зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

16.10.10

Одеська влада закликатиме людей не ходити на вибори?

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій (АМС) Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ вважає, що на майбутніх місцевих виборах команда міського голови Одеси намагатиметься максимально знизити явку виборця, маніпулюючи його мотивацією.

Про це йдеться у коментарі О.ГОЛОБУЦЬКОГО, переданому агентству УНІАН.

На думку експерта, для цього можуть використовуватися тези про те, що «далі може бути тільки гірше», що «апетити тих, що прийдуть, будуть вищими» тощо.

О.ГОЛОБУЦЬКИЙ вважає, що завдання команди мера Одеси Едуарда ГУРВІЦА – переконати протестний електорат у тому, що зміна влади ні до чого не приведе, а якщо й будуть зміни, то тільки на гірше. У той же час, вважає експерт, «люди мають намір голосувати не за опонентів Е.ГУРВІЦА, а, у першу чергу, проти самого мера».

У той же час, на думку О.ГОЛОБУЦЬКОГО, напруження політичної боротьби в Одесі настільки високе, що явка може бути співставною з виборами Президента на початку 2010 року. «Тут навряд чи можлива низька явка або пасивність виборця. Саме тому найефективнішими методами впливу на електорат могли стати конструктивні виборчі технології, які так і не були використані», - зазначає О.ГОЛОБУЦЬКИЙ.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Стратегічна державна власність через тіньовий розподіл дістанеться Кремлю?

Влада виписала умови приватизації Укртелекому таким чином, щоб участь у конкурсі змогли брати лише російські компанії, та, можливо, Ріната Ахметова.

«До приватизації не можуть бути допущені компанії, де державна частка перевищує 25%. Ця позиція мені виглядає логічною. Вартість компанії не полягає виключно в економічній площині. Це стратегічне підприємство, де зосереджено комунікації, що мають військовий і спеціальний характер», - заявив глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін, обґрунтовуючи відсікання західних компаній. При цьому влада вдає, що не знає, що великі «приватні» компанії в Росії насправді керуються Кремлем. І допустити їх до українських «комунікацій, що мають військовий і спеціальний характер», - це все одно що допустити туди Кремль.

Ще під час інвестиційного форуму "Росія кличе!", організованого дочірньою структурою російського державного банку ВТБ, віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко, заявив, що уряд України має намір продовжити приватизацію «дуже хорошими темпами», що стосується, зокрема, й Укртелекому, і що в України є «борг перед інвесторами».

Примітно, що Укртелеком у швидкому темпі було виставлено на продаж після зустрічі Януковича й Азарова з Медведєвим і Путіним. Банк ВТБ вже надав уряду України кредит у 2 мільярди доларів, з віддачею через максимум 2 роки. Причому щопівроку сторони мають право встановлювати нову процентну ставку. Імовірно, що непрозорий і фактично безконкурсний продаж Уктелекому входить у пакет домовленостей з керівництвом Росією.

З дуже великою імовірністю можна прогнозувати, що уряд збирається продати Укртелеком за тіньовою схемою. Про це, зокрема, свідчить і той факт, що напередодні оголошеної урядом приватизації Укртелекому, оператор залишився без ліцензії на міжнародний і міжміський зв`язок. Якщо діяльність оператора буде визнано незаконною, то всі його доходи можуть бути вилучені до бюджету.

Робота без ліцензій закономірно відлякує потенційних прозорих інвесторів, яким натякають, що вони ліцензії можуть і не дочекатися, навіть якщо виграють конкурс. А братимуть участь у конкурсі ті, хто вже «домовився» з владою. Умови конкурсу виписані таким чином, що вільного конкурсу як такого не буде. Що створює можливості для перегляду його результатів у майбутньому.

А крім того, завдяки цим ризикам, знижує ціну на підприємство вже сьогодні.

Приміром, стартова ціна Укртелекому запланована на рівні 10,5 мільярда гривень. Хоча ще наприкінці 2008 року його стартова ціна планувалася на рівні 25 мільярдів. Водночас навіть приватизація Укртелекому, яка здійснюється за завідомо низькими цінами в розпал кризи, не вирішить питань бюджету.

Питання: чим уряд торгуватиме далі?

