зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

07.10.10

Комуністам радять змінити Леніна на Януковича

Після сьогоднішнього призначення головою Тимчасової слідчої комісії з підготовки змін до законодавства у зв’язку з рішенням Конституційного суду Адам Мартинюк разом з усією фракцією КПУ мали б зректися своїх колишніх обіцянок і свого комуністичного минулого.

Про це заявив народний депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Олександр Сочка, - повідомляє прес-служба політсили. «Складається враження, що в Україні існують дві КПУ, з одними й тими ж лідерами. Перша виступає за парламентську республіку. Друга стає на чолі законодавчого зміцнення президентської форми правління», - зазначив депутат. За його словами, на минулих президентських виборах комуністи переконували, що у разі перемоги їхнього кандидата у країні буде скасовано посаду президента. «Хочу процитувати слова з біографії кандидата у Президенти України Петра Симоненка, розміщеній на одному з Інтернет-ресурсів: «Після можливої перемоги будуть оголошені позачергові вибори Верховної Ради, після яких президент складе свої повноваження перед новобраним парламентом і Україна стане парламентською республікою без посади президента», - зазначив Сочка. «Схоже на те, що Партія регіонів, користуючись політичною нерозбірливістю КПУ, яка жадібно прагне посад і впливу, методично знищує свого партнера по провладній більшості. У тому числі, змушуючи постійно відступати від ідеологічних засад, програм і обіцянок. Натомість КПУ то робить безглузді заяви про перехід в опозицію, то, перебуваючи при владі, виступає начебто проти підвищенні житлово-комунальних тарифів тощо», - сказав народний депутат. БЮТівець вважає такі дії КПУ лицемірством і політичним шахрайством. «З огляду на остатні події комуністам доречно було б повісити у своїх кабінетах замість портретів Леніна портрети свого нового вождя Януковича», - резюмував Олександр Сочка
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Депутати не захотіли зобов’язати партії звітувати про доходи

Верховна рада 6 жовтня провалила законопроект, яким пропонувалося зобов’язати політичні партії оприлюднювати на своїх сайтах інформацію про надходження та витрачання коштів. Оприлюднення відомостей про доходи пропонувалося визначити обов’язковою умовою для участі партій в місцевих і парламентських виборах.

Відповідний проект закону у першому читанні підтримали лише 10 депутатів при мінімально необхідних 226, - повідомляє ТСН.

Законопроектом пропонувалося зобов’язати партії не пізніше ніж через 2 місяці після своєї реєстрації зареєструвати свій сайт, на якому обов’язково розміщувати інформацію про статут, програму, персональний склад керівних органів і про громадян, які фінансують партії, а також їхні декларації про доходи.

Крім цього, документом пропонувалося встановити, що "обов’язковою умовою участі партії у виборах є наявність сайту партії, який містить інформацію в хронологічному порядку про надходження та витрачання коштів даної партії не менше ніж за останні півроку з дня подачі заяви для реєстрації кандидата у депутати від цієї партії".

При цьому на сайті, згідно до законопроекту, партії зобов’язувалися надавати інформацію про джерела надходжень фінансових ресурсів партії.

Таку ж обов’язкову умову пропонувалося ввести для участі партій та їх місцевих організацій на рівні місцевих виборів.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

США критикують Януковича за несвободу зібрань і пересування

Американська делегація у своїй доповіді на Оглядовій конференції ОБСЄ висловила критику на адресу української влади.

Як повідомляє УНІАН, у доповіді констатується, що "за останні кілька місяців Україна перестала дотримуватися стандартів ОБСЄ щодо свободи зібрань та свободи пересування".

За словами доповідача, представника Державного департаменту США Томаса Меліа, українська влада створює перешкоди або забороняє пересування та збори громадян для участі у опозиційних протестах, що нагадує про часи перед "помаранчевою революцією".

Як приклад Меліа навів заборону віруючим приїхати з регіонів до Києва для релігійних святкувань наприкінці липня цього року. У цей час проходив візит російського патріарха Кирила до України.

Оглядова конференція ОБСЄ проходить у Варшаві з 30 вересня по 8 жовтня.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Януковичу в Парижі доведеться червоніти?

Президент Віктор Янукович відбуває в четвер до Франції з дводенним офіційним візитом.

На сайті президента України на 9:25 четверга немає анонсу цього візиту та плану заходів впродовж нього.

Однак заступниця глави адміністрації президента Ганна Герман розповіла Радіо "Свобода", що Янукович, окрім зустрічі зі своїм французьким колегою, матиме розмову з прем'єр-міністром та головою парламенту Франції.

Сторони підпишуть низку двосторонніх документів, серед яких дорожня карта україно-французьких відносин та урядова угода щодо цивільного захисту населення.

Також Герман розповіла, які питання президент України обговорюватиме під час візиту до Франції.

"Питання євроінтеграції України, питання підтримки Францією євроінтеграційних намагань та кроків України, ставлення України до ідеї Саркозі, Меркель та Медведєва про створення спільного економічного простору на обширі від Європейського Союзу до Росії, яке ставлення України до цієї ідеї", - сказала вона.

