зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

13.10.10

Сьогодні в Україні – криза демократії, - Гузар

«Існують дві небезпеки для справжньої демократії: перша з них — це непошанування волі народу, а друга — непошанування народом самого себе. Сьогодні в Україні існують обидві небезпеки: виборчим правом народу легковажить як влада, так і сам народ, і в цьому виявляється справжня криза демократії», - про це у статті для «Дзеркала тижня» заявляє глава Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар.

"Вибори — це один із істотних елементів народовладдя, тобто демократії. Терміном "демократія" легко зловживають — пригадуєте, як пропагандисти Радянського Союзу переконували весь світ, що ця держава найбільш демократична? І сьогодні ми не завжди правильно вживаємо цей термін. Багато держав різної політичної моделі, не виключаючи й України, подають себе як демократичні. А що, властиво, є демократією? Це такий державний устрій, за якого владу в державі здійснює народ — безпосередньо чи шляхом делегування частини влади вибраним представникам. Тому в основі народовладдя лежить свідомий, добре обґрунтований і відповідальний вибір вільних громадян. Кожне слово тут має свою вартість і сутнісне значення", - зазначає Блаженніший Любомир (Гузар) у своїй статті.

"Багато хто в народі невдоволений взагалі процесом виборів, у яких вони не бачать сенсу. Так, недавно мені довелося почути з уст одного громадянина: "Мені все одно — я не буду голосувати".

Боляче усвідомлювати, наскільки безвідповідальним є таке ставлення до виборів. Бо відчуття, що від мого вибору нічого не залежить, є наслідком не якоїсь хибності виборів узагалі, а суто людських і гріховних маніпуляцій. Але ж зловмисники маніпулюють людськими голосами саме тому, що бачать у них силу! Тому ситуацію можна виправити не бойкотом виборів, а правильним і відповідальним голосуванням за належного кандидата. За те щоб здобути виборче право, наші батьки і діди, які були свідомими громадянами, навіть жертвували своїм життям. Злегковажити цим правом сьогодні означає виявити крайню непошану до їхньої жертви, а ще — знехтувати можливістю забезпечити своїм нащадкам гідне життя", - зазначає Блаженніший Любомир.

"Якщо Церкви і релігійні організації завжди остерігають виборців, щоб не зневажали своє виборче право і не продавали свої голоси, то наскільки більшим лихом є купівля голосів! Бо це не лише прямий злочин перед законом, а й спокушання людей до гріха. Рівно ж злочинною є фальсифікація результатів голосування, яка здійснюється через лукаві маніпуляції зі складом виборчих комісій, різні "технології" накручування голосів за якусь одну партію чи кандидата, нечесний підрахунок бюлетенів тощо. Така фальсифікація спотворює не лише результати, а й сам зміст голосування. І навіть якщо комусь вона й принесе тимчасову "перемогу", на цьому позірному "успіху", очевидно, не буде спочивати Боже благословення, а відтак плоди його будуть скороминущі", - зазначає Любомир Гузар.

"Кожний кандидат намагається згуртувати довкола себе якнайбільше число виборців. Це цілком природно, бо в цьому й полягає мета всієї виборчої кампанії. Кандидати шукають собі виборців серед церковних людей, оскільки свідомі того, що з-посеред усіх суспільних установ саме Церква втішається найбільшою довірою. Вони також часто звертаються до священиків, представляючи себе віруючими людьми, навіть якщо їх ніхто не бачив у церкві на богослужіннях. Знаючи, якою авторитетною для людей є позиція священика, кандидати просять його замовити за них добре слово перед парафіянами, а ще краще — з проповідальниці закликати їх молитися за того чи іншого кандидата як за надійну людину. Високо цінуються фотографії з групою мирян, ще більше — зі священиком, і найбільше — з якимсь єпископом. Духовенство — єпископів або священиків — запрошують на свої виборчі віча чи на партійні з’їзди з проханням поблагословити і виголосити якесь привітання.

