва законопроекту, яка в дужках містить слова "щодо забезпечення прозорості і демократичності місцевих виборів".

Ключове повідомлення - "ухвалений закон враховує всі вимоги опозиції" - чітко прозвучало з вуст голови фракції ПР Олександра Єфремова та було тиражоване у ЗМІ.

Втім, за цим лісом коаліція все ж заховала декілька важливих дерев - як-от принцип формування складу комісій, що фактично не дає можливості непарламентським партіям впливати на ухвалення рішень "рахівничих" органів.

Хто потерпілі?

У досить неоднозначній ситуації опинився БЮТ. З одного боку, як відомо, Тимошенко засудила введення норми про 365 днів реєстрації: "Янукович звужує права та можливості своїх політичних конкурентів, обмежуючи участь у виборах лише для тих партій, чия місцева організація була зареєстрована за рік до цих виборів". Але так само цей закон "звужував права та можливості" й для її політичних конкурентів на опозиційній ниві.

Думку, що прийнятий 10 липня закон "вигідний Юлії Тимошенко", висловив експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава: "У даних умовах багато опозиційних сил, бажаючих взяти участь у майбутніх виборах, фактично будуть змушені висуватися від партії Тимошенко - "Батьківщина"...

Таким чином, Тимошенко намагатиметься зміцнитися як основний опозиціонер чинної влади і розчинити в "Батьківщині" багато зі своїх конкурентів по опозиційному табору".

Саме тому думки, висловлені вголос представниками БЮТ перед скликанням сесії ВР 30 серпня, були різними. Так, нардеп Власенко вважав, що єдиною метою Партії регіонів при зміні закону буде збільшення кількості партій, що беруть участь у виборах, з метою розпорошення електорату опозиційних сил.

"Блок Юлії Тимошенко визначить свою позицію на засіданні фракції безпосередньо перед засіданням Верховної Ради. Але, більш за все, ми не будемо підтримувати ці зміни", - повідомив він.

Водночас його колега Міщенко зазначив: "Коли буде голосуватися поправка про 365 днів, ми її обов'язково проголосуємо".

Більше того, БЮТівець Бірюк вніс свій законопроект, презентуючи який з трибуни Верховної Ради, одразу розставив пріоритети: "Перш за все, хочу внести пропозицію про зняття такої норми, як 365 днів для партій для реєстрації і зняти цю норму як недемократичну". Це було мудрим кроком, оскільки коаліція все одно скасувала б цю норму.

Для кого норма про 365 днів справді була питанням надважливим - так це для новостворених проектів, як-от "Фронт змін". Третій проект із змінами до виборчого закону вніс Арсеній Яценюк.

"Це означає те, що, якщо партія розвивається, якщо вона створює осередок, якщо там з'являються гідні партійці, і ці партійці чомусь не попали у правила гри, створені сьогоднішньою коаліцією, то вони залишаються за межами виборчого процесу", - пояснив він ситуацію, спричинену нормою про 365 днів.

Власне, на користь таких проектів і діяла коаліція. Навіщо - про це з властивою йому інтелігентністю висловився Михайло Чечетов (для збереження стилю цитуємо в оригіналі): "А Тимошенко кричит и визжит, потому что она просто переживает за себя на местных выборах. Она увидела, что на ее электоральной лужайке будут пастись другие маленькие партии и будут съедать ее электоральную травку".

"Пропозиція Януковича внести зміни до закону про вибори обумовлена зниженням його рейтингу, - вважає соціолог Ірина Бекешкина. - Цей крок спрямований на залучення більше партій з метою розсіяти опозиційні сили".

Але, очевидно, не тільки. Коли твій рейтинг падає, є сенс піти кількома колонами - залучити до виборів й декілька партій-сателітів, коаліції з якими зможуть забезпечити контроль над місцевими радами.

Гра "в Чапаєва". Далі буде...

Маневром, проведеним 10 липня та 30 серпня, коаліція продемонструвала технологію не просто "зміни законодавства під себе", а "зміни законодавства під себе в потрібний момент".

Завдяки цьому маневрові партія влади отримала серйозну "перевагу в часі": майже два місяці її конкуренти витратили на підготовку до виборчої кампанії, виходячи з неактуальних (як виявилося) норм законодавства. Тобто тим, хто не знав, що правила гри буде змінено, автори цих правил відвели лише десяток днів для передстартової підготовки.

А от коаліція, маючи боєздатну більшість, могла (і може надалі) планувати свої дії, враховуючи майбутні зміни в законодавстві, які сама ж внесла в певний, відомий лише їй, момент.

Не можна виключати, що такі маніпуляції зі зміни правил гри в потрібний момент партія влади не практикуватиме й надалі.

Щодо власне норми про обов'язкову реєстрацію місцевих організацій політичних партій за 365 днів до виборів, то президент вважає, що вона відповідає законодавству і її необхідно буде повернути вже після виборів 31 жовтня.

Аргумент, чому її треба застосовувати, уже засвітили. Вустами представника Блоку Литвина Олега Зарубінського коаліція з парламентської трибуни 30 серпня нагадала про закон про політичні партії в Україні, прийнятий 2001, де записано, що політична партія протягом шести місяців з дня реєстрації забезпечує утворення та реєстрацію своїх обласних, міських, районних організацій у більшості областей України, Києві, Севастополі та АР Крим.

Згадавши про рішення Конституційного Суду 2007 року, яке "визначає як неконституційну сентенцію про обов'язкове утворення та реєстрацію у містах, областях і районах", Зарубінський нагадує, що в згаданому законі "не скасована стаття 24 "Анулювання реєстраційного свідоцтва", і в разі невиконання партією вимоги частини 6 статті 11 цього закону, Міністерство юстиції, має звернутися до Верховного Суду з поданням про анулювання реєстраційного свідоцтва".

"Усі крики з приводу несправедливості цієї норми виходять з боку тих, хто купив напряму партію під ключ... Якщо політична партія існує, вона створює свої організації. Якщо вона просто є інструментом реалізації амбіцій однієї людини чи групи людей, то вона існує в шикарному офісі в Києві і надсилає своїх префектів або гінців в райони. Чи потрібні людям такі партії?", - варто визнати, що ці звинувачення Зарубінського на адресу політичних проектів не позбавлені підстав.

Втім, слід розуміти, що обмеження кола учасників виборчих кампаній несе в собі однозначний заряд укрупнення політичних партій і вигідне насамперед мега-проектам: Партії регіонів і БЮТ ("Батьківщині"). Обидві прагнуть до зміцнення позицій у своїх електоральних нішах за рахунок асиміляції конкурентів. А це неминуче вестиме до формування в Україні біпартійної системи.

Тож на найближчих парламентських виборах "норма про 365 днів" може спливти на поверхню знову - зрозуміло, в разі, якщо на той момент це буде вигідно партії влади.

***

Згадується ще один анекдот - про чоловіка, який купував курячі яйця по 10 копійок, варив їх і продавав за ту ж ціну. "І що ти з цього маєш?" - питає його інший. - "Як - що? Навар!". Змінами до закону про місцеві вибори 10 липня та 30 серпня партія влади продемонструвала, як отримати навар, навіть залишаючи все на своїх місцях.

Ірина Лукомська, експерт УНЦПД
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

СБУ купила собі швидку за мільйон, а Генпрокуратура накупила годинників

Служба безпеки України купила реанімобіль за 1,1 мільйон гривень.

Відповідні дані розміщені на порталі державних закупівель.

СБУ придбала автомобіль швидкої медичної допомоги (реанімобіль на базі Mercedes Benz Sprinter 313 CDI) з медичним обладнанням у ТОВ "ГОРАЛ" за 1 195 030 грн.

Водночас Генеральна прокуратура купила в Київського годинного заводу 6 найменувань "лічильників часу" на суму 1,2 млн. грн. Про це proUA повідомили в міністерстві економіки.

За результатами тендера Генпрокуратура 20 серпня підписала договір з ТОВ "Київський годинний завод" на закупівлю 6 найменувань наручних годинників і інших лічильників часу. Ціна продукції, придбаної Генпрокуратурою, склала 1 193 394 грн.

ДП "Готельний комплекс "Київ" Управління справами апарату Верховної Ради закупив на 347 466.82 обладнання для організації шведської лінії ресторану готельного комплексу - 21 найменування.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович із Азаровим у четвер почнуть будувати нову країну

У четвер Партія регіонів збирається провести національні збори за назвою "Будуємо нову країну".
Про це у вівторок повідомляє прес-служба партії.