Тим часом Індекс інвестиційної привабливості, оприлюднений, Європейською бізнес-асоціацією (EBA), показав погіршення оцінок бізнесом інвестиційного клімату в Україні. За останнім рейтингом світової конкурентоспроможності, складеним Всесвітнім економічним форумом, Україна погіршила за рік свою позицію на 7 пунктів.

Щойно посол Німеччини заявив, що Україна «прагне інвестицій, але не хоче бачити інвесторів».

Недипломатичною мовою це означає припущення, що влада хоче подоїти інвесторів у свою кишеню.

Керівник представництва Єврокомісії в Україні в очі владі констатував простий факт: що інфраструктурні проекті в Україні коштують щонайменше удвічі дорожче, ніж будь-де у Європі.

Звичайною мовою таке твердження означає: треба менше красти.

А влада тим часом звітує про «найкращий інвестиційний клімат» в Україні.

Олександр Палій, політолог, кандидата політичних наук
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Українці навчилися бачити різницю між лідером партії і людьми в списку?

На думку директора Київського Інституту проблем управління імені Горшеніна Володимира ФЕСЕНКА, головна тенденція нинішньої передвиборної кампанії - серйозні відмінності між ставленням виборців до політичної сили на всеукраїнському рівні й до її представників на місцях.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Інституту Горшеніна, про це В.ФЕСЕНКО заявив 15 жовтня на прес-конференції Всеукраїнського соціологічного консорціуму під час презентації результатів дослідження «Політична ситуація в Дніпропетровську напередодні місцевих виборів».

В.ФЕСЕНКО вважає, що результати голосування на виборах до місцевих рад суттєво відрізнятимуться від рейтингів тих же партій, що претендують на місця в парламенті.

«Специфіка нинішніх місцевих виборів полягає в тому, що партійна ситуація в кожному регіоні може помітно відрізнятися від показників загалом по країні, я вже не говорю про інші регіони. Саме регіональна специфіка партійних рейтингів здається найцікавішою в нинішній кампанії. Між голосуванням на парламентських виборах і на місцевих є різниця - я знаю дані по Західній Україні, і там відмінності дуже суттєві. В одному й тому ж регіоні по окремих політичних силах люди готові голосувати по-різному - при голосуванні за лідера цієї політсили на президентських виборах, на парламентських і на місцевих виборах будуть абсолютно різні результати», - зазначив В.ФЕСЕНКО.

«У Дніпропетровську, наприклад, ця специфіка проявилася дуже чітко - з вересня по жовтень рейтинг Партії регіонів зріс із 34,6% до 38,5%. Зріс і рейтинг “Батьківщини” - з 6,9% до 8,2%.

Тут, мені здається, проявляється певна поляризація громадської думки. Не така сильна, як це могло бути на президентських або парламентських виборах, але теж вельми суттєва. Люди починають розділятися по партійно-ідеологічних таборах», - сказав В.ФЕСЕНКО.

Що ж до кампанії з виборів міського голови Дніпропетровська, то, за словами В.ФЕСЕНКА, головним претендентом на перемогу є діючий мер Іван КУЛІЧЕНКО. За місяць, що пройшов з дня презентації результатів попереднього соцдослідження на цю тему, рейтинг І.КУЛІЧЕНКА зріс, а відрив від основного конкурента - Загіда КРАСНОВА - збільшився. Якби вибори відбулися сьогодні, то, за словами керівника Інституту Горшеніна, І.КУЛІЧЕНКО отримав би 34,5% голосів, а З.КРАСНОВ - 12,9%.

«Якщо у вересні І.КУЛІЧЕНКО випереджав З.КРАСНОВА майже на 16%, то зараз цей розрив становить 21,6%», - підкреслив В.ФЕСЕНКО.

*** З 10 по 14 жовтня 2010 року Всеукраїнський соціологічний консорціум провів телефонне опитування в м. Дніпропетровську на тему: «Політична ситуація в Дніпропетровську напередодні місцевих виборів». Всього було опитано 1000 респондентів, квоти - стать, вік, район і освіта респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/- 3,2%.

До соціологічного консорціуму входять: Київський інститут проблем управління ім. Горшеніна, Центр прикладних досліджень «Пента», Інститут перспектив міста. Консорціум ставить за мету дослідження соціальних і політичних аспектів життя громадян різних міст України.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Справу проти екс-голови виборчкому Львівщини віддали до суду

Кримінальну справу за обвинуваченням екс-голови Львівської обласної виборчої комісії за фактом перешкоджання діяльності членів комісії і підкупу скеровано до суду.

