зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

24.04.10

Тігіпко розкритикував дії президента Януковича

Віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко виступив з критикою президента Віктора Януковича, який підписав угоду про продовження перебування російського військово-морського флоту в Севастополі.

В інтерв'ю Associated Press Тігіпко заявив, що якщо цю угоду можна вважати за доцільну з економічних міркувань, то в політичному плані Янукович мав діяти відкритіше й заздалегідь повідомити про переговори, що тривали.

Обговорення та підписання угоди за зачиненими дверима - не те, чого чекає український народ, - сказав Тігіпко, передає "Радіо "Свобода".

Олександр Пасхавер: "Політика української влади колоніальна"

Президент центру економічного розвитку Олександр Пасхавер прокоментував K2KNews угоду, укладену напередодні російською і українською владою.

За оцінками відомого економіста, політика заміщення частини орендної вартості бонусними цінами на газ може обернутися для України серйозними проблемами.

"Економічні наслідки непрості. Ми зараз платимо більше, ніж за ринковою ціною, тому, природно, в даній ситуації програють ті підприємства, які використовують газ. Це означає, що в умовах ринкової ціни вони не конкурентоздатні. Таким чином ми робимо хімічні підприємства - виробники добрив, в основному, - потенційно конкурентоспроможними, а далі - вже їхні проблеми.

Далі йдуть металургійні підприємства, потім комунальні, які надають послуги населенню. І далі йде населення. В цілому я б сказав, що коли б не ринкова ціна, то це був би неефективний акт. Неринкова ціна - це факт неповноправних відносин. Тому, по суті, ми просто усунули політичну асиметрію. Звичайно, в рамках вищезгаданих споживачів понад усе виграють підприємці. Далі йдуть ті, хто споживає багато газу серед населення. Їм можна не підвищувати ціни. Про це багато зараз говорять в Україні. Але це можна було б компенсувати дешевшим способом", - заявив Пасхавер.

"Тепер щодо того, яким чином це досягнуто. Я думаю, що в рамках ринкового торгу це можна було б зробити за рахунок потенційного підвищення ціни оренди за чорноморський флот, як на це вказують обидва керівники країн. Але я не можу зрозуміти, який стосунок до цього має продовження самого перебування флоту. До цього моменту договір укладався на сім років, і ми могли б підписати таку саму угоду. Нинішня угода, на мій погляд, стала обміном. Економічні преференції поміняли на політичні - це колоніальна політика. Як, втім, будь-які несиметричні відносини. Таким чином, усередині країни велика частина населення, поза сумнівом, сприйме крок президента як крок людини, яка проводить політику колонізації по відношенню до країни. Я не знаю, наскільки наш президент це розуміє", - аналізує економіст.

"Що вигідніше - знижувати ціну? Чи отримувати до бюджету орендну плату чистими грошима? Звичайно, вигідно отримувати прямо до бюджету, тому що тоді можна підвищити ціни усередині країни, підвищити тим споживачам, які досить легко це витримають, компенсуючи, таким чином, витрати невеликої частини бідних. А ці гроші використовувати найбільш ефективним способом: витратити їх на реформи, на підвищення соціальних стандартів. Загалом, витратити так, як скаже суспільство. А даний принцип перехресної ціни, з яким борються всі держави, в суспільства немає вибору.

Гроші витрачаються однозначно, для інтересів конкретних споживачів. Думаю, саме тому з точки зору економічно рівноправних відносин між двома державами це не краща операція. Я розумію, що успіх уряду може бути в тому, що він може збалансувати бюджет негайно і при цьому не зачіпати чутливих сторін населення. Таким чином, є поточний ефект, я б сказав, поточний політичний ефект. Але угоди між державами, коли вони укладаються з поточного політичного ефекту, як правило, невигідні", - підсумував експерт.

Тягнибок знайшов спосіб зірвати ратифікацію угоди щодо ЧФ

Лідер Всеукраїнського об’єднання Свобода Олег Тягнибок звернувся до керівників БЮТ та НУ-НС з відкритим листом, у якому пропонує спосіб, як зірвати ратифікацію угоди щодо продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні.

Про це повідомили у прес-службі ВО Свобода.

На переконання Тягнибока, єдиний надійний спосіб - не допустити народних депутатів своїх фракцій на пленарне засідання, на якому мають ратифікувати “цей злочинний пакт”.

Як пояснив лідер ВО Свобода, "фракції, які готові здійснити державну зраду і позбавити Україну національного суверенітету, нараховують усього лише 222 народних депутата України. Саме стільки депутатів у фракціях Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина”.

“Поки злочинна угода щодо продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні, яку підписав Януковича у Харкові, не ратифікована - це "фількіна грамота". Зрозуміло, що вона ніколи не буде втіленою, якщо депутати, які пройшли за списками БЮТ та НУ-НС, не підтримають це злочинне рішення”, - підкреслив Тягнибок.

За його словами, сьогодні саме на Юлії Тимошенко та Вікторові Ющенку лежить особиста відповідальність за те, чи буде зруйнована Незалежність України тими, кого вони власноруч провели у парламент.

