зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

25.05.10

У НАТО заявляють, що поведінка України є безпрецедентною

У НАТО називають «безпрецедентною» ситуацію, щоб країна виконувала Річну національну програму підготовки до вступу в Організацію Північноатлантичного договору без подальшого наміру набуття членства в Альянсі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив заступник Генерального секретаря НАТО з питань оборонної політики та планування Іржі ШЕДІВИ під час зустрічі з журналістами у Києві.

Він підкреслив, що в НАТО вважають внутрішньою справою України і поважають суверенне рішення керівництва держави стосовно набуття позаблокового статусу, про що заявляє Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ.

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, чи має НАТО досвід співпраці з країнами у форматі Річної національної програми з підготовки до вступу в Альянс, І.ШЕДІВИ зауважив, що такий досвід є безпрецедентним, коли програма реалізовується, а про намір інтегруватися вже не заявляється.

«Цей досвід є безпрецедентним, щоб працювати в рамках РНП, але не прагнути інтегруватися в Альянс», - зазначив він.

Заступник Генсека НАТО також підкреслив, що РНП є національним документом, який розробляється і виконується самою країною, а НАТО лише надає допомогу в імплементації цієї програми.

І.ШЕДІВИ також погодився, що в умовах зміни зовнішньополітичного курсу керівництво України вважає за доцільне переглянути наявну нормативно-правову базу, зокрема у питаннях співробітництва з НАТО.

Він зазначив, що після того, як ці питання будуть опрацьовані, українська сторона може оприлюднити свої ініціативи щодо корегування подальшої співпраці з Альянсом, і спільними зусиллями це буде уточнено в залежності від зовнішньополітичного курсу керівництва України.

«Але найголовніше це не назва документів, а їхній зміст, який повинен бути практичним і прагматичним», - наголосив заступник Генсека НАТО.

Він також підкреслив, що керівництво України запевнило Альянс, що, незважаючи на стратегічну зміну української зовнішньої політики, це не вплине на подальшу співпрацю у сфері здійснення оборонної реформи.

У зв’язку з цим І.ШЕДІВИ заявив, що керівництво НАТО також отримало запевнення від української влади про продовження участі військовослужбовців Збройних сил України в усіх чотирьох операціях під керівництвом НАТО.

Левко Лук'яненко вимагає заборонити морякам ЧФ РФ в Севастополі залишати військові частини

Ветеран українського націоналістичного руху Левко Лук'яненко, який є соратником Юлії Тимошенко, вважає, що службовці Чорноморського флоту Російської Федерації можуть виходити за територію своїх військових частин тільки при наявності українських віз у паспорті.

Про це Лук'яненко заявив журналістам у Севастополі.

"За міжнародними стандартами база повинна бути обгороджена. Вихід за територію бази - це перехід з території однієї держави на територію іншої. Він повинен відбуватися з візою. Російський офіцер, солдат чи хто-небудь інший, він громадянин Росії. Для того, щоб вийти за огорожу, він повинен отримати візу в консульському управлінні. Тепер огорожі немає. Вихід вільний куди хочеш. Це абсолютно суперечить міжнародному праву і статусу незалежної держави. Фактично українська держава дозволяє переходити на свою територію громадянам інших держав практично безконтрольно. Росія переміщує свої ракети, їздить на автомобілях, бронетранспортерах з однієї точки в іншу по українській території і не бере щоразу дозвіл на це ", - сказав Лук'яненко.

Крім того, він вважає, що російські військові не мають права видавати на території України газети і створювати телепрограми.

"У світі споконвіку так було, що країна, яка має базу на чужій території, не має права проводити там будь-яку пропаганду й агітацію. Тут же Чорноморський флот проводить масову ідеологічну роботу, спрямовану проти української державності. Вони сіють сумніви в самостійності нашої держави, говорять, що вона ні на що не здатна, підтримує такі антиісторичні речі як претензії на Крим і Севастополь. Це все дезорієнтує людей і в моральному і в політичному сенсі. Це все елементи політики нестабільності, яку Росія проводить спеціально. Тому потрібно домагатися, щоб якомога швидше цей флот пішов з України ", - зазначив Лук'яненко.

Як повідомлялося, радник-посланник посольства Росії в Україні Всеволод Лоскутов вважає, що перебування офіцерів Федеральної служби безпеки Російської Федерації в Криму не несе загрози національній безпеці України.

У Донецьку Табачника зустріли акцією протесту

Міністра науки та освіти України Дмитра Табачника і у вівторок на вході в Донецький національний університет зустріли нечисленною акцією протесту.

На вході до університету, де міністр повинен був прочитати студентам лекцію, його зустрічали близько 40 студентів і десяток представників націоналістичних організацій, які прийшли висловити свій протест.

