зафолловити у Твіттеріпідписатися на RSS

Cтатті про українську політику і не тільки

07.05.10

Янукович: Переписувати історію України з політичної примхи - неприпустимо

Президент України Віктор Янукович заявляє про неприпустимість переписування історії, в тому числі історії Великої Вітчизняної війни на догоду політичним інтересам.

"Було б великою несправедливістю намір намагатися переписувати історію, підлаштовувати її під ідеологічні потреби тих, хто бачить в незалежності (держави) тільки спосіб задовольнити власні політичні забаганки", - заявив він.

Виступаючи перед ветеранами та учасниками бойових дій у Національному палаці мистецтв Україна, Янукович зазначив, що українському народу вдалося звільнитися від "влади політиканів", які, за його словами, були готові перетворити 65-річчя святкування Перемоги у ВВВ у звичайну буденну подію.

Глава української держави додав, що нова влада усвідомлює, що опозиція намагатиметься її звинуватити в поганій підготовці до святкування Дня Перемоги. Президент України також запевнив ветеранів, що влада буде систематично піклуватися про них.

"Ми посилимо турботу про Вас (про ветеранів). Незабаром країна відчує позитивні зміни, і це буде нашою відповіддю тим, хто звинувачує нас у зраді національних інтересів", - сказав глава української держави.

Крім того, Янукович у черговий раз наголосив, що головним національним інтересом для української влади буде забезпечення українським громадянам гідного життя, а також взаємовигідне співробітництво зі світовою спільнотою.

Президент підсумував при цьому, що українці продовжать курс на євроінтеграцію і на стратегічне партнерство з Російською Федерацією.

Як повідомлялося, напередодні Дня Перемоги Президент Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров, голова Верховної Ради Володимир Литвин, напередодні Дня Перемоги, взяли участь в урочистій церемонії запалення Вогню Слави та покладання гірлянди Військової Слави на території Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945 років.

Суд заборонив проводити акції проти участі російських військ у параді 9 травня

Окружний адміністративний суд заборонив проведення 9 травня в центрі Києва акцій, спрямованих проти участі російських військ у святкуванні Дня Перемоги.

Про це повідомили в Головному управлінні внутрішньої політики Київської міськадміністрації в п'ятницю, 7 травня.

В Окружний адміністративний суд Києва звернулася Київська міськадміністрація з проханням обмежити проведення акцій у центральній частині столиці, які за часом збігаються з проведенням параду.

Заявки на проведення акцій на Майдані Незалежності 9 травня з 09:00 подала ініціативна група громадян. У заявці значиться тисяча учасників.

Крім того, громадська організація Наша перемога подала заявку на проведення акцій з 09:00 до 14:00 за маршрутом Михайлівська площа, вулиця Володимирська, а також на проведення мітингу в парку імені Тараса Шевченка.

Суд задовольнив позов Київської міськадміністрації.

Нагадаємо, охорону громадського порядку під час святкування Дня перемоги 9 травня в Києві забезпечуватимуть близько п'яти тисяч співробітників міліції.

Генконсульство Росії у Львові зреагувало на присвоєння почесного звання Бандері

Генконсульство Росії у Львові поширило заяву щодо рішення місцевих рад Західної України про присвоєння Степанові Бандері та Романові Шухевичу звання Почесний громадянин у чотирьох містах.

Про це 7 травня повідомив Генеральний консул Росії у Львові Євгеній Гузєєв.

У заяві Генерального консула Росії у Львові щодо деяких рішень рад міст України зазначено: "Керуючись Статутом ООН, документами ОБСЄ, Ради Європи, виконуючи положення договору про співробітництво та партнерство між Росією та Україною, Генеральне консульство вважає рішення міських рад міст Тернополя, Івано-Франківська, Львова, Хуста про присвоєння Степанові Бандері та Романові Шухевичу звання Почесного громадянина міста таким, що завдає шкоди російсько-українським дружнім відносинам, підриває атмосферу двосторонніх партнерських відносин між територіальними громадами та органами місцевого самоуправління двох країн".

9 травня у Дрогобичі святкові заходи розпочнуть відкриттям бюсту Романові Шухевичу

9 травня о 10.00 у Дрогобичі у приміщенні Ратуші відбудеться урочисте відкриття і посвячення бюста Головному командирові УПА генерал-хорунжому Герою України Романові Шухевичу. Цей бюст є подарунком Дрогобичу зятя Степана Бандери.

«Роман Шухевич – наш герой, – каже міський голова Микола Гук. – Ми не розділяємо імперську правду, яку несуть Путін і Янукович»

Після відкриття бюста під синьо-жовтими знаменами розпочнеться похід вулицями міста. Квіти та засвічені лампадки будуть покладені до пам’ятників Жертвам фашизму, Степанові Бандері, воїнам-афганцям, В. Чорноволу, Г. Геврику, Борцям за волю України, Військового меморіалу, могили воїнів УПА на вул. Трускавецькій, на Полі скорботи. Біля пам’ятника 2000-ліття Різдва Христового – Борцям за волю України, що на розі вулиць Січових Стрільців та Івана Франка, відбудеться панахида та віче.

Нагадаємо, у Дрогобичі 2010 рік проголошено Роком Героїв. Таке рішення було прийняте 12 березня на позачерговій сесії міської ради

Україна не повинна дивитися на Росію як на єдиного можливого економічного партнера, – експерт

Розглядаючи можливості продовження співпраці з Росією чи відновлення цієї співпраці, треба завжди розглядати різні варіанти економічного співробітництва. Не виключено, що можна буде ще когось залучити і не дивитись на Росію як на єдиного контрагента для вирішення тих чи інших питань. Про це сьогодні, 7 травня, повідомив директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

Він вважає, що кожен варіант можливого економічного співробітництва України та Росії потрібно розглядати окремо. Якщо йдеться, наприклад, про літакобудування, то треба зважати на історичні зв’язки між Україною та Росією, адже ще за радянських часів існував єдиний літакобудівний комплекс.

За словами Ігоря Бураковського, співпраця у газовій сфері між Україною та Росією на сьогодні є розвинутою і питання об’єднання зусиль у цій сфері є абсолютно слушним.

«Але при цьому треба дивитися на можливі альтернативи. Є Брюссельська декларація, де Україні була запропонована певна допомога з боку Європейського Союзу. Тобто треба об’єктивно оцінювати можливі альтернативи», – наголосив експерт.

«У будь-якому варіанті ми повинні починати з чіткого формулювання, що ми хочемо отримати, які інтереси ми захищаємо і якими будуть середньо- і довгострокові наслідки від відповідного варіанту співпраці – як економічні, так і політичні», – стверджує Ярослав Жаліло.

