зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

11.10.10

Глава УГКЦ: Кандидати намагаються використовувати Церкву в своїх політичних цілях

Глава Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар заявив, що в ході передвиборчої агітації кандидати часто намагаються проводити публічні акції спільно зі священнослужителями. На думку ієрарха, такі дії межують зі спробою використати церкву в своїх цілях, повідомляє Дзеркало тижня. .

"Кандидати шукають собі виборців серед церковних людей, оскільки усвідомлюють, що з середовища всіх громадських установ саме Церква користується найбільшою довірою. Вони також часто звертаються до священиків, представляючи себе віруючими людьми, навіть якщо їх ніхто не бачив у церкві на богослужіннях", - заявив глава УГКЦ.

На його думку, кандидати намагаються схилити священнослужителів до участі у передвиборчій агітації.

"Знаючи, якою авторитетною для людей є позиція священика, кандидати просять його замовити за них добре слово перед прихожанами, а ще краще - з амвона закликати їх молитися за того чи іншого кандидата як за надійну людину. Високо цінуються фотографії з групою мирян, ще більше - зі священиком, і найбільше - з якимось єпископом ", - констатував Гузар.

Глава УГКЦ зазначив, що подібні дії не можуть викликати схвалення.

"Що можна сказати про такі заходи? На жаль, все це межує з використанням Церкви в своїх політичних цілях. Не можна допустити, щоб підтримку в такій формі мав кандидат, який є дійсно віруючим, послідовно активним у церковній громаді членом, але і це не завжди доречно ", - вважає кардинал.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні призначені на 31 жовтня.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

На Волині член виборчкому назвав журналіста мавпою

На Волині член виборчої комісії назвав журналіста "мавпою" під час виконання останнім службових обов'язків.

Інцидент мав місце в Нововолинську, повідомив координатор кампанії громадського спостереження за виборами Громадянська мережа Опора у Волинській області Михайло Шелеп.

За його даними, у вівторок, 5 жовтня, журналіст газети Нововолинськ Анатолій Бідзюра, виконуючи доручення редакції, фотографував членів Нововолинської міської виборчої комісії під час їхньої роботи.

Члени виборчкому, яким не сподобалися дії журналіста, намагалися вигнати його з приміщення комісії. Особливо активним під час цих подій був член комісії від Партії регіонів Віктор Васильчук.

Між журналістом та членами комісії виникла суперечка, під час якої вже інший член виборчкому - від ВО Батьківщина - Артем Васильчук назвав журналіста "мавпою".

У конфлікт втрутилися працівники правоохоронних органів, які, за даними Опори, склали протокол про адміністративне правопорушення з боку журналіста.

У ГС Опора стверджують, що таким чином були порушені права журналіста та здійснене навмисне перешкоджання його законній діяльності, що підпадає під дію ст. 171 Кримінального кодексу України.

Крім того, як зазначають в Опорі, обидва члени виборчої комісії - учасники конфлікту з журналістом, є родичами: Віктор Васильчук - батько Артема Васильчука. І хоч вони представляють двох політичних опонентів - ПР і БЮТ, - в цьому епізоді діяли узгоджено, додали в Громадянській мережі.

Як повідомлялося, голова Рівненської обласної виборчої комісії Іван Долганський звернувся до Служби безпеки України із заявою про погрози на його адресу та адресу членів комісії.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Місцеві вибори: Три компанії проведуть exit-poll у чотирьох містах

Фонд Демократичні ініціативи, Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова мають намір провести спільний exit-poll на місцевих виборах у Харкові, Одесі, Львові та Дніпропетровську 31 жовтня.

Як повідомила представник Демініціатив Наталія Якимчук, ці організації подали заявку до міжнародного фонду Відродження на фінансування даного проекту.

Вона уточнила, що exit-poll проведуть у Харкові, Одесі, Львові та Дніпропетровську. Водночас, Якимчук допустила, що exit-poll можуть бути проведені і в інших містах.

Як повідомлялося, 6 жовтня завершився термін подачі у тервиборчкоми документів для реєстрації кандидатів у депутати як у багатомандатному, так і в одномандатному виборчих округах.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Екс-мер Севастополя: Харківська угода щодо ЧФ закінчилася для міста повним нічим

Колишній міський голова Севастополя, нинішній депутат міськради, 1-й секретар міськкому КПУ Василь Пархомов вважає, що місто не отримало жодних вигод від продовження термінів базування Чорноморського флоту РФ у Криму.

Про це він заявив у прямому ефірі телекомпанії Севастополь.

"Ми, дійсно, вітали Харківську угоду. З нашої точки зору, це було мудре, довгострокове рішення. Хоча, навіть наші товариші кажуть: ну що там говорити, Росія, користуючись ситуацією, просто-напросто купила право - за дешевий газ - перебувати тут досить надовго, назавжди ", - зазначив Пархоменко.

