зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

06.10.10

Соціологи Януковича побачили, як українці хочуть додати йому повноважень

Майже половина громадян вважають більш прийнятною для Україні президентську чи президентсько-парламентську форму правління.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного компанією Research & Brаnding Group.

За словами керівника компанії Євгена Копатька, за таку форму правління виступають 46% українців.

31% громадян України вважають більш прийнятною парламентську або парламентсько-президентську форму правління. Решта не змогли відповісти.

Крім того, Копатько повідомив, що під час дослідження було запропоновано наступне твердження: "Конституційні зміни 2004 року були здійснені в умовах гострої політичної боротьби з порушенням процедури, тому повинні бути скасовані".

"У цілому згодні з цим твердженням практично 35%, не згодні - 29%, решта вагалися відповісти", - цитує експерта "Інтерфакс-Україна".

Дослідження проводилося з 29 вересня по 5 жовтня нинішнього року, вибірка репрезентативна стандартна.

Research & Branding Group на останніх виборах працювала з Партією регіонів. Саме на дослідження цієї кампанії посилався Кабмін, аргументуючи свої непопулярні дії.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Політтехнології, як розуміємо їх Ми

Рік 2009. Київська область. Село. День Села. Я не хочу називати конкретне Село під Києвом, як і конкретного політика. Це немає жодного значення. Подібне могло бути будь-де і будь з ким.

Я стою серед людей на святі їхнього Села. І хоча я дуже люблю це Село, все ж таки я - гість випадковий, і дивлюсь на все відсторонено.

На сцену виходить Політик. Він старанно розказує про своє босоноге дитинство, про те, що він теж родом із села. Намагається на доступному, як йому здається, рівні донести до людей свою з ними спорідненість.

Колись мені доводилось слухати цього ж Політика в іншій, академічній, аудиторії. Це був справжній оратор, риториці якого позаздрив би не один лектор. Добре поставлена вимова, професійне володіння аудиторією, я отримала задоволення від його виступу. Тоді.

Що ж трапилось зараз? Чому він вважає, що для людей, які його слухають на святі свого Села, потрібно говорити на такому примітивному рівні. Чи сам він визначив цей рівень? Чи хто для нього визначив? Мені прикро.

Поруч зі мною розмовляють двоє. Середнього віку спокійні та впевнені в собі і в своїх силах. На вигляд типові сільські дядьки.

- Диви, як старається! - каже один з них про Політика і киває вбік сцени.

- Так ми ж його "електорат" - відповідає другий. - То йому його політтехнологи, чи як їх- "іміджмейкери", сказали, що нам треба втлумачувати ніби він такий самий, як ми. Це такий хід у них є, я в інтернеті читав.

- Якщо він такий самий, нащо нам його слухати, нам і так не погано.

- Щоб ближче, тіпа, до народу.

- Та краще б сказав толком, що робити з тими законами, які вони понаприймали. Податки, куди, нащо і що вони з ними роблять? А з якого він села, як мені, так однаково.

- Думає, що ми не зрозуміємо. Ну, тримає нас за дурнів, тіпа, сільський натовп.

- Отож. А наше начальство як пнеться! Подарунки йому дарять. А він і радий. Це ж у нас наче свято, хай би краще сам чогось привіз для школи чи дитсадка.

- Слухай, скинемось і купимо все, що треба і для школи, і для дитсадка. І без нього якось обійдемось, дешевше буде. Подивились як на виставу і досить. Хай їде далі голову іншим морочити.

- А що тобі ці політтехноголії здалися, читаєш нащо? Воно тобі треба?

- Щоб знати, як вони нас дурять.

На сцені стояв політик, внизу на майдані - люди. Політик і народ - вони стоять навпроти і дивляться одне на одного зверхньо.

Оратор пишається своєю освітою, своїм соціальним положенням, своїми знаннями, а Люди, що стоять поруч зі мною, просто вміють вижити, заробити і впевнено почувати себе в країні, закони в якій аж ніяк цьому не сприяють. А це зовсім не просто.