За його словами, російський капітал уже великою мірою присутній на українському ринку. Наприклад, до 80% української нафтопереробної промисловості – це російський капітал.

«Тому питання полягає не в тому, який капітал залучати. Нам сьогодні треба залучати будь-який капітал. Йдеться про умови цього залучення і про реалізацію певних стратегій», – переконаний експерт.

Встановлення пам’ятника Сталіну – це наруга над радянськими солдатами, – В’ятрович

Встановлення пам’ятника Йосипові Сталіну у Запоріжжі – це наруга над пам’яттю не тільки тих мільйонів жертв політичних репресій, які вчиняв Сталін, а й наруга над пам’яттю воїнів Червоної Армії, які, попри стиль ведення ним війни, перемогли. Таку думку під час прес-конференції висловив історик Володимир В’ятрович. Про це ЗІК повідомив прес-центр ЦДВР.

«Встановлення цього пам’ятника є наругою над пам’яттю тих солдат, які свідомо йшли на цю війну», – сказав історик.

Володимир В’ятрович вважає, що термін «Велика Вітчизняна війна» зараз активно пропагується сучасною російською владою, в першу чергу, для відновлення свого впливу на колишніх пострадянських теренах. «Не випадково, що цьогорічні паради на честь Великої Перемоги відбуваються в тих колишніх радянських республіках, керівництво яких так чи інакше спрямоване в бік російського керівництва», – зазначив історик.

За його словами, це є елементом геополітичної гри Росії, яка полягає у відновленні впливу на пострадянський простір.

Львівська облрада нагородила відзнаками Степана Бандери двох журналістів

Львівська облрада нагородила почесною відзнакою «100-річчя від дня народження Головного Провідника ОУН Степана Бандери» двох журналістів. Таке рішення було прийняте на президії ЛОР сьогодні, 7 травня.

«За активну громадянську позицію, вагомий особистий внесок в утвердження та розбудову Української держави» відзнакою «100-річчя від дня народження Головного Провідника ОУН Степана Бандери» нагороджено редактора незалежного культурного журналу «Ї», члена Національної спілки журналістів України Ірину Магдиш та журналіста, члена НСЖУ Ярослава Сватка

Також відзнаку присвоєно директору державного комунального підприємства «Біосфера Донецька», голові Всеукраїнської громадської організації «Чорнобиль-Допомога» Віктору Тупілці.

У Львові експонують фотовиставку "9 травня – імперський міф Москви"

У Львівському історичному музеї сьогодні відкрилася фотовиставка «9 травня – імперський міф Москви».

"Спершу ми не збиралися ніяк реагувати на події до 9 травня. Проте вдалися до фотовиставки, щоб висловити протест проти відкриття пам’ятника кату української нації Йосипу Сталіну комуністами у Запоріжжі. Працівники фонду працювали цілу ніч, щоб підготувати її", - повідомив під час прес-конференції організатор виставки, президент Благодійного Фонду "Україна-Русь", депутат Львівської обласної ради Ростислав Новоженець.

Р.Новоженець заявив: "Цією виставкою ми хочемо представити історичну правду, розвінчати радянські міфи. Уже не можливо слухати зомбування, яке лине передусім з телебачення, і зациклене на суцільній брехні. Усюди розвівається георгіївська стрічка. Це - символ російської царської імперської армії, його сьогодні переносять з одного періоду в інший період, і в Україні ми маємо такий самий символ. Це ще раз підкреслює, що Україна є не вільна".

Президент БФ "Україна-Русь" зазначив, що матеріали виставки не лише спростовують витвір радянської пропаганди, що війна була визвольною, акцентують на співпраці СРСР і Німеччини у військовій сфері до початку війни, але й стимулюють призадуматися, чи була перемога Червоної армії у ІІ Світовій війні перемогою для України, для українців.

"Ми представляємо факти, які доводять, що СРСР був імперією, Україна була колонією, українці не з власної волі воювали на стороні СРСР, вони виконували роль гарматного м’яса. Не їх вина, а їх біда, що вони воювали не за Україну, а за її ката. – прокоментував Р.Новоженець - Ця перемога для України нічого не дала – один завойовник змінився іншим. У період з 1920 року, коли знищена УНР, і до 1991 року було знищено 20,5 млн. українців. То невже українці можуть свідомо підтримувати цю так звану перемогу?"

Політик додав, що "закінчення ІІ Світової війни треба святкувати 8 травня, а 9 травня на теренах колишнього СРСР має бути Днем скорботи".

Закарпатська облрада не підтримала звернення націонал-патріотичних сил проти домовленостей про Чорноморський флот

Депутати Закарпатської обласної ради не підтримали пропозицію представників «Нашої України» та БЮТу звернутися до Президента України та Верховної Ради із засудженням домовленостей про перебування Чорноморського флоту Росії у Криму.

До початку сесійного засідання перед будівлею облради відбувся мітинг під прапорами ВО «Свобода», УНП і червоно-чорними стягами. Мітингувальники просили закарпатських депутатів виступити проти зазначених українсько-російських домовленостей.

Проте за відповідне звернення проголосували лише 44 депутати, і рішення прийняте не було. Не підтримали депутати також пропозицію щодо поіменного голосування за це питання.

Львівську ОДА пікетуватимуть через Чорноморський флот Росії

Представники Львівської міської організації ВО «Свобода» проведуть акцію пікетування Львівської ОДА.

Як повідомив керівник Львівської міської організації ВО «Свобода» Іван Гринда, основна вимога – денонсування харківських угод щодо Чорноморського флоту РФ у Криму.

Також Іван Гринда, повідомив, що представники ВО «Свободи» Львівщини не планують виїзд у Київ для участі в акції протесту біля стін парламенту, запланованої на 11 травня.

Наливайченко: ЧФ РФ може стати не лише об'єктом, але й суб'єктом атаки

Чорноморський флот Росії може стати суб`єктом атаки або військової операції на території України.
Про це в інтерв`ю інформагентству "Ліга" заявив колишній голова СБУ Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО.

"Флот може стати не лише об`єктом, але й суб`єктом атаки або участі у військовій операції на території третьої держави. На те він і військовий флот. Був би торговий - ніяких питань, чиста комерція", - сказав В.НАЛИВАЙЧЕНКО.