Між тим, екс-глава секретаріату президента України Олег Рибачук каже, що французький бізнес цікавить позиція українського президента щодо компанії "Arcelor Mittal Кривий Ріг", яка є одним з найбільших українських інвесторів.

Посилаючись на власні джерела у Парижі, він повідомляє, що це питання також буде порушено.
Напередодні представники гірничого-металургійного комбінату заявили, що Україна хоче повернути це підприємство у державну власність. "Arcelor" була найбільшою французькою металургійною компанією, пізніше її купив світовий сталеливарний гігант "Mittal Still".

"Питання, яке обов'язково буде стояти на порядку денному - про найбільшого інвестора в Україні Arcelor Mittal", - сказав Рибачук.

"Напередодні візиту Януковича до Парижа за поданням заступника генерального прокурора пішла справа, яка може призвести теоретично до реприватизації "Криворіжсталі". Тобто на найбільшого інвестора було зроблено декілька атак із державних джерел", - заявив він.

На думку Рибачука, Януковичу буде за що червоніти у Парижі.

Напередодні "Європейська бізнес асоціація" заявила про погіршення інвестиційного клімату в Україні. А французькі політологи, зокрема з Інституту східних мов та Центру міжнародних досліджень, розкритикували українську владу за згортання демократичних процесів.

Янукович відвідає Париж на посаді глави держави уперше. Президент Франції Ніколя Саркозі запросив його в гості одразу після інавгурації.

Франція вважається скептиком щодо вступу України в ЄС.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Держдума РФ: антиросійська риторика Лукашенка викликає подив

Державна дума РФ заявляє, що «антиросійська риторика» керівництва Білорусі викликає подив і неприйняття у російського народу.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, за відповідну заяву «Про ситуацію в російсько-білоруських відносинах» проголосували 380 російських депутатів. «За» проголосували всі фракції Держдуми, за винятком фракції КПРФ, депутати якої вважають, що ця заява не піде на користь відносинам двох країн.

«Використовувана в даний час керівництвом Республіки Білорусь антиросійська риторика викликає подив і повне неприйняття у російського народу, йде врозріз із загально історичною долею російського і білоруського народів, суперечить духу багатовікових культурних і економічних зв`язків, що склалися, нашому способу життя і мислення», - говориться в заяві.

Російські депутати підтримують позицію, висловлену з цього приводу Президентом Росії, і вважають неприпустимими «використовувати як розмінну монету весь той позитив, який десятиліттями створювався спільною працею росіян і білорусів».

Крім того, в документі звертається увага на те, що перед Росією і Білоруссю стоять стратегічні завдання, і ця обставина накладає на обидві держави особливу відповідальність, перш за все за ефективність і розвиток інтеграційних процесів у рамках СНД, ОДКБ, ЄврАзЕС, Митного союзу.

«Росія була і залишається твердим прихильником союзного будівництва. Цьому немає розумної альтернативи», - наголошується в документі.

Російські парламентарії також висловлюють впевненість в тому, що «кон`юнктурні політичні інтереси, які стали брати гору під час, передвиборчої кампанії, що почалася в Республіці Білорусь, не мають призвести до підриву союзницьких стратегічних відносин між нашими країнами, вбити клин у тісний союз двох братніх народів».

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня на прес-конференції для російських журналістів Президент Білорусі Олександр ЛУКАШЕНКО зробив ряд жорстких заяв на адресу російського керівництва, розкритикував енергетичну політику Росії, а також рішення РФ про розвиток Чорноморського флоту в Криму.

3 жовтня Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ у своєму відеоблозі заявив, що керівництво Білорусі вдалося до антиросійської риторики.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немиря: МЗС України спотворює висновки ПАРЄ

Заступник голови Всеукраїнського об`єднання "Батьківщина" Григорій НЕМИРЯ вважає, що Міністерство закордонних справ у своєму коментарі щодо ухвалення Парламентською Асамблеєю Ради Європи Резолюції № 1755 "Функціонування демократичних інституцій в Україні" спотворює висновки цієї організації та вводить суспільство в обману.

Про це йдеться у переданому УНІАН коментарі Г.НЕМИРІ.

"Цей коментар засвідчує, що в потьомкінській демократії тепер з‘явилося і потьомкінське Міністерство закордонних справ України", - сказав Г.НЕМИРЯ.

Зокрема, заступник голови "Батьківщини" навів такі аргументи. "МЗС стверджує, що "остання резолюція ПАРЄ вітає появу політичної стабільності в Україні, забезпечену за підсумками лютневих чесних та прозорих президентських виборів, а також консолідацію влади як необхідну умову здійснення демократичних та економічних реформ". На справді ж в Резолюції говориться наступне:

"Беручи до уваги занепокоєння, висловлене щодо концентрації влади новими лідерами України, Асамблея вважає, що консолідація влади новоствореною адміністрацією, якщо вона досягається за допомогою демократичних процедур, є зрозумілою, та у багатьох випадках навіть бажаною, однак застерігає, що така консолідація не повинна призвести до монополізації влади однією політичною силою, оскільки це підірвало б демократичний розвиток країни", - цитує Г.НЕМИРЯ Пункт 3 Резолюції.