Що можна сказати про такі заходи? На жаль, усе це межує з використанням Церкви у своїх політичних цілях. Можна допустити, щоб підтримку в такій формі мав кандидат, який є справді віруючим, послідовно активним у церковній громаді членом, але і це не завжди є доречним.

Кандидати, котрі мають якесь поняття про цінність молитви, цілком природно самі моляться і прохають інших про молитву. Якщо це прохання щире і походить із правдивого внутрішнього переконання, воно заслуговує на похвалу. Цілком інакше треба розцінювати поведінку тих, хто звертається з проханням про молитву до духовенства чи чернецтва, виходячи з кон’юнктурної користі чи з суто земного уявлення, що ці люди мають якийсь особливий, майже магічний зв’язок із небом. І зовсім уже карикатурними у ставленні до Бога є твердження про якісь особливі об’явлення чи, можна б сказати, Божий перст на користь якогось кандидата. Це вже межує з заграванням із виборцями та з маніпуляцією уявою побожних, хоч і мало свідомих людей", - зазначає Блаженніший Любомир.

"Посилання на релігійні вартості ті чи інші кандидати мали б доводити відповідною поведінкою, бо саме в ній виявляється моральний характер кандидата. Не треба боятися говорити про релігійні вартості, не треба соромитися бути релігійною людиною, бо щира релігійність має дуже велику цінність, зокрема і в політичному житті. Знаємо з історії минулого століття, що після моральної руїни, яку спричинила Друга світова війна, Західна Європа економічно, політично, а головно духовно відродилася завдяки таким глибоко віруючим державним мужам, як Конрад Аденауер, Робер Шуман й Альчідо де Ґаспері. Сьогодні Україна, яка ще є у процесі відродження після безбожницького лихоліття, потребує людей саме такого формату", - резюмує Глава УГКЦ.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович неадекватний в сучасних українських умовах, – письменник

«Я не знаю, що може бути невивченого в Януковичу. Як на мене, з ним якраз усе зрозуміло.

Радянський керівник, що живе у своїй пострадянській матриці й не до кінця розуміє, якою країною йому випало керувати, з чим він має справу. Він просто неадекватний в сучасних українських умовах», – зазначив письменник Сергій Жадан в інтерв’ю УНІАН, коментуючи висловлювання Оксани Забужко про те, що "Янукович – наш невивчений урок історії".

«Хоча Оксана Забужко, мабуть, мала на увазі, щось інше», – додав Жадан.

Також він вважає, що «це виглядає дещо смішно, коли письменники з серйозним виглядом говорять про політику».

«А ще смішніше виглядає, коли письменників про політику питають постійно. Оскільки письменники, як правило, розбираються в політиці не більше за пересічного громадянина. Це зазвичай якась аматорська позиція, іноді приправлена емоціями, іноді – письменницькою інтуїцією. Хоча найчастіше – лише емоціями», – наголосив Жадан.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Законопроект про мови спрямований на знищення української за одне-два десятиліття, – політтехнолог

„Я гостро ставлюся до проблематики української мови, є й такі люди, що гостро сприймають питання російської, але більшість не надає їм такого питання. Можливо, до них належить і Литвин, який не поспішає виносити це питання на порядок денний ВРУ. Можливо, хтось в оточенні Януковича насправді зрозумів, що Законопроект про мови, який запропонували Єфремов, Симоненко і Гриневецький, насправді скерований не на захист російської мови, не на ту двомовність на створення механізму, який за одне-два десятиліття знищить українську мову як комунікативне явище. Мені здається, що автори законопроекту насправді підставили Януковича з цим Законопроектом”, – зазначив політтехнолог Олег Медведєв в прямому ефірі телепрограми „Велика політика з Дмитром Кисельовим”.