У рамках заходу пройде колективне обговорення й затвердження загальнопартійної виборчої платформи.

У ході заходу плануються виступи почесного голови Партії регіонів, президента Віктора Януковича й глави партії, прем'єра Миколи Азарова.

Збори пройдуть о 18:00 у будинку Міжнародного виставочного центру на Броварському проспекті.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Газпром" хоче влити в себе "Нафтогаз"

Глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що співробітництво російського газового монополіста з НАК "Нафтогаз України" має обов'язково закінчитися злиттям цих двох компаній.

Про це він заявив у вівторок кореспондентові "Дела".

За словами топ-менеджера, спочатку сторони створять спільне підприємство (СП), у котре ввійдуть активи "Газпрому" і "Нафтогазу". Другий крок - злиття "Газпрому" і "Нафтогазу" (тобто фактично "Нафтогаз України" увійде до складу "Газпрому").

"Нам не цікаве створення СП заради самого СП", - повідомив Міллер.

Також керівник "Газпрому" заявив, що російська сторона не зацікавлена в модернізації газотранспортної системи України, у випадку, якщо не буде створене СП.

На питання журналіста щодо гарантованих обсягів транзиту газу через Україну (українська сторона хоче, щоб "Газпром" вказував у контракті мінімальний рівень транзиту газу), Міллер заявив, що мінімальні обсяги поки не обговорюються.

Щодо цінової політики для населення, то глава "Газпрому" дотримується думки, що в Україні газ для населення має коштувати стільки ж, скільки й у Росії.

Як відомо, зараз населення України платить за газ близько 100 доларів за тисячу кубометрів. У Росії ж газ для населення обходиться на рівні 60 доларів за тисячу куб. м.

Для промисловості ціна на природний газ теж буде істотно нижче. Внутрішня ціна для українських підприємств буде розраховуватися за формулою: експортна ціна - вартість транзиту - експортне мито (30%).

"Це означає, що ціни для українських підприємств будуть на 40% нижче, ніж для європейських", - пообіцяв Міллер.

Як відомо, раніше повідомлялося, що "Газпром" може погодитися на зниження цін на газ для України після того, як НАК "Нафтогаз" поверне 12,1 млрд. кубометрів газу трейдеру RosUkrEnergo, 50% акцій якого належать "Газпрому", а 45% - бізнесменові Дмитрові Фірташу.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Як я провела експеримент з розмитнення твору мистецтва (ФОТО)

Митники були шоковані… Цінними речами митниця доручила займатися фірмі з назвою «Бондіт»… На аукціоні 18 вересня будуть Сомов, Котарбинський, онук Айвазовського…

Мистецький ринок в Україні продовжує помаленьку виходити з тіні, дедалі популярнішими стають відкриті аукціони, що донедавна було важко й уявити. Кілька місяців тому відбувся аукціон, на якому успішно продали роботу Іллі Рєпіна «Три дами за рукоділлям». Чергова передаукціонна виставка “Колекційний живопис, іконопис і декоративне мистецтво» відкриється 9 вересня в музеї «Скарби України». Самі торги відбудуться 18 вересня. Доти всі бажаючі зможуть відвідати виставку, на якій будуть представлені аукціонні лоти.

Представниця аукціонного дому «Корнес» Ольга Сагайдак у розмові з УНІАН розповіла про сучасний стан мистецького ринку в Україні та про «родзинку» майбутніх торгів.

НА ВИСТАВКИ ХОДЯТЬ ТИСЯЧІ, КУПУЮТЬ КАРТИНИ – ОДИНИЦІ

Пані Ольго, ви вже понад десяток років займаєтеся бізнесом у сфері мистецтва. Яку він пройшов за цей час еволюцію?
Безумовно, ринок ще розвивається... Є позитивні тенденції: з’являється багато нових галерей, аукціонних домів. Коли починала працювати в цій сфері, то на той час був єдиний аукціонний заклад у країні. Тепер їх багато.

Ще було створено Гільдію антикварів України. Це таке професійне середовище, де фахівці галузі мають можливість збиратися, знаходити спільних рішення наболілих проблем… Торік восени під егідою гільдії відбувалася «Виставка з приватних колекцій», на якій було представлено найвідоміші експонати.

Чи зростає зацікавленість мистецтвом серед українців?

Зацікавленість просто в художніх подіях і зацікавленість у купівлі-продажу – різні речі. Ходити на виставки, слава Богу, може кожна людина. Купувати, на жаль, навіть не кожен десятий. Але так у всьому світі…

Криза відчутно вдарила по людях, котрі тільки, скажемо так, почали ставати на ноги й формувати колекції, тому попит останнім часом помітно впав, але це не пов’язано зі зміною естетичних уподобань.

Водночас самі виставки мають велику популярність. Минулого разу передаукціонну виставку, коли ми продавали Рєпіна, відвідала неймовірна кількість людей, зокрема пенсіонери, школярі… Тобто цікавість до мистецтва є дуже велика.

Передаукціонна виставка спрямована на те щоб підігріти інтерес до робіт, які виставляються на торги?

Загалом це культурна, світська подія і, звісно, можливість отримати безпосередній візуальний і тактильний досвід у спілкуванні з твором мистецтва. Можна привести свого мистецтвознавця, який би оглянув картину, висловив свої міркування…

Оце нещодавно прочитала цікаву статтю про практику «Сотбіс» і «Крістіс» . Під час аукціонної виставки покупець має змогу власноруч перевірити автентичність роботи. Не тому, що хтось не довіряє аукціону, просто технічно це не завжди можна зробити. Бо коли в руки потрапляє предмет антикваріату, наприклад самурайський меч, знайти фахівців доволі складно. Проте це аж ніяк не знімає з аукціонного дому відповідальності...

Зараз якраз відбувається судовий процес між російським олігархом Вексельбергом і «Крістіс» (Вексельберг придбав несправжній твір), і можна робити ставки, хто виграє, бо незважаючи на потужну юридичну підтримку Вексельбергового «Аврора арт-фонду», не факт, що він виграє…

Аукціонні доми мають дуже мудрі правила... Протягом передаукціонної виставки людина може залучити будь-яких спеціалістів для оцінки предмета мистецтва.

Картина Бориса Кустодієва ”Оголена в інтер`єрі” (1919) була продана Вексельбергу у 2005 році за рекордну тоді ціну $2,9 млн.

Проте, на відміну від аукціонних велетів, «Корнерс», який проводить усього три-чотири аукціони на рік, має більше часу й може приділити більше уваги кожному твору, зробити належну атрибуцію та експертизу. Хоча ми й продовжуємо закликати майбутніх власників творів мистецтва не втрачати пильності і якнайретельніше аналізувати майбутню покупку.

КОЛИ ЛЮДИНА ВВОЗИТЬ В УКРАЇНУ КАРТИНУ, ПРЕЗУМПЦІЯ НЕВИННОСТІ НЕ ДІЄ

Ви торгуєте лише тими картинами, які є в Україні, чи можна привозити твори мистецтва з-за кордону?

Можна, звісно, але це дуже-дуже складно…

Справа в тому, що український ринок творів мистецтва давно відчуває великий дефіцит товару.

Тобто він дуже законсервований, закритий. Ми сьогодні маємо досить багатий асортимент на аукціоні значною мірою через кризу. Деякі колекціонери просто змушені розставатися з цінними речами. Це, у свою чергу, дає можливість іншим людям купувати їх за набагато нижчою ціною, ніж це було кілька років тому.

Але в Україну фактично не надходять культурні твори ззовні. Причина – наші закони. Основа чинного закону про ввезення та вивезення культурних цінностей залишилася ще з радянських часів.

Людина, яка ввозить в Україну витвір мистецтва, балансує на грані фолу, тому що презумпція невинності щодо неї не працює. Кожна особа, щось увозячи в Україну – підкреслюю: ввозячи, а не вивозячи, – апріорі в чомусь «винна». Винна в тому, що турбує своїм твором мистецтва наших чиновників. Загалом увезений твір мистецтва викликає справжній переляк, передусім у співробітників митниці. Вони не знають, що з цим робити.

Протягом року я входила в робочу групу, яка працювала над новим повноцінним законом, який розробляв державний комітет з переміщення культурних цінностей. Законопроект було подано у Верховну Раду від групи депутатів, проте його навіть не взялися розглядати.

Недавно в Українському домі проходив цікавий круглий стіл за участю представників бізнесу, митниці, Міністерства внутрішніх справ. Тоді начебто всі дійшли висновку – щось треба робити.

Але, на жаль, усе залишається без змін. Мабуть, якби було якесь потужне лобі, то це питання давно було б вирішене.

ЦІННИМИ РЕЧАМИ МИТНИЦЯ ДОРУЧИЛА ЗАЙМАТИСЯ ФІРМІ З НАЗВОЮ «БОНДІТ»

А як реально можна ввезти в Україну картину, яку придбали, скажімо, на аукціоні, виставці чи в приватного художника?

Розповім реальну історію, яка нещодавно відбулася зі мною…

Коли ви ввозите якусь цінність в Україну, то за встановленою процедурою маєте надати відомості про те, де її купили й за скільки.

Я в Парижі на аукціоні придбала картину українського художника. Мені було цікаво пройти всю процедуру ввезення твору мистецтва. Бо чула багато думок про те, як це робиться, зокрема від депутатів. З чого зробила висновок, що вони або не ввозять нічого, або ввозять нелегально.

Коли на митниці в Бориспільському аеропорту я сказала, що хочу задекларувати картину, митники були, м’яко кажучи, шоковані. Мовляв, навіщо мені це потрібно, для чого їх мучити. І взагалі чому я потрапила на їхню зміну.

Я задекларувала суму, за яку придбала картину – 1800 євро. Надала квитанцію (invoice), де зазначено, за скільки куплено картину, які податки з мене зняли, а також митний збір, оскільки твір покинув зону ЄС. Мені поспівчували, що я не декларую до тисячі євро – у цьому разі я б заплатила в касі на місці 44 відсотки вартості й пішла собі.

Вартістю від тисячі євро картина переходить у категорію товарів, які потрібно розмитнювати, як будь-який товар, що ввозиться у великій кількості, – цегла, м`ясо…

Картину в мене забрали, залишили в Борисполі, сказали, що мені для оформлення документів потрібен митний брокер. Адже картина перебуватиме на товарно-митному складі, а там має бути акредитований брокер. Його послуги оцінюються в 350 доларів. Брокер надає мені перелік документів, які я повинна зібрати.

Спочатку дві з половиною години я оформляла папери на митниці – стосовно того, що я залишаю там картину. Потім мені треба було перекласти invoice на українську мову, взяти довідку про те, що моя картина не знаходиться в міжнародному розшуку… Звісно, заплатити 20% ПДВ, бо річ вартістю від тисячі євро, що б ти не ввозив, вважається товаром, який обкладається ПДВ.

Я зробила все, що від мене вимагалося, і радісно собі їду забирати картину. Приїхала на митницю, поставила 35 підписів на різних папірцях, моєму брокеру дають запаковану картину й кажуть: «А тепер їдьте на київську центральну спеціалізовану митницю». Я запитую: «Навіщо? Хіба я не розмитнила картину?» - «Ні, вона нарешті тільки перетнула кордон України», – відповіли мені.

Ми з брокером їдемо за вказаною адресою – у місто Бориспіль. На початку міста там розташувалася дуже красива, я б сказала, гламурна будівля: мармурові сходи, стіни, вкриті золотистою венеціанською штукатуркою… Називається вона ТОВ «Бондіт Вехаус».

Так і називається – «Бондіт»?

Справді, у самій цій назві щось є…

У приватній структурі «Бондіт Вехауз» Київська централізована спеціалізована митниця винаймає 20 квадратних метрів. Вона також слугує складом для «віп-товарів». Цю спеціалізовану митницю було створено у 2008 році тодішнім головою митниці Валерієм Хорошковським і призначено лише для певної категорії товарів.

Приїхала я туди зі своєю культурною цінністю, пачкою документів. Митники запитують: а де підтвердження вартості картини? «Ну як де, ось invoice, переклад, ось я сплатила ПДВ з нього». «Ні, що таке ваш invoice? Якийсь папірчик з французькою печаткою. Таке кожен може намалювати. Нам потрібна експертна оцінка картини».

Кажу митникам, що я і є фахівцем з мистецтва. Вони відповідають, що я зацікавлена особа і взагалі це дуже складне питання, їм треба звертатися у відділ тарифів порадитися… Сказали, щоб я ішла додому, про своє рішення вони мені повідомлять. Картину, звісно, теж залишають на зберігання. Дають мені акт прийому, де зазначено: картина – одна штука, вартість така-то. Я їм кажу: «Але ж ви ось самі вартість зазначаєте». - «Ну, поки пишемо таку, але нам треба перевірити». Я їх запитала про гарантію збереження. Вони мені: «Ну що ви, це такий склад – за найвищими європейськими зразками». Ще ми були змушені підписати з ними договір, за яким «Бондіт Вехаус» бере на зберігання мою картину за 400 гривень на день. Договір діє рік, і моя картина – як у Бога за пазухою.

А ви могли відмовитися від цієї послуги?

Ні, звичайно… Перебуваючи в шоці, я запитую, скільки часу вони планують зберігати мою картину.

«Ви не хвилюйтеся, ми порадимося, пошукаємо, хто займеться оцінкою. Гадаємо, через два тижні – двадцять днів ми до вас зателефонуємо. До місяця – так точно». Я навіть не знайшла, що сказати…
Зателефонувала до знайомих юристів, усі як один були теж шоковані, почали розказувати про різні нормативні акти й ніхто не міг пояснити, на якій підставі абсолютно легально ввезений твір мистецтва я маю десь залишати, ще й платити за це гроші…

Через якийсь час я передзвонила у «Бондіт Вехаус», запитала, як справи, вони кажуть, що з моєю картиною все «дуже складно», бо вони не можуть знайти експерта.

На цьому етапі я вирішила перервати свій експеримент, бо ж, очевидно, що ця «чудова» фірма спокійно висмоктуватиме з мене гроші, а це вже стає нецікаво. Тому я звернулася в Державний комітет з переміщення культурних цінносте й попросила їх підтвердити, що мій invoice може бути достовірним. На вечір митники віддали мені картину. Я таки заплатила чотириста гривень за одну добу зберігання.

Але якби це була не я, якби експеримент був чистий, мені важко сказати, скільки б минуло часу, поки б митники віддали мені картину і як би вони її оцінили. Я потратила на це все вісім годин робочого часу й додаткових сімсот євро.

Як гадаєте, з такими процедурами хтось щось увозитиме в Україну?! Від митників була почула фразу: «У нас так давно ніхто нічого не ввозив».

І це й не дивно.

ШАНЕЛЬ, АЙВАЗОВСЬКИЙ, ДІККЕНС І КОКТО

Повертаючись до аукціону 18 вересня… Що цікавого збираєтеся запропонувати?

Цього разу до нас потрапили дуже цікаві предмети: така сама люлька, яку курив Кутузов, унікальна трилика лялька, два цікаві предмети японського декоративного мистецтва, японська бронзова скульптура...

Люлька XIX ст., аналогічна тій, що належала Михайлу Кутузову

Буде широкий асортимент західноєвропейського мистецтва ХІХ століття: Жуль Шере – основоположник плаката. Буде художник Стоун, який дружив з Діккенсом. Робота художниці Лімьєр, яка дружила з Прустом – вона була така гламурна красуня… Її Пруст описав «У пошуках втраченого часу»...

Буде ціла серія фарфорових наполеонівських фігурок.

Робота Мадлен Лімьєр

Хто з відомих людей відвідає вашу виставку й аукціон?

Багато відомих політиків, посадовців, бізнесменів, митців, колекціонерів…

Який лот найдорожчий?

Серед топ-лотів робота академіка Сергєєва… Дуже пишаємося картиною “Березовий гай» Костянтина Сомова – засновника об`єднання «Мир искусства» та одного з найдорожчих і найбажаніших на світових аукціонах російського художника. Його картина «Радуга» 1927 року входить до топ-десятки найдорожчих картин російських художників за всю історію світових аукціонних продажів. У 2007 вона її було продано на «Крістіс» за 6,5 млн. доларів при стартовій ціні 800 тисяч.

”Березовий гай” (1903 р.) Костянтина Сомова

Буде картина "Роса" (початок ХХ століття) українського й російського художника польського походження, найяскравішого представника стилю модерн, видатного символіста Вільгельма Котарбинського. Майже все творче життя художника пройшло в Києві. Котарбинський брав участь у розписах Володимирського собору. Його поховано на Байковому кладовищі. За життя художник був надзвичайно популярний. Його роботи купували для видатних зібрань того часу, а саме – для музею Імператора Олександра III, колекції Богдана Ханенка... Безліч його робіт репродуковано на тодішніх листівках.