Також в Пункті 1 Резолюції говориться наступне: "вона (Парламентська Асамблея) занепокоєна тим, що ця відносна стабільність є слабкою, а системні проблеми, що лежали в основі нестабільності, яка панувала в країні в останні роки, так і не були вирішені".

У своєму коментарі Г.НЕМИРЯ також спростував заяву МЗС про те, що "члени представницьких органів влади 47 країн-учасниць Ради Європи рішуче відхилили спроби окремих політичних сил невірно інтерпретувати логіку внутрішніх процесів в Україні і за підсумками їх детального моніторингу визнали їх як такі, що відбуваються у відповідності до стандартів демократичного врядування".

"На справді ж, ПАРЄ визнала факти, які свідчать про встановлення авторитарного режиму в Україні, про ерозію демократії та тиск на опозицію та вільні ЗМІ, - факти, про які неодноразова заявляла опозиція, представники громадянського суспільства та ЗМІ", - наголосив представник "Батьківщини".

Зокрема, в Пункті 12 Резолюції йдеться, що "Асамблея висловлює занепокоєння щодо зростання кількості заяв та достовірних повідомлень про збільшення утисків демократичних прав та свобод, в тому числі свободи зібрань, свободи слова та свободи преси. Вона вважає втручання державних органів, зокрема правоохоронних органів та Служби безпеки, в роботу журналістів та медіа-організацій несумісною з демократичним суспільством. Асамблея закликає владу провести вичерпне розслідування всіх повідомлень про утиски прав та свобод та виправити виявленні порушення. Крім того, вона закликає владу гарантувати, що ці дії не призведуть до вибіркового відбору частот на мовлення, а також переглянути всі рішення та призначення, які можуть призвести до конфлікту інтересів, особливо в правоохоронній та судовій сферах".

"Свобода і плюралізм засобів інформації є наріжними каменями демократії. Тому Асамблея глибоко стурбована останніми подіями, які можуть підірвати ці принципи. Вона закликає владу вжити всі необхідні заходи для захисту свободи та плюралізму засобів інформації в Україні, а також утриматись від будь-яких спроб контролювати, прямим або непрямим чином, зміст новин загальнонаціональних засобів інформації", - говориться в Пункті 13 Резолюції.

У свою чергу співдоповідачі Моніторингового Комітету ПАРЄ зробили ще більш жорсткі висновки за результатами нещодавнього візиту до України: "На жаль, занепокоєння, яке ми висловили в нашій доповіді, зокрема щодо утисків демократичних прав та свобод, не лише залишається актуальним, а навіть збільшилось з моменту нашого попереднього візиту. Тоді мова йшла про поодинокі випадки, які ми не могли назвати систематичною тенденцією. Тепер же вималювались певні моделі" (Пункт 5 Доповіді). "Нещодавно відбулася рідкісна подія: чотири судді Конституційного Суду одночасно пішли у відставку; їх замінили суддями, яких вважають лояльними до ЯНУКОВИЧА. Один з суддів, який пішов у відставку, заявив, що на нього тиснули. Той факт, що, за деякими повідомленнями, чотири новопризначених судді проголосували за рішення на користь ЯНУКОВИЧА, лише збільшує суперечливість цього рішення та свідчить на користь звинувачень в тому, що влада має намір будь-якими шляхами монополізувати владу в країні", - йдеться у доповіді (Пункт 7 Доповіді).

Також співдоповідачі підтверджують висновки Венеціанської комісії, стверджуючи, що "існує очевидна загроза політично-вмотивованих призначень до Вищої ради юстиції, що може призвести до домінування членів Вищої ради юстиції, які керуються політичними міркуваннями" ( Пункт 10 Доповіді).

На думку МЗС, "ПАРЄ тепло привітала підтверджене новим керівництвом України прагнення забезпечити якнайшвидше виконання всіх зобов’язань перед Радою Європи, дотримання яких в попередні роки ігнорувалося тими політичними силами, які сьогодні намагаються завадити зняттю з нашої держави режиму моніторингу РЄ". На справді ж, говорить Г.НЕМИРЯ, "Асамблея також занепокоєна тим, що поспішність, з якою влада запроваджує реформи, може негативно позначитись на дотриманні демократичних принципів та, зрештою, якості самих реформ" … тому "запровадження цих реформ можливе тільки у випадку чіткого дотримання парламентських процедур та демократичних принципів" (Пункт 5 Резолюції).