"Лицедійство цього законопроекту полягає в тому, що автори проголошують українську мову єдиною державною, але по суті єдина сфера, де дійсно вона може застосовуватися як єдина державна і не замінятися російською – це викладання української мови і літератури в школах. В усьому іншому він практично запроваджує пріоритет регіональної російської мови в будь-яких сферах. Хочу зауважити, що внесення Законопроекту про мови в парламент практично день в день збіглося з початком виборчої кампанії. Російська мова в Україні не тільки не дискримінується, насправді в переважній більшості всіх сфер життя вона домінує", – наголосив О.Медведєв.

За його словами, з 30 важливих для суспільства питань, за даними Української соціологічної служби, проблема російської мови зайняла 26 місце, української – 24-те, що свідчить про те, що це питання роздмухують політики.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Суди в Криму обслуговують виключно Партію регіонів, - нардеп

Напередодні виборів кримські суди обслуговують виключно інтереси Партії регіонів, – заявив 8 жовтня в ефірі телепрограми «Шустер Live» народний депутат від КПУ Леонід Грач.

"Ходити в суди в Криму, особливо в адміністративний суд – без сенсу. Тільки одні інтереси обслуговують партії влади", - заявив Грач в ефірі "Шустер Live" 8 жовтня.

Також, за словами керівника кримських комуністів Леоніда Грача, напередодні місцевих виборів Партія регіонів вдається до підкупу і залякування, аби забезпечити собі запланований результат – 70% - в окремих округах на кримських місцевих виборах.

Зокрема, нардеп розповів і про конкретний випадок тиску у Криму. "Заарештували людину, яка була зареєстрована, і мала сьогодні брати участь у виборах голови Лівадійської селищної ради Анатолія Мамикіна. Причому одразу після арешту претендент на пост Лівадійського голови від Партії регіонів дзвонить, не соромлячись, дружині Анатолія Мамикіна, і каже: "Ми з’єднаємо тебе з чоловіком, ти скажи йому, щоб він написав заяву про відмову від участі у виборах, і до вечора він буде вдома", - розповів нардеп. За словами Грача, оскільки Мамикін відмовився написати таку заяву, його було затримано на 10 діб.

При цьому, за словами народного депутата, подібні схеми дій владної партії у тій чи іншій мірі поширені не лише у Криму, а й в усій Україні.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.zaxid.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Україна буде проводити вибори без міжнародних спостерігачів

На місцевих виборах в Україні працюватиме не більше 50 міжнародних спостерігачів.

Про це заявив в ефірі Радіо Свобода голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Станом на вчора, жоден міжнародний спостерігач в ЦВК не був зареєстрований. А з того, що я знаю взагалі, що місія ОБСЄ БДІПЛ, оскільки пізно отримала запрошення від МЗС, вона не встигає організувати повноцінну місію, тому що запрошення було лише півтора тижні тому", - зазначив він.

"Приїде два експерти від ОБСЄ, які десь тут будуть сидіти в Києві. Тобто швидше вони будуть як спостерігачі. Вони будуть зустрічатися з ЦВК, з політиками. Тобто місії повноцінної ОБСЄ не буде, відповідно - звіту не буде. Від ОБСЄ точно буде така оціночна місія" - додав він.

За його словами, кілька дипломатичних представництв посольств своїх представників будуть реєструвати міжнародними спостерігачами.

"Я знаю, що Конгрес місцевих громад Парламентської Асамблеї Європи буквально на цьому тижні прибуде, але це теж небагато чисельна, там їх просто на пальцях двох рук можна порахувати. Я думаю, загалом в Україні не буде більше півсотні міжнародних спостерігачів, які десь поїдуть, як правило в Одесу, в Донецьк, хтось ще кудись. Тому на міжнародних спостерігачів годі надіятись на цих виборах", - попередив Черненко.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

За чим Янукович їздив до Парижа (ФОТО)

Свій перший візит після засідання Парламентської Асамблеї Ради Європи Президент України Віктор Янукович здійснив до Франції. Українському керівництву важливо довести світові, що її позитивне трактування відомої резолюції ПАРЄ щодо України ( опозиція, як відомо, кардинально інакше трактує цей документ) відповідає істині. Іншими словами, що Україна таки йде в Європу, а не віддаляється від неї.
Франція, як відомо, тим часом активно лобіює ініціативу створення так званої нової системи європейської безпеки, де вагому роль відігравала б Росія, тож їй потрібні союзники – великі й маленькі. Україна останнім часом більш ніж зблизилась з Москвою, а, отже, в новій гіпотетичній системі “з Росією, але без янкі”, може відіграти не останню роль.
Отже, можна сказати, зустріч президентів була цікава обом країнам – хоча й різною мірою.

Президент поспішав….

У перший день візиту газета “Фігаро” вийшла з розлогим інтерв’ю Віктора Януковича “ Наша ціль - Європа”. Старожили дипломатії не пригадують, коли впливове французьке видання приділило б Україні таку увагу (портрет Януковича та початок інтерв’ю на першій шпальті, та майже ціла полоса всередині). Тож першу цеглинку в іміджеве забезпечення поїздки президента було забезпечено.
... Французький Президент Ніколя Саркозі зустрічає Віктора Януковича на ганку Єлісейського палацу.

Янукович прибув на “Сітроені”. Звісно, в Україні ніякий VIP не дозволив би собі виїхати в люди з таким логотипом на капоті, але у Франції, зрозуміло, умови диктуємо не ми. Президент України енергійним кроком проходить повз стрій республіканських гвардійців. Рукостискання та посмішки на камери, і глави держав зникають за дверима.
Зустріч замість запланованих півтори години триває годину. Вже з цього видно, що нічого доленосного на переговорах не сталось. Але президенти виходять бадьоро, посмішки на телекамери посилаються якісні. Далі Саркозі чемно прощається на порозі палацу з гостем, і до преси не виходить. Віктор Янукович так само про журналістів забуває. Бадьоро прямує до машини, але йому голосно нагадують: “Журналісти! Підхід до преси!”
Президент, який вже ледь не сів до автомобіля, розвертається і прямує до преси.
Відповіді на запитання традиційно вкладаються в логіку “розмова була плідною, ми багато в чому є однодумцями”. Конкретно оце “багато в чому”, виявилось, стосувалось підписання двох документів – дорожньої карти українсько-французьких відносин на 2011-2012 роки та угоду між урядами про співпрацю у цивільному захисті населення. Решта – це, насамперед, озвучена Віктором Янковчием думка про те, що Україна буде позаблоковою, але активно буде євроінтегруватись. При цьому, звичайно, не забуваючи про російський вектор, оскільки “останні 5 років показали, що загострення стосунків між Україною та Росією негативно позначається на економіці Європи”.

У журналістів ще чимало питань. Але коли польський журналіст починає запитувати, представник президентської прес-служби без будь-яких комплексів обриває його, ставлячи категоричну крапку: брифінг завершено, у президента немає часу. Польський репортер намагається все таки поставити своє питання, але йому не дають цього зробити. Хоча, як вже зазначалось, зустріч президентів тривала на півгодини менше, і далі за програмою візиту у Віктора Януковича заходів не було передбачено. Логіку такого підходу важко зрозуміти – принаймні, навіщо тоді з України летить зо два десятки журналістів, не кажучи вже про присутність представників французьких чи тих же польських медіа, які зацікавились двосторонньою зустріччю. Але, напевне, у адміністрації президента своє бачення того, як формується громадська думка, і міняти його вони не збираються.
До речі, вже після того, як журналістам сказали про зайнятість Президента, до нього підійшов один з чиновників, щось сказав на вухо і дав Президентові букет квітів. Віктор Федорович розквітнув усмішкою, знову попрямував до журналістів і урочисто привітав перед колегами журналістку “Комсомольской правды” Оксану Богданову. Незвично якось вийшло.
Може, покровитель і не завадив би…

Наступного дня в Інституті міжнародних відносин зібралось трохи французьких науковців, політологів, які цікавляться Україною, та журналістів. І недаремно. Віктор Янукович видав цілий набір месіджів, що дають можливість чіткіше зрозуміти дії української влади у певних аспектах.

