зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

11.10.10

Хто голосував за посилення повноважень Януковича

7 жовтня, Верховна Рада прийняла два законопроекти, які суттєво підсилили повноваження Президента Україні.

Зокрема, це рішення підтримали 175 членів фракції Партії регіонів, при цьому двоє депутатів (у тому числі екс-бютівець, президент агрохолдингу Кернел Груп Андрій Веревський) не голосували, а ще двоє (в тому числі Сергій Головатий) - були відсутні в залі засідань.

Водночас, з 124 представників фракції БЮТ перерозподіл повноважень гілок влади підтримали четверо парламентаріїв (засновник Таврійських Ігор Микола Баграєв, почесний президент асоціації УкрАВТО Таріел Васадзе, колишній голова Державної податкової адміністрації Олександр Буряк і адвокат Сергій Осика).

При цьому 18 бютівців проголосували проти прийняття цих законів, п'ятеро - були відсутні в залі засідань, а решту вирішили не голосувати.

Крім того, прийняті сьогодні закони підтримали п'ять членів фракції НУ-НС: Валерій Борисов, Юрій Бут, екс-мер Києва Олександр Омельченко, екс-спікер парламенту Іван Плющ і Володимир Поляченко. При цьому 31 депутат проголосував проти, 27 - не голосували, а вісім - не прийшли в Раду.

Фракції Компартії (27 депутатів) і Блоку Литвина (20 депутатів) підтримали сьогоднішні законопроекти майже в повному складі (спікер парламенту Володимир Литвин не голосував).

Крім цього посилення президентських повноважень підтримали 21 позафракційний депутат (в основному - парламентарії, які пройшли до парламенту за списками Блоку Юлії Тимошенко).

Таким чином, загалом урядовий проект закону Про Кабінет міністрів підтримали 252 народних депутати з 431 зареєстрованих у залі.

Нагадаємо, сьогодні, 7 жовтня, Верховна Рада прийняла закон Про Кабінет міністрів. Закон встановлює, що посадовий склад нового Кабінету міністрів визначається Президентом за поданням прем'єр-міністра одночасно з призначенням персонального складу уряду в порядку, встановленому законом.

Крім того, прем'єр-міністр призначається на посаду Президентом України за згодою більше ніж половини від конституційного складу Верховної Ради (понад 226 депутатів).

Депутати також внесли зміни до закону Про Службу безпеки України, що передбачають, що голова СБУ призначається і звільняється Президентом, тоді як раніше це робив парламент за поданням Президента.

Крім того, Верховна Рада змінила процедуру призначення генерального прокурора - він буде призначатися за згодою парламенту і звільнятися Президентом, тоді як раніше для звільнення генпрокурора також потрібна згода парламенту.

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://ua.korrespondent.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Немає коментарів: