зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

04.11.10

Герман думає, що світ просто не зрозумів особливостей української демократії


Україна зробить висновки з міжнародних оцінок місцевих виборів з метою розбудови та удосконалення демократії в країні.

Про це заступник глави Адміністрації Президента України Ганна ГЕРМАН заявила в інтерв’ю кореспонденту УНІАН, коментуючи, зокрема, заяву уряду США, в якій зазначається, що місцеві вибори в Україні були менш демократичними, ніж попередні президентські.

Політик підкреслила, що українська сторона повинна уважно вислуховувати, приймати і враховувати оцінки різних сторін, зокрема, стратегічних партнерів держави.

«Ми також маємо право оцінювати і їхні вибори, висловлювати свої оцінки. Але висновки ми маємо робити свої», - зауважила Г.ГЕРМАН.

За її словами, «дефініція демократії не є чимось застиглим».

«Демократія у кожній країні має свої особливості. І в Україні теж. Основне, щоб процес не стояв на місці. Основне, щоб демократія розвивалися, щоб ми прагнули більшої свободи людей, щоб ми робили все для того, щоб наступне волевиявлення було більш об’єктивним, більш переконливим. І до цього треба прагнути», - наголосила заступник глави АП.

Г.ГЕРМАН висловила переконання, що Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ «саме так дивиться на ці процеси, і саме так будуватиме українську перспективу, як перспективу розширення прав і свобод українських громадян».

«А думки треба вислуховувати усі, але завжди треба робити свій висновок, адаптуючи ситуацію до власних національних реалій, і до наших планів щодо прискорення реформ», - заявила Г.ГЕРМАН.

Вона також підкреслила, що «зараз в країні усі зусилля, усю енергію, усю стабільність влади і силу нової влади, місцевої у тому числі, треба скерувати на реалізацію президентських реформ».

«І зараз саме над цим треба думати, водночас так само, як і над висновками з того короткого шляху, який ми встигли пройти після перемоги на президентських виборах», - резюмувала Г.ГЕРМАН.

Як повідомляв УНІАН, у заяві уряду США щодо місцевих виборів в Україні, зокрема, йдеться, що вони «не відповідали рівню відвертості і чесності, встановленому останніми президентськими виборами».

Президент Європейської народної партії Вілфред МАРТЕНС також заявив, що розчарований тим, як було проведено місцеві вибори в Україні.

«За наявною на даний момент інформацією можна говорити про значний відступ від демократичних стандартів», - зазначив, зокрема, президент найбільшої європейської політичної сили.

У свою чергу Уповноважений Європейським парламентом спостерігач на місцевих виборах в Україні Павел КОВАЛЬ сказав, що у рапорті для Європарламенту особливу увагу зверне на порушення, які мали місце до виборів в Україні.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Прапорщик міліції виграв вибори у генерал-майора


У Закарпатті на виборах сільського голови села Червоне прапорщик міліції переміг конкурента генерал-майора.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час прес-конференції в Ужгород повідомив начальник УМВС у Закарпатській області Віктор РУСИН.

За його словами, 69 працівників закарпатської міліції балотувалися під час цих виборів до рад різних рівнів. В основному вони балотувалися в депутати сільських, селищних та міських рад, а також на посаду голови села.

Результат виборів такий: 4 працівників міліції стали головами сіл, ще 35 стали депутатами селищних і сільських рад. Це становить 67% від загальної кількості кандидатів, які балотувалися.

«Таким чином, не політичні сили, а люди дали оцінку роботі міліції. І цей доказ - довіра, бо обирали людей”, - сказав він.

«В одному селі Закарпаття навіть прапорщик міліції виграв у генерал-майора. Це є оцінка діяльності міліції в Закарпатській області», - додав В.РУСИН.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Публічні страхи Віктора Януковича (ФОТО)


Ви маєте платити комунальні тарифи. Але ніколи не дізнаєтесь на що йдуть ваші виплати.

Ваша пенсія може бути за межею реальності. Але законом вам заборонено знати, скільки отримує міністр.

В кінці кожного року ви повинні здавати декларацію про доходи. Але ви не можете знати, акціями якої компанії володіє ваш президент.

Ваша дитина в школі може перестати отримувати уроки англійської, бо нічим платити заробітну плату вчителям. Але ви не зможете дізнатися, скільки обраний вами політик заплатив за послуги американського технолога.