Я хотіла підійти до Політика і сказати, що люди на майдані в центрі села - не просто натовп. Кожен - особистість, Хазяїн свого життя.

Можливо, навіть не усвідомлюючи цього і точно не базікаючи з цього приводу, вони відчувають відповідальність за свою сім'ю, своє село, школу в цьому селі, за свою країну.

Соцопитування - це важливо і необхідно, але треба відчути своєю душею людей, їхнє життя, їхні прагнення.

Я також не чекала знайти в селі під Києвом такої обізнаності в політтехнологіях, а отже снобізм і в мені вже пустив свої корені. Звідки він?

Він зараз усюди, як інфекція, що непомітно вразила країну...

Ірина Черпінська
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://life.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У ВР винайшли Комуністичну партію регіонів

В проекті постанови про створення тимчасової спецкомісії щодо адаптації законодавства до рішення КС, винайшли нову фракцію.

Так напроти прізвища комуніста Валентина Матвеєва написано "фракція Комуністичної партії регіонів".

Як відомо, в середу вранці депутати 260 голосами ухвалили цю постанову.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Горбаль не дає грошей на Меморіал Бандері у Львові?

Голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник не може назвати точну дату відкриття Меморіалу Степана Бандери на вул. Привокзальній у Львові через те, що Львівська обласна державна адміністрація затримує фінансування робіт. Про це він заявив сьогодні, 6 жовтня, під час прес-конференції.

"Я не можу назвати конкретної дати. Те, що залежить від обласної ради, ми зробили – в цьогорічному бюджеті ми передбачили кошти на завершення чергового етапу робіт, який включав обкладання гранітною плиткою колон і благоустрій біля колон. Це – 2,4 млн грн. Такі кошти ми передбачили. На жаль, до сьогодні фінансування, яке здійснює ОДА, ще затримується. Ми ще не отримали жодної копійки з передбачених на втілення цього проекту коштів", - розповів 6 жовтня на прес-конференції Мирослав Сеник.

За словами голови облради, така ж ситуація виникла і з Музеєм національно-визвольних змагань.

"Ті протиріччя, які ми маємо в законі, за яким обласна рада, приймаючи бюджет і визначаючи напрямки використання бюджету, не має своїх виконавчих органів, призводять до того, що нам можна заблокувати будь-яку візію, яку ми маємо, будь-які роботи", - пояснив він.

"Якщо буде профінансована у повному об’ємі ця цифра, яку ми прийняли в бюджеті, то можу гарантувати, що до Нового Року – тобто до 1 січня 2011 року, коли буде чергова річниця дня народження Степана Бандери – роботи з обкладання плиткою колон і благоустрою навколо колон будуть виконані. Кошти на це передбачені", - наголосив Мирослав Сеник.

Водночас голова Львівської облради уточнив, що цей етап робіт над Меморіалом Степана Бандери не є завершальним.

Зазначимо, у Львові досі не завершені роботи щодо облаштування пам’ятника Степанові Бандері. Влада області у 2009 році витратила на будівництво пам’ятника Степанові Бандері 2 млн грн. За ці кошти було завершено благоустрій території навколо пам’ятника: освітлення, водовідведення, озеленення. Раніше у облраді розраховували, що пам’ятник провіднику ОУН буде завершено до річниці його народження та до початку "Євро-2012" – до 1 січня 2012 року.

Зазначимо, що пам’ятник Степану Бандері у Львові будується з 2002 року. 13 жовтня 2007 року відкрили саму скульптуру пам’ятника С.Бандері, а вже 1 січня 2009 року, до 100-річчя з Дня народження провідника ОУН, обіцяли завершити весь комплекс Стели української державності.

Ансамбль на площі Кропивницького має виглядати так: попереду чотириметрова бронзова скульптура Степана Бандери, за нею – тризуб з рельєфами і тріумфальна арка на чотирьох опорах, кожна з яких символізуватиме певний час українській державності. Перша опора – княжа пора, друга – час козацтва, третя – період Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки, четверта – сучасний час незалежності України.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Рада відмовилася відзначати 20-річчя Революції на граніті

Народні депутати відмовилися включити до порядку денного розгляд постанови про відзначення 20-річчя студентської революції на граніті.

