зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

23.04.10

У центрі Києва фігуру Леніна поставили на коліна перед пам'ятником жертвам Голодомору

У Києві вчора, 22 квітня, відзначили 140-у річницю з дня народження засновника СРСР Володимира Леніна.

Близько сотні активістів Конгресу українських націоналістів, Української народної партії та УНА-УНСО влаштували символічний суд над комунізмом біля пам'ятного хреста жертвам Голодомору на Михайлівській площі.

"Починаємо опитування свідків. Що ви можете повідомити про злочини більшовицького режиму?", - запитував ведучий в учасників мітингу.

"Ідеологія комунізму стала основою для масових вбивств українців та інших громадян СРСР. За це Леніна треба поставити на коліна перед жертвами Голодомору", - вигукнув депутат Верховної ради I скликання Олесь Шевченко. У цей момент молодий чоловік зняв покривало з гіпсу Володимира Леніна, що стояв на колінах, заздалегідь встановлений біля хреста.

Вирок комуністам оголосив інший депутат I скликання Михайло Батіг.

"За результатами суду постановляємо: заборонити комуністичну ідеологію і комуністичну партію. Рішення оскарженню не підлягає!", - сказав Батіг. Після цього мітинг завершився.

"Дивно, що Ілліча не розбили прямо тут. Дозволили б мені, я б від нього нічого не залишив", - заявив голова громадської організації Люстрація Олег Осуховський.

Як пише видання, покласти квіти до основи монумента Леніну на бульварі Шевченка приходила також лідер Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко зі своїми прихильниками. Їх змінили представники Компартії на чолі зі своїм лідером Петром Симоненком, який вручив партквитки молодим комуністам і виголосив коротку промову.

Як повідомлялося, учасники мітингу в Луганську відзначили історичну значимість Леніна, деякі з них порівнювали гуманістичну складову його вчення з ідеями Христа і Будди.

Націоналісти Буковини вимагають порушити проти Януковича кримінальну справу

Блок Національних Сил Буковини закликав всіх громадян, яким не байдужа доля України, підтримати Національних рух спротиву задля недопущення ратифікації угоди щодо продовження перебування Чорноморського флоту РФ на території України. У Блоці переконані, що Генеральна прокуратура та Служба безпеки України зобов’язані відкривати кримінальні справи проти всіх, в тому числі Президента України, за порушення Конституції України – посягання на державний суверенітет та територіальну цілісність України.

Блок Національних Сил Буковини вважає, що підписанням угоди 21 квітня 2010 року між Президентами Росії та України про продовження терміну перебування військового флоту на території України ще на 25 років є спробою порушити Конституцію України. «Жодні виправдання економічними поступками Росії щодо України не повинні супроводжуватись здачею національних інтересів України. Українська держава, за яку боролись і віддали життя багато поколінь українців впродовж століть національно-визвольного руху, знову зазнає неприкритої інтервенції в першу чергу через своїх високопосадових зрадників», – йдеться у відкритій заяві Блоку.

Націоналісти Буковини закликають громадян підтримати Національних рух спротиву задля недопущення ратифікації угоди щодо продовження перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Довідка.

До Блоку Національних сил Буковини входять облорганізації НРУ, КУНу, УНП, УНА-УНСО, ДемПУ.

У Росії чекають, що Янукович на сесії ПАРЄ визначиться з Голодомором

Голова комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Костянтин Косачов сподівається, що Президент України Віктор Янукович підтвердить, що масовий голод у 30-х роках був загальною трагедією всіх народів колишнього СРСР.

Як передає прес-служба "Єдиної Росії", К.Косачов зазначив, що 28 квітня на весняній сесії ПАРЄ планується заслухати доповідь "В пам'ять про жертви масового голоду (Голодомору) на території колишнього СРСР в 30-х роках ХХ століття". "ПАРЄ навряд чи підтримає ініціативу української делегації про визнання масового голоду в СРСР на початку 30-х років минулого століття геноцидом українського народу. Якщо у асамблеї є совість і здоровий глузд, то ця поправка буде відхилена", - сказав він.

Водночас він повідомив, що комісія асамблеї з юридичних питань пропонує схвалити п'ять поправок, внесених до тексту доповіді. "З цих п'яти поправок - чотири неприйнятні для російської делегації, зокрема та, яка пропонує визнати масовий голод геноцидом українського народу", - зазначив К.Косачов.

Водночас він наголосив, що напередодні розгляду цього питання 27 квітня на засіданні асамблеї очікується виступ В.Януковича. "Сподіваюся, що він підтвердить свою позицію з цього питання, про яку він заявляв ще до обрання Президентом України, і яка повністю збігається з нашою оцінкою про те, що масовий голод був загальною трагедією всіх народів колишнього СРСР", - наголосив К.Косачов.

Цю доповідь протягом тривалого часу з відвідуванням Росії, України, Білорусі і Казахстану, і знайомством з архівними документами готував депутат асамблеї з Туреччини Мевлют Чавушоглу, який у січні нинішнього року був обраний головою ПАРЄ, і тому формально доповідачем виступить інший член асамблеї.

Нагадаємо, напередодні В.Янукович заявив, що його наступним міжнародним візитом буде відвідування сесії ПАРЄ у Страсбурзі.

Горбаль швидко покинув позачергову сесію Львівської обласної ради

«Нам було дуже важливо почути позицію новопризначеного голови Львівської обласної державної адміністрації Василя Горбаля, намісника президента, який до того ж є депутатом Верховної Ради України від Партії регіонів, щодо підписання президентом Януковичем угоди про продовження перебування Чорноморського флоту в Україні. На жаль, ми не змогли її почути. Василь Горбаль покинув сесію», - поінформував 23 квітня перший заступник голови Львівської обласної ради Роман Ілик.