Водночас, відповідаючи на запитання про те, що рік тому він від імені СБУ говорив, що виступає проти того, що на об`єктах Чорноморського флоту відмивалися «брудні гроші», В.НАЛИВАЙЧЕНКО сказав: "Там було декілька проблем. По-перше, конкретні фінансові структури Чорноморського флоту Росії недоплатили до Пенсійного фонду, нашим пенсіонерам, близько 20 мільйонів гривень. За цим фактом було порушено кримінальну справу. Друга проблема - ошукані вкладники в будівництво житла для пенсіонерів-військовослужбовців у Севастополі, її так і не вирішено. Думаю, потрібно дати слово тим людям, які це житло від Чорноморського флоту не отримали, а їх досить багато в Криму. Були й інші економічні злочини, які я не коментував, - суборенда, земельні ділянки, власність”.

Бандера та Шухевич стали почесними громадянами Львова

7 травня під час сесії Львівської міської ради 83 депутати проголосували за присвоєння Героям України Степану Бандері та Роману Шухевичу звання почесних громадян Львова. Згідно із рішенням сесії, їхні відзнаки та нагороди буде передано до Львівського історичного музею.

Секретар Львівської міської ради Володимир Квурт зазначив, що за це рішення міськради громаді Львова ніколи не буде соромно.

Нагадаємо, 6 травня Івано-Франківська міськрада присвоїла звання почесного громадянина міста лідеру ОУН Степану Бандері і головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу. Окрім того, 30 квітня Тернопільська міська рада під час сесії присвоїла звання "Почесний громадянин міста Тернополя" Степану Бандері та Роману Шухевичу.

Крім того, Бандера та Шухевич стали почесними громадянами міста Хуст Закарпатської області, а у Луцьку почесним громадянином міста названо Бандеру.

У Львові створюють страйккоми студентів, щоб вимагати зміни керівництва України

Уже створено страйкові комітети студентів факультету журналістики ЛНУ ім. І.Франка, Українського католицького університету, утворені ініціативні групи зі створення страйкомів на географічному та історичному факультетах ЛНУ ім. І.Франка, в Львівській комерційній академії, Львівській національній академії мистецтв. Про це 7 травня під час прес-конференції повідомила координатор ініціативної групи зі створення страйккомів Ольга Сало.

О.Сало поінформувала, що створення страйкових комітетів ініціювали молодіжні та студентські організації Львова, що утворили Молодіжний рух захисту національних інтересів. Головною метою громадської ініціативи є вимагати зміни президента та зміни Верховної Ради через проведення дострокових виборів.

Член страйккому Українського католицького університету Олександр Чорний заявив: «Ми хочемо, щоб у державі, в якій ми живемо, принцип «закон – один для всіх!» почав діяти, без будь-яких винятків».

О.Сало зазначила: «Ми не бачимо політичної еліти, що могла б прийти на зміну чинній. Але це не означає, що ми маємо просто спостерігати за тим, що відбувається, а відбувається згортання демократії. Тому ми маємо, як мінімум, показати владі, що є межі, і ці межі – закони, які треба виконувати».

Вона додала, що ідея страйккомів походить з молодіжного громадського середовища, і жодна партія не може сказати, що вона причетна до цього. За її словами, співпраця із політичними організаціями можлива лише у формі координації зусиль, підпорядкованих одній меті. Проте студенти не мають наміру підпорядковуватися політичним силам.

Член страйкому факультету журналістики ЛНУ ім. І.Франка Ірина Чулівська повідомила, що студентські страйккоми будуть ще створювати у Львові, а також такі можливості розглядають студенти Івано-Франківська, Чернігова, Хмельницького, Харкова, Одеси.

Заява Агафангела може підпадати під кримінал, бо там є розпалювання міжконфесійної ворожнечі, – релігієзнавець

Лист митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела до Президента Януковича з проханням повернути інститут Сухопутних військ зі Львова до Одеси є ще одним свідченням того, що відверто шовіністичні проросійські сили, які ще якось намагалися дотримуватися дипломатичного етикету за часів Ющенка, тепер пішли у відкритий наступ. Про це сьогодні, 7 травня, у коментарі ЗІКу кандидат політологічних наук, доцент ЛНУ ім. І. Франка, релігієзнавець Андрій Юраш.

Він зазначив, що його ніщо не вражає в самій постановці питання щодо військового інституту, бо це питання вже порушувалося не раз, а вражає термінологія, лексика і характер висловлювань митрополита Агафангела. Те, що каже митрополит, взято із Середньовіччя. Це мислення категоріями протистояння і середньовічної боротьби між католицизмом і православ’ям.

«Йдеться про нібито православні землі. Але хочеться запитати митрополита Агафангела: яка ознака православних земель? Крім того, згадується про царя як засновника цього закладу. При цьому цар не називається по імені, хоча йдеться про Миколу ІІ, але пишеться з великої літери. Тобто це йде обожнення царя, що характерно для російської православної церкви імперського періоду. І зараз це переноситься одіозними фігурами Московського патріархату і в Україну», – зазначив Андрій Юраш.

За його словами, абсолютно очевидно, що відверто шовіністичні кола в російському православ’ї, які раніше хоч трохи намагалися свою позицію узгоджувати з вимогами здорового глузду і реальною конфесійною ситуацією в Україні, зараз отримали повний карт-бланш на абсолютно безвідповідальні заяви.

На думку релігієзнавця, цю заяву Агафангела можна кваліфікувати не тільки з точки зору етики і моралі, а й з точки зору кримінального злочину, адже тут є всі ознаки розпалювання міжконфесійної ворожнечі і образи гідності.

«Католицьку церкву називають такою, яка прагнула і силою, і словом католизувати православні землі. Це абсолютно безвідповідальне звинувачення і образа навчального закладу у Львові, про який згадується, що це був польський кадетський корпус і що мовляв, випускники цього кадетського корпусу нищили православних українців», – зазначив Юраш і додав, що це був звичайний навчальний заклад того періоду.

Андрій Юраш наголосив, що ця заява митрополита Агафангела «не може не насторожувати і не викликати остраху в тих, хто бачить українське суспільство як плюралістичне і відповідальне».

Довідка ЗІКу.

Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел просить Президента України Віктора Януковича вирішити питання про повернення інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси. Про це йдеться у відкритому листі Митрополита Президенту, розміщеному на сайті Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату.

Агафангел у листі підкреслює, що Одеський інститут Сухопутних військ веде свою історію від часів заснування Одеського кадетського корпусу в 1899, і в цьому навчальному закладі впродовж 110 років формувалася школа військової освіти. У той же час, пише Митрополит, у Львові була відкрита австрійська школа кадетів піхоти, а згодом був розташований польський кадетський корпус, випускники якого «здійснювали експансію проти православного населення Західної України».