Лише 23 народних депутати з 283, що зареєструвалися в залі засідань, порахували що це питання потрібно вносити до порядку денного сесії.

Нагадаємо, раніше народні депутати В'ячеслав Кириленко та Олесь Доній запропонували Верховній Раді відзначити 20-річний ювілей студентської Революції на граніті 1990 року.

Революцією на граніті були названі студентські протести 1990 року на площі Жовтневої революції, яка отримала після цих подій нинішню назву - Майдан Незалежності.

1 жовтня 1990 Український студентський союз оголосив про початок акції громадянської непокори, а на наступний день 115 студентів розпочали на площі голодування. Вони вимагали перевиборів до Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі, проходження військової служби тільки на території України, відставки голови Ради міністрів УРСР Віталія Масола, націоналізації майна Компартії і Комсомолу України.

15 жовтня відбувся всеукраїнський студентський страйк, до якого приєдналися робітники. 17 жовтня ВР УРСР задовольнила вимоги протестуючих, а 24 жовтня Віталій Масол пішов у відставку.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У львівських школах мають намір провести урок пам'яті радянської окупації Західної України

Сьогодні, 6 жовтня, у Львові в гімназії Гроно проведуть урок пам'яті Перша радянська окупація Західної України (1939-1941рр.). Під час уроку голова Всеукраїнського Товариства політичних в'язнів і репресованих Петро Франко розповість про історичні події та спогади зі свого життя.

Про це повідомили у Львівській міській раді.

Урок пам'яті організовується Західноукраїнським центром історичних досліджень за сприяння Меморіального музею жертв окупаційних режимів Тюрма на Лонцького управління культури Львівської міської ради. "Такі уроки плануємо провести в кожній школі міста. Попередній урок проводили в школі № 42, де презентували дітям виставку Рідна школа. Хочу зазначити, що учні із захопленням беруть участь в наших уроках, адже вони мають можливість доторкнутися до живої історії, почути розповіді і поспілкуватися з очевидцями подій", - зауважив директор Меморіального музею жертв окупаційних режимів Тюрма на Лонцького Тарас Чолій.

Під час уроку учні гімназії також переглянуть документальний фільм Золотий вересень.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович може перетворитися на Лукашенка, – нардеп

«Євросоюзу не варто очікувати поліпшення ситуації зі свободою слова в Україні, особливо, після, по-суті конституційного перевороту – оголошення Конституційним судом свого вердикту щодо політреформи 2004-го», - про це журналістам заявив народний депутат Андрій Шкіль.

За його словами, європейська спільнота дуже швидко зрозуміє, що Україна небезпечно близько підійшла до встановлення диктатури, і Янукович легко може перетворитися на українського Лукашенка. "Тому європейським інституціям варто передивитися свою позицію та роль безстороннього спостерігача й активніше долучатися до процесів, які відбуваються в Україні, - переконаний А. Шкіль, - адже в Європі не можуть не розуміти, яку геополітичну роль відіграє наша країна на європейській мапі", повідомили ZAXID.NET у прес-службі нардепа.

"Не доводиться очікувати на якийсь прогрес у питанні свободи слова чи свободи зібрань у ситуації, коли країна з парламентсько-президентської в один момент перетворилася на президентсько-парламентську. Тим більше, з нашим президентом, для якого такі поняття як засади демократичного суспільства - порожній звук", - переконаний нардеп.

Як відомо, єврокомісар Штефан Фюле в інтерв’ю українським ЗМІ заявив: "Ми дуже чітко висловили свою стурбованість українському керівництву і закликали його бути дуже пильним у плані свободи слова і свободи зібрань. Ми очікуємо, що ситуація в Україні поліпшиться".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

82,2% львів’ян хочуть відставки Табачника, – опитування

82,2% львів’ян ствердно відповіли на запитання «Чи потрібно звільнити Дмитра Табачника з посади міністра освіти і науки України?», – такі результати соціологічного дослідження «Громадська думка населення міста Львова», проведеного 3-5 жовтня, оприлюднив сьогодні соціолог, президент Українського фонду «Громадська думка» Володимир Подгорнов.