Зазначимо, що голова Львівської облдержадміністрації був присутній лише під час відкриття 48 позачергової сесії Львівської обласної ради.

Р.Ілик прокоментував ZAXID.NET : «Ми хотіли почути позицію голови Львівської облдержадміністрації, оскільки йдеться про принципове питання – грубе порушення Конституції України президентом. Ми прийняли заяву з закликом почати процедуру імпічменту президента. Депутати Львівської обласної ради були одностайні, не було жодного, щоб не проголосував, або проголосував проти».

Він додав: «Ми будемо робити все, щоб підтримати цю заяву. Зокрема, якщо у вівторок, 27 квітня, відбуватиметься слухання цієї угоди у Верховній Раді, ми маємо намір провести так зване виїзне засідання Львівської обласної ради під стінами ВРУ».

Чи потрібен Крим Росії?

Після підписання Віктором Януковичем і Дмитром Медвєдєвим договору про продовження тривалості базування Чорноморського флоту РФ в Криму на українського президента обвалився шквал критики. Основне посилання тих, хто критикує: "Янукович здав Крим". Причому, впевнена опозиція, здав задарма. "Коли сьогодні йдеться про нібито знижку на газ, то я хочу дуже жорстко спростувати цю неправду. Це не є знижкою на газ, це є реальною ринковою ціною", - прокоментував Арсеній Яценюк рішення українського президента. При детальному розгляді операції виявляється, що і для Росії вона не так вже й вигідна.

Чи був Крим українським?

Політики в запалі боротьби зазвичай звинувачують один одного у всіх смертних гріхах. Тому судити з їх слів про реальність ситуації навряд чи варто. Але в питанні з Чорноморським флотом з політиками виявилися солідарні і експерти. "Я не розумію, яка доцільність підписувати договір за сім років до закінчення терміну. Яка необхідність закладати на 25 років цю міну уповільненої дії? А це однозначно міна. Всі подальші уряди зіштовхнуться з великою проблемою, якщо з різних причин будуть змушені змінювати умови договору: це буде найскладніше питання", - вважає експерт Центру Разумкова Олексій Мельник. За даними опитування, проведеного його організацією, 66,1% експертів вважає, що ЧФ РФ повинен покинути Крим після 2017 року. Кожен шостий респондент (16,5%) підтримує компромісну формулу - перетворення до 2017 року бази ЧФ РФ в Криму на міжнародний (антитерористичний) центр під егідою ООН. Багато експертів називають ЧФ РФ міною тому, що на їх думку, саме ця структура сприяє відриву Криму від України. "Як українські, так і міжнародні експерти не раз вказували на небезпеку перетворення Криму в ефективний важіль впливу на політику офіційного Києва. Чорноморський флот відіграє роль найбільш потужного інструменту російського впливу на ситуацію в Криму", - вважає Мельник. Але чи можна вважати Крим українським?

За даними дослідження, проведеного в березні компанією Research & Branding Group, понад 60% українців позитивно оцінюють продовження перебування Чорноморського флоту в Криму. При цьому близько 18% опитаних виступають за такий крок без всяких умов для Росії. При детальнішому розгляді виявляється, що левова частка людей, які підтримують це рішення, мешкає в Криму і на сході країни. Крим завжди був одним з найбільш проросійських регіонів в Україні. Так, 30 березня Севастопольська міська рада звернулася до президента України з проханням зняти статус персони нон грата з мера Москви Юрія Лужков. Лужков став "нев'їзним" в Україну після того, як 11 травня 2009 року дозволив собі висловлювання, в яких заявив, що Севастополь як військово-морська база СРСР і Росії ніколи не передавався Україні і має бути повернений Росії. Більше того, Лужков відомий як послідовний прихильник повернення Криму до складу Російської Федерації. І що характерно, більшість кримчан з ним солідарні. За даними соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова в 2008 році, 63,8% жителів Криму і 72,4% жителів Севастополя підтримують ідею виходу півострова зі складу України і приєднання до Росії. Це ж опитування показало, що понад 30% кримчан не вважають Україну своєю батьківщиною. Для багатьох з них батьківщина - це Крим або Росія. Така любов до останньої не випадкова. Росія інвестує значні кошти в півострів.

Севастопольці, звертаючись до Януковича, перерахували основні заслуги Лужкова перед їх містом. "За ініціативи і особистої участі Юрія Михайловича з бюджету Москви виділені кошти для будівництва квартир військовослужбовцям і членам їх сімей, побудовані дитячий садок, нова школа, відремонтований Будинок офіцерів Чорноморського флоту. Під його патронатом створена Чорноморська філія Московського Державного університету, який готує висококваліфікованих спеціалістів для всього південного сходу України", - йдеться в зверненні. В цілому ж частка його участі в економіці Криму складає 47%. Якщо в 2003 році росіяни інвестували в АРК 103 мільйони доларів, то в 2009 ця сума зросла в більш ніж у двічі.

Але не лише в інвестиціях справа. Як показують соцопитування, для переважної більшості жителів Криму рідною мовою є російська. Так вважають 81,3% кримчан. З приходом до влади нинішньої правлячої коаліції ситуація з російською мовою на півострові навряд чи зміниться. Як повідомив 6 квітня спікер Верховної ради Автономної Республіки Крим Володимир Костянтинов, на травневій сесії планується розглянути багато питань, що стосуються російської мови. Зокрема, в квітні кримський парламент має намір розглянути питання про проведення в травні депутатських слухань з питання дотримання права громадян України на перегляд фільмів в кінотеатрах російською мовою. Таким чином, Крим ближче до Росії як економічно, так і культурно.

Крим змириться з перебуванням у складі України лише як автономія з широкими повноваженнями. "Я буду поглиблювати позиції автономної республіки Криму, я ініціюватиму, щоб було прийнято закон про Раду міністрів Криму, якої зараз немає", - сказав прем'єр-міністр АРК Василь Джарти. А Костянтинов вважає, що до призначення нового уряду Криму права автономії були "серйозно ущемлені". Тепер же все буде інакше. "Ми починаємо роботу над захистом конституційних повноважень АРК", - сказав Костянтинов. Таким чином, потрібно дивитися правді в очі: півострів можна вважати більшою мірою російським ба навіть незалежним політично, ніж українським.

Піррові перемоги

Але чи потрібний Крим Росії? Наскільки вигідна росіянам військова база в Криму? "Що отримує Росія? Можливість збереження Чорноморського флоту РФ в Севастополі ще на 25 років при незначному збільшенні орендної плати за його перебування. Звичайно, потрібно ще ознайомитися з самим текстом документа. Але поки що треба визнати, що існуючий порядок базування не дозволяє оновлювати кораблі й іншу техніку флоту і перетворює його на плавучий - якщо плавучий - музей. Але навіть якщо і передбачити, що Росія зможе створити на Чорному морі сучасну флотилію, то з ким вона боротиметься?", - задається питанням в колонці для "Лівого берега" український політолог Віталій Портніков.
І справді, наразі флот однієї лише Туреччини перевершує ЧФ РФ як за якісним, так і за кількісним складом. Крім того, в акваторії Чорного моря є й інші держави, теж переважно члени НАТО, які зобов'язані під час конфлікту надавати союзникам допомогу. І тут їм допоможе 6-й флот США, що знаходиться в Середземному морі. Та і навряд чи Росія піде на конфронтацію з Альянсом. Для інших цілей утримання потужного угруповання на Чорному морі невиправдано - з Грузією Росія в змозі розібратися і своїми нинішніми силами. А для операцій поза акваторією Чорного моря знадобиться отримувати дозвіл в тієї ж Туреччини, під контролем якої перебуває єдиний морський вихід - Босфор.

Проте, російське військове керівництво заявляє про бажання збільшити контингент ЧФ РФ в Криму. Так, в лютому в Міністерстві оборони РФ повідомили, що бойовий склад Чорноморського флоту планується підсилити декількома новими підводними човнами і кораблями. Це означає, що буде збільшений як чисельний склад угруповання, так і фінансування ЧФ.

В той же час Росія скорочує чисельність військових баз на Далекому Сході. Адже саме звідти виходить пряма військова загроза Росії. Принаймні, так вважає заступник директора російського Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчихін. "Вже зараз всього два з семи військових округів китайської армії - Пекінський і Шеньянський, прилеглі до кордону з Росією, - сильніші всіх Збройних сил Росії (від Калінінграда до Камчатки). А на потенційному театрі військових дій (Забайкалля і Далекий Схід) сили сторін просто непорівнянні, Китай перевершує нас навіть не в рази, а в десятки разів", - застерігає Храмчихін російську владу.

На його думку, Китай об'єктивно нежиттєздатний в своїх нинішніх кордонах, КНР може врятувати територіальна експансія. "Дуже багато території, гігантські ресурси, зовсім мало населення - є в Казахстані і азіатській частині Росії. І саме сюди піде експансія Китаю. Тим більше що зауральські території РФ в Китаї прийнято вважати своїми", - упевнений Храмчихін.

І в той же час, російська влада скорочує військові частини в тому ж Хабаровську, але говорить про посилення ЧФ РФ. Росії "повернення" Криму вигідне лише ідеологічно - заявити про деяке відродження минулої "радянської" могутності. Реально ж повернути Крим до складу РФ буде дуже проблематично. Та і нема потреби. Адже кримськотатарське населення Криму, серед якого останнім часом набирають популярності радикальні течії ісламу, буде прекрасною базою для організації груп, подібних до чеченських і дагестанських формувань. В той же час, ніхто не дасть гарантії неперегляду угоди після виборів до Верховної ради і президентських виборів 2015 року.
Більше того, військова база за межами Росії - це фінансові вливання в економіку іншої країни. Новоросійськ і деякі міста на азовському і чорноморському узбережжі втратили прекрасну можливість поправити своє фінансове становище і поліпшити інфраструктуру за рахунок російських військових, які в цих питаннях допомагатимуть кримчанам. Навіть якщо Крим і увійде до складу Росії, що отримає остання? Черговий курорт - так. І більше нічого. Нафти і газу, яких не так вже і багато на кримському шельфі, в Росії і без того достатньо - з ресурсами Далекого Сходу не порівняти.

З іншого боку, підписавши договір про пролонгацію перебування ЧФ РФ на території України, Янукович і його прибічники так нічого і не виграли. Росія не відмовилася від бажання отримати хоч би частину української ГТС, а значить - контроль над українською енергополітикою.
Загалом, і Медвєдєв, і Янукович отримали ідеологічні перемоги. Янукович "добув дешевий газ" для України, Медвєдєв - "вирішив питання" з ЧФ. Взамін обидва отримали набагато більші проблеми. Російському президентові доведеться знайти кошти на забезпечення перебування ржавіючого флоту в Криму, а українському - протистояти опозиції, яка вхопилася за договір про ЧФ як за дуже зручну причину для імпічменту новообраного президента.

Янукович поставив адміністрацію Обами в незручне становище?

