зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

05.04.10

У Львові та Чернігові відзначили Обливаний понеділок

Сьогодні у Львові в рамках «Великодніх розваг» молодь святкує Світлий (Обливаний) понеділок.

Як повідомила УНІАН працівник прес-служби Львівської міської ради Марта ІВАЩИШИН, сьогодні на «Великих гаївках», які проходили під відкритим небом у львівському Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай», молодь співала веснянок разом з фольклорними колективами, юнаки та дівчата брали участь у конкурсі на найкращу писанку, а також влаштували традиційні обливання один одного освяченою водою.

У селах Львівщини цього дня, за традицією, парубки, зустрівшись з дівчатами, обливали їх водою, а за це дівчата дарували їм крашанки та писанки.

У центральній диспетчерській комунального підприємства «Львівелектротранс» УНІАН повідомили, що сьогодні під час традиційних розваг молоді у центрі Львова – обливати водою пасажирів тролейбусів та трамваїв - на відміну від попередніх років до диспетчерської «Львівелектротрансу» не надійшло жодної скарги від пасажирів чи водіїв електротранспорту на некоректну поведінку «обливальників», які раніше могли вихлюпнути на ошатно вбрану панянку ціле відро води.

У диспетчерській «Львівелектротрансу» зазначили, що сьогодні молодь «вітала коректно пасажирів з Обливаним понеділком символічно окропляючи їх водою».

***

У центрі Чернігова поблизу П’ятницької церкви проходить обрядове дійство з нагоди Волочильного або Обливаного понеділка.

Як повідомила керівник обрядового гурту Союзу українок Раїса РЕШЕТНЮК, понеділкові обряди після Великодня розподіляються на два окремі дійства: відвідування знайомих («нести калача»), що й дало назву «Волочильного понеділка» - гурти ходили від хати до хати і вітали всіх зі святом, та обливання водою – «Поливаний (обливаний) понеділок», коли хлопці обливали водою дівчат з побажаннями краси і вроди.

Р.РЕШЕТНЮК зауважила, що Союз українок намагається відновити традиції відзначення Великодніх свят у прекрасному історичному місті Чернігові. Поблизу храму святково вдягнені у національних костюмах чоловіки і жінки виконали народні пісні, присвячені Великодню. Також провели обряд обливання водою.

Учасників та глядачів свята привітали священики – настоятель П’ятницької церкви УПЦ Київського патріархату о.МИРОН та представник чернігівської громади Українського греко-католицької церкви о.ВІТАЛІЙ.

Зокрема, о.МИРОН поздоровив присутнім із найбільшим християнським святом – Великоднем, і закликав віруючих до любові, миру і толерантності. «Якщо б не воскрес Христос, то віра б наша була марною», - додав він.

Священнослужителі побажали чернігівцям здоров’я духовного і тілесного, зміцнення віри, любові до ближніх своїх і Божого благословення у всіх добрих справах.

Естонська газета опублікувала інструкцію знищення російського військового корабля

Десантний вертольотоносний корабель-док класу Mistral, який Росія має намір придбати у Франції, може бути знищений кількома способами, пише естонська газета Eesti Ekspress.

У запропонованій виданням інструкції йдеться, що всі способи знищення кораблів типу Містраль у складі ВМФ Росії засновані на розмірі корабля, який не здатний швидко маневрувати, а значить є легкою мішенню.

Знищувати вертольотоносець у складі ВМФ Росії пропонується протикорабельними ракетами, торпедами, мінами й артилерійськими снарядами калібру 305 міліметрів. Зокрема, за оцінкою Eesti Ekspress, одна французька протикорабельна ракета Exocet здатна надовго знерухомити Містраль. Тим не менше, для потоплення корабля таких ракет знадобиться значно більше. В якості альтернативи Exocet естонська газета пропонує шведські ракети Saab Robotsystem 15 (RBS-15).