Учасники акції протесту приклеїли до себе аркуші паперу з написами Колесніков мав рацію і Дешевий клоун, також вони почепили на себе червоні клоунські носи.

У руках учасники акції тримали плакати: Цирк Космос приглашает вас на работу, Колесников был прав и Табак разрушает мозги школьникам и студентам.

Коли Табачник під'їхав до університету, вони почали скандувати Табак вреден для образования.

Міністр у відповідь посміхнувся і мовчки пройшов до будівлі.

Як повідомлялося, Львівська обласна рада просить Президента Віктор Януковича звільнити Табачника.

Двічі Сталін відмовився від планів щодо вбивства Гітлера

У СРСР за час Великої Вітчизняної війни було розроблено плани вбивства Адольфа Гітлера, однак Сталін обидва рази приймав рішення не давати їм ходу.

Про це 25 травня на конференції Маловідомі сторінки Великої Перемоги розповів генерал армії, президент Клубу воєначальників, колишній голова МВС РФ Анатолій Куликов.

"Мало кому відомо, що ще в 1941 році керівництвом Радянського Союзу було прийнято рішення про знищення Гітлера. Спочатку це планувалося зробити в Росії, в Москві, в разі захоплення німецькими військами столиці", - розповів Куликов.

Пізніше було розроблено план зі знищення Гітлера в його ставці, але несподівано в 1943 році Сталін приймає рішення не робити цього, побоюючись, що після ліквідації Гітлера його оточення укладе сепаратний мир з Англією і США без участі Росії. Факти ведення таких переговорів є.

Потім чергову схему вбивства Гітлера розробили в 1944 році, проте Сталін знову відмовився від цієї ідеї. "І це незважаючи на те, що вже була підготовлена для цієї акції людина, яка навмисно здалася в полон і мала велику довіру серед німців. У цієї операції були всі шанси на успіх", - заявив Куликов.

Як розповів Куликов на конференції, яка проводилася під його керівництвом у Військовій академії Генштабу ЗС РФ, Клуб воєначальників підготує збірку подібних маловідомих матеріалів з історії війни і представить його широкій публіці.

Генерал поділився з аудиторією та іншими фактами про Велику Вітчизняну, зокрема - про видатки СРСР на ведення війни.

"Вартість одного дня війни в 1943 році становила 324,1 мільйона рублів, в 1944 - 350 мільйонів рублів, в 1945 - 352 млн рублів. За 1941 та 1942 роки такі дані відсутні", - розповів Куликов.

Також за його словами, за час війни з передової до шпиталів було евакуйовано близько 16 мільйонів поранених. З них 23 відсотки після одужання повернулися до бою.

Нагадаємо, що на початку травня 2010 Євген Джугашвілі, який називає себе внуком Йосипа Сталіна, програв суд радіостанції Ехо Москви, від якої він вимагав відшкодування моральної шкоди.

Львівська облрада заборонила термін «Велика Вітчизняна війна»

Львівська облрада прийняла рішення про відзначення щорічно на території області 8-9 травня Днів пам’яті жертв Другої світової війни. За таке рішення проголосували 62 депутати на сесії сьогодні, 25 травня.

Водночас Львівська облрада вирішила не вживати термін «Велика Вітчизняна війна» як такий, що не відповідає українській історичній реальності.

Рішення передбачає проведення заходів з висвітлення повної та об’єктивної історії збройного національно-визвольного руху українців у 40-50-х роках XX ст. та вшанування учасників руху під час відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни.

Львівська облрада звернулася до Генпрокуратури України з проханням вжити дієвих заходів із недопущення використання прапорів і символіки неіснуючої країни СРСР та інших тоталітарних держав.

ЛОР звернулася до облрад України з пропозицією прийняти аналогічні рішення.

Політичні «важковики» недооцінюють нові проекти?

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ вважає, що лідери політичних симпатій, ініціюючи проведення місцевих виборів восени цього року, до кінця не прораховують свої політичні ризики і не усвідомлюють небезпеки з боку нових політичних проектів.

Про це говориться в коментарі О.ГОЛОБУЦЬКОГО, переданому агентству УНІАН.

За словами експерта, всі політичні «важковики», готуючись до місцевих виборів, стежать за динамікою власного рейтингу, але не враховують політичну апатію населення, що зросла, і радикалізацію протестних настроїв.

«Експерти вважають, що восени на місцевих виборах виборець голосуватиме за теплі батареї і чисту воду, а не за російську мову чи віртуальні економічні реформи», - сказав О.ГОЛОБУЦЬКИЙ, зазначивши, що «абсолютно зрозуміло, що система цінностей виборців порівняно з попередніми президентськими виборами динамічно змінюється».