"Асамблея закликає владу та керівництво Верховної Ради України гарантувати, що остаточні варіанти проектів законів подаватимуться для отримання висновків Венеціанської Комісії перед їхнім ухваленням в останньому читанні" (Пункт 6 Резолюції) – вимога, яка ігнорується після приходу до влади ЯНУКОВИЧА. Зокрема, Асамблея звернула особливу увагу на негайну необхідність реформувати судову систему та систему правосуддя та "висловлює глибокий жаль щодо того, що Закон про судоустрій та статус суддів України було ухвалено у липні 2010 з великим поспіхом, не очікуючи висновків Венеціанської комісії, за якими до неї звернулось Міністерство юстиції України" ( Пункт 7.3.1 та Пункт 7.3.2. Резолюції).

Асамблея "висловлює жаль щодо рішення Верховної Ради відкласти до 2011 року введення в дію пакета антикорупційних законів, розроблених за допомоги Ради Європи" ( Пункт 7.4.1 Резолюції) та "закликає Верховну Раду після отримання висновків Венеціанської комісії нарешті ухвалити законодавчі акти, які знаходяться на розгляді в парламенті, про конфлікт інтересів та етику державної служби; про декларування власності державних посадовців; про доступ до інформації" ( Пункт 7.4.3).

Вперше в Резолюції щодо України йдеться про занепокоєння Асамблеї втручанням СБУ у внутрішні політичні справи, наголосив Г.НЕМИРЯ. "Асамблея висловлює занепокоєння через зростання кількості достовірних повідомлень про незаконне втручання Служби безпеки України (СБУ) у внутрішні політичні справи, включаючи тиск на журналістів, партійних активістів та представників громадянського суспільства ї їхніх родичів. Вона вважає таку діяльність неприйнятною для демократичного суспільства, і тому закликає владу реформувати службу безпеки та її функції у відповідності до європейських стандартів" (Пункт 8 Резолюції).

Асамблея висловила свою думку щодо ситуації з місцевими виборами та намаганнями чинної влади сфальсифікувати їх результати. "Асамблея стурбована тим, що заяви про можливі фальсифікації виборів можуть свідчити про недовіру учасників виборів до чесності проведення та організації місцевих виборів. Зважаючи на те, що довіра до процесу організації виборів є вкрай важливою через свою демократичну природу, вона закликає владу забезпечити збалансований склад виборчих комісій на всіх рівнях, включаючи керівні посади. Вона рекомендує владі розглянути можливість запровадження додаткових заходів для сприяння збільшенню довіри учасників виборів та виборців до виборчого процесу" ( Пункт 14 Резолюції).

"Таким чином ми просимо потьомкінське МЗС припинити дезінформувати Президента ЯНУКОВИЧА та українське суспільство", - наголосив Г.НЕМИРЯ в коментарі.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

"Единая Россия": в Україні виправлено помилку 2004 року

Скасуванням конституційної реформи в Україні «виправлено помилку 2004 року».

Як повідомили УНІАН у прес-службі політичної партії «Единая Россия», про це сьогодні заявив депутат Держдуми Дмитро ВЯТКІН, коментуючи дебати в ПАРЄ, присвячені темі «Функціонування демократичних інституцій в Україні».

«Демократичні інституції в Україні сформовані і функціонують. Більш того, все, що відбувається в Україні, дозволяє сказати, що повернення до минулого вже не буде. Абсолютно очевидно, що недавнє рішення Конституційного суду все розставило по своїх місцях. Восторжествувала Конституція 1996 року, виправлена помилка 2004 року», - сказав Д.ВЯТКІН.

На його думку, «високий темп проведення українським керівництвом давно назрілих і необхідних країні реформ обумовлений тим, що велику частину часу колишнє керівництво України безплідно витратило на пошук ворогів, головним чином на сході та всередині країни».

Він зазначив, що «Віктор ЯНУКОВИЧ твердо має намір вирішити цілий клубок проблем, внутрішніх суперечностей, з якими зіткнулася Україна в період «помаранчевого» правління».

«Українське керівництво тепер не шукає ворогів, а послідовно вирішує економічні та соціальні проблеми, з вигодою для громадян України. Можна впевнено стверджувати, що саме зараз Україна завершить всі необхідні реформи, які були почато. Україна буде по-справжньому демократичною і процвітаючою державою», - сказав російський депутат.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Жириновський: Лукашенко блокує вступ Білорусі до складу Росії

Заступник голови Державної Думи, лідер ЛДПР Володимир ЖИРИНОВСЬКИЙ заявляє, що Президент Білорусі Олександр ЛУКАШЕНКО блокує вступ Білорусі до складу Росії проти волі білорусів.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він заявив у Держдумі під час обговорення проекту заяви Держдуми про російсько-білоруські відносини.

«Євросоюз-2 не вийде, СРСР – розвалився. ЛДПР пропонує один варіант – вступайте до складу Російської Федерації, іншого не вийде... ЛУКАШЕНКО не хоче, а жителі Білорусі – хочуть», - заявив він.

За його словами, ЛДПР «проти національно територіального розділення і ми ніколи не погодимося, щоб був варіант, коли були б якісь національні республіки».