Ви завжди повинні. І вам завжди заборонено знати.

І незалежно від того, чи ви - журналіст, юрист, вихователь, шахтар, кожні чотири-п'ять років вас регулярно ведуть до виборчих дільниць. І ваш вибір як правило буде сліпим.

Однією з головних причин циклічності політичного життя України полягає в тому, що в країні повністю зміщені акценти відповідальності. Впродовж усіх виборчих кампаній - чи то президентських, чи то парламентських або місцевих - політики йдуть на посади, роздаючи обіцянки своїм виборцям.

Утім, одразу після обрання полюси зміщуються. Замість того, аби й далі говорити з громадськістю та виборцем, влада - будь-яка влада - вважає своєю головною метою боротьбу з опозицією. І зважаючи на те, що впродовж навіть однієї каденції парламенту влада та опозиція можуть неодноразово мінятися місцями, виборець на цій арені залишається глядачем.
Вирізка з газети в музеї Віктора Януковича в його рідній школі в місті Єнакієве
Ще більш спотворена модель підпорядкованості української бюрократичної машини. Будь-який чиновник скаже вам, що в кінцевому рахунку він підпорядковується все тому ж політику, який займає виборну посаду. А далі - знову замкнене коло боротьби опозиції і влади.

І це питання неможливо вирішити ані майданами, ані підйомом економіки, ані запрошеннями до України всесвітньо відомих аудиторів чи експертів. Єдиний шлях - це бюрократична революція на законодавчому рівні.

І одним з найважливіших стовпів цієї революції є питання прозорості діяльності органів влади.

Примусової прозорості. Та щирого надання громадянам права доступу до публічної інформації.

Ця революція дійсно потребує дещо більшого ніж збирання натовпів та розгортання наметових містечок. Щоб відмовитись від бажання керувати країною в сутінках потрібна політична воля і сміливість. І перший крок - це голосування за закон про доступ до публічної інформації.

Нинішня влада пішла іншим шляхом. Замість того, аби подивитись в очі своїм же страхам, там звернулися за захистом до юристів. На цьому тижні вже остаточно стало відомо, що ані Банкова, ані Кабінет міністрів, ані коаліція на чолі з Партією регіонів не збирається відмовлятися від бажання вирішувати питання влади під ковдрою.

У розпорядження "Української правди" потрапили докладні адміністрації президента з аналізом законопроекту "Про доступ до публічної інформації", на підставі яких коаліція відмовилась підтримати документ у Верховній Раді.
Документ аналізувався провладними юристами двічі. Перший висновок відноситься до періоду третьої декади жовтня цього року. Як відомо, 21 жовтня законопроект мав розглядатися Верховною радою.

Але з невідомих причин під час засідання коаліція відклала розгляд документу на 2 листопада.

За інформацією редакції, це рішення було схвалено напередодні ввечері під час засідання ради фракції Партії регіонів. Обґрунтуванням такого рішення слугував один аркуш А4 з п'ятьма пунктами.

Другий висновок з'явився вже напередодні повторного другого читання законопроекту. Перший був виконаний як твір на вільну тему. В другом варіанті з'явились юридичні обґрунтування тез першого аркушу.

СТРАХИ КОМАНДИ ВІКТОРА ЯНУКОВИЧА

Треба зазначити, що невідомі автори висновків проти законопроекту "Про доступ до публічної інформації" викладали свої аргументи досить щиро і відверто, не ховаючи свого ставлення до ідеї прозорості влади.

Але що цікаво, жодна з тез цих документів публічно озвучена так і не була. Більше того, жоден з представників фракції Партії регіонів, жоден член Кабінету міністрів і жоден співробітник адміністрації президента публічно взагалі не висловили своїх зауважень стосовно законопроекту.

Складається враження, що в глибині душі кожен, хто бачив цей аналіз, розумів всю слабкість викладених в ньому аргументів.

АРГУМЕНТ 1. Страх перед свідками
...вважаємо, що після прийняття закону будь-яка особа може зажадати бути присутньою навіть на засіданні Ради депутатської фракції або зборах фракції, не кажучи про засідання Уряду.