Не без задоволення, приміром, Президенет відповів на питання про громадське телебачення: я не балакаю, я роблю. Отже, можна не сумніватись проект буде реалізовуватись, і стане однією з вагомих антитез команди Януковича на тези про цензуру та утиски свободи слова.
Що буде далі з виборами? Месідж Президента також був досить чітким: вибори вже всіх дістали, треба звести їх до мінімуму, обирати президента та парламент одночасно, вірніше, протягом одного року, лишень розвівши ці перегони в часі на кілька місяців. Але найголовніше – необхідно повернутись як мінімум до мажоритарно-пропорційної системи, а ще краще – до мажоритарної. Досі ні сам Віктор Янукович, ні хто інший з його команди цю тезу не озвучував. Отже, політологам, політтехнологам та опозиції буде, відтак, над чим поламати голову, аналізуючи цю “вісточку з Парижу”.

Що буде з французькими інвестиціями, зокрема, яка доля чекає “АрселорМіталл”, який придбав “Криворіжсталь”, а тепер має проблеми в Україні? Віктор Федорович запевнив: реприватизації не буде. Так, трохи ми тут не додивились, Фонд держмайна проявив самодіяльність, самочинно, без уряду, продовживши терміни виконання інвестиційної угоди. Але ми розберемось, найближчим часом сам зустрінусь з власниками комбінату і вивчу всі обставини.

Що стосується європейських справ, Віктор Янукович у своїй промові послідовно малював образ нової української влади як згуртованої команди, що вирвала Україну з політичного хаосу ( “Ми навчилися поєднувати демократію та порядок”. “На міжнародній арені українська влада вперше заговорила одним голосом”) і тепер впевнено веде країну до Європи ( “Ми ніколи не відступимось від амбіцій членства в Євросоюзі”. “Ми готові виконувати непрості домашні завдання” тощо).

Тональність загалом досить вірна: ми ще не досконалі, але вчимося, стараємось. Іноді втім, складалося враження, що впевненість переростає у щось більше. Принаймні, коли, приміром, Віктор Федорович поспівчував Європі, яка пережила дві хвилі розширення, і пообіцяв, що “Україна спробує допомогти”, виникло відчуття, що це ми десь там, у Європі, задаємо тон у демократії, а до нас приїхали французи, які лише вчаться цим традиціям, тож незле трохи понаставляти їх на шлях істинний.
Втім, загалом виступ Януковича був зроблений професійно і добротно. Іноді Президент дозволяв собі й чемно пожартувати. Приміром: ”Ми не шукаємо покровителя в Європі”, але трохи помовчав і додав: “Хоча, може й покровителя не завадило б мати”. Трактуйте, як знаєте.

Так само чемно було вмонтовано месіджі про необхідність активнішого з боку Європи діалогу з Україною ( “Східне партнерство – це відповідь локальна, а не глобальна, тактична, а не стратегічна”, тобто, читай – чекаємо від вас куди більшого). Ну, і, звісно, не могло обійтися без врахування нових політичних реалій. Йде, мовляв, перезавантаження у відносинах Заходу та Росії, і тут вельми доречним буде і наше маленьке пере завантаження, “Росія-Україна”, а все це, звісно, сприятиме тим самим ініціативам президента Саркозі про нову глобальну безпекову систему.
На десерт Віктор Федорович зробив реверанс в бік французів, які вміло захищають свою “національну ідентичність”. На фоні невтомної праці на освітній ниві Дмитра Табачника та всіх інших “регіональних” ініціатив на кшталт “Закону про мови” прозвучала ця теза доволі двозначно.

Але Віктор Федорович далі закликав французів дотримуватись мушкетерського гасла “Один за всіх, і всі – за одного”, і зал щиро та емоційно зустрів кінець промови аплодисментами.