«Жодна союзна держава ніколи не зможе бути утворена.. Вступати областями – так. Буде Мінська, Вітебська, Гомельська, Гродненська, Брестська і Могильовська області», - заявив він. При цьому він зазначив, що «ми б видали указ і зробили б його (О.ЛУКАШЕНКА) полпредом Мінського федерального округу. Чим погана організація держави?».

Він упевнений, що росіяни і білоруси добре ставляться один до одного, і причина ускладнення одна – президентські вибори, на яких О.ЛУКАШЕНКО програє, але не хоче чесно піти.

Він зазначив, що О.ЛУКАШЕНКО хотів би купувати російський газ за внутрішніми цінами, але для цього і Білорусь має бути внутрішньою територією Росії.

При цьому В.ЖИРИНОВСЬКИЙ нагадав, що Білорусі вже була надана допомога на значні суми. «Чому ж ми повинні забирати гроші у Костроми, Вологди, у Сибіру, Уралу і віддавати О.ЛУКАШЕНКУ, незважаючи на його антиросійську позицію?» - сказав лідер ЛДПР.

В.ЖИРИНОВСЬКИЙ назвав риторику, характерну останнім часом для білоруського Президента, неприпустимою. Він відзначив, що якби подібні заяви лунали на адресу європейських країн, реакція була б достатньо жорсткою.

«Ви забуваєте, що Москва зробила його (О.ЛУКАШЕНКА) Президентом. Якби не було підтримки Москви, він би ніколи не став Президентом», - сказав і зазначив: «Його недорікуватість пояснюється тим, що він як був директором радгоспу, так і залишився. Там, на свинофермі так розмовляють – сільська праця робить людину грубішою. Не можна бути Президентом з такою освітою і такою попередньою роботою».

На його думку, Москва не підтримуватиме О.ЛУКАШЕНКА, а отже, він шукатиме підтримки у Заходу.

Там можуть визнати вибори, щоб Білорусія зайняла антиросійську позицію, вважає лідер ЛДПР.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня на прес-конференції для російських журналістів Президент Білорусі О.ЛУКАШЕНКО зробив ряд жорстких заяв на адресу російського керівництва, розкритикував енергетичну політику Росії, а також рішення РФ про розвиток Чорноморського флоту в Криму.

3 жовтня Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ у своєму відеоблогу заявив, що керівництво Білорусі вдалося до антиросійської риторики.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Вибори в Криму: макіївські проти кримських

"Ви завезли до Криму все, що пригробило Макіївку! – доводив Грач «регіоналам». - Це ваш такий набрід... Ви вирішили провести вибори з бітою в руках. Вдарити бітою по голові кримського народу. А кримський народ не такий"...

«Макіївські проти кримських» - так можна назвати передвиборне дійство, що розгорнулося в Криму.

Ролі розподілені.

Солянка Джарти

Василь Джарти

На виборах до Верховної ради Криму сто депутатів проходять за пропорційно-мажоритарною системою.

Список ста кандидатів у депутати від Партії регіонів очолює лідер місцевої організації, прем`єр автономії, відомий донецький кадр Василь Джарти. Під другим номером – спікер парламенту автономії Володимир Константинов. До першої п`ятірки також увійшли директор заводу шампанських вин «Новий світ» Яніна Павленко, керівник підприємства «Кримтеплиця» Олександр Васильєв і голова правління заводу «Фіолент» Олександр Баталін.

У списку знайшлися місця для п`ятьох депутатів парламенту АРК, які недавно одержали партквитки ПР, а також для Ігоря Франчука – колишнього зятя Леоніда Кучми, сина екс-прем`єра Криму і для декількох «варягів» (запорізького депутата, криворізького бізнесмена, донецького професора та ін.).

Партія також висунула 50 осіб на всі 50 мажоритарних округів. Серед них – екс-спікер кримського парламенту Анатолій Гриценко, мер Сімферополя Геннадій Бабенко, депутати нинішнього скликання Олександр Мельник і Ігор Лукашов.

Грач і «Магарач»

Леонід Грач

У бій за мандати йдуть 57 висуванців Компартії. На чолі списку лідер кримських неокомуністів, нардеп Леонід Грач. За ним директор інституту винограду і вина «Магарач» Анатолій Авідзба, помічник-консультант депутата Ради України Геннадій Нараєв, лідер фракції «Комуністи» у ВР автономії Вячеслав Захаров і заступник директора фірми «Атан-Крим» Олексій Тихомиров.

Грач будує кампанію на критиці Джарти.

– Ви завезли сюди все, що пригробило Макіївку! Це ваш такий набрід, якщо хочете. Ви вирішили провести вибори з битою в руках. Ударити битою по голові кримського народу (натяк на донецьке прізвисько Василя Джарти – Вася Бита. – Авт.). А кримський народ не такий. Він кого тільки не бачив за своє життя. І всіх подібних до вас повиганяв, – заявив недавно неокомуніст.