У якості другого варіанту пропонується розробити схему "закриття" Фінської затоки. Для цього необхідно встановити блокаду між островами Мякілуото неподалік від півострова Порккала і островом Найссааре. Після того, як корабель опиниться у пастці, його можна буде обстріляти з артилерії. Схожий план був розроблений урядами Швеції та Фінляндії в 1929 році для протистояння радянському флоту. Обстрілювати кораблі передбачалося із острівних фортів з 305-міліметрових гармат.

Як зазначає Eesti Ekspress, попадання 305-міліметрового снаряда по Містраль може призвести "до жахливих наслідків на кораблі". "На жаль, у нас більше немає такої артилерії", - додає газета.

Третій варіант потоплення Містраль передбачає використання мін і торпед, однак застосування останніх може бути складним - торпедні катери у Фінській затоці виявити простіше, ніж артилерійські комплекси, які рухаються по суші.

Вартість всієї операції зі знищення російського Містраля починається від десяти мільйонів євро - стільки коштує одна ракета Exocet.

Втім, пише естонська газета, Містраль у водах Фінської затоки може і не з'явитися - Росія має намір "задовольняти власні великодержавні амбіції на океанах, а не в жаб'ячому болоті" затоки. Тим не менше, "одна вантажівка Sisu (фінської компанії Sisu Auto) з ракетами RBS все ж таки могла би роз'їжджати закуреними дорогами Найссааре і підтримувати хоча б думку про закриття Фінської затоки".

Як повідомлялося, Росія зацікавилася купівлею французького вертольотоносця класу Містраль в середині 2009 року. Пізніше стало відомо, що Росія має намір купити один корабель і ліцензії на виробництво ще трьох. У лютому 2010 року Міністерство оборони Франції схвалило продаж корабля Росії, а на початку березня сторони почали офіційні переговори. Сума операції може скласти 1,5 мільярда євро.

Проти продажу Містраль Росії висловилися кілька країн-членів НАТО. При цьому Литва і Естонія оголосили, що кораблі класу Містраль у складі ВМФ Росії нестимуть серйозну загрозу їхній національній безпеці.

Водотоннажність Містраль становить 21,3 тисячі тонн. Корабель може розвивати швидкість до 18,8 вузла, а запас його ходу становить 19,8 тисячі миль. Містраль призначений для перевезення 16 важких або 35 легких вертольотів, сухопутної техніки, десантних катерів і від 450 до 900 солдатів у повному екіпіруванні.

Виповнюється 300 років першій українській Конституції

5 квітня виповнюється 300 років з дня підписання гетьманом Пилипом Орликом «Договору та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу», відомого як Конституція Пилипа Орлика. З цієї нагоди Українська народна рада закликає українців вшанувати пам’ять відомої історичної постаті.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби УНР з посиланням на заступника голови Української народної ради, лідера Української громади Києва Сергія РУДИКА.

«Українська народна рада вважає, що в цей визначний для нації день справжні патріоти України повинні приклонити коліно до землі, на якій знайшов свій спочинок великий гетьман Іван Мазепа, де на скликаній раді було обрано гетьманом Пилипа Орлика та створено ним першу українську Конституцію», – зазначив С.РУДИК.

Він переконаний, що на сьогодні завдання усіх націонал-патріотичних сил, незалежно від політичних переконань та партійної приналежності, об’єднатися заради спільної кропіткої праці для захисту державного суверенітету, збереження й відтворення культурно-історичної спадщини та відновлення національної ідентифікації.

“Я запрошую всіх, кому небайдужа Україна та українське, приїхати 9 квітня 2010 року на землю, де писалися знаменні сторінки історії нашої держави, та вшанувати пам’ять автора Основного Закону, яким українці можуть по праву пишатися», – додав С.РУДИК.

За інформацією УНР, 9 квітня ц.р. в м. Бендери, де був підписаний історичних документ (нині – Придністровська Молдавська Республіка), заплановано встановлення пам’ятного знака на честь 300-ліття Конституції Пилипа Орлика на території Воєнно-історичного меморіального комплексу «Бендерська фортеця». У м. Тирасполь (Придністровський університет ім.Т.Г. Шевченка) розпочнеться цього дня Міжнародна науково-практична конференції «Роль та значення Конституції Пилипа Орлика у становленні демократичних інститутів країн Східної Європи».