Мотивуючи необхідність повернення навчального закладу до Одеси, Агафангел пише: «Західний регіон України є осередком греко-католицької церкви, яка перебуває під впливом Папи Римського. Католицька церква впродовж століть бажала і робила все можливе для захоплення земель, які населяють православні християни, силою зброї і насильницького нав’язування католицької віри. На території Академії сухопутних військ (м. Львів) існує греко-католицька церква, яка здійснює вплив на світогляд, моральні і духовні цінності майбутніх офіцерів Української армії. В Одеському військовому інституті функціонує православний храм».

«Ви – єдиний сьогодні, як дбайливий господар країни, маєте можливість зберегти історичне надбання українського народу й укріпити обороноздатність нашої держави, ухваливши рішення про повернення підготовки курсантів командного профілю – майбутніх військових начальників, які стоятимуть на захисті незалежності України і православної віри», – йдеться у листі.

Агафангел просить В. Януковича відвідати Одесу і «на власні очі переконатися, яка сила закладена ще православним Царем у сторічний фундамент підготовки патріотів і захисників держави».

Табачнику невідомо про відрахування студентів за протести проти нього

Міністр освіти та науки України Дмитро ТАБАЧНИК заявляє, що йому невідомі випадки відрахування студентів із вишів за участь у «АнтиТабачній кампанії».

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр заявив сьогодні журналістам.

«Мені такі факти невідомі. А плітки я обговорювати не хочу. Якщо хоча б один студент, який брав участь у будь-яких політичних акціях, прийде й скаже, що йому пред`явили претензії, пов`язані з тим, що він протестував проти мене як міністра, я розбиратимуся, про що конкретно йде мова», - сказав Д.ТАБАЧНИК.

На його думку, «є велика спокуса» у погано успішних у навчанні студентів і прогульників політизувати свої відрахування з вишів.

«Я думаю, що двієчникам, незалежно від їхніх політичних поглядів, будь вони націоналістичні, ліві або демократичні, немає місця в навчальних закладах», - підкреслив Д.ТАБАЧНИК.

Цензура на телебаченні залишиться, - експерти.

Цензура на телебаченні залишиться попри заяви журналістів ТСН про тиск на свободу слова. Такої думки дотримується керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, передає «Політична думка».

«Зараз маса журналістів , які залюбки робитимуть усе, що їм скажуть. Не хочете ви працювати в таких умовах? Тоді до побачення. Прийдуть інші і зроблять. Тому потреби в репресіях сміливих і кваліфікованих журналістів навіть немає», - вважає І.Бекешкіна.

Вона звернула увагу на те, що зараз експертне середовище зникло із ЗМІ. «Запровадженням цензури займаються безпосередньо власники телеканалів. Чи диктує їм таку політику влада? Звичайно, темників, може, і немає, але інші впливи очевидні. Влада безумовно боїться свободи слова і зацікавлена в її обмеженні. Телеканали в свою чергу бояться історій з ліцензуванням, «наїздів» різних податкових і таке інше... В Україні зараз ситуація, як в Росії, де всі телеканали контрольовані, але є «Ехо Москви» і Інтернет», - сказала керівник фонду «Демократичні ініціативи».

На думку політичного експерта Сергія Тарана, запровадження цензури на провідних телеканалах очікувалося. «Звичайно, влада зацікавлена в обмеженні слова. Очевидні дві тенденції - абсолютна влада у Партії регіонів і обмежені електоральні ліміти. Тому що політика влади розрахована лише на дев'ять областей, де переміг Віктор Янукович. Більшість областей хотіли іншого Президента. Коли підтримка влади обмежена , то відбувається політична криза. І аби не допустити політичної кризи, влада намагається запровадити цензуру. Власники ж каналів лише опосередковано відповідають за те, що відбувається в їхніх програмах. Вони, як і інші бізнесмени, потрапили в ситуацію, коли треба або грати за правилами влади або ж іти з бізнесу», - наголосив С.Таран.

Директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар нагадала, що ситуація на каналі 1+1 визрівала давно. «Останній підсумковий випуск справді був останньою краплею, який переповнив чашу терпіння. Чи прислухаються власники? Хотілося б вірити. Бо це єдиний прецедент публічності проблеми , такий собі рубікон, за яким або журналісти інших каналів візьмуть приклад з ТСН і солідарно захищатимуть основи професії, або ми побачимо боротьбу з неугодними і автоматично закриття свободи слова загалом на якийсь період. Безумовно з приходом влади В.Януковича ситуація стала гіршою, новини на більшості телеканалів стали очищені так би мовити від критики... Гострі теми не порушуються, інформації суспільно значущої уникають, а журналісти просто не мають можливості знайти справжні причини і основи тих чи інших явищ. Чи підтримають цих журналістів інші? Сподіваюся, що журналісти інших телеканалів усвідомлять необхідність підтримати коллег», - сказала В.Сюмар.

А народний депутат від НУ-НС, журналіст Ольга Герасим'юк підкреслила, що «журналісти зробили не просто сміливий, а героїчний громадянський вчинок». «Впевнена, що український народ і журналісти, зокрема, не здадуть свою державу», - резюмувала О.Герасим'юк.

Військовим інститутом у Львові треба пишатися, а не переводити його до Одеси, – секретар Ради у справах душпастирської опіки при Міноборони

Храм на території Академії Сухопутних військ у Львові посвячували представники різних конфесій. До цього храму запрошували представників не тільки греко-католицької церкви, а на різних урочистих заходах були присутні представники різних конфесій. Про це ЗІК повідомив заступник департаменту УГКЦ і справах душпастирства силових структур України, секретар Ради у справах душпастирської опіки при Міноборони отець Любомир Яворський. Так він прокоментував звернення Митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела до Президента щодо повернення Інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси.

«Там ведеться діяльність більше греко-католицької церкви, тому що священнослужителі мають можливість і бажання бути постійно поруч в Академії сухопутних військ. Кредо і гасло церкви – це завжди бути поруч», – зазначив отець Любомир і додав, що там щодня проводяться молитви, і курсанти мають можливість брати у них участь.

Отець Любомир наголосив, що Академія сухопутних військ у Львові – це справді сучасний навчальний заклад, де виховуються справжні військовослужбовці. Тому цим навчальним закладом треба пишатися, адже незважаючи на фінансове становище держави і, зокрема, військовослужбовців, тут справді ведеться дуже добра робота.

«Тому замість того, щоб говорити, що треба перевести цей інститут, бо там греко-католики виховують якось не так, треба просто поспілкуватися з тими курсантами і особовим складом цього закладу, щоб побачити, якими є плоди праці церкви», – зазначив отець Любомир.

Він повідомив, що при Міністерстві оборони є Рада душпастирської опіки, головою якої сьогодні є владика Августин УПЦ МП.