”Роса” ( початок ХХ ст. ) Вільгельма Котарбинського

Крім того, на осінніх торгах аукціонний дім презентує морський пейзаж улюбленого онука й найкращого учня Айвазовського – Олексія Ганзена. Творчість художника підтверджує тезу про те, що часом природа відпочиває на дітях геніїв, але не на внуках.

Сюрпризом стане графіка видатного французького художника, поета, драматурга, кінорежисера, головного представника сюрреалізму в театрі й кінематографі знаного провокатора Жана Кокто. Саме його образ міфологічного Орфея як символ митця надихнув Коко Шанель на створення її останньої і найкращої колекції.

Жан Кокто

Ви самі шукаєте твори для аукціону чи люди вам їх самі приносять?
На щастя, наш аукціонний дім має таку стабільну репутацію, що шукають нас. Це все завдяки нашій відкритості.

ПІДРОБКИ ЧАСТО СУПРОВОДЖУЮТЬСЯ ЕКСПЕРТИЗОЮ ТРЕТЬЯКОВСЬКОЇ ГАЛЕРЕЇ

Як визначаєте автентичність робіт?

Є багато способів перевірки роботи. По-перше, люди, які приносять роботи, уже мають на руках якісь висновки експертів. Але останнім часом все частіше проводимо власну експертизу, особливо серйозних колекційних речей. Ми звертаємося до бюро науково-технологічної експертизи «Арт-лаб».

Там дуже хороші технологічні можливості. І саме завдяки співпраці з «Арт-лаб» ми відсіяли багато робіт, особливо старих – кінця ХІХ – початку ХХ століття.

На жаль, ці роботи супроводжувалися висновками вагомих російських експертів. Після того як у Росії спалахнув скандал з підробкою численних робіт, український ринок просто переповнився підробками. Особливо часто це трапляється з українським авангардом російського походження.

Причому роботи супроводжуються то документами Третьяковської галереї, то російського музею Петербурга… Після проведення технологічної експертизи ми почали зв’язуватися з нашими російськими колегами, і часто виявляється, що сфальшовано навіть самі експертні висновки.

Тому бажано перевіряти роботи до придбання. Я б радила перевіряти не в одного експерта, а у двох, а то й трьох.

Ніхто не застрахований, що в нього може з’явитися фальшивий витвір, та оскільки аукціон – публічна акція, це якоюсь мірою захищає покупця.

Чи були у вас випадки з фальшивими картинами?

На щастя, ні. Але я не кажу, що в нас такого не може бути, хоча ми робимо все можливе, аби нас це обійшло. Гадаю, і цього разу все буде гаразд.

Розмовляла Оксана Климончук

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Мітинги опозиції та Партії регіонів ішли паралельно

Сьогодні у Дніпропетровську паралельно пройшли мітинги опозиції та Партії регіонів проти дії влади та на її підтримку.

Як передає кореспондент УНІАН, близько 8 тис. представників опозиційних політичних партій «Наша Україна», «Батьківщина», Українська народна партія, Народний Рух України, Конгрес Українських Націоналістів, громадських організацій «Опора» та «Громадська сила» провели мітинг перед будівлею оперного театру.

Учасники акції тримали партійні прапори, державні прапори України, а також гасла: «Вікторе Федоровичу, чиновники приховують свій бєспрєдєл вашим ім’ям», «Ні підвищенню тарифів на комунально-житлові послуги», «Мера Дніпропетровська Куліченка у відставку».

Мітинг відбувся протягом 30 хвилин.

У резолюції мітингу його учасники заявили рішучий протест проти пограбування населення через підвищення тарифів на ЖКГ та ціни на продукти. «Підвищення тарифів та цін – це порушення обіцянок Партії регіонів перед президентськими виборами», - наголошується у резолюції.

Учасники акції протесту також закликали жителів Дніпропетровська «боротися проти антинародної, антиукраїнської влади».

У мітингу, організованому Партією регіонів, який відбувся перед будівлею міської ради Дніпропетровська, за даними прес-служби партії, взяли участь від 3 до 5 тисяч осіб. Прихильники ПР висловили підтримку діям владі держави та місцевим владам Дніпропетровська.

Учасники зазначеної акції висловили своє негативне ставлення до інших політичних партій та громадських сил Дніпропетровська.

За даними міського управління внутрішніх справ, порушень правопорядку під час обох мітингів не встановлено.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Юрко Позаяк: Ми недооцінюємо роль зайчика для нашої нації

Виховання засад добра, милосердя й гуманізму для кожного малого українця починалося й починається саме з любові до зайчика. Мене тривожить, що в цей же час мільйони російських хлоп’ят зростають на любові до мішки, тварюки безмежно симпатичної, але жорстокої, підступної й непередбачуваної.

Юрко Позаяк - фаховий філолог, викладач, перекладач, поет-учасник угруповання "Пропала грамота". Кажуть, викладав українську мову та літературу в Світлани Поваляєвої. Автор українських лимериків, алкохоку та знаменитої "Думи про слоника".

До березня 2010 року працював держслужбовцем. Його справжнє ім'я в цій іпостасі - Юрій Васильович Лисенко. Маленькі українці могли торкнутися його творчості протягом 2008-2010, коли Лисенко працював у Службі підготовки виступів президента.

На пропозицію зробити інтерв'ю-абетку Юрко Позаяк погодився. Часу для зустрічі він не знайшов, натомість зіграв у власну "абетку" і сам усе написав. Відтак "Українська правда. Життя" отримала щось на кшталт нового тексту Юрка Позаяка на мотив давно відомих 33 літер (орфографію та пунктуацію оригіналу збережено).

А

Аз

Тобто "я" по-старослов'янськи. Назвавши так першу літеру своєї азбуки, Кирило й Методій дали нашим предкам фантастичну фору. Кожен автоматично ставав першим і головним, точкою відліку будь-яких координат.

Але історія зіграла з нами злий жарт і за якимись підлими фонетичними законами Аз поступово перетворилося на Я.

І тепер, коли ти кричиш "Я! Я! Я!", тобі хтось обов'язково гаркне: "Заткнися, я - це остання літера в алфавіті!".

Б

На мою думку, не дуже благозвучна буква, але з неї, як не дивно, починаються мало не всі найсуттєвіші слова: Бог, Батьківщина, бухло, баби, бабло.

В

Етимологічно пов'язане з літерою Б, тому й асоціації практично ті самі, тільки звучать вони високопарніше: Всевишній, Вітчизна, вино й водка, вумен, валюта.

Г

Це гламур, гармонія, героїзм, гуманізм і гранослов.

Але кого ми дуримо - перша й єдино природна українська асоціація, це, звичайно ж, гівно. Якщо в українця виникає інша асоціація, то це несправжній українець і він не спроможний обстоювати національну ідею.

Ґ

Літера патріот, літера-страдник і жертва репресій, член Центрального проводу ОУН.

Вийшовши з підпілля, Ґ очолив такі стратегічно важливі з'єднання, як "Ґудзик", "Ґанок", "Ґирлиґа", "Ґринджоли". Саме на "Ґринджолах" наша молода демократія піднімалася до вершини "Євробачення", хоча й дурню ясно, що на них можна тільки спускатися.

Д

Дезоксирибонуклеїнова кислота (скорочено ДНК)

Старшокласником я хотів стати біологом і навіть ходив у гурток біофізики. За рік навчання я наблатикався легко й невимушено вимовляти це мудре словосполучення. Пізніше зрозумів, що це досягнення було більше філологічним, аніж біологічним. Ну, нічого, став філологом.

Е

Еквадор

У шостому класі наші хлопці поділили між собою країни світу, навирізали з паперу солдатиків й почали між собою воювати. Мені дістався Еквадор. Пройшло 40 років, але й досі, коли я десь почую про Еквадор, в душі щось ворухнеться. Адже колись я був повновладним володарем цієї держави.

Є

Монах Євсевій

В атеїстичній брошурці сталінських часів я колись натрапив на виписки з книги Києво-Печерської Лаври, в яких ішлося про дисциплінарні покарання (епітимії?) ченця Євсевія, що жив десь у 16 чи 17 столітті.

Перший запис повідомляє, що "за піанство" Євсевія посаджено на ланцюг на тиждень. Рівно через 7 днів він уже знову прикутий на 2 тижні "за буйство і прелюбодійство". Точно за два тижні - нове покарання "за питіє і піаноє богохульство".

Мета брошурки була показати "аморальний облік" священнослужителів. Але я відразу побачив у Євсевії нашого хлопця й справжнього козака. Саме про нього я написав свій єдиний вірш старослов'янською мовою.