"Але от купівля Росією, будемо говорити, у кавичках, бази в місті Севастополі на тривалий період закінчилася для нас, севастопольців, повним нічим", - сказав він.

За словами лідера севастопольських комуністів, у цій ситуації він безпосередньо звинувачує "нашу міську владу".

Як стверджує Пархоменко, "коли приймалася перша угода щодо ЧФ, про базування тут російського флоту до 2017 року, вона закінчилася приблизно таким же чином. За його словами, було потрібно цілих п'ять років для того, щоб Севастополь був визнаний рівноправним одержувачем частки від орендної плати ( мається на увазі держсубвенції у бюджет Севастополя в якості компенсації його втрат у зв'язку з певним обмеженням, внаслідок базування військових частин, формувань і установ ЧФ РФ, надходжень по джерелу "плата за землю" - ред.).

На думку Пархоменка, у зв'язку з підписанням Харківського угоди Севастополь має "право на порядок підвищити нашу частку від орендної плати, і отримувати не 100 млн. грн., як зараз, а мільярд". Причому, як сказав він, "ця сума зовсім не абсурдна, це якраз той мільярд, який буде потрібно щорічно на реконструкцію комунального господарства". І ось тут, як вважає він, "дуже багато чого залежить від виконавчої влади, від нової міськради, які змогли б переконати уряд - нехай навіть в умовах кризи, нехай навіть той уряд, який не знає, яку" дірку "заткнути - що Севастополю орендну плату поетапно потрібно підвищувати ".

Як повідомлялося, голова міськдержадміністрації Севастополя Валерій Саратов заявив, що очікування міста у зв'язку з підписанням угоди про продовження термінів базування Чорноморського флоту РФ у Криму не виправдалися.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Хто голосував за посилення повноважень Януковича

7 жовтня, Верховна Рада прийняла два законопроекти, які суттєво підсилили повноваження Президента Україні.

Зокрема, це рішення підтримали 175 членів фракції Партії регіонів, при цьому двоє депутатів (у тому числі екс-бютівець, президент агрохолдингу Кернел Груп Андрій Веревський) не голосували, а ще двоє (в тому числі Сергій Головатий) - були відсутні в залі засідань.

Водночас, з 124 представників фракції БЮТ перерозподіл повноважень гілок влади підтримали четверо парламентаріїв (засновник Таврійських Ігор Микола Баграєв, почесний президент асоціації УкрАВТО Таріел Васадзе, колишній голова Державної податкової адміністрації Олександр Буряк і адвокат Сергій Осика).

При цьому 18 бютівців проголосували проти прийняття цих законів, п'ятеро - були відсутні в залі засідань, а решту вирішили не голосувати.

Крім того, прийняті сьогодні закони підтримали п'ять членів фракції НУ-НС: Валерій Борисов, Юрій Бут, екс-мер Києва Олександр Омельченко, екс-спікер парламенту Іван Плющ і Володимир Поляченко. При цьому 31 депутат проголосував проти, 27 - не голосували, а вісім - не прийшли в Раду.

Фракції Компартії (27 депутатів) і Блоку Литвина (20 депутатів) підтримали сьогоднішні законопроекти майже в повному складі (спікер парламенту Володимир Литвин не голосував).

Крім цього посилення президентських повноважень підтримали 21 позафракційний депутат (в основному - парламентарії, які пройшли до парламенту за списками Блоку Юлії Тимошенко).

Таким чином, загалом урядовий проект закону Про Кабінет міністрів підтримали 252 народних депутати з 431 зареєстрованих у залі.

Нагадаємо, сьогодні, 7 жовтня, Верховна Рада прийняла закон Про Кабінет міністрів. Закон встановлює, що посадовий склад нового Кабінету міністрів визначається Президентом за поданням прем'єр-міністра одночасно з призначенням персонального складу уряду в порядку, встановленому законом.

Крім того, прем'єр-міністр призначається на посаду Президентом України за згодою більше ніж половини від конституційного складу Верховної Ради (понад 226 депутатів).

Депутати також внесли зміни до закону Про Службу безпеки України, що передбачають, що голова СБУ призначається і звільняється Президентом, тоді як раніше це робив парламент за поданням Президента.

Крім того, Верховна Рада змінила процедуру призначення генерального прокурора - він буде призначатися за згодою парламенту і звільнятися Президентом, тоді як раніше для звільнення генпрокурора також потрібна згода парламенту.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

WSJ: Новий дрес-код українського уряду написано мовою радянської вчительки

Лідер української опозиції Юлія Тимошенко, колишній прем'єр-міністр, відома своєю любов'ю до дизайнерських суконь та високих підборів, у середу назвала введення дрес-коду для співробітників секретаріату уряду "сміхотворним", пише The Wall Street Journal.