«Ми дуже багато спілкувалися про церкви, каплиці на території різних військових частин у навчальних закладах у межах всієї України. І ті, хто відповідає за душпастирську опіку, завжди можуть знайти порозуміння і компроміси, коли говорять на засіданнях ради», – зазначив отець Любомир.

Але сьогодні, за його словами, видно, що дехто може бути вороже налаштований до іншої конфесії. Тому в порядку денному наступного засідання ради обов’язково буде підніматися це питання, бо якщо є один прецедент, то може бути і другий.

Довідка ЗІКу.

Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел просить Президента України Віктора Януковича вирішити питання про повернення інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси. Про це йдеться у відкритому листі Митрополита Президенту, розміщеному на сайті Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату.

Агафангел у листі підкреслює, що Одеський інститут Сухопутних військ веде свою історію від часів заснування Одеського кадетського корпусу в 1899, і в цьому навчальному закладі впродовж 110 років формувалася школа військової освіти. У той же час, пише Митрополит, у Львові була відкрита австрійська школа кадетів піхоти, а згодом був розташований польський кадетський корпус, випускники якого «здійснювали експансію проти православного населення Західної України».

Мотивуючи необхідність повернення навчального закладу до Одеси, Агафангел пише: «Західний регіон України є осередком греко-католицької церкви, яка перебуває під впливом Папи Римського. Католицька церква впродовж століть бажала і робила все можливе для захоплення земель, які населяють православні християни, силою зброї і насильницького нав’язування католицької віри. На території Академії сухопутних військ (м. Львів) існує греко-католицька церква, яка здійснює вплив на світогляд, моральні і духовні цінності майбутніх офіцерів Української армії. В Одеському військовому інституті функціонує православний храм».

Сам Віктор Янукович затвердив переведення Інституту Сухопутних військ до Львова. І це не справа Церкви, – Гриценко

Остаточне рішення про переведення Інституту Сухопутних військ до Львова після вивчення всіх питань було затверджено урядом, який тоді очолював Віктор Янукович. І зараз повертати цей інститут назад до Одеси було б неправильно і безглуздо. Про це сьогодні, 7 травня, у коментарі ЗІКу повідомив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

Він наголосив, що кожен повинен займатися своєю справою. Тобто Церква має займатися душпастирською опікою, а уряд – господарськими справами і прийняттям рішень.

«Останнім часом ми часто ставали свідками, коли Московський патріархат висловлювався щодо нафтового бізнесу. Зараз ми бачимо звернення щодо військової справи. Але вони повинні займатися своєю справою», – зазначив Анатолій Гриценко.

Довідка ЗІКу.

Митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел просить Президента України Віктора Януковича вирішити питання про повернення інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси. Про це йдеться у відкритому листі Митрополита Президенту, розміщеному на сайті Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату.

Мотивуючи необхідність повернення навчання закладу до Одеси, Агафангел пише: «Західний регіон України є осередком греко-католицької церкви, яка перебуває під впливом Папи Римського. Католицька церква впродовж століть бажала і робила все можливе для захоплення земель, які населяють православні християни, силою зброї і насильницького нав’язування католицької віри. На території Академії сухопутних військ (м. Львів) існує греко-католицька церква, яка здійснює вплив на світогляд, моральні і духовні цінності майбутніх офіцерів Української армії. В Одеському військовому інституті функціонує православний храм».

У 2005 році Міноборони вирішило закрити Одеський інститут Сухопутних військ до 2007 року, і перевести його на базу Львівського військового інституту Національного університету «Львівська політехніка».

30 серпня 2006 року Кабмін реорганізував Одеський інститут Сухопутних військ, створивши військовий інститут на базі Одеського національного політехнічного університету. Майно і земельні ділянки Інституту були залишені в управлінні Міністерства оборони без права відчуження.

Західні області повинні брати владу в свої руки вже й негайно, – експерт

Обласні ради Західної України відповідно до статті 5 Конституції України повинні прийняти рішення про реалізацію волі народу і сформувати виконавчі органи влади на місцях. А саме: призначити свого керівника виконкому, головного міліціонера, СБУ, прокурора тощо. Це повністю відповідає Конституції, і це єдиний спосіб патріотів переламати ситуацію в країні.

Такий рецепт повернення до прямого народовладдя учора у політичній програмі Остапа Дроздова «Прямим текстом» на «УТ-Захід» озвучив політолог Олег Соскін.

Експерт переконаний, що державна влада в Україні перебуває в руках зрадницької лихварської буржуазії, найбільш паразитичної, яка «грабує свій народ і діє як окупаційна. Керують люди, які відкидають існування України як суверенної європейської держави. Вони пропонують нам стати неоколоніальним додатком до Московії. Стаття 5 Конституції чітко говорить, що народ в Україні є джерелом влади і ніхто не має права узурпувати владу від імені народу і тим паче прикриватися людьми. І тому місцева влада в західних областях, які стоять на державницьких засадах, повинна втрутитися в ситуацію і перебрати на себе функції народовладдя».

За словами Олега Соскіна, лідери кланових угруповань, які сьогодні при владі, не здатні до державотворення. «Це обумовлено тим, що в Україні не була здійснена люстрація, як в інших посткомуністичних країнах. Ті люди, які сьогодні займають основні ключові посади, є агентами КДБ, файли на яких перебувають у Москві, тож усі призначення узгоджуються з Кремля. Це є реальність, з якою ми зіштовхнулися», – запевнив експерт.

Герман каже, що не втручається в редакційну політику «1+1»

Заступник глави Адміністрації Президента України Ганна ГЕРМАН наголошує, що не втручається в редакційну політику приватного телеканалу «1+1».

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила сьогодні журналістам, коментуючи вчорашню заяву журналістів телеканалу «1+1» стосовно тенденції запровадження цензури на телеканалі та намагання здійснення впливу на нього з боку Адміністрації Президента.

Г.ГЕРМАН повідомила, що вчора зустрілася с журналістами телеканалу «1+1». На її думку, спілкування було щирим і корисним. «І мені здається, що ми знайшли порозуміння», - зазначила вона.

Як повідомила Г.ГЕРМАН, під час зустрічі виявилося, що сюжету журналіста Мирослава ОТКОВИЧА, навколо якого виник скандал, насправді ще не існувало. «Була лише ідея підготовки такого сюжету», - уточнила Г.ГЕРМАН.

«Як сказав мій перший редактор, найбільшими складнощами є опублікувати те, чого не існує», - зауважила вона.

Г.ГЕРМАН також висловила думку, що подібні зустрічі з українськими журналістами необхідно проводити частіше.