Джарти просить однопартійців не відповідати на критику опонентів, оскільки вважає її неконструктивною і бачить в ній бажання кримських політиків зайвий раз нагадати про себе.

– Я попередив соратників по партії: не опускатися до склок, не звертати уваги на чорні піар-технології. Ми повинні показати, що Партія регіонів – сильна партія, вона виходить з позитиву, – сказав лідер біло-блакитних автономії в інтерв`ю газеті «Кримська правда».

33 богатирі і блукач

Лев Миримський

У списку партії «Союз» 33 кандидати.

– Тридцять три – символічне число. Ми встанемо на захист інтересів автономії, як тридцять три богатирі, – заявив лідер «Союзу» Лев Миримський, який очолив список.

Далі йдуть заступник голови Ради міністрів Едуард Гривковський, юрисконсульт Олег Кравченко, голова постійної комісії кримського парламенту з соцпитань Світлана Савченко і економіст фірми «Болівар» Євген Буренков.

Серед «союзівських» мажоритарщиків варто виділити важковика кримської політики Сергія Куніцина. Він сподівався стати «повноправним членом єдиної команди президента України» і написав заяву Джарти з проханням узяти його в ПР. Бажано без тяганини. Не склалося.

– Аж до проведення 28 вересня конференції з висунення кандидатів у депутати від Партії регіонів я так і не одержав зрозумілої відповіді про свою подальшу політичну долю. Вперше за двадцять років активної участі у великій політиці я опинився перед реальною загрозою штучного від неї відлучення, – поскаржився постійний представник президента в Криму.

Куніцин погодився на пропозицію «союзівців» балотуватися по округу в Красноперекопську, де починав кар`єру.

– Як безпартійний, залишаючи при цьому за собою право бути прийнятим до лав Партії регіонів, ухвалюючи таке рішення, я виходив з того, що партія «Союз» цілком підтримує внутрішню і зовнішню політику президента України та його команди, – підлесливо сказав політик, який у різні роки очолював кримські НДП і «Єдиний центр».

Дві блондинки і Чапаєв

Олександра Кужель

Три політсили поведуть на кримські вибори жінки. Список «Сильної України» очолила Олександра Кужель, «Батьківщини» – Людмила Денисова, ПСПУ – Наталія Вітренко.

– У мене просто руки сверблять показати, що можна зробити в Криму! – сказала якось заступник Тігіпка. «Сильна Україна» висунула за списками 45 осіб, повідомляли ЗМІ.

Список з 50 кандидатів від партії Тимошенко очолила колишній міністр праці і соцполітики, перший заступник голови кримської «Батьківщини» Денисова.

Біло-серцеві чекають застосування адмінресурсу на виборах.

– Ми принципово домовилися практично з усіма партіями, які беруть участь у виборах (звісно, крім Партії регіонів, оскільки проти її методів ми маємо намір захищатися), – від Руху до комуністів – про те, що ми виробляємо організаційні заходи з протидії фальсифікаціям виборів, – сказав лідер кримської «Батьківщини», нардеп Андрій Сенченко.

У списку «вітренківців» 14 осіб.

– Крим зараз – найгарячіша точка. Я, як лідер партії, де повинна бути? Де Чапаєв повинен бути?

На білому коні – попереду. Я ось у Криму, – сказала вже напівзабута Вітренко, пояснюючи свій вибір.

Рух і татари

Рефат Чубаров

Перший заступник голови кримськотатарського меджлісу Рефат Чубаров очолив список партії «Народний рух України». №2 - лідер кримського Руху, депутат ВР Криму Леонід Пілунський, третій, – підприємець Енвер Абдураїмов, четвертий, – лідер фракції "Курултай-Рух" Ремзі Ільясов.

П`ятірку замикає заступник глави Ради міністрів Азіз Абдуллаєв. Всього в списку 17 кандидатів.

НРУ традиційно бере участь у виборах в Криму разом з меджлісом.

Лідер меджлісу Мустафа Джемілєв вважає, що пропорційно-мажоритарна система істотно зменшує можливість ефективного представництва кримських татар у ВР Криму, рай- і міськрадах.

«Російський» авангард

Сергій Аксьонов

Громадсько-політичний рух «Російська єдність» виник наприкінці 2009-го. У вересні ц.р. партія «Авангард» перейменувалася на партію «Російська Єдність», про це повідомляв Мінюст.

До першої п`ятірки списку «росоєдів» увійшли глава руху Сергій Аксьонов, лідер «Російської громади Криму» і віце-спікер парламенту автономії Сергій Цеков, керівник ряду місцевих громадських організацій Сергій Шувайников, підприємець Сергій Бородкін і депутат кримської ВР Олег Родивилов. За даними ЗМІ, всього в списку 50 кандидатів.

Одна з базових вимог партії – надати російській мові статус державної в Україні. Рух іде у владу з програмою «Підйом Криму» і ставить перед собою мету – в найкоротші терміни добитися економічної самодостатності республіки, вважаючи її «ключем до справжньої політичної автономії».

