зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

15.07.10

Замість вступу в НАТО Україна націлена на військово-політичний блок з Росією

У Києві відбулася міжнародна конференція Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), на якій було оголошено про необхідність проведення широкомасштабної пропаганди діяльності ОДКБ серед українців, пише КоммерсантЪ-Украина.

"Хочу наголосити про важливість і своєчасність проведення цієї конференції зараз, коли Україна перебуває на зламі переосмислення і формулювання нової філософії своєї безпеки, зовнішньої і внутрішньої політики", - заявив глава підкомітету з питань військової безпеки і оборони, радник Президента України Олександр Кузьмук (Партія регіонів), відкриваючи міжнародну конференцію ОДКБ: новий формат колективної безпеки для України.

Ъ зазначає, що з подальшого його виступу стало зрозуміло, що, відмовившись від ідеї вступу в НАТО, про що раніше заявив Президент Віктор Янукович, але продовживши співпрацю з альянсом, Україна повинна вибудувати партнерські відносини і з ОДКБ. І почати співпрацювати можна з приєднання України до єдиної системи протиповітряної оборони ОДКБ. "На двосторонньому рівні ми працюємо в цьому плані і з Російською Федерацією, і з Білоруссю. Тому це абсолютно не зазіхає на нашу безблоковість", - вважає Олександр Кузьмук.

Російську делегацію очолював заступник голови державної думи РФ Олександр Бабаков, який заявив, що співпраця України з ОДКБ вигідна обом сторонам. Для України вигода полягає в тому, що ОДКБ може грати "велику роль у забезпеченні стабільності в Криму". Серед переваг, які отримає ОДКБ, Бабаков назвав досвід "помаранчевої революції", який, за його словами, "був би корисним для запобігання подібного сценарію в інших країнах".

"Найбільш актуальними зараз є пропаганда та роз'яснення тих плюсів, які обидві сторони отримають від тісної співпраці, - зазначив Олександр Бабаков. - Нам необхідно розширювати контакти, пов'язані із залученням фахівців з боку України і ОДКБ для участі в пропаганді і підготовці нового підходу до системи європейської колективної безпеки". Крім того, пан Бабаков наголосив на необхідності забезпечити "ефективну та прагматичну" участь України в найближчому саміті ОДКБ, який відбудеться в серпні цього року в Єревані: "Думаю, це питання вирішено".

Пропозицію про необхідність провести пропагандистську роботу в Україні було гаряче підтримано присутніми, зауважує видання. Також Ъ повідомляє, що з квітня в Україні працює представництво Автономної некомерційної організації Інститут ОДКБ, керівником якого є міністр Кабінету міністрів Анатолій Толстоухов. "Нам потрібен інформаційний центр, через який можна було б просувати переваги і перспективи, які Україна може винести з повноцінної участі в цьому проекті", - заявив народний депутат Валерій Коновалюк (ПР). Народний депутат Леонід Грач (Компартія) пішов ще далі, заявивши, що "інформаційно-пропагандистські пункти" повинні бути в кожному населеному пункті.

"Необхідно висвітлювати діяльність ОДКБ так само, як раніше висвітлювалися натовські програми, - сказав народний депутат Юрій Литвин (блок Литвина). - Хоч це грубо, але правда: потрібно прочистити мізки населенню і дати зрозуміти, що ми хочемо, як ми хочемо і з ким".

Нагадаємо, організація Договору про колективну безпеку - військово-політичний блок, створений державами СНД у 2003 році. Згідно з Договором про колективну безпеку, якщо одна з держав-учасників зазнає агресії з боку будь-якої держави, це розглядається як агресія проти всіх держав-учасників Договору про колективну безпеку. На сьогоднішній день членами ОДКБ є Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан і Узбекистан.