Разом з тим, 10,4% мешканців міста вважають, що звільняти Дмитра Табачника не потрібно. «Мені байдуже» відповіли 4% опитаних, «важко відповісти» – 3,4% респондентів.

Довiдка

Генеральною сукупністю дослідження становить населення Львова віком 18 років і більше.

Опитування проходило 3-5 жовтня 2010 року. Опитано 500 осіб. Помилка репрезентативності становить +/- 2,6%.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

78% львів’ян не підтримуюсь скасування політреформи, – опитування

78% львів’ян не підтримують рішення Конституційного суду про скасування політреформи 2004 року.

Такі результати соціологічного дослідження «Громадська думка населення міста Львова», проведеного 3-5 жовтня, оприлюднив сьогодні соціолог, президент Українського фонду «Громадська думка» Володимир Подгорнов.

Водночас, зі слів В. Подгорнова, 13% мешканців Львова підтримують таке рішення Конституційного суду, «важко відповісти» - ще 9% респондентів.

На запитання, чи схвалюють львів’яни повернення до президентсько-парламентської форми правління, 20,2% опитаних відповіли «так», 74,6% – «ні», 5,2% – «мені байдуже».

Разом з тим, 41,2% львів’ян вважають, що в Україні найкраще працюватиме пропорційна виборча система (за відкритими списками, коли виборець голосує за конкретного кандидата в депутати від конкретної партії по кожному округу), 37,8% – мажоритарна, 14% – пропорційно-мажоритарна, 7% – пропорційна.

Нагадаємо, згідно з результатами дослідження «Суспільно-політичні настрої мешканців Львівщини», оприлюдненими соціологічною групою «Рейтинг», ідею скасувати зміни до Конституції, прийняті у 2004 році, зовсім не підтримує 51,8% мешканців Львівської області, скоріше не підтримує - 13,8%. Водночас цілком підтримують таку ідею 3,6% мешканців Львівщини

Як інформував ZAXID.NET, скасування політреформи 2004 року підтримує лише третина українців.

Довiдка

Генеральною сукупністю дослідження становить населення Львова віком 18 років і більше. Опитування проходило 3-5 жовтня 2010 року. Опитано 500 осіб. Помилка репрезентативності становить +/- 2,6%.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

ВРЮ просять звільнити суддю, який перейнявся поганим апетитом Бута

Колектив "5 каналу" звернувся до членів Вищої ради юстиції з проханням звільнити суддю Апеляційного суду Києва Олександра ЗАКРОПИВНОГО за рішення за позовом народного депутата Юрія БУТА до телеканалу та його журналіста Ольги СНІЦАРЧУК.

Про це йдеться у переданому УНІАН тексті звернення "5 каналу" до ВРЮ.

"Колектив "5 каналу" звертається ї за фактом безпрецедентного рішення Апеляційного суду міста Києва за головуванням судді О.ЗАКРОПИВНОГО, який залишив в силі рішення Подільського райсуду, згідно з яким депутат Ю.БУТ, голова парламентського підкомітету з питань формування суддівського корпусу, відсудив у "5 каналу" і журналіста О.СНІЦАРЧУК 20 тисяч гривень за те, що вона назвала його у своєму сюжеті "відщепенцем", - йдеться у зверненні.

При цьому колектив телеканалу нагадує, що голова колегії суддів Апеляційного суду міста Києва О.ЗАКРОПИВНИЙ був призначений на безстроковий термін суддівства 15 січня 2009 року за безпосереднім поданням голови парламентського підкомітету з питань формування суддівського корпусу Ю.БУТА. "Отже наявним є факт підконтрольності, а відтак і конфлікту інтересів судді О.ЗАКРОПИВНОГО", - вважають журналісти.