Ж

Жінка

Пишу це без жодного задоволення, а навпаки - з почуттям досади й протесту проти вибриків слов'янської історичної фонетики. Саме через неї ми сьогодні змушені позначати наших прекрасних жінок потворною розкарякою Ж в анкетах і туалетах. Жінки, їй-Богу, не заслужили такої наруги.

З

Зайчик

Роль зайчика для нашої нації ми недооцінюємо. А тимчасом виховання засад добра, милосердя й гуманізму для кожного малого українця починалося й починається саме з любові до зайчика.

Я теж з дитинства люблю зайчика. Щоправда мене тривожить, що в цей же час мільйони російських хлоп'ят зростають на любові до мішки, тварюки безмежно симпатичної, але жорстокої, підступної й непередбачуваної.

И

У п'ятому класі я втрапив до лікарні. Серед книжок, якими розважався, чомусь був алфавітний покажчик залізничних станцій Радянського Союзу. Там під літерою И в гордій самоті красувалася станція Ийзу. Я уявив собі засніжену тундру десь у Сибіру й евенків, які на оленях мчать услід за поїздом.

Тільки тепер в Інтернеті знайшов, що Ийзу це в Естонії. Так що в Ийзу зараз не тундра й олені, а демократія, ЄС і НАТО.

І

Історія

Раніше я собі думав, що це просто наука, яка описує минуле. Тепер же виявилося, що вона не описує, а змінює минуле, як їй заманеться. Таке не під силу й Сатані, а історикам раз плюнути.

Раз уже таке діло, варто було б задля зміцнення духу нації вигадати якого-небудь українського короля Олелька Всевеликого, який десь іще в 15 столітті перетворив Україну на наймогутнішу державу світу.

Ї

На Ї починається лиш кілька іменників - "їжа", "їжак", "їзда", "їдальня". Жоден з них не надихає на імітацію мудрувань.

Зате надихає сама літера Ї. Вона особлива, національно забарвлена. Іван Малкович присвятив їй вірш, нею названо відомий журнал.

Вкажу ще на одне. Коли треба щось чітко і ясно сформулювати, кажуть: розставмо крапки над І. Але ми, українці, й тут переплюнули всіх. Ми часто, замість однієї, ставимо відразу дві крапки - Ї.

Й

Йємен

Щоправда, 20 років тому Й з цього слова викинули й тепер ми пишемо Ємен. Це стало ще одним ударом по багатостраждальній літері Й, права якої в українській мові немилосердно утискуються. У більшості випадків, коли ми вимовляємо Й, писати доводиться щось зовсім інше - Ю, Я, Є або Ї.

Я завжди за справедливість, проте не в цьому випадку. Адже тоді доведеться скасувати й літеру Ю, з якої починається моє ім'я. Не хочу бути Йурійем.

К

Київ, кияни і київські дворики

Не стану западати в екзальтовані сентименти. Тема достатньо розкрита в моїх віршиках.

Л

Позначає найестетичніший, найелегантніший звук нашої мови. Тому Л - це любов, лагідність, ласка.

Для радянських людей усі ці якості втілював і з лихвою перекривав В.І.Ленін (у нього в очах була ще й добра лукавинка).

Але останні 20 років Л для мене - це передусім лупа. Я уважно стежу за новинками реклами й старанно використовую всі новітні засоби в боротьбі з цією чумою ХХІ століття.

М

Навіки зарезервовано за словом мама. Усі інші асоціації - обман, самообман або збочення. Хохми ради наведу приклад такого м-збочення із підручника літератури часів мого радянського дитинства (цитую по пам'яті):

Є різні на світі прекрасні слова,

Але найпрекрасніше слово - Москва.

Н

Ні!

У нас традиційно негативне ставлення до цього слова-негації. Тимчасом кожна людина й кожна нація, яка себе поважає, повинна вміти чітко й рішуче говорити "Ні!".

Мабуть, саме через брак такої рішучості на нашій шиї віками їздить всіляка нахабна наволоч. Цікаво, що Помаранчева революція, головним месиджем якої було саме "Ні!", своїм гаслом чомусь вибрала "Так!".

О

Славний український король Олелько Всевеликий

Здійснивши на початку 15-го століття жорсткі, але благотворні масові репресії, об'єднав під своєю владою всі українські землі. В наступні 10 років змусив Московське царство платити данину хозарам, а також підкорив більшість держав Західної Європи, чим започаткував епоху Відродження. Активно займався наукою й мистецтвом під псевдо Леонардо да Вінчі.

П

З цієї літери починається найбільше слів, але для мене, як поета, П - це поезія, а поезія - це П.

Р

Родіна

Велика, нахраписта, безпардонна, жорстока й чужа. Пам'ятаю, там іще ріс "куст ракіти над рєкой". Дитиною я завжди собі уявляв кущ, з якого звисають повішені рахіти. Що таке ракіта, не знаю й досі і, чесно кажучи, не хочу знати.

С

Сумнів

Згадую свої щасливі пубертетські роки, коли я не сумнівався у власній геніальності, а також у правоті своїх поглядів, переконань і суджень. Після 15-ти сумніви з'явилися, а зараз досягли загрозливих масштабів.

Втішаю себе тим, що здатність сумніватися в собі є ознакою інтелектуальної й духовної зрілості. З іншого боку, успіху в житті досягають ті особи й народи, які зберегли дебільну підліткову властивість не сумніватися в правильності своїх стереотипів і справедливості своїх найнахабніших інтересів. Зрештою, все, що я тут сказав, видається мені сумнівним.

Т

Фільм "Термінатор"

Коли я кнопкоманю за телевізором і натикаюся на котрусь із його серій, то вже дивлюся до кінця. Я повністю згоден із моєю дружиною, що це кіно для примітивів і дегенератів. Але все одно "Термінатор" - мій улюблений фільм.

У

Україна

Тут нікуди не дінешся. Це - Україна, славнозвісна країна У.

В нас ментальність У, ми живемо У, думаємо У, мучимося У.

Мій друг, іспаніст Корнійчук потрактував іспанське слово Ucranianо (українець) як U-cranianо, тобто людина з черепом (cráneo) у формі літери U. Як не страшно, але в чомусь він, здається, має рацію.

Ф

На перший погляд, скромна, малопомітна літера. Насправді ж вона чи не найбільш витривала й вольова у нашій абетці. Понад тисячу років Ф позначала звук, який українці були не в змозі навіть вимовити (Хведір, хвізика, арихметика), але зрештою перемогла.

У ХХ столітті більшість нації нарешті спромоглася вимовити Ф. Тож нехай Ф - це будуть фанфари - на честь самої літери Ф.

Х

Huje

Маленьке містечко Huje на північному заході Німеччини, через яке я проїжджав у 1994 році. Назва міста мене відверто розсмішила, але виявилося, що не все так просто.

У давні часи там мешкали слов'янські племена лютичів, які й назвали своє поселення іменем того, чим найбільше пишалися й дорожили. Будете в Huje - згадайте добрим словом славних лютичів і їхнє веселе життєлюбство.

Ц

Циган

Циганом був мій прадід, причому по чоловічій лінії. До ромів не відчуваю жодних родинних сентиментів, але часткою циганської крові завжди гордився. Вірю, що циганська генетика здорова, сильна й весела.

Ч

Чарка

Не хочу зачіпати Чорнобиль, чуму, чебурашок та іншу чортівню на Ч. Нехай це буде чарка.

Ми любимо чарку, чарка любить нас. Коли Горбачов під шумок "перестройки" вирішив відібрати її у народу, народ піднявся і змів Горбачова разом із його компартією, системою й самою радянською імперією.

Ш

Швейк

Мій улюблений літературний персонаж, з яким себе багато в чому асоціюю. Мого діда на фронті однополчани також називали Швейком.

Щ

Чесно кажучи, літера-франкенштейн, утворена писцями цілком випадково. До того ж вона означає сполучення відразу двох глухих, шиплячих приголосних - Ш і Ч.

Неблагозвучна Щ доречна на початку таких слів, як щур, щука, щербатий. Але в нашій мові з неї починаються також щастя і щирість. Ну, що ж, яка літера, така й щирість, таке й щастя.

Ь

Кожна сутність має сильніші й слабші, твердіші й м'якші сторони. Росіяни зберегли в алфавіті як твердий (Ъ), так і м'який знак (Ь). Ми ж твердий знак викинули й порушили рівновагу на користь м'якості й слабкості. Можливо, це якось відбивається на національному менталітеті, а отже, й на долі.

Ю

Нарешті моя улюблена літера, літера мого імені.