Партію регіонів лякає навіть потенційна можливість представників суспільства бути присутніми на засіданнях органів влади. І що цікаво, автори аргументів як приклад насамперед наводять не засідання місцевих органів влади або наглядової ради НБУ, а збори політичних фракцій. Хоча сама по собі фракція політичної партії не є суб'єктом владних повноважень.
Натомість в багатьох країнах світу ця вимога є базовим принципом прозорості влади взагалі. Цей принцип полягає в тому, що рішення всіх колегіальних органів влади повинні прийматися прозоро і публічно. Виключенням є лише засідання органів секретних служб та особливі випадки, коли такий орган розглядає питання національної безпеки.

Логіка полягає в тому, що в колегіальних органах влади не існує персональної відповідальності її членів. Саме тому, аби запобігти колективній змови під час ухвалення рішень такими відомствами, засідання мають проходити публічно.

Наприклад, у Сполучених Штатах є ціла низка законодавчих актів, які умовно об'єднуються під назвою Sunshine law. Згідно з цими нормами, будь-який захід за участі двох або більше представників владних повноважень, результатом яких може бути ухвалення рішення, що має суспільне значення, повинен проходити за участю громадськості. З країн колишнього соцтабору подібне законодавство майже в повній мірі застосовується в Румунії.

АРГУМЕНТ 2. Страх перед звітами

Це найбільш дивний аргумент влади. Він полягає в тому, що чиновники в принципі не повинні відволікатися від своєї роботи, аби обслуговувати запити на інформацію від громадян.
Автори документу дивуються: "Тобто посадові та службові особи зобов'язані будуть обслуговувати запити на інформацію, а не виконувати свої посадові обов'язки чи доручення керівництва". Це, за думкою, провладних юристів, "інструмент паралізації діяльності будь-якого органу влади".

По-перше, це невірна інтерпретація запропонованого законопроекту, оскільки в п. 3 статті 13 документу чітко зазначається, що на посадових та службових осіб вимоги закону поширюються "лише в частині оприлюднення та надання відповідної інформації за запитами, а також оскарження їх рішень, дій чи бездіяльності до уповноваженого з прав людини та суду".

По-друге, ніхто не вимагає від кожного чиновника особисто писати листи громадянам. Ці функції можуть покладатися або на окрему людину, або на керівника підрозділу.

По-третє, чиновники і за діючим законодавством мають відповідати на запити та скарги громадян.

По-четверте, чи означає цей аргумент, що жоден чиновник взагалі не повинен надавати інформацію про свою діяльність, з огляду на те, що це відволікає його від тієї самої діяльності?

АРГУМЕНТ 3. Страх перед витратами

Це мабуть єдине істотне зауваження юристів. Він полягає в тому, що прозорість влади потребуватиме додаткових бюджетних витрат.
Так. Це правда.

Але проти цього аргументу влади можна навести тисячі прикладів роздування бюрократичної машини, збільшення витрат на утримання органів влади, невиправдане "технічне" оновлення автопарків міністерств та відомств, невпинне збільшення витрать на утримання державного апарату - незалежно від того, яка партія чи людина приходить до влади.

Для прикладу, можна зменшити кількість оплачуваних помічників народних депутатів, міністрів. Можна зменшити витрати на гаражі чиновників тощо.

Але справа не в цьому.

Корінь цієї проблеми в тому, що українські політики вважають будь-які демократичні перетворення косметичним ремонтом. А будь-який закон, що їх впроваджує - такою собі косметичною процедурою, аби навести красу. Глибоко в душі вони щиро вважають, що всі ці перетворення робляться на догоду якимось химерним наглядачам світового співтовариства.

Втім, насправді ухвалення саме цього закону в перспективі має стати запорукою економії державних коштів. Справа втому, що будь-яка бюрократична машина рано чи пізно втрачає можливість самоконтролю. Суто з людських факторів. Особливо якщо це стосується місцевої влади.

Внутрішня дисципліна у владних коридорах або перетвориться на каральну машину з сумнівними критеріями, або призведе до обслуговування конкретних чиновників. І в цьому випадку зовнішній інструмент тиску на чиновників є єдиною об'єктивною запорукою дотримання законів та стандартів.

АРГУМЕНТ 4. Страх перед відповідальністю

Ще одним зауваженням юристів стало те, що, мовляв п'яти днів для розгляду звернення за інформацією є недостатнім.
При цьому автори додають, що даним приписом фактично нівелюються інститути депутатського запиту та звернення, а також інститут звернення громадян.