Кабінет міністрів опублікував цього тижня новий дрес-код, "написаний мовою радянської вчительки і включає заборону на міні-спідниці і високі підбори", пише автор статті Джеймс Марсон.

"Діловий етикет чітко визначає, що два дні поспіль не можна ходити на роботу в одному і тому ж вбранні", - свідчить текст розпорядження уряду.

За новими правилами, чоловіки повинні носити однотонні костюми стриманих кольорів, сині або сірі, а жінки - відмовитися від прозорих блузок і обтислих суконь.

"Королева Англії та (лідер Лівії) Муаммар Каддафі ніколи б не потрапили до будівлі Кабінету міністрів", - сказала лідер БЮТ Юлія Тимошенко про нові рекомендації щодо зовнішнього вигляду працівників.

У свою чергу, заступник глави Адміністрації Президента Ганна Герман з іронією поставилися до правил дрес-коду для співробітників і відвідувачів будівлі уряду.

Водночас, одразу після прийняття нових правил в будівлю уряду не пустили фотокореспондента одного з видань: він був одягнений "не по формі" - у штанях карго (з великими накладними кишенями).
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович запевнив французькі ЗМІ, що Росія не заважає Україні рухатися до ЄС

Президент України Віктор Янукович заявив, що активізація російсько-українського співробітництва не буде перешкодою для зближення Києва з Європейським Союзом.

Про це він сказав в інтерв'ю французькій газеті Le Figaro перед візитом до Парижа.

"Стратегічне завдання України не змінилося. Україна продовжує роботу для того, щоб інтегруватися в Євросоюз. Росія не заважає нам проводити потрібні для цього реформи. Навпаки, Москва сприяє успішному розвитку цих програм", - пояснив Янукович.

"Я приділяю особливу увагу відносинам з Росією, так як раніше вони істотно погіршилися. Наслідки цього погіршення були жахливими. Виникла сильна недовіра", - наголосив він.

За словами Президента України, охолодження російсько-українських відносин, яке спостерігалося в минулому, "негативно позначилося і на наших міжнародних зобов'язаннях, у тому числі й на зобов'язання щодо транспортування газу до Європи".

Янукович висловив надію на те, що Франція допоможе Україні у переговорах з ЄС. "Нам дуже потрібна така допомога. У мене хороші стосунки з президентом Саркозі, і нам потрібно, щоб ці відносини сприяли прийняттю конкретних рішень", - заявив Президент України.

Le Figaro зазначає, що Ніколя Саркозі виступив з пропозицією про створення ЄС та Росією спільного економічного простору. На думку Януковича, до такого проекту могла б приєднатися й Україна. "Важко буде обійти Україну в момент, коли буде створено спільний економічний простір", - сказав він.

Нагадаємо, сьогодні, 7 жовтня, Президент України Віктор Янукович здійснить дводенний офіційний візит до Французької Республіки.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Львові протестують проти впровадження закону про мови в Україні

7 жовтня у Львові під стінами облдержадміністрації відбулася акція протесту проти утисків української мови та русифікації, які очікуються після впровадження законопроекту про мови в Україні. Серед протестувальників – літні та молоді люди під оранжевими прапорами «Нашої України» та плакатами «Захистимо рідну мову», «Є мова – є майбутнє», «Разом зупинимо окупантів», «Владний закон про мову – війна проти українців».

Як зазначив ZAXID.NET один з координаторів акції нашоукраїнець Юрій Антоняк, такі акції протесту відбуваються сьогодні по всіх обласних центрах України. Акція спрямована проти проекту Закону про мови в Україні.

Як зазначив на мітингу депутат від "Нашої України" у Львівській обласні раді Олесь Старовойт, уже сьогодні у стінах Львівської облдержадміністрації чути російську мову в коридорах, і не лише від приїжджих, а від чиновників, русифікація уже тут. За його словами, голова ЛОДА Василь Горбаль зобов’язаний бажання протестувальників, думки львів’ян щодо згаданого законопроекту донести у столицю.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Прес-служба Януковича обмежує запитання до нього уже навіть в Парижі

Прес-служба президента Віктора Януковича під час візиту до Франції не дозволила представнику польської преси поставити йому запитання.

Інцидент стався після переговорів Януковича з президентом Франції Ніколя Саркозі.

Після закінчення зустрічі Янукович вийшов на ганок Єлисейського палацу, де на нього чекали журналісти.

Брифінг вів керівник прес-служби президента Денис Іванеско.

Перші два запитання поставили журналісти з пулу Януковича, які прилетіли в Париж за кошти адміністрації президента - редактор газети "Известия в Украине" та В'ячеслав Піховшек.

