зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

25.05.10

Левко Лук'яненко вимагає заборонити морякам ЧФ РФ в Севастополі залишати військові частини

Ветеран українського націоналістичного руху Левко Лук'яненко, який є соратником Юлії Тимошенко, вважає, що службовці Чорноморського флоту Російської Федерації можуть виходити за територію своїх військових частин тільки при наявності українських віз у паспорті.

Про це Лук'яненко заявив журналістам у Севастополі.

"За міжнародними стандартами база повинна бути обгороджена. Вихід за територію бази - це перехід з території однієї держави на територію іншої. Він повинен відбуватися з візою. Російський офіцер, солдат чи хто-небудь інший, він громадянин Росії. Для того, щоб вийти за огорожу, він повинен отримати візу в консульському управлінні. Тепер огорожі немає. Вихід вільний куди хочеш. Це абсолютно суперечить міжнародному праву і статусу незалежної держави. Фактично українська держава дозволяє переходити на свою територію громадянам інших держав практично безконтрольно. Росія переміщує свої ракети, їздить на автомобілях, бронетранспортерах з однієї точки в іншу по українській території і не бере щоразу дозвіл на це ", - сказав Лук'яненко.

Крім того, він вважає, що російські військові не мають права видавати на території України газети і створювати телепрограми.

"У світі споконвіку так було, що країна, яка має базу на чужій території, не має права проводити там будь-яку пропаганду й агітацію. Тут же Чорноморський флот проводить масову ідеологічну роботу, спрямовану проти української державності. Вони сіють сумніви в самостійності нашої держави, говорять, що вона ні на що не здатна, підтримує такі антиісторичні речі як претензії на Крим і Севастополь. Це все дезорієнтує людей і в моральному і в політичному сенсі. Це все елементи політики нестабільності, яку Росія проводить спеціально. Тому потрібно домагатися, щоб якомога швидше цей флот пішов з України ", - зазначив Лук'яненко.

Як повідомлялося, радник-посланник посольства Росії в Україні Всеволод Лоскутов вважає, що перебування офіцерів Федеральної служби безпеки Російської Федерації в Криму не несе загрози національній безпеці України.