Що стосується прав та повноважень народних депутатів, то є велике питання, чи не потрібно прирівняти право на інформацію народних депутатів та простих громадян.

А щодо звернення громадян, то автори аргументів дещо переплутали. Наразі громадяни мають право звертатися до органів влади із скаргами, на які дійсно потрібні писати довгі та розлогі відповіді, на що за законом відводиться 15 та 30 днів.

Що ж стосується права на доступ до інформації, то мається на увазі про доступ до готових документів. Щоб надати відповідь - треба взяти документ, зробити ксерокопію, вкласти у конверт та відправити поштою. Навіщо на це 30 днів? До того ж, якщо запит потребує довгих пошуків, закон передбачає можливість подовжити цей термін.

АРГУМЕНТ 5. Страх перед судом

Це найбільш дивовижний аргумент влади.
Щоб зрозуміти єзуїтство цього аргументу, треба перечитати його разів п'ять. Якщо коротко, цей аргумент формулюється так: давайте не дамо громадянам зайвий раз звертатися до суду вразі порушення їх прав.

Іншими словами, якщо зараз громадяни позбавлені права отримувати правдиву інформацію в зазначений строк про діяльність влади, то навіщо ускладнювати собі життя і визнавати це право?

І більше за все турбує провладних юристів те, що право на оцінку отриманої інформації - про її достовірність та повність - належить громадянам!

"Оціночні норми, що застосовуються у проекті ("на думку", "неповна") будуть слугувати дієвим інструментом впливу на органи державної влади та їх посадових осіб", - скаржиться юрист.

В цих словах - вся квінтесенція ставлення влади до закону "Про доступ до публічної інформації".

Не треба наводити прикладів, якими іноді абсурдними нормами регулюються правила звернення громадян до органів місцевої влади, до комунальних служб тощо для вирішення суто побутових проблем.

Коли ж пропонується зробити ці вимоги двосторонніми, то армія юристів піднімає галас, що це стане інструментом впливу.

Іронія лише в тому, що весь цей закон, вся його суть та філософія направлена саме на створення дієвого інструменту впливу громадян на державну машину.

Мустафа Найєм

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Герман не хоче реагувати на російський "пчих" на Януковича


Заступник глави адміністрації президента Ганна Герман вважає, що не варто надавати особливого значення показу російським телеканалом пародії на президента Віктора Януковича.

Про це Герман заявила в інтерв'ю кореспонденту УНІАН.

"До усякого гумору треба ставитися дуже спокійно. А найвища мужність - це вміти сміятися над собою. Я дуже поважаю людей, які здатні, у першу чергу, сміятися над собою", - зауважила вона.

Герман констатувала, що "це не перше і не останнє, коли підходи до образу перших людей держав можуть бути такими, що вони нам можуть здатися занадто саркастичними, занадто цинічними".

"Але перші особи - вони притягують увагу і справедливих людей, і не справедливих. І на все це треба дивитися дуже просто і з посмішкою. Я би не робила з цього якоїсь особливої історії. На кожний пчих не обов'язково казати "дай боже", - сказала Герман.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

ICTV вирізало з ефіру пародію на Януковича (ВІДЕО)


В останньому випуску російського комедійного шоу "Велика різниця", що вийшов на російському Першому каналі, спародіювали образ президента України Віктора Януковича.

Тим часом на українському каналі ICTV, що транслює "Велику різницю", випуск вийшов без цього сюжету, пише Головне.

Також на сайті ICTV є незадоволений лист на форумі про вирізаний сюжет.

"Після перегляду в ефірі ICTV 30 жовтня передачі "Велика Різниця" у мене виникло запитання: У нас знову цензура чи технічні збої? Чому країна так і не побачила пародію на Віктора Федоровича?

Адже нічого страшного там не було, хороша така пародія вийшла, життєва... Добродії редактори каналу злякалися гніву Гаранта і його оточення? Правильне Рішення!", - написав форумчанин.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/


Українська міліція погрожувала зробити другого Гонгадзе з білоруського журналіста


У київську квартиру білоруського опозиційного журналіста Олександра Цінкевича намагалися проникнути правоохоронці.

Про це "Українській правді" повідомив сам журналіст.

За його словами, серед правоохоронців було двоє співробітників Управління по боротьбі з організованою злочинністю і полковник міліції з Криму.