Того ж дня Віктор Янукович зустрівся з Прем’єр-міністром Франції Франсуа Фійоном та взяв участь у ланчі з представниками ділових кіл країни. Зустріч з главою французького уряду пройшла за зачиненими дверима, але, оскільки, особливих сенсацій від неї і не очікувалось, журналісти потяглись до штаб-квартиру руху підприємців Франції, де мав початись ланч.
На жаль, на ланчі журналістів так само ніхто не чекав, представники протоколу з французької сторони ледь не рукопашними прийомами виводили особливо активних. Але деяка інформація потроху просотувалась. Зокрема, французькі підприємці особливо не “заморочувались” політикою, а питали про абсолютно приземлені речі – коли в Україні іноземці зможуть купувати землю, коли справно повертатимуть ПДВ, чому обмежують експорт зерна та коли нарешті спростять умови ведення бізнесу. Кажуть, в одних випадках Віктор Федорович виглядав досить переконливо – зокрема твердо запевнив, що буде скасовано 92 відсотки дозвільних перепон при відкритті бізнесу. В інших випадках, кажуть, майстерно з`їжджав з теми, але, очевидно, в такій непростій історії, як продаж землі, поспішати особливо й не варто. Щодо ПДВ французи так само почули чіткі запевнення, що “буде порядок”, і на тому їм залишилось вірити.

З яким настроєм повертався Віктор Федорович до Києва?

Судячи з усього, з відмінним. Париж зустрів українського президента та всю делегацію чудовою, сонячною осінню. Під час зустрічей з різного роду “активами” звучали питання, на які Президентові було що сказати (чи то аудиторія так якось вдало сформувалась, чи просто французам, на відміну від тих же німців, абсолютно байдуже доля Хорошковського та надмірна влада всевладної СБУ в Україні, але не питали про це). Одне слово, все було доволі респектабельно і поважно.
… Тим часом, в Україні, поки Президент багато і цікаво говорив про євроінтеграцію України, розгорався скандал на тему звинувачень в корупції Ганни Северінсен за участю заступниці глави президентської адміністрації Ганни Герман. Пани Колісниченко та Єфремов героїчно продовжували захищати російську мову, звісно, при цьому щиро дбаючи і про українську. У територіальних виборчих комісіях по всіх регіонах країни представники опозиції з вдячністю відчували до себе різнобічну увагу з боку влади. Україна рухалась у Європу.

Олександр Калініченко
Фото автора

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович має всю владу, залишилося обрати, як її застосовувати?

Голова парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони, лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій ГРИЦЕНКО заявив, що президент України Віктор ЯНУКОВИЧ має нині всю повноту влади і постав перед вибором її застосування.

Як повідомили УНІАН у прес-службі А.ГРИЦЕНКА, про це він сказав у суботу під час робочої поїздки на Донеччину.

«Він ( президент – УНІАН) може або планомірно проводити необхідні для країни реформи і зробити хоч якийсь прорив в економічному і соціальному розвитку, або може направити владу на посилення власних свобод чи фінансових груп підтримки, які давали йому кошти на вибори і підтримують зараз, а також на репресування всіх «неугодних», - вважає А.ГРИЦЕНКО.

Який саме вибір зробить В.ЯНУКОВИЧ, країна, за словами політика, побачить вже у найближчі місяці після того, як буде оголошений новий склад уряду.

«Буде показово - хто вилетить з Кабміну, а хто зайде», - сказав А.ГРИЦЕНКО.

Приміром, якщо на посаді залишиться чинний голова Податкової адміністрації, то це, на думку А.ГРИЦЕНКА, стане «першим сигналом хибного вибору». «Ще одним сигналом стане звільнення або не-звільнення Володимира СТЕЛЬМАХА з посади голови Нацбанку, якого сам ЯНУКОВИЧ ще до виборів обіцяв зняти с посади, а також звільнення чи не-звільнення Генерального прокурора», - зазначив політик.