Але для всіх вона означає передусім два великих політичних Ю, які боролися з Я, але врешті-решт знищили одне одного в ефектному акті демократичної взаємоанігіляції.

Цікаво, чому в Україні політична боротьба точиться в самому кінці абетки? Можливо, якби за президентське крісло змагалися якісь А., Б. і В., то за законами езотерики й місце нашої держави в світові було б вищим?

Я

Янукович

Нікуди не дінешся, Янукович. Хоч він і починається з останньої букви алфавіту, але зміг стати першим у великій вимираючій країні, населеній 46 мільйонами маленьких "я" - останніх літер абетки.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://life.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Бізнес розчарований візитом Януковича в Китай

Візит Віктора Януковича до Китаю не виправдав усіх надій українських бізнесменів.

Коли Китай вперше з офіційним візитом відвідав новообраний президент Франції Ніколя Саркозі, він привіз з собою з поїздки конкретні бізнес-контракти, у тому числі - рішення про будівництво заводу Airbus в м. Тяньцзінь.

У той же час, як пише "Инвестгазета", більшість документів, вже підписаних під час візиту президента Януковича - просто меморандуми, які не передбачають конкретних домовленостей і термінів їх реалізації.

"У рамках поїздки взагалі від початку не були заплановані прориви в конкретних сферах співпраці. Теми зустрічей і зміст двосторонніх документів, вже підписаних президентом, носять загальний характер і більше схожі на переговори про наміри", - не приховує жалю Сергій Капузо, заступник голови торговельно-економічної місії України в Китаї.

У результаті візит Януковича, хоча і дуже важливий і потрібний, виявився не наповненим. Тим часом Україні є що обговорити з Китаєм предметно.

Приміром, Янукович міг би зробити наголос на співпрацю у літакобудуванні та створення авіадвигунів.

"Зараз Пекін здійснює розробку і створення власного великого транспортного літака, далекомагістрального пасажирського лайнера, військового винищувача 5-го покоління і великого гелікоптера, - говорить Капузо.

За його словами, "у всіх цих проектах може брати участь наш авіапром. А поки лише частково бере участь АНТК ім. Антонова" .

Крім того, у сфері інтересів України в Китаї - спільний запуск супутників, атомна та альтернативна енергетика, сільське господарство.

Нарешті, президент міг би домовитися про інвестиції хоча б з боку тих компаній, які вже виявляли бажання працювати в нашій країні.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.epravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

СБУ взялася за Фонд Сороса в Україні

СБУ перевіряє співпрацю Міжнародного фонду Відродження із громадськими організаціями Київщини.

Про це у вівторок повідомив виконавчий директор МВФ Євген Бистрицький, повідомляє прес-служба Фонду.

"До декількох громадських організацій Київської області, які виконують проекти, що фінансуються фондом "Відродження", звернулися співробітники СБУ з запитом інформації про цілі та завдання проектів, їхньої фінансової складової та оцінки їх впливу на передвиборчу ситуацію в Україні", - повідомив він.

"Оскільки жодний з проектів не має політичної складової, зустріч на цьому й завершилася", - додав він.

Водночас Бистрицький наголосив, що "МФВ згідно з його Статутом не має права підтримувати ініціативи жодної політичної партії".

Також фонд звертає увагу на те, що під час виборів він "ніколи не підтримував ініціативи, які були направлені на щось інше, аніж на чесність та свободу волевиявлення".

"Якщо ми й будемо підтримувати громадські організації під час виборів восени 2010 року, то ця підтримка спрямовуватиметься саме на такі позапартійні ініціативи", - підкреслив Бистрицький.

"Якби СБУ спрямовувало власні сили, накопичені за рахунок виборців-платників податків, на те, щоб дійсно забезпечити чесність виборів, невикористання адмінресурсу тощо, то такі фонди, як наш, могли б з набагато більшою користю спрямовувати вивільнені фінансові ресурси на розвиток відкритого, некорумпованого, демократичного суспільства", - наголосив він.

Як відомо, засновником Міжнародного фонду Відродження є американський бізнесмен і філантром Джордж Сорос.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Візит Грищенка, або «Незалежність України в кредит»

Візит міністра закордонних справ Костянтина Грищенка у Лондон став чудовою нагодою розпочати мій новий блог про сприйняття України в Британії та британське cуспільство.

Він не має на меті подавати послідовний аналіз подій, які висвітлюються на сторінках сайту Бі-Бі-Сі Мій Світ, а радше, подавати цікавий контекст, у якому ті події відбуваються.

Напередодні візиту Костянтина Грищенка до Лондона, Королівський Інститут Міжнародних відносин, відомий як Четем Гауз (Chatham House), оприлюднив аналітичну публікацію під заголовком «Незалежність України в кредит». Автор - Джеймс Шерр - керівник Програм з Росії та Євразії Королівського Інституту - незалежного аналітичного центру, асоційованого з британським міністерством закордонних справ, також головував на зустрічі аналітиків, дипломатів та журналістів з Костянтином Грищенком.

Підсумки аналітичної розвідки, напевне, найбільш критичні щодо України, які я пригадую з публікацій Четем Гауза. Йдеться про те, що на думку автора, нова влада в Україні «підірвала важливі елементи незалежності України заради внутрішньої консолідації, короткотермінової економічної вигоди і політичних доцільностей», коли підписала Харківські угоди у квітні 2010 року. Замість того, щоб отримати добросусідську співпрацю з Росією в обмін на подовження оренди бази ЧФ в Україні, Київ по-суті спровокував ще більші зазіхання Москви на економічне поглинання низки українських промислових об'єктів і непрозорі оборудки з енергоносіями, які ще більше ускладнять проведення реформ, необхідних для проголошеної інтеграції з Євросоюзом.


На додаток, Україна відмовилася від таких важелів балансування тиску Росії, як співпраця з НАТО, і відкрила шлях посиленню спецслужб Кремля на своїй території. Публікація твердить, що нова влада в Україні відмовилася від механізму стримувань і противаг, які вибудували попередні три президенти, і втратила простір для маневру. Все це заради внутрішньої консолідації і захисту економічних інтересів фінансово-промислових груп в Україні, які попри це все одно почуваються під загрозою від експансії Росії в ключові сектори української економіки. По-суті, Україна віддала свою незалежність Росії в кредит, підписуючи Харківські угоди, і розплачуватиметься у подальші роки своїм суверенітетом, пише Джеймс Шерр.

Міністру Грищенку було наперед відомо про критичний зміст статті, і тому як досвідчений дипломат, він намагався запевнити британських колег у тому, що Київ не «переступить лінію, за якою є втрата суверенітету». Він запевняв, що Україна є розвинутою демократією, яка діє на основі національних інтересів. Міністр повторював мантру про те, що попередня влада багато говорила і мало діяла, а нова влада буде іншою. Він говорив про рівноправну співпрацю з ЄС та Росією, і навіть про продовження «практичної співпраці з НАТО».

Наскільки переконливою була промова міністра? Останнього разу я був на українському семінарі в Четем Гаузі, коли виступав кандидат у президенти і колишній міністр закордонних справ Арсеній Яценюк. Тоді його запальні висловлювання про розбудову демократії в Україні, реформи і відокремлення бізнесу від влади можна було списувати на молодість дипломата. Він навіть міг сприйматися як своєрідне обличчя Нової східної Європи - молодече і запальне.

У Костянтина Грищенка з його ще радянським дипломатичним вишколом такої переваги не було. Його уважно вислухали і ввічливо аплодували. У Четом Гаузі розуміють усю складність ситуації, в якій опинилася Україна. За словами Джеймса Шерра: «Внутрішні та зовнішні умови вже зараз нещадно засвідчують короткозорість вчинків нової влади в Україні... Незабаром уряд Януковича прийде за порадою. Питання полягає у тому, чи буде чим Заходу відповісти».

Олександр Гриб
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.bbc.co.uk/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Раді трошки побилися БЮТівці і "Регіони"

У Верховній Раді сталася невелика сутичка між депутатами з фракцій БЮТ та Партії регіонів.

Під час перерви "бютівці" намагалися пройти до президії та заблокувати її. У свою чергу, "регіонали" намагалися їм завадити, внаслідок почалась невелика бійка безпосередньо в президії парламенту.

Серед учасників сутички були народні депутати від БЮТ Олег Ляшко, Андрій Кожем'якін, Роман Забзалюк та "регіонал" Дмитро Шенцев, а також інші представники Партії регіонів.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Подарунок податківцям

Саме напередодні дня підприємця прем'єр Микола Азаров презентував урядовий проект податкового кодексу, який підготовлено в результаті "громадського обговорення".