Цінкевич заявив, що міліціонери спілкувалися з його дружиною і говорили, що хочуть опитати його "по якійсь справі, пов'язаній з виходом "Комерсанта" в Криму" і вручити повістку.

У свою чергу журналіст рекомендував правоохоронцям звернутися з цим питанням до МЗС, оскільки він акредитований для роботи в Україні й існують спеціальні юридичні процедури.

Проте правоохоронці, за словами Цінкевича, викликали "людину з інструментами" і намагалися зламати двері в його квартиру.

"Я викликав наряд міліції. Після цього вони перестали це робити. Я кілька разів повторював, що існує певна юридична процедура, що у мене в квартирі знаходяться малолітні діти і вони дуже перелякані. Вони (міліціонери) ніяк не реагували і погрожували", - сказав він.

Журналіст розповів, що він дав пояснення наряду міліції, який прибув.

"Після того, як наряд міліції пішов, двоє співробітників УБОЗу мені сказали, що, мовляв, ти дивись, може з'явитися другий Гонгадзе і ми з тобою ще побачимось. Я запитав: ви мені погрожуєте? Вони: ні, не погрожуємо, але ось так просто говоримо" , - заявив Цінкевич.

У той же час, він не знає, з чим можуть бути пов'язані такі дії правоохоронців.

"Сам я з Білорусі, в опозиційному виданні пишу матеріали, в тому числі і по Україні. У минулому я був одним з керівників Об'єднаної громадянської партії", - сказав журналіст.

Як відомо, у жовтні в Криму поширювався фальшивий випуск газети "Комерсант", який дискредитував прем'єра Криму Василя Джарти.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У ПР зреагували на критику виборів з боку США: хай вони у себе розбираються


Україна готова скористатися допомогою США при підготовці Виборчого кодексу.

Про це заявив в інтерв`ю УНІАН перший заступник лідера фракції Партії регіонів Михайло ЧЕЧЕТОВ, коментуючи заяву уряду США з приводу місцевих виборів, яку поширило Посольство США в Україні.

М.ЧЕЧЕТОВ сказав, що в цій заяві Україні пропонується допомога при підготовці Виборчого кодексу.

«Коли розумні люди допомагають, то ми маємо ці рекомендації брати і використовувати з урахуванням наших національних інтересів», - сказав він. М.ЧЕЧЕТОВ зазначив, що «ми не відмовляємося від підтримки». При цьому він сказав, що Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ ще до виборів говорив про необхідність ухвалення такого кодексу.

За словами М.ЧЕЧЕТОВА, Виборчий кодекс потрібний «не тому, що Америка сказала чи Франція сказала», а для того, щоб «піти від порочної практики, коли законодавство підганяють під кон`юнктуру тих чи інших виборів».

М.ЧЕЧЕТОВ зазначив, що робота над кодексом ведеться, «не чекаючи, коли нам американці чи марсіани подзвонять».

Коментуючи заяву США з приводу того, що місцеві вибори не відповідали рівню відвертості та чесності, встановленому останніми президентськими виборами, М.ЧЕЧЕТОВ сказав, що «хай вони у себе розбираються». За його словами, в США зараз теж відбуваються вибори і там також багато порушень. «Хай вони у себе розбираються, з-за океану не так видно», - сказав він, при цьому додавши, що спостерігачі, які були в Україні, дали оцінки, згідно з якими «системних спотворень волі виборців не було», а були лише технічні проблеми.

Як сказав М.ЧЕЧЕТОВ, такі проблеми потрібно вирішувати в судах за кожним конкретним випадком.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Світова преса: Янукович провалив тест на демократію


США розкритикували проведення Президентом Віктором ЯНУКОВИЧЕМ місцевих виборів в Україні, наголосивши на тому, що «вибори не відповідали стандартам відкритості та чесності».

З такою оцінкою Державного департаменту США українських виборів вийшло сьогодні американське видання The Wall Street Journal.

Видання нагадує, що 3 листопада Посольство США в Україні оприлюднило заяву про те, що вибори 31 жовтня стали кроком назад, порівняно із нещодавніми президентськими виборами. У заяві також засуджуються нещодавно прийняті зміни до виборчого законодавства, «які прямо спрацювали на користь провладної Партії регіонів».