«Таких сигналів буде декілька, - прогнозує А.ГРИЦЕНКО. - Кадрові сигнали покажуть, на кого і на що поставить ЯНУКОВИЧ у найближчій перспективі».

Як повідомляв УНІАН, 7 жовтня Верховна Рада прийняла новий закон про Кабінет міністрів у зв`язку з рішенням Конституційного Суду про скасування політреформи 2004 року.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/

Янукович дав український паспорт своєму російському охоронцю?

Керівник особистої охорони президента України росіянин В'ячеслав Заневський має службовий закордонний паспорт громадянина України.

Про це пише "Україна молода", посилаючись на свої джерела.

Як відомо, як встановила "Українська правда", керівником особистої охорони президента України є громадянин іншої держави - росіянин В'ячеслав Заневський.

Янукович узяв Зеневського на роботу, коли був в опозиції, бо не довіряв державній охоронній службі та приватним "бодігардам". Заневський - колишній інструктор російської "Академії тілоохоронців", який свого часу працював із губернатором Олександром Лебедем та цілком може бути офіцером російських спецслужб.

Він як громадянин Росії не мав права обіймати жодні державні посади. Тому Заневського 22 березня офіційно призначили... радником президента поза штатом. Але фактично він є керівником охорони президента.
Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://www.pravda.com.ua/
http://article-blogger.blogspot.com/

Людмила Янукович вийшла в люди (ФОТО)

17-й щорічний фестиваль «Зірки світового балету» в Маріуполі відвідала перша леді України Людмила Янукович.

Дружина президента Людмила Янукович, мер Маріуполя Юрій Хотлубей та перший заступник мера Геннадій Митрофанов

Людмила Олександрівна була присутня як глядач на кожному з 17 щорічних виступів фестивалю «Зірки світового балету», нагадав журналістам організатор фестивалю, народний артист України, відомий танцюрист і постановник Вадим Пісарев: «З того самого першого разу, коли допомогу в проведенні виступу надав на той момент губернатор Донецької області Віктор Янукович».

Людмила Янукович та Юрій Хотлубей

Преса чомусь очікувала побачити серед супроводжуючих Людмилу Янукович і її чоловіка – президента України (Віктор Янукович 7 і 8 жовтня був у Франції з офіційними візитом), і Ріната Ахметова, і донецького губернатора Анатолія Блізнюка... не кажучи вже про голову облради і мера Донецька.

Проте на фестивалі дружина президента з’явилася у супроводі мера Маріуполя Юрія Хотлубея, начальника маріупольського міськуправління міліції Михайла Узуна, ректора Маріупольського Гуманітарного Університету Костянтина Балабанові та редактора газети «Приазовський робочий», пише сайт Надо.ua.

Людмила Янукович сиділа в глядацькому залі серед іншої публіки, тримаючи сумочку на колінах.

Давали «Белосніжку і сім гномів» у виконанні донецьких і норвезьких танцюристів.

Пісарев скаржився пресі на дорожнечу. Мовляв, пуанти – з погляду обивателя річ дріб`язкова, але вони «виховують ногу танцюриста. Вони мають бути якісними. А добрі пуанти коштують 190 євро за пару...» І на українських танцівників: «це тільки японські танцівники з самого ранку вже повністю готові до занять у станка, нашим же балеринам потрібна спеціальна програма для того, щоб прокинутися», - цитує Пісарева сайт міста Маріуполя.

Складалося враження, що єдине, що цілком влаштовує організатора балетного фестивалю, - це публіка. У Маріуполі, заявив Пісарев, «є особлива інтелігенція. Це ті глядачі, які не аплодуватимуть просто так, з пошани. Вони аплодують тоді, коли це дійсно заслужено».

Дружина Віктора Януковича спілкуванням з пресою не зловживала, натомість в антракті охоче роздавала дітям автографи.

Ганна Ткаченко
Фото Миколи Рябченка / УНІАН і сайту Маріуполя

Підписатися на нові дописи
Джерела:
http://unian.net/
http://article-blogger.blogspot.com/