Про це повідомляє у п'ятницю прес-служба Генпрокуратури.

"Прокуратурою Львівської області закінчено досудове слідство у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього голови Львівської обласної виборчої комісії за фактом перешкоджання діяльності членів Львівської обласної виборчої комісії при виконанні ними своїх повноважень, поєднане з підкупом, за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.157 КК України", - сказано в повідомленні.

15 жовтня кримінальну справу в порядку ст. 232 КК скеровано до суду для розгляду по суті.

Обвинуваченому обрано запобіжний захід - взяття під варту, зазначає прес-служба ГПУ.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Миколаєві з'явилася політична реклама з Перельманом (ФОТО)

На головній вулиці Миколаєва - Радянській - з'явилася політична реклама із зображенням відомого російського математика Григорія Перельмана.

Як пише блогер v_n_zb, кілька днів тому на вулиці міста з'явилися сітілайти із "політичним" текстом: "А мені пенсію підняли на 7 гривень! 31 жовтня проголосую за регіоналів або за Тігіпка".

"Пікантність даного зразка вуличної контрпропаганди полягає в тому, що зверху, над написом, на сітілайті міститься фото всесвітньо відомого вченого, математика Григорія Перельмана", - пише блогер.

"Очевидно, розробники даного рекламного продукту шукали в мережі підходяще фото, яке символізує жебрака, убогого, забитого пенсіонера. Зображення видатного математика сучасності здалося їм у цьому сенсі найбільш підходящим", - зазначив він.


Як відомо, Григорій Перельман відомий у науці як перший, хто зумів довести гіпотезу Пуанкаре, сформульовану знаменитим французьким математиком, фізиком і філософом Анрі Пуанкаре ще у 1904 році. Гіпотеза Пуанкаре вважалася одним із "завдань тисячоліття".

За вирішення цієї задачі у 2006 році Перельману присудили міжнародну премію "Медаль Філдса" - найпрестижнішу у математиці нагороду, однак учений відмовився від неї.

У 2010 році Математичний Інститут Клея присудив Перельману премію в розмірі 1 мільйон доларів США за доведення все тієї ж гіпотези Пуанкаре, однак і від цієї премії математик відмовився.

З часом у мережі знайшлися ще фотографії реклами з цієї ж серії.



Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://life.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У ЦВК підозрюють, що йде підготовка до масових фальсифікацій

У ЦВК попереджають про можливість масових фальсифікацій на місцевих виборах в Україні.

Як повідомила заступник глави Центрвиборчкому Жанна Усенко-Чорна на прес-конференції в п'ятницю в Києві, "вибори вступають у фінальну стадію".

Вона поінформувала, що вже починається процес друку виборчих бюлетенів.

Член ЦВК звернула увагу, що виборчі бюлетені є документами суворої звітності, і підприємства, на яких вони друкуються, повинні мати ліцензії. Однак, за її словами, "далеко не всі підприємства мають такі ліцензії".

Усенко-Чорна додала, що необхідно забезпечити належний захист виборчих бюлетенів і контроль за їх виготовленням.

Присутній на прес-конференції член ЦВК Андрій Магера зазначив, що виборчі бюлетені друкуються на державних і комунальних підприємствах, з якими уклали договори територіальні виборчі комісії.

Усенко-Чорна підкреслила, що реєстрація кандидатів у місцеві органи влади вже завершена, однак мали місце факти відмов у реєстрації без будь-яких підстав з боку виборчих комісій.

Так, за її словами, були позбавлені можливості зареєструватися представники рейтингових політичних сил, таких як "Сильна Україна", "Батьківщина", "Свобода".

На думку Усенко-Чорної, таким чином "здійснюється підготовка до масових фальсифікацій на цих виборах, іншого пояснення немає".

У свою чергу, Магера зазначив, що підстави у відмові в реєстрації кандидатам в органи місцевого самоврядування часто були надуманими.

Його також дивує позиція багатьох судів України, які у своїх рішеннях вказують те, що постанова територіальної виборчої комісії в частині відмови в реєстрації кандидата є неправомірною і підлягає скасуванню.

Але разом з тим, суд не приймає необхідне рішення, оскільки реєстрація кандидатів вже завершена. "Навіть суд не захищає таких позивачів", - підкреслив Магера.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Країна потребує правди

Україна сьогодні, в цей конкретно історичний момент часу, можливо, більше ніж будь-хто потребує правди і очищення.