«Недільні вибори стали першими при Президентові ЯНУКОВИЧУ, тому їх вважали перевіркою його відданості демократії. Реакція США доводить, що ЯНУКОВИЧ провалив цей тест на демократію», - пишуть також Джошуа ШАФФІН та Роман ОЛЕАРЧИК у матеріалі для американської Financial Times.

Видання цитує прес-секретаря Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики Кетрін ЕШТОН, яка занепокоєна повідомленнями про порушення під час голосування, зокрема зважаючи на досвід проведення в Україні виборів, які відповідали міжнародним стандартам.

«Вони підривають довіру народу до виборчого процесу та подальшого зміцнення демократії в Україні», - сказала прес-секретар.

Німецька Die Press звертає увагу «на відновлення старої практики фальсифікації результатів виборів по всій країні за допомогою так званого адміністративного ресурсу».

Ніко ЛАНГЕ у своїй статті, зокрема, пише: “За фасадом люб’язності здійснюється політика, яка підтримує старі структури, заважає справжній модернізації та зближує Україну з Росією, віддаляючи її від ЄС. Конкуренція тут не вітається, стандарти демократії та верховенства права часто зневажаються”.

Інформаційна агенція France Press цитує позицію Держдепартаменту США щодо порушень виборчого законодавства на виборах 31 жовтня: “Місцеві та іноземні спостерігачі на місцевих виборах в Україні зафіксували численні процедурні порушення у день голосування».

«При тому, що вибори, які привели ЯНУКОВИЧА до влади у лютому цього року, могли бути прикладом відкритості для всього пострадянського простору, місцеві вибори 31 жовтня відрізняються згортанням демократії», - зазначає France Press.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Бродський про підприємців під Радою: Хлопці, звикайте


Голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський вважає, що підприємці, які протестують проти нового Податкового кодексу, не хочуть платити податки.

Про це він написав у своєму Живому журналі.

"Я розумію людей, які не хочуть платити податки. Це нормально. І люди за конституцією мають право висловлювати свою думку - під Верховною Радою в тому числі", - написав він.

Водночас Бродський вважає, що "потрібно пам'ятати і про решту країни, в якій живе 46 мільйонів людей, і вони теж мають право на життя, на гідні зарплати і пенсії".

"А то у нас кажуть: "Ой-ой-ой, яка в нас маленька пенсія в країні - 700 гривень", або "Ой-ой-ой, яка маленька зарплата - 1200 гривень". Так, панове, а за рахунок чого вона буде більше, якщо у нас підприємці віддають 200 грн і не хочуть платити навіть до Пенсійного фонду. Хоч, по суті, цього теж мало", - пише Бродський.

"Тому одні люди мають право на пікети, а інші мають право на життя. Хлопці, поступово звикайте до нормальної країни", - додав він.

Як відомо, у четвер під Верховною Радою підприємці з різних регіонів України протестують проти нового Податкового кодексу.

У Львові близько 2,5 тисяч людей пікетують Львівську облдержадміністрацію з вимогою звільнити прем'єра Миколу Азарова, віце-прем'єра Сергія Тігіпка.

У цей час найбільші львівські ринки, зокрема, "Галицьке перехрестя", не працюють, магазини закриті.

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Де воно - ваше «покращення життя вже сьогодні»?!


Міністр праці і соціальної політики України Василь Надрага повідомив минулої середи на брифінгу журналістам, що в 2011 році розмір прожиткового мінімуму буде збільшено з 888 грн. у 2010 році до 963 грн. Такий розмір прожиткового мінімуму буде передбачено в проекті бюджету наступного року, над яким зараз працює уряд, пояснив він.

А на сайті згаданого міністерства того ж дня з`явилося дуже цікаве повідомлення про цей брифінг, в якому мовиться буквально наступне: «Прожитковий мінімум, наприклад, для працездатних осіб у 2011 році складе не менш ніж 963 грн. (тобто проти 2009 року він буде збільшений на 42,7%).».

Питання: а з якоого це дива міністр Надрага порівнює величину прожиткового мінімуму в 2011 році не з його розміром у 2010 році, як це годиться, а з розміром у 2009 році?