Експерт переконаний, що ідеологія перестає бути визначальним чинником при виборі мотивації виборця, і це означає, що і Партія регіонів, і БЮТ, і НУ-НС, йдучи на вибори, опиняться перед дилемою боротьби не тільки на ідеологічному рівні, але й на побутовому. Тобто, зіткнутися з різного роду «зеленими» партіями або вузькорегіональними проектами, на кшталт «Комунального фронту», а також іменними блоками. При цьому, на думку О.ГОЛОБУЦЬКОГО, така специфіка може сприятливо позначитися на ефективності роботи місцевих влад.

«Чиновник просто вимушений буде йти від популізму і займатися вирішенням конкретних проблем, порушених під час виборчого процесу», - вважає О.ГОЛОБУЦЬКИЙ.

Львівська облрада звернеться до Януковича щодо злочинів комуністичного режиму

На сесії Львівської обласної ради 25 травня голова облради Мирослав Сеник заявив, що облрада має знову звернутися до керівництва країни щодо виконання рішення обласної ради від 10 квітня 2009 року «Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні».

За його словами, рішення, в якому йшлося про звернення до Президента України щодо підготовки проекту Закону України "Про правову оцінку злочинів комуністичного режиму в Україні", не виконано.

За словами Мирослава Сеника, відповідно до цього рішення, СБУ мало розсекретити інформацію про діяльність Львівського обласного відділу "2-Н" та інших структурних підрозділів НКВД, МГБ, КДБ, які проводили репресії на Львівщині. "Ми отримали із СБУ листа, що у них таких списків не виявлено. Пропоную повторно звернутися в органи центральної влади щодо цього питання", – додав Мирослав Сеник.

У Тбілісі поставили пам'ятник героям, які полягли в боротьбі з Росією

У Тбілісі з нагоди Дня незалежності Грузії, який відзначається 26-го травня, заплановано відкриття монумента в пам'ять про полеглих грузинів в боротьбі з Росією.

Як повідомляє Интерфакс з посиланням на тбіліську мерію, поряд з військовим парадом та іншими святковими заходами на 26 травня заплановане урочисте відкриття пам'ятника "полеглим героям у боротьбі з Росією".

Автором монумента, який являє собою 48-метрову стелу зі скла і металу, є іспанський архітектор Альберто Домінго Кабо. У його основі висічені імена майже 3500 грузин, загиблих "у боротьбі з російськими окупантами" починаючи з 1918 і до 2008 року.

У землю перед пам'ятником також буде закладено капсулу з іменами національних героїв Грузії.

Іноземні розвідки вербували українців, погрожуючи заразити СНІДом?

Колишній голова Служби безпеки України Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО заявляє, що іноземні розвідники вербували українців, погрожуючи заразити СНІДом.

Про це він заявив у інтерв’ю УНІАН, коментуючи те, що за другу половину 2009 і 2010 рік СБУ затримала близько десяти шпигунів, зокрема, російських, у тому числі співробітника ФСБ Володимира ОЛЕКСАНДРОВА.

На запитання “Враховуючи нашу міцну кооперацію із Росією, як ви гадаєте, будуть поводитися із російськими розвідниками: судитимуть чи відпустять?”, В.НАЛИВАЙЧЕНКО відповів так: “Справа не в правилах поводження із російськими розвідниками. Потрібно чітко зрозуміти наявність загроз і деструктивну роботу закордонних спецслужб проти громадян України, секретоносіїв та навіть проти території України. Найбільша загроза – вона нікуди не ділася – це загроза територіальній цілісності держави. Сепаратизм. Ця загроза залишається, і будь-яка іноземна спецслужба, яка стоїть за цим, не лише головний ворог для спецслужб України, а й для всієї правоохоронної системи України”.

За словами екс-керівника української спецслужби, “ФСБ не заперечувала проти затримання згаданих вами офіцерів, бо їх взяли на гарячому, задокументували і з санкції прокуратури головний організатор був заарештований і повинен бути притягнутий до відповідальності, згідно законодавства України. І в подальшому, якщо представники іноземних спецслужб будуть займатися деструктивною діяльністю, в українських спецслужбах достатньо професіоналів, щоб і надалі їх зупиняти”.

В.НАЛИВАЙЧЕНКО нагадав, що “головний фігурант останнього шпигунського скандалу, полковник ФСБ, був затриманий в Одесі. Матеріали тоді були передані до суду з висуненням обвинувачення. Тепер треба запитати в СБУ та Прокуратурі, який зараз статус цієї справи. Щодо практики передачі або непередачі заарештованих осіб, це загальносвітова практика. Але є принципові питання. Спочатку повинна бути визнана ступінь провини та збитки, які ця група під керівництвом цього конкретного шпигуна завдала”.