Крім того, з нагоди річниці проголошення Конституції Пилипа Орлика в м.Бендери 9 квітня окремий Гетьманський Полк охорони «СПАС» та козаки Придністров’я планують підписати Меморандум щодо охорони спільних українсько-молдовських кордонів.

Як повідомляв УНІАН, 1 квітня в інтерв’ю Національній радіокомпанії України Микола ТОМЕНКО повідомив, що як заступник голови Верховної Ради та автор дослідження «Історія української Конституції» візьме участь в урочистих заходах, які відбудуться у Республіці Молдова.

За його словами, 300-річчя першої української Конституції потребує уваги від держави та поваги від влади. М.ТОМЕНКО відзначив важливість цієї дати та наголосив, що це не лише перша українська Конституція, а й «одна із перших європейських Конституцій, в її сучасному розумінні».

Водночас, М.ТОМЕНКО висловив жаль, що Президент та уряд не приділили належної уваги цій даті. Він наголосив, що, окрім заходів, запланованих Міністерством юстиції, в Україні ця подія практично не буде відзначатися.

Сoca-Cola виходить на алкогольний ринок

Coca-Cola домовляється про дистрибуцію в Росії віскі Jack Daniel's і горілки Finlandia з американською компанією Brown-Forman. Газета "Комерсант" пише, що Сoca-Сola вже подала заявку в Росалкогольрегулювання на отримання ліцензії на обіг алкоголю в Росії.

Зараз дистрибуцією марок Brown-Forman в Росії займається компанія Bacardi-Martini, контракт з якою був укладений ще в 2005 році. У 2009 році компанія збільшила продажі як Finlandia, так і Jack Daniel's. Учасники ринку, опитані виданням, заявили, що не бачать причин, які могли б змусити Brown-Forman відмовитися від співпраці з Bacardi-Martini.

"Комерсант" пише, що бажання Coca-Cola продавати алкоголь викликане тим, що продажі безалкогольних напоїв в Росії перебувають у стагнації. При цьому Coca-Cola вже є дистриб'ютором продукції Brown-Forman на ринках України, Угорщини, Сербії і Хорватії.

Coca-Cola в Росії не є продавцем лише прохолодних напоїв. У 2009 році компанія підписала угоду про продаж на російському ринку супів Campbell's.

Ford і Microsoft будуть просувати електромобілі

Всі майбутні електричні автомобілі і гібридні транспортні засоби Ford використовуватимуть систему управління електроенергією Microsoft Hohm. Багато американців вже освоїли цей безкоштовний онлайновий сервіс і успішно застосовують його в побуті, що теж вигідно для обох компаній.

Проаналізувавши вжиток електроенергії в будинку, Hohm може підказати власникам способи її ефективнішого використання, що економить кошти користувачів і розвантажує електромережу. Приблизно те ж саме даний сервіс робитиме і для автомобілів. Зокрема, буде вказувати найкращий час для заряджання машини, збирати статистику і надавати її комунальним службам, що дасть останнім можливість підготувати електромережу до збільшення навантаження. Адже не лише Ford планує зосередити зусилля на виробництві електромобілів і гібридних рішень, повідомляє itc.ua

До речі цей автомобільний концерн планує випустити п'ять нових електромобілів і гібридів до 2013 року в США і Європі. Серед них Transit Connect Electric цього року, Focus Electric в 2011 році і три гібридні рішення в 2012 році.

Не менший інтерес висловлюють до альтернативних транспортних засобів і споживачі. Наприклад, останнє дослідження Accenture показало, що 42% опитаних планують придбати в найближчі два роки саме гібридний або електричний автомобіль. На даний момент основним стримуючим чинником є не лише відносно висока вартість таких рішень - вона виправдана значним зниженням витрат на обслуговування машини, але і гірші характеристики електро- і гібридних автомобілів в порівнянні з бензиновими і дизельними побратимами, зазначає Accenture. Проте робота в цьому напрямі ведеться, і з кожним роком функціональність транспортних засобів нового покоління значно покращується.