зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

07.04.10

Експерти відзначають зростання прихованої політичної реклами в українських ЗМІ

Кількість прихованої політичної реклами в українських ЗМІ практично зрівнялася за обсягами з комерційною рекламою, повідомляє Deutsche Welle.
Такі результати моніторингу дотримання журналістських стандартів у березні.

"Після виборів в Україні рівень політичних замовних матеріалів у ЗМІ знизився, оскільки політикам вже не було так принципово добре виглядати перед суспільством", - сказала в інтерв'ю Німецькій хвилі виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

На її думку, зміна ситуації в березні, а саме затребуваність ЗМІ як політичного інструменту, свідчить про початок нового етапу боротьби за владу в державі.

Сюмар зазначила, що влада наразі насолоджується поблажливістю з боку преси, яка очікує на результати перших ста днів діяльності нової команди.

А той факт, що найбільше замовних матеріалів зафіксовано на користь Юлії Тимошенко, експерт пояснила важкими часами для опозиції: "Опозиція переживає ідейну кризу і тому обрала замовні матеріали як спосіб інформування - простий, невибагливий, але хотілося б відзначити, що і неефективний".

Відповідно до моніторингу за березень, лідером з розміщення "сумнівних матеріалів" стала газета Факти, а матеріалів, неналежно маркованих як рекламні, найбільше розмістила газета Сегодня.

На вулицях Львова з’явився Диво-бус

По вулицях Львова почав курсувати спеціальний туристичний автобус - диво-бус.

Як повідомляють організатори, дах і вікна диво-буса повністю опускаються. У ньому вже встановлено спеціальне устаткування для проведення екскурсії багатьма мовами. Зараз екскурсійний супровід проводиться лише українською мовою. У планах на найближче майбутнє - зробити екскурсії диво-буса доступними на семи мовах, як це практикується в диво-поїзді: окрім українською мовою ще й англійською, польською, російською, німецькою, італійською і французькою мовами.

Диво-бус, як і диво-поїзд, здійснюватиме регулярні екскурсійні тури по Львову, проте за іншим маршрутом. Автобусний маршрут проходитиме маловідомими туристам вулицям. Ця частина міста дозволяє туристові отримати повне уявлення про Львів. У мерії Львова запевнили, що маршрути диво-поїзда і диво-буса не дублюватимуться, а навпаки гармонійно доповнять однин одного.

Екскурсії у диво-буса проводитимуться щодня кожні дві години.

Детальніше про маршрут диво-буса можна дізнатися на сайті Львівської міської ради.

Кому заважає український дубляж?

Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник виступає за скасування обов`язкового дублювання іноземних фільмів українською мовою. Експерти вважають, що він лобіює інтереси російських кінопрокатників.

Услід за скасуванням обов’язкового екзамену з української мови міністр освіти і науки України Дмитро Табачник воліє заборонити обов’язкове дублювання українською іноземних фільмів. Він вважає не по-європейськи вводити будь-які обмеження щодо мови фільмів.

Натомість перший заступник голови державної служби кінематографії Іван Зосімов каже, що на український ринок іноземні кінострічки потрапляють лише через Росію, оскільки українські кінопрокатні компанії поки не можуть конкурувати з російськими. Продублювавши фільм один раз російською, російським прокатникам не вигідно його ще раз перекладати та озвучувати українською для показу в Україні. За приблизними підрахунками Зосімова, на цьому кінопрокатні компанії щорічно втрачають до 10 млн. доларів.

«Ніхто не змушує дублювати фільми російською мовою. Можна накласти українські субтитри, як це роблять мовами решти країн світу», - наголошує представник державної служба кінематографії. Разом з тим він визнав, що нерідко іноземні фільми субтитрують українською мовою не професійно, бо немає сертифікації такої послуги і від того знижується інтерес до такого продукту. «Коли накладають такі непрофесійні субтитри, перекладені через комп’ютер, то не витримує ніякий здоровий глузд, краще вже тоді взагалі без субтитрів», - каже Іван Зосімов.

Кінокритик Сергій Тримбач переконаний, що справа не стільки в перекладі, скільки в якості фільмів, а скасування обов`язкового дублювання іноземних фільмів українською мовою суперечить чинному законодавству.

В Україні з'явилася Інтернет партія

Міністерство юстиції зареєструвало нову політичну силу - Інтернет партію України. Відповідний наказ підписав глава Мін'юсту Олександр Лавринович.

Як повідомили ЛІГАБізнесІнформ у прес-службі Мін'юсту, партію очолив одесит Дмитро Голубов, 1983 року народження.

Інтернет партія має на меті сприяти розвитку науки, інформатизації країни, розвитку незалежних засобів масової інформації, боротьбі із злочинністю, побудові екосоціальної, конкурентоздатної ринкової економіки, а загалом - демократичної держави європейського типу. Міністерство юстиції внесло дані про реєстрацію організації до Реєстру політичних партій.

Інтернет партія стала 174-тою партійною організацією, зареєстрованою в Україні.

У Києві назвали причини терактів у Москві

Однією з причин терактів у московському метро стала та обставина, що російська влада недооцінила рівень загрози з боку терористів і не вжила відповідних захисних заходів. Про це заявив сьогодні у Києві президент міжнародної громадської організації "Міжнародна антитерористична єдність" Олександр Дічек.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, О.Дічек наголосив: "І громадськість, і влада Росії вважали, що цього не може бути. Була згорнена контртерористична операція в Чечні, не зовсім уважно поставилися до заяв лідерів терористичних організацій на Кавказі, хоч вони за декілька місяців про це попереджали".

Крім того, за його словами, не зовсім правильно була оцінена інформація жительниці Москви, яка чула підозрілу розмову на станції метро, і не були прийняті відповідні заходи. "Завжди треба розглядати і такі питання, як правовий рівень, кадровий, інформаційний, організаційний рівні. Напевно, за всіма цими аспектами потрібно шукати причини помилок", - наголосив він.

Нагадаємо, вранці 29 березня 2010 року на двох станціях московського метро "Луб’янка" і "Парк культури" прогриміли вибухи. Теракти здійснили дві жінки-смертниці. Одна з терористок була вдовою дагестанського бойовика. За останніми даними МНС, двоє загиблих досі залишаються непізнаними. Серед загиблих - два громадянина Таджикістану, житель Севастополя, шість приїжджиї з Калузької, Тамбовської, Бєлгородської областей, Якутії, Краснознаменська і Курська.