«Частіше з ними розмовляти, частіше у них запитувати, що у них болить, що їх хвилює», - уточнила мету таких зустрічей заступник глави АП.

Водночас, вона наголосила, що «не має наміру втручатися в політику приватного каналу «1+1».

Як підкреслила Г.ГЕРМАН, принципи і стандарти журналістики і свободи слова в Україні повинні бути однаковими для ЗМІ усіх форм власності, що відповідає найкращим європейським і світовим стандартам.

Як повідомляв УНІАН, 6 травня журналісти програми ТСН телеканалу «1+1» заявили про запровадження цензури на телеканалі.

У відкритому листі журналістів йдеться: "Нам заборонили висвітлювати певні теми і події. Наші сюжети, у яких присутня критика чинної влади, з політичних міркувань знімають з ефіру”.

“Остаточне рішення щодо виходу матеріалу в ефір приймається не редактором випуску, і навіть не шеф-редактором ТСН, а гендиректором 1+1", - наголошується в зверненні.

Журналісти відзначають, що останньою краплею став підсумковий випуск ТСН, який вийшов в ефір 2 травня, в якому "матеріали про політичне протистояння у ВР перетворилися на класичні приклади інформаційного кілерства".

Вони зазначають, що "смілива спроба колеги, Мирослава ОТКОВИЧА, підняти проблему цензури обернулася звинуваченнями у заангажованості, дилетантстві і непрофесіоналізмі з боку заступниці глави Адміністрації Президента".

Водночас генеральний директор групи “1+1” Олександр ТКАЧЕНКО спростовує факти тиску і проявів цензури у ТСН. "На щастя, більшість авторів цього листа навряд чи колись зіштовхувалися з проявами цензури в реальному житті", - сказав О.ТКАЧЕНКО. "Інша справа, що в зв`язку зі зміною політичної обстановки в країні багато хто починає плутати власні політичні симпатії з базовими принципами журналістики. Але це питання вже не має ніякого відношення до редакційної політики", - зазначив він.

Журналісти СТБ теж заявляють про цензуру

Журналісти програми «Вікна» телеканалу СТБ заявляють про системну цензуру.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві 17 журналістів телеканалу СТБ.

«Ми підтримуємо колег з телеканалу «1+1» та закликаємо журналістів інших видань приєднатися до спротиву новій цензурі в Україні», - заявляють вони.

Журналісти програми «Вікна» зазначають, що почали збирати факти цензури ще впродовж передвиборної кампанії Президента України.

Зокрема, вони повідомляють, що 6 грудня 2009 на зборах осередку Профспілки «МЕДІАФРОНТ» на СТБ були зафіксовані такі приклади цензури:

«1. 2008 року на етапі монтажу головний редактор О.МУСТАФІН без пояснення причин зняв з етеру сюжет про приватизацію державної резиденції «Міжгір’я» лідером опозиції Віктором Януковичем.

2. Впродовж 2009 року керівництво каналу заборонило висвітлювати теми про маєтки високопосадовців у Пущі-Водиці та Конча-Заспі.

3. Заборонили до ефіру сюжет про день народження Юлії ТИМОШЕНКО та показ славнозвісного ролику «Пропало всьо».

4. Заборонили критичні матеріали про діяльність КМДА та особисто міського голови Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО.

5. Лише після тиску колективу «Вікон» до етеру потрапив матеріал про плагіат командою ЯНУКОВИЧА передвиборної пісні.

6. Заборонили репортаж про долю кошеняти, подарованого «Вікнами» Президенту Віктору ЮЩЕНКУ, після того як він здав цей «подарунок Софійки з Христинкою» до ветеринарної клініки.

7. У репортажах про мітинги Партії регіонів вирізалися відеокадри, що доводили оплату за участь у таких заходах. До етеру не потрапили відеокадри з п’яними учасниками таких мітингів».

Також журналісти заявляють, що після виборів «почали зміщати акценти в репортажах, пов’язаних із діяльністю міністра освіти Дмитра ТАБАЧНИКА, тем УПА та Голодомору».

«Під час передвиборної кампанії журналісти «Вікон» вирішили отримати пояснення щодо цих випадків у керівництва телеканалу та не оприлюднювати їх, аби уникнути використання у передвиборній боротьбі окремих кандидатів у президенти.

Утім зараз ми вважаємо за необхідне оголосити про системний наступ на свободу слова. Зокрема нова інформаційна концепція «Вікон» передбачає: розповідати про політичні теми «одним рядком» і уникати розлогих матеріалів; відмовлятися від «традиційних журналістських розслідувань»; уникати іронії; не висвітлювати теми про майно та витрати політиків», - стверджують журналісти програми «Вікна».

Заяву підписали: кореспонденти Сергій АНДРУШКО, Мар’яна БУХАН, Павлина ВАСИЛЕНКО, Олена ГАЙВАН, Ольга ГОЛОВІНА, Денис ДАНЬКО, Мар’яна ЗІНКІВСЬКА, Дмитро ЛИТВИНЕНКО, Олександра МІТІНА, Осман ПАШАЄВ, Ольга СІМАНОВИЧ, Яна СЛІСАРЧУК, Анна СУРЯДНОВА, Наталія СОКОЛЕНКО, випускові редактори Елла БІЛОСТОЦЬКА та Марія ЗАПЛАВСЬКА, а також ведуча Тетяна ВИСОЦЬКА.

Як повідомляв УНІАН, учора, 6 травня, про запровадження цензури заявили журналісти програми ТСН телеканалу «1+1».

У відкритому листі журналістів йдеться: "Нам заборонили висвітлювати певні теми і події. Наші сюжети, у яких присутня критика чинної влади, з політичних міркувань знімають з ефіру”.

“Остаточне рішення щодо виходу матеріалу в ефір приймається не редактором випуску, і навіть не шеф-редактором ТСН, а гендиректором 1+1", - наголошується у зверненні.

Журналісти відзначають, що останньою краплею став підсумковий випуск ТСН, який вийшов в ефір 2 травня, в якому "матеріали про політичне протистояння у ВР перетворилися на класичні приклади інформаційного кілерства".

Водночас журналісти зазначають, що "смілива спроба колеги Мирослава ОТКОВИЧА підняти проблему цензури обернулася звинуваченнями у заангажованості, дилетантстві і непрофесіоналізмі з боку заступниці глави Адміністрації Президента".

Київська незалежна медіа-профспілка висловила солідарність з колективом ТСН і заявила про готовність надати їм юридичну й організаційну підтримку.

Водночас генеральний директор групи “1+1” Олександр ТКАЧЕНКО спростував факти тиску і проявів цензури в ТСН.