У політичному і експертному середовищі США приголомшені терміном, на який продовжено базування Чорноморського флоту Росії на території України.
Про це газеті “День” (№ 72-73 від 23-24 квітня) заявив експерт центру “За американський прогрес” Самуель ЧАРАП (м. Москва), який спеціалізується на вивченні України та Росії.
“Вражає термін договору про продовження базування ЧФ РФ на 25 років. Ніхто раніше не говорив про такі грандіозні терміни. Якщо дивитися на стан Чорноморського флоту, то за цей час він перестане існувати як боєздатний підрозділ Військово-морських сил РФ. Адже в планах Міністерства оборони немає планів переозброєння або переоснащення Чорноморського флоту. Отже, з практичного погляду не дуже зрозуміло, чому Росії це потрібно. З геополітичного погляду це ще зрозуміло. Напевно, в Росії це вважають гарантією того, що Україна не буде членом НАТО”, - сказав експерт.
Водночас він зазначив, що у Вашингтоні були готові до можливості досягнення такої домовленості.
“Були такі ознаки, що вестимуться переговори про продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні. У цьому мало хто сумнівався. Але нас приголомшує термін продовження базування ЧФ РФ. І в цьому плані дехто буде просто шокований тривалістю терміну нової угоди. Але, в принципі, я не думаю, що варто чекати на якісь офіційні претензії. Тому що це вільний вибір суверенної країни, й Вашингтон тут офіційно ні до чого”, - вважає С.ЧАРАП.
При цьому він зауважив, що “звичайно, термін продовження базування Чорноморського флоту на українській території ставить адміністрацію Білого дому в незручне становище”. “Але я не можу виключати, що у Вашингтоні були поінформовані про майбутній розвиток подій. Я пов’язую це з тим, що український Президент нещодавно був у Вашингтоні.
Також С.ЧАРАП висловив думку, що В.ЯНУКОВИЧ “не пішов би на цей крок, якби в нього був інший вибір”.

Депутат Європарламенту: Нинішня модель Росії проіснує ще 5 – 6 років – і все

Попит на газ почне різко падати… РФ прагне змінитися, але не міняючи політику… Кроки Януковича й Азарова можуть викликати неспокій… Є сумніви щодо конституційності договору про ЧФ…

Керівник групи депутатів Європейського парламенту у справах відносин ЄС з Україною Павел Коваль відповів на запитання УНІАН.

Пане депутате, після загибелі такої кількості представників польської еліти як, на вашу думку, зміниться Польща?

Сьогодні справді кажуть, ніби щось зміниться… Проте не думаю, що будуть значні зміни в загальному політичну житті країни.

Звісно, будуть люди, котрі казатимуть, що взагалі нічого не змінилося, але я знаю: щось зміниться всередині кожної людини.

Так само було й після смерті Папи Римського Івана Павла ІІ. Дехто казав, давайте вже припинимо про нього говорити. Але це неправильний підхід, бо люди-легенди бувають дуже рідко і осмислювати їхнє життя, вчинки, філософію варто довго. Тому ті люди, які загинули, надовго залишаться всередині нас.

У день похорону президента Качинського російський лідер Медвєдєв фактично відкритим текстом назвав Сталіна вбивцею і звинуватив його в Катинській трагедії. Чи є це реальним кроком до зближення Росії з Польщею?

Гадаю, після Смоленської трагедії багато змінилося, але те, що каже російське керівництво, – лише декларації, жести. Звісно, вони важливі. Я дуже вдячний російській стороні за такі жести, але насправді ми лише очікуємо на реальні кроки. Тому вважаю, що сьогодні дуже спокійно треба коментувати те, що відбувається в російсько-польських відносинах, бо в реальному плані нічого не змінилося. Ні в історичній політиці, ні економічній.

Так, були хороші, душевні жести. Ми вдячні росіянам і навіть президенту й прем’єр-міністру Росії, але це все!

Про переламний рубіж у наших відносинах говорити передчасно.

Тобто поляки не вірять у щирість російського керівництва?

Не знаю, вірять чи ні. Справа не у вірі, справа в практиці. Була чесна реакція. Це добре, але навіть від щирих реакцій політика автоматично не міняється.

Яких саме кроків Польща чекає від Росії?

Насамперед – щодо Катині. Треба відкрити слідство, щоб були опубліковані архіви, щоб реабілітувати загиблих польських офіцерів.

Я б дуже хотів наголосити на присутності української делегації на похоронах. Чудово, що тут були і Віктор Ющенко з Катериною, і Віктор Янукович, і Юлія Тимошенко. Треба підкреслити, що в нашій біді з нами були приятелі з України у повному складі.

Але ж Віктор Янукович не був другом Леха Качинського, як ви його називаєте…

Віктор Янукович є президентом великої, європейської держави й має великий шанс модернізувати Україну, наблизити її до Європейського Союзу. Водночас Україна для Польщі є важливим економічним та політичним партнером, тому обидві країни мають бути зацікавлені в якнайкращих відносинах.

Під час похорону бачила, що до Вавеля ви йшли з Юлею Тимошенко й про щось активно розмовляли. Про що саме?

Ми говорили про те, що дуже шкода, що Качинський не може побачити цих людей на вулиці хоча б на кілька секунд. Що часом така доля політика, коли його численні виборці віддають йому шану лише після смерті.

Юлія Володимирівна не жалілася вам, що її права як опозиціонерки утискаються в Україні з боку влади?

Ні, про це ми не говорили. Лише обмінювалися думками про жалобну процесію.

Уже чимало часу минуло від моменту трагедії. Чи є в поляків якась конкретна версія, що трапилося під Смоленськом?

Ні, ми ще не маємо результатів розслідування.

Знаєте, одна справа говорити про якесь об’єднання Росії та Польщі. Це все лише слова, а інша справа – разом з росіянами довести до кінця розслідування.

Мені доводилося чути багато думок з приводу того, що об’єктивного розслідування може й не бути, бо росіяни, звісно, не захочуть постати винуватцями трагедії, а нове керівництво Польщі не захоче нових конфліктів з Росією…

Гадаю, спершу ми все-таки повинні дочекатися результатів розслідування, які б вони не були.