У зверненні також нагадується, що у травні 2009 року суддя О.ЗАКРОПИВНИЙ отримав ще один здобуток у вигляді "почесного звання" – "Ворог преси".

"Ми вбачаємо в рішенні судді неналежне виконання посадових обов’язків, зокрема в частині вивчення матеріалів та фактів справи. Наприклад, присудження відшкодування моральної шкоди неможливе за відсутності від позивача досудових кроків врегулювання спорів, однак жодних звернень до телерадіокомпанії чи особисто до журналіста щодо спростування інформації не надходило. Також дане рішення ми вважаємо корупційними діями щодо обслуговування піарівських інтересів зацікавлених осіб", - йдеться у зверненні.

Колектив "5 каналу" також наводить цитати з позовної заяви Ю.БУТА, з якої виходить, що через те, що журналіст назвала його у своєму матеріалі "відщепенцем", у нього змінились "повсякденне життя та трудова діяльність", він "став нервовим та подразливим, зриватись на рідних і близьких, знайомих, колегах по роботі". Нардеп також скаржився на поганий апетит.

На думку колективу "5 каналу", Апеляційний суд, залишивши в силі рішення Подільського райсуду, створив прецедент, за яким у журналіста і громадянина відбирається право вільно додержуватися власної думки та поширювати інформацію. "А одним із основних факторів роботи журналіста є пильне стеження за висловлюваннями та діями політиків і державних діячів, і хто як не журналісти мають піддавати критиці ці дії", - наголошується у зверненні.

Крім того, у зверненні повідомляється, що "5 канал" оскаржуватиме рішення Апеляційного суду міста Києва у касаційних інстанціях.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Кюхен, кіндер, кірхен

Нещодавно у Києві проходила конференція на тему "Жінки в українській політиці". Там презентували дослідження, згідно з який всі парламентські партії в теорії вітають участь жінок в політичному житті і декларують своє позитивне ставлення до суспільної активності жіноцтва.

В цей самий час один з апологетів нинішньої влади, міністр освіти Дмитро Табачник на прес-конференції різав "правду-матку" про те, що насправді думають державні мужі про своїх колег "на підборах" .

Отже, цей скандальний історик натякнув, що шлях екс-прем'єр-міністра Тимошенко до кар'єрних висот полягав через будуари, алькови, ложе, балдахіни - малював картини, наче списані з дешевих псевдоісторичних романів про часи Людовика 14.

Ніколи не була адвокатом пані Тимошенко, але якщо ніхто з українських чоловіків-політиків й досі не сказав міністру освіти, що він - невихований хам, прийдеться це робити жінкам. Бо ж цей брутальний випад насправді ображає не лише екс-прем'єрку.

Табачник вголос висловив те, що думають всі ці "джентльмени при владі" про кожну жінку, що дозволила собі відірватися від кухні, дітей, серіалів, магазинів, базарів і зайти "на суто чоловічу територію".

Всі інші наші керманичі теж не особливо приховують своє ставлення до ролі і місця жінки. Спікер Литвин в одному інтерв'ю чесно зізнався, що не любить колег у спідницях, бо, на його думку, ці бідаки пішли в політику виключно через проблеми в особистому житті.

Прем'єр Азаров заявив, що його Кабінет робитиме реформи, то жінкам там не місце - отже, реформ не видно через брак ЧОЛОВІКІВ в уряді? А президент взагалі вважає, що місце жінки - на кухні. І це при тому, що IQ чиновниць його адміністрації - Акімової, Лукаш, то й же Герман - на порядок вищий, аніж в більшості нинішніх урядовців.

Табачник пішов ще далі і бовкнув те, що всі ці хлопці не стидаються обговорювати в своїх компаніях. Вони й справді щиро переконані, що жінка є суспільно активною тільки у двох випадках: якщо в неї проблеми в особистому житті і "ей больше нечем заняться", та якщо "у нее все в порядке в личной жизни, вот покровитель ее и пристроил".

Ось така примітивна логіка.