Що за цим, стоїть, всі напевно розуміють.

Від боротьби за місця в парламенті Криму не відмовляються і «Фронт змін», і Народна партія, і УНП, і соціалісти, і багато інших. Місцеві політологи одностайні: шансів зайти в найвищий представницький орган автономії у них немає.

ДУМКИ ЕКСПЕРТІВ

Про зміну політеліт

– Кампанія проходить доволі енергійно, – говорить політолог Володимир Джаралла. – Спостерігаємо етап зміни політичної еліти: позиції старої значно слабшають, з`являється нова. Її образно називають «макіївською», хоча зараз можна говорити, що це – «макіївсько-кримська», оскільки вона прийняла в себе дуже велику кількість фахівців другого-третього ешелону з інших команд.

Прикладом того, що політичній еліті Криму доводиться ухвалювати достатньо складні рішення, є ситуація з Куніциним. Чи зможе він пройти іспит? Якщо перемагає на цих виборах, значить, він залишається в кримській політиці. Якщо ні, значить, іде. І це символічно.

– Не думаю, що буде радикальна зміна політичних еліт, – зазначає кримський оглядач «Радіо Свобода» Володимир Притула. – Подивився список Партії регіонів, там дуже багато старих облич.

Так, відбувається певний зсув. Іде концентрація влади в руках однієї групи і під одним брендом.

Думаю, певна зміна буде, звичайно, як і після кожних виборів, але, як правило, групи залишаються ті самі.

Про регіоналів, комуністів і «союзівців»

– Однозначно, реальних суперників у Партії регіонів на виборах до кримського парламенту і місцевих рад практично не буде, – говорить Притула. – Єдине, можна зважати, скільки одержать регіонали: заплановані 70%, або 50%, або, можливо, трохи менше? Вони використовують адмінресурс у регіонах Криму. Це не залишає шансів іншим політичним силам. Новий парламент буде підконтрольним владі – Партії регіонів. Сергій Куніцин оголосив, що балотуватиметься від «Союзу», відомі публічний конфлікт лідера партії Льва Миримського з одним з членів уряду від «Регіонів» і намір Миримського балотуватися в мери Сімферополя, – це зверне увагу багатьох політично активних виборців, які підтримують ідеї Партії регіонів, але не хочуть голосувати за донецько-макіївську команду. Комуністи хоч і намагаються розіграти антидонецьку карту, але, думаю, всі антидонецькі вершки зніматимуть інші сили. Електорат комуністів – достатньо жорсткий, але це все-таки літні люди, тому він зменшується. Комуністи зараз на межі, їм складно буде подолати тривідсотковий бар`єр, але, думаю, вони його подолають.

– Партія регіонів, ймовірно, одержить абсолютну більшість у майбутньому парламенті, – вважає Джаралла. – Ряд партій будують свою кампанію так, щоб або найменше конфліктувати з Партією регіонів, або набрати очки на конфлікті з нею. Щоправда, слід зауважити, до конфлікту всі прагнуть підійти дуже обережно. Хоча є, звичайно, винятки. Останнім часом загострилися відносини з лідером партії «Союз». Миримський демонструє традиційну для нього колишню політику. Він намагається стати мало не головним критиком ПР, мало не лідером опозиції, але, добре відомо, чим закінчуються скандали, конфлікти такого зразка – він потім, зазвичай, досягав якихось угод. Це знають всі, тому стежать за тим, що буде далі. Люта критика, яку обрушив Леонід Грач, носить практику особистих образ. Проте, можна констатувати, що комуністи переводять на себе протестні настрої, і саме це допоможе їм увійти до парламенту, хоча ситуація для них доволі складна, – сказав Джаралла.

Про шанси інших політичних сил

– Меджлісу доведеться враховувати зміни, що відбулися, – зниження підтримки населення і відсутність якихось виразних ідей, окрім абсолютно радикальних, які до того ж представляє не сам меджліс. Кримські татари проходять до парламенту, але фракція, ймовірно, буде меншою, ніж у нинішньому, – вважає Джаралла.

– Підтримка БЮТ вкрай низька, політична сила і раніше не мала особливих шансів в Криму, а після президентських виборів і вона впала. Представники «Батьківщини» в Криму взяли на себе роль головних критиків Партії регіонів, але наскільки це може принести їм успіх?

Шанси «Сильної України» пройти до парламенту досить непогані. Хоча партія дуже сильно здала порівняно з тими позиціями, які мала на початку: вона займала практично друге місце, тепер – третє-четверте. Кужель не допоможе, вона не настільки авторитетна в Криму. Єдине, що могло б змінити ситуацію – її особиста участь, тобто приїзд до Криму, проведення кампанії власними зусиллями.

Поки шанси Вітренко невеликі, хоча відняти у когось голоси вона зможе.

«Російська єдність» проходить до парламенту. У Криму достатньо ідеологізований виборець, тому слово «російське» має певною мірою магічне значення. Саме на слові «російське» вони і виїжджають, попри те, що там не дуже вже багато російського і не дуже вже багато єдності.