У свою чергу заступник глави Адміністрації Президента України Ганна ГЕРМАН наголосила, що не втручається в редакційну політику приватного телеканалу «1+1».

Г.ГЕРМАН повідомила, що 6 травня зустрілася с журналістами телеканалу «1+1». На її думку, спілкування було щирим і корисним. «І мені здається, що ми знайшли порозуміння», - зазначила вона.

Як повідомила Г.ГЕРМАН, під час зустрічі виявилося, що сюжету журналіста М.ОТКОВИЧА, навколо якого виник скандал, насправді ще не існувало. «Була лише ідея підготовки такого сюжету», - уточнила Г.ГЕРМАН.

Вона висловила думку, що подібні зустрічі з журналістами необхідно проводити частіше.

Як підкреслила Г.ГЕРМАН, принципи і стандарти журналістики і свободи слова в Україні повинні бути однаковими для ЗМІ усіх форм власності, що відповідає найкращим європейським і світовим стандартам.

У Львові заявляють, що на учасників акцій під ВРУ наслали перевірки

Депутат Львівської міської ради від фракції «Наша Україна» Василь Попович заявив, що перевізників, які надали автобуси для виїзду львів’ян на акції в Києві проти пролонгації перебування Чорноморського флоту на території Криму, перевіряє ДАІ. Про це Василь Попович зазначив 7 травня під час сесії Львівської міської ради.

«До Києва на акції минулого вівторка поїхала велика кількість бажаючих. Я переконаний, вони поїхали безкоштовно, за своїми переконаннями. Перевізники надали автобуси, і ДАІ провела спеціальну перевірку, видала дозволи на виїзд, але через 3-4 дні після цього ДАІ отримала команду викликати до себе усіх перевізників, які надавали автобуси для поїздок у Київ», – розповів Василь Попович.

За словами депутата, на це є політична причина. Разом з тим депутат звернувся з пропозицією заслухати на наступній сесії керівника обласного ДАІ.

Нагадаємо, депутати Львівщини проводили позачергове засідання під стінами Верховної Ради України, коли парламент ратифікував харківську угоду про продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Львівські депутати проти використання символіки «неіснуючого СРСР» 9 травня

7 травня під час сесії Львівської міської ради голова фракції ВО «Свобода» Василь Павлюк оприлюднив заяву, у якій «Свобода» закликає місцеві органи влади не допустити використання прапорів «неіснуючого СРСР» під час проведення заходів 9 травня.

«Червоні прапори – це символіка тоталітарного комунізму, який винищив у минулому столітті близько 100 мільйонів людей. Це символ неіснуючої держави, яка здійснила геноцид українців», – наголошується в заяві.

«Друга світова війна – це колосальна трагедія народів, велетенська бійня, яка стала можливою через змову в серпні 1939 року сталінського СРСР і гітлерівської Німеччини. Україна, яка не мала власної державності, стала чи не найбільшою жертвою цієї війни – її поля стали театром воєнних дій, її сини і дочки опинились в окопах не за інтереси свого народу, міста і села стали руїною. Большевицький і нацистський режими, які воювали на нашій землі, були вартими одне одного, обидва принесли українцям незчисленні страждання, терор, вивезення, масові вбивства», – зазначив Василь Павлюк.

Він також наголосив, що фронтовикам, які пройшли пекло Другої світової, сьогодні мало б виповнитися 83-85 років. Він наголосив, що вони заслуговують пошани і вдячності від нащадків. «Але таких людей залишилося мало. На жаль, у «ветеранських» лавах нині нерідко красуються учасники каральних підрозділів НКВД-КГБ, які вже після війни сіяли в українських містах і селах терор і спустошення, очевидно, саме такі ветерани» з відомства Берії ініціюють в Україні встановлення пам’ятників Сталіну. Тому ми вважаємо фальшивим пафосне святкування заходів з нагоди 9 травня. В цей день маємо молитися за душі мільйонів загиблих, маємо вшанувати усіх українців, які відділи свої життя в роки Другої світової війни, а не потурати тим, хто хоче реабілітувати большевицький режим і прославляти Сталіна», – сказав Василь Павлюк.

Він закликав всіх львів’ян 8 травня взяти участь в поминальних молитвах за жертвами війн і тоталітарних режимів.

У Криму проросійські радикали вимагають конфедерації з Україною

Учора, 6 травня, у Сімферополі кілька десятків активістів проросійських радикальних організацій пікетували Постійне представництво Президента України в Криму. Пікет приурочили до 18 –річчя від дня ухвалення першої після розвалу СРСР Конституції Республіки Крим, яка де-факто була основним законом незалежної країни, передбачала конфедеративні (договірні) відносини і саме тому скасована у 1995 році Президентом Кучмою.

Представники Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» і кількох проросійських козачих організацій у своїх виступах схвально оцінили швидкі дії української влади, спрямовані на зближення з Росією та на розширення функціонування в Україні російської мови. Разом з тим, вони вимагали відновлення дії Конституції Криму від 1992 року, яка насправді була основним законом самостійної держави, а також закликали Президента Януковича до федералізації України.

Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий, раніше обвинувачуваний СБУ у зазіханні на територіальну цілісність України, повідомив, що учасники пікету звернулися до Президента Віктора Януковича із закликом дати «правову оцінку діям режиму Кучми, який у березні 1995 року силовим шляхом в односторонньому порядку скасував кримську державність і ліквідував посаду президента Криму».

За словами Валерія Подьячого, який кілька місяців переховувався від українських спецслужб і суду за межами України, оскільки зараз при владі Партія регіонів, метою якої є федералізація України, то активісти проросійських організацій запропонували «розпочати федералізацію з Криму, зробити Крим полігоном».

Для цього, на їх думку, Президент Янукович має скасувати указ Президента Кучми і відновити дію Конституції Криму від 6 травня 1992 року. А наступним кроком має стати укладання конфедеративного договору про розмежування повноважень між Кримом і федеративною Україною, наголошували учасники пікету.

У Постійному представництві глави держави в Криму звернення учасників пікету прийняли, зареєстрували відповідним чином і пообіцяли передати до Києва. Тож поки Адміністрація Президента України у столиці мовчить. У Представництві теж від коментарів відмовилися.

Один із активістів української громади півострова, голова кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявив, що повну відповідальність за різку активізацію в Криму антиукраїнських сил несе саме Віктор Янукович, оскільки ті є політичними союзниками нинішнього Президента. На його думку, відновлення старої кримської конституції за нинішньої позиції центральної влади України цілком можливе, але це може призвести до руйнації української держави.