В Україні часто чую, що Європа не хоче ставати на бік України чи Грузії тільки тому, щоб не сваритися з Росією, мовляв, безперебійне постачання газу їй важливіше.

Це правда. Зараз, можливо, не найкращий момент для таких аналізів, але справді виходить так, що вплив Росії на Європу посилюється.

Звісно, Росія ніколи не приховувала свого бажання повернути сфери впливу. Як кажуть самі росіяни, традиційні сфери впливу. І ми сьогодні спостерігаємо саме такий процес. І, гадаю, не варто втікати від серйозних дискусій про це.

З цієї точки зору, чим сильнішою буде Польща в ЄС, тим буде краще для української політики.
Так, Європа через газ і через низку інших причин не хоче сваритися з Росією. Багато політиків у Європі вважають набагато важливішим якісь глобальні проблеми в Азії, Африці та інших місцях світу.

Як би ви охарактеризували політичне сьогодення – з Обамою, Саркозі, Меркель, з одного боку, Медвєдєвим – Путіним, з другого? Що ці лідери хочуть вибудувати у світі? Яку сторінку історії хочуть написати?

Як на мене, це ще не реальна політика. Обама, прийшовши на свою посаду, змінив багато позицій щодо Росії та Центральної Європи. Але згодом, гадаю, він знову змінить свої позиції. Тобто всі сьогоднішні дії варто розглядати як перехідну епоху між реальними відносинами з Росією і чимось новим.

Росія хоче будувати свою систему безпеки у світі, хоче відігравати таку роль, як колись Радянський Союз. І бути в цьому єдиним партнером США. Вони навіть нещодавно підписали договір… Достатньо подивитися на обличчя російських політиків, наскільки добре вони почуваються в цій ролі. Але США, Франція, Німеччина знають, що без Росії на Близькому Сході їм не обійтися, тому теж змушені грати з Росією певну роль. І заплющувати очі на багато проблем у відносинах з Росією.

А якщо через пару років до російського керівництва дійде, що йому лише підігрують, що насправді Росія не така впливова, то чим це обернеться?

Слід розуміти, що в самій Росії теж великі проблеми, у тому числі демографічні, екологічні… У найближчі роки вона буде змушена дати на них відповідь.

Коли я слухаю Медвєдєва чи Путіна, у мене виникають чіткі асоціації з початком гласності, перестройки. Коли Горбачов дізнався, що він не може утримати в цілісності Радянський Союз, то почав якісь реформи. Ні, Горбачов розпочав реформи не тому, що хотів їх, а тому, що мав інформацію: Росія може не втримати епохи, яка насувалася.

Медвєдєв і Путін чітко усвідомлюють, що їхня модель сьогоднішньої Росії проіснує ще якихось п’ять-шість років. Усе! Незабаром попит на їхній газ почне різко падати, бо багато їхніх потенційних клієнтів-країн уже втілюють проекти щодо нових, альтернативних енергоресурсів. Тобто держава Росія, яка живе лише завдяки виручці з нафти й газу, не витримає зобов’язань перед своїми громадянами. Саме тому Росія прагне змінитися.

Але вони хочуть це зробити так, аби якомога менше змінити щось у політичній структурі Росії. Тому це буде лише ще одна невдала спроба в історії Росії покращити відносини з Заходом, змінити структуру бюджету, модернізувати продукцію, зробити більш цивілізованим суспільство. Але ще раз кажу, російське керівництво при цьому всьому хоче залишити свою ідеологію, тому результат буде такий, який буде...

Я б хотів, аби політика Польщі не змінилася, але смерть Леха Качинського для України справді велика втрата. Подивіться, хто приїхав на похорон, - лише найближчі наші друзі: з Грузії, Прибалтики, Чехії, України. Це дуже варто підкреслити. І похорони показали, на кого ми можемо розраховувати.

Сподіваюся, «Громадська платформа» (політична сила, яку представляють нинішній прем’єр-міністра і глава парламенту Польщі) не змінить стовідсотково політику Качинського.

Чи не здаються вам дивними методи, якими українська влада йде на зближення з Росією?

Україна веде суверенну закордонну політику, і справа Києва визначати її напрямки. Водночас останні кроки Януковича та прем’єра Азарова можуть викликати неспокій як у мешканців України, так і в міжнародних організацій. Аби щось сказати більше, треба зачекати на розвиток ситуації.
Як ви прокоментуєте угоду між Росією і Україною про продовження перебування Чорноморського Флоту РФ на 25 років в обмін на дешевший газ?

Є сумніви щодо конституційнооті цього договору, оскільки Основний Закон України не передбачає можливості дислокації на території України військ іншх країн. Погано було б, якби Київ фактично відмовився від політичної влади на своїй власній території в обмін на дешевший газ. Схожий досвід інших держав свідчить, що потім складно вирватися з тенет зростаючої економічної залежності від Росії.

30% знижка на газ може стати пірровою перемогою?