І не тільки тому, що на порозі місцеві вибори, а тому, що існує точка не вороття, за якою слідує прірва. А на часі - момент істини, який не лише розставить всі крапки над "і", а й проявить справжню сутність речей і людей.

Українці втомились від брехні. Славнозвісний принцип Геббельса "чим більша брехня, тим швидше в неї повірять", уже не спрацьовує, незважаючи на всі старання політтехнологів та піарників.

Країна потребує правди. Про смерть Гонгадзе. Про отруєння Ющенка. Про зникнення Климентієва. Про розкрадання державного майна в особливо великих масштабах. Про банк "Україна" та інші зниклі фінансові установи.

Про працевлаштування керівників центральних органів виконавчої влади, митних, податкових та інших контролюючих органів. Про секс-скандали. Про діяльність 5-тої колони в Україні.

Врешті-решт, про справжній стан економіки, а не казки про інфляцію в 2,5%, коли навіть у країнах ЄС при допустимих 3,9% за кризовий рік цей показник набагато більший.

Але правди немає. Бо у своїй суті вона невигідна політичним гравцям - і провідним, і другорядним. Бо для них правда означає політичну смерть і забуття. А це для когось втрата бізнес преференцій, для когось - довіри людей і самоповаги, для когось - кінець самореалізації.

Кого ми зараз бачимо в політиці? У переважній більшості запроданців, які продали свою душу і совість за срібняки та преференції. Чи бачимо ми там моральних авторитетів? Чи бачимо приклади для наслідування молодим поколінням українців?

Чи бачимо тих, хто не на словах, а на ділі дбає про громадян України, захищає їхні права, ставить служіння народу вище власних егоїстичних інтересів?

Покажіть праведного у світі пітьми, лукавства та лицемірства. Нема. Бо "не сяде чистий за стіл з нечестивими", так говорить Святе Письмо. Якщо й були такі, то їх знищили фізично.

А тепер про перспективи. Вихід є. Світло побачать ті, хто йдуть до нього. Потрібно бажання людини змінитися. І коли виникне критична маса людей, що у своїй повсякденній діяльності на перше місце ставитимуть духовні цінності, а не матеріальні, почне змінюватись суспільство.

А якісне суспільство обиратиме якісну владу. Це ланцюгова реакція. Коли люди навколо говорять про мораль, чесність і справедливість, а ще краще - живуть за цими принципами, роблять добро, не заздрять, не лукавлять і не злословлять, по суті, просто дотримуються 10 заповідей, то інші також змінюються. Або міняють місце проживання.

Уявіть, як би нам жилося у країні правдивих політиків, відповідальної влади, активних громадян, справедливого суду!

Чому потрібні вибори? Для змін.

Вибори - це єдиний прямий політичний інструмент участі народу у формуванні органів влади та реалізації головної конституційної норми: "народ є єдиним джерелом влади в Україні".

Лише за допомогою виборів у демократичній країні відбувається зміна влади.

Місцеві вибори є лакмусовим папірцем для нас, виборці. Адже вони головніші за всеукраїнські, тому що саме місцева влада найближче до людей.

Вона відповідає за вирішення нагальних житлово-побутових проблем, за міський транспорт і освітлення вулиць, за чисті узбіччя, зелені парки, комунальні тарифи - за все те, що ви бачите, чуєте і нюхаєте щодня, йдучи на роботу і повертаючись додому в теплий чи не дуже дім.

Те, наскільки влада вирішує проблеми громадян на тій території, на яку поширюється її вплив, показує ефективність/неефективність її діяльності. Саме це має стати критерієм оцінки кандидатів у місцеву владу, а не гламурні обіцянки та нездійснені від початку передвиборчі програми.

Наступними критеріями мають бути беззаперечний авторитет людини, її чесність, професійність, високі моральні якості, відповідальність.

Якщо ви за цими критеріями проаналізуєте тих, хто в черговий раз балотується, то вибору майже не залишиться.

А ще врахуйте, що таких кандидатів не пропустять і всіляко забиратимуть від них голоси, тому що продажній системі, що склалася в Україні, чесні, порядні і правдиві політики непотрібні.

Тому будьте готові до фальсифікацій і зловживань. Вони, на превеликий жаль, вже почалися.