– У БЮТ дуже складна ситуація, – говорить Притула. – Мені здається, БЮТ зараз практично не займається виборами. Звичайно, в Криму є виборець, який підтримує Юлію Тимошенко і партію «Батьківщина». У них є шанс подолати тривідсотковий бар`єр, але, крім того, щоб зібрати голоси, потрібно ще й захистити їх під час підрахунку. Чи вдасться – питання.

Великі складнощі і у Народного руху України. Іде певний тиск, зокрема в інформаційній сфері.

Меджліс повністю втратив контроль над частиною кримськотатарської преси. Думаю, будуть проблеми і з фінансуванням виборів. Чиновники і багато бізнесменів побоюються тиску влади. У Руху будуть певні складнощі в подоланні 3-відсоткового бар`єру, хоча, думаю, вони подолають. При цьому в мажоритарних округах меджлісу, Руху складно буде провести своїх людей. У тих округах, де були якісь шанси на висунення – щоб іти і перемагати, – партія влади висуває своїх людей, в деяких округах, зокрема, і кримських татар. Я думаю, ще висуватиметься від «Міллі Фірки» хтось.

Кримськотатарський електорат буде розпорошений. Представництво в парламенті Криму зменшиться. Що стосується «Міллі Фірки», то у них немає жодних шансів потрапити до парламенту – ні за мажоритарною, ні за пропорційною системою.

Шанси «Російської єдності» доволі високі. Думаю, вони будуть представлені в кримському парламенті. Щоправда, до певної міри їм заважатимуть тертя на проросійському полі, велика конкуренція – і ПСПУ, і комуністи, і ще якісь сили. Останні кілька тижнів «Російська єдність» припинила жорстко критикувати Партію регіонів, і ПР дозволила їй реєструватися. Думаю, тут є певний вплив московських кураторів цієї політичної сили, який дозволив зняти напругу між Партією регіонів і «Російською єдністю», і це підвищує шанси. Їх електорат – це великі міста (Сімферополь, Феодосія, ще деякі). По Криму у них не буде масової підтримки.

Шанси подолати тривідсотковий бар`єр має партія Тігіпка «Сильна Україна», враховуючи, що Кужель тут іде, є фінансові ресурси, певна популярність.

Шанси має і ПСПУ, але все залежить від того, як вони проводитимуть кампанію. Якщо Вітренко їздитиме по містах і селах, то шанси подолати 3-процентний бар`єр зберігатимуться.

У україноцентричних партій був би шанс в Криму, якби вони домовилися. Якщо механічно скласти голоси виборців, які голосували в 2006 році за праві і правоцентристські партії, то навіть без Руху і Блоку Тимошенко ця кількість коливалася від 30 до 40 тисяч. Це 3-4% голосів. Якби вдалося створити консолідований список і розкрутити його, то такі партії, як УНП і УРП «Собор», мали б шанс пройти 3-процентний бар`єр.

Віра Стриж, Крим

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Яценюк закликає не вимагати відставки Януковича, щоб не бути маргіналом

"Фронт змін" пікетуватиме Центральну виборчу комісію із вимогою виконати Конституцію і провести парламентські вибори 27 березня 2011 року.

Про це заявив лідер партії Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба "Фронту змін".

Він розповів, що вимагаючи дострокових виборів президента, опозиція відволікає увагу суспільства від головної теми - виконання чинної Конституції, яка вимагає проведення чергових виборів до Верховної Ради у березні 2011 року.

За його словами, "це пастка, яка підготовлена самою адміністрацією президента".

"Якщо опозиція наполягатиме на дострокових виборах, у Януковича будуть всі підстави звернутися до демократичної світової спільноти і говорити про маргіналізацію опозиції, яка без конституційних підстав вимагає його відставки", - зазначив Яценюк.

"І він це обов'язково зробить саме для того, щоб не проводити чергові вибори до Верховної Ради", - уточнив він.

Політик підкреслив, що опозиція має діяти "послідовно і холоднокровно".

За його словами, передусім необхідно добитися проведення парламентських виборів у березні наступного року, як того вимагає Основний Закон, який набув чинності за рішенням Конституційного Суду.

Яценюк заявляє, що влада повинна виконати Конституцію - оголосити вибори.
"А ЦВК зобов'язана, згідно з вимогами чинної Конституції, не пізніше, ніж 22 листопада оголосити проведення парламентських виборів, уряд повинен передбачити фінансування цих виборів", - уточнив він.

Яценюк наголосив, що напередодні глава парламенту Володимир Литвин повернув його проект постанови про призначення виборів на 27 березня 2011 року.

За його словами, "зроблено це було з порушенням Регламенту - "без жодного формулювання".
При цьому лідер "Фронту змін" додав: "Я прочитав між рядків: "Вибачте, пане Яценюк, оскільки Блок Литвина не проходить до наступного парламенту, то ми не збираємося іти на вибори в 2011 році".

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/