Нібито супервигідна 30% знижка на ціну природного газу, що поставляється до України, може стати пірровою перемогою для української економіки, пише тижневик «Коментарі:».
Як пише видання, мотивація прем’єра й міністра ПЕК більш ніж зрозуміла - вони хочуть стати головними перемовниками з Москвою, вважаючи, що саме це подарує їм політичне довголіття: для Миколи АЗАРОВА це можливість максимально довго утриматися в кріслі прем’єра, а для Юрія БОЙКА — у найближчому майбутньому отримати прем’єрське крісло. У результаті, росіяни вже цьогоріч можуть одержати доступ до Львівських газосховищ, Дністровської ГАЕС, а також - можливість добудувати й отримати в оренду нові блоки на Рівненській і Хмельницькій АЕС.
На думку «Коментарів:», «Газпром» передусім цікавлять два українські підземні газосховища (ПСГ), які є ключовими для експорту російського газу до ЄС - Богородчанське й Більче-Волиця-Угорське - найбільші в Європі. Ці сховища, які нині контролює «Львівтрансгаз» (філія «Укртрансгазу») необхідні для підтримки постійного тиску в газопроводах, сезонні перепади якого загрожують постачальникові газу великими штрафами з боку покупців. Щоб не допустити цих штрафів, сторони Брюссельського меморандуму зафіксували намір знайти на розвиток послуг двох зазначених вище ПСГ кредити на суму 455 млн. дол.
Як припускає тижневик, додатковий дохід «Газпрому» від укладання з «Уктрансгазом» договору про спільне (й, імовірно, ексклюзивне) використання ПСГ Львівської області буде зарахований як погашення частини збитків того ж «Газпрому» від тимчасового зниження ціни газу для України. Ціну такого «взаємозаліку», підкреслює видання, можна тільки прогнозувати, оскільки обсяги закачування газу й майнові повноваження подібних операцій в Україні традиційно вважаються ледь не військовою таємницею. При цьому «Газпром», як і до 2009 року, зможе заробляти на пільгових тарифах й ексклюзивному доступі до українських ПСГ не менше ніж по 1–1,1 млрд. дол. на рік.
Як пишуть «Коментарі:», через рік росіяни знову затіють «газову війну», у якій, звісно ж, буде винувата Україна. Тоді можна буде повернутися до питання довгострокової оренди ГТС.
Іншим розмінним активом, на думку видання, є Дністровська ГАЕС (Чернівецька область). Ця електростанція потрібна для зниження маневрових ризиків для українських АЕС, особливо для Хмельницької АЕС. Будівництво Дністровської ГАЕС вже кілька років гальмується через опір з боку Молдови та протистояння різних економічних кланів.
У випадку успішної реалізації цього проекту у рамках українсько-російського СП, Кремль зможе вирішити два дуже важливі завдання. Перше - зниження маневрових витрат на ХАЕС і створення передумов для прибуткового добудування росіянами енергоблоків на цій станції. Друге, не менш важливе завдання - забезпечення дешевим струмом неподалік розташованого ВАТ «Молдовський металургійний комбінат». Це підприємство - найбільша промислова компанія в Придністровській Молдовській Республіці (ПМР) - володіє дуже енергоємним виробництвом і належить російським компаніям.
Що ж до зовнішньополітичних дивідендів, то відкриття СП або встановлення інших форм проникнення російського капіталу на ДГАЕС дозволить розширити можливості «російського бачення» шляхів виходу ПМР із багаторічного сепаратного конфлікту. Аналогічна за духом «операція Абхазія», наприклад протягом 1994–2009 років, за вартістю явно перевищила 1млрд. дол., і давно окупилася в зовнішньополітичному плані, пишуть «Коментарі:».
З огляду на подібні інтереси, можна припустити, що тільки за рахунок придністровського проекту й оренди ПСГ Москва за короткий час цілком зможе компенсувати собі всі 3 млрд. доларів витрат. При цьому отримає ще й непрямі фінансові дивіденди, які поки перебувають поза увагою громадськості. Так, участь в операціях ПСГ «Львітрансгазу», ДГАЕС, а також розвиток технологічно пов’язаних з розвитком останньої проектів добудування російських енергоблоків на ХАЕС і РАЕС може дати російському капіталу важелі впливу на непокірні регіони Західної України. Адже всі названі підприємство є для них найбільшими, резюмує видання.

Стрижак пояснив, чому КСУ відмовив Ющенкові

Конституційний Суд України відмовився відкривати провадження щодо подання третього Президента Віктора Ющенка стосовно конституційності перебування на території України Чорноморського флоту Російської Федерації у зв'язку з відсутністю правового обґрунтування необхідності його тлумачення. Про це заявив сьогодні на брифінгу глава КСУ Андрій Стрижак.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, А.Стрижак зазначив, що загалом подання третього Президента В.Ющенка і народних депутатів щодо Чорноморського флоту підвідомче Конституційному Суду. "У Законі "Про Конституційний Суд України" є одна норма, дуже важлива. Щоб справа була розглянута Конституційним Судом, для цього потрібні правові підстави необхідності тлумачення. На жаль, В.Ющенко і його команда, направивши подання, не вказали, чому в цьому випадку ми повинні тлумачити норму Конституції", - наголосив він.

"Говорити про те, що Конституційний Суд відмовився або це непідвідомче йому, неправильно. Читайте наше визначення, де сказано: хочете тлумачити - будьте люб'язні, викладіть практичну необхідність", - зазначив глава КСУ.

А.Стрижак також додав, що, можливо, в майбутньому справа щодо аналогічного подання може бути розглянута Конституційним Судом, якщо подання буде подано згідно із законом. "Треба просто правильно звертатися до Конституційного Суду, от і все", - зазначив він.

Нагадаємо, Конституційний Суд 20 квітня 2010 року виніс рішення, згідно з яким відмовив у відкритті провадження щодо подання В.Ющенка питання базування ЧФ РФ на території України. У прес-службі КСУ повідомили, що у відкритті провадження було відмовлено в зв'язку з непідвідомчістю цього питання Конституційному Суду.

21 квітня Президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв домовилися, що Росія знизить для України ціну на газ на 30%, а за це термін базування Чорноморського флоту РФ у Севастополі буде продовжено на 25 років.

У Львові проведуть віче щодо перебування в Україні ЧФ Росії

25 квітня у Львові відбудеться масштабне віче, на якому планують збирати підписи добровольців, які готові вирушити на Київ, щоб 27 квітня під час засідання ВРУ з ратифікації угоди про продовження перебування ЧФ в Криму захищати цю позицію. Про це під час сесії Львівської обласної ради 23 квітня заявив народний депутат України Андрій Парубій.