Як вважає Тягнибок, “лідерам БЮТ та НУ-НС треба зробити прості речі: кожна фракція - БЮТ і НУ-НС - повинна ухвалити рішення про бойкот пленарних засідань, на які виноситиметься питання ратифікації угоди про продовження перебування Чорноморському флоту РФ в Україні, та виконати ці рішення фракцій”. “Якщо буде потрібно, фізично не допустити депутатів своїх фракцій у зал пленарних засідань Верховної Ради”, - додав лідер ВО Свобода.

Якщо ж, підкреслив Тягнибок, “ратифікація пакту Медведєва-Януковича таки відбудеться, лідери БЮТ та НУ-НС також повинні нести особисту відповідальність за цю зраду, бо власноруч провели в парламент зрадників”.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що деякі представники опозиції не можуть вважатися захисниками національних інтересів на відміну від президента України Віктора Януковича.

У свою чергу, Янукович заявив, що Партія регіонів має співпрацювати на місцях з "національно налаштованими силами".

Влада Севастополя не повинна тішити себе ілюзіями щодо ЧФ

Влада Севастополя не повинна тішити себе ілюзіями з приводу подальших перспектив розвитку міста у зв`язку з продовженням терміну перебування Чорноморського флоту Росії.

Про це в інтерв`ю УНІАН заявив керівник Таврійського інституту регіонального розвитку (місто Ялта), заслужений економіст Автономної Республіки Крим Андрій КЛИМЕНКО.

За його словами, у влади і жителів Севастополя у зв`язку з «харківською» угодою з ЧФ РФ може виникнути «нічим не виправдане, чи, інакше кажучи, помилкове відчуття полегшення: мовляв, тепер флот перебуватиме в місті ще довго, флот розвиватиметься, а, отже, будуть робочі місця, вклад в економіку міста тощо. Проте вклад ЧФ РФ і його інфраструктури обслуговування в економіку міста в осяжному майбутньому сильно не виростуть, а лише зменшуватимуться».

Експерт пояснив, що «є загальні тенденції мінімізації військової складової російського флоту в Севастополі - у зв`язку з модернізацією технічних засобів, оптимізацією обслуговуючого персоналу тощо».

«Севастопольцям не потрібно тішити себе ілюзіями, а продовжувати диверсифікувати і розвивати економіку міста, розуміючи, що вклад флоту в бюджет міста в осяжному майбутньому буде на рівні 10-15%, і далі він продовжуватиме знижуватися», - вважає А.КЛИМЕНКО.

Коментуючи заяви про те, що після набуття чинності договору щодо ЧФ РФ зросте обсяг російських інвестицій в економіці Севастополя, А.КЛИМЕНКО відзначив: «Я думаю, що Росія не є інвестиційним лідером у Чорноморському регіоні. Таким лідером тут є Туреччина, за нею йдуть нові країни ЄС - Болгарія і Румунія, у яких значні інвестиційні перспективи. А також Грузія зі своїм надзвичайно пільговим податковим режимом. А в російської ж економіки не менше внутрішніх проблем, чим у української».

Експерт також відзначив, що «нині постає питання про долю тих економічних проектів, про які останні два роки так багато говорили в Севастополі, - про територію відкритої економіки і Чорноморської співпраці, що в просторіччі іменували вільною економічною зоною». На його думку, «європейські, американські, азіатські інвестори, які почали замислюватися про те, аби прийти в Севастополь зі своїми проектами, зараз візьмуть паузу, і дивитимуться, як ці проекти виглядатимуть у даному політичному контексті».

А.КЛИМЕНКО також вважає, що після набуття чинності угоди між Україною і Росією з ЧФ РФ «такі країни, як Туреччина, Румунія, Болгарія, природно, розглядатимуть варіант посилення військово-морської складової Росії на Чорному морі, і відповідно вносити корективи у свої військово-морські доктрини». На його думку, існує загроза, що в Чорному морі може з`явитися «якщо не гонка військово-морських озброєнь, то щось схоже на це». «Ось ці події змусять Грузію активно будувати свої ВМС, які сьогодні складаються, здебільшого, з берегової охорони», - сказав експерт.

Семиноженко: навіщо озвучувати російські фільми українською?

Віце-прем’єр-міністр Володимир СЕМИНОЖЕНКО доручив Міністерству культури і туризму проаналізувати правове поле, пов’язане з виконанням закону про кінематографію, яке викликає справедливі дорікання.

Про це повідомляє прес-служба віце-прем`єра, підкресливши, що, перш за все, це стосується озвучування російськомовних телевізійних фільмів українською.

Найближчим часом відбудеться круглий стіл за участю урядовців та експертів, де обговорюватимуться питання розвитку вітчизняного кінематографа.

«Коли ми обговорюємо цю тему, не треба плутати - велике українське кіно чи кіно українською. Пріоритетом має бути якість того, що ми дивимося. Тому наша мета - конкурентоспроможний український культурний продукт та можливість глядача обирати кіно за своїми інтересами», - наголосив В.СЕМИНОЖЕНКО.