Приміром, адміністративні перешкоди - легальні переваги в законі для представників правлячої коаліції у ТВК і ДВК, що організують виборчий процес і проводять підрахунок та встановлюють результати виборів.

Хоча правлячої коаліції на сьогоднішній день немає через відновлення дії Конституції 1996 року.

А значить дана норма закону про вибори місцевих органів влади не відповідає Конституції. Було б цікаво, якби опозиціонери подали відповідне подання в Конституційний Суд (звісно ж, у них це не на часі).

Дублювання партійних осередків опозиційних сил, судові переслідування, відмова в реєстрації для участі у виборах, забезпечення першого номеру в списку бюлетеня для ПР... Активно задіяна СБУ, що по факту і без фактів заводить справи, викликає на профілактичні бесіди та погрожує...

Адміністративний тиск на держслужбовців, яких примушують балотуватися лише від партії влади, погрожують не тільки звільненням, а й життю громадян.

І все це відбувається з однією метою - отримати повний контроль над країною. Дійшли до абсурду, коли балотуються цілими родинами з шоферами, головне, щоб від ПР.

Загалом експерти на цих виборах, як завжди, очікують використання адміністративного ресурсу, каруселей, підкупу виборців, вкидання бюлетенів і всього того арсеналу засобів, що вже застосовувались нечистими на руку політиками.

Плюс майже відсутність міжнародних спостерігачів, представників опозиційних членів комісій і незалежних спостерігачів... Це все розв'язує руки для здійснення виборчих махінацій. Країно, готуйся! Результат намалюють.

І найприкріше в цій ситуації те, що немає жодного альтернативного потужного руху, який міг би протистояти катку цієї владної машини. Немає жодного політика, що б не брехав. А країна так потребує правди...

Людмила Бойченко
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Європі за Cadillac на Могильова завели б справу

Дорогий подарунок від невідомої особи високому державному посадовцю у країнах ЄС може призвести як до відставки чиновника, так і до кримінальної справи.

Про це заявив "Дзеркалу тижня" голова групи держав проти корупції (GRECO), яка функціонує при Раді Європи, Драго Кос.

Зокрема, на запитання, які санкції були б застосовані проти міністра внутрішніх справ країни - члена GRECO, якби він прийняв у подарунок від невідомої особи лімузин, Кос заявив:

"Прийняття такого подарунка в деяких країнах може призвести до відставки посадової особи. Крім того, у випадку всіх країн, про які я знаю, такий подарунок може призвести до відкриття кримінальної справи через підозри в хабарництві".

При цьому він підкреслив, що в багатьох європейських країнах діють вельми жорсткі правила отримання подарунків посадовцями.

"У залежності від національного законодавства: деякі країни суворо забороняють отримання подарунків державними посадовими особами, або обмежують їх - як правило, на суму менше 100 євро в подарунок від однієї особи (на рік)", - підкреслив Кос.

Як відомо, раніше НУНСівець Геннадій Москаль заявив, що для міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова купили автомобіль Cadillac ціною більше 1 мільйона гривень.

У МВС повідомили, що ця машина була подарована невідомим благодійником міліції для обслуговування іноземних делегацій.

Пізніше Могильов пообіцяв передати автомобіль в розпорядження МЗС.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Представник Ради Європи: Україна найгірше бореться з корупцією

Блокування ухвалення пакету антикорупційних законів ставить під питання бажання України боротися з корупцією.

Про це заявив Драго Кос, голова Групи держав проти корупції (GRECO), яка функціонує при Раді Європи, у коментарі для "Дзеркала тижня".

Зокрема, на запитання про те, з якими країнами можна порівняти Україну в плані ефективності антикорупційного законодавства, Кос заявив:

"На даний час, порівняно з іншим відомими мені країнами, Україна виявляє найменше зусиль у питаннях боротьби з корупцією".

При тому, коментуючи факт блокування в Україні вступу в силу пакету антикорупційних законів, Кос сказав:

"Це просто ставить під питання наявність бажання України боротися з корупцією. Можливо, можуть бути знайдені кращі рішення (ніж ті, які надані в пакеті), але на даний час повинен бути реалізований хоча б цей пакет".

Як відомо, набуття чинності пакетом антикорупційних законів, яке мало настати з 1 січня 2010 року, було перенесене Верховною Радою, і, зокрема, фракцією Партії регіонів, на 1 січня 2011 року.