Окрім того, нардеп повідомив, що буде створено Координаційний орган Руху Опору, який ймовірно називатися Комітет захисту держави. Це буде постійно діючий штаб суспільного спротиву.

Наступ триває у гуманітарній, міліарній та інформаційній сфері, тому важливо об’єднатися, потрібно припинити міжпартійну боротьбу націонал-демократичних сил. "Ми маємо опустити партійні прапори і виступити під єдиним прапором, державним жовто-блакитним.

Вони ще не усвідомлюють наш рівень готовності. Янукович порушив Президентську присягу на вірність Україні, Конституцію і це дає нам право чинити нам опір", – зазначив нардеп.

Він сказав, що спротив має тривати, поки пролонгації перебування ЧФ в Україна не буде скасовано, тому під ВРУ у разі, якщо буде ратифіковано угоду, має бути постійне наметове містечко.

Окрім того, Андрій Парубій зазначив, що угода 21 квітня у Харкові між Януковичем та Медведєвим показала готовність нашої влади до рішучих кроків, що можуть призвести до повного нищення і ліквідації української державності. "Сьогодні стоїть питання не лише згортання освітніх та гуманітарних реформ, сьогодні загроза на державність", – зазначив депутат.

Окрім того, нардеп від БЮТ Андрій Шкіль зазначив, що "ми справді маємо об’єднатися зараз, щоб захищати Україну. Наші акції протесту починаються в суботу, тут у Львові буде віче, а у наступний вівторок усі свідомі українці мають бути під стінами Верховної Ради. Коли Президент порушив Конституцію, він дав нам право починати процедуру його імпічменту. Акції суспільного протесту мають тривати доти поки не отримаємо гарантовану відповідь, чи Україна є незалежною, чи Україна – суб’єкт", – зазначив депутат.

За словами депутат, думаю ніхто кілька місяців тому не думав, що такими наглими і цинічними будуть дії теперішньої влади. Ми розраховували, що проросійська партія буде діяти проросійськи, але я особисто вважав, що у такий короткий термін Янукович не буде руйнувати основи української державності, української Конституції.

Угода Януковича і Медведєва підписана на колінах зі спущеними штанами, – депутат

Не розумію, що це за партнерські відносини, які підписуються на колінах зі спущеними штанами, – заявив 23 квітня під час позачергової сесії Львівської міської ради щодо обговорення політичної ситуації в Україні секретар Львівської міськради Володимир Квурт.

"Особисто я не розумію, як можна підписати угоду щодо газу за цінами, які сьогодні є просто ринковими і взамін здати українські інтереси", – наголосив Володимир Квурт.

Він наголосив, що зараз від кожного громадянина та депутата залежить майбутнє України, "якщо воно взагалі буде".

Разом з тим, Квурт додав, що дії Януковича створюють загрозу національному суверенітету.

Разом з тим, як зазначив депутат від фракції "Наша Україна" Валерій Веремчук, ситуація в країні для багатьох зараз є несподіваною "Ми розуміли загрозу приходу до влади Януковича, але таких темпів у здачі України, здається, не очікував ніхто", – сказав депутат.

Нагадаємо, Львівська міськрада прийняла звернення до СБУ, ВРУ, Генпрокуратури та інших державних інститутів з вимогою розпочати імпічмент Януковича. Разом з тим, депутати вимагають не допустити ратифікації домовленостей Януковича та Медведєва щодо продовження терміну перебування ЧФ на території України.

Львівська облрада вимагає оголосити імпічмент Януковичу

23 квітня Львівська обласна рада на 48 позачерговій сесії прийняла звернення щодо недопустимості продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму. За звернення проголосували 84 депутати Львівської обласної ради. Суперечностей щодо тексту звернення не було, оскільки 22 квітня проект звернення готувала редколегія, утворена з голів усіх фракцій ЛОР.

У зверненні ЛОР йдеться: «Від імені мешканців Львівщини, ми, депутати обласної ради, виступаємо категорично проти домовленостей між Президентом України Віктором Януковичем і президентом Російської Федерації Дмитром Медвєдєвим щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Криму».

ЛОР заявила, що підписуючи цю угоду, президент Віктор Янукович зрадив інтереси нашої держави, грубо порушив ст. 17 Конституції України, в якій записано: на території України не допускається розміщення іноземних військових баз. «Такий курок свідчить про те, що нова влада позбавляє Україну незалежності, суверенності та самостійності і стає на службу кадебістської, по своїй суті, влади Кремля», - йдеться у зверненні.

Відтак ЛОР звертається до Конституційного Суду України, Генеральної Прокуратури України, Верховної Ради України з вимогою ініціювати усунення В.Януковича з посту Президента України в порядку імпічменту за вчинення державної зради у відповідності зі ст. 111 Конституції України.

ЛОР закликала усіх громадян України, мешканців Львівщини стати на захист України.

Голова Львівської обласної ради заявив, що ЛОР не обмежиться єдиним цим зверненням, воно є лише початком боротьби. Уже сьогодні відбудеться засідання Асоціації місцевих рад Львівщини, де обговорюватиметься питання продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму, та заплановане засідання керівників фракцій ЛОР щодо вироблення подальшого плану дій. На 25 квітня заплановане консолідоване протестне віче у Львові, яке організовують представники усіх фракцій, що проголосували сьогодні за звернення. Депутати ЛОРР також готові їхати до Києва, щоб пікетувати ВРУ і домагатися недопущення ратифікації згадуваної угоди.