Шкода, що за європейським лоском українських можновладців, які навчилися носити дорогі костюми і брендові краватки, ховаються неандертальці. Ще більше лякає те, що суспільство абсолютно спокійно реагує на ці брутальні натяки, відверто хамські випади, що насправді принижують кожну жінку.

При цьому суспільство достатньо спокійно ставиться до походеньок наших джентльменів від політики, адюльтером вже нікого не здивуєш. А от українських жінок можна публічно принижувати - і ніякого обурення ані в ЗМІ, ані з боку неурядових організацій, ані від політичних партій.

Те, що в цивілізованому світі стало б кінцем кар'єри для будь-якого неполіткоректного пана, в Україні не тягне навіть на скандал.

Тема гендерної рівності не є цікавою для пересічного українця, бо ж більшість людей думають, що цими проблеми переймаються кілька екзальтованих кар'єристок.

Немає усвідомлення, що ця проблема стосується кожної українки, бо ж насправді доки наша влада вважатиме, що місце жінки - на кухні, доти будуть зберігатися нерівність в оплаті праці, пріоритетність для чоловіків при працевлаштуванні, а підняття пенсійного віку для жінок мине тихо, без суспільного обговорення і протестів.

Якщо повернутись до дослідження, презентованого на конференції, то можна лише констатувати, наскільки теорія, декларована політичними партіями щодо залучення жінок до політичного життя, розходиться з практикою.

Нещодавно в сесійній залі владна коаліція завалила ініціативу опозиції провести парламентські слухання на тему гендерної рівності, де, між іншим, хотілося б обговорити і пенсійну реформу. За цю ідею віддали свої голоси лише 130 депутатів від НУНС і БЮТ і жодного голосу від більшості.

Інший яскравий приклад: нинішні місцеві вибори. Чи багато ми чули про кандидатів - жінок на посади мерів міст, підтриманих політичними партіями?

Цікаво буде проаналізувати результати цих виборів не лише з точки зору партійної приналежності, а й гендерної рівності. Вже сьогодні можна прогнозувати, що більш-менш рівне представництво буде хіба що у селищних радах.

Сьогодні суспільна думка і позиція виборців мало турбує українських можновладців. Єдине, на що вони поки що рефлектують - думка Заходу. Можливо, якщо канцлер Німеччини Ангела Меркель, Держсекретар США Гіларі Клінтон чи президент Фінляндії Тарья Халонен якось відмовляться подати руку цим шовіністам, вони, нарешті,перестануть товкти про "кіндер, кюхен, кірхен", принаймні, публічно.

Ірина Геращенко, народний депутат
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Влада хоче святкувати день Жовтневої революції

7 листопада може стати в Україні святковим та неробочим днем.

Як повідомив "Українській правді" БЮТівець Андрій Павловський, парламентський комітет з питань соцполітики і праці ухвалив рішення підтримати законопроект щодо змін до Кодексу законів про працю.

"Зокрема, в цьому законопроекті, який був поданий лідером Компартії Петром Симоненком та депутатом від КПУ Петром Цибенком, пропонується визначити 7 листопада як свято річниці Великої жовтневої соціалістичної революції", - сказав він.

За словами депутата, одночасно пропонується вилучити 2 травня з переліку святкових та неробочих днів.

"Юристи, зокрема, Верховної Ради, які виступали на цьому засіданні, відмітили, що це нонсенс, тому що навіть в країні, яка є правонаступницею Радянського Союзу, - РФ - такий святковий день, як 7 листопада, відсутній", - заявив Павловський.

Він зазначив, що цей законопроект підтримали всі члени комітету "від Партії регіонів, на чолі з главою комітету Василем Харою, Компартії та "тушки".

"Українцям показують, що шлях, яким ми йдемо за влади Януковича, - повернення до такої совкової радянщини. Будемо в Європі єдиною країною, яка святкує 7 листопада", - заявив БЮТівець.

"Потенційно голосів з запасом вистачає, щоб протягнути це ще й через парламент", - додав Павловський.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/