Цим проектом урядовці роблять великий подарунок податківцям та іншим контролюючим органам, адже значно розширюють їхні повноваження.

І всі обґрунтування щодо посилення фіскального тиску через необхідність забезпечення надходжень до бюджету, виплати пенсій та заробітних плат розбиваються об єдиний факт: проектом знищується можливість юридичним особам сплачувати єдиний податок.

Сьогодні юридичні особи, які сплачують єдиний податок, сплачують сумарно до бюджету більше ніж платники податку на прибуток. І це доведений на підставі даних ДПАУ факт.

Ще в травні представники міністерства фінансів та Державної податкової служби погодились з нашими розрахунками, що податкове навантаження - сума сплачених податків відносно отриманих доходів - на загальній системі становить у середньому 1,81%, а на спрощеній від 2,58 до 4,3 відсотків. Виключеннями є тільки два види діяльності - фінансові послуги та державне управління.

За усіма іншими видами діяльності до бюджету надходить більше коштів саме від підприємств - платників єдиного податку, а не від платників податку на прибуток.

Бізнес свідомо йде на збільшення податків. Адже такий механізм - сплата єдиного податку з обороту - робить фінансову діяльність підприємства прозорою й незалежною від податківців.

Фіскалам немає чого робити на підприємствах-платниках єдиного податку, адже вони платять відсоток від усього обороту, а не обраховують для оподаткування свої витрати й прибутки.

Сьогодні підприємства платять за свою свободу єдиний податок. Але завтра такої можливості в них не буде.

Не зважаючи на те, що в опублікованому 03 серпня в "Урядовому кур'єрі" проекті Податкового кодексу було враховано нашу пропозицію, і встановлено ставку єдиного податку для юридичних осіб у розмірі 3% із ПДВ та 5% без ПДВ, - у доопрацьованій за результатами "громадського обговорення" редакції кодексу взагалі немає єдиного податку для юридичних осіб.

Таким чином, малі й середні підприємства заганяють в обов'язкову, у разі прийняття цього проекту, корупційну схему взаємовідносин із фіскалами.

А про те, що відносини будуть виключно корупційними, свідчать норми останнього проекту. Адже ними розширено сферу застосування непрямих методів оподаткування та адміністративного арешту майна, визначено моменти виключення майна з реєстру податкової застави. Натомість жодним чином не зазначено конкретного механізму її зняття, та введено ще цілий ряд нових повноважень для контролюючих органів.

До речі, відповідальності останнім за незаконні дії не додали зовсім.

Отже, за результатами аналізу одного податку видно, що проектом за рахунок зменшення надходжень до бюджету збільшили сферу діяльності. Це призведе до згортання підприємницької діяльності малими й середніми підприємствами, і, відповідно, до ще більшого дефіциту бюджету.

Такі зміни не зазначені в пропозиціях кабміну до Верховної Ради за результатами всенародного обговорення. А отже - ініційовані самим урядом.

І тому виникає питання: чому діюча влада створює для легального малого й середнього бізнесу корупційні умови, які зменшать надходження до бюджетів усіх рівнів, але збільшать фактичні витрати на ведення українського бізнесу?

Оксана Продан
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Могильов: міліція поки залишиться міліцією

Питання можливого перейменування української міліції не актуальне на даний час.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Я, чесно кажучи, не знаю, хто цю хвилю підняв - "про поліцію чи міліцію". Перейменування - це сотий або двохсотий крок у реформуванні МВС. Це не першорядна, далека перспектива", - сказав він.

На переконання міністра, "питання перейменування на сьогоднішній день не стоїть точно".

Глава МВС пояснив, що на даний час йде процес обговорення реформування МВС.

"Реформування - процес досить глибинний. Кінцева його мета - зробити так, щоб у працівника міліції була нормальна заробітна плата, соціальна захищеність", - підкреслив Могильов.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Водія кортежу Януковича забрали з суду до Феофанії

Суд щодо водія кортежу Януковича, звинуваченого у ДТП під Борисполем, перенесли на три тижні.
Таке рішення ухвалила суддя Дарницького районного суду Тамара Трусова.

Під час засідання прокурор Дарницького району Городецький зачитав обвинувальний висновок, де просив застосувати до підсудного статтю 286. ч2, що передбачає до 3-8 років ув'язнення.

Під час зачитування прокурором висновку обвинуваченому стало погано. Суддя зробила перерву у слуханні на годину, а прокурор запропонував викликати швидку підсудному.

За 15 хвилин приїхала швидка з "Феофанії". Медики підгодини оглядали підсудного, і поставили йому діагноз гіпертензивний криз.

Після чого вирішили забрати його до "Феофанії", в неврологічний відділ.

У зв'язку з цим суддя оголосила, що подальший розгляд справи відбудеться за три тижні.

Як відомо, у травні в ДТП зі швидкою кортежу Януковича загинув таксист, а двоє людей отримали важкі травми.
Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Кодекс імені Азарова: обмеження спрощенців та новації (ФОТО)

Перелік видів діяльності, що "вибувають" із спрощеної системи, набагато ширший. Право користуватися єдиним податком втратять експортери, імпортери, торгівці підакцизними товарами, девелопери, власники нерухомості, антиквари, інтернет-торгівці та продавці "секонд-хенду".

У розпорядження "Економічної правди" потрапила підсумкова версія пропозицій уряду до другого читання проекту Податкового кодексу.

Це - робочий документ, створений учасниками робочої групи Кабміну за підсумками серії громадських слухань у регіонах.

Автори оновленого проекту кодексу знову вводять податок на нерухомість і фактично ліквідують спрощену систему оподаткування.

За інформацією "Економічної правди", останній місяць співробітники уряду, задіяні у підготовці проекту Податкового кодексу, працювали в авральному режимі.

Деякі етапи роботи над проектом Податкового кодексу можна оцінити, виходячи з проміжної порівняльної таблиці, підготовленої за підсумками рейду по регіонах.

Вечір понеділка напередодні засідання парламенту - дед-лайн, встановлений уряду на підготовку підсумкової версії проекту - пройшов не менш інтенсивно.

Якщо Мінфін встигне підготувати текст, і його схвалять в уряді, вже у вівторок вранці депутати отримають свіжонадруковану оновлену версію документа. "ЕП" пропонує версію, актуальну на кінець вихідних.

Депутатам буде над чим попрацювати. По суті, допрацьована версія Податкового кодексу - абсолютно новий документ, що сильно відрізняється від того, за який парламентарії голосували у першому читанні. Поки варто зупинитися на найбільш важливих новаціях.

Спрощенців помножать на нуль

Клас "спрощенців" звузиться до ринкових торговців, лоточників і мануфактурщиків. Нова версія глави "Спеціальні режими оподаткування" суттєво відрізняється від первинної.

На перший погляд, у новаціях немає нічого страшного. Нова концепція реформи спрощеної системи оподаткування дробить нинішніх спрощенців на дві групи: мікробізнес, який продовжує залишатися на спрощеній системі, та малий бізнес, який буде змушений перейти на загальну систему оподаткування, щоправда, на пільгових умовах.

Спрощеною системою зможуть користуватися підприємці, річний обсяг доходу яких не перевищує 300 тисяч гривень, а кількість найнятих осіб - не більше двох осіб, в тому числі - членів сім'ї.

Платники єдиного податку, у формулюваннях Мінфіну, це суб'єкти, які займаються господарською діяльністю у сфері інформатизації, роздрібної торгівлі, послуг таксі і ще двох десятків позицій.

Для мінімізації критики з боку преси не забув Мінфін і про журналістів: послуги позаштатних журналістів і фотокореспондентів також належать до "спрощених" видів діяльності.

Основний кістяк "нових спрощенців" - підприємці, що надають індивідуальні послуги: ремонт взуття, годинників і велосипедів, послуги перукарні і ритуальні послуги, виготовлення меблів на замовлення.

Для автоперевізників, в тому числі міжнародних, встановлений адаптаційної період. Вони зможуть користуватися "спрощеним" режимом оподаткування лише до першого січня 2012 року.

Перелік видів діяльності, що "вибувають" із спрощеної системи, набагато ширший. Право користуватися єдиним податком втратять експортери, імпортери, торговці підакцизними товарами, девелопери, власники нерухомості, антиквари, інтернет-торгівці, продавці "секонд-хенду".

Не зможуть користуватися спрощеною системою оподаткування підприємці, які займаються операціями з дорогоцінними металами, дорогоцінним камінням та іншими високоприбутковими видами бізнесу.