Третє запитання спробував поставити кореспондент Polskie Radio в Парижі Томаш Сємєнські.

Однак щойно він почав ставити запитання, як Іванеско оголосив, що брифінг закінчено.

При цьому на початку брифінгу Іванеско не оголошував, скільки запитань може бути поставлено Януковичу.

"Ми працюємо жорстко по програмі, у президента немає часу", - сказав він.

Однак у програмі візиту, яка була роздана журналістам, в четвер у Януковича більше не було заходів.

Крім того, зустріч Януковича з Саркозі, яка відбулася перед цим, тривала годину замість запланованих півтори години.

Іванеско також відмовився повідомити, з ким Янукович має провести зустріч, на яку він поспішав, через що польському журналісту не дали поставити запитання.

При цьому, хоча, за словами Іванеска, Янукович дуже поспішав, у нього знайшовся час, щоб привітати з днем народження одну із журналісток, що в складі пулу адміністрації президента супроводжує Януковича до Парижа.

Янукович подарував їй букет і наручний годинник українського виробництва заводу "Клейнод" з логотипом "президент України".
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Чиновникам в Мінрегіонбуді "приснилося" доступне житло

У Міністерстві регіонального розвитку та будівництва вважають, що забудовники не завищують ціни на житло.

Про це повідомив сьогодні журналістам заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Дмитро Ісаєнко, передає "Обком".

"Сьогодні навряд чи можна сказати, що будівельники сильно завищують ціни, ринок все відрегулював ... Сьогодні житло за своїми ціновими характеристиками вже є доступним. У зв'язку з тим, що ринку купівлі житла як такого практично немає, сьогодні житло купується досить слабенько, будівельники були змушені опустити ціни, і в регіоні можна купити житло на рівні 3,9-4 тис. грн. за 1 кв. м", - сказав він.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.epravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

У Брюсселі відкрився інститут, який займатиметься українським законодавством

У Брюсселі пройшло відкриття «Інституту прав людини, боротьби з екстремізмом і ксенофобією (IHRPEX)», місією якого має стати адаптація українського законодавства до європейських стандартів і спільний пошук рішень загальних проблем у системі етнонаціональних відносин і у сфері прав людини.

Як повідомили УНІАН у прес-службі народного депутата України Олександра ФЕЛЬДМАНА, співзасновниками Інституту виступили О.ФЕЛЬДМАН, керівник міжнародного об`єднання «Права людини без кордонів» (Human Rights Without Frontiers) Віллі ФОТР і директор Європейського політичного центру (The European Policy Center) Аманда ПОЛ.

За словами О.ФЕЛЬДМАНА, завдання інституту – створити нові і укріпити вже існуючі мости між Європою і Україною, не допустити накопичення взаємних фобій і претензій, зробити все можливе для того, щоб євроінтеграція України на рівні ідей і людей не відставала, а навіть випереджала євроінтеграцію на рівні політичних і торговельно-економічних стандартів.

У повідомленні також зазначається, що сьогодні в Брюсселі під егідою IHRPEX пройшов круглий стіл на тему: «Європейська інтеграція і національні меншини в Україні», під час якого європейські політики і експерти обговорили широке коло питань європейської інтеграції України і проблеми адаптації українського законодавства до європейських стандартів.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Експерт прикинув, що більшості українців нема чого «покласти в панчоху»

В Україні 90% витрат більшості громадян є споживчими. Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні під час круглого столу заявив директор економічних програм Інституту Горшеніна Василь ЮРЧИШИН.

За його словами, недосконала структура доходів українців формує примусову систему витрат. «Тут не може йтися про довгострокові інвестиції, не може йтися про те, що відбувається широка участь населення у різного роду програмах. Разом із тим, інфляційний тиск є дуже сильним. Більш того, деякі елементи паніки присутні на більшості товарних ринків», - зазначає експерт.

В.ЮРЧИШИН також говорить про те, що українське населення практично не відкладає кошти. «Без цього дуже важко говорити про розвиток.», - підкреслив він.

Він також висловив думку про те, що законодавчо встановлена вартість споживчої корзини в Україні не відповідає дійсності: «Ця споживча корзина якимсь чином пов`язана тільки з фізіологічним виживанням громадян, але аж ніяк ні з відновленням робочої сили, а тим більше не із стимулюванням до розвитку і зростання».

Голова Федерації профспілок України Василь ХАРА, у свою чергу, зазначив, що рівень заробітних плат в Україні, мінімум, у 5 разів занижений. У той же час, він зазначає, що ресурс ВВП для підвищення заробітних плат у країні є, проте паралельно існує проблема несправедливого перерозподілу доходів серед громадян.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/