Угода щодо ЧФ знизить ризики проросійського сепаратизму в Криму

Підписана 21 квітня угода про продовження терміну базування Чорноморського флоту РФ у Севастополі може знизити ризики проросійського сепаратизму в Криму.
Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив сьогодні на прес-конференції директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир ФЕСЕНКО.
«Є один певний виграш - внутрішньополітичний. Він полягає в тому, що, як це не парадоксально, але ця угода із збереженням Чорноморського флоту на території України значною мірою зменшує ризики проросійського сепаратизму в Криму», - сказав В.ФЕСЕНКО.
Він зазначив, що під час президентства Віктора ЮЩЕНКА у Криму зростали проросійські сепаратистські настрої. Зокрема, у зв’язку з тим, що колишній Президент наполягав на виведенні Чорноморського флоту РФ із Севастополя.
Водночас політолог зазначив, що ще невідомо про деталі підписаної вчора угоди. Також немає інформації про те, як готувалися ці угоди. Разом з тим він не виключив спробу зірвати ратифікацію підписаної угоди у Верховній Раді України, що може призвести до парламентської кризи.

Україна може скасувати угоду щодо ЧФ ще до 2017 року

Україна у випадку приходу до влади нових політичних сил може скасувати підписану вчора угоду з Росією про продовження базування Чорноморського флоту РФ ще до завершення чинної угоди до 2017 року.
Таку думку кореспонденту УНІАН у Польщі висловив експерт Інституту міжнародних відносин Варшавського університету Анджей ШЕПТИЦЬКИЙ.
Аналітик підкреслив, що кожна держава є суверенною і може розривати раніше підписані договори, зауваживши, що більші труднощі із розриванням виникають лише із договорами, які визначають кордони.
А.ШЕПТИЦЬКИЙ назвав «символічним жестом” згоду Президента України Віктора ЯНУКОВИЧ продовжити перебування ЧФ Росії в Криму на 25 років, наголосивши, що навіть до закінчення нині діючої угоди в Україні «може багато що змінитися».
Експерт визнав, що у політичному плані ця новина є дуже прикрою для прихильників європейської інтеграції України, до яких належить Польщі, але на практиці вона не матиме значного впливу на відносини України з ЄС та НАТО.
За його словами, через домовленості по флоту, з якими зав’язані також газові справи, можуть постраждати лише проекти енергозбереження, які мали реалізовуватися спільно з Європейським Союзом.
А.ШЕПТИЦЬКИЙ сказав, що сам факт присутності флоту на українській території не вплине на інтеграцію, оскільки європейське законодавство не забороняє розташування військових формувань третіх країн в державах ЄС.
Водночас експерт позитивно оцінив зменшення на третину ціну російського газу для України, що, можливо, дозволить не підвищувати ціни на газ для населення, котре це дуже добре сприйме.
«Політично вона (угода) виглядає жахливо, але з перспективи щоденності видається, що має менш негативні наслідки, особливо якщо Україна в обмін отримає дешевший газ», - сказав він.
Як повідомляв УНІАН, 21 квітня 2010 року у Харкові Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ і Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ підписали угоду між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту на території України, якою передбачене базування російської військової бази в Севастополі до 2042 року. В обмін на цю угоду Україна добилася зниження ціни на російський газ на 30%, але не більш ніж на 100 дол. за тисячу кубометрів.

Росія платить за амбіції, які не здатна реалізувати

Росія, знизивши ціни на газ для України, одержала натомість «повітря».
Таку думку в інтерв`ю власному кореспонденту УНІАН у РФ висловив завідувач аналітичним відділом Інституту політичного і військового аналізу (РФ) Олександр ХРАМЧИХІН.
“Було достатньо очікуваним, що Віктор ЯНУКОВИЧ якимсь чином піде шляхом ЛУКАШЕНКА і почне платити повітрям за енергоносії. Що одержує натомість Росія, абсолютно незрозуміло, адже Чорноморський флот зникає сам по собі”, - сказав О.ХРАМЧИХІН.
Він підкреслив, що за умов старіння кораблів ЧФ РФ не зрозуміло, для базування яких сил потрібен Севастополь.
За його словами, ЧФ РФ можна підтримувати в існуючому вигляді, лише якщо повністю «розорити» Балтійський і Північний флоти Росії.
Експерт переконаний, що договір з продовження базування Чорноморського флоту - це платня за геополітичні амбіції, які Росія реально не може реалізувати.
«Причому платня йтиме саме за рахунок російського платника податків, тому що ця знижка на газ йтиме не за рахунок «Газпрому», а за рахунок зняття експортного мита – тобто за рахунок бюджету», - сказав О.ХРАМЧИХІН.
За його словами, якщо направити всі кораблі, що споруджуються у Росії, то цього не вистачить сумарно на оновлення навіть невеликого Чорноморського або Балтійського флоту.
Експерт вважає, що таким чином РФ платитиме великі гроші за оренду порожніх причалів і збереження ілюзії про геополітичний вплив.
«ЯНУКОВИЧ від підписаних договорів виграв, причому дуже сильно і, можливо, зможе вийти з катастрофічної економічної ситуації. Російське керівництво черговий раз тримається за геополітичні амбіції, які не здатне підтвердити, окрім гри з цінами на енергоносії за рахунок російського платника податків», - сказав він.
О.ХРАМЧИХІН припускає, що як результат росіяни одержать значне збільшення ціни на газ усередині країни.
Як повідомляв УНІАН, новою угодою між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту на території України передбачено базування російської військової бази в Севастополі до 2042 року. Угоду підписали 21 квітня у Харкові Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ і Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ.
Зокрема, як зазначається у документі, термін перебування ЧФ Росії в Україні подовжено на 25 років, починаючи з 2017 року. Якщо ця угода набере чинності після її ратифікації Верховною Радою України і Державною думою Росії, Чорноморський флот Росії базуватиметься в Україні до 2042 року.
Також документом передбачено продовження його дії ще на п`ять років після 2042 року, якщо сторони не домовляться про інше.