Саме тому, вважає Олег Фомушкін, українці мусять об’єднатися і «по-справжньому протидіяти такій україноненависницькій реакції з боку Президента Януковича та його союзників».

Кучма побачив, що в української влади «клепки-то не всі вдома»

Колишній президент Леонід Кучма радить новій владі добре зважити переваги і ризики для України в разі тісної співпраці з Росією в авіа-, суднобудівній та енергетичній галузях.

Як передає УНІАН, про це він заявив сьогодні, відповідаючи на запитання журналістів у Києві.

«Що стосується авіаційної, космічної тематики, ядерної енергетики, треба сісти і добре-добре дивитись. Це точно… Тому що ні в наше літакобудування, ні в нашу енергетику, ні в наше суднобудування ніхто не прийде (мається на увазі, крім Росії – УНІАН)», – сказав Л. Кучма.

При цьому він наголосив, що Україна сьогодні має один із найпотужніших авіабудівельних комплексів, «і я хочу, щоб він у України залишився».

«А от коли йдеться, хто повинен контрольний пакет акцій мати, у кого золота акція, – продовжив екс-президент, у мене «оттакий (великий – УНІАН) знак питання»… Але я точно знаю, що ми повинні в цьому плані співпрацювати з Росією», – сказав він.

За словами Л. Кучми, дуже добре, що в окреслених питаннях зараз іде активний процес обговорення. У той же час він переконаний, що в жодному разі не треба поспішати, «щоб не наробити дурниць: сім разів відмір, один раз відріж».

«А то знову ж під впливом такого активного діалогу, – додав Л. Кучма, – ми можемо не помітити відмінність від Росії, де команда, постійна команда, працює багато-багато років і розуміється на всіх проблемах набагато більше, ніж наш, який тільки прийшов – він вже вирішує загальнодержавну проблему. А тут клепки-то не всі вдома», – зазначив Л. Кучма.

Ідея про повернення інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси – це нонсенс, – прес-центр ЗОК

Ідея про повернення інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси – це нонсенс. Про це сьогодні, 7 травня, у коментарі ЗІК повідомив керівник прес-центру Західного оперативного командування Міністерства оборони України Олександр Поронюк.

З його слів, за період існування Академії сухопутних військ у Львові розроблена унікальна база, де молоді юнаки отримують вищу військову освіту. «Вже є перші позитивні відгуки про офіцерів, які пройшли військовий вишкіл у Львові. Є нормальна культура спілкування», – зазначив Поронюк.

На його думку, звернення про перенесення Академії сухопутних військ зі Львова до Одеси є безглуздим, на яке реагувати не можна. «Не можна реагувати на те, що хтось щось сказав. Тим більше, якщо врахувати, що бюджет Міноброни цього року надзвичайно маленький. У нас обмежені кошти для проведення заходів бойової підготовки. Робити передислокацію навчального закладу з одного місця в інше – це знову ламати цілу систему. Це не по-державному і не відповідає загальноукраїнським інтересам», – наголосив Поронюк.

Він зазначив, що церковним керівникам недоцільно втручатися у справи національної безпеки та оборони держави.

Нагадаємо, митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням вирішити питання про повернення інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси.

Митрополит просить Януковича повернути військовий інститут до Одеси

Митрополит Одеський і Ізмаїльський АГАФАНГЕЛ просить Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА вирішити питання про повернення інституту Сухопутних військ зі Львова до Одеси.

Про це йдеться у відкритому листі Митрополита Президенту, розміщеному на сайті Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату.

АГАФАНГЕЛ у листі підкреслює, що Одеський інститут Сухопутних військ веде свою історію від часів заснування Одеського кадетського корпусу в 1899, і в цьому учбовому закладі впродовж 110 років формувалася школа військової освіти. У той же час, пише Митрополит, у Львові була відкрита австрійська школа кадетів піхоти, а згодом був розташований польський кадетський корпус, випускники якого «здійснювали експансію проти православного населення західної України».

Мотивуючи необхідність повернення учбового закладу до Одеси, АГАФАНГЕЛ пише: «Західний регіон України є осередком греко-католицької церкви, яка перебуває під впливом Папи Римського.

Католицька церква впродовж століть бажала і робила все можливе для захоплення земель, які населяють православні християни, силою зброї і насильницького нав`язування католицької віри. На території Академії Сухопутних військ (м. Львів) існує греко-католицька церква, яка здійснює вплив на світогляд, моральні і духовні цінності майбутніх офіцерів Української армії. В Одеському військовому інституті функціонує православний храм».

«Ви – єдиний сьогодні, як дбайливий господар країни, маєте можливість зберегти історичне надбання українського народу і укріпити обороноздатність нашої держави, ухваливши рішення про повернення підготовки курсантів командного профілю – майбутніх військових начальників, які стоятимуть на захисті незалежності України і православної віри», - йдеться у листі.

АГАФАНГЕЛ просить В.ЯНУКОВИЧА відвідати Одесу і «на власні очі переконатися, яка сила закладена ще православним Царем у сторічний фундамент підготовки патріотів і захисників держави».

Довідка УНІАН. У 2005 році Міноборони вирішило закрити Одеський інститут Сухопутних військ до 2007 року, і перевести його на базу Львівського військового інституту Національного університету "Львівська політехніка".

30 серпня 2006 року Кабмін реорганізував Одеський інститут Сухопутних військ, створивши військовий інститут на базі Одеського національного політехнічного університету. Майно і земельні ділянки Інституту були залишені в управлінні Міністерства оборони без права відчуження.

Комуністи прийшли зірвати презентацію книги про дивізію «Галичина»

У Херсоні місцеві комуністи здійснили спробу зірвати презентацію книги "Дивізія СС "Галичина" у запитаннях і відповідях", організовану представниками ВО "Свобода".

Як передає кореспондент УНІАН, презентація відбулася в офісі херсонської профспілки "Народний контроль".

Перед презентацією поряд із будівлею профспілки "Народний контроль" зібралося близько 20 осіб із червоними прапорами. Вони також принесли із собою плакати: "Есесівців під суд", "Губернатор і міський голова, не допускайте розповсюдження фашизму". Крім того, встановили стенд, на якому розмістили фотографії, пов`язані з історією СС "Галичина".

Організатори презентації спробували не пустити ідейних противників у зал, проте пікетники все ж таки пройшли до нього, але конструктивного діалогу в ході акції не відбулося.

Як розповів журналістам один із організаторів презентації книги "Дивізія СС "Галичина" у запитаннях і відповідях", журналіст зі Львова Ярослав СВАТКО, подібна акція протесту мала місце й під час недавньої презентації видання в Сімферополі.