За його словами, “це цілком конкретна військово-розвідувальна діяльність на нашій території проти наших громадян. Якщо людину вербують шприцом, погрожуючи, що введуть або вірус СНІДу, або якусь іншу небезпечну хворобу, якщо погрожують здоров’ю її дітей, - це той самий бандитизм, але під прикриттям спецслужб”.

На запитання “Це робила група старшого співробітника ФСБ ОЛЕКСАНДРОВА?”, екс-голова СБУ відповів: “Я наводжу приклади, скажімо так, з відкритих джерел. Але якщо вони є, то це має бути визнано в судовому порядку, затребувано роз’яснення, чому так діяли проти наших громадян...”

В.НАЛИВАЙЧЕНКО переконаний, що на це має бути політична воля нового керівництва України. “Я переконаний - повинна бути, незалежно від того, які це шпигуни, румунські чи російські, чи якоїсь іншої держави. Потрібно діяти на упередження і не давати на нашій території розгортати іноземні розвідувальні мережі”, - наголосив В.НАЛИВАЙЧЕНКО.

Студенти подають в суд на Азарова за незнання української мови

Студенти Києво-Могилянської Академії готують позов до суду проти прем'єр-міністра Миколи Азарова за незнання державної мови, пише ТСН.ua.

Свій позов студенти мотивують тим, стаття 10 Закону України Про мови вимагає від посадових осіб державної влади володіти державною мовою. Незнання та ігнорування української на роботі кваліфікується як службова невідповідність.

Зазначимо, що в багатьох країнах неможливо прийти до влади без знання державної мови. Кандидати в президенти перш за все повинні здати мовні іспити.

Тим часом, в Україні атестація з української мови для претендентів на державні посади відсутня, конкретна відповідальність за її незнання також невизначена.

У свою чергу фахівці зазначають, що для оволодіння українською мовою як іноземною достатньо півроку занять з викладачем.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом на пост прем'єр-міністра, Микола Азаров обіцяв вивчити українську мову у разі його обрання на посаду.

Раніше депутат Львівської облради від ВО Свобода Ірина Фаріон, відома заявою, що дітям з російськими іменами не місце в Україні, поставила політикам оцінки з української мови. "Щодо Азарова: то, що він тримає карту в руках і читає українською, добре ... Я категорично не сприймаю їх ідеологію, але якщо давати Азарову об'єктивну оцінку, то він зробив перший позитивний крок. Йому потрібно хорошого репетитора, щоб ставив йому усну мову", - зазначила депутат облради.

Севастополь витратить мільйон гривень на російську мову

З бюджету Севастополя на "програму розвитку регіональної російської мови і літератури" виділять 1 мільйон гривень. Про це повідомила голова постійної комісії Севастопольського міської ради з соціально-гуманітарних питань Тетяна Сорокіна. Зокрема, вона повідомила, що спочатку запланована сума складала 1 мільйон 50 тисяч гривень.

"Ми доки будемо без 50 тисяч, але за потреби депутати знайдуть спосіб, звідки їх узяти", - відзначила Сорокіна.

Відомо, що 20 тисяч гривень направлять на покупку навчальних посібників і літератури російською мовою для дошкільних установ Севастополя.

Economist: про СБУ та "Шпигунські страсті"

"Шпигунські страсті" - так можна перекласти заголовок Клацнути блогу у британському часописі Економіст, який присвячений Україні.

Автор міркує з приводу того наскільки зближення України та Росії зближує методи діяльності ФСБ та СБУ, які підписали угоду про співпрацю на наступні 5 років. Повернення російських офіцерів ФСБ в Україну видворених раніше за спроби вербувати українських громадян у Криму лише посилює побоювання серед тих, хто вважає посилення позицій Росії в Україні драстично зростаючим.

Економіст зазначає, що занепокоєння може викликати і той факт, що дії СБУ останнім часом аж надто подібні до методів ФСБ. Для прикладу наводиться випадок із спробою офіцера СБУ схилити до співпраці Ректора Українського Католицького Університету у Львові Бориса Гудзяка, який написав з цього приводу Клацнути відкритий лист.

Економіст переповідає, що СБУ звернулося до ректора університету з проханням підписати документ у якому той зобов’язувався повідомляти про студентів, які будуть брати участь в демонстраціях протесту проти політики уряду України.

За версією Бориса Гудзяка, такі методи застосувавали у часи КГБ для вербування агентів, але не зустрічалися у Католицькому університеті за часів незалежної України. Економіст пропонує СБУ висловити свою версію цієї події на сторінках часопису і запитує читачів поміркувати про те, де ще у Європі такий випадок міг, чи не міг би статися, а де такі методи є правилом.