Втім, це питання, скоріше риторичне, оскільки нескладно здогадатися, чому чиновник не захотів робити порівняння показника 2011 року з показником 2010 року. Якщо розділити дві названі вище паном Надрагою цифри одну на іншу, то виявиться, що уряд планує підняти прожитковий мінімум наступного року по відношенню до року нинішнього лише на 8,4%.

А це, поза всяким сумнівом, означає, що реально – тобто, з корекцією на інфляцію – прожитковий мінімум у 2011 році не збільшиться, а, навпаки, знизиться в порівнянні з його сьогоднішньою величиною. Причому, скорочення буде напевно дуже значним, оскільки інфляція обіцяє вирости наступного року до шаленої величини.

Для прогнозу річного розміру інфляції в 2011 році можна відштовхнутися від її показників за два останні місяці. У серпні споживчі ціни підвищилися на 1,2%, у вересні – на 2,9%, за два цих місяці інфляція склала 4,1%. Така двомісячна інфляція відповідає 27% річній інфляції.

Якщо ж пригадати, наприклад, 2007 рік, коли Україна також мала проблеми з урожаєм і стрімко росли ціни на продукти харчування (уряд очолював тоді Янукович, а його першим заступником був тоді нинішній прем`єр-міністр), то в серпні і вересні того року параметри інфляції були навіть нижчі, ніж зараз – 0,6% і 2,2% відповідно. Проте інфляція в річному вимірюванні в 2007 році швидко росла з кожним місяцем: травень – 10,6%, вересень – 14,4%, грудень – 16,6%. У перші місяці 2008 року висхідний інфляційний тренд за інерцією продовжився, і, наприклад, у березні річна інфляція досягла 26,2%, а в травні – 31,1%. Після цього місяця уряду, нарешті, вдалося зупинити тенденцію щомісячного зростання річної інфляції, і потім вона практично регулярно знижувалася аж до липня нинішнього року (6,8%).

У найближчій перспективі ситуація з інфляцією може виявитися не менш печальною ніж у 2007-2008 роках, оскільки крім подорожчання продуктів харчування її провокує до зростання рішення уряду про підвищення ціни на газ на 50% в серпні цього року і таке ж подорожчання газу в квітні 2011 року. Тому річної інфляції до середини майбутнього року також слід чекати на рівні близько 30%.

Якщо ж узяти для розрахунку показники річної інфляції в 27-30% і вказаного міністром Надрагою зростання прожиткового мінімуму на 8,4%, то реально прожитковий мінімум скоротиться на 15-17%.

Отже, в 2011 році реальні мінімальна зарплата і мінімальна пенсія знизяться мінімум на 15%.

Що цікаво, Віктор Янукович у середу фактично визнав, що плановані владою параметри збільшення номінальних соціальних стандартів не є задовільними. «У соціальній сфері ми на 8,5% підвищили заробітні плати і пенсії. Це добре? Це добре, але цього мало, нам потрібно підвищувати не на 8,5%, а нам потрібно підвищувати в рази і заробітні плати, і пенсії», - заявив він у Донецьку на прес-конференції після урочистого відкриття ділянки об`їзної дороги.

Проте президент висловився, м`яко кажучи, неточно. Якщо темп підвищення соцстандартів відстає від інфляції, то це означає погіршення життя людей, і тому оцінка «добре» тут категорично не прийнятна.

Правильну оцінку, думається, дав екс-перший заступник міністра праці і соціальної політики Павло Розенко. Він відзначив, що згідно з розрахунками уряду, опублікованими на сайті Міністерства праці і соціальної політики, у вересні поточного року прожитковий мінімум для працездатних осіб з урахуванням інфляції склав уже 1013 грн. Тому встановлення на грудень 2011 року прожиткового мінімуму в 963 грн. абсолютно не відповідає реаліям.

«Фактично, розмір мінімальної зарплати в 2011 році буде занижено мінімум на 300-400 грн. Такі пропозиції уряду доводять відсутність системного бачення політики нинішньої влади в соціальній сфері», - резюмував пан Розенко.

Ось таке реальне «Покращення життя» належить відчути на собі українцям вже найближчим часом.

Аркадій Кашуба

реклама: | єдиний гаманець | кредитка | міні кредитка | карта юніора | програма Бонус+ | робота | інтернет | соціальна карта | карта gold | море можливостей | нерухомість | авто-конфіскат | пенсійна карта | автоброкер | термінові грошові перекази | PrivatAssistance | страхування |
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/