Галузеві лобісти цих сфер діяльності проти цього, адже на спрощеній системі оподаткування перебувають близько 90% учасників ювелірного ринку з 7 500.

"Ювелірний ринок склався і вийшов з тіні передусім завдяки єдиному податку, починаючи з 1998 року. Малий ювелірний бізнес вважає, що цю ініціативу Мінфіну лобіюють великі ювелірні заводи. Ці заводи втратили значну частку ринку і не витримують конкуренції", - розповів президент Союзу ювелірів України Дмитро Видолоб.

Автори кодексу також посилюють вимоги до звітності спрощенців. Вводиться контроль за їх обігом, зокрема, спрощенцями не можуть бути підприємці, у яких сумарний залишок товарів на складі або торговій точці перевищує обсяг його річного доходу, тобто 300 тисяч гривень.

Іншими словами, податкова буде моніторити всі угоди платників ПДВ із спрощенцями, і якщо чийсь оборот перевищить 300 тисяч гривень, до нього виїде перевірка.

"Ця норма вступає в протиріччя з українським законодавством, яке передбачає можливість безоплатного отримання товарів на умовах договорів комерційного посередництва, комісії чи консигнації", - підкреслив Видолоб.

За його словами, в українській комерційній практиці поширені довірчі стосунки між постачальником і контрагентом, рітейлером чи оптовим посередником.

"Навіть у нашій галузі популярні безоплатні поставки ювелірних виробів з відстрочкою платежу до чотирьох місяців. Товар із складу ще треба продати. Так, термін реалізації партії ювелірних виробів масового попиту становить 4-6 місяців. Якщо ж це діамантова група - ще більше: 18-22 місяці", - каже голова Союзу ювелірів.

За його словами, зазвичай торговці діамантами передають товар на умовах відстрочення платежу або на умовах комісії, коли оплата відбувається після придбання ювелірного виробу кінцевим споживачем.

Якщо ж платник єдиного податнику торгуватиме контрабандним або контрафактним товаром, він позбавляється права застосовувати спрощену систему з моменту встановлення такого порушення протягом 20 звітних періодів.

Ця норма запрацює тільки після ухвалення нової редакції Митного кодексу, коли у митників з'явиться право проводити аудит магазинів і базарів. За даними "ЕП", такі правки до Митного кодексу вже підготовлені і зараз знаходяться на розгляді уряду.

текст




























Податок на нерухомість

Як і було обіцяно, в проекті кодексу з'явилася окрема глава, присвячена податку на нерухомість. Загальні параметри новації напередодні вже озвучив Микола Азаров.

Десять гривень за квадратний метр нерухомості будуть платити мешканці міст, площа квартири яких перевищує 100 квадратних метрів і більше 40 квадратних метрів на одну особу. Тобто якщо в сім'ї проживає три людини, то податок сплачується з квартир площею понад 120 квадратних метрів.

Мешканець села сплатить податок за житло, що перевищує 200 квадратних метрів або 40 квадратних метрів на людину.

Надходження від податку на нерухомість підуть до місцевих бюджетів.

У свою чергу, юристів бентежить база оподаткування.

"Порівняймо звичайний будинок у глухому селі і особняк під Києвом в елітному районі з таким же метражем, але іншою якістю. Виходить, бабуся і процвітаючий бізнесмен за одну і ту ж площу будуть платити однакову суму", - обурююється генеральний директор аудиторської фірми "Сейя" Тетяна Зацерковна.

Правда, автори встановлюють так званий регіональний коефіцієнт податку - 0,5-1,5 - на розсуд місцевих рад. Тобто жителі глухих сіл теоретично можуть платити 5 гривень за "понадлімітний" квадратний метр, а мешканці Кончі-Заспи - 15 гривень.

Втім, об'єктом оподаткування є тільки житлова нерухомість, що дозволить платнику легко уникнути оподаткування.

Для цього достатньо зареєструвати надлишки квадратних метрів як нежитлову нерухомість. Умовно кажучи, власник великого будинку на тисячу квадратних метрів 200 квадратів може зареєструвати як житло, все інше - більярдну, сауну і басейн - віднести до "нежитлової" нерухомості.

Хоча порівняно з невеликою ставкою податку така перереєстрація недоцільна - дешевше сплатити податок, ніж міняти документи. Якщо ж ставки будуть рости, то оподаткування завжди можна буде уникнути.

Сенс цього податку, швидше, не у мобілізації доходів до бюджету, а в намаганні змінити свідомість населення: платників хочуть привчити платити за активи.

Згодом податок можуть поширити на нежитлову нерухомість - виробничі, торгівельні і складські приміщення, як у більшості країн світу.








Захоплююче чтиво

Проект Податкового кодексу може стати бестселером 2010 року. Крім "спрощенців" і податку на нерухомість, у ньому багато дискусійних норм.

Так, після громадської презентації новацій кодексу, яка відбулася минулої п'ятниці, дехто помилково сприйняв ідею про скасування ПДВ для експортерів зерна, брухту і дерева, подавши цю новацію як преференцію для галузевого бізнесу.

Це не так. Річ у тім, що податком на додану вартість обкладається різниця між податковими зобов'язаннями, тобто 20% від вартості проданих товарів і послуг, і податковим кредитом - сумою ПДВ, яку підприємство заплатило, купуючи товари та послуги у своїх постачальників.

При цьому в Україні застосовуються дві ставки ПДВ: 0% і 20%. Нульова ставка застосовується при торгівлі ліками, книгами і газетами, дитячим харчуванням і при експорті товарів і послуг з країни.

Іншими словами, якщо зернотрейдер купує сировину всередині країни, він у ціні товару сплачує вхідний ПДВ. При перепродажі цього товару за кордон операція обкладається податком за ставкою 0% і, відповідно, сума вхідного ПДВ виявляється більшою, ніж сума вихідного ПДВ.

Відповідну різницю держава компенсує у рамках операції з відшкодування ПДВ. Проте цілий ряд операцій, наприклад, банківські угоди, взагалі не обкладаються ПДВ.

Уряд планує розширити перелік цих операцій за рахунок низки операцій з експорту сировини, зокрема, зерна, дерева і металобрухту. Таким чином, приміром, зернотрейдер, купуючи зерно і маючи вхідний ПДВ, не буде мати вихідного ПДВ при продажу зерна за кордон, оскільки відповідні операції не будуть обкладатися ПДВ.

Відповідно, зернотрейдер не зможе претендувати на відшкодування ПДВ. Для того, щоб отримати ПДВ, зернотрейдеру потрібно буде щось зробити із сировиною, наприклад, переробити зерно в борошно або крупу і експортувати вже не зерно, а борошно.

Ці обмеження існували у 2005-2006 роках, проте були скасовані під тиском галузевих лобістів. При цьому урядові новації мають глибокий економічний сенс.

Річ у тім, що сільськогосподарські виробники, як і лісова та рибна галузі, є платниками ПДВ і мають право нараховувати цей податок. Однак ПДВ до бюджету вони не сплачують, а відповідні суми залишають собі "на розвиток".

Тобто всі ті десятки мільярдів гривень на відшкодування ПДВ зернотрейдерам, експортерам лісу та металобрухту бралися не за рахунок податків, сплачених їх контрагентами, як це повинно бути, а за рахунок всіх інших платників податків.

Теоретично запровадження цих норм має призвести до падіння внутрішніх цін на зерно, ліс та металобрухт на 15-18%, тобто на суму недоотриманого ПДВ. Однак на практиці цього не буде, бо сьогодні ціни на ці групи товарів стрімко зростають у світі.

Просто на українському ринку вони будуть рости повільніше через зменшення прибутковості і зниження зацікавленості в експорті цих груп товарів для підприємців.

Не менш кумедно виглядає ініціатива Кабміну ввести сплату державою пені за несвоєчасне відшкодування ПДВ. По суті, Кабмін відновлює раніше діючу норму, скасування якої ініціював екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Однак невирішеним залишається питання, до яких саме платників податків буде застосовуватися ця норма.

В уряді обговорюється ідея прив'язати її до так званих білих списків платників податків, які не заплямували репутацію підозрами з боку ДПА або ж зуміли "знайти спільну мову" із співробітниками податкової адміністрації.

Автори кодексу обіцяють прописати шестимісячний адаптаційний період, наприклад, Росія і Білорусія впроваджували цей документ частинами, за підсумками якого, можливо, у документ внесуть певні правки. А може, і не внесуть.

Слідкувати за новими дописами
Follow notrussia on Twitter
Джерела:
http://www.epravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/