Зараз, за даними джерел "Дзеркала тижня", існує велика ймовірність подальшого перенесення термінів прийняття антикорупційних законів або їх вихолощення.

GRECO, згідно з Планом дій Україна-ЄС, контролює виконання взятих на себе Україною зобов'язань, зокрема реалізацію Національної програми боротьби з корупцією.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

ЦВК визнає, що кандидатам на вибори ставлять "палиці в колеса"

У Центральній виборчій комісії заявляють про масові факти нереєстрації кандидатів від партій "Свобода", "Сильна Україна" і "Батьківщина".

Про це в ході прес-конференції заявив заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

"Є приклади, коли суд декілька десятків разів виносить рішення про реєстрацію, але в комісіях кандидати все одно не реєструються. Найбільш масове порушення - це штучне створення умов для відмови в реєстрації кандидатів", - сказала Усенко-Чорна.

За словами заступника голови ЦВК Андрія Магери, причини відмови в реєстрації кандидатам надумані.

"Суди виносять рішення, згідно з якими, враховуючи, що строки реєстрації спливли, немає предмета розгляду позовів. Це говорить про те, що суди не захищають права громадян на висування", - зазначив він.

"І я не виключаю, що в Європейському суді буде дуже багато звернень щодо порушення їхніх прав", - припустив Магера.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Чи готова Україна сьогодні вступати до ЄС (опитування)

На думку українців, за останні три місяці значно покращились взаємовідносини України з Росією – так вважають 57,8% опитаних. В свою чергу, стосунки з ЄС та США залишились на тому ж рівні і суттєво не змінились – такі відповіді дали 44,1% та 48,8% відповідно.

Центр соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС» презентував результати першої хвилі моніторингового дослідження, які відображають громадську думку населення з питань зовнішньополітичних орієнтацій України та оцінки міжнародних відносин України з пріоритетними партнерами.

В даному моніторинговому дослідженні моделювалась ситуація з проведенням референдуму щодо вступу України до міжнародних союзів – НАТО та ЄС.

За даними соціологів, ідею вступу України до Північно-Атлантичного союзу підтримали б 20,8%, а проголосували б «Проти» – 55,1%. Щодо вступу в Європейський Союз, ситуація різниться: більшість – 47,1% на даний момент підтримали б вступ України до ЄС, а проти такого рішення, в свою чергу, висловились 24,9% опитаних.

Перша хвиля моніторингового дослідження була проведена з 24 вересня по 4 жовтня по всій території України методом особистого інтерв’ю за місцем проживання респондентів. Метод відбору респондентів – квотна вибірка (за ознаками вік та стать). Загалом було опитано 2007 респондентів у віці старше 18 років, вибірка репрезентативна загалом для України за показниками віку, статі та розміру населеного пункту. Респондентам пропонувалось оцінити яким чином змінились відносини з пріоритетними партнерами і зовнішній політиці України.

Центр соціальних та маркетингових досліджень «СОЦИС» з вересня цього року розпочав проведення щомісячного загальнонаціонального моніторингового соціологічного дослідження «Україна».
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Соціолог: національні рейтинги на місцевих виборах не працюють

Соціолог Євген КОПАТЬКО вважає, що всеукраїнський рівень підтримки політиків не вплине на те, як люди голосуватимуть у регіонах.

Про це він заявив в інтерв`ю журналу «Профіль».

«Національні рейтинги на місцевих виборах не працюють хоча б тому, що в багатьох регіонах в обласні і міські ради заходитимуть політичні сили, які не представлені навіть у сусідніх областях, – так, приміром, відбувається в Полтаві, Дніпропетровську та Одесі», – зазначив соціолог.

Тим паче, на його думку, національні рейтинги неважливі для оцінки шансів тих мерів міст, які мають особистий високий рейтинг.

Не можна говорити і про пряму конвертацію голосів чиїхось симпатиків на підтримку кандидата, сказав Є.КОПАТЬКО.

«На кожному рівні є своя колізія. Зрозумійте, що в одній і тій же області може бути обраний один склад облради, а склад міськради може бути другим, склад райради – третім, а мер міста взагалі аполітичний», – додав він.

Є.КОПАТЬКО зазначив, що в основному виборці фокусують свою увагу на тому, як проявляють себе в їхньому регіоні місцеві партійні організації тієї чи іншої загальнонаціональної політичної сили.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/